Elke maand scant Finner het beleggingsnieuws voor u. Wij selecteren het belangrijkste nieuws dat impact heeft op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden? Dan blijft u via Finner op de hoogte!
In dit artikel:
Beleggingsnieuws november 2023
Onlinebank Knab staat te koop
(Het Financieele Dagblad; 27 november 2023) ASR overweegt om Knab te verkopen. Diverse marktpartijen hebben interesse in de onlinebank. De onlinebank en vermogensbeheerder zou voor ASR niet winstgevend genoeg zijn. Het hebben van een bank is duur en complex voor een verzekeraar. De kosten zijn hoog om te kunnen voldoen aan regelgeving om witwassen tegen te gaan. De bankvergunning vereist ook veel hogere kapitaalbuffers voor de verzekeraar. Een definitief besluit over de toekomst van Knab heeft ASR nog niet genomen. Op de Investors Day van 30 november wordt meer duidelijkheid verwacht. Zakenbank UBS waardeert Knab op 590 tot 700 miljoen euro. Er zou interesse bestaan voor een managementbuy-out, maar ook partijen als Volksbank, Handelsbanken en Openbank tonen interesse.
Chinese vermogensbeheerder in de problemen
(Het Financieele Dagblad; 23 november 2023) De Chinese vermogensbeheerder Zhongzhi Enterprise Group zit in de financiële problemen. De vastgoedcrisis in China is nog lang niet voorbij en maakt nog steeds slachtoffers. Zhongzhi heeft een aanzienlijk deel van het vermogen gestoken in de wankele Chinese vastgoedsector, die momenteel dreigt de bezwijken onder een torenhoge schuldenlast.
Rabobank vindt beleggen in wereldwijde obligaties aantrekkelijker
(IEXProfs; 21 november 2023) Beleggen in obligaties buiten Europa vindt Rabobank een stuk aantrekkelijker geworden. De actief beheerde obligatieportefeuilles worden daarop aangepast, met een kleinere positie in Europese obligaties en meer blootstelling buiten de eurozone. De rente in de VS is sterker gestegen dan in Europa. De Trans-Atlantische spread is opgelopen. Rabobank verwacht dat de rentes dichter naar elkaar toe kruipen. In zo’n scenario presteren dollarobligaties beter.
Nederlandse huishoudens zien waarde beleggingen dalen
(De Nederlandse Bank; 20 november 2023) Nederlandse huishoudens zagen afgelopen kwartaal hun beleggingen minder waard worden. De waarde van de beleggingsportefeuille daalde op kwartaalbasis met zo’n € 3,6 miljard (-2,1%), tot € 162,4 miljard. Het is een trendbreuk na drie opeenvolgende kwartalen van waardestijging. Uit data van De Nederlandse Bank blijkt het aandeel Shell veruit het populairst te zijn bij Nederlandse beleggers, gevolgd door Rabobank en ASML. Elk kwartaal publiceert DNB de top 40 van grootste beleggingen van Nederlandse huishoudens. Verder steeg het bezit aan obligaties opnieuw.
Beleggersvertrouwen veert op dankzij rente en kwartaalcijfers
(Saxo Bank; 8 november 2023) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in oktober flink opgeveerd. Elke maand peilt Saxo Bank het sentiment onder beleggers via de Saxo Market Sentiment. Beleggers zijn positiever geworden, het vertrouwen steeg van 0,5 naar 1,6 op een schaal van -15 tot 15. Dat het beleggersvertrouwen zo aantrekt in een wankele geopolitieke omgeving verklaart Saxo vooral door de rente. De verwachting van de markt is dat de rente vanaf dit punt zal dalen en dat is positief voor aandelen. Daarnaast waren de gepresenteerde kwartaalcijfers overall iets beter dan verwacht.
AFM ziet nog steeds grote risico’s bij nieuwe cryptowetgeving
(De Telegraaf; 7 november 2023) Europa voert volgend jaar nieuwe cryptowetgeving in. De AFM is blij met de MiCAR, maar de toezichthouder ziet ook diverse tekortkomingen waardoor er grote risico’s blijven bestaan voor beleggen in crypto’s. Een voorbeeld is dat ‘pump and dump’ nauwelijks wordt aangepakt. Bij deze koersmanipulatie creëert een partij een hype waardoor de prijs wordt opgedreven, waarna deze partij snel met winst verkoopt en de latere kopers met verliezen achterblijven. Ook betreurt de AFM het dat er niet voor één Europese toezichthouder is gekozen.
Voldoet wet voor duurzame beleggingen wel?
(Het Financieele Dagblad; 5 november 2023) Brussel evalueert de Europese wet voor duurzaamheidsinformatie bij beleggingsproducten. Deze Europese wet verplicht banken, vermogensbeheerders en andere financiële partijen informatie te verstrekken over de duurzaamheid van hun beleggingsproducten. De regels zouden beleggers moeten beschermen tegen ‘green washing’. Vermogensbeheerders gebruiken de wet om producten te labelen, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. In de financiële sector leeft veel frustratie rond deze wet. De Sustainable Finance Disclosure Regulation kan beter.
Lees meer over duurzaam beleggen in ons artikel daarover.
Beleggingsnieuws oktober 2023
Goud fungeert weer als veilige haven in geopolitieke onrust
(Het Financieele Dagblad; NU.nl; 23 oktober 2023) Goud doet zijn reputatie als veilige haven weer eer aan. De onzekerheid op de financiële markten en de geopolitieke onrust jagen de prijs van het edelmetaal op. De goudprijs tikte een recordhoogte aan en koerst net onder de 2000 dollar per troy ounce. De nieuwe piek werd veroorzaakt door de terroristische aanslagen van Hamas en de oorlog in de Gazastrook. In onzekere tijden zoeken beleggers een veilige haven.
Meer lezen over veilig beleggen?
Op obligatiemarkten is sprake van een krach
(Het Financieele Dagblad; 19 oktober 2023) De koersen van bestaande obligatieleningen zijn sinds vorig jaar scherp gedaald. Tegelijkertijd lopen de kapitaalmarktrentes snel op. Volgens Citigroup zijn de koersen van obligaties zo’n 50% gekelderd sinds de rentestijgingen begonnen. Bij een dergelijke daling spreekt men op de aandelenbeurzen van een krach. Er zijn minder kopers op de kredietmarkten actief en er komt veel aanbod naar de markt. Dat zet druk op de koersen. Beleggers willen een hogere beloning. Eén van de gevolgen is dat het vermogen van pensioenfondsen daalt en centrale banken miljardenverliezen lijden op hun balansen.
Amsterdam ziet uittocht van kleine beursfondsen
(Het Financieele Dagblad; 18 oktober 2023) Dit jaar verdwijnen er acht kleine beursfondsen van Euronext Amsterdam. Dat kunnen er nog meer worden en er komt maar weinig voor terug. Lage waarderingen maken beursbedrijven kwetsbaar voor overnames. Daarnaast worstelen kleine beursfondsen ook met de groeiende rapportageverplichtingen. De laatste nieuwkomer op de beurs in Amsterdam dateert alweer van april vorig jaar. Recent liet CVC Capital Partners weten dat het een beursnotering in Amsterdam nastreeft. Dat lijkt op een trendbreuk.
Semmie neemt nu ook Index Capital over
(InvestmentOfficer; 17 oktober 2023) Semmie is op overnamepad. Eerder dit jaar nam de online vermogensbeheerder al Indexus Groep over. Nu voegt het Index Capital met het bijbehorende label BeCapital aan de portefeuille toe. Semmie verwacht dat er nog meer overnames volgen, want de vermogensbeheerder wil zijn marktpositie versterken en heeft de ambitie tot de top van Nederland te behoren. Door de overname heeft Semmie bijna 1 miljard euro onder beheer.
Voor de klanten van Index Capital wijzigt er wel het een en ander. Zij krijgen toegang tot het digitale Semmie-platform en hun inleg wordt sneller belegd omdat Semmie dagelijks handelt. Ook de kostenstructuur wijzigt. Bij Semmie betalen beleggers een all-in fee, die daalt wanneer het toevertrouwde vermogen hoger wordt. Per saldo zijn de klanten van Index Capital iets voordeliger uit bij Semmie. De dienstverlening die u krijgt zal naar verwachting wel meer digitaal en geautomatiseerd zijn. Ook nemen de keuzemogelijkheden in modelportefeuilles toe. Zo worden klanten van Index Capital ondergebracht in Solid. Waar Semmie voorheen altijd actief belegde, is Solid de passieve strategie die naar verwachting vergelijkbaar wordt met de oude Index Capital-portefeuille.
Klanten van Index Capital zullen wel genoegen moeten nemen met een product met een korter track record, aangezien de portefeuilles van Semmie minder lang bestaan. Ook zullen zakelijke klanten bij de migratie naar Semmie winstbelasting moeten betalen over hun gerealiseerde rendementen. Zodra er meer over de nieuwe producten bekend is zullen wij dit beoordelen. Wij delen de uitkomsten dan uiteraard via onze kanalen.
Sparen en obligatiebeleggen worden weer interessant
(De Telegraaf; 16 oktober 2023) Sparen en beleggen in obligaties worden weer interessant. De effectieve rendementen op de kredietmarkten en de spaarrentes zijn in jaren niet zo hoog geweest. En in het buitenland bieden banken vaak nog hogere spaarrentes dan de grootbanken in Nederland. Omdat bij vermogens ruim boven een ton beleggingen veel zwaarder worden belast dan spaargeld, wordt sparen als alternatief aantrekkelijker. Ook het beleggen in obligaties van kredietwaardige landen is nu interessant voor de lange termijn.
Beleggersvertrouwen staat onder druk
(Saxo Bank; 11 oktober 2023) Het vertrouwen van beleggers is weer wat gedaald, zo blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van Saxo-beleggers in de financiële markten daalde gedurende de maand september van 2,1 naar 0,5 op een schaal van -15 tot 15. In augustus lag dit op 2,4. De verwachtingen voor de AEX en de S&P500 zijn ook negatiever geworden. De daling is vooral het gevolg van de stijgende rente. Het wordt nu duidelijk dat de rente waarschijnlijk langer hoog zal zijn en dat heeft een negatieve impact op de koersen.
Bux focust op winst
(Het Financieele Dagblad; 10 oktober 2023) Bux heeft in 2022 opnieuw verlies geleden. Aandeelhouders hebben daarop 5,1 miljoen euro bijgestort. De neobroker past zijn strategie aan. De focus komt nu te liggen op het realiseren van winst en niet meer op groei. Bux komt met een vaste maandelijkse fee voor gebruikers en de derivatenhandel wordt afgestoten. Stephan Freelink (Finner) over de kostenstijging en het mogelijke effect hiervan tegenover het FD: ‘Dit betreft een klantgroep van mensen met een kleinere portemonnee, die niet zit te wachten op een verhoging van de kosten.’ Beleggers kunnen daarnaast niet langer beleggen in risicovolle CFD’s, maar worden doorverwezen naar Avatrade, een Iers bedrijf waarmee Bux samenwerkt.
Rente verhoogt risico’s voor financiële stabiliteit
(DNB; 9 oktober 2023) De financiële sector in ons land moet rekening houden met stijgende rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen. Omdat er eveneens sprake is van een lagere liquiditeit op financiële markten kunnen prijsschommelingen sneller overslaan naar andere delen van het financiële systeem. DNB wijst als oorzaak naar de serie renteverhogingen door centrale banken. Het aantal faillissementen stijgt en dat kan banken in de problemen brengen. Volgens Klaas Knot van DNB vormen groeiende bedrijfsschulden een van de grotere risico’s voor de banken. Binnen twee jaar loopt 56% van de totale Nederlandse bedrijfsschuld af.
ING maakt beleggen in private markten mogelijk voor particuliere beleggers
(ING.nl; 4 oktober 2023) Beleggen in private equity, onroerend goed, private debt, of infrastructuur is voornamelijk weggelegd voor professionele beleggers. Vaak moeten er bij zulke alternatieve beleggingen grote bedragen worden ingelegd. Vermogensbeheerders proberen daar verandering in te brengen. ING maakt het nu mogelijk voor particuliere beleggers om in deze private markten te beleggen. Men moet wel over minimaal 2,5 miljoen euro aan vermogen beschikken. Voor kleine vermogens zijn de private markten lastig te betreden. ING maakt gebruik van fondsen van grote institutionele beleggers, zoals BlackRock, Goldman Sachs en Blackstone.
Rechtsherstel Box 3 is hoofdpijndossier voor fiscus
(Het Financieele Dagblad; 3 oktober 2023) De Belastingdienst bereidt een formulier voor waarmee beleggers het werkelijk behaalde rendement uit hun vermogen kunnen opgeven. De fiscus houdt er rekening mee dat zij te veel betaalde vermogensbelasting aan beleggers zal moeten terugbetalen. Het is een gevolg van een uitspraak van Hoge Raad, die een streep zette door de vermogensheffing zoals de overheid die sinds 2017 heft. De fiscus beperkte het rechtsherstel tot spaarders, maar dat is volgens de advocaat-generaal onterecht.
Beleggingsnieuws september 2023
Robeco biedt actief-beheerde ETFs aan
(Het Financieele Dagblad; 27 september 2023) Robeco gaat actief beheerde ETFs aanbieden. Steeds meer vermogensbeheerders bieden deze ETF-variant aan. De populariteit van passief beleggen groeit al jaren en ook Robeco kiest ervoor om zijn actieve strategieën in een ETF-vorm te gieten. Beleggen in ETFs heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze nieuwe vorm van actief beheerde ETFs zijn te vergelijken met een beleggingsfonds met een professioneel beheerde portefeuille en strategie, en zijn toch dagelijks verhandelbaar op de beurs. Robeco verwacht dat op termijn beleggers de voorkeur zullen geven aan ETFs boven beleggingsfondsen.
Trade Republic biedt fractioneel beleggen in obligaties aan
(IEX.nl; 22 september 2023) Particuliere beleggers zijn doorgaans niet zo actief op de obligatiemarkt. De reden daarvoor is dat coupures vaak groot zijn en het aanbod is moeilijk te doorgronden. Trade Republic wil daar iets aan doen en probeert deze markt toegankelijker te maken voor particuliere beleggers. De broker biedt nu fractioneel beleggen in obligaties aan. Klanten kunnen vanaf 1 euro beleggen in diverse staats- en bedrijfsobligaties. Op dit moment beleggen de klanten het meeste in aandelen.
Steeds meer pensioenvermogen belegd in buitenland
(DNB.nl; 21 september 2023) Nederlandse pensioenfondsen beleggen steeds meer vermogen in buitenlandse beleggingsinstellingen. De participaties in Nederlandse beleggingsinstellingen dalen al langere tijd, constateert De Nederlandse Bank. Er verschuift sinds 2021 steeds meer pensioenvermogen naar met name Europese beleggingsinstellingen.
Prinsjesdag: geen stijging heffingsvrij vermogen maar wel hoger tarief box 3
(Het Financieele Dagblad; 19 september 2023) Prinsjesdag 2023 had ook een paar verrassingen voor beleggers. Het uitstel van de nieuwe vermogensbelasting tot 2027 wordt deels gefinancierd vanuit ingrepen in box 3. Het kabinet wil het tarief voor de vermogensbelasting versneld verhogen van 32% naar 34%. Eerder was het streven om het tarief per jaar een procentpunt te laten stijgen tot 34% in 2025. Daarnaast is het voornemen om het heffingsvrij vermogen gelijk te houden aan 2023 op 57.000 euro. Deze ingrepen moeten tot en met 2026 413 miljoen euro opleveren. Dat moet dan dienen ter compensatie van het uitstel van de vermogensbelasting op basis van daadwerkelijk behaalde rendementen van 2026 naar 2027.
Herstelwet box 3 nog altijd discriminerend
(Het Financieele Dagblad; 18 september 2023) De hersteloperatie voor de vermogensrendementsheffing in box 3 is in strijd met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht. Dat stelt de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. Volgens hem is het werken met fictieve rendementen een grondrechtelijk onbegaanbare weg. Voor beleggers kan het fictieve rendement nog steeds sterk afwijken van de werkelijkheid. Als de Hoge Raad het advies volgt, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de vermogensbelasting in de komende jaren. De advocaat-generaal pleit voor een tegenbewijsregeling, waarbij het fictieve rendement wordt vergeleken met het werkelijke rendement. De Hoge Raad moet dan een bandbreedte aangeven waarin het forfait mag afwijken van het werkelijke rendement.
Lees meer over de vermogensbelasting 2024
Wat verwacht Robeco voor de komende 5 jaar?
(Business Insider; 12 september 2023) Elk jaar geeft Robeco een vooruitblik voor de komende vijf jaar. Afgelopen jaren waren beleggers vooral aangewezen op aandelen om rendement te behalen. Maar de komende jaren valt er volgens de Rotterdamse vermogensbeheerder meer te kiezen. Robeco verwacht het hoogste rendement van aandelen uit opkomende landen. Vorig jaar waarschuwde Robeco nog in alle beleggingscategorieën voor lagere rendementen dan het historisch gemiddelde vanwege het onzekere economische klimaat. De prognoses voor de komende vijf jaar zien er nu een stuk beter uit. Ook met obligaties, grondstoffen en vastgoed is er weer vermogensgroei mogelijk. Robeco signaleert spanningen tussen centrale banken en overheden, tussen kapitaal en arbeid en tussen de VS en China.
DeGiro is de grootste
(Telegraaf; 11 september 2023) Online broker DeGiro is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de grootste broker van Nederland. Het bedrijf meldt nu 750.000 klanten in Nederland te hebben, dat is een toename van meer dan 10% ten opzichte van vorig jaar. In de beginjaren werd vooral de traditionele doelgroep bereikt. Nu is de broker vooral populair onder beleggende particulieren onder de 40 jaar. Het aandeel 40-minners is ongeveer verdubbeld tot twee derde. Het aandeel vrouwen groeide tegelijkertijd van 12% naar ruim 20%. Daarmee staat Nederland binnen Europa bovenaan. Wat verder uit onderzoek onder klanten opvalt is dat ETF’s populair zijn bij vrouwen en jongere beleggers, terwijl oudere beleggers relatief vaak handelen in risicovollere producten zoals opties.
Saxo ziet beleggersvertrouwen wat afnemen
(Saxo Bank; 6 september 2023) Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand weer wat afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling onder klanten van Saxo. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde gedurende de maand augustus van 2,4 naar 2,1 op een schaal van -15 tot 15. De maand daarvoor was er nog een sterke stijging te zien van 1,1 naar 2,4. Beleggers bij Saxo zijn dus weer wat terughoudender geworden. Op het verkooplijstje prijkt Adyen bovenaan, wat verklaarbaar is na de koersdaling door de tegenvallende winstcijfers.
Beleggingsnieuws augustus 2023
Record aan dividenduitkeringen
(Het Financieele Dagblad; 31 augustus 2023) In het tweede kwartaal van dit jaar hebben beleggers een recordbedrag aan dividend uitbetaald gekregen. In totaal werd wereldwijd voor 568,1 miljard dollar uitgekeerd aan beleggers. Dat is bijna 5% meer dan een jaar eerder. Europese bedrijven waren samen goed voor een derde van alle dividenduitkeringen. Hun dividendbetalingen stegen met zo’n 10% tot 184,5 miljard dollar. Het grootste deel (86%) van de Europese bedrijven verhoogde het dividend of hield het gelijk. Nederlandse bedrijven keerden juist minder uit. In ons land lagen de dividenduitkeringen met 6,9 miljard dollar zo’n 20% lager dan vorig jaar.
Beleggen in obligatie-ETFs is populair
(Het Financieele Dagblad; 30 augustus 2023) Dit jaar is beleggen in obligaties via ETFs populair. Voorheen waren vooral aandelentrackers gewild, maar die zijn nu voorbijgestreefd door obligatietrackers. Dit jaar stroomde in Europa al zo’n 50% van het nieuwe geld in de ETF-markt naar passieve beleggingsfondsen die obligaties volgen. De rendementen maken beleggen in obligaties aantrekkelijker. Vastrentende waarden wordt ook gezien als veilige haven, vooral nu de aandelenkoersen beweeglijker zijn. Passief beleggen wint al jaren aan populariteit. Een obligatie-ETF bootst de prestaties van een mandje obligaties zo goed mogelijk na en is verhandelbaar op de beurs. Het is een eenvoudige en goedkope manier om blootstelling aan obligaties te krijgen.
Meer weten over indexbeleggen?
Grote beleggers investeren in wapenbedrijven
(Telegraaf; 30 augustus 2023) Een aantal grote Nederlandse beleggers blijft investeren in wapenfabrikanten. De kans is groot dat de geproduceerde wapens door foute regimes in strijd met het oorlogsrecht of de mensenrechten worden ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van Eerlijke Geldwijzer. De verzekeraars Allianz en Aegon en pensioenfondsen ABP, PFZW en Pensioenfonds Detailhandel beleggen nog steeds in wapenfabrikanten. Onder andere ASR, CZ, DSW, Klaverblad, Menzis en Univé sluiten deze fabrikanten uit. Pensioenfonds Vervoer en Achmea, NN Group en VGZ zijn met wapenfabrikanten in gesprek over leveringen aan ’hoogrisicolanden’.
Vertrouwen beleggers stijgt naar hoogste niveau van het jaar
(ING.nl; 30 augustus 2023) Het beleggersvertrouwen is gestegen naar de hoogste stand van het jaar, zo blijkt uit de ING Beleggersbarometer. Beleggers waren vooral te spreken over de economische situatie in Nederland. Dat is opvallend, omdat deze maand bleek dat de Nederlandse economie voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gekrompen is. 42% van de beleggers zegt periodiek te beleggen. Ook Saxo Bank constateerde dat het vertrouwen van beleggers na een terugval in juli weer duidelijk is toegenomen. Het populairste aandeel onder beleggers bij Saxo was ING. De bank maakte kortgeleden een winstsprong bekend over het tweede kwartaal van 2023. Op de tweede plek staat Shell, gevolgd door ASML.
Waarde beleggingen van Nederlandse huishoudens stijgt mee met de beurs
(DNB.nl; 22 augustus 2023) Ook in het tweede kwartaal van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens, constateert De Nederlandse Bank. De totale waarde van de beleggingen bedroeg eind juni 165,9 miljard euro, een stijging van 3,2% ten opzichte van het kwartaal ervoor. De stijging is geheel te danken aan koerswinsten. Het obligatiebezit onder Nederlandse huishoudens nam ook toe. Dit bereikte het hoogste niveau sinds 2017. Dat kan komen door de gestegen rente, waardoor het rendement voor beleggers toeneemt.
Een cryptowinter waait ook weer over
(Het Financieele Dagblad; 18 augustus 2023) Cryptobeleggers kampen momenteel nog met een kille cryptowinter. Bitcoin en andere digitale munten staan onder druk. Maar de meeste beleggers houden hun posities vast en hopen op een nieuwe bullmarkt. Door een ingrijpende aanpassing worden bitcoins volgend jaar schaarser en analisten verwachten dat de munt weer meerdere keren over de kop kan gaan.
Lees meer over beleggen in crypto
Triodos-certificaten veren iets op, massaclaim dreigt
(Het Financieele Dagblad; 16 augustus 2023) De handel in certificaten Triodos laat een kleine opleving zien. Na enkele weken van scherpe daling, krabbelt de koers iets op, al staat die nog altijd 60% onder het prijspeil toen de handel werd stilgelegd. De duurzame bank blijft onder vuur liggen van beleggers. Belangenvereniging Triodos Tragedie wil een claimzaak tegen de duurzame bank starten. In 2020 legde Triodos Bank plotseling de handel in certificaten stil, waardoor houders er jarenlang niet in konden handelen.
Langetermijnbelegger trekt aan langste eind
(IEXProfs; 16 augustus 2023) Beleggers die vasthouden aan hun langetermijndoelen worden daar veelal voor beloond. Bearmarkten zijn gelukkig maar van korte duur, vergeleken met de periodes van herstel. In de VS duurde de gemiddelde bullmarkt 5 keer zo lang als een bearmarkt, volgens Feike Goudsmit in een artikel op IEX Profs. Koers houden betaalt zich uit met een hoger rendement. Markten herstellen relatief snel na forse dalingen. Verder is opvallend dat veel marktleiders juist zijn opgericht in zware tijden. Sterke bedrijven vinden dan een manier om te overleven. Het gaat bij beleggen dus niet om timing, maar om tijd. Daarom moeten beleggers niet focussen op negatieve nieuwsberichten en de korte termijn, maar hun doel voor ogen houden.
Spaar-bv is alleen aantrekkelijk bij beleggingen met laag rendement
(Het Financieele Dagblad; 9 augustus 2023) De spaar-bv boet aan aantrekkingskracht in sinds de belasting op privévermogen wordt aangepast. De spaar-bv won juist aan populariteit toen de belasting op spaargeld hoger was dan de ontvangen rente. Nu sluit de vermogensbelasting beter aan bij de werkelijke spaarrente en daardoor is het eigenlijk alleen nog voordelig om beleggingen met een relatief laag rendement in een spaar-bv te stoppen, meent een vermogensplanner van ABN Amro MeesPierson. Volgens hem ligt het omslagpunt bij 4,1% tot 5,2%. Wie minder rendement behaalt met zijn beleggingen, is fiscaal voordeliger af als dit in een bv zit dan wanneer de aangifte via de vermogensbelasting van box 3 loopt.
Passief beleggen wordt steeds actiever
(Het Financieele Dagblad; 7 augustus 2023) Beleggen in ETFs wint nog steeds aan populariteit. Vermogensbeheerders spelen op de vraag in en komen met actief beheerde passieve beleggingsfondsen. Vanouds probeert een indexfonds zo nauwgezet als mogelijk een index te volgen. Vervolgens bouwden vermogensbeheerder trackers rond een bepaald thema. De nieuwste generatie ETFs wordt steeds actiever. Het is vergelijkbaar met een beleggingsfonds met een actief beheerde portefeuille en strategie, maar dan verpakt als ETF en verhandelbaar op de beurs.
Lees verder als u zich wilt verdiepen in passief beleggen of actief beleggen
Warren Buffett weet van geen ophouden
(Het Financieele Dagblad; 5 augustus 2023) Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de inmiddels 92-jarige Warren Buffett, heeft het afgelopen kwartaal goed gepresteerd. Berkshire realiseerde een nettowinst van 35,9 miljard dollar, met name dankzij de stijgende koersen op de beurzen. De resultaten van Berkshire Hathaway worden wel gezien als een graadmeter voor de economie. Ze schetsen een gemengd beeld. Verzekeringen en energie deden het beter dan een jaar geleden, maar de spoorwegtransporteur leverde omzet in. Buffett belegt voornamelijk voor de lange termijn, koersschommelingen op kwartaal- of jaarbasis zijn volgens hem geen goede graadmeter.
Verenigde Staten verliezen hoogste kredietwaardigheid
(Het Financieele Dagblad; 2 augustus 2023) Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van de Verenigde Staten afgewaardeerd. Het land had het hoogste kredietoordeel, maar is voor beleggers minder betrouwbaar geworden door de politieke chaos die er heerst. Volgens de kredietbeoordelaar was er sprake van politieke chaos rond het verhogen van het schuldplafond en het bereiken van begrotingsakkoorden. Verder acht Fitch het programma Medicare niet houdbaar. De kredietbeoordelaar is zeer kritisch in zijn rapport over de rating van de VS en verlaagt deze van AAA naar AA+.
Lees meer over het kredietrisico bij beleggen
Beleggingsnieuws juli 2023
Triodos-certificaten kelderen met de week
(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; 26 juli 2023) Na ruim drie jaar kan er eindelijk weer gehandeld worden in certificaten van Triodos. Maar de herstart van de handel verloopt rampzalig. Eenmaal per week kunnen de stukken van eigenaar wisselen en elke week duikt de koers lager, oplopend van min 50% bij de herstart tot ondertussen een verlies van bijna 75% ten opzichte van het niveau waarop de handel werd stilgelegd. De huidige koers ligt onder de prijs waarop de certificaten in de jaren tachtig gelanceerd werden. Er is weinig handel in de stukken. Triodos ziet het als teken van trouw van de certificaathouders. Maar onder de houders valt te horen dat men weigert om zijn verlies te nemen en daarom zijn stukken niet aanbiedt.
DeGiro was niet eerlijk over orderuitvoering
(Het Financieele Dagblad; 24 juli 2023) Het Klachteninstituut Kifid vindt dat onlinebroker DeGiro beleggers niet eerlijk informeerde over de wijze waarop beleggingsorders werden uitgevoerd. DeGiro rekende kosten voor orders die direct via Euronext werden gedaan, maar in werkelijkheid verliep de uitvoering vaak ergens anders. Zo betaalde de klant voor een dienst die hij nooit kreeg. De onlinebroker poogde zelfs de waarheid te verdoezelen in een slepend conflict met deze belegger. De uitspraak kan gevolgen hebben als meer klanten kunnen aantonen dat zij benadeeld zijn door het gevoerde beleggingsbeleid van DeGiro.
AFM onderzoekt vermogensscheiding bij beleggingsproducten
(AFM; 18 juli 2023) De Autoriteit Financiële Markten heeft onderzoek gedaan naar de naleving van de Wet op het financieel toezicht bij de overdracht van beleggingsproducten uit de derde pijler en vermogensscheiding. Het blijkt dat niet alle marktpartijen een toereikende vergunning hadden om klantgelden te mogen bewaren. Sommige partijen bewaarden het klantgeld bij een overdracht (kortstondig) op hun eigen rekening en daar ligt een risico. Deze partijen hebben hun bedrijfsvoering inmiddels aangepast. De AFM roept op om hier scherp op te letten.
Optimisme is weer tanend
(Saxo Bank; 18 juli 2023) Na een sterke stijging in juni is het vertrouwen van beleggers de afgelopen weken weer afgenomen. Dat constateert Saxo Bank in een nieuwe meting van het sentiment. Een maand eerder was er sprake van de sterkste stijging van het sentiment in ruim een jaar tijd, van 0,0 naar 2,4. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten is daarna echter gedaald naar 1,1 op een schaal van -15 tot 15. Beleggers hebben een toenemende voorkeur voor aandelen, gevolgd door ETF’s. De IT-sector blijft onverminderd populair.
Vermogensbeheerders kijken verschillend naar tweede helft 2023
(Het Financieele Dagblad; 16 juli 2023) Vermogensbeheerders verwachten voor de tweede helft van het jaar een krapper monetair beleid. Zij verschillen echter van mening wat dit betekent voor hun strategie. BlackRock ziet veel investeringsmogelijkheden, terwijl T. Rowe Price wat pessimistischer is. Candriam denkt dat de VS en Europa een recessie zullen ontlopen, maar de economische groei zal zwak zijn. Daarom kiest deze vermogensbeheerder voor risicomijdend beleggen en beweegt meer richting defensieve aandelen, Europese bedrijfsobligaties, de yen en goud. Allemaal zijn ze het wel erover eens, dat de centrale banken nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente.
Sanering vermogensbeheerders op komst
(Financieel Management; 14 juli 2023) Er is een grote saneringsronde onder vermogensbeheerders op komst. Een op de zes gaat de komende vier jaar verdwijnen, 16 % van de bestaande vermogensbeheerders zal tegen 2027 failliet gaan of worden opgekocht door grotere partijen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC. Marktvolatiliteit, hoge rentetarieven en druk op vergoedingen breken de sector op. Een andere partij, het Canadese Brookfield Asset Management, voorspelt dat er tien toonaangevende partijen zullen overblijven in het vermogensbeheer.
Beleggingsjaar 2022 leerde om de waan van de dag te negeren
(NU.nl; 8 juli 2023) Het jaar 2022 was een rampjaar voor beleggers. Maar in 2023 stegen de koersen weer fors. Dat leerde beleggers opnieuw de les om stil te blijven zitten als de markten door een storm heengaan. In 2022 daalde de AEX 14%, met uitschieters voor sommige bekende aandelen van -20% tot -30%. In 2023 is de AEX weer met 8% gestegen en noteert bijna even hoog als begin 2022. Het onderstreept dat beleggers zich niet moeten laten leiden door de waan van de dag. Een langere beleggingshorizon is belangrijk, slechte jaren horen daarbij.
Samenwerking tussen moederbedrijf InsingerGilissen en BlackRock
(Het Financieele Dagblad; 6 juli 2023) Quintet, het moederbedrijf van private bank InsingerGilissen, en BlackRock hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken. Zo krijgt Quintet toegang tot beleggingsproducten van BlackRock. De vermogensbeheerder gaat ook een aantal fondsen exclusief voor Quintet lanceren. Quintet wil graag groeien op de Europese markt en kiest voor de samenwerking met BlackRock om te profiteren van zijn beleggingsexpertise, schaalvoordelen en technologie.
Nederlanders willen eerder stoppen met werken
(BusinessInsider; 5 juli 2023) De pensioengerechtigde leeftijd stijgt, maar 4 op de 10 Nederlanders wil ruim voor die leeftijd stoppen met werken. Dat blijkt uit onderzoek van Brand New Day. Bij zzp’ers en andere ondernemers denkt de helft aan stoppen met werken voordat zij 65 jaar zijn. Eerder stoppen met werken gaat wel gepaard met extra kosten voor de overbruggingsperiode tot de AOW-leeftijd. Er blijkt echter ook een groep (11%) te zijn die juist wil doorwerken als ze 70 zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer een derde van de ondervraagden geld opzijzet om te sparen voor later.
Verdiep u in de 13 tips van Finner over financieel onafhankelijk worden.
Duitsland gepikeerd over inperking provisiemodel
(Het Financieele Dagblad; 5 juli 2023) Na jaren onderhandelen komt er een herziening van de Europese effectenwetgeving, met name voor de aanbieders van beleggingsdiensten. Vanuit Duitsland is er kritiek, daar moeten brokers binnen drie jaar hun verdienmodel aanpassen. Het doorverkopen van effectenorders van particulieren wordt verboden. Die praktijk is in Duitsland nog wel gangbaar. De Duitse toezichthouder ziet daar ook geen probleem in. Een gevolg is wel dat de kosten voor beleggers gaan stijgen.
Nederlandse huishoudens sparen meer ondanks hoge inflatie
(Telegraaf; 5 juli 2023) Nederlandse huishoudens blijven veel sparen ondanks de hoge inflatie. De spaarquote is met 14,4% hoger dan voor corona. In het eerste kwartaal spaarden Nederlanders 620 miljoen euro, waardoor het totale spaartegoed uitkwam op 13,3 miljard euro. Het bruto beschikbaar inkomen nam ook toe. Er kon meer geld opzijgezet worden dankzij hogere lonen en meer arbeidsuren.
Beleggingsnieuws juni 2023
Beleggersvertrouwen veert weer op
(Telegraaf en Saxo Bank; 24 juni 2023) Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers veert weer wat op, nadat het vorige maand was teruggevallen. Dat blijkt uit de nieuwste ING BeleggersBarometer. Het vertrouwen steeg van de neutrale stand 100 naar 114 punten in juni. Het onderliggende nieuws is niet echt verbeterd. Ook Saxo Bank mat een herstel van het vertrouwen, dat de afgelopen maanden juist een sterke daling liet zien. Die trend lijkt doorbroken. Saxo Bank constateerde onder haar klanten de sterkste stijging van het sentiment in ruim een jaar tijd. Onder de zelf-beleggende klanten van Saxo zijn aandelen en informatietechnologie de meest populaire keuze.
Particuliere beleggers rekenen op hoge rendementen
(IEXProfs; 21 juni 2023) Ondanks de hardnekkige inflatie, dreigende recessie en de beursverliezen van vorig jaar, rekenen particuliere beleggers dit jaar op hoge rendementen tot wel 8,6% boven inflatie. Nederlandse beleggers verwachten in 2023 uit te komen op 7,7%, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van Natixis IM. Meer dan de helft van de beleggers ziet inflatie als grootste risico, 38% noemt een recessie als het grootste risico voor hun portefeuille, in Nederland is dat zelfs 40%. Door de huidige omstandigheden verwacht 47% dat obligaties in 2023 beter zullen presteren dan aandelen. 46% heeft ook de allocatie naar obligaties verhoogd in reactie op de stijgende rente.
Triodos hervat handel in certificaten
(Het Financieele Dagblad; 20 juni 2023) Triodos Bank heeft op 28 juni het orderboek weer geopend voor de certificaten in de duurzame bank. Begin juli gaat de handel eindelijk weer van start, mits de marktomstandigheden dat toelaten. Triodos Bank waarschuwt voor een wilde rit bij de start van de certificatenhandel. De kans bestaat dat de handel dan opnieuw moet worden stilgelegd. Triodos legde aan het begin van de coronacrisis plotseling de handel in de eigen certificaten stil. Dat leidde tot veel ontrust. Een nieuw handelsplatform moet weer voor liquiditeit zorgen.
Binance stopt in Nederland na conflict met DNB
(Het Financieele Dagblad; 16 juni 2023) De grootste cryptobeurs ter wereld gaat Nederland verlaten. Binance ligt al langer overhoop met toezichthouder De Nederlandse Bank vanwege de witwaseisen. Het bedrijf krijgt steeds meer last van toezichthouders. In de VS is het cryptoplatform aangeklaagd, ook Frankrijk is een onderzoek gestart naar het overtreden van witwasregels. Onder de komende strenge EU-wetgeving kan Binance onmogelijk terugkeren op de Nederlandse markt.
Pensioenfondsen beleggen meer in Nederland
(DNB.nl; 13 juni 2023) Na vier kwartalen van dalende vermogens nam het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen in het eerste kwartaal van 2023 weer toe. Deze toename is vooral te danken aan koerswinsten op aandelen. Pensioenfondsen beleggen het gros van hun vermogen in het buitenland, maar het valt De Nederlandse Bank op dat pensioenfondsen in het eerste kwartaal van dit jaar buitenlands (vooral Amerikaans) bezit verkochten en Nederlandse beleggingen kochten. Het aandeel Nederlandse beleggingen is gestegen van 15,7% een jaar geleden naar 18,3%.
Fikse boete voor BinckBank
(AFM.nl; 8 juni 2023) De AFM heeft een forse boete opgelegd aan BinckBank omdat de onlinebank niet heeft voldaan aan Europese voorschriften voor het verkopen van beleggingsproducten. De boete bedraagt 530.000 euro. Brokers en banken mogen risicovolle beleggingsproducten alleen verkopen aan de juiste doelgroep. Maar BinckBank beschikte niet over adequaat beleid om dit te toetsen. De broker verkocht risicovolle beleggingsproducten zonder voldoende te controleren of klanten wel wisten wat ze kochten. Ondertussen is het verkoopproces aangepast, maar dat gebeurde pas na de klachten. BinckBank is eigendom van Saxo Bank en deze zegt inmiddels de zaak op orde te hebben.
SEC klaagt Binance aan
(Het Financieele Dagblad; 5 juni 2023) De Amerikaanse toezichthouder SEC klaagt cryptobeurs Binance aan. De SEC lijkt bezig met een kruistocht tegen crypto’s. Binance wordt verdacht van illegale praktijken in de VS. Het cryptoplatform zou beleggers misleiden en geld rondpompen. Ook de topman van Binance is aangeklaagd. De aanklachten veroorzaakten een schokgolf in de cryptosector. Beleggers haalden in paniek hun munten weg. De toezichthouder keert zich ook tegen Coinbase, maar die aanklacht is iets minder verstrekkend.
Toename van greenwashing in financiële sector
(Het Financieele Dagblad; 1 juni 2023) Europese autoriteiten waarschuwen voor greenwashing in de financiële sector. Banken, vermogensbeheerders en verzekeraars spiegelen in toenemende mate hun bedrijfsvoering groener voor dan zij werkelijk is. De Europese Commissie wil in kaart brengen hoe bestaande regelgeving moet worden aangepast om greenwashing te voorkomen. Veel banken claimen op weg te zijn naar ‘netto nul’ in 2050, maar zij leveren geen bewijs daarvoor. Ook waarschuwt Brussel voor een wildgroei aan duurzame beleggingsproducten waarvan het vaak lastig te controleren is hoe duurzaam deze daadwerkelijk zijn.
Wilt u bij een aantoonbaar duurzame vermogensbeheerder beleggen? Duurzaam beleggen vergelijken doet u via Finner.
Beleggingsnieuws mei 2023
Brussel wil finfluencers aanpakken
(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; 25 mei 2023) De Europese Commissie wil de particuliere belegger beter beschermen. De groeiende rol van finfluencers is een punt van zorg voor veel toezichthouders. Brussel wil hen nu aanpakken via aanbieders van beleggingsproducten. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de uitlatingen van deze financial influencers. Als hun informatie misleidend is, kan de toezichthouder ingrijpen en boetes opleggen. Finfluencers hebben veel volgers op social media.
Ook de AFM heeft een aantal regels opgesteld waaraan zij moeten voldoen. Zij mogen alleen expliciet beleggingsadvies geven als zij een vergunning daarvoor hebben. En die hebben de meeste influencers niet. Ook mogen zij geen beleggingsaanbevelingen geven, die gericht zijn op een breder publiek. Het provisieverbod geldt ook voor hen. Wel mogen zij hun eigen ervaringen met beleggen delen. Hun geld verdienen zij vooral met affiliate marketing, als volgers via hen bij bedrijven terecht komen. Een verdienmodel is ook het geven van cursussen, betaalde nieuwsbrieven of extra content. Het volgen van een finfluencer is geen garantie op succes.
Huishoudens realiseren weer winst op hun beleggingen
(De Nederlandse Bank; 23 mei 2023) Het eerste kwartaal van 2023 is voor particuliere beleggers heel anders verlopen dan het jaar ervoor. In de eerste maanden van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens met 7,8 miljard euro (+5,1% ten opzichte van het vorige kwartaal), zo blijkt uit cijfers van DNB. Ondanks de onrust op de financiële markten belegden Nederlanders meer in aandelen en obligaties. De waardestijging volgt op de forse verliezen over het jaar 2022 ( -16,2%) op voornamelijk aandelen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM 1,9 miljoen huishoudens beleggen.
Onderzoek naar rol finfluencers bij verlies op Grinta Invest
(Het Financieele Dagblad; 23 mei 2023) Honderden particuliere beleggers hebben geld belegd in Grinta Invest en zijn dat kwijtgeraakt. Het beleggingsplatform werd aangeprezen door tal van influencers, die ondertussen een commissie verdienden op de nieuwe klanten die zij aanbrachten. Eind oktober 2021 ging het platform ineens uit de lucht. Grinta beschikte niet over de vereiste vergunning om financiële producten in Nederland te verkopen. Nu onderzoekt de AFM de rol die finfluencers speelden bij het platform. Mocht het tot een boete leiden, dan zou dat de eerste keer zijn.
Spaarrente blijft achter, maar rentemarges banken schieten omhoog
(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; mei 2023) Nederlandse banken verhogen de spaarrentes, maar het gaat langzaam. Deze maand was Rabobank de eerste grootbank die 1% rente gaat bieden op spaargeld. ING en ABN Amro volgden al snel. Buitenlandse banken bieden hogere spaarrentes. Daardoor neemt de populariteit van sparen in het buitenland toe. Ondertussen wil minister Kaag van de Nederlandse banken horen wanneer zij de spaarrente gaan verhogen. De rentestijging van de ECB wordt wel snel doorgerekend in de hypotheekrente, maar met de spaarrente zijn banken erg traag. ING meldde in mei een winstsprong van 46% dankzij een fors hogere rentemarge. Bij ABN Amro bedroeg de winstsprong 48%. De minister juicht het ook toe als nieuwkomers voldoende toegang krijgen tot de Nederlandse bankenmarkt.
Nieuwe mandaatfondsen van ABN Amro
(ABN Amro; 15 mei 2023) ABN Amro introduceerde deze maand het Impact Fondsen Mandaat. Dat is een beleggingsproduct waarmee de bank klanten de mogelijkheid biedt om te beleggen in bedrijven die een positieve impact nastreven op mens, milieu en maatschappij. De producten en diensten moeten bijdragen aan het behalen van de duurzame doelen van de Verenigde Naties. De instapdrempel voor impact beleggen wordt verlaagd van 2,5 miljoen naar 50.000 euro.
Behoefte aan geld is reden om te stoppen met beleggen
(AFM; 12 mei 2023) Mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt met beleggen geven stress en de behoefte aan geld als belangrijkste reden op. Een kwart had het geld nodig, zo blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggers van de AFM. Twee derde van de beleggers belegt zelf omdat ze zelf hun beleggingen willen beheren. Ruim 4 op de 10 vinden dat ook leuk of uitdagend om te doen. Ook de lagere kosten spelen hierin een rol. Zo’n 3 op de 10 belegt via een vermogensbeheerder. De meerderheid van de ondervraagde beleggers gaf aan de verplichte informatie over de kosten te hebben gezien, maar 7 op de 10 doen niets met deze informatie. Slechts een derde vindt de kosten van verschillende aanbieders, voorafgaand aan een beleggingsbeslissing, eenvoudig te vergelijken.
Buffett wil nog niet van zijn steenkool af
(Het Financieele Dagblad; 11 mei 2023) Warren Buffett maakt zich niet al te druk om klimaatverandering. Zijn belangen in steenkool zijn nog fors. Kredietbeoordelaars vinden dat zijn investeringen uitgesproken zwak scoren op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway werd er gevraagd naar duurzame investeringen, maar Buffett antwoordde ontwijkend. Berkshire Hathaway Energy is op de op drie na grootste CO2-uitstoter onder de Amerikaanse energieproducenten.
Beleggersvertrouwen daalt opnieuw
(Saxo Bank; 11 mei 2023) Het beleggersvertrouwen is in mei opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het lijkt erop dat beleggers een pas op de plaats maken vanuit onzekerheid. Verder valt op dat best veel beleggers (32,2%) in de komende drie maanden meer volatiliteit verwachten. Aandelen blijven onverminderd populair. 91% van de ondervraagden verkiest aandelen boven ETF’s (34,5%) of beleggingsfondsen (25,4%). Shell, ASML en ING zijn de meest populaire keuzes.
Vermogensbeheerders verhogen rendementsverwachtingen
(IEXProfs; 10 mei 2023) Vermogensbeheerders zijn positiever geworden over de langetermijnvooruitzichten van zowel aandelen als obligaties. Uit onderzoek van Alpha Research blijkt dat vermogensbeheerders voor wereldwijde aandelen uitgaan van een verwacht rendement van 6,8% voor de komende tien jaar. Zij zien de beste kansen in opkomende markten. Daar bedraagt het verwachte rendement 8,6% op jaarbasis.
Vermogensbelasting blijft een punt van discussie
(Het Financieele Dagblad; 9 mei 2023) In de Tweede Kamer is opnieuw gediscussieerd over de vermogensbelasting. De voorkeur gaat uit naar een belasting op basis van daadwerkelijk behaalde rendementen. In 2027 moet er een definitieve herziening van de vermogensbelasting in werking treden, maar het is nog altijd niet duidelijk hoe die eruit komt te zien en de politiek is erover verdeeld. Staatssecretaris Van Rij kwam met het voorstel van een vermogenswinstbelasting en een vermogensaanwasbelasting. Een alternatief is werken met fictieve rendementen die beter aansluiten bij de werkelijkheid. Er zijn ook voorstellen gedaan om te schuiven met de boxen. Bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen in box 3, maar een aparte box 4 voor vastgoed creëren. In het laatste plan van Van Rij wil hij vastgoed plaatsen in box 1.
Van graaiflatie is wel degelijk sprake
(Telegraaf; 5 mei 2023) Nederlandse bedrijven hebben hun prijzen veel meer verhoogd dan nodig was om de gestegen kosten van energie en grondstoffen te compenseren, beweren economen van Rabobank. Volgens hen zou de inflatie beperkt blijven tot 9,4% als bedrijven alleen hun hogere kosten hadden doorberekend. In werkelijkheid stegen de consumentenprijzen vorig jaar echter met 11,6%. Dat verschil duidt op graaiflatie en die zou bijna een vijfde van de totale inflatie bedragen. Het is een sprookje dat bedrijven ook deels op hun winstmarges interen. De rekening van de inflatie komt bij de consument terecht. Volgens de economen van Rabobank lagen de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal bijna 11 miljard euro hoger dan een jaar eerder. En dat komt grotendeels omdat de consumentenprijzen harder stegen dan de bedrijfskosten.
Spaarders Van Lanschot Kempen gaan meer beleggen
(Het Financieele Dagblad; 4 mei 2023) Beleggen is in het eerste kwartaal in populariteit gestegen, merkt Van Lanschot Kempen. De Bossche bank trok in het eerste kwartaal ruim 2 miljard euro aan nieuw geld aan. 1,3 miljard euro was afkomstig van vermogende particulieren en 1 miljard van institutionele beleggers. Spaarders namen geld op om meer te gaan beleggen. In totaal namen klanten 1,1 miljard spaargeld op. De relatief forse afname volgde volgens Van Lanschot Kempen op een toenemende overstap naar beleggingen, waarmee het merendeel van het geld binnen Van Lanschot Kempen bleef. Het beheerd vermogen steeg van 107,8 miljard eind 2022 naar 112,8 miljard euro.
Vertrouwen in financiële instellingen stabiel ondanks bankenonrust
(De Nederlandse Bank; 2 mei 2023) Het vertrouwen in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven, ondanks de recente problemen bij regionale banken in de VS en de redding van Credit Suisse in Zwitserland. Huishoudens zijn zich wel meer bewust dat banken in Nederland failliet zouden kunnen gaan. Wel is het vertrouwen in politiek en bedrijven gedaald. DNB deed onderzoek onder ruim 2200 Nederlandse huishoudens.
Beleggingsnieuws april 2023
Drempel om te beginnen met beleggen hoog voor vrouwen
(Telegraaf; 26 april 2023) De lage spaarrente dwingt bijna vier op de tien Nederlanders om te kijken naar andere manieren om vermogen op te bouwen. 44% van alle mensen die nog niet beleggen, denkt erover om dit wel te gaan doen. Uit onderzoek van ABN Amro en Ipsos blijkt dat bij ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen het ontbreekt aan zelfvertrouwen om te beginnen met beleggen, terwijl dit voor slechts een kwart van de mannen geldt. Ook vinden meer vrouwen dan mannen dat hun financiële kennis laag is. Een ander verschil treedt op bij het inschatten van risico’s. Bijna een kwart van de mannelijke beleggers schat de kans dat zij hun vermogen verliezen gering in, terwijl dit bij slechts 16% van de vrouwen het geval is.
Verdiep uw kennis op Finner. Lees meer over beginnen met beleggen
Videobellen met private banker kan tegenwoordig
(Het Financieele Dagblad; 24 april 2023) Een private banker staat symbool voor persoonlijk contact. Toch gaat de digitalisering ook niet aan deze beroepsgroep voorbij. Jonge beleggers zijn bereid om meer van het contact online te laten verlopen, zo blijkt uit onderzoek van EY. Een rekening openen doet 42% nog wel liever persoonlijk, maar besprekingen over het financieel plan of beleggingskeuzes kan gerust virtueel. Ondertussen is deze vorm van contact geaccepteerd door klanten. De behoefte aan advies groeit. Ongeveer 65% van de millennials wil graag meer advies over vermogensbeheer. Ze voelen zich onvoldoende voorbereid om hun financiële doelen te halen.
Beleggersvertrouwen blijft onder druk staan
(Saxo Bank; 14 april 2023) Het beleggersvertrouwen is in de maand april opnieuw gedaald. Ook in maart daalde het vertrouwen en die trend zette in april door, al is het sentiment nog wel licht positief. Saxo Bank meet maandelijks het beursklimaat onder de eigen klanten. De bankencrisis, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de vraag of we nu wel of geen recessie krijgen, houden de gemoederen bezig.
Buffett kritisch over crypto’s
(Belegger; 14 april 2023) In een interview heeft Warren Buffett zich weer eens negatief uitgelaten over crypto’s. Hij vergelijkt het beleggen in crypto’s met gokken. Mensen doen domme dingen en het gokinstinct is fascinerend sterk bij de mens. Cryptobeleggers doen Buffett denken aan de gokkers in Las Vegas, die hij daar op zijn huwelijksreis in de vijftiger jaren bezig zag. Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij slimmer was dan dat en veel geld in dit land kon verdienen. Ondertussen behoort Buffett tot de rijksten der aarde.
Meer weten over beleggen in crypto?
Trustus Vermogensbeheer neemt Verwer & Janssen over
(Leeuwarder Courant; 13 april 2023) Trustus Vermogensbeheer uit Joure neemt Verwer & Janssen Vermogensmanagement in Roosendaal over. Daarmee wordt de Friese vermogensbeheerder voor het eerst actief in het zuiden van het land. Trustus had al wel kantoren in Amsterdam, Hilversum en Oegstgeest. De overname moet schaalvoordelen opleveren.
DEGIRO verhoogt haar tarieven; ETF kernselectie niet meer gratis
Ingaande 15 mei 2023 verhoogt DEGIRO haar tarieven. Lees meer op ons artikel DEGIRO Beleggen.
Buitenlandse banken azen op spaargeld – spaarrente stijgt weer
(Telegraaf; 13 april 2023) Sparen levert weer iets op, maar dan moet u wel de inflatie even buiten beschouwing laten. Diverse banken bieden spaarrentes boven de 2% aan. Vaak zijn het buitenlandse (online) banken die met een hogere rente spaargeld van Nederlanders proberen aan te trekken. Bunq biedt 2,01% rente, net zoveel als Bux vergoedt op niet-geïnvesteerd geld op een beleggingsrekening. De Spaanse Openbank biedt 2,5% over de eerste zes maanden en het Duitse Scalable Capital geeft 2,3%. Nederlandse grootbanken volgen schoorvoetend en verhogen ook de spaarrente, al liggen hun tarieven nog altijd onder de 1%. In Duitsland stunt ING wel met een hoge spaarrente, daar kunnen spaarders een halfjaar 3% rente genieten, waarna het tarief terugzakt naar 0,6%.
BUX biedt 2,01% op cash
(BUX; 5 april 2023) Onlinebroker Bux biedt 2,01% rente per jaar over het cash-geld van beleggers. De tarieven gelden voor alle Bux-klanten in Europa voor saldo’s tot 25.000 euro. De gelden op een beleggersrekening bij Bux vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. De broker verhoogt de rente in navolging van de ECB. Op deze wijze voegt Bux naast de beleggingsopties nog een mogelijkheid toe om geld te laten renderen.
Van Lanschot Kempen verliest deel smallcap-team, maar haalt bankiers bij InsignerGilissen weg
(Het Financieele Dagblad; 4 april 2023) Van Lanschot verliest een deel van haar smallcap-team. Lees meer op het profiel van Van Lanschot.
Uitstroom van gelden bij Europese banken
(Het Financieele Dagblad; 4 april 2023) De afgelopen maanden zagen Europese banken rekeninghouders miljarden van hun bankrekening afhalen. Bedrijven en particulieren namen per saldo in februari 71 miljard euro op. Dat is het hoogste bedrag sinds 1997. Mogelijk hebben particulieren het geld nodig als buffer, om de hogere energierekening te betalen. Maar er speelt ook iets anders. Rekeninghouders zijn zich meer bewust van de risico’s als ze meer dan 100.000 euro op een rekening hebben staan. Zij zoeken nu naar alternatieven en proberen met deposito’s, kortlopende obligaties en geldmarktfondsen een hoger rendement te realiseren.
Speculatieve dagoptie steeds populairder onder particuliere beleggers
(Telegraaf; 30 maart 2023) Nederlanders handelen meer in dagopties, blijkt uit data van Euronext. Het zijn risicovolle beleggingen. Zo gek als in de VS is het hier nog niet. En dat is maar goed ook. Volgens Peter Siks van Saxo Bank zijn dagopties een veredeld gokpaleis. Met een beperkte inleg kan worden ingespeeld op een verwachte stijging of daling. Het is pure speculatie. De handel in dagopties was in de eerste maanden van dit jaar goed voor 23,4% van de totale handel in AEX-opties. Over geheel 2022 was dat 21,2%. Particulieren zijn verantwoordelijk voor bijna de helft (45%) van de handel.
Lees meer over beleggen in opties.
Beleggingsnieuws maart 2023
Wat zijn de uitdagingen voor onze economie in 2023
(De Nederlandse Bank; 23 maart 2023) De hoge inflatie dwong centrale banken in 2022 om de rente te verhogen. De ECB is ook in 2023 daarmee doorgegaan. Die hogere rente raakt burgers, bedrijven en overheden. Banken moeten zich instellen op een hogere rente, schrijft DNB. Ondertussen dalen daardoor de huizenprijzen. Maar de dekkingsgraden van pensioenfondsen stijgen juist. Omdat het leven duurder wordt moeten huishoudens ruimere buffers aanhouden. De hoge inflatie raakt bepaalde groepen in de samenleving onevenredig hard. De roep om steun voor deze groepen is begrijpelijk. Maar die steun moet echt gericht zijn op de mensen die het echt nodig hebben. Verder waarschuwt DNB voor een loon-prijsspiraal. De hoge energieprijzen sporen aan om sneller te verduurzamen.
Onrust rond bankensector
(Het Financieele Dagblad; 22 maart 2023) Het faillissement van de Silicon Valley Bank en de redding van Credit Suisse raken de financiële sector hard. De onrust breidde zich ook uit naar de aandelen- en obligatiemarkten. Het plaatste centrale banken voor een moeilijk dilemma. Centrale bankiers hebben de rente fors verhoogd om de inflatie te bestrijden, maar nu dreigen zwakkere partijen in de problemen te komen door de hoge rente. Jerome Powell verzekerde spaarders dat al hun spaargeld veilig is in het Amerikaanse bancaire systeem. De VS kent een depositogarantiestelsel tot 250.000 dollar. In Nederland wordt 100.000 van de banktegoeden gegarandeerd.
Er komt geen onderzoek naar wanbeleid bij Triodos
(De Telegraaf; 16 maart 2023 - Het Financieel Dagblad; 23 maart 2023) De Ondernemingskamer wijst een verzoek van certificaathouders af en gaat geen onderzoek doen naar eventueel wanbeleid bij Triodos Bank. Het gerechtshof ziet wel tekortkomingen en ook bestaat er twijfel over het beleid in de periode tot 2020. Toch oordeelt de rechter dat een onderzoek niet in het belang is van de duurzame bank en zijn certificaathouders. De laatsten kunnen al drie jaar niet hun certificaten verkopen. Triodos Bank wijt dat aan overmacht vanwege een te groot aanbod tijdens de pandemie. Een ruime meerderheid van de certificaathouders heeft op een buitengewone aandeelhoudersvergadering gestemd voor meer inspraak. Zij hebben weinig vertrouwen in hun belangenbehartiger, de Stichting Administratiekantoor Aandeelhouders Triodos. Deze zou niet alert genoeg hebben gereageerd toen de handel certificaten ruim drie jaar geleden plotseling werd stilgelegd. De rust is nog niet teruggekeerd bij Triodos. Er dreigen diverse claims tegen de duurzame bank uit Driebergen.
Pensioenfondsen verliezen op (beursgenoteerd) vastgoed
(De Nederlandse Bank; 14 maart 2023) Na jaren van koerswinsten leden pensioenfondsen in 2022 verliezen op hun beleggingen in vastgoed. In totaal daalde de waarde van deze beleggingen met ruim 14 miljard euro, blijkt uit cijfers van DNB. Vooral beursgenoteerd vastgoed daalde in waarde. Op direct aangehouden vastgoed bleef het verlies beperkt. De koers van beursgenoteerd vastgoed wordt dagelijks bepaald op basis van vraag en aanbod. De prijsontwikkeling van direct aangehouden vastgoed gaat met vertraging, omdat de waardering vaak maar op een aantal momenten per jaar plaatsvindt.
Lees meer over beleggen in vastgoed.
Vrouwen beleggen minder dan mannen
(Banken.nl; 8 maart 2023) Beleggen is onder vrouwen minder populair dan onder mannen. 28% van de mannen is actief bezig met beleggen, tegen 18% van de vrouwen. Volgens Bux blijven die verschillen nog wel even bestaan. Bijna de helft van de vrouwen zegt niet te weten waar te beginnen met beleggen. Ondanks dat beleggen minder populair is bij vrouwen, ziet wel 14% van hen dat het meer rendement oplevert dan sparen. Bux vermoedt dat de risico’s bij beleggen een barrière vormen om desondanks niet te gaan beleggen.
VEB naar rechter wegens fictief rendement op beleggen
(Het Financieele Dagblad; 7 en 23 maart 2023) De Vereniging van Effectenbezitters start proefprocessen in een poging om het forfaitaire rendement van 5,5% op beleggingen over 2022 van tafel te krijgen. De Belastingdienst gaat nog altijd uit van een fictieve opbrengst van beleggen. Vorig jaar week het behaalde rendement op effecten en vastgoed zo sterk af van het fictieve rendement, dat de VEB verwacht dat de rechter een streep zet door deze heffing. Het daadwerkelijke rendement in 2022 lag volgens de VEB op -14%. De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat het forfaitaire rendement bij de werkelijkheid moet aansluiten. Ondertussen lijkt het onwaarschijnlijk dat een nieuwe vermogensbelasting in 2026 kan ingaan. Er is veel politiek gesteggel over de vraag hoe die heffing eruit moet zien.
Meer dividend voor aandeelhouders
(Het Financieele Dagblad; 7 maart 2023) Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen kunnen dit jaar 18% meer dividend tegemoetzien dan het jaar ervoor. Bijna de helft van de AEX-bedrijven kiest voor een verhoging van het dividend. Een stijging van 18% is fors, want doorgaans stijgen de dividenduitkeringen tussen de 7% en 8% op jaarbasis. Dit kan komen door een herstel van het dividendbeleid na de coronacrisis. Sommige bedrijven kiezen voor aandeleninkoop in plaats van een hoger dividend.
Passieve beheerders ook in 2022 beter dan actieve
(Morningstar; 3 maart 2023) Morningstar heeft de prestaties van actieve en passie beheerders vergeleken en opnieuw blijken actieve fondsbeheerders er niet in geslaagd om hun passieve concurrenten te verslaan. Zelfs in een onrustig beursjaar als 2022 konden zij niet uitblinken, terwijl dat een uitgelezen kans was om de tegenvallende markten te verslaan. Morningstar onderzocht voor de European Active/Passive Barometer de prestaties van bijna 26.000 actieve en passieve fondsen in 2022. Gemiddeld wist 30,5% van de actieve fondsen in de 43 aandelencategorieën beter te presteren dan hun passieve tegenhanger.
Lees meer over actief of passief beleggen.
Drempels om zelf pensioen op te bouwen moeten lager worden
(AFM.nl; 2 maart 2023) Het zelf opbouwen van een pensioen via de derde pijler wordt steeds belangrijker. Toch ervaren consumenten nog veel drempels, blijkt uit onderzoek van de AFM. De omvang van de derde pijler neemt mogelijk toe door aanpassing fiscale regels
De toezichthouder roept de sector op om drempels bij toegang tot derdepijlerpensioen te verlagen. Uit data blijkt dat slechts een kleine groep er gebruik van maakt, vaak met een beperkte inleg in derdepijlerpensioen. Deelnemers zijn vaak ouder en met hoger inkomen.
Meer weten over pensioenbeleggen?
Beleggingsnieuws februari 2023
Particuliere beleggers profiteren meer van AEX-winsten dan pensioenfondsen
(NOS.nl; 26 februari 2023) Niet de gemiddelde gepensioneerde, maar vooral een kleine groep vermogende particuliere beleggers profiteert van de winsten van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Uit een analyse van de NOS blijkt dat een kleine groep particuliere beleggers voor 13,5 miljard euro aan aandelen in AEX-bedrijven heeft. De winstuitkeringen van deze bedrijven komen nauwelijks terecht bij pensioenfondsen. De vijf grootste pensioenfondsen van ons land hebben samen namelijk ruim 2 miljard euro geïnvesteerd in de zeven grootste AEX-bedrijven (Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, DSM, ASML en Philips). Dat is dus veel minder dan particuliere aandeelhouders.
Maar het belang van Amerikaanse vermogensbeheerders in AEX-bedrijven groeit
(NOS.nl; 26 februari 2023) De NOS heeft in kaart gebracht wie de aandeelhouders zijn van ASML, Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, Heineken, DSM en Philips. Het blijkt dat de aandeelhouders vooral grote Amerikaanse vermogensbeheerders zijn. Slechts een fractie van de aandeelhouders komt uit Nederland. Winsten van deze bedrijven komen nauwelijks bij Nederlandse gepensioneerden terecht. Beleggers en pensioenfondsen hebben de keuze tussen zelf beleggen of vermogensbeheer. Er is al een tijd een trend gaande dat er steeds meer wordt uitbesteed aan vermogensbeheerders en de VEB verwacht dat die nog wel even doorgaat, vooral uit kostenoverweging en efficiëntie.
Vertrouwen beleggers flink gestegen, meldt ING
(ING.nl; 15 februari 2023) In februari is de ING BeleggersBarometer gestegen naar een stand van 116, tegen 98 in januari. Hiermee is de barometer terug op het niveau van 13 maanden geleden. Het vertrouwen van particuliere Nederlandse beleggers is in februari flink gestegen en staat nu op het hoogste niveau in dertien maanden. Beleggers zijn volgens ING positiever geworden over de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Sinds de start van dit jaar stijgen de aandelenbeurzen, de zorgen over de stijgende rentes en een economische recessie nemen af.
Prijsvechter Bux wordt minder aantrekkelijk voor kleine beleggers
(Het Financieele Dagblad; 23 februari 2023) Broker Bux heeft te maken met hogere operationele kosten, daarnaast wordt er wereldwijd minder belegd. Daarom ontkomt de budgetbroker er niet aan om een aantal tarieven aan te passen. Sommigen gaan omlaag, andere omhoog. Maar wat er vooral inhakt voor kleine beleggers is de maandelijkse fee van 2,99 euro die gebruikers vanaf 1 april 2023 moeten gaan betalen. Dat tikt vooral bij de kleine belegger flink door. Bux geeft aan meer op winstgevendheid te gaan sturen. De broker hoeft niet meer zo nodig de goedkoopste te zijn. Brokers vergelijken? Doe het op Finner!
Koper keert terug naar crypto’s
(De Telegraaf; 23 februari 2023) Na de malaise van het afgelopen jaar met crypto’s zien beleggers het nu weer wat zonniger in. Volgens experts is het nog afwachten of de barre cryptotijden echt voorbij zijn. Ondertussen zijn toezichthouders druk bezig om de sector aan meer regulering te onderwerpen. De bitcoin leeft weer op en is dit jaar per saldo ruim 40% gestegen. De ergste onrust rond het omvallen van FTX lijkt te verdwijnen.
Huishoudens beleggen vooral in beleggingsfondsen
(De Nederlandse Bank; 20 februari 2023) Nederlandse huishoudens bezaten eind 2022 voor 157 miljard euro aan beleggingen. Dat is 14% minder dan een jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank. Bijna twee derde van het belegde vermogen, zo’n 100 miljard euro, zit in beleggingsfondsen. De rest bestaat voornamelijk uit individuele aandelen. Bij aandelen spant Shell de kroon. Er wordt wel meer belegd in opkomende markten, zoals Zuid-Afrika, Brazilië en China. Nederlandse beleggers doen dat met name via beleggingsfondsen. In tijden met lage rente is het aantrekkelijker om meer risico te nemen.
AFM kritisch op online beleggingsplatforms
(AFM.nl; 16 februari 2023) De manier waarop een online beleggingsplatform is ingericht, heeft effect op het gedrag van beleggers. Daarom spoort toezichthouder AFM de beleggingsplatforms aan om hier bewuster mee om te gaan. Een keuzeomgeving kan bewust of onbewust aanzetten tot verstandige of minder goede keuzes. Al eerder bleek uit onderzoek dat zelfbeleggers suboptimale beleggingskeuzes maken. AFM onderzocht enkele platforms en keek daarbij naar de standaardinstellingen. Wordt geld storten naar de beleggingsrekening standaard via iDeal aangeboden, of via een creditcard? Worden in eerste instantie wel of niet alle beleggingscategorieën getoond? Dat maakt verschil of de aandacht van beleggers direct wordt getrokken naar risicovollere beleggingen of niet. De AFM vindt het belangrijk dat beleggingsondernemingen hier zorgvuldig mee omgaan bij de inrichting van hun platforms.
Kifid geeft DeGiro tik op de vingers
(Kifid; 14 februari 2023) Financiële instellingen zijn verplicht om betalingstransacties van klanten te controleren. Als er aanleiding toe is, moet een financiële instelling nader onderzoek doen naar de herkomst van het vermogen van een klant. DeGiro heeft een klant met twee effectenrekeningen gevraagd de herkomst van zijn vermogen toe te lichten. Toen een antwoord van de consument uitbleef, heeft DeGiro de beleggingsovereenkomst beëindigd op een manier die onredelijk en disproportioneel is, zo oordeelt het klachteninstituut Kifid. DeGiro moet de schade als gevolg van het liquideren van de effectenrekeningen vergoeden. Het is wel terecht dat DeGiro extra informatie opvraagt, maar er was nauwelijks sprake van enig persoonlijk contact en toelichting werd niet gegeven over de aanleiding voor het onderzoek, hoewel de belegger daar herhaaldelijk om vroeg.
Van Rij komt met alternatief voor de vermogensbelasting
(Het Financieele Dagblad; 12 februari 2023) Het kabinet heeft officieel als doel dat spaarders en beleggers vanaf 2026 belasting betalen op basis van de daadwerkelijk behaalde rendementen. Maar in een Kamerbrief over de toekomst van de omstreden vermogensbelasting twijfelt staatssecretaris Van Rij of dit haalbaar is. Hij stelt nu een alternatieve regeling voor, die opnieuw uitgaat van fictieve rendementen. In Plan B zou de fiscus wel kijken naar werkelijke verdeling van het vermogen, maar de fictieve rendementen zijn een meer verfijnde variant van de huidige tijdelijke vermogensrendementsheffing. Zo komt er een apart fictief rendement voor obligaties. Het is de bedoeling dat de fictieve rendementen dichter bij de daadwerkelijke rendementen liggen. Een voordeel van een forfaitaire heffing is dat de Belastingdienst minder hoeft te investeren in de ICT.
Vermogenden zijn pineut met fictieve rendement van fiscus
(Het Financieele Dagblad; 10 februari 2023) Normaalgesproken komt het kabinet pas rond Prinsjesdag met het forfaitaire rendement. Maar een expert van ABN Amro MeesPierson heeft het forfaitair rendement voor 2024 alvast berekent. De fiscus rekent dan met 6,04% aan rendement. Het fictieve rendement op spaargeld komt dichter bij de werkelijkheid, na ingrijpen van de Hoge Raad. Het kabinet zegt ook bij beleggingen meer realiteitszin na te streven. Maar het heeft er alle schijn van dat de fiscus zich nog altijd rijk rekent ten koste van beleggers. De kans is groot dat beleggers naar de rechter zullen stappen als hun werkelijke rendementen tegenvallen. Vanaf 2026 moet de fiscus wel met werkelijk behaalde rendementen gaan rekenen. Lees op Finner meer over de vermogensbelasting.
Duurzaamheid en rendement even belangrijk voor beleggers
(SaxoBank; 10 februari 2023) Ruim een op de tien beleggers behoudt een positie in een duurzame belegging als het rendement licht zou dalen, laat SaxoBank weten. Bijna een derde (31,6%) zegt duurzaamheid en rendement net zo belangrijk te vinden. In de maandelijkse peiling van het sentiment onder beleggers is er dit keer extra aandacht voor ESG. Rendement speelt wel een rol voor beleggers. Voor 30,5% is rendement veel belangrijker dan duurzaamheid. Daar tegenover staat dat 13% van de beleggers bereid is een lagere opbrengst te accepteren van een duurzame belegging. Ondertussen stijgt ook het beleggersvertrouwen, merkt SaxoBank. Voor de derde maand op rij is er sprake van een forse toename.
Bux en BlackRock bieden ETF-beleggingsplannen aan
(Bux.nl; 31 januari 2023) Spaarders kunnen beleggers worden. De overstap wordt makkelijker gemaakt door Bux. De neobroker gaat samen met BlackRock beleggingsplannen aanbieden die gebruikmaken van iShares ETF’s. Beleggers kunnen in enkele klikken individuele portfolio’s opbouwen met ETF’s. De kosten bedragen 1 euro per spaarplan en er is een minimale inleg van 10 euro per maand vereist. Gebrek aan kennis is een reden om niet te beginnen met beleggen. Dat obstakel wil de neobroker op deze manier wegnemen.
Zwitserse vermogensbeheerder wil Nederlandse institutionele beleggers bedienen
(IEXProfs; 28 januari 2023) De Zwitserse vermogensbeheerder J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management is een partij met een historie van 180 jaar. Toch presenteert het zich als nieuwkomer op de Nederlandse markt. Sinds 2018 is de vermogensbeheerder vanuit Amsterdam actief. Het wil nu ook de Nederlandse professionele markt gaan bedienen. Nederland is een hele grote markt, met 2,1 biljoen euro belegd vermogen, maar het is ook een moeilijke markt. Safra Sarasin vindt dat het vooral op het gebied van duurzaamheid wat heeft toe te voegen. Nederland ligt, samen met de Nordics, qua duurzaamheid zeker tien jaar voor op de rest van Europa. Beleggers worden kritischer op ESG. Volgens de topman van Safra Sarasin komt een vermogensbeheerder niet meer weg met slechte ESG. Naast het rendement is belangrijk hoe ESG-criteria worden ingevuld.
In de media: Van Lanschot Kempen neemt beleggingsplatform Robeco over
(Het Financieele Dagblad; 2 februari 2023) Van Lanschot Kempen neemt het online beleggingsplatform van Robeco over. Lees meer op het profiel van Van Lanschot.
Beleggingsnieuws januari 2023
Beleggers zijn een stuk optimistischer
(ING.nl; 28 januari 2023) Het vertrouwen van particuliere beleggers is deze maand toegenomen, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De barometer steeg met 13 punten naar 98, de hoogste stand sinds februari vorig jaar. Volgens de bank hebben beleggers meer vertrouwen gekregen in de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Niet vreemd na een stijging van ruim 8% van de aandelenmarkt. De hoogste verwachting hebben de ondervraagde beleggers van ASML, gevolgd door Shell en Unilever. Zorgen zijn er nog wel over de oorlog in Oekraïne. Eerder constateerde ook Saxo Bank in de maandelijkse peiling dat het vertrouwen gestaag blijft toenemen.
DNB legt Coinbase boete op
(DNB.nl; 26 januari 2023) Toezichthouder DNB heeft een bestuurlijke boete van ruim 3,3 miljoen euro opgelegd aan Coinbase. De boete is opgelegd omdat Coinbase in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden. De vereiste registratie werd afgelopen najaar alsnog geregeld. Eerder legde DNB eenzelfde boete op aan Binance om dezelfde reden. Coinbase beraadt zich op vervolgstappen, want naar eigen zeggen heeft het altijd medewerking verleend om aan de regelgeving van DNB te voldoen.
Vermogensbeheerders hebben last van dalende koersen en politieke onrust
(Het Financieele Dagblad; 23 januari 2023) Het jaar 2022 was niet gemakkelijk voor vermogensbeheerders. Door de dalende beurzen stonden hun beleggingsresultaten onder druk en kromp het beheerd vermogen flink. Het beheerd vermogen van BlackRock bedroeg eind 2021 nog 10.000 miljard dollar, maar daalde naar 8600 miljard dollar eind vorig jaar. De tegenvallende resultaten zetten ook de prestatievergoedingen onder druk, waardoor er meer op de kosten moet worden gelet. In de VS kwam de sector ook nog eens onder vuur te liggen van diverse politici. Met name ESG riep veel polemiek op.
Koopkracht herstelt over breed front
(Het Financieele Dagblad; 22 januari 2023) Veel Nederlanders merkten afgelopen jaar dat het leven een stuk duurder is geworden. Maar volgens het Nibud zal dit jaar de koopkracht voor bijna iedereen herstellen. Dat komt door diverse ondersteuningsmaatregelen van de overheid, zoals de hogere arbeidskorting op de inkomstenbelasting, hogere toeslagen en een stijging van het kindgebonden budget. Daarnaast stijgen lonen, uitkeringen en pensioenen. Gemiddeld gaan we er volgens het Nibud tussen de 0,5% en 8,1% op vooruit.
Genesis vraagt uitstel van betaling aan
(Het Financieele Dagblad; 20 januari 2023) Weer wankelt er een belangrijk bedrijf in de cryptosector. Genesis heeft een faillissementsaanvraag ingediend, in de VS heet dat een Chapter 11-procedure. De schulden van het bedrijf worden inmiddels verhandeld voor zo’n 30% van de oorspronkelijke waarde. In de periode dat het bedrijf uitstel van betaling wordt gegund, probeert Genesis activa te verkopen en geld in te zamelen. Mocht dit mislukken, dan worden de schuldeisers eigenaar van het gereorganiseerde bedrijf. Schuldeisers hebben in totaal 3 miljard dollar uitstaan bij Genesis. Bitvavo is een van de schuldeisers. De gelden die Genesis nog ter beschikking heeft, worden nu gebruikt om zichzelf te financieren tijdens dit proces.
Vloedgolf aan obligaties overspoelt de markten
(Het Financieele Dagblad; 19 januari 2023) Europese overheden gaan massaal de kredietmarkten op. De uitgifte van schuldpapier in Europa ligt 39% hoger dan een jaar geleden. Maar daar niet alleen. Wereldwijd hebben overheden, bedrijven en banken voor een recordbedrag aan obligatieleningen geplaatst aan het begin van 2023. De obligatiemarkten presteren ook beter. Na een verliesjaar staat de Global Agg nu op 4,1% winst. De vraag is alleen hoe lang dit nog kan. Want er gaan enkele grote afnemers van de markt verdwijnen. Volgens analisten van Barclays kan de markt dit jaar een nettoaanbod van 500 miljard euro verwachten. Als de ECB zich terugtrekt als actieve koper en de banken minder te besteden hebben, kan druk op de koersen ontstaan en zullen de rentes oplopen.
EU overweegt een provisieverbod voor beleggingsadviseurs
(Het Financieele Dagblad; 17 januari 2023) Tot nu toe kent alleen Nederland een provisieverbod voor beleggingsadviseurs. Maar mogelijk komt er dergelijk verbod in heel Europa. Beleggingsadviseurs mogen dan geen vergoedingen meer ontvangen voor producten die zij aan klanten verkopen. Dat voorkomt belangenconflicten en een dergelijk verbod zorgt voor transparantie en lagere kosten. Het zou ook een einde maken aan de scheve concurrentieverhoudingen binnen Europa. Nederlandse brokers juichen de ontwikkelingen toe.
Compleet team stapt over naar InsingerGilissen
(Het Financieele Dagblad; 17 januari 2023) Er stapt een compleet team met private bankers over van MeesPierson naar InsingerGilissen. Daar wordt Martijn Storsbergen het nieuwe hoofd private banking. Hij neemt een team mee, bestaande uit vijf private bankiers en een assistent. Vorig jaar zag juist InsingerGilissen veel personeel vertrekken. In het vermogensbeheer is veel beweging en het komt vaker voor dat werknemers van baan wisselen. De laatste tijd is er ook vaker sprake van dat hele teams worden weggekocht bij een concurrent.
DeGiro-adepten beginnen met nieuwe cryptobroker
(Het Financieele Dagblad; 9 januari 2023) Nederland is weer een nieuwe cryptobroker rijker, met de naam Finst. De cryptobroker is opgericht door voormalige medewerkers van DeGiro. Finst gaat vooral op prijs concurreren. De tarieven zouden bij Finst tot 82% lager zijn dan die van concurrenten. Een registratie van De Nederlandsche Bank is al binnen. De cryptosector ligt wel onder vuur, na het omvallen van FTX en andere cryptobedrijven. Maar Finst blaakt van zelfvertrouwen. De aanpak is anders. Het bedrijf zegt de bezittingen van klanten en eigenaren te scheiden. Ook wil Finst niet handelen tegen zijn klanten en geen cryptomunten van klanten uitlenen.
Obligatiemarkt bevindt zich weer in positief territorium
(Het Financieele Dagblad; 5 januari 2023) Jarenlang waren er obligatieleningen die negatief rendeerden. Daar kwam in januari een einde aan. De laatste lening in de Global Aggregate Index met een negatief rendement steeg naar 0%. Het gaat om een Japanse staatslening die in maart 2024 afloopt. Daarvan bedraagt het effectief rendement nu 0%. Twee jaar geleden waren er nog ruim 4000 obligatieleningen, met een gezamenlijke waarde van ruim 18.000 miljard dollar, die negatief rendement opleverden.
Nederlanders blijven sparen, ook bij hoge inflatie
(Het Financieele Dagblad; 5 januari 2023) Nederlandse huishoudens blijven ijverig sparen, ook als de inflatie door het dak gaat. De reële rente is al jaren negatief. Maar in het derde kwartaal van 2022 groeide het totale spaarvermogen met 12,2 miljard euro. Dat is iets minder dan wat er gespaard werd in dezelfde periode in 2021, terwijl de kosten gemiddeld fors hoger lagen in 2022 dan een jaar ervoor. Dat er toch zoveel gespaard werd, komt volgens het CBS omdat het beschikbaar inkomen hoger ligt.
Biotechbedrijven hard geraakt op beurs
(Het Financieele Dagblad; 4 januari 2023) Nederlandse biotechbedrijven zaten afgelopen jaar in de hoek waar de klappen vielen. De beurskoersen daalden gemiddeld zo’n 15%. De twee grootste verliezers zijn Merus en ProQR. Beide fondsen hebben een notering aan de Nasdaq en zagen de koers met ruim 50% dalen. In 2019 stegen de koersen gemiddeld 48% en de coronapandemie gaf de koersen een extra impuls. Maar begin 2021 kwam een kentering. De huidige malaise wordt gezien als een gevolg van de biotechhausse van de jaren ervoor, waarin veel jonge bedrijven naar de beurs gingen. Er is ook een witte raaf, Pharming zag de koers vorig jaar juist met 40% stijgen.
Beleggingsnieuws december 2022
Turbulent jaar voor spaarders en beleggers
(NOS.nl; 30 december 2022) Het achterliggende jaar is erg turbulent geweest, een jaar met forse verliezen en hoge prijzen. De inflatie kwam in de dubbele cijfers terecht. Dat holt de waarde van spaargeld nog verder uit. Het gezamenlijke Nederlandse spaarpotje is dit jaar met 33 miljard euro gegroeid, maar dat is door de inflatie wel zo’n 10% minder waard geworden. Het stormde ook flink op de financiële markten, de VEB spreekt van een erbarmelijk beursjaar. Het totaal aan beleggingen kromp van januari tot november van 182,8 naar 161,8 miljoen euro. De AEX sloot het jaar zo’n 13% lager af, met enkele grote uitschieters zoals Adyen (-44%), Philips (-57%) en Just Eat Takeaway (-59%). Beleggen in obligaties was geen oplossing, door de oplopende rente daalden die koersen ook. En voor crypto’s was het helemaal een rampjaar. 2022 was een jaar waarin de inflatie het won van sparen, beleggen en bitcoins. Daarom is bij beleggen een lange horizon belangrijk, zodat mindere jaren opgevangen kunnen worden door betere jaren.
Beleggersvertrouwen krabbelt verder op
(Saxo Bank; ING; 28 december 2022) Het voorzichtige herstel van het beleggersvertrouwen zet ook in december door. Saxo Bank constateerde een lichte stijging van de barometer van -2,1% in november naar -1,7% in de laatste maand van het jaar. Ook ING merkt dat de stijging van het vertrouwen doorzet. Er zijn nu minder beleggers dan een maand eerder die de komende drie maanden een daling van de AEX verwachten (37% ten opzichte van 49%). Ook is men positiever over de Nederlandse economie. Bob Homan verklaart de stijging uit de daling van enkele inflatiecomponenten, compensatie voor de hoge energieprijzen en stijgende lonen. Komend jaar denkt 59% van de ING-beleggers dat aandelen de grootste kans bieden om een goed rendement te behalen. De beste kansen ziet men in de sectoren IT, energie en industrie.
Mercier Vanderlinden wordt overgenomen door Van Lanschot
Mercier Vanderlinden wordt in zijn geheel overgenomen door Van Lanschot, zo meldt Het Financieel Dagblad op 202 december 2022. Van Lanschot had al een meerderheidsbelang. Lees meer op het profiel van Van Lanschot.
Gokje wagen met crypto’s
(AFM; 22 december 2022) Uit onderzoek van de AFM blijkt dat beleggers vooral kiezen voor crypto’s om een gokje te wagen en uit nieuwsgierigheid. De meerderheid van cryptobezitters speculeert met minder dan 1.000 euro en houdt zo de risico’s beperkt. Een kleine groep (1 op de 5) geeft aan op dit moment crypto’s te hebben die gebruik maken van geleend geld. De toezichthouder waarschuwt regelmatig voor crypto's. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en de koersen kunnen sterk fluctueren. Pas in 2024 treedt Europese regelgeving in werking, waardoor er beter toezicht gehouden kan worden op crypto’s.
Triodos wil vredespijp roken, maar beleggers slaan de oorlogstrom
(Het Financieele Dagblad; 22 december 2022) De groene bank Triodos legde in de coronacrisis plots de handel in de eigen certificaten stil. Certificaathouders kunnen sindsdien niet meer hij hun geld. De duurzame bank werkt aan een nieuw handelssysteem, maar de beleggers vrezen dat hun stukken dan nog verder in waarde dalen. Boze certificaathouders stappen naar de Ondernemingskamer en eisen een grondig onderzoek naar het risicomanagement bij de bank. Triodos vindt zo’n enquête erg belastend voor het management, maar kan weinig bieden aan de gedupeerde certificaathouders. Verder dan meer inspraak komt de groene bank niet.
Tegenvaller voor beleggers: belasting box-3 stijgt
(IEX.nl; 20 december 2022) De fiscus rekent nog steeds met fictief rendement op beleggingen waar vermogensbelasting over geheven wordt. En dat gaat komend jaar verder omhoog, ondanks dat 2022 een jaar is om snel te vergeten voor beleggers. De belastingdienst gaat ervan uit dat een belegger 6,17% rendement heeft behaald. Dat is vooral zuur na een rampjaar op de beurs. Beleggers gaan in 2023 meer vermogensbelasting betalen. Het algemene belastingtarief in Box 3 wordt jaarlijks met 1 procentpunt verhoogd. Alleen vermogens onder de 70.000 euro profiteren van de hogere heffingsvrije voet. Vooral de middelgrote vermogens krijgen de klappen. De vruchten zijn helemaal zuur voor obligatiebeleggers, want de fiscus denkt dat ook daarmee een rendement van 6,17% valt te halen.
Vermogensbeheerders gemangeld tussen politiek en activisten
(Het Financieele Dagblad; 15 december 2022) Het valt niet mee om een grote vermogensbeheerder te zijn. Zij kunnen het eigenlijk niet goed doen. Rechtse politici beklagen zich als zij producten met klimaatdoelen aanbieden. Stappen ze uit klimaatinitiatieven, dan krijgen ze de toorn van progressieve activisten over zich heen gestort. BlackRock en State Street moesten zich in december voor een rechtbank in Texas verantwoorden over de invloed van hun ESG-beleid op de overheidspensioenen in die staat. ESG is de bliksemafleider geworden voor het politieke debat, zei advocaat Feinstein in de kantlijn van het proces.
Ferme taal ECB laat beleggers schrikken
(Het Financieele Dagblad; 15 december 2022) Christine Lagarde, president van de ECB, klonk na het rentebesluit van de centrale bank zeer strijdlustig. Daarmee liet zij beleggers schrikken. Net als de Fed matigde de ECB het tempo van de renteverhogingen. Volgens de ECB moet de rente tot boven de 3% stijgen om de inflatie te beteugelen en die giert nog wel even door. Verder kondigde de ECB kondigde ook aan om de balans te gaan verkleinen.
AFM trekt vergunning De Veste in
(AFM; 15 december 2022) De AFM meldt op de website dat het de vergunning van De Veste B.V. voor het beheren en aanbieden van rechten van deelneming in beleggingsinstellingen heeft ingetrokken. Als reden geeft de toezichthouder aan dat De Veste een integere uitoefening van haar bedrijf niet kon waarborgen. De Veste beging stelselmatig en langdurig overtredingen en van verbetering was geen sprake. De Veste moet haar activiteiten afwikkelen. De Veste bood onder meer vermogensopbouwproducten als aanvulling op het pensioen.
Blackstone schuift lancering nieuw fonds op lange baan wegens uitstroom
(Het Financieele Dagblad; 11 december 2022) Blackstone was van plan om een nieuw fonds voor vermogende particulieren te lanceren. Maar die plannen lijken nu vooruitgeschoven te worden. Het private equityconcern heeft te maken met een versnelde uitstroom bij enkele fondsen die beleggen in illiquide activa. Het vastgoedfonds Breit is daarom eind november op slot gegaan. De situatie zet spanning op de liquiditeitspositie van de fondsen en de potentiële waarderingen ervan.
Bafin geeft FlatexDeGiro tik op de vingers
(De Telegraaf; 4 december 2022) De Duitse beurstoezichthouder Bafin heeft FlatexDeGiro een flinke tik op de vingers gegeven, na een speciaal onderzoek bij het fintechbedrijf. Daarop zegt de onlinebroker de nodige maatregelen te hebben genomen. Onder meer is het eigen buffervermogen met 50 miljoen euro verhoogd. Daarnaast is er een chief risk officer benoemd in het bestuur. FlatexDeGiro spreekt van organisatorische veranderingen aan de top en bij interne controle, risicobeheer en rapportage, waardoor tekortkomingen in de bedrijfsvoering tot het verleden moeten gaan behoren. Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op het bedrijf. Eerder legde AFM DeGiro een miljoenenboete op wegens te laat melden van ongebruikelijke transacties.
Chip is big in Amsterdam
(DNB.nl; 1 december 2022) Bedrijven uit de chipsector zijn goed voor 24% van de beurswaarde van alle Nederlandse beursbedrijven, blijkt uit cijfers van DNB. Na het vertrek van Shell en Unilever is de chipsector nu de sector met de grootste gezamenlijke beurswaarde. Deze bedraagt in totaal 276 miljard euro voor de chipsector. De totale beurswaarde van alle bedrijven met een notering aan het Damrak kwam per eind oktober uit op 1151 miljard euro.
Brussel schrikt van FTX maar kan weinig doen
(Het Financieele Dagblad; 30 november 2022) De schrik zit er goed in na het omvallen van cryptobeurs FTX. Tegelijkertijd kunnen beleidsmakers in Brussel weinig doen. Ingrijpen is pas mogelijk als de Europese regels voor de cryptomarkt ingaan. Tot die tijd staan toezichthouders min of meer machteloos. Maar ook als de nieuwe regels gaan gelden, zijn de mogelijkheden beperkt, zo klaagde de AFM onlangs. Tot die tijd blijft men cryptobeleggers waarschuwen voor de risico’s. Koersen zijn volatiel, er is gebrekkige liquiditeit en veel fraude. Maar volgens de ESMA vormen crypto’s geen risico voor het gehele financiële systeem.