Finner

Pensioenbeleggen: vind uw ideale partij

Inzicht in alle aanbieders om direct eenvoudig en fiscaal voordelig te beleggen voor uw pensioen.

Pensioen

Aan de slag met pensioenbeleggen

overzicht-pensioen

Overzicht alle pensioenrekeningen

Inzicht in alle aanbieders van fiscaal (lijfrente) aantrekkelijke pensioenrekeningen om te beleggen voor pensioen.

pensioen-opbouwen

Zelf pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen? Lees hoe u eenvoudig in eigen beheer voor een goed pensioen kunt zorgen.

pensioen-uitkeren

Pensioen uitkeren

Bekijk alle mogelijkheden voor de uitkeringsfase van uw pensioenkapitaal.

Beleggen of sparen voor uw pensioen?

Bereken hier hoeveel pensioen u kunt opbouwen. Het bedrag dat u opbouwt hangt vooral af van uw inleg en de tijd (horizon) die u heeft tot uw pensioen. Heeft u langer dan 15 jaar voor uw pensioen? Dan is beleggen een fantastische optie, beleggen levert dan namelijk in de meeste gevallen meer op dan sparen. Door de lange looptijd is beleggen een ideaal middel om een goed pensioen op te bouwen. In de grafiek ziet u het verschil tussen sparen (zwarte stippellijn) en beleggen in een normaal scenario (blauwe lijn). Zelfs in het slechtste scenario (grijze lijn onderaan) zou beleggen met een lange looptijd (>15 jaar) meer opleveren dan sparen. Doe er uw voordeel mee!
U wilt een doordacht plan voor uw pensioen? En beleggen is een optie? Download het ebook waarmee u in 5 stappen zelf een succesvol pensioenplan maakt.

Bekend van onder andere:

Telegraaf LogoNU.nl Logo
Financieele Dagblad Logo
NRC LogoVolkskrant Logo

Alles over pensioenbeleggen

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen is een manier van gewoon beleggen, maar dan met fiscaal voordeel. Het is bedoeld voor uw pensioen, of als aanvullend pensioen. U belegt via een lijfrenterekening en de fiscus betaalt mee, als u jaarlijks uw jaarruimte benut. De inleg mag u namelijk aftrekken van uw belastbare inkomen. En u betaalt geen vermogensbelasting over de waarde van deze geblokkeerde pensioenrekening. Het geld wordt pas uitgekeerd rond uw AOW-leeftijd en dan betaalt u doorgaans een lager tarief aan belasting. Net als bij gewoon beleggen zijn er risico’s bij pensioenbeleggen. Een lange termijn is daarom belangrijk. 


Via pensioenbeleggen bouwt u zelf pensioen op in de derde pijler. Bekijk hier hoe het pensioenstel werkt. Aanvullend pensioen beleggen kan bij diverse pensioenaanbieders in Nederland. Vergelijk daarom partijen om de beste aanbieder te vinden voor uw pensioen. Pensioenbeleggen vergelijken kan eenvoudig op Finner.

Wat zijn de voordelen en nadelen van pensioenbeleggen?


Pensioenbeleggen biedt een aantal fiscale voordelen, waardoor u een hoger vermogen kunt opbouwen dan via een gewone beleggingsrekening. Door gebruik te maken van de jaarruimte profiteert u van belastingvoordeel. Uw inleg is dan tot een bepaalde hoogte fiscaal aftrekbaar en daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting. U betaalt na uw pensionering belasting tegen een lager tarief, pas als u het opgebouwde vermogen laat uitkeren. Verder hoeft u geen vermogensbelasting te betalen over het bedrag wat u aan pensioen hebt opgebouwd. Nadelen van pensioenbeleggen zijn dat u belegt op een geblokkeerde rekening en de uitkering pas plaatsvindt rond de AOW-leeftijd. U bent dus minder flexibel dan bij een gewone beleggingsrekening. Bovendien kan in de periode dat u belegt voor uw pensioen de wet- en regelgeving veranderen.

Voor wie is pensioenbeleggen geschikt?

Pensioenbeleggen is geschikt voor wie zijn of haar pensioen wil aanvullen. Een voorwaarde is wel dat u fiscale jaarruimte of reserveringsruimte heeft. Dit is meestal het geval als u weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als uw werkgever geen pensioenregeling heeft of als u zzp’er bent. Ook is pensioenbeleggen interessant als u een bepaalde periode geen pensioen heeft opgebouwd en daardoor een pensioengat heeft. Door gebruik te maken van de fiscale jaarruimte profiteert u met pensioen beleggen van fiscaal voordeel via een lijfrente. Wie geen fiscale jaarruimte heeft kan ook regulier beleggen voor zijn of haar pensioen (in box 3) om extra vermogen voor later op te bouwen.

Pensioenbeleggen of vermogensbeheer?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen pensioenbeleggen en regulier vermogensbeheer. 

Verschil in fiscale behandeling 

Het eerste verschil is van fiscale aard. Vermogen dat belegd is bij een vermogensbeheerder telt als box 3 vermogen, dat wordt belast via de vermogensrendementsheffing. Als u een geschikt product voor pensioenbeleggen kunt kiezen - bijvoorbeeld bij een bank of verzekeraar of een andere aanbieder - dan betaalt u de vermogensrendementsheffing niet. Bovendien mag u de inleg binnen uw fiscale jaarruimte aftrekken. Pensioenbeleggen kan dan fiscaal aantrekkelijk uitpakken.

Verschil in flexibiliteit

Het andere verschil is de vrijheid rond inleggen en opnemen. Bij vermogensbeheer bent u in de regel vrij te bepalen hoeveel en wanneer u inlegt of opneemt. Bij pensioenbeleggen dient u rekening te houden met uw fiscale jaarruimte. Bovendien staat uw vermogen vast op een geblokkeerde rekening tot rond uw pensioendatum. Pensioenbeleggen wordt ook wel lijfrente beleggen genoemd.

Wat kiest u - pensioenbeleggen of vermogensbeheer?

Als u voor pensioenbeleggen kiest dan zijn er tal van pensioenaanbieders waar u terecht kunt. Bekijk hier ons overzicht van alle pensioenaanbieders in Nederland. U kunt deze partijen ook vergelijken

Als u ervoor kiest om via regulier vermogensbeheer voor uw pensioen te beleggen, dan kunt u bij Finner ook de aanbieders van vermogensbeheer vergelijken. Als u op die manier voor uw pensioen belegt bent u flexibel qua stortingen en onttrekkingen, maar heeft u niet de fiscale voordelen van pensioenbeleggen.

Wat is het verschil tussen pensioenopbouw in de tweede of derde pijler?

De tweede pijler bestaat uit de traditionele pensioenregelingen bij uw werkgever waarin u meestal weinig keuze heeft. In de derde pijler kunt u meer zelf bepalen hoe u uw pensioen opbouwt. U bepaalt uw eigen inleg, u kijkt naar de kosten en u beoordeelt of u tevreden bent over hoeveel pensioen u opbouwt. Om fiscaal vriendelijk te beleggen voor extra pensioen benut u uw jaarruimte. Dat bedrag legt u in en staat op een geblokkeerde beleggingsrekening en is bedoeld om te laten uitkeren als extra pensioen naast de tweede pijler. Zodra u met pensioen gaat koopt u van het bedrag een uitkering aan. Als u start met zelf pensioenbeleggen dan geldt: de fiscus betaalt mee doordat u geen belasting hoeft te betalen over de inleg. Binnen uw fiscale jaarruimte of reserveringsruimte is uw inleg aftrekbaar in box 1.

Kan ik overstappen van pensioenaanbieder?

U kunt te allen tijde uw opgebouwde vermogen bij een andere pensioenaanbieder onderbrengen. Let daarbij wel op de kosten. Vaak betaalt u dan opbouwkosten en afbouwkosten van uw portefeuille, maar soms betaalt u ook startkosten, stopkosten of overstapkosten. U kunt niet zomaar tussentijds volledig stoppen, dan betaalt u een boeterente aan de overheid.

Hoe word ik klant?

Wanneer u besloten hebt dat u wilt gaan beleggen voor uw pensioen, dan is de volgende stap om klant te worden bij een pensioenaanbieder. Er zijn tal van aanbieders. U kunt terecht bij banken en verzekeraars, maar er zijn ook gespecialiseerde pensioenaanbieders. Wij helpen u graag op weg. Bekijk hier een overzicht van alle pensioenaanbieders.

Wilt u weten waarom wij met Finner gestart zijn?

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.