Beleggingsnieuws - Voor u geselecteerd door Finner

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het beleggingsnieuws voor u. Wij selecteren het belangrijkste nieuws dat impact heeft op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden? Dan blijft u via Finner op de hoogte! 


In dit artikel: 



Beleggingsnieuws mei 2023


Brussel wil finfluencers aanpakken

(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; 25 mei 2023) De Europese Commissie wil de particuliere belegger beter beschermen. De groeiende rol van finfluencers is een punt van zorg voor veel toezichthouders. Brussel wil hen nu aanpakken via aanbieders van beleggingsproducten. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de uitlatingen van deze financial influencers. Als hun informatie misleidend is, kan de toezichthouder ingrijpen en boetes opleggen. Finfluencers hebben veel volgers op social media.

Ook de AFM heeft een aantal regels opgesteld waaraan zij moeten voldoen. Zij mogen alleen expliciet beleggingsadvies geven als zij een vergunning daarvoor hebben. En die hebben de meeste influencers niet. Ook mogen zij geen beleggingsaanbevelingen geven, die gericht zijn op een breder publiek. Het provisieverbod geldt ook voor hen. Wel mogen zij hun eigen ervaringen met beleggen delen. Hun geld verdienen zij vooral met affiliate marketing, als volgers via hen bij bedrijven terecht komen. Een verdienmodel is ook het geven van cursussen, betaalde nieuwsbrieven of extra content. Het volgen van een finfluencer is geen garantie op succes. 



Huishoudens realiseren weer winst op hun beleggingen

(De Nederlandse Bank; 23 mei 2023) Het eerste kwartaal van 2023 is voor particuliere beleggers heel anders verlopen dan het jaar ervoor. In de eerste maanden van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens met 7,8 miljard euro (+5,1% ten opzichte van het vorige kwartaal), zo blijkt uit cijfers van DNB. Ondanks de onrust op de financiële markten belegden Nederlanders meer in aandelen en obligaties. De waardestijging volgt op de forse verliezen over het jaar 2022 ( -16,2%) op voornamelijk aandelen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM 1,9 miljoen huishoudens beleggen.



Onderzoek naar rol finfluencers bij verlies op Grinta Invest

(Het Financieele Dagblad; 23 mei 2023) Honderden particuliere beleggers hebben geld belegd in Grinta Invest en zijn dat kwijtgeraakt. Het beleggingsplatform werd aangeprezen door tal van influencers, die ondertussen een commissie verdienden op de nieuwe klanten die zij aanbrachten. Eind oktober 2021 ging het platform ineens uit de lucht. Grinta beschikte niet over de vereiste vergunning om financiële producten in Nederland te verkopen. Nu onderzoekt de AFM de rol die finfluencers speelden bij het platform. Mocht het tot een boete leiden, dan zou dat de eerste keer zijn.



Spaarrente blijft achter, maar rentemarges banken schieten omhoog

(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; mei 2023) Nederlandse banken verhogen de spaarrentes, maar het gaat langzaam. Deze maand was Rabobank de eerste grootbank die 1% rente gaat bieden op spaargeld. ING en ABN Amro volgden al snel. Buitenlandse banken bieden hogere spaarrentes. Daardoor neemt de populariteit van sparen in het buitenland toe. Ondertussen wil minister Kaag van de Nederlandse banken horen wanneer zij de spaarrente gaan verhogen. De rentestijging van de ECB wordt wel snel doorgerekend in de hypotheekrente, maar met de spaarrente zijn banken erg traag. ING meldde in mei een winstsprong van 46% dankzij een fors hogere rentemarge. Bij ABN Amro bedroeg de winstsprong 48%. De minister juicht het ook toe als nieuwkomers voldoende toegang krijgen tot de Nederlandse bankenmarkt.



Nieuwe mandaatfondsen van ABN Amro

(ABN Amro; 15 mei 2023) ABN Amro introduceerde deze maand het Impact Fondsen Mandaat. Dat is een beleggingsproduct waarmee de bank klanten de mogelijkheid biedt om te beleggen in bedrijven die een positieve impact nastreven op mens, milieu en maatschappij. De producten en diensten moeten bijdragen aan het behalen van de duurzame doelen van de Verenigde Naties. De instapdrempel voor impact beleggen wordt verlaagd van 2,5 miljoen naar 50.000 euro. 



Behoefte aan geld is reden om te stoppen met beleggen

(AFM; 12 mei 2023) Mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt met beleggen geven stress en de behoefte aan geld als belangrijkste reden op. Een kwart had het geld nodig, zo blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggers van de AFM. Twee derde van de beleggers belegt zelf omdat ze zelf hun beleggingen willen beheren. Ruim 4 op de 10 vinden dat ook leuk of uitdagend om te doen. Ook de lagere kosten spelen hierin een rol. Zo’n 3 op de 10 belegt via een vermogensbeheerder. De meerderheid van de ondervraagde beleggers gaf aan de verplichte informatie over de kosten te hebben gezien, maar 7 op de 10 doen niets met deze informatie. Slechts een derde vindt de kosten van verschillende aanbieders, voorafgaand aan een beleggingsbeslissing, eenvoudig te vergelijken. 



Buffett wil nog niet van zijn steenkool af

(Het Financieele Dagblad; 11 mei 2023) Warren Buffett maakt zich niet al te druk om klimaatverandering. Zijn belangen in steenkool zijn nog fors. Kredietbeoordelaars vinden dat zijn investeringen uitgesproken zwak scoren op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway werd er gevraagd naar duurzame investeringen, maar Buffett antwoordde ontwijkend. Berkshire Hathaway Energy is op de op drie na grootste CO2-uitstoter onder de Amerikaanse energieproducenten. 



Beleggersvertrouwen daalt opnieuw

(Saxo Bank; 11 mei 2023) Het beleggersvertrouwen is in mei opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het lijkt erop dat beleggers een pas op de plaats maken vanuit onzekerheid. Verder valt op dat best veel beleggers (32,2%) in de komende drie maanden meer volatiliteit verwachten. Aandelen blijven onverminderd populair. 91% van de ondervraagden verkiest aandelen boven ETF’s (34,5%) of beleggingsfondsen (25,4%). Shell, ASML en ING zijn de meest populaire keuzes. 



Vermogensbeheerders verhogen rendementsverwachtingen

(IEXProfs; 10 mei 2023) Vermogensbeheerders zijn positiever geworden over de langetermijnvooruitzichten van zowel aandelen als obligaties. Uit onderzoek van Alpha Research blijkt dat vermogensbeheerders voor wereldwijde aandelen uitgaan van een verwacht rendement van 6,8% voor de komende tien jaar. Zij zien de beste kansen in opkomende markten. Daar bedraagt het verwachte rendement 8,6% op jaarbasis. 



Vermogensbelasting blijft een punt van discussie

(Het Financieele Dagblad; 9 mei 2023) In de Tweede Kamer is opnieuw gediscussieerd over de vermogensbelasting. De voorkeur gaat uit naar een belasting op basis van daadwerkelijk behaalde rendementen. In 2027 moet er een definitieve herziening van de vermogensbelasting in werking treden, maar het is nog altijd niet duidelijk hoe die eruit komt te zien en de politiek is erover verdeeld. Staatssecretaris Van Rij kwam met het voorstel van een vermogenswinstbelasting en een vermogensaanwasbelasting. Een alternatief is werken met fictieve rendementen die beter aansluiten bij de werkelijkheid. Er zijn ook voorstellen gedaan om te schuiven met de boxen. Bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen in box 3, maar een aparte box 4 voor vastgoed creëren. In het laatste plan van Van Rij wil hij vastgoed plaatsen in box 1. 



Van graaiflatie is wel degelijk sprake

(Telegraaf; 5 mei 2023) Nederlandse bedrijven hebben hun prijzen veel meer verhoogd dan nodig was om de gestegen kosten van energie en grondstoffen te compenseren, beweren economen van Rabobank. Volgens hen zou de inflatie beperkt blijven tot 9,4% als bedrijven alleen hun hogere kosten hadden doorberekend. In werkelijkheid stegen de consumentenprijzen vorig jaar echter met 11,6%. Dat verschil duidt op graaiflatie en die zou bijna een vijfde van de totale inflatie bedragen. Het is een sprookje dat bedrijven ook deels op hun winstmarges interen. De rekening van de inflatie komt bij de consument terecht. Volgens de economen van Rabobank lagen de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal bijna 11 miljard euro hoger dan een jaar eerder. En dat komt grotendeels omdat de consumentenprijzen harder stegen dan de bedrijfskosten.



Spaarders Van Lanschot Kempen gaan meer beleggen

(Het Financieele Dagblad; 4 mei 2023) Beleggen is in het eerste kwartaal in populariteit gestegen, merkt Van Lanschot Kempen. De Bossche bank trok in het eerste kwartaal ruim 2 miljard euro aan nieuw geld aan. 1,3 miljard euro was afkomstig van vermogende particulieren en 1 miljard van institutionele beleggers. Spaarders namen geld op om meer te gaan beleggen. In totaal namen klanten 1,1 miljard spaargeld op. De relatief forse afname volgde volgens Van Lanschot Kempen op een toenemende overstap naar beleggingen, waarmee het merendeel van het geld binnen Van Lanschot Kempen bleef. Het beheerd vermogen steeg van 107,8 miljard eind 2022 naar 112,8 miljard euro.



Vertrouwen in financiële instellingen stabiel ondanks bankenonrust

(De Nederlandse Bank; 2 mei 2023) Het vertrouwen in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven, ondanks de recente problemen bij regionale banken in de VS en de redding van Credit Suisse in Zwitserland. Huishoudens zijn zich wel meer bewust dat banken in Nederland failliet zouden kunnen gaan. Wel is het vertrouwen in politiek en bedrijven gedaald. DNB deed onderzoek onder ruim 2200 Nederlandse huishoudens.




Beleggingsnieuws april 2023


Drempel om te beginnen met beleggen hoog voor vrouwen

(Telegraaf; 26 april 2023) De lage spaarrente dwingt bijna vier op de tien Nederlanders om te kijken naar andere manieren om vermogen op te bouwen. 44% van alle mensen die nog niet beleggen, denkt erover om dit wel te gaan doen. Uit onderzoek van ABN Amro en Ipsos blijkt dat bij ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen het ontbreekt aan zelfvertrouwen om te beginnen met beleggen, terwijl dit voor slechts een kwart van de mannen geldt. Ook vinden meer vrouwen dan mannen dat hun financiële kennis laag is. Een ander verschil treedt op bij het inschatten van risico’s. Bijna een kwart van de mannelijke beleggers schat de kans dat zij hun vermogen verliezen gering in, terwijl dit bij slechts 16% van de vrouwen het geval is.


Verdiep uw kennis op Finner. Lees meer over beginnen met beleggen


Videobellen met private banker kan tegenwoordig

(Het Financieele Dagblad; 24 april 2023) Een private banker staat symbool voor persoonlijk contact. Toch gaat de digitalisering ook niet aan deze beroepsgroep voorbij. Jonge beleggers zijn bereid om meer van het contact online te laten verlopen, zo blijkt uit onderzoek van EY. Een rekening openen doet 42% nog wel liever persoonlijk, maar besprekingen over het financieel plan of beleggingskeuzes kan gerust virtueel.  Ondertussen is deze vorm van contact geaccepteerd door klanten. De behoefte aan advies groeit. Ongeveer 65% van de millennials wil graag meer advies over vermogensbeheer. Ze voelen zich onvoldoende voorbereid om hun financiële doelen te halen.


Beleggersvertrouwen blijft onder druk staan

(Saxo Bank; 14 april 2023) Het beleggersvertrouwen is in de maand april opnieuw gedaald. Ook in maart daalde het vertrouwen en die trend zette in april door, al is het sentiment nog wel licht positief. Saxo Bank meet maandelijks het beursklimaat onder de eigen klanten. De bankencrisis, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de vraag of we nu wel of geen recessie krijgen, houden de gemoederen bezig. 


Buffett kritisch over crypto’s

(Belegger; 14 april 2023) In een interview heeft Warren Buffett zich weer eens negatief uitgelaten over crypto’s. Hij vergelijkt het beleggen in crypto’s met gokken. Mensen doen domme dingen en het gokinstinct is fascinerend sterk bij de mens. Cryptobeleggers doen Buffett denken aan de gokkers in Las Vegas, die hij daar op zijn huwelijksreis in de vijftiger jaren bezig zag. Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij slimmer was dan dat en veel geld in dit land kon verdienen. Ondertussen behoort Buffett tot de rijksten der aarde. 


Meer weten over beleggen in crypto?


Trustus Vermogensbeheer neemt Verwer & Janssen over

(Leeuwarder Courant; 13 april 2023) Trustus Vermogensbeheer uit Joure neemt Verwer & Janssen Vermogensmanagement in Roosendaal over. Daarmee wordt de Friese vermogensbeheerder voor het eerst actief in het zuiden van het land. Trustus had al wel kantoren in Amsterdam, Hilversum en Oegstgeest. De overname moet schaalvoordelen opleveren. 


DEGIRO verhoogt haar tarieven; ETF kernselectie niet meer gratis 

Ingaande 15 mei 2023 verhoogt DEGIRO haar tarieven. Lees meer op ons artikel DEGIRO Beleggen.




Buitenlandse banken azen op spaargeld – spaarrente stijgt weer

(Telegraaf; 13 april 2023) Sparen levert weer iets op, maar dan moet u wel de inflatie even buiten beschouwing laten. Diverse banken bieden spaarrentes boven de 2% aan. Vaak zijn het buitenlandse (online) banken die met een hogere rente spaargeld van Nederlanders proberen aan te trekken. Bunq biedt 2,01% rente, net zoveel als Bux vergoedt op niet-geïnvesteerd geld op een beleggingsrekening. De Spaanse Openbank biedt 2,5% over de eerste zes maanden en het Duitse Scalable Capital geeft 2,3%. Nederlandse grootbanken volgen schoorvoetend en verhogen ook de spaarrente, al liggen hun tarieven nog altijd onder de 1%. In Duitsland stunt ING wel met een hoge spaarrente, daar kunnen spaarders een halfjaar 3% rente genieten, waarna het tarief terugzakt naar 0,6%. 


BUX biedt 2,01% op cash

(BUX; 5 april 2023) Onlinebroker Bux biedt 2,01% rente per jaar over het cash-geld van beleggers. De tarieven gelden voor alle Bux-klanten in Europa voor saldo’s tot 25.000 euro. De gelden op een beleggersrekening bij Bux vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. De broker verhoogt de rente in navolging van de ECB. Op deze wijze voegt Bux naast de beleggingsopties nog een mogelijkheid toe om geld te laten renderen. 


Van Lanschot Kempen verliest deel smallcap-team, maar haalt bankiers bij InsignerGilissen weg

(Het Financieele Dagblad; 4 april 2023) Een deel van het team van Van Lanschot Kempen, dat gespecialiseerd is in beleggingen in smallcaps, vertrekt naar een concurrent. Vier leden van het team gaan aan de slag bij een andere partij. Jan Willem Berghuis neemt samen met zijn andere teamleden de werkzaamheden over.  Ondertussen kaapt Van Lanschot Kempen weer bankiers bij InsingerGilissen weg. Vier private bankiers maken de overstap naar de Bossche bank. 


Uitstroom van gelden bij Europese banken

(Het Financieele Dagblad; 4 april 2023) De afgelopen maanden zagen Europese banken rekeninghouders miljarden van hun bankrekening afhalen. Bedrijven en particulieren namen per saldo in februari 71 miljard euro op. Dat is het hoogste bedrag sinds 1997. Mogelijk hebben particulieren het geld nodig als buffer, om de hogere energierekening te betalen. Maar er speelt ook iets anders. Rekeninghouders zijn zich meer bewust van de risico’s als ze meer dan 100.000 euro op een rekening hebben staan. Zij zoeken nu naar alternatieven en proberen met deposito’s, kortlopende obligaties en geldmarktfondsen een hoger rendement te realiseren. 


Speculatieve dagoptie steeds populairder onder particuliere beleggers

(Telegraaf; 30 maart 2023) Nederlanders handelen meer in dagopties, blijkt uit data van Euronext. Het zijn risicovolle beleggingen. Zo gek als in de VS is het hier nog niet. En dat is maar goed ook. Volgens Peter Siks van Saxo Bank zijn dagopties een veredeld gokpaleis. Met een beperkte inleg kan worden ingespeeld op een verwachte stijging of daling. Het is pure speculatie. De handel in dagopties was in de eerste maanden van dit jaar goed voor 23,4% van de totale handel in AEX-opties. Over geheel 2022 was dat 21,2%. Particulieren zijn verantwoordelijk voor bijna de helft (45%) van de handel. 


Lees meer over beleggen in opties.



Beleggingsnieuws maart 2023


Wat zijn de uitdagingen voor onze economie in 2023

(De Nederlandse Bank; 23 maart 2023) De hoge inflatie dwong centrale banken in 2022 om de rente te verhogen. De ECB is ook in 2023 daarmee doorgegaan. Die hogere rente raakt burgers, bedrijven en overheden. Banken moeten zich instellen op een hogere rente, schrijft DNB. Ondertussen dalen daardoor de huizenprijzen. Maar de dekkingsgraden van pensioenfondsen stijgen juist. Omdat het leven duurder wordt moeten huishoudens ruimere buffers aanhouden. De hoge inflatie raakt bepaalde groepen in de samenleving onevenredig hard. De roep om steun voor deze groepen is begrijpelijk. Maar die steun moet echt gericht zijn op de mensen die het echt nodig hebben. Verder waarschuwt DNB voor een loon-prijsspiraal. De hoge energieprijzen sporen aan om sneller te verduurzamen.


Onrust rond bankensector

(Het Financieele Dagblad; 22 maart 2023) Het faillissement van de Silicon Valley Bank en de redding van Credit Suisse raken de financiële sector hard. De onrust breidde zich ook uit naar de aandelen- en obligatiemarkten. Het plaatste centrale banken voor een moeilijk dilemma. Centrale bankiers hebben de rente fors verhoogd om de inflatie te bestrijden, maar nu dreigen zwakkere partijen in de problemen te komen door de hoge rente. Jerome Powell verzekerde spaarders dat al hun spaargeld veilig is in het Amerikaanse bancaire systeem. De VS kent een depositogarantiestelsel tot 250.000 dollar. In Nederland wordt 100.000 van de banktegoeden gegarandeerd.


Er komt geen onderzoek naar wanbeleid bij Triodos

(De Telegraaf; 16 maart 2023 - Het Financieel Dagblad; 23 maart 2023) De Ondernemingskamer wijst een verzoek van certificaathouders af en gaat geen onderzoek doen naar eventueel wanbeleid bij Triodos Bank. Het gerechtshof ziet wel tekortkomingen en ook bestaat er twijfel over het beleid in de periode tot 2020. Toch oordeelt de rechter dat een onderzoek niet in het belang is van de duurzame bank en zijn certificaathouders. De laatsten kunnen al drie jaar niet hun certificaten verkopen. Triodos Bank wijt dat aan overmacht vanwege een te groot aanbod tijdens de pandemie. Een ruime meerderheid van de certificaathouders heeft op een buitengewone aandeelhoudersvergadering gestemd voor meer inspraak. Zij hebben weinig vertrouwen in hun belangenbehartiger, de Stichting Administratiekantoor Aandeelhouders Triodos. Deze zou niet alert genoeg hebben gereageerd toen de handel certificaten ruim drie jaar geleden plotseling werd stilgelegd. De rust is nog niet teruggekeerd bij Triodos. Er dreigen diverse claims tegen de duurzame bank uit Driebergen.


Pensioenfondsen verliezen op (beursgenoteerd) vastgoed

(De Nederlandse Bank; 14 maart 2023) Na jaren van koerswinsten leden pensioenfondsen in 2022 verliezen op hun beleggingen in vastgoed. In totaal daalde de waarde van deze beleggingen met ruim 14 miljard euro, blijkt uit cijfers van DNB. Vooral beursgenoteerd vastgoed daalde in waarde. Op direct aangehouden vastgoed bleef het verlies beperkt. De koers van beursgenoteerd vastgoed wordt dagelijks bepaald op basis van vraag en aanbod. De prijsontwikkeling van direct aangehouden vastgoed gaat met vertraging, omdat de waardering vaak maar op een aantal momenten per jaar plaatsvindt.

Lees meer over beleggen in vastgoed.


Vrouwen beleggen minder dan mannen

(Banken.nl; 8 maart 2023) Beleggen is onder vrouwen minder populair dan onder mannen. 28% van de mannen is actief bezig met beleggen, tegen 18% van de vrouwen. Volgens Bux blijven die verschillen nog wel even bestaan. Bijna de helft van de vrouwen zegt niet te weten waar te beginnen met beleggen. Ondanks dat beleggen minder populair is bij vrouwen, ziet wel 14% van hen dat het meer rendement oplevert dan sparen. Bux vermoedt dat de risico’s bij beleggen een barrière vormen om desondanks niet te gaan beleggen.


VEB naar rechter wegens fictief rendement op beleggen 

(Het Financieele Dagblad; 7 en 23 maart 2023) De Vereniging van Effectenbezitters start proefprocessen in een poging om het forfaitaire rendement van 5,5% op beleggingen over 2022 van tafel te krijgen. De Belastingdienst gaat nog altijd uit van een fictieve opbrengst van beleggen. Vorig jaar week het behaalde rendement op effecten en vastgoed zo sterk af van het fictieve rendement, dat de VEB verwacht dat de rechter een streep zet door deze heffing. Het daadwerkelijke rendement in 2022 lag volgens de VEB op -14%. De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat het forfaitaire rendement bij de werkelijkheid moet aansluiten. Ondertussen lijkt het onwaarschijnlijk dat een nieuwe vermogensbelasting in 2026 kan ingaan. Er is veel politiek gesteggel over de vraag hoe die heffing eruit moet zien.


Meer dividend voor aandeelhouders

(Het Financieele Dagblad; 7 maart 2023) Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen kunnen dit jaar 18% meer dividend tegemoetzien dan het jaar ervoor. Bijna de helft van de AEX-bedrijven kiest voor een verhoging van het dividend. Een stijging van 18% is fors, want doorgaans stijgen de dividenduitkeringen tussen de 7% en 8% op jaarbasis. Dit kan komen door een herstel van het dividendbeleid na de coronacrisis. Sommige bedrijven kiezen voor aandeleninkoop in plaats van een hoger dividend.


Passieve beheerders ook in 2022 beter dan actieve

(Morningstar; 3 maart 2023) Morningstar heeft de prestaties van actieve en passie beheerders vergeleken en opnieuw blijken actieve fondsbeheerders er niet in geslaagd om hun passieve concurrenten te verslaan. Zelfs in een onrustig beursjaar als 2022 konden zij niet uitblinken, terwijl dat een uitgelezen kans was om de tegenvallende markten te verslaan. Morningstar onderzocht voor de European Active/Passive Barometer de prestaties van bijna 26.000 actieve en passieve fondsen in 2022. Gemiddeld wist 30,5% van de actieve fondsen in de 43 aandelencategorieën beter te presteren dan hun passieve tegenhanger.

Lees meer over actief of passief beleggen.


Drempels om zelf pensioen op te bouwen moeten lager worden

(AFM.nl; 2 maart 2023) Het zelf opbouwen van een pensioen via de derde pijler wordt steeds belangrijker. Toch ervaren consumenten nog veel drempels, blijkt uit onderzoek van de AFM. De omvang van de derde pijler neemt mogelijk toe door aanpassing fiscale regels

De toezichthouder roept de sector op om drempels bij toegang tot derdepijlerpensioen te verlagen. Uit data blijkt dat slechts een kleine groep er gebruik van maakt, vaak met een beperkte inleg in derdepijlerpensioen. Deelnemers zijn vaak ouder en met hoger inkomen.

Meer weten over pensioenbeleggen?



Beleggingsnieuws februari 2023


Particuliere beleggers profiteren meer van AEX-winsten dan pensioenfondsen

(NOS.nl; 26 februari 2023) Niet de gemiddelde gepensioneerde, maar vooral een kleine groep vermogende particuliere beleggers profiteert van de winsten van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Uit een analyse van de NOS blijkt dat een kleine groep particuliere beleggers voor 13,5 miljard euro aan aandelen in AEX-bedrijven heeft. De winstuitkeringen van deze bedrijven komen nauwelijks terecht bij pensioenfondsen. De vijf grootste pensioenfondsen van ons land hebben samen namelijk ruim 2 miljard euro geïnvesteerd in de zeven grootste AEX-bedrijven (Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, DSM, ASML en Philips). Dat is dus veel minder dan particuliere aandeelhouders. 


Maar het belang van Amerikaanse vermogensbeheerders in AEX-bedrijven groeit

(NOS.nl; 26 februari 2023) De NOS heeft in kaart gebracht wie de aandeelhouders zijn van ASML, Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, Heineken, DSM en Philips. Het blijkt dat de aandeelhouders vooral grote Amerikaanse vermogensbeheerders zijn. Slechts een fractie van de aandeelhouders komt uit Nederland. Winsten van deze bedrijven komen nauwelijks bij Nederlandse gepensioneerden terecht. Beleggers en pensioenfondsen hebben de keuze tussen zelf beleggen of vermogensbeheer. Er is al een tijd een trend gaande dat er steeds meer wordt uitbesteed aan vermogensbeheerders en de VEB verwacht dat die nog wel even doorgaat, vooral uit kostenoverweging en efficiëntie. 


Vertrouwen beleggers flink gestegen, meldt ING

(ING.nl; 15 februari 2023) In februari is de ING BeleggersBarometer gestegen naar een stand van 116, tegen 98 in januari. Hiermee is de barometer terug op het niveau van 13 maanden geleden. Het vertrouwen van particuliere Nederlandse beleggers is in februari flink gestegen en staat nu op het hoogste niveau in dertien maanden. Beleggers zijn volgens ING positiever geworden over de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Sinds de start van dit jaar stijgen de aandelenbeurzen, de zorgen over de stijgende rentes en een economische recessie nemen af. 


Prijsvechter Bux wordt minder aantrekkelijk voor kleine beleggers

(Het Financieele Dagblad; 23 februari 2023) Broker Bux heeft te maken met hogere operationele kosten, daarnaast wordt er wereldwijd minder belegd. Daarom ontkomt de budgetbroker er niet aan om een aantal tarieven aan te passen. Sommigen gaan omlaag, andere omhoog. Maar wat er vooral inhakt voor kleine beleggers is de maandelijkse fee van 2,99 euro die gebruikers vanaf 1 april 2023 moeten gaan betalen. Dat tikt vooral bij de kleine belegger flink door. Bux geeft aan meer op winstgevendheid te gaan sturen. De broker hoeft niet meer zo nodig de goedkoopste te zijn. Brokers vergelijken? Doe het op Finner!


Koper keert terug naar crypto’s

(De Telegraaf; 23 februari 2023) Na de malaise van het afgelopen jaar met crypto’s zien beleggers het nu weer wat zonniger in. Volgens experts is het nog afwachten of de barre cryptotijden echt voorbij zijn. Ondertussen zijn toezichthouders druk bezig om de sector aan meer regulering te onderwerpen. De bitcoin leeft weer op en is dit jaar per saldo ruim 40% gestegen. De ergste onrust rond het omvallen van FTX lijkt te verdwijnen.


Huishoudens beleggen vooral in beleggingsfondsen 

(De Nederlandse Bank; 20 februari 2023) Nederlandse huishoudens bezaten eind 2022 voor 157 miljard euro aan beleggingen. Dat is 14% minder dan een jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank. Bijna twee derde van het belegde vermogen, zo’n 100 miljard euro, zit in beleggingsfondsen. De rest bestaat voornamelijk uit individuele aandelen. Bij aandelen spant Shell de kroon. Er wordt wel meer belegd in opkomende markten, zoals Zuid-Afrika, Brazilië en China. Nederlandse beleggers doen dat met name via beleggingsfondsen. In tijden met lage rente is het aantrekkelijker om meer risico te nemen. 


AFM kritisch op online beleggingsplatforms

(AFM.nl; 16 februari 2023) De manier waarop een online beleggingsplatform is ingericht, heeft effect op het gedrag van beleggers. Daarom spoort toezichthouder AFM de beleggingsplatforms aan om hier bewuster mee om te gaan. Een keuzeomgeving kan bewust of onbewust aanzetten tot verstandige of minder goede keuzes. Al eerder bleek uit onderzoek dat zelfbeleggers suboptimale beleggingskeuzes maken. AFM onderzocht enkele platforms en keek daarbij naar de standaardinstellingen. Wordt geld storten naar de beleggingsrekening standaard via iDeal aangeboden, of via een creditcard? Worden in eerste instantie wel of niet alle beleggingscategorieën getoond? Dat maakt verschil of de aandacht van beleggers direct wordt getrokken naar risicovollere beleggingen of niet. De AFM vindt het belangrijk dat beleggingsondernemingen hier zorgvuldig mee omgaan bij de inrichting van hun platforms.


Kifid geeft DeGiro tik op de vingers

(Kifid; 14 februari 2023) Financiële instellingen zijn verplicht om betalingstransacties van klanten te controleren. Als er aanleiding toe is, moet een financiële instelling nader onderzoek doen naar de herkomst van het vermogen van een klant. DeGiro heeft een klant met twee effectenrekeningen gevraagd de herkomst van zijn vermogen toe te lichten. Toen een antwoord van de consument uitbleef, heeft DeGiro de beleggingsovereenkomst beëindigd op een manier die onredelijk en disproportioneel is, zo oordeelt het klachteninstituut Kifid. DeGiro moet de schade als gevolg van het liquideren van de effectenrekeningen vergoeden. Het is wel terecht dat DeGiro extra informatie opvraagt, maar er was nauwelijks sprake van enig persoonlijk contact en toelichting werd niet gegeven over de aanleiding voor het onderzoek, hoewel de belegger daar herhaaldelijk om vroeg. 


Van Rij komt met alternatief voor de vermogensbelasting

(Het Financieele Dagblad; 12 februari 2023) Het kabinet heeft officieel als doel dat spaarders en beleggers vanaf 2026 belasting betalen op basis van de daadwerkelijk behaalde rendementen. Maar in een Kamerbrief over de toekomst van de omstreden vermogensbelasting twijfelt staatssecretaris Van Rij of dit haalbaar is. Hij stelt nu een alternatieve regeling voor, die opnieuw uitgaat van fictieve rendementen. In Plan B zou de fiscus wel kijken naar werkelijke verdeling van het vermogen, maar de fictieve rendementen zijn een meer verfijnde variant van de huidige tijdelijke vermogensrendementsheffing. Zo komt er een apart fictief rendement voor obligaties. Het is de bedoeling dat de fictieve rendementen dichter bij de daadwerkelijke rendementen liggen. Een voordeel van een forfaitaire heffing is dat de Belastingdienst minder hoeft te investeren in de ICT.


Vermogenden zijn pineut met fictieve rendement van fiscus

(Het Financieele Dagblad; 10 februari 2023) Normaalgesproken komt het kabinet pas rond Prinsjesdag met het forfaitaire rendement. Maar een expert van ABN Amro MeesPierson heeft het forfaitair rendement voor 2024 alvast berekent. De fiscus rekent dan met 6,04% aan rendement. Het fictieve rendement op spaargeld komt dichter bij de werkelijkheid, na ingrijpen van de Hoge Raad. Het kabinet zegt ook bij beleggingen meer realiteitszin na te streven. Maar het heeft er alle schijn van dat de fiscus zich nog altijd rijk rekent ten koste van beleggers. De kans is groot dat beleggers naar de rechter zullen stappen als hun werkelijke rendementen tegenvallen. Vanaf 2026 moet de fiscus wel met werkelijk behaalde rendementen gaan rekenen. Lees op Finner meer over de vermogensbelasting.


Duurzaamheid en rendement even belangrijk voor beleggers

(SaxoBank; 10 februari 2023) Ruim een op de tien beleggers behoudt een positie in een duurzame belegging als het rendement licht zou dalen, laat SaxoBank weten. Bijna een derde (31,6%) zegt duurzaamheid en rendement net zo belangrijk te vinden. In de maandelijkse peiling van het sentiment onder beleggers is er dit keer extra aandacht voor ESG. Rendement speelt wel een rol voor beleggers. Voor 30,5% is rendement veel belangrijker dan duurzaamheid. Daar tegenover staat dat 13% van de beleggers bereid is een lagere opbrengst te accepteren van een duurzame belegging. Ondertussen stijgt ook het beleggersvertrouwen, merkt SaxoBank. Voor de derde maand op rij is er sprake van een forse toename.


Bux en BlackRock bieden ETF-beleggingsplannen aan

(Bux.nl; 31 januari 2023) Spaarders kunnen beleggers worden. De overstap wordt makkelijker gemaakt door Bux. De neobroker gaat samen met BlackRock beleggingsplannen aanbieden die gebruikmaken van iShares ETF’s. Beleggers kunnen in enkele klikken individuele portfolio’s opbouwen met ETF’s. De kosten bedragen 1 euro per spaarplan en er is een minimale inleg van 10 euro per maand vereist. Gebrek aan kennis is een reden om niet te beginnen met beleggen. Dat obstakel wil de neobroker op deze manier wegnemen.


Zwitserse vermogensbeheerder wil Nederlandse institutionele beleggers bedienen

(IEXProfs; 28 januari 2023) De Zwitserse vermogensbeheerder J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management is een partij met een historie van 180 jaar. Toch presenteert het zich als nieuwkomer op de Nederlandse markt. Sinds 2018 is de vermogensbeheerder vanuit Amsterdam actief. Het wil nu ook de Nederlandse professionele markt gaan bedienen. Nederland is een hele grote markt, met 2,1 biljoen euro belegd vermogen, maar het is ook een moeilijke markt. Safra Sarasin vindt dat het vooral op het gebied van duurzaamheid wat heeft toe te voegen. Nederland ligt, samen met de Nordics, qua duurzaamheid zeker tien jaar voor op de rest van Europa. Beleggers worden kritischer op ESG. Volgens de topman van Safra Sarasin komt een vermogensbeheerder niet meer weg met slechte ESG. Naast het rendement is belangrijk hoe ESG-criteria worden ingevuld.


In de media: Van Lanschot Kempen neemt beleggingsplatform Robeco over

(Het Financieele Dagblad; 2 februari 2023) Van Lanschot Kempen neemt het online beleggingsplatform van Robeco over. Op deze manier kan de digitale dienstverlener Evi fors groeien, terwijl Robeco al geruime tijd de aandacht verlegt van de particuliere naar de institutionele belegger. Voor Van Lanschot is dit een buitenkans om in een keer het marktaandeel significant te vergroten, aldus Stephan Freelink, oprichter van vergelijkingsplatform Finner. 'Er is heel veel competitie, met nieuwe partijen en alternatieven zoals apps. Dan is deze acquisitie een hele mooie kans om te groeien.' Robeco heeft een lastige periode achter zich en hanteert al 2 jaar een klantenstop. De klanten van Robeco behouden de dienstverlening inclusief hun beleggingen. Evi van Lanschot gaat beleggingsfondsen van Robeco op het eigen platform en onder eigen naam aanbieden.



Beleggingsnieuws januari 2023

Beleggers zijn een stuk optimistischer

(ING.nl; 28 januari 2023) Het vertrouwen van particuliere beleggers is deze maand toegenomen, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De barometer steeg met 13 punten naar 98, de hoogste stand sinds februari vorig jaar. Volgens de bank hebben beleggers meer vertrouwen gekregen in de economie, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Niet vreemd na een stijging van ruim 8% van de aandelenmarkt. De hoogste verwachting hebben de ondervraagde beleggers van ASML, gevolgd door Shell en Unilever. Zorgen zijn er nog wel over de oorlog in Oekraïne. Eerder constateerde ook Saxo Bank in de maandelijkse peiling dat het vertrouwen gestaag blijft toenemen. 


DNB legt Coinbase boete op

(DNB.nl; 26 januari 2023) Toezichthouder DNB heeft een bestuurlijke boete van ruim 3,3 miljoen euro opgelegd aan Coinbase. De boete is opgelegd omdat Coinbase in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden. De vereiste registratie werd afgelopen najaar alsnog geregeld. Eerder legde DNB eenzelfde boete op aan Binance om dezelfde reden. Coinbase beraadt zich op vervolgstappen, want naar eigen zeggen heeft het altijd medewerking verleend om aan de regelgeving van DNB te voldoen.


Vermogensbeheerders hebben last van dalende koersen en politieke onrust

(Het Financieele Dagblad; 23 januari 2023) Het jaar 2022 was niet gemakkelijk voor vermogensbeheerders. Door de dalende beurzen stonden hun beleggingsresultaten onder druk en kromp het beheerd vermogen flink. Het beheerd vermogen van BlackRock bedroeg eind 2021 nog 10.000 miljard dollar, maar daalde naar 8600 miljard dollar eind vorig jaar. De tegenvallende resultaten zetten ook de prestatievergoedingen onder druk, waardoor er meer op de kosten moet worden gelet. In de VS kwam de sector ook nog eens onder vuur te liggen van diverse politici. Met name ESG riep veel polemiek op. 


Koopkracht herstelt over breed front

(Het Financieele Dagblad; 22 januari 2023) Veel Nederlanders merkten afgelopen jaar dat het leven een stuk duurder is geworden. Maar volgens het Nibud zal dit jaar de koopkracht voor bijna iedereen herstellen. Dat komt door diverse ondersteuningsmaatregelen van de overheid, zoals de hogere arbeidskorting op de inkomstenbelasting, hogere toeslagen en een stijging van het kindgebonden budget. Daarnaast stijgen lonen, uitkeringen en pensioenen. Gemiddeld gaan we er volgens het Nibud tussen de 0,5% en 8,1% op vooruit.


Genesis vraagt uitstel van betaling aan

(Het Financieele Dagblad; 20 januari 2023) Weer wankelt er een belangrijk bedrijf in de cryptosector. Genesis heeft een faillissementsaanvraag ingediend, in de VS heet dat een Chapter 11-procedure. De schulden van het bedrijf worden inmiddels verhandeld voor zo’n 30% van de oorspronkelijke waarde. In de periode dat het bedrijf uitstel van betaling wordt gegund, probeert Genesis activa te verkopen en geld in te zamelen. Mocht dit mislukken, dan worden de schuldeisers eigenaar van het gereorganiseerde bedrijf. Schuldeisers hebben in totaal 3 miljard dollar uitstaan bij Genesis. Bitvavo is een van de schuldeisers. De gelden die Genesis nog ter beschikking heeft, worden nu gebruikt om zichzelf te financieren tijdens dit proces. 


Vloedgolf aan obligaties overspoelt de markten

(Het Financieele Dagblad; 19 januari 2023) Europese overheden gaan massaal de kredietmarkten op. De uitgifte van schuldpapier in Europa ligt 39% hoger dan een jaar geleden. Maar daar niet alleen. Wereldwijd hebben overheden, bedrijven en banken voor een recordbedrag aan obligatieleningen geplaatst aan het begin van 2023. De obligatiemarkten presteren ook beter. Na een verliesjaar staat de Global Agg nu op 4,1% winst. De vraag is alleen hoe lang dit nog kan. Want er gaan enkele grote afnemers van de markt verdwijnen. Volgens analisten van Barclays kan de markt dit jaar een nettoaanbod van 500 miljard euro verwachten. Als de ECB zich terugtrekt als actieve koper en de banken minder te besteden hebben, kan druk op de koersen ontstaan en zullen de rentes oplopen.


EU overweegt een provisieverbod voor beleggingsadviseurs

(Het Financieele Dagblad; 17 januari 2023) Tot nu toe kent alleen Nederland een provisieverbod voor beleggingsadviseurs. Maar mogelijk komt er dergelijk verbod in heel Europa. Beleggingsadviseurs mogen dan geen vergoedingen meer ontvangen voor producten die zij aan klanten verkopen. Dat voorkomt belangenconflicten en een dergelijk verbod zorgt voor transparantie en lagere kosten. Het zou ook een einde maken aan de scheve concurrentieverhoudingen binnen Europa. Nederlandse brokers juichen de ontwikkelingen toe.


Compleet team stapt over naar InsingerGilissen

(Het Financieele Dagblad; 17 januari 2023) Er stapt een compleet team met private bankers over van MeesPierson naar InsingerGilissen. Daar wordt Martijn Storsbergen het nieuwe hoofd private banking. Hij neemt een team mee, bestaande uit vijf private bankiers en een assistent. Vorig jaar zag juist InsingerGilissen veel personeel vertrekken. In het vermogensbeheer is veel beweging en het komt vaker voor dat werknemers van baan wisselen. De laatste tijd is er ook vaker sprake van dat hele teams worden weggekocht bij een concurrent.


DeGiro-adepten beginnen met nieuwe cryptobroker

(Het Financieele Dagblad; 9 januari 2023) Nederland is weer een nieuwe cryptobroker rijker, met de naam Finst. De cryptobroker is opgericht door voormalige medewerkers van DeGiro. Finst gaat vooral op prijs concurreren. De tarieven zouden bij Finst tot 82% lager zijn dan die van concurrenten. Een registratie van De Nederlandsche Bank is al binnen. De cryptosector ligt wel onder vuur, na het omvallen van FTX en andere cryptobedrijven. Maar Finst blaakt van zelfvertrouwen. De aanpak is anders. Het bedrijf zegt de bezittingen van klanten en eigenaren te scheiden. Ook wil Finst niet handelen tegen zijn klanten en geen cryptomunten van klanten uitlenen. 


Obligatiemarkt bevindt zich weer in positief territorium

(Het Financieele Dagblad; 5 januari 2023) Jarenlang waren er obligatieleningen die negatief rendeerden. Daar kwam in januari een einde aan. De laatste lening in de Global Aggregate Index met een negatief rendement steeg naar 0%. Het gaat om een Japanse staatslening die in maart 2024 afloopt. Daarvan bedraagt het effectief rendement nu 0%. Twee jaar geleden waren er nog ruim 4000 obligatieleningen, met een gezamenlijke waarde van ruim 18.000 miljard dollar, die negatief rendement opleverden.


Nederlanders blijven sparen, ook bij hoge inflatie

(Het Financieele Dagblad; 5 januari 2023) Nederlandse huishoudens blijven ijverig sparen, ook als de inflatie door het dak gaat. De reële rente is al jaren negatief. Maar in het derde kwartaal van 2022 groeide het totale spaarvermogen met 12,2 miljard euro. Dat is iets minder dan wat er gespaard werd in dezelfde periode in 2021, terwijl de kosten gemiddeld fors hoger lagen in 2022 dan een jaar ervoor. Dat er toch zoveel gespaard werd, komt volgens het CBS omdat het beschikbaar inkomen hoger ligt.


Biotechbedrijven hard geraakt op beurs

(Het Financieele Dagblad; 4 januari 2023) Nederlandse biotechbedrijven zaten afgelopen jaar in de hoek waar de klappen vielen. De beurskoersen daalden gemiddeld zo’n 15%. De twee grootste verliezers zijn Merus en ProQR. Beide fondsen hebben een notering aan de Nasdaq en zagen de koers met ruim 50% dalen. In 2019 stegen de koersen gemiddeld 48% en de coronapandemie gaf de koersen een extra impuls. Maar begin 2021 kwam een kentering. De huidige malaise wordt gezien als een gevolg van de biotechhausse van de jaren ervoor, waarin veel jonge bedrijven naar de beurs gingen. Er is ook een witte raaf, Pharming zag de koers vorig jaar juist met 40% stijgen.



Beleggingsnieuws december 2022

Turbulent jaar voor spaarders en beleggers

(NOS.nl; 30 december 2022) Het achterliggende jaar is erg turbulent geweest, een jaar met forse verliezen en hoge prijzen. De inflatie kwam in de dubbele cijfers terecht. Dat holt de waarde van spaargeld nog verder uit. Het gezamenlijke Nederlandse spaarpotje is dit jaar met 33 miljard euro gegroeid, maar dat is door de inflatie wel zo’n 10% minder waard geworden. Het stormde ook flink op de financiële markten, de VEB spreekt van een erbarmelijk beursjaar. Het totaal aan beleggingen kromp van januari tot november van 182,8 naar 161,8 miljoen euro. De AEX sloot het jaar zo’n 13% lager af, met enkele grote uitschieters zoals Adyen (-44%), Philips (-57%) en Just Eat Takeaway (-59%). Beleggen in obligaties was geen oplossing, door de oplopende rente daalden die koersen ook. En voor crypto’s was het helemaal een rampjaar. 2022 was een jaar waarin de inflatie het won van sparen, beleggen en bitcoins. Daarom is bij beleggen een lange horizon belangrijk, zodat mindere jaren opgevangen kunnen worden door betere jaren.


Beleggersvertrouwen krabbelt verder op

(Saxo Bank; ING; 28 december 2022) Het voorzichtige herstel van het beleggersvertrouwen zet ook in december door. Saxo Bank constateerde een lichte stijging van de barometer van -2,1% in november naar -1,7% in de laatste maand van het jaar. Ook ING merkt dat de stijging van het vertrouwen doorzet. Er zijn nu minder beleggers dan een maand eerder die de komende drie maanden een daling van de AEX verwachten (37% ten opzichte van 49%). Ook is men positiever over de Nederlandse economie. Bob Homan verklaart de stijging uit de daling van enkele inflatiecomponenten, compensatie voor de hoge energieprijzen en stijgende lonen. Komend jaar denkt 59% van de ING-beleggers dat aandelen de grootste kans bieden om een goed rendement te behalen. De beste kansen ziet men in de sectoren IT, energie en industrie.


Van Lanschot neemt Mercier Vanderlinden over

(Het Financieele Dagblad; 22 december 2022) Van Lanschot Kempen, de private bank uit ’s-Hertogenbosch, neemt Mercier Vanderlinden geheel over. Al eerder had de Bossche bank een belang van 70% in de Belgische vermogensbeheerder genomen. Van Lanschot Kempen geeft 1,5 miljoen nieuwe aandelen uit om de overname te financieren. In de toekomst gaat de nieuwe combinatie verder onder de naam Mercier Van Lanschot.


Gokje wagen met crypto’s

(AFM; 22 december 2022) Uit onderzoek van de AFM blijkt dat beleggers vooral kiezen voor crypto’s om een gokje te wagen en uit nieuwsgierigheid. De meerderheid van cryptobezitters speculeert met minder dan 1.000 euro en houdt zo de risico’s beperkt. Een kleine groep (1 op de 5) geeft aan op dit moment crypto’s te hebben die gebruik maken van geleend geld. De toezichthouder waarschuwt regelmatig voor crypto's. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en de koersen kunnen sterk fluctueren. Pas in 2024 treedt Europese regelgeving in werking, waardoor er beter toezicht gehouden kan worden op crypto’s. 


Triodos wil vredespijp roken, maar beleggers slaan de oorlogstrom

(Het Financieele Dagblad; 22 december 2022) De groene bank Triodos legde in de coronacrisis plots de handel in de eigen certificaten stil. Certificaathouders kunnen sindsdien niet meer hij hun geld. De duurzame bank werkt aan een nieuw handelssysteem, maar de beleggers vrezen dat hun stukken dan nog verder in waarde dalen. Boze certificaathouders stappen naar de Ondernemingskamer en eisen een grondig onderzoek naar het risicomanagement bij de bank. Triodos vindt zo’n enquête erg belastend voor het management, maar kan weinig bieden aan de gedupeerde certificaathouders. Verder dan meer inspraak komt de groene bank niet.


Tegenvaller voor beleggers: belasting box-3 stijgt

(IEX.nl; 20 december 2022) De fiscus rekent nog steeds met fictief rendement op beleggingen waar vermogensbelasting over geheven wordt. En dat gaat komend jaar verder omhoog, ondanks dat 2022 een jaar is om snel te vergeten voor beleggers. De belastingdienst gaat ervan uit dat een belegger 6,17% rendement heeft behaald. Dat is vooral zuur na een rampjaar op de beurs. Beleggers gaan in 2023 meer vermogensbelasting betalen. Het algemene belastingtarief in Box 3 wordt jaarlijks met 1 procentpunt verhoogd. Alleen vermogens onder de 70.000 euro profiteren van de hogere heffingsvrije voet. Vooral de middelgrote vermogens krijgen de klappen. De vruchten zijn helemaal zuur voor obligatiebeleggers, want de fiscus denkt dat ook daarmee een rendement van 6,17% valt te halen.


Vermogensbeheerders gemangeld tussen politiek en activisten

(Het Financieele Dagblad; 15 december 2022) Het valt niet mee om een grote vermogensbeheerder te zijn. Zij kunnen het eigenlijk niet goed doen. Rechtse politici beklagen zich als zij producten met klimaatdoelen aanbieden. Stappen ze uit klimaatinitiatieven, dan krijgen ze de toorn van progressieve activisten over zich heen gestort. BlackRock en State Street moesten zich in december voor een rechtbank in Texas verantwoorden over de invloed van hun ESG-beleid op de overheidspensioenen in die staat. ESG is de bliksemafleider geworden voor het politieke debat, zei advocaat Feinstein in de kantlijn van het proces.


Ferme taal ECB laat beleggers schrikken

(Het Financieele Dagblad; 15 december 2022) Christine Lagarde, president van de ECB, klonk na het rentebesluit van de centrale bank zeer strijdlustig. Daarmee liet zij beleggers schrikken. Net als de Fed matigde de ECB het tempo van de renteverhogingen. Volgens de ECB moet de rente tot boven de 3% stijgen om de inflatie te beteugelen en die giert nog wel even door. Verder kondigde de ECB kondigde ook aan om de balans te gaan verkleinen.


AFM trekt vergunning De Veste in

(AFM; 15 december 2022) De AFM meldt op de website dat het de vergunning van De Veste B.V. voor het beheren en aanbieden van rechten van deelneming in beleggingsinstellingen heeft ingetrokken. Als reden geeft de toezichthouder aan dat De Veste een integere uitoefening van haar bedrijf niet kon waarborgen. De Veste beging stelselmatig en langdurig overtredingen en van verbetering was geen sprake. De Veste moet haar activiteiten afwikkelen. De Veste bood onder meer vermogensopbouwproducten als aanvulling op het pensioen. 


Blackstone schuift lancering nieuw fonds op lange baan wegens uitstroom

(Het Financieele Dagblad; 11 december 2022) Blackstone was van plan om een nieuw fonds voor vermogende particulieren te lanceren. Maar die plannen lijken nu vooruitgeschoven te worden. Het private equityconcern heeft te maken met een versnelde uitstroom bij enkele fondsen die beleggen in illiquide activa. Het vastgoedfonds Breit is daarom eind november op slot gegaan. De situatie zet spanning op de liquiditeitspositie van de fondsen en de potentiële waarderingen ervan.


Bafin geeft FlatexDeGiro tik op de vingers

(De Telegraaf; 4 december 2022) De Duitse beurstoezichthouder Bafin heeft FlatexDeGiro een flinke tik op de vingers gegeven, na een speciaal onderzoek bij het fintechbedrijf. Daarop zegt de onlinebroker de nodige maatregelen te hebben genomen. Onder meer is het eigen buffervermogen met 50 miljoen euro verhoogd. Daarnaast is er een chief risk officer benoemd in het bestuur. FlatexDeGiro spreekt van organisatorische veranderingen aan de top en bij interne controle, risicobeheer en rapportage, waardoor tekortkomingen in de bedrijfsvoering tot het verleden moeten gaan behoren. Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op het bedrijf. Eerder legde AFM DeGiro een miljoenenboete op wegens te laat melden van ongebruikelijke transacties. 


Chip is big in Amsterdam

(DNB.nl; 1 december 2022) Bedrijven uit de chipsector zijn goed voor 24% van de beurswaarde van alle Nederlandse beursbedrijven, blijkt uit cijfers van DNB. Na het vertrek van Shell en Unilever is de chipsector nu de sector met de grootste gezamenlijke beurswaarde. Deze bedraagt in totaal 276 miljard euro voor de chipsector. De totale beurswaarde van alle bedrijven met een notering aan het Damrak kwam per eind oktober uit op 1151 miljard euro. 


Brussel schrikt van FTX maar kan weinig doen

(Het Financieele Dagblad; 30 november 2022) De schrik zit er goed in na het omvallen van cryptobeurs FTX.  Tegelijkertijd kunnen beleidsmakers in Brussel weinig doen. Ingrijpen is pas mogelijk als de Europese regels voor de cryptomarkt ingaan. Tot die tijd staan toezichthouders min of meer machteloos. Maar ook als de nieuwe regels gaan gelden, zijn de mogelijkheden beperkt, zo klaagde de AFM onlangs. Tot die tijd blijft men cryptobeleggers waarschuwen voor de risico’s. Koersen zijn volatiel, er is gebrekkige liquiditeit en veel fraude. Maar volgens de ESMA vormen crypto’s geen risico voor het gehele financiële systeem. 




Beleggingsnieuws november 2022

Beleggingsvertrouwen stijgt weer na dieptepunt

(Saxo.nl, ING.nl; 26 november 2022) Na een historisch dieptepunt in oktober, is het vertrouwen onder beleggers weer gestegen. Veel beleggers zagen het rendement van hun portefeuille weer wat toenemen en hebben meer vertrouwen in de economie. Dat merken zowel ING als Saxo Bank in de maandelijkse peiling van het beleggersvertrouwen. Het beleggersvertrouwen ligt volgens de meting van Saxo nu op -1.7%. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de -2.1% een maand ervoor. Beleggers zijn bovendien opvallend positief over de Amerikaanse S&P 500. 



Opnamelimiet voor vastgoedfonds Blackstone

(Het Financieele Dagblad; 1 december 2022) Blackstone stelde onlangs een opnamelimiet in voor zijn vastgoedfonds voor vermogende particulieren. Bloomberg vindt dat een huiveringwekkende indicator voor de vastgoedsector. Blackstone moest ingrijpen na een stortvloed aan terugkoopverzoeken van beleggers die wilden uitstappen. Volgens Blackstone is er geen reden tot paniek. Het bedrijf is gebouwd op prestaties en niet op geldstromen. De opnamelimiet onderstreept het liquiditeitsrisico bij beleggen. 



Huishoudens verliezen fors op beleggingsfondsen

(DNB.nl; 30 november 2022) Nederlandse huishoudens verloren in de eerste drie kwartalen van dit jaar veel vermogen in beleggingsfondsen. Het belegd vermogen van de huishoudens in beleggingsfondsen is in de eerste drie kwartalen met 15,9% gedaald. Dat komt neer op een daling van 18,3 miljard euro, vooral veroorzaakt door dalende beurskoersen en stijgende rentes, meldt DNB. De AEX verloor over deze periode zo’n 20%. Maar ook speelt mee dat huishoudens hun posities verkochten. Zo’n kwart van de Nederlandse huishoudens belegt. Zij bezitten in totaal 152,7 miljard euro aan beleggingen.



Nederlanders blijven sparen – ook bij lage rente

(Telegraaf; 30 november 2022) Nederlanders staan bekend als goede spaarders. Het bedrag aan spaargeld op deposito’s blijft stijgen. Ondanks dat de reële rente al jaren negatief is, blijft het totale spaarsaldo toenemen. De berg spaargeld in Nederland is 14 miljard euro hoger geworden, tot bijna 423 miljard euro. Door de groei van de bevolking, stijging van de lonen en het aantal werkenden, sparen we met zijn allen meer. Wel zijn er grote verschillen. Een kwart van de Nederlanders heeft minder dan 5000 euro spaargeld. Ook wordt er meer ontspaard. Mensen wenden hun buffer aan, omdat zij niet rondkomen door de gestegen prijzen.



Duurzaam beleggen mag niet ten koste van rendement gaan

(Het Financieele Dagblad; 29 november 2022) Duurzaam beleggen is populair, maar het mag niet ten koste gaan van het rendement. Uit een onderzoek van AFM bleek dat 54% van de beleggers niet bereid is om genoegen te nemen met een lager rendement bij duurzaam beleggen. Maar er is meer aan de hand. De helft van de duurzaamste Europese beleggingsfondsen blijkt ook te investeren in grijze in plaats van groene bedrijven. Het gaat bij deze grijze beleggingen om 8,5 miljard euro van de in totaal 619 miljard euro aan duurzame beleggingen. Nog eens tientallen miljarden zitten in bedrijven die niet bijzonder groen van aard zijn. Veel groene fondsen beleggen bijvoorbeeld volop in Microsoft en Apple. Blijkbaar is greenwashing nog altijd wijdverspreid bij beleggingsfondsen. 



Nederlanders gaan met boog om aandelenmarkten heen

(Acccountancyvanmorgen.nl; 23 november 2022) Slechts 23% van de Nederlanders met interesse in beleggen is momenteel actief op de aandelenmarkt. Vier op de tien is van plan de beurs nog minstens een jaar te mijden, volgens onderzoek van neobroker BUX. Kennisgebrek lijkt daarvoor de belangrijkste reden. 13% voelt zich onzeker over het juiste investeringspakket, 12% weet niet waar te beginnen. Die twijfel heerst meer bij vrouwen dan mannen. Bux pleit voor meer aandacht voor beleggen in het onderwijs. 



Automatisch periodiek beleggen bij Saxo

(Analist.nl; 23 november 2022) Saxo lanceert een nieuwe functionaliteit op het beleggingsplatform voor periodiek beleggen. AutoInvest heet de nieuwe dienst, waarmee beleggers automatisch een vast bedrag per maand kunnen investeren in zelfgekozen beleggingsfondsen en ETF’s. AutoInvest maakt beleggen toegankelijker voor mensen die tot nu toe nog niet de stap namen om te beleggen. Saxo rekent voor maandelijks inleggen met AutoInvest geen transactiekosten, maar gebruikers betalen een service fee.



Meer vrouwen moeten gaan beleggen, ze doen het prima!

(IEX.nl; 22 november 2022) Hoewel uit onderzoek blijkt dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen, zijn veel vrouwen nog huiverig om te beleggen. Diverse onderzoeken wijzen uit dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. Zij bereiden zich beter voor, terwijl mannen impulsiever zijn. Ook handelen ze minder vaak. Toch zijn vrouwen terughoudend om te beleggen. Dat komt onder meer door de loonkloof, maar ook door gebrek aan zelfvertrouwen.



AFM heeft meer capaciteit nodig

(Het Financieele Dagblad; 21 november 2022) De AFM moet meer capaciteit krijgen om alle misstanden in de financiële sector aan te kunnen pakken. Budget en mankracht. Dat is nodig. Vooral op IT-gebied zijn er een grote investeringen nodig om het toezicht effectiever te maken. De toezichthouder hoopt dat het ministerie van Financiën bereid is bij te dragen aan vernieuwing van het toezicht. De topvrouw van de AFM voelt zich momenteel als een sheriff zonder wapens in de cryptosector.



Jongeren weten niet eens wat een aandeel is

(AD.nl; 16 november 2022) Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar hebben vaak niet genoeg kennis van geldzaken om goede keuzes te kunnen maken, constateert SNS Bank. Taal speelt daarbij ook een rol. Jongeren ervaren de communicatie vanuit de financiële sector als moeilijk. Volgens 42% van de ondervraagden gebruikt de sector opzettelijk moeilijke woorden. Dat kan door het lage vertrouwen in de sector komen. Veel jongeren willen beleggen, maar kunnen niet uitleggen wat een aandeel is. Mensen hebben soms moeite met het onderkennen dat ze iets niet begrijpen. Heldere communicatie is belangrijk.



Duurzaamheid kan wel wat transparanter

(AFM.nl; 10 november 2022) Per 1 januari 2023 gelden specifiekere transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie in de financiële sector. Maar daar valt nog veel te winnen. Duurzaamheidsinformatie kan over de hele linie begrijpelijker en concreter. Beheerders van beleggingsfondsen zijn voorzichtiger geworden met duurzaamheidsclassificaties. Transparantiewetgeving duurzame financiering moet ‘green washing’ voorkomen.



Cryptocrash is dure les voor beleggers

(NOS.nl; 10 november 2022) Beleggers in cryptomunten zijn de afgelopen tijd met hun neus op de feiten gedrukt. In korte tijd daalde de waarde van de Bitcoin met zo'n 20% tot de laagste koers in twee jaar tijd. De grote problemen bij het Amerikaanse handelsplatform FTX raakt naast eigen rekeninghouders ook koersen van andere cryptovaluta. Het leidt tot paniek onder beleggers en verlies van geld. In de cryptohandel zijn er nog nauwelijks regels en worden beleggers minder beschermd door toezichthouders dan bijvoorbeeld in de aandelenhandel.



Bitcoin is niet geschikt als geld

(DNB.nl; 7 november 2022) DNB ziet in het financiële systeem geen rol weggelegd voor bitcoin of andere ongedekte cryptomunten. Bitcoins zijn niet geschikt als betaalmiddel, oppotmiddel of rekeneenheid. Ze zijn volgens de toezichthouder enkel een vorm van speculatie. DNB deed een onderzoek naar de cryptomarkt en trekt deze conclusies. Vanwege veel speculatie en fraude moet de consument gewaarschuwd worden. De blockchaintechniek kan wel nuttig zijn. Daardoor zijn betalingen over de grenzen heen eenvoudiger. Maar dat moet strak gereguleerd worden. Stablecoins bieden meer mogelijkheden, mits goed gereguleerd




Beleggingsnieuws oktober 2022

Beleggersvertrouwen op historisch dieptepunt

(ING.nl; 31 oktober 2022) Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is nog nooit zo laag geweest als op dit moment. De ING BeleggersBarometer over de maand oktober is uitgekomen op 56 punten. Dat is een historisch dieptepunt, nog nooit sinds de start van de metingen in 2002 was de score zo laag. 60% van de ondervraagde beleggers bij ING voorziet een daling van de AEX-index in de komende drie maanden. De particuliere beleggers maken zich grote zorgen over de toekomst van de Nederlandse economie en de waardedaling van hun eigen portefeuille.



Jongeren willen wel verantwoord beleggen

(SaxoBank; 27 oktober 2022) Iets meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren onder de 25 jaar belegt op dit moment. Dat blijkt uit onderzoek van Saxo Bank. Ondanks de economische onzekerheid overweegt 28% om te starten met beleggen. Gebrek aan kennis blijkt de voornaamste reden om niet te beleggen. Opvallend is dat 31% van alle Nederlanders zegt te gaan beleggen wanneer ze weten wat ‘verantwoord beleggen’ is. Onder jongeren gaat het zelfs om bijna de helft van de respondenten (46%). 



ASR neemt Aegon over

(Het Financieele Dagblad; 27 oktober 2022) Verzekeraar ASR neemt de Nederlandse tak van Aegon over. De aankoop koste ASR bijna 5 miljard euro. De overname betaalt ASR deels met nieuw uit te geven aandelen, waardoor Aegon een belang van bijna 30% in ASR verkrijgt. De Utrechtse verzekeraar groeit 40% in omvang en wordt na NN de tweede verzekeraar van ons land. De aankoop biedt ASR de mogelijkheid om kosten te besparen en synergievoordelen te realiseren. Aegon wil de opbrengst aanwenden om eigen aandelen in te kopen, schulden af te lossen en het dividend te verhogen.



Bonden trekken ten strijde voor gedupeerde spaarders

(Telegraaf; 26 oktober 2022) De Consumentenbond slaat de handen ineen met de Bond voor Belastingbetalers. Samen beginnen zij een actie voor compensatie van spaarders die te veel vermogensbelasting hebben betaald. Zij zijn het niet eens met de oplossing van de overheid, die alleen bezwaarmakers wil compenseren. Dat is domweg oneerlijk, vinden de beide bonden. Jarenlang ontvingen spaarders geen cent rente, maar moesten wel vermogensbelasting betalen over een fictief rendement. De Hoge Raad heeft de overheid daarvoor op de vingers getikt. Desondanks wil de overheid alleen spaarders die bezwaar hebben aangetekend geld teruggeven.



Spaarrekening levert weer een klein beetje rente op

(NOS.nl; 24 oktober 2022) In navolging van Rabobank gaan ook ING en ABN Amro hun spaarders een bescheiden rente bieden. Vanaf 1 december krijgen spaarders tot 10.000 euro 0,25% rente bij ING. ABN Amro geeft tot 1 miljoen euro eenzelfde rentevergoeding. De spaarrente die banken hanteren hangt samen met de depositorente van de Europese Centrale Bank. In juli verhoogde de ECB die voor het eerst in 11 jaar. Maar door de hoge inflatie wordt het vermogen van spaarders uitgehold. 


Lees meer in ons ebook over sparen of beleggen.



Ondanks inflatie houdt Nederlandse spaardrift nog aan

(Telegraaf; 19 oktober 2022) Veel Nederlanders beschikken over een fikse spaarbuffer. Volgens het CBS heeft ruim 1 op de 10 Nederlanders meer dan een ton aan spaar- en banktegoeden. De totale omvang van de Nederlandse spaargelden kwam in 2021 uit op bijna 362 miljard euro. Dat is 32 miljard meer dan een jaar ervoor. Het vermogen van Nederlandse huishoudens neemt sinds 2014 weer toe. De eigen woning is het belangrijkste bestanddeel in het vermogen. Door de stijgende inflatie en hoge energieprijzen is de verwachting dat Nederlanders minder zullen sparen. 46% van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden geen geld opzij te kunnen zetten. Dat is het hoogste percentage sinds 2017.



Zijn obligaties weer een aantrekkelijk alternatief?

(Het Financieele Dagblad; 18 oktober 2022) De afgelopen jaren werd het beleggen in obligaties steeds minder aantrekkelijk. Particuliere beleggers staken in 2010 nog 30 miljard euro in obligaties. Maar de afgelopen jaren kochten centrale banken veel schuldpapier op en dat leidde tot lage rendementen op de kapitaalmarkt. Herbeleggen verloor vanwege de zeer lage obligatierente alle aantrekkelijkheid. In juni 2022 belegden particulieren nog maar voor 5 miljard euro in vastrentende waarden. Nu de rente weer stijgt, verliezen aandelen wat van hun glans en lijkt het de tijd voor een opleving van obligatiebeleggingen.


Lees meer over het spreiden van beleggingen en het opbouwen van een portefeuille



Reuring op de valutamarkten

(NRC.nl; 17 oktober 2022) Opvallend is dat op dit moment de volatiliteit van gewone valuta hoger is dan die van de crypto’s. Belangrijke oorzaak daarvan is de sterke dollar, die dat weer te danken heeft aan de renteverhogingen in de VS. Renteverhogingen hebben een positief effect op de koers van de munt, de dollar is ten opzichte van de euro snel in waarde gestegen de afgelopen tijd. Afgelopen maand was er door de onrust in het VK ook veel beweging in het Britse pond. Volgens een cryptospecialist was het pond de laatste weken net zo volatiel als bitcoin.



Beleggingsbubbels zijn net griepepidemieën 

(Het Financieele Dagblad; 14 oktober 2022) Bij beleggingsbubbels spelen menselijke denkfouten een grote rol. Dat is van alle tijden. En de geschiedenis lijkt zich ook op de beursvloer te herhalen. Verliezers op de beurs worden al gauw ervan beschuldigd zich door hebzucht en kuddegedrag te hebben laten leiden. Maar die verklaring is te simpel. Het nemen van slechte beleggingsbeslissingen kan ons allemaal overkomen. Als iemand een aantrekkelijk verhaal hoort, dan gaat hij op zoek naar bevestigingen daarvoor. En dan concluderen we dat het verhaal echt wel klopt. Er zijn meer valkuilen, zoals de boot niet willen missen. Nobelprijswinnaar Robert J Shiller vergelijkt zeepbellen met griepepidemieën. Ze keren steeds terug en zijn nog besmettelijk ook. 


Lees onze 9 tips over veilig beleggen



Triodos-saga houdt aan

(Het Financieele Dagblad; 10 oktober 2022) Certificaathouders van Triodos stappen samen met de VEB naar de rechter. Zij zijn boos, omdat ze al ruim twee jaar niet bij hun geld kunnen. Daarnaast dreigt er een waardedaling van minimaal 30%. De beleggers verwijten Triodos gebrek aan transparantie en wanbeleid. Zij eisen bij de Ondernemingskamer een onderzoek naar het beleid van de bank. Doorgaans is dit de opmaat voor een schadeclaim. Aan het begin van de coronacrisis legde Triodos plotseling zijn interne handelssysteem plat, omdat er een te groot aanbod van certificaten zou zijn. De duurzame bank werkt aan een nieuw handelssysteem, maar certificaathouders moeten rekenen met forse verliezen. Het Kifid geeft aan niets voor de gedupeerde beleggers te kunnen doen. De klachten lopen dermate uiteen, dat er geen uitspraak kan worden gedaan die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.



Beleggingsapps werken drempelverlagend

(Het Financieele Dagblad; 9 oktober 2022) Bekijk dit laatste brokernieuws hier. 


Beursmalaise veroorzaakt leegloop bij banken en brokers

(BNR.nl; 4 oktober 2022) Tijdens de coronapandemie sloegen een recordaantal mensen aan het beleggen op de beurs. Door de beursmalaise zien grote banken en online brokers het aantal beleggende klanten ondertussen weer teruglopen. Beleggers handelen minder of stoppen zelfs helemaal. Opvallend is dat een groep de markt de rug toekeert door daadwerkelijk portefeuilles te liquideren, merkt Saxo Bank op. De uitstroom wordt versterkt doordat klanten van BinckBank werden overgezet naar het Saxo-platform. Maar ook bij andere banken en online brokers wordt er minder gehandeld en sluiten klanten hun beleggingsrekeningen.



Beleggers blijven beleggen in crypto’s

(Business Insider; 4 oktober 2022) Er is sprake van een cryptowinter. Maar de crash op de cryptomarkt van de afgelopen maanden schrikt beleggers niet af, constateert The Financial Times. Er is dit jaar wereldwijd netto 379 miljoen dollar extra in cryptofondsen gestoken. Daarnaast zijn er ook 39 nieuwe fondsen opgericht. Het lijkt erop dat beleggers nog altijd veel geloof hebben in de potentie van crypto op lange termijn.


Meer weten over beleggen in crypto’s?



AFM: relatief veel vragen over de betrouwbaarheid van beleggingsaanbieders 

(AFM.nl; 3 oktober 2022) De AFM beoordeelde in het eerste halfjaar van 2022 2227 signalen over mogelijke misstanden. Consumenten en particuliere beleggers benaderden de AFM onder meer over de kosten van betaalrekeningen en twijfels over de betrouwbaarheid van aanbiedingen van crypto’s. Er kwamen bij de toezichthouder relatief veel signalen binnen over de betrouwbaarheid van beleggingsaanbieders. De AFM voert op social media een campagne om (beginnende) beleggers aan te sporen goed na te denken voordat zij ergens hun geld in steken. 



Nieuwe neobroker betreedt de markt

(Het Financieele Dagblad; 25 september 2022) Na Flatex en Trade Republic komt er nog een Duitse discountbroker naar Nederland. Scalable werkt in Duitsland op het gebied van vermogensbeheer samen met ING. Het waagt nu de stap om een plekje te veroveren op de Nederlandse markt. De neobroker richt zich op jongeren, die graag een goede beleggingsapp willen. Scalable krijgt betaald voor de orderstroom die het bedrijf aanbrengt, ook wel payment for order flow genoemd. Voor Nederlandse brokers is dit verboden, maar voor Duitse niet. 




Beleggingsnieuws september 2022

AFM treedt op tegen Cypriotische brokers

(AFM.nl; 28 september 2022) De Cypriotische beurstoezichthouder CySEC heeft de afgelopen maanden malafide brokers aangepakt die vanaf Cyprus Nederlandse beleggers benadeelden via nepadvertenties en handel in complexe CFD’s. Met een aantal partijen is een schikking getroffen. De AFM werkt samen met CySEC om deze partijen van de Nederlandse markt te weren. De AFM klaagt wel over de omslachtigheid, omdat het zijn Cypriotische collega moet verzoeken de malafide brokers aan te pakken. Cyprus en Malta herbergen veel partijen die de grenzen van de wet opzoeken en die met een Europees paspoort dan diensten in Nederland aanbieden. De toezichthouder wil meer mogelijkheden om zelf aanbieders in andere EU-lidstaten aan te kunnen pakken.



ING: vertrouwen is zoek, beleggers vrezen forse verliezen

(ING; 24 september 2022) Het beleggersvertrouwen in september is naar het laagste punt in ruim tien jaar gedaald. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Een maand eerder stond de index nog op 85, in september kwam deze uit op 62. Slecht twee keer eerder heeft de index lager gestaan. Dat was in november 2011 met 61 punten en de laagste index ooit van 60 punten was tijdens de kredietcrisis van 2009. Nu zijn het de hoge inflatie en een naderende recessie die de belegger laten terugschrikken. ING-beleggers verwachten voor dit jaar een eindstand van de AEX op 660 punten, dat zou een jaarverlies betekenen van 17,5%. Dat is schrikken na een topjaar, maar volgens Bob Homan van ING geen reden om uit aandelen te stappen. Beleggen is iets voor de lange termijn. Over de afgelopen vijf jaar heeft de AEX een totale koerswinst van 20% behaald. En in tien jaar tijd is de index zelfs ongeveer verdubbeld, dividend nog niet meegerekend.



Robeco: komende vijf jaren worden minder, maar niet getreurd voor beleggers

(IEXProfs; 22 september 2022) Robeco presenteerde een nieuw rapport met de beleggingsvooruitzichten voor de komende vijf jaar. In het basisscenario gaat Robeco ervan uit dat de Amerikaanse economie een harde landing maakt. Maar toch valt er nog genoeg te verdienen met aandelen en risicovolle obligaties. Onzekerheid levert altijd kansen op. De Amerikaanse inflatie daalt de komende jaren tot 2,6%. De groei zal afzwakken tot zo’n 1,75% gemiddeld over 5 jaar. Een aantal groeimotoren van de voorbije jaren valt weg. Zo wordt de wereldhandel minder efficiënt door onshoring, de reële rente stijgt en de huizenprijzen stijgen niet meer zo hard, waardoor de consumptie een drijvende kracht verliest. In China zorgt vergrijzing ervoor dat in het basisscenario de economische groei onder de 5% zakt.



Wat voelen beleggers van Prinsjesdag 2022?

(IEXgeld; 21 september 2022) Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de nieuwe Miljoenennota. Wat zijn de gevolgen voor beleggers? De vermogensbelasting gaat op de schop. Het tarief voor de vermogensbelasting stapsgewijs omhoog, van 30% nu naar 31% in 2023, 32% in 2024 en 34% in 2025. Het heffingsvrije vermogen stijgt naar 57.000 euro. Hier leest u meer over de nieuwe vermogensbelasting. Woningbeleggers gaan nog meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 10,4% van de koopsom.


Lees meer over de vermogensbelasting 2023



Huishoudens verliezen 10 miljard op de beurs

(DNB.nl; 22 september) Nederlandse huishoudens verloren in het tweede kwartaal van 2022 opnieuw veel vermogen op de aandelenmarkt als gevolg van dalende beurskoersen. In totaal daalde de omvang van de beleggingen met 6,7 miljard euro, blijkt uit cijfers van DNB. Het is het op een na grootste kwartaalverlies sinds de metingen in 2009 begonnen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd al een verlies van 2,9 miljard euro genoteerd. Daarmee zijn beleggende huishoudens dit jaar al 9,6 miljard euro kwijtgeraakt door koersverliezen. De verliezen op de aandelenmarkt in de eerste helft van 2022 worden vooral gedreven door de Russische invasie, inflatie en oplopende rentes. 



Veelbelovende NFT-markt is ingestort

(NRC.nl; 21 september 2022) Speculanten dachten snel veel geld te kunnen verdienen met non-fungible tokens (NFT’s). NFT’s zijn unieke eigendomsbewijzen voor digitale producten als illustraties, videoclips of objecten in de virtuele wereld. Vorig jaar was er nog sprake van een rage, maar ondertussen is de handel in NFT’s ingestort. Dit komt door de bredere ontwikkelingen op de beurs, zoals hogere rentes en een dreigende recessie. Daardoor winnen traditionele beleggingen zoals obligaties aan belangstelling, terwijl cryptomunten een duikvlucht hebben genomen. AFM noemt de handel in NFT’s vergelijkbaar met die van crypto’s en raadt beleggingen erin af. 



Nederlandse beleggers overschatten zichzelf

(Telegraaf; 15 september 2022) De Nederlandse belegger overschat zichzelf, blijkt uit een onderzoek van Schroders. Opvallend is dat bijna een derde van de Nederlandse beleggers zichzelf een expert vindt en het gros daarvan is ook nog eens overtuigd dat ze voldoende in huis hebben om goede financiële beslissingen voor de toekomst te nemen. Dat bleek in de praktijk flink tegen te vallen. Want een kwart van deze ’kenners’ wist niet dat koersen van obligaties juist dalen als de rente stijgt. Verder is opvallend dat in Nederland juist oudere beleggers meer waarde hechten aan duurzame beleggingen dan de jongere generaties.



Saxo Bank wil beursnotering via een spac 

(Het Financieele Dagblad; 15 september 2022) De Deense Saxo Bank wil een beursnotering aan het Damrak. De eigenaar van BinckBank wil zijn beursgang maken via een spac. Dat is opvallend, gezien het gure beursklimaat en de gespannen verhouding tussen BinckBank en de AFM. De Deense bank heeft het oog laten vallen op de spac Disruptive Capital Acquisition Company om zo een beursnotering in Amsterdam te verkrijgen. Saxo mikt op een beurswaarde van minimaal 2 miljard euro, maar er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. In 2019 verdween BinckBank van de beurs door de overname door Saxo Bank.



Banken hebben hun witwaslesje geleerd

(Het Financieele Dagblad; 14 september 2022) De Nederlandsche Bank (DNB) laat de teugels wat vieren in het toezicht op banken. De toezichthouder eist niet langer dat banken al hun klantentransacties tegen het licht houden. Voortaan mogen zij hun beoordeling doen op basis van een goedgekeurde risicoanalyse. Transacties met grote sommen contant geld en in sectoren die vaak worden gebruikt om geld wit te wassen moeten wel altijd onder de loep worden genomen. DNB erkent hiermee dat het toezicht te streng was. Bovendien vindt de toezichthouder dat de banken hun witwasles goed hebben geleerd.



Overheid waarschuwt voor crypto’s en wacht op Europese regelgeving

(Het Financieele Dagblad; 5 september 2022) Met een eigen reclamecampagne gaat het ministerie van Financiën jongeren waarschuwen voor de gevaren van cryptobeleggen. De overheid wil op die manier tegenwicht bieden aan de vele gelikte reclames, waarin cryptobeleggers grote winsten worden beloofd. Ondanks de uitwassen op dit gebied grijpt de overheid nog niet in. Nederland wil wachten op Europese regelgeving.


Lees meer over beleggen in crypto



AFM: te grote verschillen in verwachte rendementen vermogensbeheer

(Het Financieele Dagblad; 31 augustus 2022) De AFM concludeert uit eigen onderzoek dat het voorgespiegelde rendement van banken en vermogensbeheerders per portefeuille sterk verschillen. Daar moet verandering in komen, vindt de toezichthouder. Aanbieders moeten stoppen met het voorspiegelen van te rooskleurige rendementen en moeten transparant uitleggen hoe ze de verwachte winsten berekenen. De verschillen per portefeuille zijn zelfs zo groot, dat de AFM vermoedt dat niet alle rendementen realistisch zijn. Een te rooskleurige voorstelling van zaken kan tot teleurstellingen leiden bij beleggers. De toezichthouder wil naar een standaard rekenmethode, waarbij de verwachte rendementen jaarlijks worden aangepast. Daarin moeten beurssentiment en renteschommelingen worden meegenomen. Het zijn aanbevelingen van de AFM, maar de toezichthouder kan aanbieders wel opleggen om zich hieraan te houden.


Meer weten over rendementen? Lees ons artikel rendement vermogensbeheer




Beleggingsnieuws augustus 2022

AFM legt BinckBank last onder dwangsom op

(AFM.nl; 30 augustus 2022) Toezichthouder AFM geeft BinckBank een tik op de vingers omdat het te risicovolle producten verkoopt aan onervaren beleggers. Het productgovernance beleid is onder de maat. AFM legt daarom BinckBank een last onder dwangsom op, die kan oplopen tot 500.000 euro. De onlinebroker dient binnen twee maanden de juiste procedures te ontwikkelen, die voorkomen dat opties, turbo's en spacs bij de verkeerde klanten terechtkomen. BinckBank handelt onder de naam Saxo Bank



HAL verhoogt bod op Boskalis met 1 euro

(Het Financieele Dagblad; 29 augustus 2022) HAL Investments verhoogt het bod op Boskalis met 1 euro. De investeringsmaatschappij biedt nu 33 euro per aandeel (cum dividend). Het vorige bod werd door veel aandeelhouders als te laag bestempeld. Het bestuur en de Raad van Commissarissen van Boskalis bevelen het bod nu aan. Het eerdere advies was nog neutraal. Topman Peter Berdowski en bestuurder Bart Heijermans hebben toegezegd hun stukken aan te melden. Ook andere aandeelhouders, zoals Rabobank en Axeco Corporate Finance, vinden het nu een redelijk bod. De biedingstermijn loopt tot 6 september.



ABN Amro verwacht dit jaar een milde recessie

(Telegraaf; 29 augustus 2022) Volgens ABN Amro komt er nog dit jaar een milde recessie in Nederland. Deze zal waarschijnlijk minder heftig zijn dan elders in Europa. In het tweede kwartaal was nog sprake van een economische groei van 2,6% op kwartaalbasis, maar de rest van het jaar zal de groei naar verwachting flink teruglopen, mogelijk zelfs krimpen. Oorzaak daarvoor ligt bij de hoge energieprijzen. Tegen het eind van het jaar zal merkbaar worden dat consumenten de hand op de knip gaan houden. ABN Amro verwacht dat de lonen dit jaar met 3% stijgen en volgend jaar met 3,3%.



Verlies aan koopkracht treft ook beleggers

(Telegraaf; 27 augustus 2022) Voor het eerst in jaren hebben particulieren minder geld over om naar de beurs te brengen. Het aandeel beleggers dat steevast aan het eind van de maand een stukje salaris overhoudt om in aandelen te steken, lag jarenlang stabiel rond de 50%, maar is door de torenhoge inflatie teruggelopen naar nog net boven de 40%. Het verlies aan koopkracht treft nu ook beleggers, constateert Bob Homan van ING. Onzekerheid is troef. De somberheid onder beleggers komt volgens ING door de dreigende recessie en de extreem hoge inflatie. 



Teamleden van InsignerGilissen stappen over naar Aureus

(Investment Officer; 24 augustus 2022) Een team van vier mensen werkzaam voor de private bank InsingerGilissen in Rotterdam stapt over naar Auréus. Dit is een onafhankelijke vermogensbeheerder die de laatste jaren werkt aan schaalvergroting door overnames en allianties. InsignerGilissen zegt het vertrek te betreuren, maar wil wel met een fysiek kantoor actief blijven in Rotterdam. 



Krimp Nederlandse vermogensbeheersector houdt aan

(Investment Officer; 24 augustus 2022) De vermogensbeheersector in Nederland krimpt net zoals de gehele financiële sector. Er is een consolidatieslag gaande, maar ook specialisatie is een oorzaak. Het uitbesteden van beleggingsadministratie en aanverwante diensten zal ook grote invloed hebben op de omvang van de binnenlandse vermogensbeheersector. Beleggingsadministraties zijn, ondanks een hoge mate van automatisering, arbeidsintensief. Door de uitbesteding zullen deze banen in Nederland verdwijnen en verhuizen naar landen met lagere loonkosten en meer ervaring met deze dienstverlening. Naast de nadelen, zijn er ook voordelen, zoals een beter kostenbewustzijn, flexibilisering van kosten en meer focus op de kern van de dienstverlening.



Delen Private Bank neemt Groenstate Vermogensbeheer over

(Het Financieele Dagblad; 22 augustus 2022) Delen Private Bank neemt de Twentse vermogensbeheerder Groenstate over. Eerder lijfde Delen ook Oyens & Van Eeghen in. Het is de derde Nederlandse overname door de Belgische private bank. Het is een volgende stap in de consolidatie van de Nederlandse vermogensbeheermarkt. Groenstate Vermogensbeheer heeft zo’n 225 miljoen euro onder beheer. Delen is met 54 miljard euro onder beheer een grotere speler. 



Consumentenvertrouwen op dieptepunt

(Het Financieele Dagblad; 22 augustus 2022) De oorlog in Oekraïne en de aanhoudend hoge inflatie ondermijnen het consumentenvertrouwen. De stemming onder de Nederlandse burgers over de economie heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Het vertrouwen kwam drie punten lager uit dan juli en noteert nu op -54. Dit is het laagste punt sinds het CBS is gaan meten in 1986. De uitgaven in meubel- en elektronicawinkels beginnen te dalen. Paradoxaal genoeg groeide de economie in het tweede kwartaal stevig.



Vertrouwen Saxo-beleggers groeit weer iets

(Saxo Bank; 12 augustus 2022) Beleggers hebben weer wat meer vertrouwen gekregen in de ontwikkelingen op de beurzen. Het vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX en de S&P 500 is weer positief geworden. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment. Shell is nu veruit het populairste aandeel onder Nederlandse Saxo Bank-beleggers en passeert daarmee ASML. Een iets grotere groep beleggers dan vorige maand is niet van plan om de komende weken aan hun benadering tornen. De groep beleggers die denkt dat inflatie uitkomt tussen de 7,5% en 10%, is gegroeid van 36% naar 47%. 



Robinhood moet broekriem aanhalen

(Het Financieele Dagblad; 3 augustus 2022) Nieuwe brokers, zoals Robinhood, profiteerden van de hausse op de beurs. Zij trokken veel jonge beleggers aan. De broker was de drijvende kracht achter speculatieve handel in NFT’s en cryptomunten, maar ook werd er veel in meme-aandelen gehandeld. Met een app werd beleggen laagdrempelig. De afgelopen maanden is het aantal actieve beleggers echter sterk gedaald. Robinhood moet na de gloriejaren diep in het personeelsbestand snijden. Het mes gaat in het werknemersbestand, een kwart moet op zoek naar ander werk. De deuren van twee kantoren gaan dicht. Dit jaar is de koers van de broker gehalveerd. Eenzelfde ontwikkeling is te zien bij FlatexDeGiro. Beleggers verliezen vertrouwen in de groeiperspectieven van deze onlinebrokers, die ook nog eens actief zijn op een vechtmarkt.



Wetsvoorstel vermogensbelasting 2024

(Abin.nl; 28 juli 2022) Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad over de belastingheffing in box 3 ligt er een initiatiefwetsvoorstel Wet vermogensbelasting 2024. Het voorstel bevat een progressieve heffing van vermogensbestanddelen, die niet zijn betrokken in de belastingheffing in box 1 of box 2. De grondslag voor de vermogensbelasting bestaat uit de vermogensbestanddelen die momenteel in box 3 worden belast. De belasting kent een progressief tarief. Er geldt een heffingvrij vermogen van € 100.000 per persoon. Het wetsvoorstel is geen perfecte oplossing, omdat vermogensbestanddelen in box 1 en box 2 niet in deze heffing worden betrokken. Een meer omvattende vermogensbelasting vereist een ingrijpende stelselwijziging, die volgens de indieners de reikwijdte van dit voorstel te buiten gaat. 




Beleggingsnieuws juli 2022

Triodos ziet af van compensatie certificaathouders

(Het Financieele Dagblad; 1 augustus 2022) Beleggers in Triodos-certificaten zijn opnieuw de dupe. Zij kunnen al ruim tweeënhalf jaar niet bij hun geld. De duurzame bank wilde de meest schrijnende gevallen tegemoetkomen door hun certificaten op te kopen. Maar Triodos ziet nu af van deze regeling, omdat er te veel vragen over kwamen van toezichthouders. Triodos werkt aan een nieuw handelssysteem, maar dat kan pas in 2023 in gebruik worden genomen. Tot die tijd ligt de handel in certificaten stil. De certificaathouders moeten rekening houden met 30% tot 45% verlies. De VEB en Stichting Certificaathouders bereiden een procedure voor bij de Ondernemerskamer.



Populariteit brokers lijdt onder beursverliezen

(Het Financieele Dagblad; 1 augustus 2022) Apps om mee te beleggen verliezen rap aan populariteit als gevolg van verliezen op de beurzen. Particuliere beleggers hebben de neiging minder te handelen als ze verliezen lijden en dat zet druk op de inkomsten van onlinebrokers. De rente stijgt weer en dat raakt vooral techbedrijven. Laten dat nu juist de bedrijven zijn waarin jonge beleggers graag beleggen. Beleggingsapps zoals eToro, FlatexDeGiro en Robinhood merken dat. Daarom heeft eToro zijn beursgang al afgeblazen en de beurskoersen van FlatexDeGiro en Robinhood zijn gekelderd. Toch zijn er partijen die nog steeds mogelijkheden zien. Een nieuwe beleggingsapp Lightyear wil met de financiële hulp van Richard Branson een plek op de Europese markt veroveren.



Voorwaardelijke boete Robeco vervalt

(Het Financieele Dagblad; 29 juli 2022) De rammelende witwasaanpak bij Robeco dreigde de vermogensbeheerder met nog een fikse boete op te zadelen van 1,8 miljoen euro. Robeco moest voor eind 2021 een reeks verbeteringen doorvoeren om onder deze voorwaardelijke sanctie van de AFM uit te komen. Daarop besloot Robeco begin 2021 een klantenstop in te voeren en herstelacties door te voeren. De AFM had Robeco tien verbeterpunten gegeven. De toezichthouder heeft laten weten dat Robeco nu aan de eisen voldoet en daarom wordt de boete geschrapt. 



Handlingkosten gaan omhoog bij DeGiro

(DeGiro.nl; 29 juli 2022) DeGiro wijzigt de tarieven voor de handlingkosten per 1 september 2022 en verhoogt deze met 0,50 per transactie naar 1 euro. De handlingskosten gelden voor alle producten, behalve voor de ETF & Beleggingsfondsen Kernselectie, BNP & SGC OTC hefboomproducten & warrants, Tradegate en Opties & Futures (excl. OMX Nordics). Omdat de ECB de rente heeft verhoogd, kan DeGiro per 1 augustus de negatieve rente afschaffen op geldrekeningen in euro. Al eerder voerde DeGiro een kostenverhoging door.



Belegger loopt groter risico dan bank voorspiegelt

(Het Financieele Dagblad; 26 juli 2022) Banken informeren beleggers niet goed over risico’s en geschatte rendementen. Dat kan leiden tot onverwacht grote verliezen, vooral in de huidige volatiele marktomstandigheden. Of men kiest voor een zeer defensief beleggingsprofiel of juist offensief, beleggers lopen ongewild het risico op grote verliezen. Juist die profielen zorgen voor verwarring. Elke bank heeft een andere aanpak en de communicatie is gebrekkig. De profielen voor vermogensbeheer overlappen en verschillen sterk per bank. Daarnaast kan de inhoud van een portefeuille fluctueren, omdat banken een bandbreedte hanteren. Beleggers kunnen zonder het te weten tientallen procenten meer in aandelen zitten. Daarnaast blijkt ook dat de rendementen door elke instelling op een eigen manier worden ingeschat. De AFM houdt de mogelijkheid open dat een deel van de verwachte rendementen niet realistisch is. 



Tijd van negatieve rente is voorbij, spaarrente kruipt omhoog

(Telegraaf; 26 juli 2022) Sinds de laatste renteverhoging van de ECB hebben diverse banken hun spaarrente opgeschroefd. De hoogste rente is op dit moment te halen bij spaarplatform Raisin, dat biedt 0,65% op vrij opneembare rekeningen. De Nederlandse grootbanken schaffen de negatieve rente af voor grote spaarders, maar zijn afwachtend met het verhogen van de spaarrente. Op Finner vindt u een in het artikel ‘Negatieve rente – overzicht banken en alternatieven’ een actueel overzicht.



Problemen bij BinckBank stapelen zich op

(Het Financieele Dagblad; 24 juli 2022) BinckBank is verwikkeld in een reeks van nieuwe problemen. Een van de grootste onlinebrokers in Nederland blijkt onderwerp van onderzoek door zowel de Nederlandse beurstoezichthouder AFM als de Franse tegenhanger AMF. Tegelijkertijd blijkt de winst in 2021 sterk gedaald en zijn er onregelmatigheden met klantdossiers aan het licht gekomen. De AFM verwijt BinckBank het overtreden van verkoopregels en gebrek aan transparantie. De Franse beurstoezichthouder start een onderzoek naar de migratie van Binck-klanten naar Saxo. Daarnaast spelen er andere problemen. BinckBank bevestigt berichten dat sommige jaaropgaven over 2021 van klanten niet klopten. Klanten kunnen hierdoor in de problemen komen omdat dit leidt tot onjuiste belastingopgaves.  Accountant Deloitte stipt de compliance-problemen aan als groot bedrijfsrisico. VEB-topman Gerben Everts noemt de situatie bij BinckBank 'zorgwekkend'.



ECB verhoogt rente en komt met nieuw crisisinstrument

(DNB; 22 juli 2022) De ECB heeft onlangs naast een renteverhoging van 0,5% ook het zogenaamde transmission protectie instrument aangekondigd. Dit is een monetair instrument dat moet zorgen voor een evenwichtige transmissie van het monetaire beleid in het hele eurogebied. Concreet wil de ECB voorkomen dat een renteverhoging in het ene land disproportioneel sterker doorwerkt dan in het andere land. Het instrument beoogt dus niet om renteverschillen tussen landen weg te nemen die veroorzaakt worden door structurele verschillen tussen lidstaten. Het TPI stelt de ECB in staat staatsobligaties te kopen van landen die te maken krijgen met scherpe rentebewegingen die niet gerechtvaardigd zijn door fundamentele economische factoren en die de monetaire transmissie bedreigen.



Vertrouwen beleggers onder druk

(SaxoBank; 20 juli 2022) Nederlandse beleggers hebben minder vertrouwen gekregen in de gang van zaken op de beurzen. Ook denkt een grote groep beleggers dat de dollar tegenover de euro nog verder aan kracht zal winnen. De extreme inflatieverwachtingen zijn iets getemperd. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment van juli. Het vertrouwen kwam uit op -1,38% negatief. Ook het vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX en S&P500 is negatief geworden. Toch gaat 70% van de Saxo-beleggers niets aan hun aanpak veranderen. De populairste sector om in te beleggen is opnieuw energie, gevolgd door IT en grondstoffen.



Nederlanders hebben financiële ruimte om te beleggen

(Nederlandse Vereniging van Banken; 18 juli 2022) Bijna de helft van de Nederlanders heeft voldoende financiële ruimte om te beleggen, maar doet het niet. Terwijl beleggen veel meer per jaar kan opleveren dan sparen, zo bleek uit recent data-onderzoek van de AFM. De toezichthouder geeft nadrukkelijk geen advies om te starten met beleggen, maar de uitkomst van het onderzoek is wel een aansporing voor aanbieders. Uit het onderzoek bleek ook dat onervaren, maar ook veel ervaren beleggers veel last hebben van ‘overconfidence’. Ze denken dat ze de markt kunnen voorspellen, handelen te actief en spreiden te weinig. En dat heeft effect op het rendement. Ook dat is een aansporing voor aanbieders om rekening mee te houden.



Boete voor illegaal opererende cryptobeurs Binance

(DNB; 18 juli 2022) Toezichthouder DNB heeft een boete van 3,325 miljoen euro opgelegd aan Binance, omdat de cryptobeurs diensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. De grootste cryptobeurs ter wereld is niet het enige bedrijf in de cryptosector dat zonder vergunning actief is in Nederland. Binance heeft een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Daarnaast heeft het concurrentievoordeel genoten doordat het geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en geen kosten heeft gemaakt voor het toezicht. DNB matigde de boete iets, omdat Binance een registratieaanvraag heeft ingediend en transparant is over de bedrijfsvoering. Binance heeft bezwaar aangetekend tegen de opgelegde boete. 



Hoog tijd voor cryptoregelgeving

(Het Financieele Dagblad; 13 juli 2022) Toezichthouders roepen beleidsmakers op om haast te maken met de invoering van regels op de cryptomarkt. Een volgende cryptocrash kan veel slachtoffers maken. De ECB waarschuwde dat cryptocrashes iedere keer groter worden en de verwevenheid met andere markten groeit. De ECB is vooral bezorgd over stablecoins, die helemaal niet zo stabiel blijken te zijn. Brussel bereikte onlangs een akkoord over voldoende onderpand voor stablecoins. Belangrijk is dat overheden en toezichthouders samenwerken, blockchain is namelijk niet aan grenzen gebonden. 


Lees meer over beleggen in crypto.



Particuliere belegger blijft kalm en hoopvol

(Telegraaf; 7 juli 2022) De beurzen hebben in de afgelopen maanden forse koersdalingen geïncasseerd. Toch bleef de overgrote meerderheid van de Nederlandse particuliere beleggers belegd, of breidde zijn posities zelfs uit, zo blijkt uit onderzoek van eToro. Van de ondervraagde beleggers verkocht 6% zijn beleggingen, kocht 24% bij en hield 70% de portefeuille min of meer intact. Hoewel het vertrouwen is gedaald, houdt het grootste deel van de beleggers vast aan de buy-and-holdstrategie. Een vergelijkbaar beeld is te zien bij beleggers wereldwijd. 



Nieuwe partijen in advies en/of vermogensbeheer

(Investment Officer; 6 juli 2022) Verschillende vermogensbeheerders zijn gestopt met hun adviesdienstverlening. In de eerste zes maanden van 2022 leverden acht beleggingsondernemingen hun adviesvergunning in. Vier kregen juist een vergunning. Gestopt met advies zijn Care4Capital, Beer & van Stapele, Bustelberg Effectenkantoor, CBRE Capital Advisors, Effectenkantoor Nieuwe Uitleg, Singelstaete Vermogensbeheer, TRZ Advisory en Van Doorenmalen en Partners. De nieuwe partijen voor advies zijn Bernstein Autonomous en Univest Company. Advies en beheer bieden Pimco en William Blair aan. Nieuwe aanbieders van vermogensbeheer zijn True Partner Capital en Yield.


Vergelijk vermogensbeheerders eenvoudig op Finner.



Nederlandse beleggers twijfelen of portefeuille ESG-wensen weerspiegelt

(Duurzaam-beleggen.nl; 30 juni 2022) Nederlandse beleggers zijn erg geïnteresseerd in duurzaam beleggen. Maar ze hebben er weinig vertrouwen in dat hun wensen ook weerspiegeld worden in hun beleggingsportefeuille. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek en de uitkomst is vergelijkbaar met het onderzoek van Finner naar duurzaam beleggen. Financiële dienstverleners die hun klanten een persoonlijke ervaring kunnen bieden op het gebied van duurzaam beleggen, zouden daarvan kunnen profiteren. Slechts 1 op de 6 beleggers heeft nu een hoogwaardige klantervaring met betrekking tot duurzaam beleggen. En 1 op 5 Nederlandse beleggers heeft er vertrouwen in dat de portefeuille is afgestemd op hun duurzaamheidswensen. Maar deze beleggers hebben wel meer kennis en advies nodig.


Lees meer over de duurzaamheid van uw vermogensbeheerder




Beleggingsnieuws juni 2022

Alleen nog beheerd beleggen voor beleggingsclubs bij ABN Amro 

(Het Financieele Dagblad; 26 juni 2022) In groepsverband hobbymatig beleggen kan niet meer bij ABN Amro. De bank heeft beleggingsclubs laten weten dat vanaf 1 september alleen nog beheerd beleggen mogelijk is, zelf beleggen in groepsverband kan niet meer. ABN Amro zegt dat dit komt door strenge regels waaraan banken moeten voldoen. De VEB bevestigt dat sprake is van toegenomen regeldruk, waardoor het aantal beleggingsstudieclubs de laatste jaren fors is gedaald. ING en Rabobank zeggen geen beperkingen te hebben voor beleggingsclubs.



Vertrouwen beleggers blijft laag

(ING.nl; 25 juni 2022) In juni is het beleggersvertrouwen verder gedaald, zo blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De graadmeter daalde licht van 73 punten in mei naar 69 in juni. Het beleggersvertrouwen is daarmee bijzonder laag. Beleggers zijn met name negatief over de economie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Ook zijn beleggers pessimistischer geworden over hun eigen financiële huishouding. Vier op de tien ING-beleggers verwacht dat hun huishoudboekje nog meer zal verslechteren. Een derde van de beleggers heeft geen enkel vertrouwen in het beleggen in cryptomunten, en een derde heeft gemiddeld vertrouwen in deze relatief nieuwe asset class. 8% ziet crypto als meest kansrijke belegging.



Buitenlandse cryptobeurzen ontduiken toezicht

(Het Financieele Daglad; 19 juni 2022) Crypto.com, Bitpanda, KuCoin en Kraken zijn voorbeelden van buitenlandse cryptobeurzen die in Nederland klanten werven. Ze hebben blijkbaar ook grote plannen hier, want ze werven ook personeel en willen kantoren openen. Maar dat doen zij zonder zich bij DNB te registreren. Zonder die registratie mogen buitenlandse partijen eigenlijk niet actief diensten aanbieden in of vanuit Nederland, maar de wet geeft ruimte voor een grijs gebied. Deze grote partijen kunnen Nederlandse cryptobedrijven uit de markt prijzen. Die hebben namelijk te maken met hoge kosten en strenge witwasregels. Volgens de branchevereniging Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland is er nog geen enkele boete uitgedeeld aan partijen die een loopje met de regels nemen.



Angst is een slechte raadgever

(Telegraaf; 19 juni 2022) Het zijn zware tijden voor aandelenbeleggers. Maar je nu laten leiden door angst en de handdoek in de ring gooien, is volgens experts onverstandig. Proberen de markt te timen, levert op lange termijn een lager rendement op dan wie altijd belegd is gebleven. Een eenvoudig advies is om niet te vaak naar je portefeuille te kijken. Risico’s kunnen ook beperkt worden door goed te spreiden.


Meer lezen over beleggen tijdens onrust of beleggen in oorlogstijd?  Finner heeft een kennisbank met onder meer u tips over veilig beleggen



BUX biedt fractioneel beleggen in AEX-aandelen aan

(Telegraaf; 16 juni 2022) Dure AEX-aandelen komen binnen het bereik van particuliere beleggers met een klein budget. Beleggingsplatform Bux gaat fractioneel beleggen in alle 25 AEX-aandelen aanbieden. Daardoor kunnen beleggers al voor 10 euro in dure aandelen zoals ASML of Adyen stappen. Per order in een fractioneel AEX-aandeel rekent Bux 1,50 euro. Bux bood eerder al de mogelijkheid van fractioneel beleggen in dure Amerikaanse aandelen.



Einde negatieve spaarrente op komst

(NU.nl; 14 juni 2022) ABN AMRO wil stoppen met negatieve rente op spaargeld. Daarmee sluit de grootbank zich aan bij ING, dat eerder al meldde te stoppen met de negatieve spaarrente. De derde grootbank, Rabobank, maakte recent bekend minder negatieve rente te rekenen, zonder aan te geven ermee te stoppen. Dat de banken nu hun negatieve rentes afbouwen, komt doordat de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd de rente te gaan verhogen.


Bekijk hier een overzicht van de huidige en toekomstige rentes van banken. 



Saxo-beleggers vrezen langdurige inflatie

(Saxo Bank; 14 juni 2022) Nederlandse Saxo-klanten hebben iets meer vertrouwen in de beurs, maar voorzien ook langdurige inflatie. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment van juni. Het vertrouwen kwam uit op +0,17% (op een schaal tussen -15 en +15). Dat is iets minder negatief ten opzichte van april en mei, toen de graadmeter op respectievelijk -0,4% en -1,9% uitkwam. De schommelingen zijn licht, maar het stijgende vertrouwen duidt mogelijk op gewenning van de huidige situatie in Oekraïne en de aangekondigde rentestijgingen door de Europese Centrale Bank. Energie is de populairste sector om in te beleggen. Grondstoffen en informatietechnologie maken de top drie compleet. 



Cryptomarkt implodeert

(Volkskrant; 14 juni 2022) Er is niet veel meer over van de euforie rond cryptomunten. De waarde van de bitcoin is de laatste tijd flink gedaald. Ook andere cryptomunten delen in de malaise, wat diverse bedrijven noopte tot ingrijpen. Eind maart piekte de koers van bitcoin nog op 43.000 euro, nu is daar minder dan de helft van over. Vrees voor een hogere rente en hoge inflatie spelen ook cryptobeleggers parten. Beleggers kiezen ervoor om minder risico te nemen. Stablecoins bleken niet zo stabiel en cryptokredietbank Celsius bevroor alle tegoeden. Het lijkt bij die laatste op een bankrun volgens het boekje, vindt Teunis Brosens van ING. 



Wat zijn die Nederlandse particuliere beleggers voor types?

(NRC.nl; 10 juni 2022) Nederland telt bijna twee miljoen particuliere beleggers. Maar net voordat die grens werd geslecht, werd het onrustig op de beurzen. Wat zijn het voor typen? De Sensatiezoeker jaagt bij doe-het-zelf-brokers op snelle winsten. Drie andere typen beleggers zijn juist gericht op de lange termijn. Dit zijn de Groene Belegger, het Solide Type en de Oldskool Belegger. Het grootste deel van het belegd vermogen zit nog altijd in beleggingsfondsen en ETF’s (beursgenoteerde fondsen), en niet in (risicovollere) losse aandelen. Wat betreft het belegd vermogen, is het marktaandeel van Rabobank, ING en ABN Amro nog altijd het grootste.



Dalende aandelenkoersen zetten beleggende huishoudens op verlies

(DNB; 7 juni 2022) In het eerste kwartaal is in totaal 3 miljard euro aan aandelenbezit van Nederlandse huishoudens in rook opgegaan. De totale waarde van aandelenbeleggingen in particuliere handen is gedaald tot 58,9 miljard euro. De daling van 4,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal was vooral het gevolg van dalende aandelenkoersen. Maar een klein deel (250 miljoen euro) kwam door de verkoop van aandelen. Alleen in het eerste kwartaal van 2020 was de daling groter.



Vermogensbeheerder DWS beticht van greenwashing

(Het Financieele Dagblad; 1 juni 2022) De Duitse justitie heeft een inval gedaan bij Deutsche Bank in Frankfurt en diens vermogensbeheerder DWS. Zij zochten daarbij naar bewijzen van greenwashing, het duurzamer maken van de portefeuille dan de werkelijkheid. DWS zou het productaanbod hebben opgepoetst met fraaie ESG-labels. De vermogensbeheerder ontkent klanten en beleggers misleid te hebben. Aantijgingen van voormalig hoofd duurzaam beleggen, Desiree Fixler, werden niet serieus genomen. Een dag na de inval maakte de topman van DWS, Asoka Wöhrmann, bekend te vertrekken. 



AFM vindt cryptomarkt net een gokhal

(Telegraaf; 1 juni 2022) De AFM maakt zich grote zorgen over de opmars van bitcoin en andere cryptomunten. Laura van Geest, topvrouw van de toezichthouder, benadrukte in de Tweede Kamer dat cryptomunten geen normale financiële producten zijn. Ze staan niet onder toezicht, zijn erg volatiel en kwetsbaar voor oplichting. Van Geest vergelijkt de cryptomarkt met een gokhal. Wetgeving die er over enkele jaren moet zijn, neemt de zorgen niet weg. Die wetgeving kan de indruk wekken dat cryptomunten normale financiële producten zijn, maar dat zijn ze niet. De toezichthouder waarschuwt al langer voor de risico’s van cryptomunten, waarvan de waarde vooral gebaseerd is op speculatie.



Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
  • Broker
  • Vermogensbeheerder
  • Help mij starten
Zoek de beste
  • € 10.000,-
  • € 25.000,-
  • € 50.000,-
  • € 100.000,-
  • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
  • € 10.000,-
  • € 25.000,-
  • € 100.000,-
  • € 250.000,-
  • € 500.000,-
  • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement