Financieel onafhankelijk worden | 13 tips om te starten

financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk worden. Wie wil dat niet? Maar wat houdt financiële onafhankelijkheid in en heb ik daar professioneel vermogensbeheer voor nodig? Of moet je hiervoor zelf aan de slag op de beurs? Is het mogelijk om niet meer te hoeven werken voor het leven dat ik wil leiden? Hoeveel geld moet ik dan wel niet hebben? Dat zijn goede vragen, maar heel erg persoonlijk. In dit artikel geven wij u een aantal tips om financieel onafhankelijk te worden. 

Tips voor financiële afhankelijkheid

Kies NU voor een schuldenvrij leven

Zorg voor inzicht in uw uitgaven

Start met consuminderen

Kies voor een hoog rendement

Gebruik het achtste wereldwonder

Investeer in een passief inkomen

Bouw met vastgoed aan financiële onafhankelijkheid

Nu meer sparen laat u eerder stoppen met werken

Zorg voor een goede pensioenvoorziening

Financieel onafhankelijk met een financiële planning

Laat een vermogensbeheerder voor u beleggen

Neem zelf de touwtjes in handen met beleggen

Vergelijk en vind de beste weg tot financiële onafhankelijkheid

Wilt u gratis en vrijblijvend kennismaken met een Financieel planner? Neem contact met ons op en wij zoeken een geschikte partij uit ons landelijk netwerk van Financieel planners en pensioenadviseurs. 

Financieel onafhankelijk worden is niet voor ‘happy few’

De vrijheid hebben om eigen keuzes te maken en. Uw eigen leven in vullen. Dat is waar velen van dromen. Die vrijheid komt als u financieel onafhankelijk bent en niet meer hoeft te werken voor een ander. Het klinkt als de ultieme vrijheid, weggelegd voor de ‘happy few’. 

Toch is financiële onafhankelijkheid voor meer mensen bereikbaar dan u denkt. Misschien zelfs voor u. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld:

 • Hoeveel hebt u nodig om maandelijks van rond te komen en uw dromen te verwezenlijken?
 • Hoeveel geld kunt u maandelijks overhouden?
 • Hoeveel rendement maakt u op uw besparingen?

Het is een simpel rekensommetje. Als u 100% van uw maandelijkse inkomen ook weer uitgeeft, blijft er niets over voor later. U zult uw leven lang moeten werken. Hoe meer u nu opzij kunt leggen, des te eerder is het doel van financiële onafhankelijkheid bereikbaar. 

Onderstaande tabel maakt dit duidelijk. Mr Money Mustache gaat uit van een gemiddeld salaris van een docent. Hoeveel van zijn loon kan hij opzijzetten en hoelang duurt het dan voordat hij kan stoppen met werken? Dat is de hamvraag. Hoe meer per maand gespaard wordt, des te eerder komt het moment van ultieme vrijheid. Hoe snel u financieel onafhankelijk wordt, hangt dus vooral af hoeveel procent u maandelijks opzij kunt zetten.

% sparen t.o.v. inkomenFinancieel onafhankelijk na hoeveel jaar?
0%nooit
5%66
10%51
25%32
50%17
65%10,5
75%7
100%0

Bron: Mr. Money Mustache. Tabel gaat uit van de volgende aannames: streefbedrag is 25x de benodigde jaaruitgaven, rendement bedraagt 5% boven inflatie en vanaf het pensioen wordt per jaar 4% van het vermogen gebruikt om van te leven.

Kies NU voor een schuldenvrij leven

Financieel onafhankelijk worden vraagt een andere ‘mindset’. Nu al. Een heldere doelstelling in de toekomst gaat gepaard met financieel bewustzijn vandaag. De meeste mensen leven naar hun inkomen. Ze kunnen een duur huis of mooie auto betalen en doen dat ook. En werken daarom hun leven lang. Eerder stoppen met werken vraagt andere keuzes. Versneld de hypotheek aflossen is een stap op weg naar financiële onafhankelijkheid. Het is een eenvoudige tip. Kies nu al voor een schuldenvrij leven. Het aangaan van (consumptieve) kredieten maakt u namelijk financieel afhankelijk van anderen. En van uw inkomen. Geld lenen kost namelijk geld. Het stelt het moment van financiële onafhankelijkheid alleen maar verder uit. 

Tip: financieel onafhankelijk worden: “Voorkom schulden”

Zorg voor inzicht in uw uitgaven

Weet u waar uw geld blijft? En hoeveel euro per maand hebt u minimaal nodig om van te leven? Inzicht in uw uitgaven is belangrijk. Maak een overzicht van uw maandelijkse en jaarlijkse uitgaven. Per categorie. Liever iets te ruim, dan te krap. Leg uw betaalrekening ernaast, zodat u niets vergeet van de vaste lasten en incidentele uitgaven. Dit geeft inzicht in de keuzes die u met uw geld maakt. Sommige uitgaven zijn noodzaak, anderen zijn optioneel. Kijk daar grondig naar. Is die uitgave echt nodig, of kunt u ook zonder? U kunt dit met een budget excel doen, maar er bestaan ook handige huishoudboekjes-apps. Hier vindt u een aantal handige tools daarvoor op een rij.

Benieuwd hoe u het doet ten opzichte van anderen? Het Nibud geeft persoonlijk budgetadvies en vergelijkt dat met vergelijkbare huishoudens. Op die manier krijgt u inzicht hoeveel geld u minimaal nodig heeft om van te leven.

Tip financieel onafhankelijk worden: “Zorg voor inzicht in alle uitgaven”

Start met consuminderen

Wees creatief om te kijken naar de financiële situatie. Hoe groter het bedrag is dat u opzij kunt zetten, des te eerder bent u financieel onafhankelijk. U kunt in een duur huis wonen, of gewoon wat eenvoudiger. U kunt elke drie jaar een nieuwe auto kopen, of een auto op rijden. Is dat abonnement nodig? Kijk met een nieuwe blik naar uw persoonlijke financiën. Waar kunt u geld overhouden? En zet het geld dat overblijft direct op een spaar- of beleggingsrekening. Liefst al aan het begin van de maand. Dat voorkomt dat u het alsnog uitgeeft.

Betekent dit dat financieel onafhankelijk zijn alleen mogelijk is voor mensen die super zuinig leven? Nee. Consuminderen helpt wel en brengt het doel eerder in zicht.

Hebt u mogelijkheden om extra geld te verdienen? Doe dat! En zet al dat extra geld opzij. Want zo kunt u nog meer geld per maand aan het werk zetten. Sommige mensen vinden het eenvoudiger om het uitgavenpatroon aan te passen, dan om meer inkomen te genereren. Dit werkt namelijk naar twee kanten. Lagere uitgaven zorgen voor een hogere maandelijkse besparing. En het verlaagt het bedrag dat u later nodig hebt om van te leven. Ervan uitgaand dat u de huidige levensstandaard dan handhaaft. Met een lagere levensstandaard bent u eerder financieel onafhankelijk. 

Tip financieel onafhankelijk worden: “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen”

Kies voor een hoog rendement

Met geld maakt u geld, dat klinkt als een cliché maar het is echt zo. Op de spaarrekening krijgt u tegenwoordig nauwelijks rente, soms moet u er zelfs voor betalen. Dat maakt het onmogelijk om met sparen een (hoog) rendement te behalen. Hieronder laten we zien wat meer rendement doet met de ontwikkeling van uw vermogen. Dit is een voorbeeld op basis van beleggen. Daarbij gaan we ervan uit dat het rendement elk jaar weer opnieuw wordt ingezet en niet wordt gebruikt om van te leven. 

Om financieel onafhankelijk te worden moet u meer doen dan alleen sparen. Een rendement van 5% betekent dat u geld moet investeren. Dat kan door te beleggen op de beurs in aandelen en obligaties, door te investeren in vastgoed of andere (meer risicovolle) mogelijkheden zoals crowdfunding of alternatieve investeringen.  

Tip financieel onafhankelijk worden: “Beleg voor meer rendement”

Gebruik het achtste wereldwonder

Beleggen is de sleutel voor financiële onafhankelijkheid. Over een langere termijn is het gemiddeld rendement beleggen positief. Al kan het rendement per jaar wisselen. Tijd is sowieso de belangrijkste factor bij beleggen. Tijd is uw bondgenoot bij beleggen en daarmee het realiseren van financiële onafhankelijkheid. Dat komt door het rente-op-rente-effect. Het wordt bereikt door het gerealiseerde rendement belegd te laten, zodat het ook weer rendement oplevert. Zo groeit het vermogen sneller, niet lineair, maar exponentieel.

Bron: sogetinformed.com

 • Stel, u belegt €100.000,- met een rendement van 10%
 • In jaar 1 bedraagt uw rendement €10.000,-
 • Na 1 jaar is uw vermogen €110.000,-
 • In 2 jaar bedraagt uw rendement  €11.000,-
 • Na 2 jaar is uw vermogen gegroeid tot €121.000 
 • Die 1000 euro extra is het resultaat van het rente-op-rente-effect

Geld maakt dus echt geld. En dit effect wordt elk jaar sterker. Dat is waarom alle pensioenfondsen beleggen. Het is de beste kans om het meeste rendement te verdienen. Einstein noemde het rente-op-rente-effect niet voor niets het ‘achtste wereldwonder’. Maak gebruik van dat wereldwonder om uw financiële onafhankelijkheid sneller te bereiken. 

Tip financieel onafhankelijk worden: “Profiteer van rente op rente op rente effect”

Investeer in een passief inkomen

Hoe word ik financieel onafhankelijk? Door te zorgen voor voldoende vermogen voor later. Dat doel kunt u bereiken door hard te werken en geld opzij te zetten. Het kan dichterbij komen als u daarnaast zoekt naar meerdere bronnen van inkomsten. Er zijn verschillende soorten inkomsten:

 • Actief inkomen
 • Passief inkomen

Actief inkomen is geld dat u verdient in ruil voor tijd en inspanning, werken dus. Passief inkomen is geld dat binnenkomt op basis van een eerdere investering. Eigenlijk laat u uw geld voor u werken. Er komt maandelijks een bedrag binnen waar u beperkte of geen inspanning voor hoeft te leveren. Dit kan vanuit verschillende investeringen komen. Als u investeert in vastgoed levert dat huuropbrengsten op. Hier hoeft u maar een beperkte inspanning voor te doen als het pand eenmaal verhuurd is. Als u belegt op de beurs kunt u ook inkomen uit dividend genereren. Zo keren bepaalde grote bedrijven jaarlijks een dividend uit. U hoeft hier weinig voor te doen. Voordeel is dat het passieve inkomsten zijn. Het nadeel is dat u door de inkomsten uit te laten keren geen gebruik maakt van het rente-op rente-effect. Er zijn ook andere investeringsmogelijkheden, zoals crowdfunding of specifieke obligaties die een bepaald ‘vast of gegarandeerd’ rendement beloven. Dit kunnen ook bronnen van passief inkomen zijn. Houd er wel rekening mee dat dit een stuk risicovoller is.

Meer passief inkomen maakt u minder afhankelijk van inkomen uit actief werk. Het geeft meer financiële vrijheid. Als u nog vermogen aan het opbouwen bent, kunt u misschien beter kiezen om de inkomsten belegd te laten, om zo maximaal gebruik te maken van het rente-op-rente effect. 

Tip financieel onafhankelijk worden:”Zet uw geld aan het werk”

Bouw met vastgoed aan financiële onafhankelijkheid

Beleggen in vastgoed wordt vaak genoemd bij financiële onafhankelijkheid. Door uw eigen huis af te betalen, brengt u uw eigen leefkosten omlaag. U kunt ook investeren in vastgoed en dat verhuren. Dat levert een regelmatige stroom van inkomsten op. Het gemiddeld rendement op vastgoed is aantrekkelijk. U profiteert namelijk van de huurinkomsten en van de waardestijging van het vastgoed op de langere termijn. 

Hoe investeert u in vastgoed? Dat kan direct of indirect. Voor direct beleggen is een goede voorbereiding belangrijk. Beleggen in vastgoed kan ook voor beginners. Naast startkapitaal, moet u ook kiezen in wat voor type vastgoed u wilt beleggen. Een woonhuis, vakantiehuis, of kantoor? Focus op een regio waar u bekend bent en de wetgeving kent. Koop dan een pand waar u voldoende rendement uit kunt halen. Er zijn diverse aanbieders van beleggingshypotheken. Bijna altijd is een percentage (>20%) aan eigen geld vereist. De overdrachtsbelasting voor beleggingspanden is weliswaar omhooggegaan, maar daar staan een inkomstenstroom en waardestijging tegenover. Indirect belegt u in een (beursgenoteerde) vastgoedfonds, dat regelmatig dividend uitkeert over de behaalde winsten.

Waarom zou u investeren in vastgoed? Wat zijn de voordelen? U belegt in stenen, die hun waarde behouden. Naar wonen blijft altijd vraag. Vastgoed biedt bescherming tegen inflatie. Vaak kan er een hoog rendement behaald worden. Er zitten ook risico’s aan. Het vraagt een inspanning. Denk aan onderhoud en leegstand. Dat kan de nodige kopzorgen tot gevolg hebben.  

Tip financieel onafhankelijk worden:”Word een pandjesbaas”

Nu meer sparen laat u eerder stoppen met werken

Is financieel onafhankelijk leeftijd gebonden? De AOW-leeftijd schuift langzaam verder op. Gebeurt dat ook met de leeftijd voor financiële onafhankelijkheid? Het moet toch heerlijk zijn om eerder met pensioen te kunnen en te stoppen met werken. Dat kost geld, maar onmogelijk is het niet. Afhankelijk van het percentage dat u maandelijks overhoudt en investeert, kunt u eerder stoppen met werken. Daar ligt de sleutel voor u. Hoe meer u maandelijks opzij en aan het werk kunt zetten, des te eerder kunt u stoppen met werken. 

Stel u bent 30 jaar en het lukt het om 50% van uw maandelijkse inkomen voor uw toekomst aan het werk te zetten. Dan kunt u volgens de tabel aan het begin van dit artikel na 17 jaar, dus al op uw 47e stoppen met werken en op dezelfde voet verder leven als nu. Daarbij gaan we uit van een rendement van 5% boven inflatie. De inflatie is wel een factor waarmee gerekend moet worden. Die holt het vermogen uit en verhoogt de uitgaven op termijn. De leeftijd om financieel onafhankelijk te worden en te stoppen met werken hangt samen met het geld dat u er maandelijks voor kunt reserveren.

Tip financieel onafhankelijk worden:”Begin vroeg met een duidelijk plan”

Zorg voor een goede pensioenvoorziening

Financieel onafhankelijk zijn geldt ook voor de oude dag. Zorg dat u voldoende pensioeninkomsten hebt. Pensioenbeleggen is een onmisbaar onderdeel om financieel onafhankelijk te worden. Iedereen kan tegenwoordig zelf (extra) pensioen opbouwen. Via bijvoorbeeld een lijfrente. De fiscus betaalt mee aan lijfrente beleggen voor uw pensioen. Daar zit wel een jaarlijks maximum aan. Dat heet de jaarruimte. Het bedrag dat u opbouwt staat vast tot uw pensioendatum. Op Finner vindt u meer informatie over pensioenbeleggen.

Tip financieel onafhankelijk worden:”Zorg voor een goed pensioen”

Financieel onafhankelijk met een financiële planning

Toewerken naar financiële onafhankelijkheid vergt een goede financiële planning. Het is een totaalplaatje. Te vaak nemen mensen versnipperde financiële beslissingen. Wat doet een financieel planner? Hij helpt u om uw financiën te organiseren. Brengt uw hele financiële situatie in kaart. Maakt samen met u een persoonlijk financieel plan en houdt overzicht over de doelen, de tijd, de risico’s. Om de juiste keuzes op het juiste moment in het leven te maken. De financial planner houdt voortdurend de vinger aan de pols. Stuurt bij, adviseert, om het grote doel op de lange termijn voor u bereikbaar te houden. Finner kan u desgewenst ook in contact brengen met een financieel planner uit haar netwerk, mail hiervoor naar [email protected]

Tip financieel onafhankelijk worden: “Maak een goede financiële planning”

Laat een vermogensbeheerder voor u beleggen

Een vermogensbeheerder kan u helpen om uw doel te bereiken om financieel onafhankelijk te worden. U laat uw geld beleggen door een specialist. U spreekt af wat uw doel is, de risico’s die u wilt nemen en de kosten die u betaalt. Dan gaat de vermogensbeheerder aan het werk voor u. Uw geld wordt belegd en u wordt op de hoogte gehouden. Het is een laagdrempelige manier om te beleggen voor financiële onafhankelijkheid. Ideaal voor mensen die zelf de tijd, kennis of interesse missen. Of die hun tijd aan andere dingen willen besteden.

Tip financieel onafhankelijk worden:”Kies de beste vermogensbeheerder”

Neem zelf de touwtjes in handen met beleggen

Wilt u niet alleen financieel onafhankelijk zijn, maar ook zelf uw beleggingsbeslissingen nemen? Dan is zelfbeleggen de juiste vorm voor u. U bepaalt zelf uw doel en de risico’s die u wilt lopen. Dan kiest u de juiste strategie om financieel onafhankelijk te worden. Uw geld belegt u via een beleggingsrekening bij een broker en u bepaalt zelf waarin. Aandelen, obligaties, fondsen of alternatieve beleggingen? Aankopen of juist verkopen? Zelfstandig en onafhankelijk maakt u uw eigen keuzes. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Beginnen met zelf beleggen kan eenvoudig. Bijvoorbeeld in relatief veilige en goed gespreide indexfondsen met lage kosten.

Tip financieel onafhankelijk worden: “Kies de beste broker”

Vergelijk en vind de beste weg tot financiële onafhankelijkheid

Finner helpt u om uw doelen te verwezenlijken. Beleggen is een noodzakelijk onderdeel om financieel onafhankelijk worden. Weet u nog niet of u wilt laten beleggen door een vermogensbeheerder of dat u zelf wilt beleggen voor financiële onafhankelijkheid? Doe dan de test op Finner

Wij helpen u om de beste vermogensbeheerder of broker te vinden. Vergelijk vermogensbeheerders en vergelijk brokers om de beste keuze voor uw geld te maken. Op basis van uw wensen en situatie zetten wij de aanbieders voor u op een rij die het beste bij u passen. Komt u er niet uit, dan helpen we u graag met een advies op maat.