Beleggen
- Beginnen met beleggen
- Beleggingsdoel
- Risico's bij beleggen
- Aan de slag
Elke maand scant Finner het beleggingsnieuws voor u. Wij selecteren het belangrijkste nieuws dat impact heeft op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden? Dan blijft u via Finner op de hoogte!
In dit artikel:
Beleggingsnieuws december 2024
ING: Beleggers verwachten een positief 2025
(ING.nl; 28 december 2024) De helft van de beleggers verwacht in 2025 het hoogste beleggingsrendement te behalen met aandelen. Dat is wel iets minder ten opzichte van vorig jaar (51% vs. 60%). Het optimisme over het gemiddelde rendement neemt toe. De groep beleggers die meer dan 10% rendement verwacht, stijgt van 7% naar 11%. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer, die in december met 9 punten stijgt naar 126 punten. De IT-sector staat bovenaan (45%), terwijl het laagste rendement wordt verwacht bij beleggen in retail en gezondheidszorg. Het vertrouwen in cryptomunten, zoals Bitcoin, is de afgelopen maand gegroeid. Het percentage beleggers met veel vertrouwen in crypto groeit van 4% naar 11%, terwijl de groep zonder vertrouwen afneemt van 29% naar 20%.
Beleggers kijken terug op heel goed beleggingsjaar
(Het Financieele Dagblad; 26 december 2024) Beleggers hebben alle reden om tevreden te zijn met dit jaar, met fraaie rendementen op de aandelenmarkten en positieve resultaten voor obligaties, ondanks inflatie en stijgende risicopremies. De AEX steeg zo’n 11,4%, terwijl de S&P500 26,6% hoger koerst dan aan het begin van het jaar. Dat komt mede door sterke prestaties van de Magnificent Seven. De markten stegen dankzij een sterke Amerikaanse economie, AI en de herverkiezing van Trump. Zulke rendementen zijn vrij uitzonderlijk, het historische gemiddelde ligt op 7% voor aandelen.
Finner komt in de volgende nieuwsbrief met de rendementen vermogensbeheer 2024
Meer loyaliteitsaandelen aan het Damrak
(Het Financieele Dagblad; 19 december 2024) Na Exor is Havas het tweede bedrijf op de Amsterdamse beurs dat gebruikmaakt van loyaliteitsaandelen. Deze aandelen zijn populair bij familiebedrijven en geven langjarige aandeelhouders extra stemrecht. Havas geeft aandeelhouders na twee en vier jaar meer stemrecht. Partijen zoals VEB en Eumedion hebben kritiek op loyaliteitsaandelen, omdat ze vooral in het belang van grootaandeelhouders zijn. Nederlandse bedrijven maken er eigenlijk geen gebruik van, mede vanwege de weerstand van minderheidsaandeelhouders en stemadviesbureaus.
Vermogensbeheerders blikken vooruit op 2025
(Het Financieele Dagblad; 19 december 2024) Hoewel de wereld onrustig is, zien vermogensbeheerders volop kansen in 2025. Zij houden vertrouwen in de Amerikaanse economie. Wel adviseren zij beleggers om verder te kijken dan de grote Amerikaanse bedrijven, want spreiden blijft belangrijk. Spreiden kan bijvoorbeeld door buiten de VS te beleggen, of in goud, of door crypto’s zoals bitcoins aan te houden. Vermogensbeheerders zien ook nog steeds kansen in kunstmatige intelligentie.
Box 3: RvS kraakt plannen kabinet
(Het Financieele Dagblad; 2 december 2024) De Raad van State heeft forse kritiek geuit op het voorstel voor een nieuwe box 3-heffing en adviseert het kabinet dringend om het wetsvoorstel te herzien en daarbij ook naar alternatieven te kijken. De nieuwe tegenvaller leidt tot nog meer vertraging in het langslepende dossier en kost de schatkist jaarlijks €2 miljard aan inkomsten. Volgens RvS vraagt de complexiteit van de voorgestelde heffing veel van belastingbetalers en van de Belastingdienst. Ook sluit een belasting op niet gerealiseerde winsten volgens de RvS niet aan bij de belevingswereld van belastingplichtigen.
Box 3: Uitstel nieuwe heffing tot 2028
(NOS.nl; 13 december 2024) Het kabinet heeft besloten dat een nieuwe heffing op vermogen op basis van werkelijk rendement wordt uitgesteld tot 2028. Daarbij werd bepaald dat de gederfde inkomsten volledig worden verhaald binnen box 3. Daarvoor is het plan om het heffingsvrije vermogen in 2026 te verlagen en het fictieve rendement met 1,78 procentpunt te verhogen. Of de plannen standhouden voor de rechter is zeer de vraag, omdat de Hoge Raad heeft geoordeeld dat het rendement de werkelijkheid moet benaderen.
Box 3: Kritiek op verhoging fictief rendement
(Het Financieele Dagblad; 16 december 2024) Er is veel kritiek op een verhoging van het fictieve rendement in box 3, zowel binnen de Kamer als daarbuiten. Het kabinet kwam met dit plan om het gat in de begroting op te vangen, dat ontstaat door het uitstel van een nieuwe vermogensheffing. Er lijkt wel de mogelijkheid dat de Kamer bij de Voorjaarsnota met een alternatief komt. De vraag is alleen welk alternatief.
Box 3: Lees meer op Finner over de vermogensbelasting
DNB: Berekening solvabiliteitseis beleggingsinstellingen gaat vaak mis
(De Nederlandse Bank; 11 december 2024) DNB ziet het regelmatig misgaan bij de berekening van een belangrijke solvabiliteitseis van beleggingsinstellingen. Volgens de toezichthouder levert dat het risico op dat deze ondernemingen te weinig kapitaal aanhouden. DNB geeft extra aandacht hieraan. De solvabiliteit van een beleggingsinstelling drukt het eigen vermogen als percentage van het totale vermogen. Het gaat vaak mis bij de berekening van de totale kosten die een beleggingsonderneming maakt en bij de aftrekposten.
Beleggersvertrouwen stijgt, optimisme rond Amerikaanse verkiezingen is afgenomen
(Saxo Bank; 12 december 2024) Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen weken gestegen, dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment, onder zelf beleggende klanten bij Saxo Bank. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten steeg van 2,3 begin november naar 3,0 begin december op een schaal van -15 tot 15. Belegger zijn positief over hun beleggingen in 2024. Zij verwachten het jaar af te sluiten met winst. Het optimisme rond Amerikaanse aandelen is echter de afgelopen weken weer afgenomen. Het sentiment rond de AEX is juist iets positiever geworden.
Bitcoin breekt door $100.000-grens na sterke stijging
(Telegraaf; 7 december 2024) Bitcoin maakt sinds de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de VS een sterke opmars door. De grootste cryptomunt ter wereld brak in december door de grens van $100.000 heen en iets later ook door de grens van €100.000. Op jaarbasis is de cryptomunt 131% in waarde gestegen. Het gaat wel met veel volatiliteit gepaard. Toch blijft Bitcoin populair omdat men versoepelde regelgeving verwacht onder een nieuwe Amerikaanse regering. Beleggers anticiperen op gunstig beleid voor crypto’s na de voordracht van Paul Atkins als nieuwe voorzitter van de SEC. Ook profiteert Bitcoin als een alternatief financieel systeem en potentiële reservemunt.
AFM en DSI verlengen samenwerking
(AFM; 4 december 2024) De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Stichting DSI hebben het convenant verlengd dat gaat over de vakbekwaamheid van professionals die informeren of adviseren over beleggen. Het convenant is ongewijzigd en voldoet aan de eisen van de ESMA. De AFM erkent dat de ruim 4100 professionals uit de beleggingssector in de betreffende DSI-registers vakbekwaam zijn.
Finner controleert bij alle vermogensbeheerders of de medewerkers zijn opgenomen in het register van DSI.
Saxo’s extreme voorspellingen voor 2025
(Saxo Bank; 3 december 2024) Elk jaar doet Saxo Bank aan het eind van het jaar enkele wilde voorspellingen wat het nieuwe jaar zou kunnen brengen in extreme situaties. Hoewel deze voorspellingen niet de officiële marktvooruitzichten van Saxo zijn, dienen ze als herinnering voor beleggers om rekening te houden met alle mogelijke uitkomsten, zelfs de meest onwaarschijnlijke. Wat voorspelt Saxo voor 2025? Trump blaast de dollar op. De aankomende president kan met zijn invoerheffingen de Brics-landen dwingen om op zoek te gaan naar alternatieven voor de dollar. De VS geven hun eigen naoorlogse wereldorde op. China brengt zijn economie in balans door eindelijk de consumptie te stimuleren. En het zou zo maar kunnen dat chipmaker Nvidia een marktkapitalisatie van $7000 miljard bereikt.
Visie vermogensbeheerders 2025
Vermogensbeheerders verwachten dat de goede rendementen van 2024 zich voortzetten in 2025. Dat blijkt uit een enquête van Finner onder Nederlandse beheerders naar de verwachtingen voor 2025*.
Dit zijn de belangrijkste resultaten:
- Beleggen in aandelen wordt volgens beheerders de beste beleggingscategorie van 2025. Alle beheerders die een voorspelling deden, kozen unaniem voor aandelen.
- De voorspelde aandelenrendementen liggen tussen de 5% en 15%.
- Beheerders zijn het ook grotendeels eens over de spaarrente; de verwachting is dat deze zal dalen.
- De Amerikaanse techsector is favoriet. Daarbij staat met name de toepassing van AI in de schijnwerpers.
- Ondanks de positieve vooruitzichten erkennen beheerders dat 2025 door toenemende onrust een beweeglijk jaar kan worden. Wereldwijde handelsoorlogen worden genoemd als grootste risico in 2025.
- Daarbij kijken beheerders ook naar Trump. Hoewel zijn benoeming een positief effect lijkt te hebben op de beurs, kan hij ook voor onrust zorgen.
Dit zijn de visies van vermogensbeheerders voor 2025:
ABN AMRO: Ga voor portefeuillegroei maar blijf alert in het tijdperk Trump 2.0.
Auréus: De huidige omgeving lijkt het meest op de van de tweede helft van de jaren negentig, meer specifiek eind 1996 toen Greenspan zijn ‘Irrational Exuberance’ speech hield. Toch lijkt er nu meer dan toen sprake van ‘Rational Exuberance’. De combinatie van een aanbodeconomie en een grote productiviteitssprong dankzij kunstmatige intelligentie zorgt zelfs voor een nog beter omgeving dan de periode van Goudhaartje eind jaren negentig. De groei ligt hoger, terwijl inflatie wordt gedrukt door stijgende productiviteit, een periode van ‘Uber-Goldilocks’. Wel kan met name in de VS de rente stijgen door de structureel hogere groeivoet van de economie. Ook zal 2 procent voor de inflatie eerder een vloer zijn dan een plafond. In zo’n omgeving is een herhaling van de rendementen van de afgelopen twee jaar haalbaar.
Axento: Wij verwachten positieve rendementen voor aandelen en obligaties
EBI Capital: Juist door toenemende onzekerheid is het goed om goed te diversifiëren en gedisciplineerd te blijven met focus op je plan.
Heeren vermogensbeheer: Onze visie is dat wij zoals altijd op zoek zijn naar kwalitatief hoogwaardige dividendaandelen tegen een aantrekkelijk rendement en internationaal opererend. De markten zijn niet te voorspellen op korte termijn.
Index People: Voorspellen m.b.t. de beurs is vrij zinloos. De verwachtingen van analisten voor 2024 waren ook zeer gematigd en toch bleek dit een fantastisch beursjaar te zijn geworden. Juist door niet te voorspellen en een gezonde focus op kosten te houden zal het langjarig gemiddelde rendement haalbaar zijn!
IVM Caring Capital: Het wordt een jaar met weinig economische groei in Europa en China. Meerdere renteverlagingen of andere stimuleringsmaatregelen liggen in het verschiet. Het eerste jaar van het presidentschap van Trump zal gedomineerd worden door pragmatisme en realisme. Verschillende plannen zullen slechts deels of niet uitvoerbaar blijken te zijn. Amerikaanse bedrijven zullen hoe dan ook profiteren ten koste van niet-Amerikaanse.
Nationale Nederlanden Bank: 2025 wordt een volatiel jaar met impactvolle bedreigingen zoals handelsoorlogen. Betere kansen in VS dan in Europa.
Peaks: De visie van Peaks is dat beleggers er ook in 2025 opnieuw het beste aan doen om goed gespreid, passief te beleggen in portfolio’s van indexfondsen, zoals bij Peaks het geval is. En vooral niet proberen korte termijn koersbewegingen te voorspellen en daar actief op in te spelen met hun beleggingen. De historie laat immers zien dat er geen beleggers zijn die consistent de markt goed kunnen voorspellen Passieve beleggers presteren op de lange termijn doorgaans beter doordat ze minder kosten maken en minder risico nemen.
Rabobank: Wij verwachten:
-Wereldeconomie blijft groeien in 2025 en rentes dalen naar verwachting verder
-Winsten van bedrijven stijgen naar verwachting met meer dan 10%
-Solide basis voor positieve rendementen
-Voorkeur voor aandelen boven obligaties
-Veel hangt af van wat Trump 2.0 gaat doen: laat hij handelsconflicten en geopolitieke spanningen uit de hand lopen of jagen zijn maatregelen de groei juist aan?
Van Lanschot Kempen: Positief, vooral op Amerikaanse aandelen.
Van Lieshout & Partners: Hoewel de lange termijn vooruitzichten van met name de Amerikaanse beurs positief zijn, verwachten wij de komende tijd wel meer onrust. Hiermee bedoelen wij dat de kans op tussentijdse correcties groter wordt. Deze onrust zal wat ons betreft met name door de politieke omstandigheden worden veroorzaakt. Hoewel de meeste plannen van Donald Trump positief zijn voor de economie en de beurs, weten wij uit ervaring dat veel van zijn woorden en X-berichten voor veel onrust zorgen. Wij gaan er niet vanuit dat dit in zijn tweede ambtstermijn heel veel anders zal zijn.
*Finner vraagt vermogensbeheerders jaarlijks naar hun verwachtingen voor het komende jaar. Het delen van de resultaten is voor informatieve doeleinden en niet bedoeld als beleggingsadvies.
Beleggingsnieuws november 2024
In de media: Financiële partijen richten zich op zzp’ers zonder pensioen
(Het Financieele Dagblad; 26 november 2024) Banken en verzekeraars richten zich op zzp’ers zonder pensioen vanwege de aantrekkelijke pensioenopbouwmogelijkheden. Nederland telt zo’n 1,2 miljoen zzp’ers, waarvan een groot deel geen pensioen opbouwt. Fiscale versoepelingen moeten hen stimuleren om meer voor hun pensioen opzij te zetten. Er mag nu 30% van het inkomen fiscaal aantrekkelijk opzij worden zetten voor het pensioen, dat was eerst 13%. Ook mag niet-gebruikte jaarruimte tot tien jaar terug alsnog worden benut. Bovendien is de inleg langer aftrekbaar. Partijen als ABN Amro en Brand New Day, maar ook advies- en vergelijkingsplatform Finner zien als gevolg van deze fiscale stimulans een toenemende vraag van klanten.
Lees meer over pensioenbeleggen
Particuliere beleggers beleggen steeds meer in de VS
(Het Financieele Dagblad; 22 november 2024) Amerikaanse aandelen zijn steeds populairder onder Nederlandse particuliere beleggers. Zij richten zich voor rendement steeds meer op ETF’s en individuele Amerikaanse aandelen. 18,7% van de 25 populairste aandelen onder Nederlandse beleggers is Amerikaans. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. De beleggingsrendementen in de VS waren de laatste jaren een stuk beter dan Europa. Veel van deze rendementen zijn te danken aan de Magnificent 7 en die zijn ook onder Nederlandse beleggers populair.
Cadeaubonnen voor crypto’s uit de winkels na waarschuwing DNB
(De Nederlandsche Bank; 21 november 2024) Verschillende Nederlandse websites die cadeaubonnen voor bitcoin, ether of andere crypto’s verkopen, zijn hiermee gestopt na een waarschuwing van DNB. Aanbieders van cryptovouchers bieden een financiële dienst aan en moeten zich houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en dat gebeurt dus niet. De cadeaubonnen kunnen worden gebruikt om geld wit te wassen.
Beleggingen huishoudens stijgen naar nieuwe recordhoogte in Q3
(De Nederlandsche Bank; 19 november 2024) De beleggingen van huishoudens stegen in het derde kwartaal van 2024 met 2% naar een recordhoogte van €190,4 miljard, zo blijkt uit cijfers van DNB. In het vorige kwartaal was er ook al sprake van een record. De groei komt met name door de waardestijgingen van participaties in beleggingsfondsen. Vooral Amerikaanse beleggingen leverden winst op. De beleggingen in beleggingsfondsen groeiden met €3,9 miljard naar €118,9 miljard. Directe aandelenbeleggingen stegen iets minder hard. Het populairste Nederlandse aandeel is Shell. Bovenaan de lijst buitenlandse aandelen staat Nvidia.
Beleggers hebben weinig vertrouwen in AI-advies
(Het Financieele Dagblad; 16 november 2024) Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds beter in het geven van beleggingsadvies. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat AI beter in staat is om financiële informatie te analyseren dan mensen. Maar beleggers zijn daar nog niet van overtuigd. Beleggingsadvies dat van AI komt, vertrouwen zij minder dan advies van een mens, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek. Advies afkomstig van ChatGPT werd zelfs nog minder vertrouwd. Kennis speelt wel een rol, want het bleek dat hoe meer iemand van AI weet, hoe meer vertrouwen er is. De wetenschappers denken dat de rol van vermogensbeheerder gaat veranderen, omdat uiteindelijk AI een steeds belangrijker rol zal spelen.
Toezichthouder waarschuwt voor kapitaaluitstroom naar VS
(AFM.nl; 14 november 2024) In het rapport Trendzicht 2025 signaleert de AFM opvallende trends in de financiële sector. Een van de belangrijke trends is dat er steeds meer kapitaal naar de VS stroomt en dat heeft consequenties voor Europa. De markten bieden daar meer liquiditeit en efficiëntie. Europese bedrijven lopen daardoor vaker risicodragend kapitaal mis. De toenemende populariteit van passief beleggen versterkt die trend. Passief beleggen brengt risico’s met zich mee, bedrijven met de grootste marktwaarde krijgen de zwaarste weging en hebben de meeste invloed op het rendement.
Verkiezing van Trump geeft boost aan vertrouwen in Amerikaanse aandelen
(Saxo Bank; 13 november 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is de afgelopen weken opnieuw gedaald, maar dat geldt niet voor de Verenigde Staten. Na de overwinning van Donald Trump zijn beleggers juist heel positief geworden over Amerikaanse aandelen, al geven ze vaak ook aan hun beleggingsportefeuille niet te zullen aanpassen. Het vertrouwen van beleggers bij Saxo in de financiële markten daalde afgelopen maand van 3,5 begin oktober naar 2,3 begin november op een schaal van -15 tot 15.
Duurzaamheidsvoorkeuren beleggers komen niet altijd aan de orde
(AFM.nl; 12 november 2024) Er wordt niet altijd naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd, terwijl dit voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wel verplicht is. Bij slechts 25% van de beleggers kwamen hun duurzame voorkeuren aan de orde, terwijl 40% wel wil dat hiermee rekening wordt gehouden, constateert de AFM in de ‘Consumentenmonitor Beleggers’. De transitie naar een duurzame samenleving is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De AFM moedigt de financiële sector aan haar belangrijke rol hierin te vervullen.
Sterke stijging toezichtkosten bij kleine instellingen
(Het Financieele Dagblad; 12 november 2024) De toezichtkosten voor kleine financiële instellingen gaan in 2025 flink omhoog. Betaalinstellingen gaan bijna 50% meer betalen voor het toezicht. De branchevereniging voor betaalinstellingen in Nederland spreekt van een absurde verhoging. Trustkantoren gaan 22,5% meer betalen. De kosten stijgen maar door en proportionaliteit ontbreekt volledig, zo klinkt het vanuit de sector. Zij zijn van mening dat zij opdraaien voor maatschappelijke kosten.
AFM legt Vantage Markets last onder dwangsom op
(AFM.nl; 12 november 2024) De Autoriteit Financiële Markten heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Vantage Markets, omdat het niet meewerkt aan onderzoek. De toezichthouder onderzoekt of Vantage Markets illegaal beleggingsdiensten heeft aangeboden in Nederland en heeft daarom informatie bij het bedrijf opgevraagd. Maar deze informatie wordt niet verstrekt. Daarom legt de AFM een last onder dwangsom op.
DNB: geopolitieke risico’s bedreigen de financiële sector
(De Nederlandsche Bank; 11 november 2024) De toegenomen internationale spanningen kunnen een impact hebben op financiële instellingen, waarschuwt De Nederlandsche Bank in haar toezichtsvisie voor 2025-2028. Cybercriminelen hebben het in toenemende mate voorzien op financiële instellingen, soms met politieke motieven. DNB waarschuwt voor schade die hierdoor kan ontstaan aan het financiële systeem. De toezichthouder signaleert verhoogde dreiging vanuit Rusland, China en Noord-Korea. Naast de banken, bedreigen ook hacks in andere financiële sectoren de stabiliteit van het financiële systeem.
Vermogensbeheerders zien geld naar passieve beleggingen verschuiven
(Het Financieele Dagblad; 6 november 2024) Geld wordt steeds vaker van actieve fondsen verschoven naar passieve beleggingen. Passief beleggen lijkt het nieuwe credo te zijn. Vermogensbeheerders zien een enorme kapitaaluitstroom. Bij Lazard stroomde in augustus $7,5 miljard weg toen een grote klant de overstap maakte naar een passieve strategie. Man Group werd geconfronteerd met de grootste kapitaaluitstroom in vier jaar. Passief beleggen is vooral in trek vanwege de lagere kosten, maar ook vanwege het voordeel van diversificatie en risicospreiding. Grote partijen spelen in op deze trend en passen hun aanbod steeds meer aan richting passieve beleggingsproducten.
Beleggingsnieuws oktober 2024
Professionele beleggers negeren Amerikaanse presidentsverkiezingen
(IEXProfs; 28 oktober 2024) Beleggen doe je vooral voor de lange termijn. Dat wordt opnieuw bevestigd door de nieuwste enquête van Schroders onder 3000 professionele beleggers wereldwijd. Daaruit blijkt dat zij zich liever op langetermijntrends richten, zoals deglobalisatie, digitale eruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun blootstelling aan wereldwijde aandelen en private equity fors verhogen. De zorgen over het monetaire beleid (70%), de hoge rente (68%) en een mogelijke recessie (62%) zijn groter dan die over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De enquête werd in de zomer afgenomen. Nu de verkiezingen naderen, stijgt ook de verkiezingskoorts.
Opmars van actieve ETF’s
(Telegraaf; 27 oktober 2024) Actieve ETF’s worden steeds populairder onder particuliere beleggers. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen, waarbij een index wordt gevolgd. Beleggers die de index willen verslaan, kiezen vaak een actieve benadering. Sinds vorig jaar zit er meer geld in passieve ETF’s dan in beleggingsfondsen. Maar nu maken ook actieve ETF’s een opmars. In essentie volgt zo’n ETF de markt, maar op basis van hoogwaardige research kunnen fondsbeheerders snelle wijzigingen in de ETF aanbrengen. Dat is iets dat bij een passieve ETF niet kan. Ook bestaat de mogelijkheid om met een actieve ETF in een segment te beleggen waarvoor geen goede index beschikbaar is, of kunnen aanbieders hun eigen duurzaamheidscriteria hanteren. De totale jaarlijkse kosten van een actieve ETF liggen doorgaans zo’n 10 tot 20 basispunten hoger dan een gewone ETF.
Beleggers zien het weer wat zonniger in
(Telegraaf; Saxo Bank; 26 oktober 2024) In september waren beleggers weer wat positiever en die stemming is in oktober wat verder opgeklaard. Dat is zichtbaar in de maandelijkse BeleggersBarometer van ING, die met 4 punten is gestegen tot 120 punten. Ook Saxo Bank constateert dat het vertrouwen van beleggers in de lift zit. Het vertrouwen in de financiële markten steeg gestaag door van 2,9 begin september naar 3,5 begin oktober op een schaal van -15 tot 15. In augustus lag dat onder Saxo-beleggers nog fors lager op 1,4. Het sentiment rond de AEX is ook licht positiever geworden. Het vooruitzicht van een zachte landing van de economie en de renteverlagingen door de centrale banken hebben het vertrouwen een opkikker gegeven.
Particuliere belegger krijgt via Bux toegang tot beursgangen
(ABN Amro; 25 oktober 2024) Particuliere beleggers kunnen nu ook deelnemen aan beursgangen (IPO’s) en andere gereguleerde kapitaalverhogingen. Zo wordt een deel van de markt toegankelijk voor particuliere beleggers, dat voorheen voorbehouden was aan de institutionele beleggers. Bux werkt daarvoor samen met het kapitaalmarktplatform PrimaryBid en wordt ondersteund door ABN Amro. De ambitie van Bux is om beleggen toegankelijker te maken en particuliere beleggers nieuwe kansen te bieden.
Greenwashing houdt beleggers niet tegen
(De Telegraaf; 23 oktober 2024) Beleggers worden volgens toezichthouders voortdurend misleid met groene beleggingsproducenten, die helemaal niet groen zijn. Toch laten beleggers zich daar niet door tegenhouden. Er is voor een nieuw record aan kapitaal naar duurzame beleggingen gestroomd. In de eerste helft van het jaar werd daar $3500 miljard ingestoken. Fondsen die zich aan onjuiste duurzaamheidsclaims schuldig maken, profiteren van de vergroeningstrend.
Hoe duurzaam is uw vermogensbeheerder? Vergelijk duurzaam beleggen
Inflatie eurozone zakt onder de doelstelling van 2%
(Belegger.nl; 17 oktober 2024) De consumentenprijzen zijn in september maar met 1,7% op jaarbasis gestegen. Daarmee komt de inflatie uit onder de doelstelling van de ECB, die rond de 2% ligt. Een maand eerder lag de geldontwaarding nog op 2,2%. De kerninflatie lag nog wel hoger en kwam in september uit op 2,7%. Diensten werden duurder, waardoor de diensteninflatie op 3,9% uitkwam, wel iets lager dan de 4,1% van de maand ervoor.
Via ETF beleggen in private equity
(Het Financieele Dagblad; 14 oktober 2024) BlackRock wil particuliere beleggers toegang geven tot de private equity markt via een ETF. De vermogensbeheerder ziet dit als de vervulling van een van de grootste beloftes in zijn bestaan. Met private equity worden dikwijls hogere rendementen behaald dan op de aandelenmarkten. Maar het is bij uitstek een markt voor de grote, institutionele beleggers en niet voor de kleine beleggers. Morningstar vindt de plannen van BlackRock dan ook uitdagend. Om elke dag een prijs te plakken op de ETF is ingewikkeld als er in de onderliggende aandelen nauwelijks handel plaatsvindt. Daarom denkt Morningstar dat BlackRock zal kiezen voor een gesloten ETF.
Blauwe envelop gehad over box 3?
(Telegraaf; 14 oktober 2024) Zo’n 2,6 miljoen belastingplichtigen hebben in oktober een brief van de belastingdienst gekregen over het box 3-herstel. De fiscus belastte deze mensen met vermogen op basis van fictieve rendementen, die in de praktijk een stuk hoger lagen dan het werkelijke rendement. Op last van de Hoge Raad moet de fiscus deze belastingbetalers compenseren. De mensen waarvan de aanslag over 2019 nog niet onherroepelijk vaststond moeten voor eind van het jaar een verzoek tot ambtshalve vermindering indienen. Dat kan via een formulier dat bij de brief zat. De overige belastingbetalers hoeven nu nog niets te doen. Pas in de zomer van 2025 mogen zij via een formulier hun werkelijke rendement opgeven.
Lees meer over de vermogensbelasting
Vervanging IT-systemen fiscus vertraagd door herstel box 3
(Telegraaf; 14 oktober 2024) Pas vanaf 2029 kan de Belastingdienst grote wijzigingen in het stelsel aan. Dat komt door de omvangrijke hersteloperatie box 3 die de fiscus moet doorvoeren. De Belastingdienst werkt nog met verouderde IT-systemen en vervanging daarvan gaat langer duren dan verwacht. Er moeten meer mensen worden ingezet voor het herstel van box 3 en die kunnen niet worden ingezet voor vervanging van de IT-systemen.
Beheerd vermogen BlackRock naar recordhoogte
(Het Financieele Dagblad; 11 oktober 2024) BlackRock zag in het derde kwartaal $160 miljard aan beheerd vermogen instromen bij zijn langetermijnbeleggingsfondsen. Daarmee komt het totaal beheerd vermogen op $11.500 miljard, een record voor de grootste vermogensbeheerder ter wereld. BlackRock haalde $97 miljard binnen via ETF’s en voegde $63 miljard toe aan vastrentende waarden. Dit overtrof de verwachtingen van analisten.
DSI viert 25-jarig jubileum
(Het Financieele Dagblad; 3 oktober 2024) Het Dutch Securities Institute bestaat al 25 jaar. Het is destijds opgericht na een aantal beursschandalen. De opdracht van DSI is het bevorderen van de vakbekwaamheid en integriteit van de beurshandel. In die 25 jaar is de beleggingssector sterk veranderd, vooral dankzij veel meer regulering. De rol van DSI is ook veranderd, van handhaver naar een houvast voor de sector. Bijna de hele Nederlandse beleggingssector is aangesloten bij het instituut.
Finner checkt partijen onder meer of zij aangesloten zijn bij DSI.
Beleggingsnieuws september 2024
Belastingadviseur heeft zorgplicht bij box 3-belasting
(Het Financieele Dagblad; 26 september 2024) De rechter rekent een belastingadviseur aan dat hij over de jaren 2019 en 2020 voor een klant geen bezwaar heeft gemaakt tegen de heffing op sparen en beleggen (box 3). De adviseur heeft daarmee zijn zorgplicht verzaakt en is in principe aansprakelijk voor de financiële schade die de klant hierdoor heeft geleden. Na een definitieve aanslag kunnen belastingplichtigen bezwaar maken tegen de heffing in box 3. Als zij een aantoonbaar lager rendement hebben gerealiseerd, dan kunnen zij belasting terugkrijgen. De Hoge Raad oordeelde in 2021 dat de heffing over die jaren onrechtmatig was. Beroepsorganisaties adviseren hun leden om cliënten te wijzen op bezwaarmogelijkheden als er twijfel bestaat over de rechtmatigheid van een belasting.
Bunq introduceert nieuw beleggingsproduct
(Bunq; 24 september 2024) Bunq probeert Europese beleggers te lokken met de introductie van een nieuw beleggingsproduct. De onlinebank introduceert daarvoor Stocks, waarmee klanten al vanaf €10 kunnen beleggen in geselecteerde ETF’s en aandelen. De doelgroep van Bunq zijn digitale nomaden. Die doelgroep blijkt ook uit het beperkte beleggingsaanbod. Naast wereldwijde ETF’s en Amerikaanse, Duitse, Britse en Nederlandse hoofdfondsen, kan ook worden belegd in specifiek cryptogerelateerde bedrijven en worden er ook AI-, crypto- en duurzame ETF’s aangeboden.
Invoering nieuwe vermogensbelasting niet haalbaar in 2027
(Het Financieele Dagblad; 19 september 2024) De tegenvallers blijven komen in het hoofdpijndossier van box 3. Volgens de Belastingdienst is de datum van invoering van een nieuwe vermogensbelasting op sparen en beleggen, die gepland staat voor 2027, niet haalbaar. De vertraging komt door ICT-capaciteitsgebrek bij de Belastingdienst. Staatssecretaris Idsinga zoekt een alternatief voor de complexe heffing. Maar elk jaar uitstel kost de schatkist €2 miljard. De Hoge Raad oordeelde eerder dat de oude vermogensheffing onrechtmatig was en dat de compensatie voor belastingbetalers tot nu toe onvoldoende is.
Herstelbedrag box 3 te veel om te verhalen op spaarders en beleggers
(Het Financieele Dagblad; 17 september 2024) Op Prinsjesdag bleek dat de omvang van de hersteloperatie box 3 in de miljarden loopt. Hersteloperaties en de gemiste inkomsten voor de staatskas lopen op tot €14 miljard. Staatssecretaris Idsinga vindt dat heel veel. Kabinet-Schoof kiest ervoor om de tegenvaller niet op spaarders en beleggers te verhalen, maar het te financieren door de staatsschuld te laten oplopen. Daarmee is het een probleem van alle Nederlanders geworden.
Hoge boetes voor finfluencers voor promoten van illegale vermogensbeheerder
(AFM.nl; 19 september 2024) De AFM heeft twee finfluencers, Mories van de Venne en Koen Nieuwenhuijs, een forse boete opgelegd voor het promoten van de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Ze moeten respectievelijk €544.000 en €256.000 betalen. De AFM heeft in november 2021 gewaarschuwd tegen Grinta Invest. De illegale vermogensbeheerder opereerde zonder vergunning. Hoewel de finfluencers niet direct betrokken waren bij het verdwijnen van het geld, oordeelt de toezichthouder dat door hun samenwerking zij Grinta wel daartoe in staat stelden.
Prinsjesdag 2024: extra schijf inkomstenbelasting
(Het Financieele Dagblad; 17 september 2024) De eerste miljoenennota van het kabinet-Schoof introduceert een nieuwe schijf in de inkomstenbelasting van 37,48% voor inkomens tussen €35.441 en €76.817. De eerste schijf daalt naar 35,82%, terwijl inkomens boven €76.817 belast blijven tegen 49,5%. De tariefverlaging valt wel lager uit dan het Centraal Planbureau eerder verwachtte. Dat komt door de miljardentegenvallers in box 3.
Toptarief box 2 gaat naar 31% in 2025
(Kamer van Koophandel; 17 september 2024) Het kabinet wil het tarief in de tweede schijf van box 2 weer verlagen van 33% naar 31%. Met deze belasting heb je te maken bij een inkomen uit aanmerkelijk belang, bijvoorbeeld als DGA bij een dividenduitkering of verkoopwinst op aandelen ben je in box 2 belasting verschuldigd. Als het inkomen uit aanmerkelijk belang hoger is dan €67.804 euro, dan geldt in 2025 het tarief van 31%. Het tarief in de eerste schijf van box 2 blijft 24,5%. De voorgenomen verlaging van het toptarief in box 2 is positief voor eigenaren van een bv met veel winst of een hoge winstreserve. Als inderdaad in 2025 het tarief in box 2 omlaaggaat, kan het aantrekkelijker zijn voor ondernemers met een bv om te wachten met het uitkeren van dividend.
Lees meer over zakelijk beleggen
Streng AFM-toezicht jaagt deel cryptobedrijven weg
(Het Financieele Dagblad; 5 september 2024) Vanwege het strenge en dure toezicht van de AFM op cryptobedrijven, overwegen tientallen cryptobedrijven Nederland te verlaten of te stoppen. Buitenlandse partijen genieten een milder toezichtregime, dat ook nog eens goedkoper is. Met een vergunning in een EU-land kunnen cryptobedrijven ook in Nederland actief zijn. Desondanks is de sector blij met toezicht, in de hoop op een veiligere cryptomarkt.
Buitenlandse banktegoeden van Nederlanders verdubbelen
(De Nederlandsche Bank; 5 september 2024) De groei van spaargeld in het buitenland zet door. Nederlanders hadden eind juni zo’n €15 miljard aan banktegoeden in eurolanden uitstaan. Dat was twee jaar eerder nog zo’n €7,3 miljard. In twee jaar tijd zijn de tegoeden bij Europese banken dus meer dan verdubbeld. In dezelfde periode stegen de banktegoeden bij Nederlandse banken met 7,8% tot €597,3 miljard eind juni 2024. DNB verklaart de toegenomen mobiliteit van Nederlandse spaarders als een reactie op de hogere spaarrentes bij veel buitenlandse banken.
Barometers beleggers verschillen
(ING en Saxo Bank; 5 september 2024) De ING BeleggersBarometer is in augustus met 18 punten gedaald. Het vertrouwen van beleggers bij ING Bank heeft een knauw gekregen door de koersdalingen in de eerste week van augustus. De score van 111 is een dieptepunt dit jaar. Saxo Bank constateerde juist een stijging van het vertrouwen onder de beleggers. Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank steeg van 1,4 in augustus naar 2,9 begin september (op een schaal van -15 tot 15).
Beleggingsnieuws augustus 2024
IBS Capital Allies overgenomen door BlackFin
(Het Financieele Dagblad; 23 augustus 2024) Vermogensbeheerder IBS Capital Allies wordt overgenomen door de Franse investeringsmaatschappij BlackFin Capital Partners. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Toezichthouders DNB en AFM moeten de deal nog goedkeuren. De vermogensbeheerder uit Amsterdam heeft de afgelopen jaren op eigen kracht het vermogen onder beheer laten groeien naar €5,4 miljard. Onder de vleugels van het Franse private equityhuis wil IBS Capital zich nu ook mengen in de fusie- en overnamegolf die in de vermogensbeheersector gaande is.
Beleggingen huishoudens stijgen naar recordhoogte
(De Nederlandsche Bank; 20 augustus 2024) De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens heeft in het tweede kwartaal een recordhoogte bereikt van €185 miljard. Dat is volgens DNB vooral te danken aan de stijgende aandelenmarkten. Er is voor €114 miljard in beleggingsfondsen belegd en voor €63,4 miljard in aandelen. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de waarde van het effectenbezit met €4,1 miljard. Ook de waarde van het obligatiebezit nam toe en piekte op een omvang van €7,2 miljard. Van de 8,4 miljoen Nederlandse huishoudens belegt ongeveer een kwart. De huishoudens hebben daarnaast €480,8 miljard op spaarrekeningen staan en nog eens €116,4 miljard op betaalrekeningen.
Actieve fondsen blijven opnieuw achter bij passieve
(IEXProfs; 19 augustus 2024) Juist in onrustige tijden op de beurs zouden actieve fondsbeheerders in het voordeel zijn. Hebben de actief beheerde fondsen dan weten te profiteren van de volatiliteit van de afgelopen weken? Actieve fondshuizen kunnen wel een succesje gebruiken, want de laatste jaren werden ze steeds voorbijgestreefd door indexfondsen en ETF’s. Volgens Lipper Alpha zijn er zo’n 14.000 actief beheerde fondsen en slechts 33% daarvan wisten hun index te verslaan. Gemiddeld kwam de underperformance uit op 3,99% in de 12 maanden eindigend op 31 maart 2024. Het is een trend die de onderzoekers niet snel zien veranderen. Een deel van die achterblijvende prestaties is te wijten aan de hogere kosten van actief beheerde fondsen.
Lees meer over passief of actief beleggen
Vermogensbeheerders beheren bijna $120 biljoen
(Banken.nl; 16 augustus 2024) Vermogensbeheerders beheren wereldwijd zo’n $120 biljoen. In 2005 startte de Boston Consulting Group met het meten van het wereldwijd beheerde vermogen, dat toen op $37 biljoen werd geschat. Sindsdien is het gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 6%. Toch is de winstgevendheid van de sector gedaald. De inkomsten stegen in 2023 beperkt, terwijl de kosten toenamen. Noord-Amerika is de grootste markt met $55,6 biljoen onder beheer. In Europa gaat het om $25,3 biljoen. Deze twee regio’s zijn samen goed voor bijna 70% van het totale vermogen. Om concurrerend te blijven moet de sector voordelen van kunstmatige intelligentie gaan benutten.
Veel bedrijven gaan eigen klimaatdoelen niet halen
(Het Financieele Dagblad; 15 augustus 2024) Een groot deel van de ondernemingen gaat de zelfopgelegde klimaatdoelen helemaal niet bereiken. Dat concluderen enkele grote vermogensbeheerders. En hierdoor komen ook de klimaatdoelen van beleggers in gevaar. De doelstellingen van de bedrijven blijken onhaalbaar door gebrek aan duurzame alternatieven voor hun producten of grondstoffen. Daarnaast werken de hoge rente, inflatie en de geopolitieke situatie tegen. Het ontbreekt bij meer dan de helft van de bedrijven aan een geloofwaardig plan om hun klimaatdoelen te halen. Dit brengt beleggers in een lastige positie als zij hun portefeuille willen verduurzamen. Als steeds meer bedrijven hun klimaatdoelen niet halen, wordt het lastig om die allemaal uit te sluiten. Dit brengt ook de spreiding in de portefeuille in gevaar.
Bescherming depositogarantiestelsel uitgebreid
(De Nederlandsche Bank; 12 augustus 2024) Mocht een bank in Nederland omvallen, dan is dankzij het depositogarantiestelsel €100.000 per persoon gegarandeerd. In sommige gevallen wordt deze bescherming zelfs tijdelijk met een half miljoen verhoogd en dat hogere maximum geldt straks in meer situaties. De extra bescherming bestond al bij de aan- en verkoop van een eigen woning. Maar het gaat ook gelden voor andere gebeurtenissen, zoals pensioen, ontslag of huwelijk. Ook kun je tijdelijk veel geld op je rekening gestort krijgen door de uitkering van een verzekering, of vergoedingen voor schade omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling. Vanaf 1 september geldt de tijdelijk verhoogde bescherming ook voor deze situaties.
Spaarders wantrouwen buitenlandse banken
(Telegraaf; 9 augustus 2024) Een overstap naar een spaarrekening over de grens kan jaarlijks honderden euro’s extra opleveren. Toch blijven veel Nederlandse spaarders hun huisbank trouw. Er is een wanvertrouwen om het spaargeld aan buitenlandse banken toe te vertrouwen. En dat onderbuikgevoel is soms terecht. Er zijn landen waar het allemaal wat minder geregeld is. Maar in alle EU-landen bestaat al decennialang een depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot €100.000 garandeert. Het fonds daarvoor wordt door de banken uit datzelfde land gevuld. En hoe goed het gevuld is, kan verschillen. Bij een crisis zijn spaarders vaak overgeleverd aan de financiële stabiliteit van dat land. Sparen in een financieel stabiel Europees land hoeft geen enkel probleem te zijn.
Heftige onrust op de beurzen maar van korte duur
(Het Financieele Dagblad; augustus 2024) Begin augustus doken de aandelenmarkten wereldwijd omlaag. Het optimisme op de financiële markten sloeg om door zorgen over de Amerikaanse economie en vrees voor een recessie. Met name techaandelen moesten het ontgelden. In Japan verloor de Nikkei-index in één dag meer dan 12%. Beleggers vluchtten uit aandelen naar veiliger beleggingen, zoals staatsobligaties. Analisten zagen eigenlijk geen reden voor zo’n negatief sentiment. De correctie was van korte duur en later in de maand waren de verliezen alweer ingelopen. Rabobank ziet bijvoorbeeld een stevige correctie na beursrecords niet als een reden tot zorg. Het is dan ook geen reden om het beleggingsbeleid te wijzigen. Saxo Bank ziet een uitverkoop op de markten als een goede gelegenheid om te kijken of er kansen zijn.
Meer weten over beleggen in onrustige tijden?
Vertrouwen zakt weg
(Saxo Bank; 8 augustus 2024) Elke maand peilt Saxo Bank het vertrouwen onder zelfbeleggers. Dat blijkt in augustus flink te zijn gedaald. Stond de graadmeter in juni nog op 3,6, begin augustus was daar nog 1,4 van over op een schaal van -15 tot 15. Het sentiment rond de AEX is ook verslechterd. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 0,4% in de komende maand. Dat was twee maanden geleden nog 1,1%. De vooruitzichten voor de S&P 500 laten ook een negatief beeld zien: van 1,1% groeiverwachting in juni naar 0,6% in augustus. De onrust onder beleggers is ook terug te zien in de zogeheten angstbarometer, de VIX-index.
Beleggingsnieuws juli 2024
Geen extra geld voor cryptotoezicht AFM
(Het Financieele Dagblad; 28 juli 2024) Toezichthouder AFM krijgt geen extra geld van het ministerie van Financiën voor het toezicht op de cryptosector. De AFM had hier wel meermaals om verzocht. De beperkte financiële armslag heeft effect op de mogelijkheden van de toezichthouder om toezicht te houden en kan leiden tot ineffectief toezicht, ondanks de aanzienlijke risico’s en kostenstijgingen binnen de cryptosector. Het Trimbos-instituut vergelijkt cryptohandel met gokken en waarschuwt voor gezondheidsschade.
Lees meer over beleggen in crypto’s
Beleggen met kleine bedragen dankzij AI
(Emerce.nl; 19 juli 2024) De opkomst van AI heeft ook impact op de wereld van vermogensbeheer. Kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk om met analyses en beheerfuncties de toegankelijkheid van beleggen aanzienlijk te vergroten. Jongere generaties beleggers hebben vooral behoefte aan een digitaal platform waar functionaliteiten steeds verbeterd worden. MeDirect wil AI inzetten bij beheerd beleggen en zegt dat het daardoor mogelijk is om in te stappen met een bedrag vanaf €100. Door de automatisering dalen de kosten per klant en wordt het mogelijk om ook kleinere bedragen te beheren. MeDirect gebruikt AI om de prestaties van portefeuilles te monitoren en rapportages op te stellen.
Nog een jaar geduld voor aanslag box 3
(Telegraaf; 18 juli 2024) Gedupeerde belastingplichtigen in box 3 moeten nog een jaar geduld hebben voordat ze kunnen aankloppen bij de fiscus voor compensatie voor te veel betaalde vermogensbelasting. Pas over een jaar kan duidelijk worden hoeveel belasting zij verschuldigd zijn geweest over hun vermogen. De Belastingdienst heeft die tijd nodig om de uitspraak van de Hoge Raad te bestuderen en een hersteloperatie op te tuigen. In juni keurde de Hoge Raad de eerdere hersteloperatie en tijdelijke heffing in box 3 af. Het zadelt het nieuwe kabinet op met een miljardentegenvaller. Vanaf volgend jaar zal de Belastingdienst definitieve aanslagen in box 3 gaan opleggen, belooft staatssecretaris Idsinga aan de Tweede Kamer.
Lees meer over vermogensbelasting
Fors lagere boetes voor FlatexDeGiro
(Het Financieele Dagblad; 15 juli 2024) De rechter heeft boetes die internetbroker FlatexDeGiro kreeg opgelegd, aanzienlijk verlaagd. Deels komt dat omdat de AFM te lang heeft gedaan over deze zaak. Volgens de Duitse broker had de toezichthouder überhaupt geen boetes mogen opleggen. De AFM had de boetes opgelegd wegens verkeerde en te late meldingen van transacties. De boete van €1,7 miljoen in 2019 werd verlaagd naar €750.000, en een tweede boete van €700.000 werd verlaagd naar €85.000. FlatexDeGiro overweegt om in beroep te gaan, ondanks dat de verlagingen al voordelig zijn. De AFM zegt het vonnis nog te bestuderen. Broker en de toezichthouder liggen al jarenlang overhoop.
DeGiro moet klant schadeloosstellen
(Telegraaf 12 juli 2024) Online broker DeGiro moet een schadevergoeding betalen aan een gedupeerde klant. Volgens hem heeft DeGiro hem te laat geïnformeerd over de mogelijkheid om deel te nemen aan een bod. Daardoor heeft hij zijn aandelen met verlies moeten verkopen. Een klacht bij het Kifid leidde ertoe dat hij nu in het gelijk is gesteld. Volgens het klachteninstituut heeft DeGiro slecht gecommuniceerd. De schadevergoeding is gebaseerd op de koersdaling die daarna optrad.
Wegens lage rente willen spaarders overstappen of beleggen
(Telegraaf; 10 juli 2024) Het aantal spaarders dat overweegt om te gaan beleggen of over te stappen naar een bank die een hogere rente biedt, ligt nu veel hoger dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Trade Republic. De lage rente speelt daarin een belangrijke rol. 42% van de Nederlanders die nu nog niet belegt, overweegt dat alsnog te gaan doen. Dat was twee jaar geleden slechts 13%. Respondenten geven aan nu meer geld te hebben. Daarnaast is beleggen gemakkelijker geworden. De risico’s zijn de belangrijkste reden om niet te gaan beleggen. Jongeren geven aan weinig kennis en tijd te hebben.
Met duurzaam beleggen kun je goed pensioen krijgen
(Algemeen Dagblad; 7 juli 2024) Pensioenfondsen krijgen kritiek, dat zij niet te activistisch moeten zijn en de prioriteit bij rendement moeten leggen. Het hoogste rendement moet leidend zijn. Toch is daar ook weer kritiek op. Want gaan voor het hoogste rendement is niet verstandig. Daar hoort namelijk ook een hoog risico bij. Een pensioenfonds moet altijd de juiste afweging maken tussen rendement en risico. En er zijn ook studies die aantonen dat duurzaam beleggen goede rendementen oplevert. Pensioenfondsen beleggen voor de lange termijn en daar past duurzaam beleggen bij. Wat heb je aan een goed pensioen als de wereld onleefbaar wordt? De Tweede Kamer gaat gelukkig niet over het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen.
Kleine cryptobeleggers verliezen het van de cryptomiljonairs
(Het Financieele Dagblad; 3 juli 2024) Enkele machtige cryptomiljonairs maken de dienst uit op de cryptomarkt. Zij worden rijker en machtiger, waardoor de cryptomarkt onvoorspelbaarder en oneerlijker wordt. De cryptomiljonairs kunnen met grote transacties gemakkelijk koersen manipuleren, ten koste van kleine cryptobeleggers die ook een graantje willen meepikken. De angst om de boot te missen biedt de grote spelers de kans om winst te pakken op prijspieken. Marktmanipulatie is een groot risico, omdat op de cryptomarkt weinig toezicht is. Het is de vraag of marktmanipulatie onder de nieuwe EU-wetgeving wordt aangepakt, omdat toezichthouders maar beperkt handelsdata mogen verzamelen.
Overname Bux door ABN Amro afgerond
(Het Financieele Dagblad; 3 juli 2024) ABN Amro heeft de overname van onlinebroker Bux afgerond. In de bankapp van ABN Amro kunnen klanten nu doorklikken naar de diensten van de onlinebroker, en andersom. ABN Amro heeft Bux overgenomen om op die manier een nieuwe klantengroep aan te boren. De nieuwe generatie beleggers bestaat uit jonge, frequent handelende particulieren en die bereikte ABN Amro niet met zijn dienstverlening die vooral gericht is op de welgestelde particulieren. Het was daarom een strategische keuze om met Bux deze jonge generatie te bereiken.
Stijging toezichtkosten schiet bij vermogensbeheerders verkeerd
(Het Financieele Dagblad; 2 juli 2024) In Nederland moet de financiële sector zelf opdraaien voor de kosten van het toezicht van AFM en DNB. En die kosten kunnen de komende jaren flink gaan stijgen door nieuwe wet- en regelgeving. Vermogensbeheerders luiden daarom de noodklok. De sector roept om een bijdrage in de kosten van de kant van de overheid. Andere financiële partijen zijn het daarmee eens. De rekening voor het toezicht van AFM zal naar verwachting stijgen van €140,9 miljoen in 2024 naar €170,7 miljoen in 2028. Die kosten moeten vermogensbeheerder doorberekenen aan de klanten, waardoor zij zichzelf uit de markt dreigen te prijzen.
Beleggingsnieuws juni 2024
In de media: Tariefsverlagingen Saxo leveren niet direct veel nieuwe klanten op
(Telegraaf; 26 juni 2024) Met stevige tariefsverlagingen poogt Saxo Bank de concurrentie aan te gaan met goedkope brokers als Flatex DeGiro. De Deense broker wil vooral van grootbanken klanten afsnoepen. Oprichter Stephan Freelink van vergelijkingssite Finner vindt dat Saxo redelijk laat de tarieven heeft verlaagd. „Andere brokers hadden hun tarieven al veel eerder verlaagd. Saxo was daardoor één van de duurdere geworden. Zelfs grootbanken waren vaak voordeliger dan Saxo. Bovendien hebben nieuwe brokers de markt betreden, met vaak ’gratis’ transacties.” Freelink ziet ook dat beleggers terughoudend zijn om over te stappen. „Zij beseffen niet dat een overstap erg rendabel kan zijn. We zien vanuit Finner dat veel oud Binck-klanten die niet tevreden waren over de migratie naar het nieuwe Saxoplatform een overstap hebben gemaakt. De aanpassing van de tarieven kan helpen de klanttevredenheid te vergroten.”
Bekijk en vergelijk de kosten van Saxo Bank in de brokervergelijking.
Nieuwe richtlijn voor groene beleggingsfondsen veroorzaakt verschuivingen
(Het financieele Dagblad; 21 juni 2024) Europese toezichthouders werken aan nieuwe regels om greenwashing bij duurzame beleggingsfondsen te voorkomen. Maar de nieuwe richtsnoeren voor namen van duurzame fondsen roepen ook vragen op. De richtsnoeren moeten de transparantie vergroten en ze scheppen duidelijkheid voor beleggers, marktautoriteiten en aanbieders. En ondertussen lijken miljarden aan beleggingen te verschuiven. Want mogelijk dwingt de nieuwe leidraad meer dan 1600 fondsen om hun merknaam of portefeuilles aan te passen. Willen zij hun naam behouden, dan kan de impact het grootst zijn op de aandelen van Shell, Total Energies en Tencent, beweert Morningstar.
Grote bedrijven laten duurzame ambities varen
(NOS; 19 juni 2024) De politieke weerstand tegen duurzaamheidsbeleid bij pensioenfondsen en bedrijven is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar is duurzaam beleggen in een kwaad daglicht komen te staan. De doelen van het uitgesproken duurzaamheidsbeleid van Unilever zijn wat naar beneden bijgesteld. Shell zet vol in op gaswinning. De aandeelhouder bepaalt – dat telt vooral in de VS, terwijl Nederlanders meer van het polderen zijn. Maar aandeelhouders denken vooral op korte termijn en veronderstellen dat duurzaamheid en rendement niet samengaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn.
Moeten beleggers een geshort aandeel vermijden?
(Het Financieele Dagblad; 18 juni 2024) Hoe meer beleggers inzetten op een daling van een aandeel, hoe groter toch het alarmsignaal? Bij shortselling wordt gespeculeerd op een daling van het aandeel. Het is de logische tegenhanger van speculeren op een koersstijging. Maar er zijn dubieuze shorters actief, die met een kritisch rapport een koersdaling proberen te bewerkstelligen, hun winst pakken en vertrekken. Zonder onderscheid tussen goede en kwade shortstellers, bonden vorig jaar beleggers op Reddit de strijd aan met shortsellers.
Shortselling is risicovol. Als de koers stijgt, kunnen de verliezen snel oplopen. Kleine beleggers moeten wel twee keer nadenken voordat ze beleggen in aandelen waarin een grote shortpositie is opgebouwd. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Verder blijkt dat koersen van aandelen waar shorters op speculeren, achterblijven bij de beursindex als geheel.
Beleggers vrezen Franse verkiezingen
(Telegraaf; 17 juni 2024) Beleggers reageren bezorgd op de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en de opkomst van Marine Le Pen. De spread tussen Frans (3,2%) en Duits (2,4%) staatspapier loopt op, omdat de rente op Franse staatsobligaties stijgt. Dat komt door zorgen over een dreigende overwinning van extreemrechts bij de komende parlementsverkiezingen en de financiële beloften die Le Pen heeft gedaan, waardoor de staatsschuld nog verder op kan lopen. Maar de onrust kan ook weer snel wegebben zodra de verkiezingen achter de rug zijn.
Zijn er te veel passieve beleggers?
(Het Financieel Dagblad; 14 juni 2024) De populariteit van indexfondsen maakt dat de markt steeds minder reageert op nieuws rond individuele bedrijven. Dat kan problematisch zijn voor de waardebepaling van aandelen, zeggen onderzoekers. Aandelenkoersen zijn daardoor een minder goede afspiegeling van hoe een bedrijf er daadwerkelijk voor staat. Elon Musk zei onlangs dat passieve beleggers vertrouwen op de beslissing van de actieve beleggers. Moeten beleggers zich zorgen maken? Zover is het nog lang niet, denkt onder andere Morningstar. Nog altijd blijven tienduizenden miljarden dollars in handen van actieve beleggers.
Klimaatrisico’s zijn onvoldoende verwerkt in de aandelenkoersen
(Het Financieele Dagblad; 13 juni 2024) Een meerderheid van analisten en portfoliomanagers vindt dat klimaatrisico’s onvoldoende verdisconteerd zijn in de beurskoersen. Dit blijkt uit onderzoek van de Maastricht University. Dit zal in de loop der tijd gecorrigeerd worden, maar dat kan nog vijf tot tien jaar duren. Ruim 60% van de ondervraagde analisten verwacht dat het rendement van de MSCI World Climate Action Index over tien jaar hoger zal liggen dan dat van de MSCI World Index. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 30% van de analisten vindt dat klimaatrisico’s ook niet van dermate groot belang zijn voor de prijsvorming van aandelen. Met name Amerikaanse analisten vinden dat anderen de klimaatrisico’s te zwaar laten meewegen in de prijsvorming.
AFM deelt eerste boete aan finfluencer uit
(AFM; 12 juni 2024) Grinta Invest was een illegale vermogensbeheerder. Een finfluencer die deze partij promootte is nu door de AFM beboet. Fiscaal en financieel adviseur Emer Hogervorst heeft beleggers aangebracht en hen aangeraden om met grote bedragen in te stappen bij Grinta Invest. Hij maakte zich daarmee volgens de toezichthouder schuldig aan het medeplegen van illegaal vermogensbeheer. Voor het eerst legt de toezichthouder een boete op aan een financiële influencer. Hogervorst moet €620.000 betalen omdat hij ten onrechte forse provisies opstreek voor het aanbrengen van nieuwe klanten bij de illegale vermogensbeheerder.
Beleggers zien het zonniger in
(Saxo Bank; 12 juni 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in juni toegenomen, zo blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten steeg van 3,0 begin mei naar 3,6 begin juni op een schaal van -15 tot 15. In april was dat nog 3,4. Het sentiment rond de AEX is daarentegen ongewijzigd gebleven. ”Het vertrouwen onder beleggers is de afgelopen weken gegroeid. Een positief teken”, zegt Hans Oudshoorn van Saxo Bank. “Maar opvallend is dat dat niet geldt voor de AEX en voor de S&P 500. Beleggers hebben blijkbaar meer vertrouwen in andere indices.
Zachte landing heeft positief effect op de markten
(DNB; 11 juni 2024) Beleggers rekenen erop dat de economie een zachte landing maakt. Beurzen zetten nieuwe records neer, mede dankzij de hausse rond kunstmatige intelligentie. De lagere inflatie in combinatie met een weer aantrekkende economie heeft een positief effect op de stabiliteit van de financiële sector. Tegelijkertijd is het onrustig op het wereldtoneel. Geopolitieke conflicten en een hardnekkige hoge inflatie kunnen leiden tot een correctie, waarschuwt de toezichthouder. DNB ziet specifieke risico’s bij private credit. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben ruim 11% van het totaal belegd vermogen in private credit en private equity. Daar ziet DNB wel besmettingsrisico’s.
Pensioenfondsen mogen niet activistisch beleggen
(Telegraaf; 4 juni 2024) Pensioenfondsen moeten stoppen met beleggen uit activisme of idealisme. De Tweede Kamer wil dat er regels komen die ervoor zorgen dat fondsen rendement als uitgangspunt nemen bij het investeren van het pensioengeld van hun deelnemers. Hun taak is te zorgen voor een goede oude dag en daarvoor is rendement nodig. Dat moet prioriteit zijn en niet activisme om de wereld of het klimaat te verbeteren. Zodra activisme doel op zich wordt, moeten de toezichthouders ingrijpen.
Nog altijd is er een kloof in waardering tussen grote en kleine bedrijven
(Het Financieele Dagblad; 4 juni 2024) Kleine beursgenoteerde bedrijven blijven nog altijd achter op de beurs. Ondanks het goede beurssentiment steeg de AScX duidelijk minder dan de AEX. Sinds begin 2024 is de AEX met ruim 14% gestegen, maar de AScX nog geen 4%. Hoe is dat te verklaren? Kleine bedrijven zijn vaak meer gericht op de Europese (thuis)markten en zijn daardoor gevoeliger voor de matige economische ontwikkeling in Europa en de hoge rente. Smallcaps zijn vaker afhankelijk van bankleningen en dus de rente. Een andere factor is passief beleggen, waardoor meer geld naar grote beursgenoteerde bedrijven stroomt. De vraag naar kleine fondsen daalt mede door het gebrek aan analistenrapporten.
Cryptobeurs OKX betreedt de Nederlandse markt
(Het Financieele Dagblad; 4 juni 2024) Nederland is een cryptobeurs rijker. OKX is met zijn dienstverlening in Nederland van start gegaan op basis van een registratie bij DNB van OKCoin Europe. OKX behoort tot de grotere cryptobeurzen ter wereld. Op het platform kan in zo’n 150 verschillende cryptomunten worden gehandeld. OKX probeert in ons lang marktaandeel af te snoepen van partijen als Bitvavo, Finst en Knaken. De van oorsprong Chinese cryptobeurs is in 2017 opgericht en maakt ook gebruik van een licentie in Malta. OKX ziet Nederland als een toegangspoort naar de rest van Europa.
Beleggingsnieuws mei 2024
Spaarders terughoudend met buitenlandse banken
(Telegraaf; 22 mei 2024) Ruim acht op de tien spaarders durven hun spaargeld niet op een buitenlandse rekening te stallen. Daarmee laten ze veel rendement liggen, want buitenlandse banken bieden soms meer dan dubbel zoveel rente als Nederlandse banken. De Spaanse bank Santander biedt bijvoorbeeld 3,6%, tegen 1,5% tot 1,7% bij de Nederlandse grootbanken. Uit onderzoek van Independer blijkt slechts 12% van de spaarders voor zo’n hogere rente te gaan. Mogelijk is dat een gevolg van het omvallen van Icesave in 2008. Toen kregen de meeste spaarders pas na een onzekere periode alsnog hun geld terug. Toch is er sindsdien veel veranderd. Binnen de EU valt spaargeld tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel.
DNB: Prima eerste kwartaal voor beleggers
(De Nederlandsche Bank; 21 mei 2024) Nederlandse beleggers hebben een goed eerste kwartaal achter de rug, meldt DNB. De gestegen beurskoersen zorgden voor een rendement van €11,3 miljard. Daarbovenop deden zij nog voor €1,8 miljard aan netto aankopen. In de eerste drie maanden van 2024 steeg de waarde van de gezamenlijke beleggingen met €13,1 miljard tot €180,1 miljard (+7,8%). Daarmee beleggen Nederlanders een stuk minder dan zij op hun spaarconto hebben staan. In totaal staat er €467,8 miljard op Nederlandse spaarrekeningen en nog eens €113 miljard op betaalrekeningen.
Beleggers prijzen vooral goed nieuws in
(Het Financieele Dagblad; 16 mei 2024) Volgens de ECB zijn de risico’s voor de financiële stabiliteit in de afgelopen zes maanden afgenomen. Dat komt onder meer door een verbetering van de economische omstandigheden, afnemende inflatiedruk en een toenemend beleggersvertrouwen. Maar de problemen zijn nog niet weg. Beleggers prijzen vooral goed nieuws in. Daardoor is er maar weinig ruimte voor tegenvallers en zou het sentiment snel kunnen omslaan. De ECB ziet risico’s op het wereldtoneel, maar ook in de vastgoedmarkt. Een marktreactie zou versterkt kunnen worden als niet-financiële instellingen, zoals hedgefondsen, private equity of andere grote beleggers, in liquiditeitsproblemen zouden komen.
Afkoeling cryptohype, maar nog niet van de koersen
(Het Financieele Dagblad; 16 mei 2024) De cryptohandel is ingestort, maar dat geld niet voor de koersen. De euforie rond crypto’s lijkt wat op zijn retour. De handel is teruggevallen, beleggers zijn in afwachting van ingrijpen door toezichthouders. Ook neemt de populariteit van bitcoin-ETFs af. Toch houdt de koers van de bitcoin stand. Die koerst nog altijd 50% hoger dan aan het begin van het jaar. De koersen liepen eerder dit jaar sterk op na de goedkeuring van bitcointrackers en de halving die in april werd doorgevoerd. Maar sinds vorige maand stroomt geld uit die etf’s.
Begrijpelijke informatie is belangrijk voor duurzame beleggingen
(AFM; 14 mei 2024) Steeds meer beleggers willen bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Financiële ondernemingen maken dat mogelijk door passende, duurzame producten aan te bieden en transparant te zijn over duurzaamheidsaspecten. Toezichthouder AFM vindt het daarom belangrijk dat ondernemingen voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets. De meeste partijen voldoen aan de basisvereisten van de SFDR, een deel loopt achter. Er valt nog veel te winnen aan begrijpelijkheid, constateert de toezichthouder.
Triodos zoekt uitweg uit certificatendrama via beursnotering
(Telegraaf; 14 mei 2024) Op het eigen handelsplatform voor de certificaten van Triodos wordt nauwelijks gehandeld en de koers is gekelderd. Nu start de duurzame bank voorbereidingen voor een beursnotering voor de certificatenhandel. Dat is al langer een wens van de certificaathouders. Tijdens de coronacrisis legde Triodos plotseling het eigen handelssysteem stil, waardoor certificaathouders drie jaar lang niet bij hun geld konden. Daarna moest een wekelijkse veiling soelaas bieden, maar handel was er nauwelijks. Een beursnotering, net als ABN Amro en Van Lanschot Kempen, moet een uitweg uit dit langslepende hoofdpijndossier bieden.
Een op de vijf beleggers Saxo spreidt niet
(Saxo Bank; 8 mei 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in mei opnieuw iets afgenomen. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 3,4 begin april naar 3,0 begin mei op een schaal van -15 tot 15. Saxo vroeg zijn beleggers ook naar de diversificatie van de portefeuille. 26,8% spreidt over sectoren. 17,3% houdt een diversificatie in beleggingsproducten aan. Een derde van de beleggers gaat uit van een combinatie van alle diversificatiemogelijkheden. Opvallend is dat 18,1% van de beleggers geen aandacht besteedt aan het spreiden van de portefeuille, terwijl dat belangrijk is om het risico van beleggen te verkleinen.
Terugkoop certificaten Rabobank populair
(Telegraaf; 7 mei 2024) Media april lanceerde Rabobank het bod van 108,5% op uitstaande certificaten van de bank. De stukken zijn populair bij particuliere beleggers. Maar het aanbod van de bank kon op veel enthousiasme rekenen en was dan ook ruim overtekend. Meer dan een kwart heeft zijn certificaten aangeboden. Bij Lynx lag het aanmeldpercentage op 32%, bij Saxo Bank op 30%. Wie tot €100.000 aanmeldde, is volledig uitgekocht. Veel beleggers hopen waarschijnlijk ze weer goedkoper terug te kunnen kopen.
Kleine beleggers duur uit door tariefswijziging Semmie
(Finner; mei 2024) Per 1 juni wijzigt Semmie haar tarieven. De drempel om te beginnen gaat omhoog van €500 naar €1000. Daarnaast verhoogt Semmie de variabele beheerkosten naar 0,85%, met een jaarlijks minimum van €85. Ook introduceert de vermogensbeheerder een maandelijkse vergoeding voor het aanhouden van een rekening bij de vermogensbeheerder. De tariefsverhoging van Semmie kan grote impact hebben, met name bij een kleinere portefeuille van minder dan €25.000. Beleggers bij Semmie zijn minimaal 13% meer aan kosten kwijt. Lees hier meer over de nieuwe tarieven van Semmie.
Beleggingsnieuws april 2024
Cryptodienstverleners kunnen vergunning aanvragen
(AFM; 22 april 2024) Aanbieders van cryptoactivadiensten kunnen een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten. Bij toekenning kan per 30 december de dienstverlening aangeboden worden. Dienstverleners die voor eind december al actief waren, geldt een overgangstermijn. Als zij crypto-activadiensten willen blijven aanbieden, moeten zij naar verwachting per 30 juni 2025 over een MiCAR-vergunning of -notificatie beschikken. Tot die tijd geldt het nationale regime en moeten zij een registratie bij DNB aanvragen.
Topman Niehage vertrekt bij FlatexDeGiro
(Het Financieele Dagblad; 22 april 2024) Frank Niehage vertrekt eind april als topman van FlatexDeGiro. Onlangs kwam een meningsverschil aan het licht tussen Niehage en een grootaandeelhouder. Aanleiding voor zijn vertrek is dan ook de uiteenlopende visies over de strategische ontwikkeling van de onlinebroker. De aandeelhouder klaagt over een te lage koers. Sinds begin van het jaar is er 9% aan beurswaarde in rook opgegaan. De druk op de beurskoers komt onder meer door problemen met de toezichthouders.
‘Halving’ bitcoin leidt nog niet tot koersstijging
(NU.nl; 20 april 2024) Een zogeheten ‘halving’ van de bitcoin vindt eens in de vier jaar plaats. Eind april vond deze plaats. De halving moet inflatie van bitcoin tegengaan. Bij een halving worden vergoedingen voor het maken van een nieuwe bitcoin (ook wel mijnen genoemd) gehalveerd. Het maakt de cryptomunt schaarser, wat de prijs opdrijft. Halveringen zorgden er in het verleden voor dat de waarde van de munt flink steeg. Nu vond de prijsstijging vooral in de maanden vooraf plaats, nadat bitcoin-etf’s groen licht kregen.
Saxo Bank overweegt een verkoop
(Het Financieele Dagblad; 16 april 2024) Saxo Bank onderzoekt verschillende strategische opties. Een daarvan is een mogelijke verkoop van de Deense bank, die ook eigenaar is van BinckBank. Het Chinese Geely is grootaandeelhouder in Saxo. Enige tijd geleden opteerde Saxo Bank voor een beursgang in Amsterdam, maar dat liep spaak door uitdagende marktomstandigheden. Kandidaten om Saxo Bank te kopen moeten gezocht worden in de hoek van private-equity, of andere banken en vermogensbeheerders.
Opnieuw vertraging voor box 3 heffing?
(Het Financieele Dagblad; 15 april 2024) De invoering van een nieuwe box 3-heffing dreigt weer vertraging op te lopen. Uitstel kost de schatkist nu al €400 miljoen per jaar, en dat kan nog veel duurder worden. Staatssecretaris Van Rij ziet een aantal dilemma’s bij de invoering van een rechtvaardige heffing op inkomen uit sparen en beleggen. De huidige situatie is onhoudbaar geworden. Maar de hybride heffing, die Van Rij voorstelt, stelt de Belastingdienst voor extra uitdagingen. Dan moet de fiscus twee systemen inrichten, enerzijds voor vermogensaanwasbelasting en anderzijds voor vermogenswinstbelasting. En dat gaat niet lukken voor 2027. Dan is het wachten op een nieuw arrest van de Hoge Raad en als dat negatief uitvalt voor de Staat is 2027 sowieso onhaalbaar. De Tweede Kamer wil dat er meer beleggingen in aanmerking komen voor vermogenswinstbelasting.
Meer weten over de vermogensbelasting? Lees ons artikel.
Beleggen bij Saxo wordt goedkoper
(Telegraaf; 11 april 2024) Zelfbeleggers zijn vanaf 13 mei goedkoper uit bij Saxo Bank. De lagere tarieven komen dan meer in lijn te liggen met DeGiro en andere budgetbrokers. Volgens Saxo Bank gaan klanten tot 70% minder betalen voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties. Saxo Bank brengt geen vaste kosten meer in rekening voor het aanhouden van een beleggingsrekening. Wel komt er een maandelijkse service fee van 0,01% over de portefeuillewaarde met een maximum van €40. Dat bedrag krijgt de klant de volgende maand terug in de vorm van transactiekostentegoed met een geldigheid van een maand.
Bekijk en vergelijk de nieuwe kosten van Saxo Bank in de brokervergelijking.
Beleggersvertrouwen zakt in na piek in maart
(Saxo Bank; 10 april 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in de maand april scherp gedaald ten opzichte van de piek in maart. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van beleggers daalde van 4,1 begin maart naar 3,4 begin april op een schaal van -15 tot 15. Opvallend is dat het vertrouwen in de financiële markten licht is gedaald, terwijl het vertrouwen in de AEX juist stijgt. Waarschijnlijk komt dat door de sterke koersontwikkeling van de chipbedrijven in de AEX.
AFM: apps niet in belang klant – maken cryptohandel te makkelijk
(AFM; 9 april 2024) Gebruikers van cryptoapps worden gestuurd naar het regelmatig en gemakkelijk handelen in bepaalde crypto’s. Hierdoor bestaat het risico dat consumenten impulsieve beslissingen nemen en aankopen doen die niet geschikt zijn voor hen, of meer uit te geven dan gewild. Volgens de AFM maken de laagdrempelige crypto-apps het handelen in cryptovaluta te makkelijk. De apps stimuleren om anderen uit te nodigen en de toezichthouder vreest dat ook consumenten voor wie crypto geen geschikt product is, toetreden tot deze risicovolle markt. Nieuwe regelgeving moet de toezichthouder vanaf eind dit jaar meer mogelijkheden geven om in te grijpen.
Toezicht in AI-tijdperk
(De Nederlandse Bank; 9 april 2024) Kunstmatige Intelligentie is niet meer weg te denken. De technologie is nog nieuw, maar verwerft een steeds grotere plek in de samenleving. De toezichthouders DNB en AFM hebben gezamenlijk een rapport geschreven hoe zij om moeten gaan met de opkomst van AI in de financiële sector. Kunstmatige intelligentie zal niet alleen het werk voor de financiële instellingen ingrijpend veranderen, ook de toezichthouders zullen hun takenpakket moeten herzien. Hoe is nog niet helemaal duidelijk. Niemand weet precies welke regels er überhaupt nodig zijn. En de toezichthouders willen ook de ontwikkeling van AI niet onnodig remmen door zich in een vroeg stadium te streng op te stellen.
Tik op vingers Triodos
(De Nederlandsche Bank; 4 april 2024) Toezichthouder DNB heeft een aanwijzing gegeven aan Triodos Bank, omdat deze de wettelijke verplichtingen op het gebied van klantintegriteit heeft geschonden. Inmiddels heeft de duurzame bank uit Zeist haar informatiesystemen zodanig aangepast dat wel aan deze verplichtingen wordt voldaan. De bank schoot tekort in het tegengaan van belangenverstrengeling, wetsovertredingen en/of andere handelingen die maatschappelijk ongewenst zijn. Triodos diende te beschikken over een adequate systematische risicoanalyse, hetgeen nu wel het geval is.
Beleggingsnieuws maart 2024
BinckBank levert Nederlandse bankvergunning in
(Het Financieele Dagblad; 25 maart 2024) BinckBank komt onder Deens toezicht te staan, de broker levert zijn Nederlandse banklicentie in. De stap viel te verwachten, nadat in 2019 BinckBank werd overgenomen door Saxo Bank. Volgens BinckBank gaat het om een juridische formaliteit zonder grote veranderingen voor de Nederlandse klanten. DNB moet nog wel toestemming geven voor de fusie van de twee licenties. BinckBank lag de laatste jaren regelmatig overhoop met de Nederlandse toezichthouders. Maar helemaal van Nederlands toezicht is BinckBank nog niet af. Want DNB blijft wel toezicht houden op de Nederlandse activiteiten, maar voor handhavingsverzoeken zal DNB zich dan tot Denemarken moeten richten. Ook de relatie met AFM blijft deels bestaan.
AFM legt Binck boetes op voor chaotische fusie met Saxo
(Het Financieele Dagblad; 20 maart 2024) Binck kan enkele boetes verwachten van de AFM. De toezichthouder legde al eerder boetes op wegens de verkoop van zeer risicovolle producten. Nu dreigen er boetes voor het niet beheersen van risico’s en het schenden van de zorgplicht. Ook de Franse waakhond AMF is van plan om de broker meerdere boetes op te leggen. De toezichthouders zijn niet te spreken over de administratieve chaos die ontstond na de fusie met Saxo Bank en de omzetting van klanten naar het beleggingsplatform van Saxo. Ook klanten zijn ontevreden over de broker. Zij eisen compensatie en dreigen met rechtszaken. Dit valt op te maken uit het jaarverslag van de broker. Daarin wordt ook vermeld dat de omzet van Binck fors lager is uitgevallen, doordat klanten minder transacties hebben gedaan.
Delen Private Bank neemt het chique Box Consultants over
(Het Financieele Dagblad; 19 maart 2024) Delen Private Bank is actief op overnamepad in ons land. De Belgische vermogensbeheerder neemt Box Consultants uit Eindhoven over. De family office was jarenlang onderwerp van fraudeonderzoek door het Openbaar Ministerie. Afgelopen zomer werd het omstreden onderzoek geseponeerd, onder meer door ernstige fouten die het OM daarbij maakte. Kort na deze beslissing stond Delen als belager op de stoep. Als de toestemming van de toezichthouders er is, zou de overname tegen het einde van het jaar kunnen worden afgerond. Door de overname ziet Delen Nederland het beheerd vermogen verdubbelen.
Pleidooi voor strengere regels voor finfluencers
(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Jongeren laten zich bij hun financiële keuzes leiden door finfluencers. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Twee derde van de jongeren tussen 16 en 19 jaar baseert zijn keuzes weleens op advies van finfluencers. En dat pakt niet altijd goed uit. Een particuliere belegger verloor €80.000 door een financial influencer die reclame maakte voor een illegale broker. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is dat de finfluencer daadwerkelijk beleggingsadvies gaf. Ook was er een disclaimer die de belegger wees op beleggingsrisico’s. Het vonnis is aanleiding voor juristen om te pleiten voor strengere wet- en regelgeving, om beleggers te beschermen tegen de uitwassen van finfluencing.
Forse boete voor Crypto.com
(De Nederlandse Bank; 13 maart 2024) De Nederlandse Bank heeft een boete van €2,85 miljoen opgelegd aan Crypto.com. De boete is een gevolg van het feit dat het bedrijf cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB en dat is verboden. Bedrijven die in of vanuit Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn sinds 2020 op grond van de Wwft verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB. Het basisbedrag voor de boete heeft DNB verhoogd, omdat de cryptodienstverlener een groot aantal klanten heeft in Nederland en concurrentievoordeel heeft genoten door het niet afdragen van verplichte heffingen.
Cryptofeestje duurt nog voort
(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Cryptobeleggers hebben er zin in. Zij hebben de bitcoin dit jaar al 70% hoger gedreven. Analisten waarschuwen dat de cryptomarkt oververhit raakt. De dip die deze maand optrad wordt gezien als een gezonde correctie. Historisch gezien dreigen er dan winstnemingen, waardoor een correctie kan volgen. Dreigt er dan een kater na dit feestje op de cryptomarkt? Bitcoinbeleggers staan nu gemiddeld op een winst van 57% en dat is volgens onderzoeksbureau CryptoQuant extreem hoog.
Meer weten over beleggen in crypto? Lees ons artikel daarover
Beleggers speculeren op stijging Triodos-certificaten
(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Professionele beleggers zien kansen in de kwakkelende handel van certificaten van Triodos Bank. De prijs van de stukken staat al maanden onder druk. Triodos wilde juist speculatie met zijn certificaten voorkomen en heeft daarom een eigen handelsplatform gecreëerd nadat de handel zo lang had stilgelegen. Maar op het platform wordt nauwelijks gehandeld in de certificaten van de duurzame bank. De beleggers verwachten dat het systeem op de schop gaat om de liquiditeit van de stukken te verbeteren.
Saxo ziet beleggersvertrouwen omhoogschieten
(Saxo Bank; 7 maart 2024) Het vertrouwen van beleggers is in februari sterk gestegen. Het vertrouwen klom naar het hoogste punt sinds april 2022. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling onder beleggers bij Saxo. Het vertrouwen in de financiële markten steeg van 2,8 naar 4,1 op een schaal van -15 tot 15. Het sentiment rond de AEX verbeterde zich slechts licht. Beleggers stellen zich bij de AEX-aandelen toch terughoudend op, mogelijk uit een soort hoogtevrees en het feit dat de rally door een beperkt deel van de markt gedreven wordt, denkt Hans Oudshoorn van Saxo.
Onafhankelijkheid van financieel adviseurs onder vuur door samenwerking met OAKK en NNEK
(Het Financieele Dagblad; 8 maart 2024) Tussenpersonen en buitenlandse investeerders hebben de markt voor beleggingsadvies ontdekt als een lucratieve inkomstenbron. De financieel adviseurs die optreden als beleggingsadviseur of vermogensbeheerder profiteren van de diensten van beleggingsplatformen als NNEK en Oakk. Daar kunnen ze jaarlijks duizenden euro’s aan advieskosten onttrekken aan de beleggingsrekeningen van hun klanten. Veel partijen noemen dit slecht nieuws voor de Nederlandse consument. Een CU-Kamerlid spreekt zelfs van een ‘financiële uitwas ten nadele van consumenten’. Want of die zelfbenoemde adviseurs die jaarlijkse betalingen waard zijn, is zeer de vraag, schrijft het FD. Concurrenten vinden dat dit ingaat tegen het provisieverbod.
Beleggingsnieuws februari 2024
Buffett ziet weinig overnamekansen
(Het Financieele Dagblad; 24 februari 2024) Warren Buffett zit met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway, op een enorme berg cashgeld. Deze is in het vierde kwartaal gegroeid met zo’n $10 miljard tot $167,6 miljard. In zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief erkent de superbelegger dat Berkshire het niet beter doet dan een gemiddeld Amerikaans bedrijf. Dit wijt hij aan twee zaken: enerzijds een gebrek aan aantrekkelijke koopkansen en anderzijds hindert de enorme omvang van zijn conglomeraat, waardoor individuele uitblinkers minder impact hebben. De operationele winst steeg met zo’n 28% tot $8,5 miljard. Die stijging is vooral te danken aan hoge winsten bij de verzekeringsactiviteiten.
Vertrouwen onder beleggers: stabiel tot licht hoger
(ING, SaxoBank; 24 februari 2024) Volgens ING is het vertrouwen onder beleggers licht gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dankzij het record op de beurzen zijn zij positiever over het beursjaar dan een kwartaal eerder. Volgens de meting van Saxo Bank is het beleggersvertrouwen is in februari gelijk gebleven op 2,8 op een schaal van -15 tot 15. Uit die peiling blijkt dat veel beleggers zich terughoudend opstellen en meer duidelijkheid verlangen, voordat ze weer volop in de markt stappen. Saxo Bank vroeg ook of de respondenten het een goed idee vinden dat elke Nederlander maandelijks een bedrag opzij legt om te beleggen. En 41% van de beleggers vindt dat iedereen periodiek zou moeten beleggen, 36% is neutraal en 23% zelfs oneens.
Historische verkoop aan beleggingen in vierde kwartaal
(De Nederlandse Bank; 20 februari 2024) Nederlandse huishoudens verkochten in het laatste kwartaal van 2023 voor een recordbedrag van netto €4,7 miljard aan beleggingen. Dat is het hoogste bedrag dat DNB tot nu toe gemeten heeft. Alleen in december werd voor €3,4 miljard euro aan beleggingen verkocht. Ondanks de historisch grote verkopen nam de waarde van de beleggingen alsnog toe door de stijgende beurskoersen. Beleggers namen vooral afscheid van beleggingsfondsen (€2,4 miljard) en beursgenoteerde aandelen (€2,0 miljard).
Bang om te beleggen op een piek? Niet nodig, zegt vermogensbeheerder
(Analist.nl; 20 februari 2024) De Amerikaanse aandelenmarkten noteren op recordhoogte. Veel beleggers hebben dan ook een deel van hun beleggingen omgezet in cash, waarop ondertussen een hogere rente valt te verkrijgen. Schroders onderzocht of dat historisch gezien de juiste keuze was. En het antwoord is duidelijk nee. Een belegging van $100 in de Amerikaanse aandelenmarkt in januari 1926 zou, gecorrigeerd voor inflatie, $85.008 waard zijn aan het einde van 2023, oftewel een groei van 7,1% per jaar. Daarentegen zou een strategie die uit de markt stapte en de daaropvolgende maand in cash belegde telkens wanneer de markt een all-time high bereikte en er weer in stapte wanneer dat niet het geval was, slechts $8790 opgeleverd hebben, een rendement dat 90% lager ligt.
De geschiedenis leert dat toegeven aan hoogtevrees op de aandelenmarkten nadelig uitpakt voor het belegd vermogen. Lees meer daarover in ons artikel Nu instappen, of wachten met beleggen?
DeGiro en AFM blijven steggelen
(Het Financieele Dagblad; 19 februari 2024) Het aantal rechtszaken tussen DeGiro en AFM is niet meer op twee handen te tellen. In het laatste geschil draait het om een witwasboete van €1,7 miljoen voor het te laat melden van transacties in 2019. Al jaren ligt internetbroker DeGiro overhoop met toezichthouder AFM. De broker spreekt zelf cynisch van een voorkeursbehandeling van de kant van de kritische toezichthouder. En het einde is nog niet zicht, want na een uitspraak is hoger beroep mogelijk en er ligt nog een dossier.
Welke keuzes maakte Warren Buffett in het afgelopen kwartaal?
(Het Financieele Dagblad; 16 februari 2024) Warren Buffett heeft in het vierde kwartaal wijzigingen aangebracht in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Beleggers volgen zijn keuzes op de voet. Warren Buffett verkleinde zijn belangen in Paramount en Apple en verkocht het grootste deel van zijn beleggingen in HP. Zo’n bekendmaking heeft dan ook effect. Zo daalde Paramount bijna 7% op het nieuws. Verder verkocht Buffett 10 miljoen van zijn aandelen in Apple, maar het is nog altijd zijn grootste belegging en hij heeft er nu nog 905 miljoen over. Berkshire Hathaway vergrootte zijn belang in Chevron tot 14% en breidde zijn positie in Occidental Petroleum uit. Maar niet alles is openbaar. Buffett mag deals van de SEC geheim houden, als dit passend is in het algemeen belang en ter bescherming van investeerders. De afgelopen twee kwartalen kreeg Berkshire zo’n vrijstelling, waardoor de grootste aankopen in de tweede helft van 2023 nog altijd in nevelen gehuld blijven.
Fondsmanagers optimistisch over economie en aandelen
(Het Financieele Dagblad; 14 februari 2024) Fondsmanagers kijken met veel vertrouwen naar de toekomst. Dat blijkt uit de maandelijkse Global Fund Manager Survey van Bank of America. De verwachtingen van de fondsmanagers voor de wereldwijde economische groei zijn naar het hoogste niveau in twee jaar gestegen en daarom breiden zij hun posities in aandelen uit. Amerikaanse aandelen zijn daarbij favoriet, vooral de ‘Magnificent Seven’. Het pessimisme over Europa neemt ook af. Steeds meer beleggers zien de economie helemaal niet meer inzakken.
Meer transparantie nodig over klimaatdoelen 2050
(AFM; 7 februari 2024) Grote beursgenoteerde ondernemingen zijn nog vaag over hoe ze de klimaatdoelstelling van ‘net zero’ in 2050 gaan bereiken. Tot 2030 zijn zij wel vrij transparant in het onderbouwen van hun klimaatdoelstellingen. In een rapport roept toezichthouder AFM grote beursgenoteerde bedrijven op tot meer transparantie. Zij moeten uitgebreider rapporteren over de lange termijn klimaatdoelstellingen. De toezichthouder schept met het rapport meer duidelijkheid over wat er van bedrijven verwacht wordt inzake de duurzaamheidsverslaggeving.
Helft beleggers let op duurzaamheid
(AFM; 6 februari 2024) Van de particuliere zelfbeleggers of die met advies beleggen, let ongeveer de helft op de duurzaamheid van hun beleggingen. Een van de selectiecriteria voor hen is de naam van het product, aan de hand daarvan bepaalde het merendeel of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren, zo blijkt uit onderzoek van de AFM. Uit eerder onderzoek van de toezichthouder bleek echter dat de product- of fondsnaam over het algemeen geen betrouwbare indicator is voor het duurzaamheidgehalte. De toezichthouder doet ook onderzoek naar de transparantie van aanbieders over duurzaamheid bij beleggingsproducten. Uit het onderzoek blijkt dat 7 op de 10 beleggers zelfstandig belegt. Aandelen en beleggingsfondsen zijn de meest gekozen beleggingsvormen, gevolgd door indexbeleggingsfondsen, indextrackers of exchange traded funds en obligaties.
Korting op smallcaps, maar inhaalslag is mogelijk
(Telegraaf; 5 februari 2024) Kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven worden momenteel verhandeld met korting ten opzichte van large caps. Historisch gezien worden zij normaalgesproken hoger gewaardeerd dan large caps vanwege hun bovengemiddelde groeiverwachting. Maar de afgelopen jaren is dat patroon omgekeerd. Smallcaps kunnen mogelijk een inhaalslag maken, nu het rentebeleid voor een omslag staat. Daarnaast hadden kleine fondsen te lijden onder de populariteit van etf’s, waardoor geld vooral stroomde naar de grote bedrijven. Er is ook minder research, sinds de kosten daarvan aan de afnemers worden doorberekend. Een dalende rente kan de winstgevendheid en waardering van kleine bedrijven ten goede komen, voorspellen experts. Daarnaast maken de relatief lage waarderingen smallcap-bedrijven aantrekkelijk als overnamekandidaat.
Knab in handen van Oostenrijkse bank
(Knab; 1 februari 2024) ASR Nederland verkoopt onlinebank Knab aan de Oostenrijkse Bawag Group. Die telt er iets meer dan een half miljard voor neer en daarnaast betaalt Bawag een vergoeding voor het beheer van de hypotheken die bij Knab op de balans staan. Knab kwam in juli 2023 in handen van ASR Nederland door de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon. De onlinebank werd te koop gezet en mag nu gaan bloeien onder de hoede van een Oostenrijkse partij. Het merk en de producten blijven onveranderd. Knab blijft naar eigen zeggen een Nederlandse bank met een Nederlandse bankvergunning. Banktegoeden blijven vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Beleggingsnieuws januari 2024
Fictief rendement op beleggingen box 3 in 2025 waarschijnlijk iets lager
(Telegraaf; 22 januari 2024) Het is nu al bekend met hoeveel rendement op beleggen de fiscus gaat rekenen in 2025. De Belastingdienst maakt pas in december het fictieve rendement op beleggingen voor het jaar daarop bekend. Maar ABN Amro MeesPierson heeft al uitgerekend wat dat gaat worden, omdat de fiscus zich baseert op een aantal zaken uit het verleden. Het verondersteld rendement op beleggingen voor 2025 in box 3 gaat 5,87% bedragen. In 2024 is dat 6,04%. Beleggers moeten over het vermogen boven het heffingsvrije bedrag dan 36% rendementsheffing afdragen. Maar het is nog geen gelopen race. De Hoge Raad doet in de loop van maart uitspraak in een zaak over de vermogensmix waarmee de fiscus rekent. De advocaat-generaal stelt dat de herstelwet en de overbruggingswet voor de vermogensbelasting in strijd zijn met het Europese eigendomsrecht en discriminatieverbod.
BlackRock schrapt banen wegens populariteit indexbeleggen
(Het Financieele Dagblad; 19 januari 2024) BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Vorig jaar schrapte de vermogensbeheerder al 500 banen en nu zet het opnieuw het mes in het banenbestand. Zo’n 3% van het totaal aantal banen moet verdwijnen. Als oorzaak wijst BlackRock naar de grote verschuivingen die plaatsvinden door nieuwe technologieën. Indexbeleggen is dermate populair, dat er minder grote analistenteams nodig zijn.
Beleggersvertrouwen maakt duikeling
(SaxoBank; 18 januari 2024) Beleggers bij Saxo Bank zijn niet al te optimistisch aan het nieuwe beursjaar begonnen. Na forse stijgingen in oktober en november maakt het beleggersvertrouwen nu een duikeling, zo blijkt uit de Saxo Market Sentiment. De sentimentsindicator noteerde in december nog op 3,9, in januari is deze gedaald naar 2,8 op een schaal van -15 tot 15. Het sentiment rond de AEX is eveneens verslechterd. De onzekerheid rond de renteontwikkelingen en de geopolitieke spanningen spelen hierbij een rol.
SEC staat schoorvoetend bitcoin-etf’s toe
(Het Financieele Dagblad; 10 januari 2024) De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft eindelijk groen licht gegeven voor een aantal trackers op de spotprijs van bitcoin. Het is Amerikaanse beleggers toegestaan om in elf verschillende bitcoin-etf’s te handelen. Daarmee kunnen beleggers blootstelling verkrijgen aan de cryptomunt zonder daarvoor zelf te moeten handelen op cryptomarktplaatsen. De voorzitter van de beurswaakhond is geen voorstander van beleggen in crypto. Na een gerechtelijke uitspraak kon hij deze beleggingsinstrumenten echter niet tegenhouden.
Fiscus belast ten onrechte betaaltegoeden
(Telegraaf; 11 januari 2024) Er is nogal wat te doen over de vermogensbelasting in box 3. De vermogensrendementsheffing bezorgt de Belastingdienst kopzorgen. Experts twijfelen of het feit dat de fiscus belasting heft over spaartegoeden én betaaltegoeden wel juridisch houdbaar is. De rente op betaaltegoeden is doorgaans nul, toch worden banktegoeden en spaartegoeden gelijkwaardig belast. Mogelijk haalt de fiscus op deze manier ten onrechte tientallen miljoenen belasting binnen.
Spaarders betalen over 2023 hogere heffing in box 3
(Het Financieele Dagblad; 10 januari 2024) De vermogensbelasting voor spaarders in box 3 valt over 2023 fors hoger uit dan de voorlopige aanslag. Mogelijk moeten spaarders bijbetalen. Vanwege de gestegen spaarrentes rekent de Belastingdienst in de definitieve aanslag met 0,92% rendement over spaargeld boven het heffingsvrije bedrag. Daarover heft de fiscus 32% belasting. In de voorlopige aanslag was het fictieve rendement op 0,36% gesteld.
Delen Private Bank koopt Puur Beleggen
(Het Financieele Dagblad; 8 januari 2024) Delen Private Bank koopt opnieuw een Nederlandse partij op. De Belgische vermogensbeheerder neemt Puur Beleggen over. De afgelopen jaren deed Delen al diverse overnames, zo nam het Groenstaete Vermogensbeheer, Oyens & Van Eeghen en Nobel Vermogensbeheer over. Delen Private Bank is actief in ons land, maar ook in België, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Er zijn plannen om uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland.
Vermogensbeheerders voorzichtig positief over 2024
(Het Financieele Dagblad; 2 januari 2024) Het afgelopen jaar was een bewogen beursjaar. Traditiegetrouw komen vermogensbeheerders aan het einde van een kalenderjaar met hun verwachtingen voor het nieuwe beursjaar. Dit keer valt op dat zij voorzichtig optimistisch zijn over 2024, ondanks dat er nog altijd de nodige onzekerheden en obstakels zijn. Goldman Sachs gaat ervan uit dat het moeilijke deel voorbij is. De meeste vermogensbeheerders zijn positief over de aandelenmarkten. Wel vinden zij Amerikaanse aandelen duur, vergeleken met Europa, Azië en de opkomende markten. Pimco wijst op de sterke vooruitzichten, veerkracht, diversificatie en aantrekkelijke waarderingen voor obligaties. Rabobank adviseert een gemengde portefeuille aan te houden, bestaande uit de helft aandelen en de andere helft obligaties.