VanEck is een Amerikaanse vermogensbeheerder met een lange historie. Het is ruim 60 jaar geleden opgericht door John van Eck, de vader van de huidige directeur Jan van Eck. In de Verenigde Staten is VanEck een bekende naam en met circa EUR 50 miljard dollar onder beheer. In Europa heeft VanEck diverse kantoren waaronder het Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Via VanEck Beheerd Indexbeleggen richt VanEck zich op particulieren en ondernemingen met een startvermogen vanaf € 50.000,-. Er zijn 5 risicoprofielen bestaande uit ETFs (Exchange Traded Funds). ETFs zijn zogenaamde passieve beleggingsfondsen die de markt proberen te volgen maar niet te verslaan. Uit de historie is gebleken dat het verslaan van de markt op de langere termijn lastig is, zoniet onmogelijk. Tevens worden de risicoprofielen elke maand herwogen zodat niet wordt afgeweken van het gekozen risicoprofiel. Via een samenwerking met Fonteijn & Jacobson wordt effectief beheer van het vermogen gekoppeld aan persoonlijk advies en dat tegen volgens hen zeer lage kosten.

BeoordeeldVanEck is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke partij wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt krijgt de partij een beoordeling. Wij beoordelen partijen op 72 punten. Zo controleren we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid.

 
VanEck
Naam aanbieder
VanEck
Type beheer
Individueel beheer
Onderdeel van
VanEck Asset Management B.V.
Minimum inlegbedrag
€ 50.000,-
Vestiging(en)
Amsterdam, Zurich, Frankfurt, New York en Sydney
Jaar actief
1955
Onderscheidingen
CashCow Award van Beste ETF aanbieder 2020.

Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Visie Van Eck Beheerd Beleggen 2023

Finner vroeg Van Eck Beheerd Beleggen naar zijn visie voor 2023:


"Wij verwachten dat de aandelen en obligatiemarkten wat zullen stabiliseren in 2023 na een teleurstellend jaar voor beide beleggingscategorieën. In 2023 zullen markten opnieuw geregeerd worden door beslissingen die centrale banken nemen om de inflatie te beteugelen. Ook zou een diepere recessie in Europa een zorgwekkende ontwikkeling kunnen zijn. Voor de VS lijkt het risico op een diepe recessie minder groot.


Na een rampzalig jaar in 2022 zullen obligaties naar verwachting in 2023 weer hun rol gaan vervullen als risicodemper in de beleggingsportefeuilles.


Keer op keer blijkt dat het lastig is om de events die een impact hebben op financiële markten juist te voorspellen, maar vooral ook om de mate van die impact te voorspellen. Daarom kiezen wij binnen onze portefeuilles voor een brede spreiding over diverse beleggingscategorieën en doen wij geen tactische aanpassingen aan de portefeuilles."

Beleggingsbeleid VanEck


Op welke beleggingsovertuigingen baseert de beleggingsonderneming haar dienstverlening?
- VanEck is van mening dat de markt lastig is te verslaan en hanteert daarom een zogenaamd passief beleggingsbeleid. Hierbij wordt de markt gevolgd en niet getracht deze te verslaan. Er worden dus geen actieve keuzes gemaakt over welke aandelen of sectoren beter zullen presteren komende tijd. Tevens gelooft VanEck dat brede spreiding over beleggingscategorieën en effecten binnen de beleggingscategorieën het risico van de portefeuille verlaagt.

Welke aanpak, beleggingsstrategie of beleggingsstijl hanteert de beleggingsonderneming?
- Zoals eerder aangegeven wordt er een passief beleggingsbeleid gevoerd binnen de portefeuilles. Hierbij wordt dus geen fundamentele of technische analyse toegepast om tot een portefeuille te komen. Elk van de 5 modelportefeuilles zijn opgebouwd uit 4 Exchange Traded Funds (ETFs) die spreiding geven over aandelen, beursgenoteerde vastgoedaandelen, staats en bedrijfsobligaties. Een belangrijk facet van het beleid is dat de portefeuille wordt herwogen op het moment dat wegingen naar beleggingscategorieen te ver afwijken van de standaardwegingen binnen het profiel.

In welke beleggingscategorieën, sectoren, regio’s en (soort) financiële instrumenten wordt belegd?
- Elke modelportefeuille belegt in 4 Exchange Traded Funds (ETFs). Hiermee wordt breed gespreide blootstelling verkregen naar ereldwijde aandelen, wereldwijd beursgenoteerd vastgoed, Euro Staatsobligaties en Euro bedrijfsobligaties. ETFs hebben als voordeel dat de kosten voor het beheer laag zijn en dat eenvoudig zeer brede spreiding over effecten wordt verkregen. Op de 2 aandelen ETFs vindt een duurzaamheidsscreening plaats waarbij aandelen van bedrijven die in niet duurzame sectoren opereren, of duurzaamheidsnormen overschrijden, worden uitgesloten. Alle ETFs beleggen fysiek in de onderliggende effecten en doordat de ETFs in Nederland zijn gevestigd bieden deze een fiscaal voordeel op de ontvangen dividenden.


Video VanEck


Negatieve uitsluitingEr worden onder andere bedrijven uitgesloten die actief zijn in de productie van alcohol, zich bezighouden met dierproeven, de productie van wapens, de tabaksindustrie, nucleaire energie, gokindustrie, genetische modificatie en adult entertainment.
Passief
Modelportefeuille
Groei
Indextrackers
Ja
Saxo Bank
JaDe oprichters van Think ETFs dat later is opgegaan in VanEck hebben beiden posities in de ETFs die onderdeel zijn van de Beheerd Indexbeleggen propositie.
De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Kosten VanEck


Doorlopende kosten
Periodieke kostenGeen
BeheerfeeParticulieren betalen een jaarlijkse beheerfee van 0,55% (incl. btw) met een maximum van €2.420,- per jaar.
Ondernemingen (BV's) betalen een jaarlijkse beheerfee van 0,55% (incl. btw) met een maximum van €2.958,- per jaar.
Performance fee
TransactiekostenBekijk in uw analyse
ServicefeeDe servicekosten bedragen 0,15% per jaar (over dit bedrag is geen BTW verschuldigd) van het gemiddeld per maand belegd vermogen (betaling per maand achteraf).

Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuilleBekijk in uw analyse
Kosten afbouw portefeuilleBekijk in uw analyse

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


VanEck rendement


Het getoonde rendement is bruto, dus voor aftrek van de kosten voor beheer en de service fee van BinckBank. De kosten van de ETF in de profielen zijn wel verwerkt in het rendement.

* De getoonde rendementen over 2023 zijn t/m 30 september van dat jaar.

ProfielDefensiefGematigd defensiefNeutraalOffensiefZeer offensief
2023*
1,4%
2,4%
3,3%
4,8%
6%
2022
-15,1%
-14,8%
-14,6%
-14,1%
-13,7%
2021
0,6%
6,7%
13,0%
19,2%
25,9%
2020
3,5%
3,2%
2,8%
3,3%
3,1%
Inzicht in alle rendementen van VanEck?Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.


Team VanEck


Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door de aanbieder zelf. 
De heer Edwin Paardekooper
Vermogensadviseur
Edwin is verantwoordelijk voor de hele client servicing van Beheerd Indexbeleggen, van oriëntatie tot en met de periodieke update gesprekken.
Dhr Aaron Renkers
Hoofd Beleggingen
Aaron is verantwoordelijk voor het beheer van de ETFs die onderdeel zijn van de beleggingsprofielen.
Dhr Koen Bendermacher
Business Development
Dhr Bouke van den Berg
Business Development
Bouke is verantwoordelijk voor de invulling van de beleggingen en de administratieve zaken van Beheerd Indexbeleggen.


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement