Vermogensbeheer
Uw geld laten beleggen? Lees meer over vermogensbeheer en vergelijk meer dan 150 partijen.
Online Brokers
Zelf beleggen op de beurs? Lees onze handige tips en vergelijk het aanbod van 25+ online brokers.
Pensioen
Beleggen voor uw pensioen? Lees onze tips voor uw pensioen en vergelijk ruim 25 aanbieders.
Private Banking
Meer uit uw vermogen halen? Bekijk de mogelijkheden en vergelijk alle private banks in Nederland.
Beginnen met beleggen
Starten met beleggen? Maak een goede start met onze artikelen, tools en tips.
Duurzaam beleggen
Uw geld duurzaam beleggen? Wij helpen u op weg. Vergelijk 150+ beheerders op duurzaamheid.
Inzicht in alle aanbieders om direct eenvoudig en fiscaal voordelig te beleggen voor uw pensioen.
Overzicht alle pensioenrekeningen
Inzicht in alle aanbieders van fiscaal (lijfrente) aantrekkelijke pensioenrekeningen om te beleggen voor pensioen.
Zelf pensioen opbouwen
Zelf pensioen opbouwen? Lees hoe u eenvoudig in eigen beheer voor een goed pensioen kunt zorgen.
Pensioen uitkeren
Bekijk alle mogelijkheden voor de uitkeringsfase van uw pensioenkapitaal.
Beleggen of sparen voor uw pensioen?
Hoe is de vermogensontwikkeling berekend?
We berekenen de verschillende scenario’s conform de methodologie van de Europese PRIIP’s standaard*. We hanteren voor de variabelen een dataset van 10 jaar historische data van maximaal 45 vermogensbeheerders.
De grafiek toont een voorspelling van de waardeontwikkeling op verschillende momenten in de tijd. De prognoses worden berekend op basis van de door u ingevoerde inleg, het aantal jaren waarin u uw doel wil bereiken en uw risicobereidheid.
Het defensieve profiel bestaat gemiddeld uit 9% aandelen, 3% alternatieve beleggingen, 86% obligaties en 3% liquiditeiten. Het neutrale profiel bestaat gemiddeld uit 48% aandelen, 5% alternatieve beleggingen, 45% obligaties en 2% liquiditeiten. Het offensieve profiel bestaat gemiddeld uit 91% aandelen, 4% alternatieve beleggingen, 3% obligaties en 2% liquiditeiten.
Verwachtingen zijn nooit een perfecte voorspelling van toekomstige rendementen en zijn bedoelt als hulpmiddel bij uw beslissingen. Er is geen garantie dat de weergegeven waardeontwikkeling daadwerkelijk gerealiseerd wordt in de toekomst. De verwachte vermogensontwikkeling is na aftrek van kosten en houdt geen rekening met inflatie, belastingen of veranderingen van uw risicoprofiel.
* De Europese PRIIP’s standaard heeft tot doel de transparantie van beleggingsproducten te vergroten, ter bescherming van de belegger. Met ingang van 1 januari 2018 geldt de Europese verordening PRIIP’s voor een groot aantal beleggingsproducten en verzekeringsproducten met een beleggingscomponent. Bron: AFM. Klik hier voor de uitleg van de PRIIP’s methode.
** Alternatieve beleggingen zijn beleggingen in bijvoorbeeld grondstoffen en vastgoed
Bekend van onder andere:
Pensioenbeleggen is een manier van gewoon beleggen, maar dan met fiscaal voordeel. Het is bedoeld voor uw pensioen, of als aanvullend pensioen. U belegt via een lijfrenterekening en de fiscus betaalt mee, als u jaarlijks uw jaarruimte benut. De inleg mag u namelijk aftrekken van uw belastbare inkomen. En u betaalt geen vermogensbelasting over de waarde van deze geblokkeerde pensioenrekening. Het geld wordt pas uitgekeerd rond uw AOW-leeftijd en dan betaalt u doorgaans een lager tarief aan belasting. Net als bij gewoon beleggen zijn er risico’s bij pensioenbeleggen. Een lange termijn is daarom belangrijk.
Via pensioenbeleggen bouwt u zelf pensioen op in de derde pijler. Bekijk hier hoe het pensioenstel werkt. Aanvullend pensioen beleggen kan bij diverse pensioenaanbieders in Nederland. Vergelijk daarom partijen om de beste aanbieder te vinden voor uw pensioen. Pensioenbeleggen vergelijken kan eenvoudig op Finner.
Pensioenbeleggen biedt een aantal fiscale voordelen, waardoor u een hoger vermogen kunt opbouwen dan via een gewone beleggingsrekening. Door gebruik te maken van de jaarruimte profiteert u van belastingvoordeel. Uw inleg is dan tot een bepaalde hoogte fiscaal aftrekbaar en daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting. U betaalt na uw pensionering belasting tegen een lager tarief, pas als u het opgebouwde vermogen laat uitkeren. Verder hoeft u geen vermogensbelasting te betalen over het bedrag wat u aan pensioen hebt opgebouwd. Nadelen van pensioenbeleggen zijn dat u belegt op een geblokkeerde rekening en de uitkering pas plaatsvindt rond de AOW-leeftijd. U bent dus minder flexibel dan bij een gewone beleggingsrekening. Bovendien kan in de periode dat u belegt voor uw pensioen de wet- en regelgeving veranderen.
Pensioenbeleggen is geschikt voor wie zijn of haar pensioen wil aanvullen. Een voorwaarde is wel dat u fiscale jaarruimte of reserveringsruimte heeft. Dit is meestal het geval als u weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als uw werkgever geen pensioenregeling heeft of als u zzp’er bent. Ook is pensioenbeleggen interessant als u een bepaalde periode geen pensioen heeft opgebouwd en daardoor een pensioengat heeft. Door gebruik te maken van de fiscale jaarruimte profiteert u met pensioen beleggen van fiscaal voordeel via een lijfrente. Wie geen fiscale jaarruimte heeft kan ook regulier beleggen voor zijn of haar pensioen (in box 3) om extra vermogen voor later op te bouwen.
Er zijn twee belangrijke verschillen tussen pensioenbeleggen en regulier vermogensbeheer.
Het eerste verschil is van fiscale aard. Vermogen dat belegd is bij een vermogensbeheerder telt als box 3 vermogen, dat wordt belast via de vermogensrendementsheffing. Als u een geschikt product voor pensioenbeleggen kunt kiezen - bijvoorbeeld bij een bank of verzekeraar of een andere aanbieder - dan betaalt u de vermogensrendementsheffing niet. Bovendien mag u de inleg binnen uw fiscale jaarruimte aftrekken. Pensioenbeleggen kan dan fiscaal aantrekkelijk uitpakken.
Het andere verschil is de vrijheid rond inleggen en opnemen. Bij vermogensbeheer bent u in de regel vrij te bepalen hoeveel en wanneer u inlegt of opneemt. Bij pensioenbeleggen dient u rekening te houden met uw fiscale jaarruimte. Bovendien staat uw vermogen vast op een geblokkeerde rekening tot rond uw pensioendatum. Pensioenbeleggen wordt ook wel lijfrente beleggen genoemd.
Als u voor pensioenbeleggen kiest dan zijn er tal van pensioenaanbieders waar u terecht kunt. Bekijk hier ons overzicht van alle pensioenaanbieders in Nederland. U kunt deze partijen ook vergelijken.
Als u ervoor kiest om via regulier vermogensbeheer voor uw pensioen te beleggen, dan kunt u bij Finner ook de aanbieders van vermogensbeheer vergelijken. Als u op die manier voor uw pensioen belegt bent u flexibel qua stortingen en onttrekkingen, maar heeft u niet de fiscale voordelen van pensioenbeleggen.
De tweede pijler bestaat uit de traditionele pensioenregelingen bij uw werkgever waarin u meestal weinig keuze heeft. In de derde pijler kunt u meer zelf bepalen hoe u uw pensioen opbouwt. U bepaalt uw eigen inleg, u kijkt naar de kosten en u beoordeelt of u tevreden bent over hoeveel pensioen u opbouwt. Om fiscaal vriendelijk te beleggen voor extra pensioen benut u uw jaarruimte. Dat bedrag legt u in en staat op een geblokkeerde beleggingsrekening en is bedoeld om te laten uitkeren als extra pensioen naast de tweede pijler. Zodra u met pensioen gaat koopt u van het bedrag een uitkering aan. Als u start met zelf pensioenbeleggen dan geldt: de fiscus betaalt mee doordat u geen belasting hoeft te betalen over de inleg. Binnen uw fiscale jaarruimte of reserveringsruimte is uw inleg aftrekbaar in box 1.
U kunt te allen tijde uw opgebouwde vermogen bij een andere pensioenaanbieder onderbrengen. Let daarbij wel op de kosten. Vaak betaalt u dan opbouwkosten en afbouwkosten van uw portefeuille, maar soms betaalt u ook startkosten, stopkosten of overstapkosten. U kunt niet zomaar tussentijds volledig stoppen, dan betaalt u een boeterente aan de overheid.
Wanneer u besloten hebt dat u wilt gaan beleggen voor uw pensioen, dan is de volgende stap om klant te worden bij een pensioenaanbieder. Er zijn tal van aanbieders. U kunt terecht bij banken en verzekeraars, maar er zijn ook gespecialiseerde pensioenaanbieders. Wij helpen u graag op weg. Bekijk hier een overzicht van alle pensioenaanbieders.
Wilt u weten waarom wij met Finner gestart zijn?
Abonneer op onze nieuwsbrief
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.
Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.
Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.