Passief beleggen of toch actief beleggen?

Deel dit artikel
passief beleggen

Wanneer u uw beste vermogensbeheerder zoekt, staat u ook voor de keus: passief beleggen of actief beleggen. Veel beleggers denken direct aan de kosten en zoeken een passieve beheerder. Toch kunnen er ook redenen zijn om juist voor actief beheer te kiezen. Wat is voor u de beste keuze? In dit artikel zetten we de verschillende benaderingen op een rij en kijken we wat voor strategie professionele partijen hanteren.Wat voor strategie gebruiken professionele vermogensbeheerders?

Professionele partijen hanteren uiteenlopende strategieën om het vermogen van hun klanten te beheren. De drie bekendste beleggingsstrategieën zijn:

 • passief beleggen
 • actief beleggen gericht op vermogensbehoud
 • actief beleggen gericht op outperformance


Een actieve belegger heeft over het algemeen tot doel een beter rendement te behalen dan een bepaalde index. Een passieve belegger heeft juist als doel om zo dicht mogelijk bij een bepaalde index te blijven.


Afhankelijk van uw situatie en voorkeuren kan een van de bovenstaande strategieën een goede aanpak zijn. Dit is uiteraard geen volledige lijst met strategieën. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden. Wat de beste vermogensbeheerder is hangt dus echt af van de situatie. Hieronder gaan we dieper in op deze strategieën.Passief beleggen

Een passieve belegger gelooft niet dat de ontwikkeling van de financiële markten te voorspellen valt. Het is daarom maar beter de markt te volgen. Het is een slimme aanpak, omdat op de langere termijn de markten altijd stijgen. Superbelegger Warren Buffett - zelf een zeer succesvolle actieve belegger - adviseert beleggers om voor indexbeleggen te kiezen.


‘De meeste beleggers, zowel institutionele als individuele beleggers, zullen merken dat de beste manier om aandelen te bezitten, een indexfonds is dat minimale kosten in rekening brengt. Degenen die dit pad volgen, zullen zeker de nettoresultaten (na vergoedingen en onkosten) van de overgrote meerderheid van beleggingsprofessionals verslaan.’ 

Warren Buffett aan zijn aandeelhouders


Deze conclusie wordt ondersteund door diverse onderzoeken, die stellen: passief beleggen is beter dan actief. Kiest u voor passief beheerd beleggen, dan zal de vermogensbeheerder op basis van een vooraf vastgesteld risicoprofiel de portefeuille beleggen in trackers of indexfondsen met aandelen, obligaties en liquiditeiten en de beleggingen wereldwijd spreiden. Herbalanceren van de portefeuille wordt periodiek gedaan om deze in lijn te houden met het risicoprofiel en uw situatie. Enkele voorbeelden van overtuigd passieve vermogensbeheerders zijn: The Index People, iBeleggen, Topcapital, Stoic en Index Capital.


Het grootste voordeel van passief beleggen zijn vaak de lagere kosten. De aanbieder hoeft geen dure research in te kopen en niet wekelijks te vergaderen met het beleggingscomité of er bijvoorbeeld meer of minder in China belegd zal worden. Daarnaast is het een voorspelbare strategie. Als de markt omhoog gaat, gaan uw beleggingen mee. Maar ook omgekeerd. Via indexbeleggen kan eenvoudig spreiding worden aangebracht in een portefeuille.


Mocht u zich willen verdiepen in het fenomeen passief beleggen, dan is het boek “de beleggingsillusie” een aanrader. Of lees het artikel Indexbeleggen - eenvoudig en voordelig op Finner. Actief beleggen gericht op vermogensbehoud

De tegenhanger van passief beleggen is actief beleggen. Er zijn vele vormen van actief beheer. Kenmerkend is dat een vermogensbeheerder door het innemen van afwijkende posities ten opzichte van een benchmark, een bepaalde doelstelling probeert te realiseren. Zo’n doelstelling kan zijn om het vermogen zo lang mogelijk in stand te houden. Dat is vooral van belang voor beleggers die tegen pensionering aanzitten en beseffen dat het opgebouwde vermogen een belangrijk middel is om hun doelen te behalen. 


Diverse vermogensbeheerders spelen hierop in met een actieve strategie gericht op vermogensbehoud. De overtuiging is dat in eerste instantie bescherming moet worden geboden tegen grote koersdalingen. De belangrijkste methode om dit toe te passen is door in tijden van onrust de risicovolle beleggingen in de portefeuille tijdig af te bouwen. In mindere tijden op de beurs bouwen zij bijvoorbeeld de blootstelling aan aandelen af. Zij zijn actief bezig om uw portefeuille zo optimaal mogelijk te beschermen en uw vermogen in stand te houden. Voorbeelden van partijen die een dergelijke strategie hanteren zijn Care IS Vermogensbeheer, IBS Asset Management, Optimix Vermogensbeheer en OHV Vermogensbeheer. 


Een andere strategie die tegen pensionering interessant kan zijn is om zoveel mogelijk inkomen uit de portefeuille te genereren. Dit kan dan door dividenduitkerende aandelen of obligaties met een hoge rente te selecteren. 


In vergelijking met passief beleggen zijn de kosten van een actieve strategie vaak hoger. De beheerder zal immers research doen of inkopen en zal op basis hiervan frequenter (dan bij passief beleggen) beslissen om de beleggingen aan te passen. Dat gaat gepaard met hogere transactiekosten. 


Actief beleggen kan een bewuste keuze zijn voor mensen die een specifieke doelstelling voor hun vermogen hebben, zoals vermogensbehoud. Het grootste voordeel - wanneer een beheerder deze strategie succesvol hanteert - is dat grote verliezen kunnen worden beperkt. Succes is uiteraard niet gegarandeerd. Actief beleggen gericht op outperformance

Een vermogensbeheerder kan ook actief beleggen met als doel outperformance, oftewel het beter presteren dan een bepaalde index. Er zijn veel partijen met een dergelijke strategie. Belangrijke criteria om dergelijke partijen te beoordelen zijn welke benchmark (markt) de partij volgt en hoe succesvol de partij in het verleden is geweest.


Een ander criterium is of de partij actief is op basis van fundamentele inzichten (lange termijn vooruitzichten) en/of op basis van technische inzichten. De grootbanken zijn vanuit historisch perspectief vaak actieve beleggers, gebaseerd op fundamentele inzichten (lange termijn) en technische inzichten (korte termijn). Een voorbeeld is Rabo beheerd beleggen actief, of ABN Amro vermogensbeheer.


Het blijkt in de praktijk uitdagend voor partijen die outperformance willen behalen, om dit consistent te doen. Met een dergelijke strategie is de kans in ieder geval groot dat het rendement, zowel in de positieve als negatieve zin, afwijkt van het marktgemiddelde.


Actieve vermogensbeheerders kunnen ook door geautomatiseerde kwantitatieve analyse (algoritmes) de markt beoordelen en actief in en uit aandelen stappen. In tijden van onrust wordt er actief naar kansen gezocht om een beter rendement te behalen dan de markt. Een overzicht van alle vermogensbeheerders in Nederland vindt u hier.De beste strategie?

Er is een voortdurend debat gaande tussen voorstanders van actief en passief beleggen. Wat de beste strategie of beheerder is, is afhankelijk van uw situatie en voorkeuren. Een keuze die u in elk geval actief moet maken.


Kiest u voor beheerd beleggen, dan kiest u voor gemak. Er zijn beheerders, die zowel een actieve als passieve strategie aanbieden. Belangrijk is om u van tevoren te verdiepen in de materie, zodat u weet waar u voor betaalt en wat u redelijkerwijs kunt verwachten. Zo voorkomt u nare verrassingen achteraf.


Om u te helpen heeft o.a. de AFM een aantal vragen opgesteld die u aan uw beheerder kunt stellen over het beleggingsbeleid. Deze hebben wij ook opgenomen in onze beoordeling van vermogensbeheerders. Vermogensbeheer vergelijken doet u eenvoudig op Finner.


Kiest u voor zelf beleggen? Dan is zelf passief beleggen een veilige keuze voor beginnende zelfbeleggers. U maakt zelf uw keuzes, in welke indextrackers of indexfondsen u belegt. Zo doet u ervaring op. Daarnaast kunt u actief zelf beleggen, door aandelen, of fondsen te selecteren. Als zelfbelegger kiest u welbewust voor het volgen van een index (ETF), of voor een actief beleggingsfonds dat probeert beter te presteren dan een index. Bij zelf beleggen bent u wel zelf verantwoordelijk voor een goede risicoafweging en spreiding in uw portefeuille. Dit vraagt wel de meer kennis en tijdsinspanning. Brokers vergelijken kan snel en eenvoudig op Finner.


Hulp nodig? Dan helpen we graag verder met een advies op maat.    Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement