Zakelijk beleggen vergelijken

zakelijk beleggen

Als ondernemer of zzp’er investeert u natuurlijk in uw bedrijf. Maar wat doet u met vermogen dat niet direct nodig is? En hoe belegt u voor later? Zakelijk beleggen kan een fiscaal aantrekkelijke optie zijn. Kiest u voor zelf beleggen of laten beleggen? En kiest u uiteindelijk voor beleggen in privé of in de bv? Finner zet uiteen hoe u zakelijk beleggen kunt vergelijken. 

Zakelijk beleggen – financiële oplossingen

Overweegt u om zakelijk te beleggen? Dan moet u een aantal keuzes maken. De eerste keuze betreft hoe u wilt beleggen. 

 • Wilt u zelfstandig beleggingsbeslissingen te nemen? Risico’s afwegen. Keuzes maken. U doet het dagelijks. Dan kiest u voor zakelijk zelf beleggen bij een broker. Zelf beleggen vereist wel een ander kennisniveau dan beheerd beleggen. U bepaalt zelf hoeveel risico u wilt lopen en hoe u spreidt tussen aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten. 
 • Wilt u als ondernemer uw handen vrij hebben voor de zaak en hebt u geen tijd voor beleggen? U denkt: “Beleggen laat ik over aan de experts. Ieder zijn eigen vak”. Kies dan voor het gemak van zakelijk vermogensbeheer, of bij een inlegbedrag vanaf € 500.000 eventueel voor private banking
 • Bent u zzp’er? Dan is fiscaal pensioenbeleggen mogelijk voor u interessant. Als zzp’er pensioen opbouwen kan met fiscaal voordeel door uw fiscale jaarruimte te benutten. Het vermogen is dan echter niet vrij opneembaar. Met het opgebouwde vermogen koopt u na uw pensioen een pensioenuitkering aan.

Vindt u het lastig om te bepalen of laten beleggen of zelf beleggen de beste beleggingsvorm voor u is?  Op Finner vindt u een test die u helpt om de juiste keuze te maken.

Zakelijk zelf beleggen bij een broker

Wilt u zakelijk zelf beleggen? Dan heeft u een broker nodig. Helaas is het aanbod van zakelijke brokerrekeningen de afgelopen jaren flink afgenomen, omdat diverse brokers deze dienstverlening beëindigden. 

Brokers met een zakelijke (zelf) beleggingsrekening

Hieronder tonen wij alle Nederlandse brokers waar u zelf zakelijk kunt beleggen in aandelen en/of indexfondsen. 

BrokerProductaanbodZakelijk Beleggen
ABN AMRO Zelf Beleggen(Basis en Plus)AllroundAlleen met persoonlijke holding, stamrecht- of pensioen B.V.MEER INFO
Brand New DayAlleen indexfondsenTijdelijke klantenstop voor zakelijke rekeningen.
EasybrokerAllroundJa. Geen aanvullende voorwaarden bekend, wel additionele kosten van toepassing. MEER INFO
INGZelf op de BeursAllroundZakelijke betaalrekening verplicht. MEER INFO
LynxAllroundAlleen als u door de MiFID als professionele belegger wordt gekwalificeerd.MEER INFO
MeesmanAlleen indexfondsenJa. Geen aanvullende voorwaarden bekend. MEER INFO
MexemAllroundJa. Geen aanvullende voorwaarden bekend. MEER INFO
RabobankZelf BeleggenAllroundAlleen als u al zakelijk bankiert bij de Rabobank. Openen kan alleen via de lokale bank. MEER INFO

Saxo Bank
AllroundJa. Geen aanvullende voorwaarden bekend. MEER INFO
Bron: Finner, overzicht brokers Nederland met een zakelijke beleggingsrekening, peildatum 1 januari 2024. 

Let op: Vermogensbeheer (laten beleggen) is in dit overzicht niet meegenomen. Naast bovengenoemde brokers zijn er een aantal buitenlandse brokers die in Nederland diensten aanbieden zoals Etoro, IG en Openbank. Deze zijn niet meegenomen.

Brokers zonder zakelijke (zelf) beleggingsrekening

Bij de volgende brokers is het momenteel niet mogelijk om een zakelijke zelf beleggen rekening te openen:

BrokerProductaanbodZakelijk beleggen?
Bux ZeroAllroundNee
DEGIROAllroundNee
Fitvermogen(Index)fondsenNee
Trade RepublicAllroundNee
Scalable CapitalAllroundNee
MeDirectAllroundNee

De markt voor zakelijk beleggen is continu in verandering. Heeft u aanvullingen op bovenstaande tabel? Laat het ons weten en wij vullen de tabel aan. 

De meeste zelf beleggers kiezen voor een gespecialiseerde online broker. Op Finner kunt u eenvoudig alle brokers in Nederland vergelijken. Op basis van uw wensen en handelsprofiel selecteren wij de beste brokers voor uw situatie. Finner maakt de kosten van het broker platform inzichtelijk en zet alle opties, voorwaarden en mogelijkheden van het platform op een rij.

Zakelijke beleggingsrekening openen

Om een zakelijke beleggingsrekening bij een broker te openen zijn meer gegevens nodig dan voor een privé beleggingsrekening. Zorg ervoor dat u onderstaande gegevens bij de hand hebt om een zakelijke beleggingsrekening te openen, zoals:

 • Uittreksel handelsregister Kamer van Koophandel
 • Kopie geldig identiteitsbewijs van iedere bestuurder
 • Kopie bedrijfsstatuten
 • Verklaring Uiteindelijk Belanghebbende
 • Formulier Bepalen Buitenlandse Belastingstatus
 • Legal Entity Identifier – meer info hierover vindt u op kvk.nl 
 • Indien van toepassing een verklaring bevoegden 

Zodra uw aanvraag is verwerkt en goedgekeurd, kunt u geld storten naar uw zakelijke beleggingsrekening en beginnen met beleggen. 

Zakelijk laten beleggen – kijk verder dan uw huisbank

Overweegt u uw zakelijk vermogen te laten beleggen? Op een paar uitzonderingen na, kunt u bij de meeste vermogensbeheerders wel voor een zakelijke vermogensbeheerrekening terecht. Meestal kan het ook bij uw eigen bank. Nederlandse grootbanken, zoals ABN AMRO, ING of Rabobank, bieden vrijwel allemaal zakelijke beleggingsrekeningen aan. Toch is het vaak lonend om verder te kijken dan uw huisbank. Wilt u de beste vermogensbeheerder vinden voor uw situatie? Vraag een gratis adviesrapport aan. Finner helpt u graag de beste partij voor zakelijk vermogensbeheer of private banking te selecteren. Maar let op: Finner geeft geen fiscaal advies. Hiervoor kunt u terecht bij een fiscalist. 

Finner beoordeelt alle vermogensbeheerders op 80 punten. Dit betreft organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. We controleren of partijen over de vereiste vergunningen beschikken. Verder kijken wij naar de onafhankelijkheid van partijen. Wanneer een partij volledig transparant is over rendement, risico, kosten en beleid, wegen wij dat mee als belangrijk voordeel. De beoordelingen vindt u terug in onze vermogensbeheer vergelijking. 

Beleggen in bv of privé?

Een andere keuze die u moet maken, is of privé of zakelijk beleggen de beste keuze voor u is. De keuze tussen privé beleggen of beleggen met een bv is met name een fiscale afweging. Het zakelijk belegd vermogen belast de fiscus namelijk anders dan privévermogen. De rechtsvorm van uw bedrijf speelt ook een rol. Als directeur-grootaandeelhouder van een bv kunt u vermogen in de bv houden en sparen of beleggen, of u kunt het bedrag aan uzelf als dividend uitkeren en dit vervolgens privé sparen of beleggen. Deze keuze heeft fiscale consequenties. 

Belasting uit Aanmerkelijk belang (Box 2)

Heeft u een besloten vennootschap (bv)? Als directeur-grootaandeelhouder van een bv betaalt u belasting over het werkelijk behaalde rendement. Afhankelijk van de hoogte van de winst betaalt u 19% vennootschapsbelasting als uw winst lager is dan € 200.000, of 25,8% bij een hogere winst (betreft 2023 en 2024). 

Verder betaalt u belasting over het aanmerkelijk belang in box 2 indien u vermogen vanuit de bv uitkeert naar privé. Vanaf 1 januari 2024 zijn er 2 schijven in box 2. Over inkomen uit aanmerkelijk belang tot € 67.000 betaalt u 24,50% belasting, boven de € 67.000 betaalt u 33%. De gecombineerde belastingdruk (vennootschapsbelasting en belasting aanmerkelijk belang) is dan minimaal 38,8%. Door de verhoging van het toptarief in box 2 naar 33% zal de gecombineerde belastingdruk voor winsten boven € 200.000 hoger zijn dan het toptarief van box 1 (49,5%) in de inkomstenbelasting. Deze box 2 belasting betaalt u alleen wanneer u kiest voor uitkering naar privé. Zolang het vermogen binnen de bv blijft betaalt u alleen de vennootschapsbelasting. Hiermee kunt u een groot deel van de belasting uitstellen naar een moment in de toekomst. En wat u nu nog niet aan belasting betaalt kunt u blijven beleggen. 

Het omslagpunt bepalen

Er zijn veel factoren die meespelen in de afweging tussen privé of zakelijk beleggen. Waar ligt het omslagpunt beleggen in bv of privé? Dit hangt af van uw situatie. Daarin spelen de volgende factoren een rol:

 • de hoogte van het vermogen
 • hoeveel rendement u behaalt
 • welk percentage vennootschapsbelasting u betaalt
 • of u een fiscale partner hebt
 • of er meer vermogen in box 3 zit of juist schulden
 • hoe groot het risico is op een zakelijk faillissement

Bij grotere vermogens kan het aantrekkelijker zijn om vermogen in de bv te beleggen. Grotere vermogens worden in box 3 namelijk relatief zwaarder belast dan kleine vermogens. Finner heeft dit uitgewerkt in een apart artikel over de vermogensbelasting. Zolang het geld in de bv zit, betaalt u alleen vennootschapsbelasting over het rendement. Wel wordt beleggen binnen de bv minder gunstig naarmate het rendement hoger ligt. Daar staat tegenover dat u niets betaalt bij een rendement van nul procent. En boekt u een keer verlies, dan kunt u dat aftrekken van de bedrijfswinst. Zo is het mogelijk uw vermogen optimaal te laten renderen. 

Het is ook een optie om het vermogen te splitsen in zakelijk en privé beleggen. Doordat bij zakelijk beleggen specifiek het rendement wordt belast, wordt dit bij een hoog rendement minder aantrekkelijk. Het gedeelte met hoog rendement zou u dan kunnen gebruiken om privé te beleggen, het gedeelte met een laag rendement in de bv.  

De materie is complex. Neem daarom contact op met een fiscalist als u het exacte omslagpunt en de meest optimale verdeling voor uw situatie wilt laten berekenen. 

Eenmanszaak of bv? 

Heeft u een eenmanszaak, of wilt u beleggen als zzp’er? Dan kunt u zakelijk beleggen. U betaalt dan belasting in box 1 over het werkelijk behaalde rendement. De mogelijkheden voor zakelijk beleggen bij een eenmanszaak zijn beperkter dan bij beleggen in bv. Zakelijk beleggen met een eenmanszaak wordt daarom in de praktijk niet vaak gedaan. Er zitten diverse haken en ogen aan. We noemen de volgende aandachtspunten bij zakelijk beleggen als zelfstandige:

 • Als zzp’er of eenmanszaak mogen alleen tijdelijke liquide middelen  met een zakelijk doel belegd worden
 • Belegd vermogen eenmanszaak wordt belast in box 1
 • Tarieven box 1 liggen hoger dan box 3
 • U betaalt alleen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement
 • Eventuele verliezen zijn te verrekenen met bedrijfswinst

Het is een complexe materie, waarbij goed advies zich vaak uitbetaalt. 

Belasting privé beleggen box 3

Als particulier krijgt u te maken met de vermogensrendementsheffing uit box 3 als uw vermogen groter is dan de vrijstelling. De fiscus werkt in box 3 nog met fictieve rendementen. Er is een overgangsfase naar een heffing op basis van reële rendementen. De vermogensheffing zal de komende jaren flink veranderen. Daarover leest u meer in ons artikel over de vermogensbelasting. Zakelijk beleggen wordt niet belast in box 3, maar in box 1 en/of 2 en enkel de werkelijk behaalde rendementen worden belast. 

De op of via dit artikel aangeboden informatie is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, juridisch of fiscaal) advies. De getoonde informatie is ook niet toegespitst op uw persoonlijke situatie.