Hoe vind ik de goedkoopste broker?

Deel dit artikel
kosten-bij-beleggen

U wilt uw geld aan het werk zetten. Daarom kiest u voor zelf beleggen op de beurs en bent u op zoek naar de goedkoopste broker. U kunt eenvoudig kosten zelf beleggen vergelijken op Finner. Maar is de goedkoopste broker ook de beste broker voor u? Er zijn zelfs partijen die gratis beleggen aanbieden. Let op, want er kunnen kosten verborgen zijn, of andere voorwaarden die maken dat de goedkoopste broker niet de beste partij voor u is. 


In dit artikel krijgt u antwoord op de volgende vragen:


Besteedt u beleggen liever uit en bent u op zoek naar de kosten vermogensbeheer, ga dan direct naar het artikel Kosten vermogensbeheer vergelijken.


Wat is de goedkoopste broker?

Wat de goedkoopste broker is hangt af van uw situatie. De kosten kunnen namelijk flink verschillen afhankelijk van het type financiële producten waar u in belegt, zoals aandelen, obligaties, opties, ETFs en dergelijke. Daarnaast maakt ook uit of u een actieve belegger bent, die veel handelt in aandelen of obligaties. Of bent u juist een passieve belegger? In dat geval hebt u weer met andere kosten te maken. In onze brokervergelijking berekenen we snel en eenvoudig wat de goedkoopste broker is voor uw situatie. Welke kosten betaal ik bij zelf beleggen?

verborgen kosten beleggenWat zijn de kosten van zelf beleggen? Een broker brengt verschillende kosten in rekening. Bovendien zitten er vaak ook kosten in de beleggingsproducten die u koopt. In de tabel hieronder zetten we de verschillenden kostensoorten bij zelf beleggen op een rij, inclusief een korte toelichting.


KOSTEN BROKER%Toelichting
Transactiekosten0,48%Kosten voor aan- en verkoop van producten in de portefeuille. Spreadkosten vallen hier ook onder. Elke transactie leidt tot spreadkosten en daarmee tot indirecte transactiekosten. Let erop dat de transactiekosten per beurs flink kunnen verschillen. Aandelen kopen op buitenlandse beurzen is doorgaans duurder dan aandelen op Nederlandse beurzen.
Valutakosten0,06%Wanneer u in beleggingsproducten handelt in een andere valuta dan de euro, rekent de broker kosten om uw euro's om te wisselen. Deze zijn vaak verwerkt in de koers en ziet u dus niet altijd terug op uw rekening. 
Service Fee0,13%Voor de bewaring en het gebruik maken van het handelsplatform rekent de broker soms een vergoeding. 
Periodieke Kosten0,05%Bijvoorbeeld aansluitingskosten of abonnementsdiensten, zoals koersinformatie 
Activity Fee0,00%. Sommige brokers rekenen extra kosten wanneer u een periode niet handelt. 
Overige kosten0,00%Bijvoorbeeld kosten voor uitbetaling dividend, terugboeken geld, openen of sluiten rekening, telefonische orders of aanmelden voor aandeelhoudersvergaderingen. Ook betaalt u soms kosten voor aanvullende informatie of bepaalde beleggingstools.
KOSTEN PRODUCTEN 

Fondskosten0,00%Als u beleggingsfondsen en/of trackers (ETF's) in de portefeuille heeft dan betaalt u fondskosten. 
TOTAAL0,73%

Tabel: Deze kostenberekening is gebaseerd op een inleg van 25.000 euro en een gemiddeld handelsprofiel, gebaseerd op een paar aandelentransacties per kwartaal. Het gemiddelde kostenpercentage over alle brokers komt dan uit op 0,73%. Wat zijn de totale kosten zelf beleggen?

Op basis van uw handelsprofiel rekent onze vergelijkingsmodule uit wat de totale kosten bij een broker zijn in uw situatie. Voor het vergelijken van de kosten van zelf beleggen hangt namelijk veel af van welk type belegger u bent en waarin u handelt. Zo spelen bij actieve beleggers die veel handelen in aandelen en obligaties de transactiekosten en valutakosten een grote rol. Bij passief beleggen krijgt u meer te maken met fondskosten. In bijna alle gevallen wordt bij online brokers ook een service fee in rekening gebracht. Hoe kan ik de kosten zelf beleggen vergelijken?

Op Finner kunt u eenvoudig de kosten zelf beleggen vergelijken. Wij hebben alle kosten en voorwaarden van (online) brokers verzameld en hebben software ontwikkeld waarmee u eenvoudig alle kosten kunt berekenen. Omdat er vele verschillende manieren zijn om zelf te beleggen hebben wij een aantal standaardprofielen gemaakt. Welke partij het goedkoopste is hangt af van uw handelsprofiel.


Vergelijk brokers niet alleen op kosten. Er kunnen ook verschillen zijn in dienstverlening, of andere factoren die toch belangrijk zijn voor u. Er zijn brokers die bijvoorbeeld alleen handel in fondsen aanbieden en waar u niet terecht kunt voor handel in aandelen. Veel aanbieders bieden meerdere dienstverleningen of beleggingsrekeningen aan. Met deze factoren moet rekening houden bij zelf beleggen vergelijken. Al deze informatie vindt u op Finner.Wat is de prijs van gratis beleggen?

Bestaat gratis beleggen, of betaalt u als belegger daar toch een prijs voor? Een broker moet nu eenmaal ook inkomsten genereren om te blijven bestaan. Toch zijn er wel een aantal partijen in de markt die adverteren met gratis beleggen of beleggen zonder transactiekosten. Dat wil nog niet zeggen dat hun dienstverlening geheel gratis is. De broker verkrijgt dan zijn inkomsten op een andere manier, bijvoorbeeld: 

 • uit de producten, zoals fondskosten bij fondsen of rentekosten bij CFD’s en turbo’s. 
 • door transacties door te verkopen aan een derde partij, wat de vraag oproept of u als klant de beste uitvoering krijgt op uw orders. 
 • slechts een deel van het aanbod is gratis, voor handelen in andere producten worden wel kosten in rekening gebracht. 


De tendens is dat de directe transactiekosten (commissies) steeds lager worden of zelfs verdwijnen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat beleggen echt goedkoper wordt. Kosten verschuiven op deze manier naar de achterkant. Met het aanbieden van “gratis” beleggen worden de verdienmodellen van financiële dienstverleners weer minder transparant. Dit staat haaks op de roep om betere transparantie in de financiële sector en ook op gespannen voet met regelgeving zoals het provisieverbod en MIFID II. 


Veel partijen die gratis beleggen aanbieden vallen buiten het relatief strenge Nederlandse toezicht van de AFM en hebben geen Kifid-registratie. Zij hebben dan in het buitenland een vergunning in combinatie met een Europees paspoort. Op die manier kan de relatief strenge Nederlandse wetgeving worden ontweken. In Nederland is er namelijk wel degelijk een provisieverbod en is het doorverkopen van orders verboden. Met name bij aanbieders zonder AFM vergunning moet u dus extra alert zijn. Anders betaalt u alsnog de prijs voor “gratis” handel.


Finner deed uitgebreid onderzoek naar gratis beleggen. Lees meer daarover in ‘De prijs van gratis beleggen’.


Aanbieders van 'gratis' zelf beleggen

PartijVerdienmodel
Bux ZeroTransactiekosten hangen af van het ordertype. Bij een zero order worden transacties gebundeld. Bux kan uw effecten uitlenen. Orders worden niet verwerkt op reguliere beurzen zoals Euronext, dat kan leiden tot hogere bied-laatspreads.
DeGiroDegiro rekent op sommige transacties, zoals Amerikaanse aandelen en ETF’s binnen de kernselectie, geen commissie. Maar er kunnen dan wel valuta-, connectiviteits- of handelingkosten van toepassing zijn. DeGiro leent standaard effecten uit. 
eToroGeen transactiekosten, maar er zijn wel andere kosten. eToro is een CFD-broker, die kosten rekent voor stortingen en opnames. eToro verdient aan spreadkosten, inactiviteitskosten en valutakosten. Geldstortingen zijn niet gratis, opnames en stortingen worden uitgevoerd in dollars. Securities lending is een extra inkomstenbron voor de broker.
FlatexOntvangt in Duitsland wel provisie voor het verkopen van financiële producten. Daarnaast verdient de broker aan het doorverkopen van transacties.
iDealingGeen transactiekosten, maar kosten worden in rekening gebracht voor vrijwel alle andere diensten, zoals analyses, realtimekoersen, dividenduitkering.
Scalable CapitalGeen of lage transactiekosten voor handel in aandelen, ETF’s, crypto en derivaten. Inkomsten komen uit het doorverkopen van orders en uit retourprovisies. Voor Nederlandse brokers is dit verboden, maar voor Duitse niet.
Trade RepublicEen neo-broker die zeer lage transactiekosten rekent doordat het de orders van klanten doorverkoopt (payment for order flow). Trade Republic staat onder Duits toezicht. In Duitsland is dit wel toegestaan.


Conclusie: vergelijk! Want de goedkoopste broker is niet altijd de beste voor u

De goedkoopste broker hoeft niet altijd de beste broker voor u te zijn. Naast de kosten kunnen andere factoren voor u een doorslaggevende rol spelen bij de keuze voor een broker. Bijvoorbeeld de mogelijkheden van het online beleggingsplatform, de voorwaarden van de rekening (zoals uitlenen van effecten) en de informatievoorziening en educatie. Kijk daarom goed naar het complete plaatje. Uiteindelijk belegt u niet alleen om kosten te besparen maar juist om een goed rendement te behalen. 


Vergelijk brokers op Finner, niet alleen op kosten, maar ook op rekeningvoorwaarden en mogelijkheden van het platform. Via Finner vraagt u een gratis informatiepakket aan van de online broker van uw keuze of opent u eenvoudig een gratis rekening. Zo begint u goed voorbereid aan zelf beleggen.


Goedkope broker vinden? 

-Overzicht alle brokers van Nederland

-Vergelijk direct brokers 

-Of lees verder hoe u de beste broker vindtDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement