Private banking

Vergelijk alle private banks van Nederland. Ontvang uw persoonlijke rapport. En kies samen met Finner de beste partij. Voor vermogens boven de € 500.000.

  • Onafhankelijk
  • Uw eigen vermogenscoach
  • Gratis en vrijblijvend
Hoe werkt het?

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

Dit doet Finner

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

Zoals gezien in

Zo werkt Finner

In drie stappen naar uw ideale private bank

Ontdek

Ontdek welke private banks er zijn en wat u kunt bereiken, zelf of met een vermogenscoach.

Vergelijk

Op basis van onze data vergelijken we private banks en vermogensbeheerders op de kenmerken die voor u belangrijk zijn.

Kies

Bekijk en beoordeel de top 5 partijen uit uw vergelijkingsrapport. Maak kennis en maak daarna uw keuze. Uw vermogenscoach helpt u graag.

Meer weten

Alles over private banking op 1 plek

Wat is private banking?

Klanten met een substantieel vrij belegbaar vermogen hebben vaak behoefte aan een hoger niveau van service en productaanbod. Daar spelen private banken op in. Private banking is de oorsprong van bankieren. De eerste banken waren gericht op personal banking, het persoonlijk beheren van vermogen van rijke families en persoonlijke adviesverlening. Pas bij de opkomst van de middenklasse werd bankieren algemeen en ontstond er een onderscheid tussen private banking en retail banking.

Private banking is de term voor de financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren (Wikipedia)

De term ‘private’ benadrukt de persoonlijke dienstverlening aan de klanten. Dit gaat verder dan alleen vermogensbeheer. Klanten krijgen bij private banking toegang tot een ruimer aanbod van beleggingsproducten en meer gespecialiseerde diensten. Het is dat bredere pakket aan individuele aandacht en het maatwerk in de dienstverlening, dat de meerwaarde is van private banking. Naast het beleggen van het vermogen bieden private banks aanvullende diensten aan, zoals financiële planning en advies rondom erfenissen en belastingen (estate planning).
In Nederland zijn naast de grootbanken met een private banking dienstverlening ook een aantal kleine exclusieve private banken actief.

Wat doet een private banker voor u?

Private banks bieden een totaaloplossing voor vermogende klanten. Zij richten zich met hun dienstverlening volledig op de vermogende particulier of familie. Het is gebruikelijk bij een private bank dat u contact heeft met een vast contactpersoon, uw persoonlijke private banker.
De private banker fungeert als een vertrouwenspersoon die uw gehele situatie overziet en actief met u meedenkt. Hij of zij biedt een totaaloplossing voor uw vermogen, met:

  • Persoonlijke begeleiding om uw wensen en doelstellingen te realiseren
  • Aandacht voor u en uw complete vermogenssituatie
  • Naast vermogensbeheer biedt hij een veelheid aan extra diensten

Voor wie is private banking geschikt?

Private banking is bij uitstek geschikt voor mensen die over een aanzienlijk vermogen beschikken en die behoefte hebben aan meer financiële dienstverlening dan alleen vermogensbeheer. U bent op zoek naar persoonlijke begeleiding bij het beheer van uw vermogen, nu en voor de toekomstige generaties. En u wilt een deskundig adviseur, bij wie u terecht kunt voor vermogensplanning (estate planning) en adviesdiensten (fiscaal of juridisch). Juist het maatwerk in die bredere dienstverlening vormt de unieke meerwaarde van private banking.

Zoekt u enkel iemand die uw vermogen voor u beheert, en heeft u die extra diensten niet nodig? Dan hebt u genoeg aan een goede vermogensbeheerder. En vermogensbeheer kan ook met persoonlijk advies, zonder al die extra diensten zoals financiering, financieel of fiscaal advies. Voor welke diensten kunt u onder meer terecht bij een private bank?

  • Persoonlijk vermogensbeheer
  • Persoonlijk beleggingsadvies
  • Vermogensplanning
  • Estate planning
  • Structureren van onroerend goed
  • Filantropie (advies)
  • Bedrijfsoverdracht
  • Fiscaal of juridisch advies
  • Financiering

Bij private banking geldt vaak een minimum-inleg van 500.000 euro.

Wat  kost uw private banker u?

De kosten die private banks berekenen voor hun diensten zijn doorgaans afhankelijk van de omvang van het vermogen en het risicoprofiel. Vrijwel alle private banks hanteren een percentage van het beheerd vermogen als beheervergoeding. Daarnaast kunnen andere kosten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld fondskosten, transactiekosten en bewaarloon. Sommige private banks hanteren een all-in tarief, maar ook dan komen er altijd nog kosten bij. Als u alle kosten bij elkaar optelt komt u op zo’n 1,3 tot 2% kosten per jaar (bij een inleg van 1 miljoen euro).

Aan de extra dienstverlening hangt dus wel een prijskaartje. En ook bij private banking gaat elke euro aan kosten ten koste van het uiteindelijke rendement. Hogere kosten kunnen de groei van het vermogen op de langere termijn significant drukken. Kosten tellen namelijk exponentieel door. Wilt u meer weten over kosten? Vraag dan een vergelijkingsrapport aan, daarin vindt u een gepersonaliseerd kostenoverzicht.

Wat is het rendement van private banking?

De persoonlijke aandacht voor uw vermogen kan de indruk wekken dat de rendementen ook hoger zijn dan bij vermogensbeheer. Maar dat is lang niet altijd het geval. De hogere kosten spelen daarbij een rol. Kosten gaan immers ten koste van uw rendement. Verder staat rendement niet los van risico. Een hoger rendement betekent doorgaans ook hogere risico’s bij beleggen. De keuze voor private banking komt niet alleen voort vanuit het beleggingsrendement. Het zijn vooral de extra diensten en de persoonlijke begeleiding die de keuze voor private banking bepalen.

Elk kwartaal publiceert Finner de gemiddelde rendementen van vermogensbeheer. Op onze website kunt u private banks op o.a. kosten en rendementen vergelijken. Benieuwd naar de rendementen van de private bank van uw keuze?

Persoonlijk contact

Waarmee kunnen we u helpen?
Onze experts staan voor u klaar

Ingrid plan gesprek - Finner