Beleggen voor beginners in 7 stappen

Beginnen met beleggen | starten

U overweegt om zelf te gaan beleggen, maar hoe begint u? U wilt uw geld uiteraard niet zomaar verliezen, dus zoekt u een manier om zich optimaal voor te bereiden. Op die manier kunt u valkuilen vermijden. Finner helpt u op weg met een stappenplan Beleggen voor beginners. Dit zijn de stappen:

1. Maak een beleggingsplan

2. Kies wat u wilt doen: zelf beleggen of uitbesteden

3. Kies in welke producten u wil investeren

4. Beleggingsrekeningen vergelijken 

5. Open een rekening

6. Doe uw eerste aankoop!

7. Blijf leren beleggen 

Stap 1. Maak een beleggingsplan 

Succesvolle beginnen kan lastig zijn voor beleggers. Sommige mensen raken na een slechte beleggingservaring ontmoedigd en stoppen ermee. Anderen zijn bang voor het risico en besluiten daarom om helemaal niet te beleggen. Dat is jammer en vooral onnodig. Een mislukking op de beurs kunt u namelijk voorkomen met een goed plan. Dit is een hele belangrijke stap, die helaas nog vaak vergeten wordt. Een goed plan biedt houvast in onrustige tijden en helpt om uw doel voor ogen te houden!

Voorbeeld van een goed plan: Jeroen is net vader geworden en besluit om periodiek in te leggen voor de studie van zijn kind. Hij start met 2000 euro en legt gedurende 18 jaar elke maand 50 euro in met een offensief profiel. Zijn totale inleg komt daarmee uit op 12.800 euro. 

Dat levert het volgende op: In een normaal scenario groeit het vermogen tot 23.461 euro, in een goed scenario zelfs tot ruim boven de 40.000 euro. In een slecht scenario is het resultaat niet veel lager dan zijn inleg, namelijk 12.164 euro. 

Met behulp van ons ebook Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen stelt u een eenvoudig plan op en berekent u het verwachte resultaat. Hieronder staat in het kort omschreven hoe u zelf een plan maakt: 

A: Bepaal uw beleggingsdoel

Door toe te werken naar een concreet beleggingsdoel maakt u het uzelf makkelijker. Dit geeft namelijk richting aan uw keuzes. Met de huidige lage spaarrente en vaak negatieve reële rente ligt het voor de hand dat u wat meer rendement wilt halen dan op de bankrekening. Maar rendement mag nooit een doel op zich zijn. Het beste is als u uw wens voor meer rendement kunt koppelen aan een concreet investeringsdoel. Voorbeelden van veel gehanteerde doelen zijn: pensioen, de studie van uw kind, of eerder stoppen met werken.

B: Bepaal uw beleggingstermijn

De termijn die u heeft is één van de belangrijkste factoren die het succes bepaalt. Beleggen doet u alleen met het deel van uw vermogen dat u voor een lange termijn kunt missen. Als u een duidelijk doel hebt, dan heeft u waarschijnlijk ook zicht op de termijn. Daarbij geldt dat hoe langer u belegt, des te groter de kans is op een positief resultaat. Tijd zorgt er namelijk voor dat u eventuele verliezen kunt goedmaken. Als vuistregel kun u minimaal 5 jaar aanhouden, maar beter is 10 jaar of meer te beleggen. 

Heeft u het geld nodig voor een grote uitgave binnen een paar jaar? Dan kunt u beter sparen. Het risico bij beleggen is dan waarschijnlijk te groot. Mocht uw portefeuille in die korte tijd een keer sterk in waarde dalen, dan is de kans klein dat u uw beleggingsavontuur positief afsluit. 

C: Bepaal uw inleg 

Hoeveel geld wilt u inleggen? Het inlegbedrag is een bepalende factor zodra u een partij gaat zoeken om te beleggen. Zo hanteren veel partijen een bepaald bedrag als minimum. Daarnaast hangen de kosten vaak af van hoeveel geld u inlegt. 

Starten met beleggen op de beurs kan spannend zijn als u in één keer een groot bedrag investeert. Gelukkig hoeft dit niet. U kunt ook kiezen voor periodiek beleggen. U spreidt uw instapmoment dan over een langere periode, bijvoorbeeld door een maandelijkse inleg. 

D: Weeg risico en rendement af

Investeren op de beurs brengt risico’s met zich mee. Maar hoeveel risico u wilt lopen, bepaalt u zelf. Vaak wordt er gewerkt met een risicoprofiel, zoals defensief, neutraal en offensief. Hoe langer de termijn, hoe meer risico u zou kunnnen nemen. Een vermogensbeheerder kan u hierin adviseren. Bij zelf beleggen kiest u zelf de producten en bepaalt u dus helemaal zelf uw risico. Ga u het zelf doen en wordt u een zeer hoog rendement beloofd? Dan is het risico meestal ook hoog. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is dat risico en rendement hand in hand gaan.

Stap 2. Kies wat u wilt doen: zelf beleggen of uitbesteden 

Als u eenmaal een duidelijk beleggingsplan hebt, dan is de volgende stap een passende beleggingsvorm vinden. Met welkevorm wilt u als belegger beginnen? Dit kan van grote invloed zijn of u uw doel behaalt. Er zijn in grote lijnen twee mogelijkheden: laten beleggen via een vermogensbeheerder of zelf beleggen bij een broker. Lees hier meer hoe u kunt kiezen tussen laten beleggen en zelf beleggen. 

In de volgende stap bekijken we in welke producten u zelf zou kunnen investeren. 

Stap 3. Kies de producten waarmee u wilt beginnen

Beleggen op de beurs kan op veel verschillende manieren. U kunt aandelen of obligaties kopen, maar ook beleggingsfondsen, indextrackers en nog vele andere producten behoren tot uw mogelijkheden. Wij werken ze hieronder voor u uit.

Kiest u ervoor voor om te laten beleggen door een vermogensbeheerder? Dan heeft u hier verder weinig omkijken naar. De vermogensbeheerder kiest de producten en stelt een zo goed mogelijk gespreide portefeuille samen. Lees Benieuwd wat de beste vermogensbeheerder voor u is?

Kiest u voor zelf beleggen op de beurs, dan ben u zelf verantwoordelijk voor de productkeuze. Hieronder beschrijven we de populairste beleggingsproducten, waarmee u een beleggingsportefeuille opbouwen kunt.

Type beleggerOmschrijvingKenmerken
Aandelen beleggerIk wil graag zelf (leren) beleggen op de beurs en rechtstreeks de bedrijven kopen die ik interessant vind.Zelf spreiding aanbrengen in aandelen en andere producten, beleggen op wereldwijde beurzen. 
Fondsen beleggerIk handel weinig en zoek een oplossing om (periodiek) vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.Binnen het fonds is er al spreiding. Zelf verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste fondsen of indexfondsen. 
Optie en CFD beleggerIk ben ervaren en weet wat ik doe, of ik wil een gokje wagen. Hoog risico en niet geschikt vermogensopbouw. Voor ervaren beleggers kunnen deze producten een aanvulling op de portefeuille zijn. 
Tabel 1: typen beleggers

Er zijn verschillende vormen van beursgenoteerde investeringen.

Beleggen in aandelen voor beginners

Bij beleggen denken de meeste mensen aan investeren in aandelen. Hierbij investeert u zelf in losse aandelen van bedrijven. Zelf aandelen kopen is geschikt voor mensen die helemaal zelf hun beleggingsportefeuille willen beheren. De aandelenbelegger wil graag eigen keuzes kunnen maken in de opbouw van de portefeuille en doet zelf de koop en verkoop van aandelen. Aandelenbeleggers vinden het leuk om zich te verdiepen in beleggingsinformatie om interessante beleggingskansen te ontdekken. Beleggen in aandelen is daarmee wel een bezigheid waar veel tijd in gaat zitten. 

Aandelen kopen gaat verder dan alleen de juiste aandelen selecteren. Als aandelenbelegger bent u ook helemaal zelf verantwoordelijk voor risico in uw portefeuille en het samenstellen van een breed gespreide portefeuille. Beleg niet alles in aandelen, maar zorg voor een brede spreiding door te kiezen voor een combinatie met andere soorten beleggingen. Dit kan door te beleggen in obligaties, indextrackers of beleggingsfondsen.

Beleggingsfondsen en indextrackers

In plaats van direct te investeren in aandelen kiezen fondsenbeleggers voor het kopen van beleggingsfondsen of indextrackers (zogenaamde ETF’s). Kiest u voor zelf beleggen, dan kan beleggen in beleggingsfondsen of indexbeleggen een goede manier zijn om ervaring op te doen. Met beleggingsfondsen of indexfondsen koopt u in één keer een mandje met aandelen. Door te beleggen in beleggingsfondsen en indexfondsen kunt u met een relatief kleine inleg toch een goede spreiding realiseren. U kunt zowel passief als actief beleggen in indextrackers en beleggingsfondsen.

Bij investeren in fondsen kiest u zelf in welke fondsen u belegt, maar het beheer van het fonds wordt gedaan door de fondsmanager. Daarmee lijkt deze vorm van investeren op vermogensbeheer, maar er is een belangrijk verschil. Als fondsenbelegger bent u namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fondsen en het samenstellen van een passende portefeuille. Ook krijgt u geen hulp bij het kiezen van het juiste risico. De vrijheid is groter, maar daardoor is ook de kans op fouten groter dan bij vermogensbeheer. Sommige beleggers nemen te veel risico en worden in slechte tijden geconfronteerd met enorme fluctuaties. 

Minder geschikte producten voor beginnende beleggers

Ten slotte zijn er nog andere vormen van beleggen, bijvoorbeeld in opties of CFD’s. Dit is alleen geschikt voor ervaren beleggers. Vanwege de hoge risico’s zijn deze producten minder geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Zo’n 80% van de investeerders lijdt verlies met CFD’s. Investeren in opties en CFD’s raden wij beginnende beleggers af, maar ook ervaren beleggers doen er goed aan deze producten voorzichtig benaderen. 

Stap 4. Beleggingsrekeningen vergelijken voor beginners

Als beginnende beleggger heeft u een beleggingsrekening nodig. Dit kan bij een broker (zelf beleggen) of een vermogensbeheerder (laten beleggen). Met een beleggingsrekening kunt u beleggingen kopen of verkopen. Daarvoor stort u eenmalig of regelmatig geld voor uw investeringen. Er is heel veel keus in beleggingsrekeningen, maar er zijn ook grote verschillen in kosten en mogelijkheden van de verschillende brokers. Daarom is het vergelijken van beleggingsrekeningen zowel belangrijk als lastig.

Wilt u starten met zelf beleggen? Dan kunt u ruim 20 brokers vergelijken op de kosten, voorwaarden, handelsplatform en handelsmogelijkheden. Zo vindt u de broker die het beste bij u past. 

Wilt u liever starten bij een beheerder? Dan kunt u eenvoudig en volledig onafhankelijk vermogensbeheer vergelijken. Finner vergelijkt meer dan 130 partijen op o.a. kosten, rendement en risico. 

Stap 5. Open een rekening

Als u voor het eerst gaat beleggen dan lijkt het een grote stap, maar in de praktijk valt het reuze mee. Investeren op de beurs wordt u steeds makkelijker gemaakt en het kan met ieder bedrag. U kunt starten en een beleggingsrekening openen bij een vermogensbeheerder of broker en een bedrag storten. Het openen van een rekening kan meestal online. Vervolgens koppelt u de beleggingsrekening aan uw eigen betaalrekening en doe u uw eerste storting. Start desnoods met een laag bedrag om te beginnen. U kunt altijd later bijstorten zodra u zich meer comfortabel voelt. Periodiek beleggen is trouwens een verstandige manier van investeren. Door automatisch te beleggen verlaagt u onder meer het risico van investeren op een toppunt van de markt wanneer de aandelen het duurste zijn. 

Stap 6. Beleggen begint met uw eerste aankoop!

Eerder in dit stappenplan heeft u bepaald in welk type producten u wilt beleggen. Hoe het kopen van de producten precies in zijn werk gaat verschilt per type product. Heeft u gekozen voor indextrackers of aandelen op de beurs? Zoek dan de desbetreffende producten op uw brokerplatform. Soms is een product op meerdere beurzen verhandelbaar, selecteer in dat geval ook de beurs van uw voorkeur. Bij het inleggen van de order is het aan te raden om een limietorder te gebruiken. U heeft dan zelf de controle over de maximale prijs die u betaalt. De meeste producten op de beurs zijn in principe altijd verhandelbaar, mits de beurs open is. Als u een kooporder inlegt en uw ingestelde koopprijs matcht met de verkoopprijs van een verkoper, bent u direct de trotse bezitter van uw eerste belegging!  

In ons artikel over een beleggingsportefeuille opbouwen vindt u een uitgebreid stappenplan voor het kopen van uw eerste beleggingen en het opbouwen van een portefeuille. 

Heeft u gekozen voor uitbesteden aan een vermogensbeheerder? Dan hoeft u de producten niet zelf te kiezen. Het investeren laat u aan een expert over. De keuze voor het risicoprofiel bepaalt dan in welke verhouding van producten uw vermogensbeheerder de portefeuille samenstelt. 

Bij vermogensbeheer en beleggen in beleggingsfondsen kunt u meestal helemaal zelf bepalen hoeveel u inlegt, zonder dat u rekening hoeft te houden met de waarde van de producten. Houd er wel rekening mee dat er vaak een vertraging zit tussen het inleggen van uw order en de daadwerkelijke aankoop. Dit kan bij vermogensbeheer of fondsen een paar dagen duren. 

Stap 7. Blijf leren beleggen!

Het is belangrijk dat uw kennis over beleggen blijft toenemen. Op internet is veel nuttige informatie te vinden over (online) beleggen, zowel voor beginners, als voor ervaren beleggers. Uw behoefte bepaalt welke educatie het beste bij u past. Ook de VEB geeft veel tips om slim te beleggen. Trainingen online leren beleggen voor beginners worden bijvoorbeeld aangeboden door Janneke Willemse op blondjesbeleggenbeter.nl. 

Leest u liever een boek om te leren beleggen, dan zijn dit een paar aanraders: 

 • Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse
 • Beleggen is niet eng van Manno van den Berg
 • Beleggen voor dummies
 • De Beleggingsillusie

Brokers bieden op hun platform zelf ook vaak educatie en beleggingstips. Welke brokers dit doen vindt u in onze vergelijking van brokers. 

Op Finner vindt u ook veel tips voor beginnende beleggers. 

Vermijd deze valkuilen 

Goed beleggen is ook een kwestie van zo min mogelijk fouten maken. Bij investeren kan elke fout geld kosten. Dat hoort bij de risico’s van beleggen. Natuurlijk wilt u uw geld veilig investeren. Tips hoe u dat kunt doen staan uitvoerig beschreven in ons artikel over veilig beleggen. Maar wij zetten hier al een paar veelgemaakte en dure beginnersfouten voor u op een rij:

 • Beleggen zonder plan
 • Investeren voor een (te) korte termijn
 • In één keer uw hele inlegbedrag inleggen
 • Te weinig spreiden
 • Beleggen met geleend geld
 • Investeren in producten die u niet begrijpt
 • Investeren in producten met een te hoog risico
 • Beleggen in CFD’s
 • Investeren via een broker of vermogensbeheerder zonder eerst te vergelijken welke partij het beste bij u past
 • Emotionele beslissingen
 • Te veel handelen

Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een goed beleggingsplanplan en goed overdachte keuzes is de kans op een succesvolle ervaring groot. 

Meer lezen over beleggen voor beginners? Lees een van onze ebooks: 

Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen

Sparen ofbeleggen