Zakelijk beleggen vergelijken? Voordelen in privé of bv

Deel dit artikel

Als ondernemer of zzp’er investeert u natuurlijk in uw bedrijf. Maar wat doet u met vermogen dat niet direct nodig is? En hoe bouwt u vermogen voor later op? Een zakelijke beleggingsrekening kan een interessante optie zijn. Overtollig geld kunt u namelijk fiscaal aantrekkelijk zakelijk beleggen. In dit artikel leest u meer over de voor- en nadelen van zakelijk beleggen.Zakelijk beleggen - Kijk verder dan uw huisbank

Overweegt u om zakelijk te beleggen? Maak dan eerst de keuze hoe u wilt beleggen. 

 • Wilt u als ondernemer uw handen vrij hebben voor de zaak en hebt u geen tijd voor beleggen? Kies dan voor het gemak van zakelijk vermogensbeheer. Beleggen laat u over aan de experts. Ieder zijn eigen vak. 
 • Of spreekt het u juist aan om zelfstandig beleggingsbeslissingen te nemen? Risico’s afwegen. Keuzes maken. U doet het dagelijks. U wilt het ook als belegger. Dan kiest u voor zakelijk zelf beleggen en opent u een zakelijke beleggingsrekening bij een broker. Zelf beleggen vereist een ander kennisniveau dan beheerd beleggen. 

Vindt u het lastig om te bepalen wat de beste beleggingsvorm voor u is? Deze test helpt de juiste keuze te maken.


Voor uw beleggingsrekening is het nuttig om verder te kijken dan de zakelijke rekening die loopt bij uw huisbank. Nederlandse grootbanken bieden allemaal zakelijke beleggingsrekeningen aan. Maar de meeste zelf beleggers kiezen voor een gespecialiseerde online broker. Finner helpt u bij het vinden van de juiste partij om uw zakelijke vermogen te beleggen. Een overzicht van alle brokers in Nederland vindt u op Finner. Vul uw wensen in en vergelijk de brokers.Maak de afweging -  Beleggen in bv of privé

De volgende keuze is of u privé belegt, of zakelijk. Dat is een fiscale afweging. Het zakelijk belegd vermogen wordt namelijk anders belast dan privévermogen. Bij zakelijk beleggen telt het rendement als bedrijfswinst. U betaalt belasting over het daadwerkelijke behaalde rendement. Eventuele verliezen zijn aftrekbaar van de bedrijfswinst. U belegt in box 1.


Als particulier belegt u in box 3. De eerste 30.846 euro is heffingsvrij (in 2020, voor fiscale partners geldt het dubbele bedrag). Over de rest van het vermogen rekent de fiscus met een fictief of forfaitair rendement. Het rendement wordt verdeeld over drie vermogensschijven en daar betaalt u als privé-belegger dan 30% belasting over. Hoe meer vermogen, des te hoger de belasting die u betaalt.


Tabel berekening rendement op privévermogen over 2020

SchijfUw (deel van de) grondslag sparen en beleggenPercentage 0,07%Percentage 5,28%Percentage gemiddeld rendement
1€30.846 - €72.79867%33%1,789%
2vanaf € 72.798 tot € 1.005.57321%79%4,185%
3Vanaf € 1.005.5730%100%5,28%

Bron: Belastingdienst.nlVerschil bv of privé

Er zit verschil tussen beleggen in privé of bv. Met een rekenvoorbeeld maken we het verschil voor u duidelijk. Stel, u belegt privé €50.000 en behaalt een rendement van 0,4% = €200, dus uw vermogen bedraagt aan het eind van het jaar €50.200. 


Privé belasting (box 3)


Uw (deel van de) grondslag sparen en beleggenPercentage 0,07%Percentage 5,28%Totaal RendementNetto belasting (30%)
1€50.200 – €30.846 = €19.35467% van €19.354 = €933% van €19.354 = €337€346€103


Belasting zakelijk (box 1)

In box 1 wordt het werkelijk behaalde rendement belast. Evi van Lanschot gaat uit van een gemiddelde belastingdruk van 40% op de zakelijke rekening. In dat geval betaalt u:

40% van €200 = €80

Bron: Evi van Lanschot


In dit geval is zakelijk beleggen fiscaal aantrekkelijker. Bij een laag rendement is het vaak aantrekkelijker om vermogen zakelijk op te bouwen. Het vermogen moet dan wel uitkomen boven de vrijstelling in box 3. 


Met deze handige rekentool berekent u eenvoudig het bedrag dat u als particulier aan belasting in box 3 betaalt. Vergelijk dat met het effectieve belastingtarief dat voor u als zzp’er of eenmanszaak geldt. Door de belastingheffing te vergelijken kunt u een weloverwogen keuze maken tussen privé beleggen en zakelijk beleggen.


Beleggen in privé of bv?

Bij een hoger rendement is wellicht privé vermogen opbouwen aantrekkelijker. Het omslagpunt is het rendement waarbij de groei van het vermogen bij beleggen in de bv en privé gelijk is. Dat omslagpunt hangt af van uw situatie:

 • de omvang van uw vermogen, 
 • hoeveel rendement u behaalt, 
 • welk percentage vennootschapsbelasting u betaalt, 
 • of u een fiscale partner hebt,
 • of er meer vermogen in box 3 zit of juist schulden.


Bij grotere vermogens kan het aantrekkelijker zijn om uw vermogen in de bv te beleggen. Zolang dit geld in de bv zit betaalt u alleen vennootschapsbelasting over het rendement. Na een goed jaar betaalt u wat meer belasting, maar bij een rendement van nul procent betaalt u niets. En boekt u een keer verlies, dan kunt u dat aftrekken van de bedrijfswinst. Zo is het mogelijk uw vermogen optimaal te laten renderen. Het is ook een optie om het vermogen te splitsen. Het gedeelte met hoog rendement in privé, het gedeelte met laag rendement in de bv.


Mocht u als directeur-grootaandeelhouder (dga) vermogen willen opbouwen, dan kunt u vermogen in de bv houden en sparen of beleggen, of u kunt het bedrag aan uzelf uitkeren als dividend en dit vervolgens privé sparen of beleggen.Afwegingen voor zzp’ers - Privacy

Een aspect dat snel over het hoofd gezien kan worden bij zakelijk beleggen als zzp’er, zijn de regels rond privacy. Voor alle bv’s geldt de verplichting een beknopt jaarverslag te deponeren. Dit is voor iedereen toegankelijk. Een dga moet daarom de afweging maken tussen privacy en fiscaal voordeel. Het fiscale voordeel van zakelijk beleggen kan voor veel ondernemers ruimschoots opwegen tegen een beperkte privacy.Afwegingen voor zzp’ers - Eenmanszaak of bv 

Een ander aandachtspunt is de bedrijfsvorm. De mogelijkheden voor zakelijk beleggen bij een eenmanszaak zijn beperkt. Een bv biedt meer ruimte om zakelijk te beleggen. Binnen de bv mag in principe ongelimiteerd vermogen worden opgebouwd. Als zzp’er of eenmanszaak mag alleen geld voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer worden aangehouden. Anders ziet de fiscus het vermogen alsnog als privévermogen.Verschillen bij faillissement

Beleggen vanuit uw bedrijf is niet zonder risico’s. Naast de risico’s van beleggen bent u in het geval van een faillissement al uw zakelijk belegde vermogen kwijt. Uw zakelijke beleggingen tellen mee in de boedel in geval van faillissement. Dit kan een nadeel zijn ten opzichte van beleggen in privé, als u als ondernemer niet (meer) privé aansprakelijk bent voor verplichtingen van het bedrijf. Toch is dit risico relatief. Want wanneer u als eenmanszaak, of als privépersoon geld belegt, dan bent u dit ook kwijt op het moment dat de zaken niet goed gaan. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met vermogen dat u in ieder geval de komende jaren niet nodig zult hebben.Zakelijk beleggen vergelijken

Overweegt u zakelijk beleggen? Kijk dan goed waar het kan. Niet alle partijen bieden een zakelijke beleggingsrekening aan. Op Finner kunt u eenvoudig alle brokers vergelijken. Op basis van uw wensen en handelsprofiel selecteren wij de beste brokers voor uw situatie. Finner maakt de kosten van het platform inzichtelijk en zet alle opties, voorwaarden en mogelijkheden van het platform op een rij. 


Wilt u liever zakelijk vermogensbeheer? Finner beoordeelt alle partijen op 80 punten. Dit betreft organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. We controleren of partijen over de vereiste vergunningen beschikken. Verder kijken wij naar de onafhankelijkheid van partijen. Wanneer een partij volledig transparant is over rendement, risico, kosten en beleid, wegen wij dat mee als belangrijk voordeel. De beoordelingen vindt u terug in onze vermogensbeheer vergelijking. Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement