Passief inkomen genereren – 9 Tips

passief inkomen

Bij inkomen denken veel mensen aan de loonstrook, die zij na een maand hard werken krijgen. Of aan uurtje factuurtje. Wat zou het lekker zijn als er inkomen is waar je geen inspanning voor hoeft te leveren. Dat is een passief inkomen. Het goede nieuws is dat vrijwel iedereen passief inkomen kan genereren! Passieve inkomsten vergroten uw financiële vrijheid, ze kunnen u financiële onafhankelijkheid opleveren. In dit artikel leggen wij uit wat passief inkomen is en geven we tips om passief geld te verdienen.

Passief inkomen

1. Investeer in passief inkomen

2. Benut de voordelen van passief inkomen

3. Ga beleggen met uw (extra) passieve inkomsten

4. Zo bouwt u een passief inkomen op

5. Pas op voor passief verliezen!

6, Succesvol passief inkomen opbouwen? Begin met een plan!

7. Laat een vermogensbeheerder passief inkomen genereren

8. Creëer passieve inkomsten via een broker

9. Vergelijk voor het beste passieve inkomen!

Actief versus passief inkomen

passief inkomen genereren

Actief inkomen is geld dat u verdient in ruil voor tijd en inspanning. Daar is niets mis mee. Hard werken levert iets op. Het geeft ook een bepaalde zekerheid. U weet wat er elke maand binnenkomt. Zolang u werkt. Wilt u meer verdienen, dan zult u meer moeten werken. Of een andere baan zoeken waarbij u meer verdient. Maar meer dan uw salaris wordt het niet. Zou het niet heerlijk zijn om even niets te doen en toch geld te verdienen? Niet alleen nu, maar ook later als u met pensioen bent. Slapend rijk worden. Dat klinkt als een sprookje. Toch kan het met passieve inkomsten. Maar wat is passief inkomen? 

Investeer in passief inkomen

Wat is passief inkomen? Een passieve inkomstenbron levert geld op, zonder dat u daar steeds voor moet werken. We kunnen passief inkomen omschrijven als geld dat u verdient op basis van een eerdere investering of inspanning. U laat uw geld dus voor u werken. Of u hebt een bepaald recht dat geld oplevert, zonder dat het nog veel inspanning vergt. Nu tijd, geld en moeite ergens in steken, om daar over een langere periode de vruchten van te plukken. Dat is het principe van passief geld creëren. Een voorbeeld van passief inkomen is uw AOW. U hebt er jaren voor gewerkt. Voor uw AOW hoeft u op dat moment niets meer te doen. Rente op een spaarrekening is een ander voorbeeld waarmee u passief inkomen verdient. Maar dat is vandaag geen feest meer. We moeten dus op zoek naar manieren om passief geld te verdienen die meer opleveren. 

Benut de voordelen van passief inkomen

Wie niet werkt, zal niet eten. Dat zit diep in ons. Dus werken we hard om onze boterham te verdienen. Een aanvulling op uw inkomen zorgt voor wat extra’s om te besteden. Of beter nog, om te beleggen. Passief geld verdienen levert veel voordelen op. Het is een investering in een inkomstenbron die (hopelijk) niet opdroogt, maar passief inkomen genereert als u er weinig tijd of aandacht aan geeft. Passief inkomen creëren wordt gezien als een belangrijke manier om financieel onafhankelijk te worden. Dat geeft zoveel meer vrijheid. Zelf de keus hebben om zoveel of zo weinig te werken als u leuk vindt. Tijd voor andere dingen hebben dan werken. Vervroegd met pensioen kunnen gaan. Het klinkt aanlokkelijk. Maar maak het niet mooier dan het is. U moet er wel actief wat voor doen. Gratis geld bestaat niet. Het vraagt tijd en investering om een passief inkomen te genereren waar u later het gemak van hebt.

Een paar voordelen van passief inkomen

 • Regelmatige aanvulling op uw salaris
 • Meer financiële armslag (om te beleggen bijvoorbeeld)
 • Tijdwinst
 • Financiële onafhankelijkheid
 • Vrijheid

Ga beleggen met uw (extra) passieve inkomsten

De redenen om te kiezen voor passieve inkomsten verschillen per persoon. De een verlangt ernaar financieel onafhankelijk te worden. De ander wil meer vrijheid in zijn tijdsbesteding. Het is eigenlijk interessant voor iedereen die een aanvulling op zijn inkomen zoekt en minder afhankelijk wil zijn van een actief inkomen. De thuissituatie kan een rol spelen. Of het is nodig om een crisis te overleven. Mogelijk bent u zelfstandig ondernemer en moet u voor uw eigen pensioen zorgen. Extra inkomen kan een welkome aanvulling zijn. Met een passief inkomen bouwt u een tweede inkomstenbron op. Dat kunt u beleggen voor later.

Zo bouwt u een passief inkomen op

De grote vraag is natuurlijk hoe. Hoe bouw ik passief inkomen op? Er bestaan allerlei mogelijkheden. Online en offline. Er zijn vele vormen van passief inkomen. Hieronder zetten we kort een aantal mogelijkheden op een rij:

 • Beleggen in vastgoed. Een huis kopen om te verhuren aan iemand anders, levert een inkomstenstroom op. Of beleg in een (beursgenoteerd) vastgoedfonds en ontvang regelmatig een winstuitkering.
 • Het kan ook kleinschaliger met de verhuur van een kamer, camper of caravan.
 • Met beleggen kunt u een passief inkomen genereren. Beleggen levert op de lange termijn een hoger rendement op dan sparen. Als u een vermogen heeft opgebouwd dan kunt u het jaarlijkse rendement of dividend gebruiken als aanvulling op uw inkomsten.       
 • Dividend is een onderdeel van beleggen. Sommige bedrijven keren regelmatig een deel van de winst uit aan hun aandeelhouders. U kunt dividend beleggen om inkomen te genereren. Koopt u dus dividendaandelen of een dividendfonds, dan strijkt u regelmatig een inkomen op. 
 • Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering, waarbij eigenlijk de bank wordt overgeslagen. Investeren in een lening levert een inkomen op. Via crowdfund-platforms kan men in diverse soorten leningen beleggen. 
 • Geld uitlenen aan particulieren, ook wel P2P-kredietverlening genoemd. Daarbij voorzien geldverstrekkers in de kredietbehoefte van andere particuliere kredietnemers.
 • Werk uitbesteden en een marge opstrijken. Personeel is een grote passieve inkomstenbron. 
 • Schrijf een boek of ontwikkel een (online) cursus. De verkopen ervan leveren dan een passieve inkomstenbron op.
 • Wees creatief. Er zijn nog veel meer manieren om passief geld te verdienen. Verkoop foto’s op een website, begin een blog, affiliate marketing, bouw een app, deel uw auto, enzovoort.

Pas op voor passief verliezen!

Rente is de bekendste vorm van passief inkomen. U zet geld op uw spaarrekening en na verloop van tijd is het meer geworden dankzij de spaarrente. Alleen is de rente op uw spaartegoed vaak laag. Als u de inflatie meetelt, dan teert u in op uw vermogen. Das is eigenlijk passief verlies!. Beleggen levert op de langere termijn een hoger rendement op en is een goede bescherming tegen inflatie. Omdat beleggingen doorgaans meestijgen met de inflatie. Sparen of beleggen? Gelet op het lange termijn rendement moet u zeker starten met beleggen.

 • Stel u hebt €25.000,- spaargeld 
 • Na 10 jaar op een spaarrekening: €28.812
 • Na 10 jaar beleggen in normale omstandigheden: €39.934

Beleggen is een vorm van passief inkomen. Door geld te investeren, maakt u op de langere termijn winst en groeit uw passieve vermogen zonder dat u er veel voor hoeft te verrichten.

beleggen is een zaak van lange adem
Bron: Finner.nl

Om te starten met beleggen hebt u niet veel geld nodig. Je kunt ook beleggen met kleine bedragen. Passief inkomen creëren met beleggen is een zaak van de lange adem. Door regelmatig een klein bedrag in te leggen op uw beleggingsrekening kunt u rustig ervaring opdoen. Met periodiek beleggen spreidt u uw inleg en de risico’s. Belangrijk is dat u zich bewust bent van de risico’s van beleggen. Uw beleggingen kunnen minder waard worden. De geschiedenis bewijst dat op langere termijn het rendement van beleggen altijd positief is. Periodiek beleggen is een goed alternatief voor sparen. Of de beurs stijgt, of daalt, u schrijft op vaste momenten een bedrag over naar uw beleggingsrekening. 

Succesvol passief inkomen opbouwen? Begin met een plan!

Beleggen om passief inkomen te genereren is een goede keuze. Maar beginnen met beleggen vraagt wel de juiste voorbereiding. Maak daarom een goed plan. Het helpt om teleurstellingen te voorkomen. Finner geeft handvatten in het gratis ebook ‘Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen’. Als uw plan helder is, moet u kiezen welke vorm het beste bij u past. Passief inkomen creëren via een vermogensbeheerder, of zelf doen bij een broker. Deze test helpt om te bepalen welke vorm bij u past.

Laat een vermogensbeheerder passief inkomen genereren

Beleggen kunt u eenvoudig doen via een vermogensbeheerder. Laten beleggen door specialisten, die u helpen met het genereren van passief inkomen. Samen met hen spreekt u af wat uw doel is, welke risico’s u wilt nemen en wat dit kost. De vermogensbeheerder gaat vervolgens aan het werk voor u. Uw geld wordt door de vermogensbeheerder belegd. Regelmatig wordt u op de hoogte gehouden over rendementen en groei van uw passieve inkomen. Laten beleggen is een eenvoudige, laagdrempelige manier om passieve inkomsten te genereren. Het is vooral een ideale oplossing voor mensen die zelf niet de tijd, kennis of interesse hebben om te beleggen, maar wel graag van het extra rendement op lange termijn willen genieten. Een overzicht van alle vermogensbeheerders vindt u op Finner.

Creëer passieve inkomsten via een broker

Wilt u zelf uw beslissingen nemen. Het beheer over uw beleggingen in eigen hand houden. Dan is zelfbeleggen de ideale oplossing voor u. Eigen verantwoordelijkheid is hier leidend. Zelf uw doel en de risico’s die u wilt lopen bepalen. Zelf de juiste strategie kiezen om passieve inkomsten te genereren.

U opent een beleggingsrekening bij een broker en u bepaalt zelf waarin u belegt. U kiest uit aandelen, obligaties, of alternatieve beleggingen. Maar ook indextrackers en beleggingsfondsen. Het is allemaal zelf aan te kopen of te verkopen. Zelf beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. U kunt beginnen door bijvoorbeeld relatief veilige en goed gespreide indexfondsen te kopen. Wilt u meer weten over een beleggingsrekening openen of welke brokers er zijn?

Vergelijk voor het beste passieve inkomen!

Veel mensen verdienen nog geen passief inkomen omdat ze zelf passief zijn. Voor het genereren van passief inkomen moet u wel aan de slag. Begin daarom met beleggen. Kies een vorm die bij u past. Hebt u uw keuze nog niet gemaakt? Laten beleggen, of zelf beleggen? Doe dan de test op Finner. Vermogensbeheerders vergelijken, of brokers vergelijken. Het kan eenvoudig op Finner. Zo helpen wij u op weg om de juiste keuze te maken om passief inkomen te verdienen met beleggen.