Je overweegt om te beginnen met beleggen, maar wat is beleggen en hoe begin je met beleggen? Je wilt je geld uiteraard niet zomaar verliezen, dus zoek je een manier om je optimaal voor te bereiden. Op die manier kun je valkuilen vermijden. Finner helpt je op weg met een stappenplan om te beginnen met beleggen. Dit zijn de 7 stappen:
Stap 1: Starten doe je met een plan
Stap 2: Bepaal wat je wilt: zelf beleggen of uitbesteden
Stap 3: Kies in welke producten je wilt investeren
Stap 4: Beleggingsrekeningen vergelijken
Stap 5: Open een rekening
Stap 6: Doe je eerste aankoop!
Stap 7: Blijf leren beleggen
Wat is beleggen?
Geld investeren doe je om hiermee financieel voordeel te behalen. De meeste mensen denken bij beleggen aan investeren op de beurs. Je koopt dan aandelen of obligaties van bedrijven en overheden en je wilt profiteren van een koersstijging. Beleggen doe je om op de lange termijn rendement te behalen voor een bepaald doel. Die lange termijn is belangrijk, omdat het de kans op succes vergroot. Je hebt dan de tijd om een mindere periode op de beurs weer goed te maken. Als je je geld maar korte tijd kunt missen, zijn de risico’s bij beleggen te hoog en is sparen een beter alternatief. Het doel van beleggen is dat je investering meer waard wordt, maar er is altijd het risico dat er verlies geleden wordt. Gelukkig kunnen we dat laatste proberen te vermijden met een goed plan.
Beginnen met beleggen in 7 stappen
Hoe begin je met beleggen? Bij de start komt er veel informatie op je af. Wij maken starten met beleggen makkelijker met een stappenplan. Leren beleggen voor beginners wordt zo een stuk eenvoudiger. Lees hieronder verder, daar staan de 7 stappen om te beginnen met beleggen.
Stap 1: Starten doe je met een plan
Succesvol investeren is lastig. Sommige mensen raken na een slechte beleggingservaring ontmoedigd en stoppen ermee. Anderen zijn zo bang voor het risico en besluiten daarom om helemaal niet te beleggen. Dat is jammer en vooral onnodig. Een mislukking op de beurs kun je namelijk voorkomen met een goed plan. Dit is een hele belangrijke stap, maar wordt helaas nog vaak vergeten. Een goed plan biedt houvast in onrustige tijden en helpt om je doel voor ogen te houden!

Voorbeeld van een goed plan: Jeroen is net vader geworden en besluit om periodiek in te leggen voor de studie van zijn kind. Hij start met 2000 euro en legt gedurende 18 jaar elke maand 50 euro in met een offensief profiel. Zijn totale inleg komt daarmee uit op 12.800.
Dat levert het volgende op: In een normaal scenario groeit het vermogen tot bijna 18.758 euro, in een goed scenario zelfs tot bijna 25.000 euro. In een slecht scenario is het resultaat alsnog hoger dan zijn inleg, namelijk 14.566 euro.
Met behulp van ons ebook: Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen stel je eenvoudig een plan op en bereken je het verwachte resultaat. Hieronder staat in het kort omschreven hoe je zelf een plan maakt:
A: Bepaal je doel
Door toe te werken naar een concreet beleggingsdoel maak je het jezelf makkelijker. Dit geeft namelijk richting aan je keuzes. Met de huidige lage spaarrente en zelfs negatieve reële rente ligt het voor de hand dat je wat meer rendement wilt halen dan op de bankrekening. Maar rendement mag nooit een doel op zich zijn. Het beste is als je jouw wens voor meer rendement kunt koppelen aan een concreet investeringsdoel. Voorbeelden van veel gehanteerde doelen zijn: je pensioen, de studie van je kind, of eerder stoppen met werken.
B: Bepaal de termijn
De termijn die je hebt is één van de belangrijkste factoren die je succes bepaalt. Beleggen doe je alleen met het deel van je vermogen dat je voor een lange termijn kunt missen. Als je een duidelijk doel hebt, dan heb je waarschijnlijk ook zicht op de termijn. Daarbij geldt dat hoe langer je belegt, des te groter de kans is op een positief resultaat. Tijd zorgt er namelijk voor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken. Als vuistregel kun je minimaal 5 jaar aanhouden, maar beter is 10 jaar of meer te beleggen.
Heb je het geld nodig voor een grote uitgave binnen een paar jaar? Dan kun je beter sparen. Het risico bij beleggen is dan waarschijnlijk te groot. Mocht je portefeuille in die korte tijd een keer sterk in waarde dalen, dan is de kans klein dat je jouw beleggingsavontuur positief afsluit.
C: Bepaal je inleg
Hoeveel geld wil je inleggen? Het inlegbedrag is een bepalende factor zodra je een partij gaat zoeken om te beleggen. Zo hanteren veel partijen een bepaald bedrag als minimum. Daarnaast hangen de kosten vaak af van hoeveel geld je inlegt.
Starten met beleggen op de beurs kan spannend zijn als je in één keer een groot bedrag investeert. Gelukkig hoeft dit niet. Je kunt ook kiezen voor periodiek beleggen. Je spreidt je instapmoment dan over een langere periode, bijvoorbeeld door een maandelijkse inleg.
D: Weeg risico en rendement af
Investeren op de beurs brengt risico’s met zich mee. Maar hoeveel risico bij beleggen je wilt lopen, bepaal je zelf. Vaak wordt er gewerkt met een risicoprofiel, zoals defensief, neutraal en offensief. Hoe langer de termijn, hoe meer risico je kunt nemen. Een vermogensbeheerder kan je hierin adviseren. Bij zelf beleggen kies je zelf de producten en bepaal je dus helemaal zelf je risico. Ga je het zelf doen en word je een zeer hoog rendement beloofd? Dan is het risico meestal ook hoog. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is dat risico en rendement hand in hand gaan.
Stap 2: Bepaal wat je wilt: zelf beleggen of uitbesteden
Als je eenmaal een duidelijk beleggingsplan hebt, dan is de volgende stap een passende beleggingsvorm vinden. Hoe wil je gaan investeren? Dit kan van grote invloed zijn of je jouw doel behaalt. Er zijn in grote lijnen twee mogelijkheden: laten beleggen via een vermogensbeheerder of zelf beleggen bij een broker. Lees hier meer hoe je kunt kiezen tussen laten beleggen en zelf beleggen.
In de volgende stap bekijken we in welke producten je zelf zou kunnen investeren.
Stap 3: Kies in welke producten je wilt investeren of beleggen
Beleggen op de beurs kan op veel verschillende manieren. Je kunt aandelen kopen of obligaties kopen, maar ook geld beleggen in beleggingsfondsen, indextrackers, beleggen in goud of zilver en nog vele andere producten.
Kies je voor laten beleggen via een vermogensbeheerder? Dan heb je hier verder weinig omkijken naar. De vermogensbeheerder kiest de producten en stelt een zo goed mogelijk gespreide portefeuille voor je samen. Benieuwd wat de beste vermogensbeheerder voor jou is?
Kies je voor zelf beleggen op de beurs, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de productkeuze. Hieronder beschrijven we de populairste beleggingsproducten, waarmee je een beleggingsportefeuille opbouwen kunt.
Tabel 1: typen beleggers
Type belegger | Omschrijving | Kenmerken |
Aandelen belegger | Ik wil graag zelf (leren) investeren en beleggen op de beurs en rechtstreeks de bedrijven kopen die ik interessant vind. | Zelf spreiding aanbrengen in aandelen en andere producten, investeren en beleggen op wereldwijde beurzen. |
Fondsen belegger | Ik handel weinig en zoek een oplossing om (periodiek) vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. | Binnen het fonds is er al spreiding. Zelf verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste fondsen of indexfondsen. |
Optie en CFD belegger | Ik ben ervaren en weet wat ik doe, of ik wil een gokje wagen. | Hoog risico en niet geschikt vermogensopbouw. Voor ervaren beleggers kunnen deze producten hooguit een aanvulling op de portefeuille zijn. |
Er zijn verschillende vormen van beursgenoteerde investeringen:
Aandelen kopen voor beginners
Bij beleggen denken de meeste mensen aan investeren in aandelen. Hierbij investeer je zelf in losse aandelen van bedrijven. Zelf aandelen kopen is geschikt voor mensen die helemaal zelf hun beleggingsportefeuille willen beheren. De aandelenbelegger wil graag eigen keuzes kunnen maken in de opbouw van de portefeuille en doet zelf de koop en verkoop van aandelen. Aandelenbeleggers vinden het leuk om zich te verdiepen in bedrijven om interessante beleggingskansen te ontdekken. Beleggen in aandelen is daarmee wel een tijdrovende bezigheid.
Aandelen kopen voor beginners gaat verder dan alleen de juiste aandelen selecteren. Als aandelenbelegger ben je ook helemaal zelf verantwoordelijk voor risico in je portefeuille en het samenstellen van een breed gespreide portefeuille. Beleg niet alles in aandelen, maar zorg voor een brede spreiding door te kiezen voor een combinatie met andere soorten beleggingen. Dit kan door te beleggen in obligaties, indextrackers of beleggingsfondsen.
Investeren of beleggen in beleggingsfondsen en indextrackers
In plaats van direct te investeren in aandelen kiezen fondsenbeleggers voor het kopen van beleggingsfondsen of indextrackers (zogenaamde ETF’s). Kies je voor zelf beleggen, dan kan beleggen in beleggingsfondsen of indexbeleggen een goede manier zijn om ervaring op te doen. Je kunt hiermee zowel passief als actief beleggen. Met beleggingsfondsen of indexfondsen koop je in één keer een mandje met aandelen. Door te beleggen in beleggingsfondsen en indexfondsen kun je met een relatief kleine inleg toch een goede spreiding realiseren.
Bij investeren in fondsen kies je zelf in welke fondsen je belegt, maar het beheer van het fonds wordt gedaan door de fondsmanager. Daarmee lijkt deze vorm van investeren op vermogensbeheer, maar er is een belangrijk verschil. Als fondsenbelegger ben je namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fondsen en het samenstellen van een passende portefeuille. Ook krijg je geen hulp bij het kiezen van het juiste risico. De vrijheid is groter, maar daardoor is ook de kans op fouten groter dan bij vermogensbeheer.
Beleggen in indextrackers heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Via een indextracker of ETF beleg je in één keer in een index van aandelen (of andere soorten producten). Met indexbeleggen kun je tegen lage kosten een goede spreiding realiseren. Maar ook hier geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het risico en de keuzes. Een veel gemaakte fout is om te veel te focussen op kosten en rendement, maar het risico hierbij te vergeten. Sommige beleggers nemen daardoor te veel risico en worden in slechte tijden geconfronteerd met enorme fluctuaties.
Andere vormen van beleggen
Ten slotte zijn er nog andere vormen van beleggen, bijvoorbeeld in opties of CFD’s. Dit is alleen geschikt voor ervaren beleggers. Vanwege de hoge risico’s zijn deze producten minder geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Zo’n 80% van de mensen lijdt verlies met CFD’s. Investeren in opties en CFD’s raden wij beginnende beleggers af, maar ook ervaren beleggers moeten deze producten voorzichtig benaderen.
Stap 4: Beleggingsrekeningen vergelijken
Om te beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan bij een broker (zelf beleggen) of een vermogensbeheerder (laten beleggen). Met een beleggingsrekening kun je beleggingen kopen of verkopen. Daarvoor stort je eenmalig of regelmatig geld om je investeringen mee te bekostigen. Er is heel veel keus in beleggingsrekeningen, maar er zijn ook grote verschillen in kosten en mogelijkheden van de verschillende brokers. Daarom is het vergelijken van beleggingsrekeningen belangrijk. Allerlei tips over online beleggen voor beginners en waar je op moet letten bij een beleggingsrekening, vind je elders op Finner.
Brokers kun je vergelijken op: kosten, voorwaarden, handelsplatform en handelsmogelijkheden. Wil je starten met zelf beleggen? Dan kun je brokers vergelijken op de onderdelen die jij belangrijk vindt. Zo vind je de broker die het beste bij je past.
Wil je liever starten met een beheerder? Dan kun je eenvoudig en volledig onafhankelijk vermogensbeheer vergelijken. Finner vergelijkt meer dan 150 partijen op o.a. kosten, rendement en risico.
Stap 5: Open een rekening
Als je voor het eerst gaat beleggen dan lijkt het een grote stap, maar in de praktijk valt het reuze mee. Investeren op de beurs word je steeds makkelijker gemaakt en het kan met ieder bedrag. Hoe begin je met beleggen? Je kunt starten en een beleggingsrekening openen bij een vermogensbeheerder of broker en een bedrag te storten. Het openen van een rekening kan meestal online op de website van de aanbieder. Vervolgens koppel je de beleggingsrekening aan je eigen betaalrekening en doe je je eerste storting. Start desnoods met een laag bedrag om te beginnen met beleggen. Je kunt altijd later bijstorten zodra je je meer comfortabel voelt. Periodiek beleggen is trouwens een verstandige manier van investeren. Door automatisch te beleggen verlaag je onder meer het risico van investeren op een toppunt van de markt.
Stap 6: Doe je eerste aankoop!
Eerder in dit stappenplan heb je bepaald in welk type producten je wilt beleggen. Hoe het kopen van de producten precies in zijn werk gaat verschilt per type product. Heb je gekozen voor indextrackers of aandelen op de beurs? Zoek dan de desbetreffende producten op je brokerplatform. Soms is een product op meerdere beurzen verhandelbaar, selecteer in dat geval ook de beurs van je voorkeur. Bij het inleggen van de order is het aan te raden om een limietorder te gebruiken. Je hebt dan zelf de controle over de maximale prijs die je betaalt. De meeste producten op de beurs zijn in principe altijd verhandelbaar, mits de beurs open is. Als je een kooporder inlegt en jouw ingestelde koopprijs matcht met de verkoopprijs van een verkoper, ben je direct de trotse bezitter van je eerste belegging!
In ons artikel over een beleggingsportefeuille opbouwen vind je een uitgebreid stappenplan voor het kopen van je eerste beleggingen en het opbouwen van een portefeuille.
Heb je gekozen voor uitbesteden aan een vermogensbeheerder? Dan hoef je de producten niet zelf te kiezen. Het investeren laat je aan een expert over. De keuze voor het risicoprofiel bepaalt dan in welke verhouding van producten jouw vermogensbeheerder de portefeuille samenstelt.
Bij vermogensbeheer en beleggen in beleggingsfondsen kun je meestal helemaal zelf bepalen hoeveel je inlegt, zonder dat je rekening hoeft te houden met de waarde van de producten. Houd er wel rekening mee dat er vaak een vertraging zit tussen het inleggen van je order en de daadwerkelijke aankoop. Dit kan bij vermogensbeheer of fondsen een paar dagen duren.
Stap 7: Blijf leren beleggen!
Net als je vermogen, is het ook belangrijk dat je kennis over beleggen toeneemt. Op internet is veel nuttige informatie te vinden over (online) beleggen voor beginners, maar ook voor ervaren beleggers. Je behoefte bepaalt welke educatie het beste bij je past. Analyses van aandelen en indextrackers kun je via een lidmaatschap bij de VEB verkrijgen. Ook geeft de VEB veel tips om slim te beleggen. Trainingen online leren beleggen voor beginners worden aangeboden door Janneke Willemse op blondjesbeleggenbeter.nl.
Lees je liever een goed boek om te leren beleggen voor beginners, dan zijn dit een paar aanraders:
• Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse
• Beleggen is niet eng van Manno van den Berg
• Beleggen voor dummies
• De Beleggingsillusie
Brokers bieden op hun platform zelf ook vaak educatie en beleggingstips. Welke brokers dit doen vind je in onze vergelijking van brokers.
Op Finner vind je ook veel tips over beginnen met beleggen.
Vermijd deze valkuilen
Goed beleggen is ook een kwestie van zo min mogelijk fouten maken. Bij investeren kan elke fout geld kosten. Dat hoort bij de risico’s van beleggen. Natuurlijk wil je je geld veilig investeren. Tips hoe je dat kunt doen staan uitvoerig beschreven in ons artikel over veilig beleggen. Maar wij zetten nu al een paar veelgemaakte en dure beginnersfouten voor je op een rij:
• Beleggen zonder plan
• Investeren voor een (te) korte termijn
• In één keer je hele bedrag inleggen
• Te weinig spreiden
• Beleggen met geleend geld
• Investeren in producten die je niet begrijpt
• Investeren in producten met een te hoog risico
• Beleggen in CFD’s
• Investeren zonder eerst een vergelijking te maken
• Emotionele beslissingen
• Te veel handelen
Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een goed plan en onderbouwde keuzes is de kans op een succesvolle ervaring groot.
Meer lezen over investeren voor beginners? Pak een ebook erbij:
Ebook: een succesvol beleggingsplan in 5 stappen
Ebook: sparen of investeren