Beleggen
- Beginnen met beleggen
- Beleggingsdoel
- Risico's bij beleggen
- Aan de slag
Advies over beleggingen kunt u overal online vinden. Finfluencers op social media en allerlei zogenaamde experts geven hun mening over beleggen. Vaak zonder de benodigde kennis, zonder een databron om objectief te vergelijken en met een verdienmodel dat leidt naar de best betalende partij. In veel gevallen is dat niet betrouwbaar. Hoe vindt u een onafhankelijke beleggingsadviseur en waar krijgt u het beste advies voor beleggen? In dit artikel leest u meer.
Besteedt u beleggen liever uit? Kies dan voor vermogensbeheer en laat uw vermogen beheren door een expert.
In dit artikel leest u:
- Wat is beleggingsadvies?
- Wat doet een beleggingsadviseur?
- Wat doet een beleggingsadviseur niet?
- Hoe vind ik een onafhankelijke beleggingsadviseur?
- Hoe vind ik een robo adviseur?
- Waarom kiezen voor beleggingsadvies?
Wat is beleggingsadvies
Beleggingsadvies is voor beleggers die zelf hun keuzes willen maken, maar daarbij wel gebruik maken van professioneel advies. Een beleggingsadviseur helpt u om uw doel te bereiken, terwijl u toch zelf verantwoordelijk blijft voor al uw beleggingsbeslissingen. U kiest zelf of u een advies volgt.
Wat is beleggingsadvies volgens de AFM?
Het in de uitoefening van een beroep of bedrijf aanbevelen van een of meer specifieke financiële producten aan een bepaalde consument of, indien het een financieel instrument of verzekering betreft, cliënt.
Er is volgens de toezichthouder pas sprake van beleggingsadvies als er aan alle volgende voorwaarden is voldaan:
- Het gaat om een aanbeveling, dus niet alleen het delen van informatie.
- De aanbeveling moet gericht zijn op een transactie in een financieel instrument.
- De aanbeveling wordt gegeven op basis van de persoonlijke situatie en geschiktheid voor de individuele klant.
- De aanbeveling richt zich op de individuele klant.
- De aanbeveling moet zich richten op een belegger.
Onafhankelijk beleggingsadvies is in de regel bedoeld voor beleggers die voordat zij beleggen professioneel advies willen inwinnen. Zij willen sparren met een ervaren adviseur en hebben tegelijk een sterke wens om van tijd tot tijd een advies naast zich neer te leggen om de eigen visie te volgen. Tegenwoordig is beleggingsadvies alleen toegankelijk in het hogere segment. Tot 500.000 euro aan inlegbedrag zijn er vrijwel geen partijen die advies aanbieden. Voor beleggers met 500.000 euro of meer zijn er diverse mogelijkheden, maar ook dan zullen partijen nog vaak aansturen op vermogensbeheer.
Wat doet een beleggingsadviseur
Een onafhankelijk beleggingsadviseur is een professional die met u meedenkt, inventariseert, advies geeft, maar vervolgens de keuzes aan u laat. Een beleggingsadviseur doet het volgende voor u:
- Hij inventariseert uw beleggingsdoel
- Hij inventariseert de beleggingsrisico’s die u wel en niet wilt lopen
- Hij bepaalt samen met u de beleggingsstrategie om uw doel te bereiken
- Hij adviseert mogelijke beleggingsproducten die binnen uw beleggingsportefeuille passen. U krijgt bijvoorbeeld een advies over beleggen in aandelen, obligaties of fondsen
- Hij houdt de economische ontwikkelingen en de financiële markten bij
- Hij adviseert naar aanleiding van veranderingen in de markt
- Hij toetst regelmatig of uw beleggingsprofiel en beleggingsdoel nog actueel zijn
- Hij adviseert regelmatig over de verdeling binnen uw beleggingsportefeuille
- De verantwoording voor de beleggingsbeslissingen laat hij bij u liggen
Zoekt u een onafhankelijk beleggingsadviseur? Lees dan verder in dit artikel.
Wat doet een beleggingsadviseur niet
Het is belangrijk om te realiseren wat een beleggingsadviseur niet doet. Er zijn veel partijen of personen actief die hun visie delen of die iets als “advies” labelen. Dit is echter niet gebaseerd op uw financiële situatie en hoeft niet afkomstig te zijn van een geregistreerd beleggingsadviseur. Op informatieve beleggerswebsites en bij brokers kunt u dergelijke koopadviezen vinden. Daarnaast zijn er in de media tal van experts, finfluencers of analisten te vinden, die hun mening geven over een bedrijf of aandeel. U moet zich wel realiseren dat dit geen adviezen zijn die automatisch passen bij uw situatie en beleggingsportefeuille.
Beleggingsadvies is ook geen eenmalige hulp, waarbij u op gang geholpen wordt om te beginnen met beleggen en een portefeuille op te bouwen. Beleggingsadvies wordt vrijwel alleen nog aangeboden in een blijvende adviesrelatie, waarbij uw vermogen wordt ondergebracht bij de desbetreffende private bank of vermogensbeheerder. Wilt u wel advies over beginnen met beleggen, lees dan in onze kennisbank. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Informatie kunt u ook inwinnen via websites als IEX, Beleggers Belangen en de VEB. Sommige brokers bieden deze adviezen ook. Vergelijk brokers welke partijen dit aanbieden.
Beleggingsadvies is iets anders dan risicoadvies. Bij beheerd beleggen (met uitzondering van mixfondsen) krijgt u advies over welk risicoprofiel van de vermogensbeheerder het beste bij uw situatie past. De vermogensbeheerder heeft een zorgplicht om het risicoprofiel jaarlijks met u te checken. Vaak verloopt dit met een online vragenlijst, oftewel robo-advies. Een beleggingsadviseur geeft naast het risicoprofiel advies over welke financiële producten passen in uw portefeuille.
Beleggingsadvies is ook geen zelf beleggen bij een broker. Dat gebeurt op basis van execution only, waarbij u voor eigen rekening en risico belegt. U doet alles zelf en krijgt geen persoonlijk advies. Wel bieden sommige brokers tips, updates over financiële markten, trends en vergelijkingstools.
Finner geeft geen beleggingsadviezen. Wij doen op basis van uw situatie aanbevelingen voor vermogensbeheerders die bij u passen. Wij adviseren daarbij niet op productniveau, maar op partijniveau. De vermogensbeheerder zorgt vervolgens voor de invulling van de portefeuille (financiële producten). Wilt u zelf de juiste partij zoeken? Vergelijk vermogensbeheer en vind de vermogensbeheerder die het beste bij u past.
Verschillen tussen beleggingsadvies en vermogensbeheer
Beleggingsadvies | Vermogensbeheer |
---|---|
Vermogensbeheerder geeft adviezen, u houdt zelf de regie | Vermogensbeheerder neemt regie binnen gemaakte afspraken |
Beheer vermogen (deels) in eigen hand | Laten beheren |
U beslist zelf over koop en verkoop | Expert doet het werk en neemt beslissingen |
Bedoeld voor beleggers die kennis en tijd hebben voor zelf beleggen | Bedoeld voor beleggers die beleggen liever overlaten aan de professional |
Periodiek krijgt u advies om uw portefeuille te veranderen als dat nodig is | Periodiek wordt u geïnformeerd over de behaalde resultaten van uw portefeuille |
Hoe vind ik een onafhankelijke beleggingsadviseur
Veel verschillende beleggingsadviseurs bieden zich aan. Maar waar krijgt u het beste beleggingsadvies? De beste onafhankelijk beleggingsadviseur voor uw situatie vindt u aan de hand van een aantal stappen.
a) Formuleer uw doelen en voorkeuren
b) Vergelijk alle kosten
c) Wees kritisch bij rendementen
Als eerste stap moet helder zijn wat uw beleggingsdoel is. Wilt eerder stoppen met werken, of belegt u voor uw pensioen? Daarnaast kunt u natuurlijk wensen en voorkeuren hebben met betrekking tot de dienstverlening. De advieskosten die u betaalt voor een beleggingsadviseur bepalen voor een groot deel uw uiteindelijke rendement. Om de beste beleggingsadviseur te selecteren is het daarom belangrijk om alle kosten te vergelijken, ook kosten die niet direct zichtbaar zijn. Finner geeft u inzicht in alle advieskosten van een partij. Tenslotte is het verstandig kritisch te kijken naar de prestaties van de aanbieder. De behaalde rendementen over meerdere jaren bieden geen garantie, maar geven een goede indicatie van het succes van het beleggingsbeleid. Belangrijk is om te realiseren dat het hoogste rendement niet altijd het beste hoeft te zijn. Een belangrijke factor, die bepalend is voor het rendement, is het risico van de beleggingsportefeuille.
Heeft u een vrij te beleggen vermogen van 500.000 euro of meer? Maak dan gebruik van het gratis advies op maat van Finner. Op basis van uw situatie en wensen maken we een selectie voor u van geschikte partijen. U kunt het ook zelf doen, vergelijk vermogensbeheer en filter op de categorie ‘private banks’. Private bankers bieden nog wel beleggingsadvies aan. Op Finner vraagt u gratis en vrijblijvend een rapportage aan. In de rapportage vindt u een overzicht van alle kosten, rendementen en voorwaarden van de beleggingsadviseur(s). Houd er rekening mee dat de getoonde kosten en rendementen gebaseerd zijn op de vermogensbeheerportefeuilles. Bij beleggingsadvies zijn kosten en rendementen afhankelijk van de keuzes die u maakt. Bij de grootbanken ABN AMRO Mees Pierson, Rabobank Private Banking en Van Lanschot kunt u terecht vanaf 500.000 euro. Bij InsingerGilissen en ING Private Banking vanaf 1.000.000 euro.
Hoe vind ik een robo adviseur in Nederland?
De opkomst van robo advies maakt de drempel voor advies lager. Nu kan men al vanaf een paar euro online beleggingsadviezen krijgen van een robo advisor in Nederland. Enkele voorbeelden van partijen die robo advies aanbieden zijn Evi van Lanschot, Semmie, Doelbeleggen en Openbank. Een andere term voor robo advies is online vermogensbeheer. Bekijk ons overzicht van online vermogensbeheerders in Nederland. Of vergelijk vermogensbeheer op Finner.
Wat doet een robo advisor? Aan de hand van een online vragenlijst over uw totale financiële situatie, beleggingsdoel en risicohouding bepaalt software in welk risicoprofiel u het beste kunt beleggen. Bijna alle online vermogensbeheerders werken met standaard risicoprofielen met bijbehorende portefeuilles. Via robo beleggen vindt dan de verdeling van aandelen, obligaties en eventueel cash of alternatieven plaats. Periodiek volgt een toets of de portefeuille nog in lijn is met uw financieel plan.
Beleggingsadvies gaat een stuk verder dan het risicoadvies van een robo advisor. Een beleggingsadviseur geeft naast het risicoprofiel advies over welke financiële producten, zoals specifieke aandelen of ETF’s, passen in uw portefeuille. In de adviseur vindt u een sparringpartner met wie u in overleg de beleggingsportefeuille beheert.
Toegevoegde waarde beleggingsadvies t.o.v. robo advies
Robo advies | Beleggingsadviseur | |
---|---|---|
Wijze van contact | Online of telefonisch | Persoonlijk |
Portefeuille | Standaard per risicoprofiel | Standaard of maatwerk |
Complexiteit product | Complex en niet-complex | Complex en niet-complex |
Complexiteit klantsituaties | Niet-complex | Complex en niet-complex |
Type advies | Productadvies | Productadvies en integraal advies |
Drempel | Vanaf vrijwel elk bedrag | Vanaf €500.000,- |
Waarom kiezen voor beleggingsadvies
De keuze tussen vermogensbeheer of beleggingsadvies is eigenlijk de keuze tussen laten beleggen of de regie zelf houden. Bij vermogensbeheer maakt u afspraken met uw beheerder en daarbinnen gaat hij zelfstandig aan het werk om uw doel te bereiken. Dit is ideaal voor de minder ervaren beleggers die geen tijd voor of onvoldoende kennis van beleggen hebben.
Hebt u wel de kennis om zelf te beleggen, maar u wilt daarbij wel professioneel advies inwinnen? Dan kiest u voor beleggen met advies in plaats van vermogensbeheer.
Beleggingsadvies is de juiste keuze als u:
- behoefte heeft aan advies en/of maatwerk
- nauw betrokken wilt blijven bij de beleggingsportefeuille
- bovengemiddeld geïnteresseerd bent in beleggen
- zelf wilt beleggen, maar wel met hulp van een expert
- van tijd tot tijd een advies niet wenst op te volgen
- meer dan 500.000 euro belegbaar vermogen heeft
Finner zelf geeft geen beleggingsadvies, maar u kunt wel voor een advies op maat bij ons terecht. Bij onze dienstverlening doen wij op basis van uw situatie aanbevelingen voor vermogensbeheerders die bij u passen. Zoekt u een onafhankelijk beleggingsadviseur in Nederland, neem dan via e-mail contact met ons op. Wij brengen u graag in contact met een gecertificeerde financial planner.
Finner wordt aanbevolen door de VEB en de Consumentenbond.