Hoe vind ik de goedkoopste broker?

kosten-bij-beleggen

U wilt uw geld aan het werk zetten. Daarom kiest u voor zelf beleggen op de beurs en bent u op zoek naar de goedkoopste broker. U kunt eenvoudig kosten zelf beleggen vergelijken op Finner. Maar is de goedkoopste broker ook de beste broker voor u? Er zijn zelfs partijen die gratis beleggen aanbieden. Let op, want er kunnen kosten verborgen zijn, of andere voorwaarden die maken dat de goedkoopste broker niet de beste partij voor u is. 

In dit artikel krijgt u antwoord op de volgende vragen:

Wat is de goedkoopste broker?

Welke kosten betaal ik bij zelf beleggen?

Wat zijn de totale kosten zelf beleggen?

Hoe kan ik de kosten zelf beleggen vergelijken?

Besteedt u beleggen liever uit en bent u op zoek naar de kosten vermogensbeheer, ga dan direct naar het artikel Kosten vermogensbeheer vergelijken.

Wat is de goedkoopste broker?

Wat de goedkoopste broker is hangt af van uw situatie. De kosten kunnen namelijk flink verschillen afhankelijk van het type financiële producten waar u in belegt, zoals aandelen, obligaties, opties, ETFs en dergelijke. Daarnaast maakt ook uit of u een actieve belegger bent, die veel handelt in aandelen of obligaties. Of bent u juist een passieve belegger? In dat geval hebt u weer met andere kosten te maken. In onze brokervergelijking berekenen we snel en eenvoudig wat de goedkoopste broker is voor uw situatie. 

Welke kosten betaal ik bij zelf beleggen?

Waar moet u op letten als u de goedkoopste broker zoekt? Een broker brengt verschillende kosten in rekening. Bovendien zitten er vaak ook kosten in de beleggingsproducten die u koopt. In de tabel hieronder zetten we de verschillenden kostensoorten bij zelf beleggen op een rij, inclusief een korte toelichting.

Kosten%Toelichting
Kosten broker
Transactiekosten0,48%Kosten voor aan- en verkoop van producten in de portefeuille. Spreadkosten vallen hier ook onder. Elke transactie leidt tot spreadkosten en daarmee tot indirecte transactiekosten. Let erop dat de transactiekosten per beurs flink kunnen verschillen. Aandelen kopen op buitenlandse beurzen is doorgaans duurder dan aandelen op Nederlandse beurzen.
Valutakosten0,06%Wanneer u in beleggingsproducten handelt in een andere valuta dan de euro, rekent de broker kosten om uw euro’s om te wisselen. Deze zijn vaak verwerkt in de koers en ziet u dus niet altijd terug op uw rekening. 
Service Fee0,13%Voor de bewaring en het gebruik maken van het handelsplatform rekent de broker soms een vergoeding. 
Periodieke Kosten0,05%Bijvoorbeeld aansluitingskosten of abonnementsdiensten, zoals koersinformatie 
Activity Fee0,00%. Sommige brokers rekenen extra kosten wanneer u een periode niet handelt. 
Overige kosten0,00%Bijvoorbeeld kosten voor uitbetaling dividend, terugboeken geld, openen of sluiten rekening, telefonische orders of aanmelden voor aandeelhoudersvergaderingen. Ook betaalt u soms kosten voor aanvullende informatie of bepaalde beleggingstools.
Kosten producten
Fondskosten0,00%Als u beleggingsfondsen en/of trackers (ETF’s) in de portefeuille heeft dan betaalt u fondskosten. 
TOTAAL0,73%
Tabel 1: Deze kostenberekening is gebaseerd op een inleg van 25.000 euro en een gemiddeld handelsprofiel, gebaseerd op een paar aandelentransacties per kwartaal. Het gemiddelde kostenpercentage over alle brokers komt dan uit op 0,73%. 

Wat zijn de totale kosten van zelf beleggen?

Op basis van uw handelsprofiel rekent onze vergelijkingsmodule uit wat de totale kosten bij een broker zijn in uw situatie. Zo ziet u wat de goedkoopste broker is. Voor het vergelijken van de kosten van zelf beleggen hangt namelijk veel af van welk type belegger u bent en waarin u handelt. Zo spelen bij actieve beleggers die veel handelen in aandelen en obligaties de transactiekosten en valutakosten een grote rol. Bij passief beleggen krijgt u meer te maken met fondskosten. In bijna alle gevallen wordt bij online brokers ook een service fee in rekening gebracht. 

Hoe kan ik de kosten van zelf beleggen vergelijken?

Op Finner kunt u eenvoudig de kosten zelf beleggen vergelijken. Wij hebben alle kosten en voorwaarden van (online) brokers verzameld en wij bieden tooling waarmee u eenvoudig alle kosten kunt berekenen. Omdat er vele verschillende manieren zijn om zelf te beleggen hebben wij een aantal standaardprofielen gemaakt. Welke partij voor u de goedkoopste broker is hangt af van uw handelsprofiel.

Vergelijk brokers niet alleen op kosten. Er kunnen ook verschillen zijn in dienstverlening, of andere factoren die toch belangrijk zijn voor u. Er zijn brokers die bijvoorbeeld alleen handel in fondsen aanbieden en waar u niet terecht kunt voor handel in aandelen. Veel aanbieders bieden meerdere dienstverleningen of beleggingsrekeningen aan. Met deze factoren moet rekening houden bij zelf beleggen vergelijken. Al deze informatie vindt u op Finner.

Conclusie: de goedkoopste broker is niet altijd de beste voor u

De goedkoopste broker hoeft niet altijd de beste broker voor u te zijn. Naast de kosten kunnen andere factoren voor u een doorslaggevende rol spelen bij de keuze voor een broker. Bijvoorbeeld de mogelijkheden van het online beleggingsplatform, de voorwaarden van de rekening (zoals uitlenen van effecten) en de informatievoorziening en educatie. Kijk daarom goed naar het complete plaatje. Uiteindelijk belegt u niet alleen om kosten te besparen maar juist om een goed rendement te behalen. 

Vergelijk brokers op Finner, niet alleen op kosten, maar ook op rekeningvoorwaarden en mogelijkheden van het platform. Via Finner vraagt u een gratis informatiepakket aan van de online broker van uw keuze of opent u eenvoudig een gratis rekening. Zo begint u goed voorbereid aan zelf beleggen.

Goedkope broker vinden?