Geld investeren – hoe pak ik dat aan?

U wilt geld investeren. Maar hoe pak je dat aan? Want er zijn veel mogelijkheden: vastgoed, crowdfunding, startups, leningen – met elk zijn eigen rendement en risico. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij. Of wilt u liever geld beleggen. De twee begrippen – investeren en beleggen – worden vaak door elkaar gebruikt. Ook de mogelijkheden om te beleggen vindt u hieronder.

Hoe kun je geld investeren?

Hoe kun je beleggen?

Wat zijn de verschillen tussen investeren en beleggen?

Wat is investeren?

En wat is beleggen?

Hoe kun je geld investeren?

Investeren kan op verschillende manieren. Hieronder een overzicht van verschillende mogelijkheden waarin u geld kunt investeren.

Geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed doet u door bijvoorbeeld een woning, vakantiewoning of kantoor te kopen en die te verhuren. Onroerend goed kopen, investeren in een renovatie en met winst doorverkopen, is een andere vorm van een vastgoedinvestering. Het vraagt een fors bedrag aan eigen kapitaal, maar kan een aantrekkelijk rendement opleveren. Het is ook relatief veilig, omdat u het onroerende goed als onderpand bezit.

Het is ook mogelijk om te beleggen in vastgoed. Dat kan door een (beursgenoteerd) vastgoedfonds te kopen. Beleggen in onroerend goed vereist kleinere bedragen dan direct onroerend goed kopen en u kunt zo beter risico spreiden.

Geld investeren in crowdfunding en startups

Samen met een aantal betrokken mensen kunt u via crowdfunding geld steken in een beginnend bedrijf, of een project. Investeren via crowdfunding doet iemand vaak niet alleen om rendement te behalen, maar ook vanuit betrokkenheid om een bepaald initiatief te steunen. Via crowdfunding kan men bijvoorbeeld aandelen kopen van een startup, of een lening beschikbaar stellen tegen een bepaalde rente. Dat laatste is ondertussen uitgegroeid tot de grootste vorm van crowdfunding. Crowdfunding is vooral populair als financiering voor startups, vastgoed en het mkb. Er bestaan diverse online platforms waar men terecht kan voor crowdfunding.

Geld investeren in onderhandse leningen

Investeren kan ook via onderhandse leningen, of peer-to-peer lending. De investeerder leent direct geld aan een tegenpartij, zonder tussenkomst van een bank. Het voordeel is dat u met een onderhandse lening direct de rente opstrijkt. Er is wel sprake van een debiteurenrisico. Er bestaan diverse online platforms waar men terecht kan voor onderhandse leningen.

Hoe kun je beleggen?

Geld beleggen kan op meerdere manieren. U kunt het zelf doen, via zelf beleggen. Dat is uitdagend en kan veel voldoening geven, maar het vereist wel tijd, interesse en kennis. U zet zelf uw strategie uit, kiest de producten waarin u wilt beleggen en bewaakt zelf het risico in uw beleggingsportefeuille. Bekende manieren van beleggen zijn aandelen kopenobligaties kopen of alternatieven zoals beleggen in vastgoed, of beleggen in goud en zilver. U kunt direct beleggen in deze assets, maar het kan ook via beleggingsfondsen of via indexbeleggen.

Vindt u dit allemaal wat veel gevraagd, of ontbreekt het u aan tijd? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw geld te laten beleggen door een professionele vermogensbeheerder. De vermogensbeheerder stelt samen met u vast hoeveel risico u wilt lopen en belegt uw geld dan voor u in lijn met dat risicoprofiel. Vergelijk dan de mogelijkheden voor vermogensbeheer!

Geïnteresseerd in beleggen? Of benieuwd wat beleggen op termijn kan opleveren? Verdiep u dan in het onderwerp beginnen met beleggen. Of lees verder in een van onze ebooks.

Wat zijn de verschillen tussen investeren en beleggen?

Investeren heeft vaak ook te maken met het beschikbaar stellen van kennis of tijd, terwijl beleggen alleen maar gaat om het inleggen van geld. Beleggen kan ook met kleinere bedragen, terwijl het bij investeren vaak om veel meer geld gaat. Zijn het bij investeringen doorgaans bedrijven die dat doen, beleggen is bij uitstek een geschikt middel voor particulieren. Benieuwd of beleggen een oplossing voor u is? Lees meer over beleggen voor beginners.

Onderscheidende factoren tussen investeren en beleggen zijn onder meer de invloed en betrokkenheid. Als het om een investering in een bedrijf gaat, dan is een investeerder ook nauwer betrokken bij de inzet van het eigen netwerk, leveren van advies of mankracht. Zo wordt direct invloed uitgeoefend. Een belegger stelt geld beschikbaar zonder de koers van de onderneming zelf actief te kunnen beïnvloeden, tenzij het om een relatief groot percentage van de aandelen gaat (grootaandeelhouder), maar dan spreken we weer van een investering. De verschillen tussen spaargeld investeren of beleggen zetten we hieronder in een tabel op een rij.

Verschillen tussen beleggen en investeren

BeleggenInvesteren
Wat is nodigGeldGeld, tijd, kennis, mankracht, enz.
DoelEnkel financieel voordeel, soms een duurzame doelstellingFinancieel voordeel, maar ook andere doelen zoals succes van onderneming of groei
InvloedBeperktMeer invloed en betrokkenheid
Omvang inlegVan klein tot grootVaker grote bedragen
WaarinBijvoorbeeld aandelen en ETFs, enz.Bijvoorbeeld vastgoed en startups, enz.
WieParticulieren, enz.Ondernemingen of vermogende particulieren
TijdsbestedingBeperktMeer dan bij beleggen
HoeVia broker, bank of beurs in beleggingsproductenVaak buiten beurs om, direct in bedrijven, vastgoed of crowdfunding

Wat is investeren?

Investeren doet u om er op termijn voordeel uit te halen. Investeren kan met geld zijn, maar het kan ook met andere middelen. Volgens wikipedia is een investering een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald. In het dagelijks taalgebruik heeft investeren een brede betekenis en gaat het over een uitgave nu, die in toekomst iets moet opleveren. Bij investeren speelt de invloed van de investeerder op het resultaat ook een rol. Deze invloed kan zowel financieel, als niet-financieel zijn. Met een investering wilt u actief bijdragen aan de groei of het succes van de onderneming. Het gaat dus niet alleen om een financieel voordeel. Het doel is breder. 

Bij geld investeren is dan ook meestal sprake van grotere bedragen. Het is vaak geld dat afkomstig is van ondernemingen, die hebben meer te besteden en kunnen investeren in andere (startende) bedrijven. Dit gaat niet altijd op, vermogende particulieren kunnen ook de ruimte hebben om te investeren. Belegt u geld in een bedrijf door er aandelen van te kopen, dan is de invloed beperkt. Maar investeert u bijvoorbeeld in een start-up, dan kunt u met uw investering een groot verschil maken.

En wat beleggen?

Beleggen heeft veel overeenkomsten met investeren. Maar met beleggen beperkt u zich tot het inleggen van geld om er op termijn rendement mee te behalen. Wikipedia omschrijft een belegging als een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Daarbij is er in beginsel geen invloed op het resultaat. De inkomsten uit de belegging zijn onzeker en de invloed op de uitkomst beperkt. Door aandelen te kopen verwerft u het recht om te delen in de winst en krijgt u stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Maar geld beleggen in aandelen levert niet veel invloed op de gang van zaken binnen het bedrijf op. Door te beleggen in obligaties leent u geld uit tegen een vastgestelde rentevergoeding, maar u verwerft er geen rechten mee naar de uitgevende partij.