Kosten vermogensbeheer vergelijken?

Deel dit artikel
Kosten vermogensbeheer vergelijken?

U wilt uw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder. Maar welke kosten betaalt u eigenlijk? Juist op dit cruciale punt staat de belegger op achterstand. Jarenlang is er te veel betaald en zijn partijen geheimzinnig over uw kosten geweest. Met Finner.nl brengen wij hier verandering in!


Lees hier meer over vermogensbeheer.  


Op Finner.nl kunt u eenvoudig alle kosten van vermogensbeheerders vergelijken. Lees dit artikel aandachtig voordat u een vergelijking maakt.Gemiddelde kosten vermogensbeheerders Nederland

Om u te helpen bij het maken van een goede vergelijking stellen wij de ProNL Index – kosten ter beschikking. Dit is een samengestelde index van de kosten van meer dan 70 professionele vermogensbeheerders. Het doel van de index is om consumenten een objectieve maatstaf te bieden om kosten te vergelijken. Met de tool kunt u eenvoudig rendementen en kosten vergelijken voor verschillende perioden, profielen en de benchmarks actief en passief. U kunt ook rendementen vermogensbeheer vergelijken met de ProNL Index– rendementen. Impact van kosten voor vermogensbeheer

Elke euro kosten die u als belegger jaarlijks betaalt, gaat ten koste van uw uiteindelijke rendement. Lage kosten bepalen in hoge mate of u uw beleggingsdoel haalt. Het is daarom belangrijk dat u inzicht hebt in de totale kosten van beleggen. Om de impact van de kosten op het eindresultaat duidelijk te maken staat hieronder een overzicht van de ontwikkeling van een vermogen van € 100.000,- bij een gemiddeld brutorendement van 6%, met de kosten als enige variabele.  

bron: Finner.nlHogere kosten kunnen de groei van het vermogen over lange periodes aanzienlijk drukken. Stel, u belegt met € 100.000,- en u kunt 1% besparen op uw beleggingskosten. Dit betekent dat u na 20 jaar € 48.203,- meer vermogen hebt opgebouwd (€ 262.314 - € 214.111). Na 30 jaar hebt u zelfs € 111.548,- meer vermogen opgebouwd. Zoals blijkt uit dit voorbeeld leveren lagere kosten op de lange termijn een substantieel hoger rendement op. Kosten tellen namelijk exponentieel door, wat vooral op termijn tot grote verschillen in rendement kan leiden. Welke kosten rekenen vermogensbeheerders?

Als belegger betaalt u twee soorten kosten; doorlopende kosten en eenmalige kosten. De eenmalige kosten betaalt u alleen als u start met beleggen bij een vermogensbeheerder, of wanneer u stopt en de portefeuille moet worden verkocht. De doorlopende kosten betaalt u elk jaar dat u belegt. Doorlopende kosten

Onder de doorlopende kosten vallen de kosten voor de producten, zoals fondskosten en transactiekosten binnen fondsen. Daarnaast zijn er kosten voor de vermogensbeheerder zelf, zoals de beheerfee, een prestatievergoeding of periodieke kosten voor het aanhouden van een rekening. Ten slotte zijn er kosten voor het aanhouden en administreren van uw beleggingen door derden. Om uw vermogen veilig te stellen van eventuele faillissementen van uw vermogensbeheerder wordt dit ondergebracht bij een depotbank. Deze depotbank handelt ook uw aan- en verkopen af gedurende het jaar en rekent daar kosten voor.Tabel 1: doorlopende kosten

KOSTEN VERMOGENSBEHEER
All-in fee

Dit is een vaste allesomvattende vergoeding die u betaalt voor de dienstverlening. Een all-in-fee kan een vast percentage per jaar zijn, of een vast bedrag per jaar. Het komt ook voor dat de all-in-fee afhankelijk is van het risicoprofiel, zie voorbeeld:


Zeer Defensief    = 1,33% 

Defensief            = 1,45% 

Neutraal              = 1,63% 

Offensief             = 1,75% 

Zeer Offensief    = 2% 

Beheerfee

De vergoeding voor het beheren van de beleggingsportefeuille. Een veel voorkomende vorm van de beheervergoeding is een gestaffelde vorm. Voorbeeld staffel:


€ 1,- tot 100.000,-              = 1,5% /jr 

€ 100.000,- tot 250.000,-  = 1,25% /jr 

€ 250.000,- tot 500.000,-  = 1,0% /jr 

Meer dan € 500.000,-        = 0,8% /jr 

Performance fee (prestatievergoening)Een vergoeding die u betaalt bij het behalen van een bepaald rendement. Het bekendste voorbeeld is een performance fee met een high watermark. Dat betekent dat u pas de performance fee betaalt nadat een bepaald rendementsniveau uit het verleden wordt overschreden.
Periodieke kosten / overige kostenPeriodiek terugkerende kosten zoals abonnementskosten, adviesvergoeding, etc. 
KOSTEN DEPOTBANK / DERDEN
TransactiekostenKosten voor de aan- en verkoop van beleggingsproducten in de portefeuille, zoals aandelen. Denk hierbij aan brokercommissies en spreads.
Bewaarloon / servicekostenKosten voor de bewaring en administratieve afhandeling van de beleggingsportefeuille.
KOSTEN PRODUCTEN
ProductkostenDit betreft de Lopende Kosten Factor (LKF). Dit zijnde jaarlijkse kosten gemaakt zijn in het fonds of tracker in het afgelopen boekjaar. Hieronder vallen onder andere management fee, service fee, accountancykosten en juridische kosten.
Transactiekosten binnen fonds of trackerIn het beleggingsfonds of tracker vinden transacties plaats. Voor deze transacties worden kosten gerekend.  Deze komen bovenop de Lopende Kosten Factor. Aanbieders dienen deze kosten inzichtelijk te maken. Mochten deze gegevens niet beschikbaar zijn, baseren wij deze op de omloopfactor van het betreffende fonds.Belangrijk om te realiseren is dat u niet alle kosten op de factuur terugvindt. De “Kosten Producten” zitten verwerkt in de koers en krijgt u dus geen aparte rekening voor. Ook bij “Kosten Depotbank/Derden” zijn er bij “transactiekosten” kosten aanwezig zijn waar u geen aparte rekening voor krijgt. Dit zijn brokerkosten en spreadkosten die verwerkt zitten in de transacties. De andere kosten ziet u terug op de rekening. 


Eenmalige kosten

De eenmalige kosten beslaan in- en uitstapkosten voor fondsen en de vergoedingen voor beurshandelaren voor het optuigen van uw portefeuille en het liquideren ervan als u stopt.


Vermogensbeheerders zijn per 2018 verplicht inzicht te geven in alle kosten. Helaas is dat in de praktijk nog niet altijd het geval. In de praktijk worden de transactiekosten en op- en afslagen vaak beperkt inzichtelijk gemaakt en die zijn daardoor voor een gemiddelde belegger onbekend en ingewikkeld. Finner.nl heeft ze echter wel allemaal voor u inzichtelijk gemaakt. Wanneer de partij geen exacte gegevens beschikbaar stelt maakt Finner een schatting op basis van marktgemiddelden of berekent alles op basis van jaarverslagen van de onderliggende fondsen.  


Vergelijk de totale kosten 

Elke belegger zou vooraf inzicht moeten hebben in de totale kosten om een goede keuze te maken bij het beleggen van zijn geld. Een goede vergelijking tussen banken en vermogensbeheerders is pas mogelijk op basis van alle kosten (zowel directe als indirecte kosten). Bijgaand ziet u een voorbeeldberekening van de totale kosten:

Hoe berekent Finner de kosten van vermogensbeheer?

De kosten die u voor vermogensbeheer betaalt verschillen per partij, per inlegbedrag en per risicoprofiel. Met € 100.000,- euro betaalt u in veel gevallen meer voor vermogensbeheer dan met een inleg van bijvoorbeeld € 500.000,-. Ook zijn er verschillen wanneer u bijvoorbeeld defensief of offensief belegt. In de vergelijking van vermogensbeheerders hebben we rekening gehouden met alle kostensoorten (incl. btw) en tarieven van vermogensbeheerders. Per situatie berekent Finner.nl vervolgens uw totale kosten. Zo kunt u eenvoudig alle kosten van vermogensbeheerders vergelijken


Vergelijk op meer dan alleen de kosten

Kosten zijn een zekerheid, die betaalt u elk jaar consequent. Vergelijken doet u echter op meer dan alleen de kosten. Belangrijk is om ook te kijken naar het behaalde rendement, hoe de portefeuille wordt opgebouwd en de risico’s hiervan. U belegt immers om een bepaald rendement te behalen. De rendementen en risico’s van beheerders zijn echter lastig te vergelijken. De behaalde rendementen van vermogensbeheerders geven namelijk geen garanties voor de toekomst. Ze bieden hoogstens een indicatie van het succes van het gevoerde beleggingsbeleid. Kijk daarom naar het behaalde rendement over een langere periode, bijvoorbeeld 3, 5 of 10 jaar en kijk vooral hoe de partijen het in slechte jaren (zoals 2008 of 2018) hebben gedaan. 


Om een bepaald rendement te behalen, neemt de vermogensbeheerder altijd een bepaald risico. Hier kunt u inzicht in verkrijgen door te kijken naar het tabblad risico bij de beheerder. 


Hoe vind ik de beste vermogensbeheerder?

Vermogensbeheerders vergelijken doet u eenvoudig via Finner.nl. We maken de kosten, rendementen, risicoprofielen en voorwaarden inzichtelijk. Een geschikte aanbieder gevonden? Vraag dan een gratis informatiepakket aan. Hierin vindt u alle details van de aanbieder en de dienstverlening nog eens terug. Vraag een informatiepakket aan bij de twee of drie partijen die voor uw situatie het beste passen en ga met deze partijen in gesprek. 


Lees ook onze tips om de beste vermogensbeheerder te vinden of vraag ons E-book aan. Persoonlijk ondersteuning bieden wij via de advies op maat dienstverlening. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement