Beleggingsrekening openen – 9 tips bij het vergelijken

beleggingsrekening

U heeft al een betaal- en spaarrekening en denkt na over beleggen. De spaarrente is laag en daarom bent u op zoek naar alternatieven die meer opleveren. Dat kan met beleggen.  Maar kijk verder dan uw huisbank. Beleggingsrekeningen vergelijken kan u vele euro’s besparen. Neem daarom de tijd om u te verdiepen welke beleggingsrekening u wilt openen. Wanneer u op zoek bent naar een zakelijke beleggingsrekening, lees dan ons artikel Zakelijk beleggen vergelijken.

Wat is een beleggingsrekening eigenlijk en welke tips hebben wij voor u?

1. Let op alle kosten van de beleggingsrekening

2. De goedkoopste beleggingsrekening is niet altijd de beste

3. Beleggingsrekening vergelijken – kijk verder dan uw huisbank

4. De beste beleggingsrekening bestaat niet

5. Beleggingsrekening vergelijken – Neem de tijd

6. Eén beleggingsrekening openen per doel

7. Denk ook aan uw (klein) kind

8. Benut de fiscale voordelen voor uw pensioen

9. Een beleggingsrekening openen doet u zo!

Wat is een beleggingsrekening?

Om te kunnen beleggen op de beurs hebt u een beleggingsrekening nodig, ook wel effectenrekening of beleggersrekening genoemd. Daarmee kunt u beleggen in allerlei financiële producten, waaronder aandelen en etfs, obligaties of andere beleggingsproducten kopen en verkopen. U kunt een beleggingsrekeningen openen bij banken en online brokers. Een beleggingsrekening is voor de zelf belegger die zijn eigen strategie wil volgen. U kiest zelf in welke financiële instrumenten u wilt beleggen. U stort eenmalig of periodiek geld op uw beleggingsrekening en doet uw aan- en verkopen via uw beleggersrekening. Lees meer over zelf beleggen.

Zelf beleggen of laten beleggen? Ontbreekt het u aan de tijd, kennis of interesse, maar wilt u wel profiteren van de voordelen van beleggen? Dan kunt u ook laten beleggen. Uw vermogensbeheerder neemt dan de beslissingen voor u en houdt u periodiek op de hoogte. Het is een gemakkelijke manier van beleggen, waarbij u het werk uit handen geeft. Hiervoor hebt u geen beleggingsrekening bij een broker nodig. U kunt bijvoorbeeld via een vermogensbeheerder specifiek duurzaam beleggen. Meer weten over laten beleggen? Lees dan ons artikel Wat is vermogensbeheer. Of lees hoe u de beste vermogensbeheerder vindt.

Beleggen vergelijken doet u op Finner.

Tip 1: Let op alle kosten!

Wat kost een beleggingsrekening?

Aan het handelen op de beurs zijn kosten verbonden. Die kunnen per aanbieder verschillen en bestaan ook nog eens uit verschillende componenten. Er zijn kosten die de broker direct aan u in rekening brengt. Maar ook indirecte kosten die verwerkt zitten in de koers. Dit wordt inzichtelijk als u beleggingsrekeningen vergelijkt!

Transactiekosten

Deze zijn afhankelijk van de producten waarin u handelt en de frequentie. Voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten worden transactiekosten berekend. De transactiekosten kunnen per beurs flink verschillen. Aandelen uit Nederland zijn doorgaans goedkoper dan aandelen op buitenlandse beurzen.

Service fee 

De meeste brokers brengen een service fee in rekening voor het aanhouden van een beleggingsrekening. Dit kan soms een grotere kostenpost zijn dan de transactiekosten. 

Valutakosten

Veel brokers verwerken valutakosten in de koers. U ziet ze dus niet op uw rekening terug. Het is een opslag wanneer u belegt in een andere valuta dan euro’s. Hier ontstaan grote verschillen tussen brokers. 

Fondskosten

Deze kosten betaalt u alleen als u in beleggingsfondsen of trackers belegt. 

Overige kosten

Er zijn nog andere kosten die een broker in rekening kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan het administreren van de effecten, uitbetalen van dividend en coupons. Ook betaalt u soms voor aanvullende informatie, zoals realtime koersen of bepaalde beleggingstools. 

Lees ook ons artikel over de kosten van beleggen.

Tip 2: De goedkoopste beleggingsrekening is niet altijd de beste!

Alles wat u uitspaart aan kosten, komt ten goede aan uw rendement. Maar let op. Er zijn ook aanbieders die adverteren met gratis beleggen of tarieven die bijzonder laag zijn. Gratis beleggen komt echter ook met een prijs. Verborgen kosten kunnen zitten in de fondskosten of indirecte transactiekosten. 

Als kosten uw rendement aantasten, dan lijkt het voor de hand te liggen om voor de goedkoopste beleggingsrekening te kiezen. Toch is het niet zo eenvoudig om de goedkoopste broker te selecteren. Dat hangt af van uw situatie en wensen. De kosten kunnen sterk verschillen per type product waarin u belegt. Verder is bepalend of u actief beleggen wilt, of minder vaak handelt.

Lage kosten zijn een component. Maar er zijn ook verschillen in dienstverlening. Veel aanbieders bieden meerdere pakketten aan. Welk pakket voor u het voordeligste is, hangt af van uw handelsprofiel en activiteiten. Er zijn brokers met een specifiek aanbod aan producten. Daar kunt u bijvoorbeeld niet terecht voor beleggen in aandelen, obligaties, maar alleen in fondsen. 

De goedkoopste beleggingsrekening hoeft niet altijd de beste te zijn. De mogelijkheden van het handelsplatform, extra voorwaarden of tools, moet u meenemen in uw keuze. Niet elke broker biedt de mogelijkheid voor automatisch beleggen. Sommige brokers vallen onder buitenlands toezicht. Dan moet u extra opletten.

Bang voor verborgen kosten? Finner maakt alle kosten, mogelijkheden en voorwaarden van aanbieders van beleggingsrekeningen voor u inzichtelijk. Goedkoopste beleggingsrekening vinden? Vergelijk het aanbod van brokers bij Finner!

Tip 3: Beleggingsrekening vergelijken – Kijk verder dan uw huisbank

Het is makkelijk om uw lopende rekening en spaarrekening bij uw huisbank te hebben. Voor uw beleggingsrekening is het echter nuttig om verder te kijken dan de grote banken. Er zijn honderden oplossingen mogelijk. De meeste beleggers kiezen voor een gespecialiseerde online broker, bekende voorbeelden zijn:

  • Beleggingsrekening van Degiro 
  • Saxo Bank (voorheen Binck Green, Binck Blue, Binck Black)
  • Bux Zero beleggen app
  • Een beleggingsrekening van Lynx
  • Brand New Day, Robeco, Fitvermogen e.d.

BrokerAandelenIndextrackersFondsen
Brand New DayVMEER INFO
Bux ZeroVVMEER INFO
DEGIROVVVMEER INFO
FitvermogenVVMEER INFO
LynxVVVMEER INFO
Saxo BankVVVMEER INFO
Trade RepublicVVVMEER INFO

De Nederlandse grootbanken bieden ook beleggingsrekeningen aan, bijvoorbeeld:

  • ASN Bank beleggingsrekening
  • Beleggingsrekeningen ABN Amro
  • ING beleggingsrekening
  • Beleggingsrekening Rabobank

BankAandelenIndextrackersFondsen
ASN BankVMEER INFO
ABN AMROVVVMEER INFO
INGVVVMEER INFO
RabobankVVVMEER INFO

Er zijn ook een aantal buitenlandse partijen actief in Nederland, vaak met een gespecialiseerd aanbod gericht op hele actieve beleggers. Dergelijke rekeningen zijn voor beginners af te raden:

  • Plus500 (voor CFD’s, aandelen, forex, grondstoffen)
  • IG (CFD beleggen)
  • Etoro (CFD beleggen)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van aanbieders van beleggingsrekeningen. Een overzicht van alle brokers van Nederland en varianten vindt u op Finner. Vul uw wensen in en vergelijk alle brokers.

Tip 4: De beste beleggingsrekening bestaat niet

Wat de beste beleggingsrekening is, hangt af van uw specifieke situatie. Dat bepaalt welke beleggingsrekening het beste bij uw wensen en doelen past. Beleggen doet u voor een doel. Dat kan variëren van de studie van uw kind, zakelijk, of u zoekt de beste pensioen beleggingsrekening. De beste beleggersrekening is ook afhankelijk van uw inlegbedrag, hoe u wilt beleggen, in welke producten en hoe actief u handelt op de beurs. Bij Finner kunt u beleggingsrekeningen vergelijken op basis van uw individuele eisen en wensen. 

Met een stappenplan helpt Finner u om de beste keuze te maken voor uw geld. Aan de hand van vier vragen selecteert u de beste broker voor u.

  • Waarin wilt u beleggen?
  • Hoe vaak belegt u?
  • Bent u ervaren of begint u met beleggen?
  • Extra informatie of tools nodig?

Als u weet waarin u wilt beleggen vallen veel aanbieders al af. Sommige brokers bieden namelijk alleen specifieke financiële producten aan. Een fondsenbelegger heeft een andere broker nodig dan een optiebelegger. De kosten van uw beleggingsrekening hangen ook af van hoe vaak u handelt en in welke producten. Een startende passieve belegger heeft een andere broker nodig dan een ervaren actieve belegger. Daar spelen brokers ook op in, bijvoorbeeld met educatie of tools voor beginnende beleggers. Het aanbod van extra informatie en diensten verschilt. Realtime koersen, koop- en verkoopadviezen, tools voor fundamentele analyse: niet elke broker biedt deze mogelijkheden. Het kan ook zijn dat u specifiek voor uw pensioen wilt beleggen. Dan zoekt u de beste pensioen beleggingsrekening. 

Via Finner kunt u brokers vergelijken. Daarbij geeft u aan waarvoor u belegt, met welk bedrag, in welke producten, hoe vaak u wilt handelen, welke service u verwacht en aan welke voorwaarden u belang hecht. Dan krijgt u een selectie geschikte brokers voor uw situatie. Daar kunt een passende beleggersrekening openen.

Tip 5: Beleggingsrekening vergelijken – Neem de tijd

Zoveel keus, zoveel verschillen. Neem daarom de tijd om beleggingsrekeningen te vergelijken. Finner biedt u een onafhankelijk overzicht van de kosten, voorwaarden, tools en handelsmogelijkheden van de diverse brokers. Dat maakt beleggingsrekeningen vergelijken eenvoudig. En vergelijken loont! 

Brokers vergelijken doet u op verschillende aspecten.

√ Kosten beleggingsrekening

De kosten van beleggingsrekeningen verschillen. Handelen in aandelen kan tegen lage kosten, of zelfs gratis. Maar er zijn andere kosten waar u op moet letten. Finner checkt elke broker en wij geven u vooraf inzicht in verborgen kosten en risico’s.

√ Voorwaarden beleggingsrekening

Aan een beleggingsrekening kunnen bijzondere voorwaarden verbonden zitten. Zoals securities lending (het uitlenen van uw effecten aan een derde partij). Staat de aanbieder onder toezicht van de AFM, of van een buitenlandse toezichthouder? Is de broker aangesloten bij het Kifid? Kies alleen voor een betrouwbare beleggingsrekening. 

√ Handelsmogelijkheden van het platform

Kunt u op het platform handelen in de producten, beurzen en landen van uw keuze? Er zijn grote onderlinge verschillen in mogelijkheden. Finner toont u de brokers die passen bij uw handelsprofiel.

√ Tools van het handelsplatform

Uitgeleerd raakt u niet. Sommige brokers bieden tools om u verder te bekwamen of om te leren beleggen. Of mogelijkheden voor technische analyses of fondsselectie. Finner beschrijft in een review de mogelijkheden van het handelsplatform.   

Tip 6: Eén beleggingsrekening openen per doel

Beleggen doet u om een specifiek doel te behalen. Dat is de basis voor uw beleggingsplan. U kunt beleggen voor uw pensioen, de studie van uw kind, een wereldreis, of om uw vermogen in stand te houden. Uiteraard zijn er veel meer doelen waarvoor beleggen geschikt is. Het is goed om naar een specifiek doel toe te werken. Uw doel en plan helpen om koers te houden als het een keer stormt op de beurs. Beleggen zonder doel is als varen zonder kompas. Een beleggingsplan opstellen gaat een stuk eenvoudiger met ons eBook een succesvol beleggingsplan in 5 stappen

Het is ook mogelijk te beleggen voor meerdere doelen. Bijvoorbeeld voor uw pensioen en daarnaast de studie van een kind. Het is handig om per doel een aparte beleggingsrekening te gebruiken. Dan zoekt u de beste pensioen beleggingsrekening en opent daarnaast nog een beleggersrekening voor een ander doel. Bij sommige partijen kunt u meerdere doelen op 1 rekening inrichten. In dat geval is deze tip overbodig.

Tip 7: Denk ook aan uw (klein) kind

Wilt u niet voor uzelf beleggen, maar beleggen voor uw (klein)kind? Ook dat is mogelijk. Als ouder gunt u uw kind het beste. Wat is mooier dan om al vroeg te bouwen aan de financiële toekomst van uw kind? Veel ouders zetten geld opzij voor een studie, rijbewijs of huis van hun kind. Dat kan door sparen of beleggen. Op de lange termijn belooft beleggen een hoger rendement.

U moet bij een beleggingsrekening voor uw kind kiezen of u deze op uw eigen naam, of de naam van het kind opent. Op eigen naam, blijft het geld van u totdat u het aan uw kind schenkt. Het kan zijn dat er dan schenkbelasting betaald moet worden. Als u de beleggingsrekening opent op naam van het kind dan kunnen (groot)ouders jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan het (klein)kind. Is het kind eenmaal 18 zijn er nog meer mogelijkheden. Maar vanaf die leeftijd kan het kind ook zelfstandig beschikken over het opgebouwde vermogen. Totdat een kind 18 is telt het opgebouwde vermogen gewoon mee bij de ouders voor de verschuldigde vermogensrendementsheffing

Diverse aanbieders hebben speciale kinderrekeningen. Lees meer hoe u kunt beleggen voor uw (klein)kind.

Tip 8: Benut de fiscale voordelen voor uw pensioen

Beleggen speelt een belangrijke rol voor een goed pensioen. Vermogen opbouwen voor later. Uw pensioen is een lange termijn doel waar beleggen heel geschikt voor is. Naast de AOW en pensioenopbouw via uw werkgever kunt u zelf pensioen opbouwen via pensioensparen of pensioenbeleggen. Beide opties bieden fiscaal gunstige mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen. Pensioensparen levert over het algemeen minder op dan pensioen beleggen. 

De Belastingdienst biedt u jaarlijks de ruimte om een bedrag opzij te zetten dat u kunt verrekenen op uw aangifte inkomstenbelasting. De inleg en de rendementen zijn geblokkeerd, u kunt het bedrag dus niet tussentijds opnemen. Het grote voordeel is dat u tijdens de opbouwfase geen inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing betaalt over het opgebouwde vermogen. Bij opname betaalt u pas inkomstenbelasting. Dat gaat doorgaans tegen het lagere belastingtarief dat geldt voor gepensioneerden.

Finner zet voor u de oplossingen voor pensioenbeleggen op een rij.

Tip 9: Een beleggingsrekening openen doet u zo!

U hebt een plan en alle voorgaande tips zijn doorlopen. Dan staat niets meer in de weg om te starten met beleggen. Bij de meeste partijen kunt u tegenwoordig online een (gratis) beleggingsrekening openen. Via Finner opent u eenvoudig een beleggingsrekening, of vraagt u een informatiepakket aan van de brokers van uw keuze. Zorg ervoor dat u een aantal gegevens bij de hand hebt, zoals NAW, BSN en kopie paspoort. Zodra uw aanmelding is verwerkt en goedgekeurd, kunt u geld storten naar uw beleggingsrekening en beginnen met online beleggen. Begin voorzichtig en leer wat beleggen is. Bij een aantal aanbieders waar u een beleggingsrekening kunt openen is het ook mogelijk om eerst een gratis demo account te openen, waar u kunt oefenen met fictief geld. En lees ons artikel Beginnen met beleggen

Ga beleggen. Het kan leuk, spannend en uitdagend zijn. Maar het is ook ingewikkeld. Het vraagt tijd en beleggen kent tal van risico’s. Belangrijk is dat u de risico’s bij beleggen kent. Gespreid instappen is een verstandige optie, goed voor rendement en risico op lange termijn.      

Beleggingsrekening vergelijken

Op Finner.nl kunt u eenvoudig alle brokers vergelijken. Op basis van uw wensen en handelsprofiel selecteren wij de beste brokers voor uw situatie. Wij maken direct de kosten van het platform inzichtelijk en zetten alle opties, voorwaarden en mogelijkheden van het platform op een rij. 

Wilt u eerst meer weten over brokers vergelijken? Lees dan hoe u de beste broker kunt vinden.