Periodiek beleggen vergelijken? 5 tips

periodiek beleggen

U hebt maandelijks wat geld over en een spaarrekening levert bedroevend weinig op. Daarom zoekt u een alternatief en denkt u erover om te beginnen met beleggen. Beleggen belooft immers een hoger rendement. De stap om te gaan beleggen is niet groot als u voor periodiek beleggen kiest. U kunt met een klein bedrag starten, door bijvoorbeeld 50 euro maandelijks te beleggen, zo spreidt u het beleggingsrisico. Een eenvoudige beleggingsvorm is beheerd beleggen. Hiermee kunt u gemakkelijk meer vermogen opbouwen voor later.

Meer tips over beginnen met beleggen? Lees beleggen voor beginners in 7 stappen.

Wat is periodiek beleggen?

Met periodiek beleggen belegt u automatisch met een vast bedrag. U kiest zelf hoe vaak u wilt beleggen. Dit kan per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar op een flexibele manier. U belegt op een vast moment, ongeacht of de beurs stijgt of daalt. Het is interessant voor beleggers die zelf willen beleggen met kleine bedragen. Zo belegt u automatisch en op een eenvoudige manier. 

Hoe werkt het?

U legt bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in op een beleggingsrekening. Of de markt nu stijgt of daalt, u investeert altijd hetzelfde bedrag. Hierdoor krijgt u een gemiddelde koopkoers en bent u minder gevoelig voor koersschommelingen op de beurs. U blijft flexibel, als het zo uitkomt belegt u iets meer, of juist iets minder als u uw geld voor andere uitgaven nodig hebt. 

Periodiek beleggen in fondsen of trackers

Een goede manier om periodiek te beleggen is door te beleggen in fondsen of trackers. Hiermee kunt u uw vermogen goed spreiden en bent u weinig tijd kwijt met uw beleggingen. Met een mixfonds kiest u voor gemak. U besteedt het beleggen volledig uit via één fonds, dat conform je risicoprofiel de beleggingen spreidt. Beleggingsfondsen en indexfondsen zijn vooral interessant voor beleggers die zelf een aantal producten willen selecteren en een platform zoeken waar dit mogelijk is.

Periodiek beleggen op de beurs

U kunt ook zelf periodiek beleggen. Dat is natuurlijk iets ingewikkelder want u moet zelf bepalen in welke aandelen of obligaties u wilt beleggen op basis van uw doel en uw persoonlijke voorkeuren. Spreiden kunt u doen door bijvoorbeeld elke maand een ander aandeel te kopen en na een bepaald aantal maanden weer opnieuw in dezelfde volgorde deze aandelen aan te schaffen. 

Vergelijk en vind het beste periodiek beleggen

Wilt u beginnen met periodiek beleggen? Via Finner vergelijkt u eenvoudig alle geschikte brokers en beleggingsrekeningen. Ga naar brokers en vul uw gewenste inlegbedrag in. Kies voor “help mij kiezen” en voor het profiel “fondsenbelegger” en geef uw voorkeur aan voor mixfondsen, beleggingsfondsen of indexfondsen (trackers). Geef uw extra wensen aan en u vindt eenvoudig de beste mogelijkheden om periodiek te beleggen. Vraag via Finner een gratis informatiepakket aan bij twee of meer aanbieders en vergelijk alle partijen om periodiek te beleggen.