Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen maken beleggen een stuk eenvoudiger. Door te beleggen in een beleggingsfonds koopt u een mandje met aandelen, obligaties of andere beleggingen, die worden beheerd door een fondsmanager. Door te beleggen in een fonds spreidt u ineens uw geld over tal van beleggingen. Beleggingsfondsen zijn eenvoudige kant-en-klare oplossingen. Dat is een groot voordeel van belegginsfondsen. Beleggingsfondsen zijn er in alle soorten en maten en het aanbod in  duurzame beleggingsfondsen groeit gestaag. Kosten en rendement zijn afhankelijk van het type fonds dat u kiest.

Hieronder leest u meer:

Wat is een beleggingsfonds?

Hoe kunt u beleggen in een beleggingsfonds?

De voordelen en nadelen van fondsbeleggen

Duurzame beleggingsfondsen

Kosten en rendement van beleggingsfondsen

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is eigenlijk een mandje met beleggingen, zoals aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten, dat door een fondsbeheerder wordt beheerd. Beleggers kopen aandelen in een beleggingsfonds en dat geld wordt vervolgens beheerd door een fondsbeheerder. Beleggen in beleggingsfondsen is een manier van zelf beleggen waarbij u niet zelf de aandelen hoeft uit te zoeken. De samenstelling van het fonds laat u aan de fondsbeheerder over. Maar let wel, een fondsbelegger belegt zonder risicoadvies. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de beste beleggingsfondsen en voor het samenstellen van een passende portefeuille. 

Beleggen in beleggingsfondsen is een praktische manier om beleggingen goed te spreiden. Beleggingsfondsen zijn bij uitstek geschikt voor beginnende beleggers, omdat ze kant-en-klare spreiding bieden. Er is genoeg keus want er bestaan allerlei soorten beleggingsfondsen. Denk daarbij aan aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en ook nog eens fondsen met een focus op een bepaalde strategie, regio of sector. Er bestaan ook fondsen die de beleggingen spreiden over bovenstaande categorieën. Een beleggingsfonds kan ook in derivaten, goederen, producten of andere zaken beleggen. 

Vindt u het lastig om zelf de juiste fondsen te selecteren en besteedt u beleggen liever helemaal uit? Zoek dan een (online) vermogensbeheerder die het werk voor u doet. Er zijn ook vermogensbeheerders die beleggen in beleggingsfondsen.

Hoe kunt u beleggen in beleggingsfondsen?

Eerst moet u kiezen bij welke partij u de fondsen wilt aankopen. Beleggen in beleggingsfondsen kan via een broker of bank. Er zijn ook fondsenplatforms, dat zijn partijen waar u alleen kunt fondsbeleggen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Fitvermogen, Brand New Day of Meesman. Daar belegt u in eigen beleggingsfondsen. 

Vervolgens moet u een keuze maken in welke fondsen u wilt beleggen. Bij een broker kunt u meestal kiezen uit honderden beleggingsfondsen van vele verschillende fondshuizen. Bekende fondsaanbieders zijn bijvoorbeeld Kempen, NN, SNS Beleggingsfondsen, of internationale fondshuizen zoals BlackRock, BNP Paribas, Fidelity of Goldman Sachs. De VEB biedt een fondsselector aan, waarmee u snel een vergelijking van de relevante beleggingsfondsen krijgt op basis van uw keuzes en een rating van de VEB over kosten, rendement en risico van het fonds. Dat helpt om de beste beleggingsfondsen voor uw situatie te vinden. Fondsbeleggen doet u zonder risicoadvies. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fondsen en voor een goede spreiding. 

De selectie van een broker waar u kunt fondsbeleggen is een belangrijke stap. Vergelijk brokers daarom op kosten en mogelijkheden van het platform. Naast de kosten voor het fonds, die in de koers verwerkt zitten, brengen banken of brokers ook nog kosten in rekening brengen. Denk hierbij aan transactiekosten of een ‘service fee’. Lees meer over kosten van beleggen. Alle extra kosten drukken op uw rendement en dat kan op de lange termijn behoorlijk doortellen.

U kunt ook beleggen uitbesteden en uw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder. Vermogensbeheerders kopen niet altijd rechtstreeks aandelen of obligaties, maar maken dan gebruik van beleggingsfondsen, ETF’s of indexfondsen. U kunt dus ook een portefeuille met beleggingsfondsen kopen via een vermogensbeheerder. Vergelijk vermogensbeheer en kies de partij die het beste bij u past.

De voordelen en nadelen van fondsbeleggen

Voordelen van fondsbeleggen

  • Gemak
  • Kant en klare spreiding
  • Zelf beleggen in samenwerking met experts
  • Ideaal voor beleggen met kleine bedragen
  • De keuze is enorm

Beleggen in fondsen is vooral geschikt als u zelf wilt beleggen, maar daar niet te veel tijd aan wilt of kunt besteden. Het is een ideale oplossing als u uw vermogen goed wilt spreiden in kant en klare oplossingen. Eigenlijk biedt fondsbeleggen een mooie mix van zelfbeleggen en beheerd beleggen. Want u kiest zelf de beleggingsfondsen waarin u wilt beleggen, maar u laat de samenstelling van die fondsen over aan een expert. 

Beleggingsfondsen bieden gemak en een goede spreiding. En daarvan kunt u al profiteren bij beperkte investeringen. Fondsbeleggen is zeer geschikt voor beleggen met kleine bedragen, omdat u via de fondsen direct profiteert van een brede spreiding. Dat kunt u onder meer doen via periodiek beleggen in beleggingsfondsen. Een ander voordeel is de enorme keuze. Er bestaan wereldwijd meer beleggingsfondsen dan beursgenoteerde bedrijven. Voor elke strategie, focus, regio of categorie zijn er fondsen te vinden. Op die manier worden ook markten bereikbaar die anders voor een particuliere belegger moeilijk aan te boren zijn.

Nadelen van fondsbeleggen

  • De keuze is enorm
  • Minder hands-on
  • Beheerskosten
  • Beperkte verhandelbaarheid
  • Liquiditeitsrisico

Die enorme keuze kan ook een nadeel zijn. Probeer je weg maar eens te vinden in fondsenland. Gelukkig bestaan er tools die de keuzestress verminderen. De VEB biedt een keuzehulp voor beleggingsfondsen, waardoor het selecteren van de beste beleggingsfondsen een stuk eenvoudiger wordt. Er kleven ook andere nadelen aan beleggen in fondsen. Het is een afstandelijker vorm van zelfbeleggen, minder hands-on. De eigen keuze blijft beperkt tot het fonds, want het beleggen zelf wordt gedaan door de fondsbeheerder. En daar kleven kosten aan. De beheerkosten kunnen een nadeel zijn, want die liggen bij een beleggingsfonds hoger dan bij een ETF die passief een index volgt.

Verder zijn niet alle fondsen dagelijks verhandelbaar op de beurs. Veel beleggingsfondsen zijn periodiek verhandelbaar, waardoor u alleen op vastgestelde tijden kunt in- of uitstappen. Dat kan een keer per dag zijn, of eens per week of nog minder. De koers van het fonds wordt dan ook slechts periodiek aangepast. Dat beperkt de vrijheid enigszins. Een risico kan zijn dat een fonds op slot kan gaan (liquiditeitrisico) als er ineens te veel beleggers uit willen stappen, of als de toestroom te groot is. Dit komt bijvoorbeeld wel eens voor bij vastgoedfondsen, als door onrust op de vastgoedmarkt ineens veel beleggers uit een fonds willen stappen, terwijl vastgoedbeleggingen niet snel te gelde gemaakt kunnen worden. Dan kan het fonds op slot gaan en zit het geld dat in zo’n fonds zit langere tijd vast.

Duurzame beleggingsfondsen

Steeds meer beleggers denken ook aan de impact van hun beleggingen op mens en milieu. Uit onderzoek van Finner blijkt dat 70% van de klanten duurzaam beleggen belangrijk tot zeer belangrijk vindt. Met duurzame beleggingsfondsen belegt u in beursgenoteerde bedrijven of obligaties met een duurzaam karakter. Het gaat dan om fondsen met een strategie die zich richt op duurzaamheid, impact, of factoren op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur (ESG). U bent zelf verantwoordelijk voor de duurzame fondsen die u kiest. 

Bekende aanbieders van duurzame beleggingsfondsen zijn Triodos en ASN Bank. Zij bieden enkel duurzame beleggingsfondsen aan. ASN Bank heeft er 12, waarvan 5 mixfondsen. Triodos biedt themafondsen aan, maar ook mixfondsen en obligatie- en aandelenfondsen. Maar u kunt ook zelf fondsen zoeken met een duurzaamheidsfactor. Elk fondshuis biedt ondertussen wel een vorm van duurzaam beleggen aan. Informatie over de doelstelling van het fonds is te vinden in de Essentiële Beleggersinformatie. Maar let wel op, want soms is er sprake van ‘greenwashing’, een marketingtruc waarbij fondsen groener worden voorgesteld dan zij werkelijk zijn. Sinds 1 januari 2023 gelden er specifiekere transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie. Deze hebben tot doel dat consumenten beter inzicht krijgen in hoe ‘groen’ beleggingsfondsen echt zijn, zodat hun keuze ook aansluit bij hun verwachtingen. 

Sommige partijen bieden groene beleggingsfondsen met een fiscaal voordeel aan. Groenfondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in duurzame projecten die officieel gekwalificeerd zijn als groene belegging. U belegt dus met een keurmerk van de Nederlandse overheid en daar zitten bepaalde extra fiscale voordelen aan. Een overzicht van de beschikbare groenbeleggingen vindt u bij de Belastingdienst.

Kosten en rendement van beleggingsfondsen

Beleggen in beleggingsfondsen is makkelijk en u bouwt snel spreiding op in uw portefeuille. Maar aan beleggingsfondsen kleven ook kosten, die een deel van het rendement opslokken. Naast de fondskosten, brengt de broker waar u het beleggingsfonds koopt, ook kosten in rekening. Meer informatie over kosten bij beleggen vindt u elders op Finner. 

Kosten en rendementen hangen af van welke fondsen u kiest. Sommige fondsbeheerders proberen de markt te verslaan, dat zijn actieve beleggingsfondsen. Andere fondsen volgen enkel een index, dat noemen we passieve fondsen. Passieve beleggingsfondsen leveren over het algemeen betere rendementen dan actieve. Dat komt onder meer door de hogere kosten die gepaard gaan met actief beheer. En die kosten moeten eerst terugverdiend worden voordat u rendement behaalt. De fondskosten liggen bij passieve fondsen aanzienlijk lager.

Wat zijn veelvoorkomende kosten beleggingsfondsen?

  • Fondskosten – de jaarlijkse vergoeding voor het beheer van het vermogen en de prestatievergoeding voor de fondsbeheerder. Deze kosten zitten verwerkt in de koers. Bij actief beheerde beleggingsfondsen zijn de fondskosten meestal hoger dan bij een indextracker. Deze kosten variëren van 0,15% voor een passief fonds tot boven de 2% voor actief beheerde fondsen. De exacte kosten staan vermeld in de EID of de EBI en de Prospectus, die behoren bij het fonds. 
  • Sommige fondsen rekenen daarnaast in- en uitstapkosten
  • Het is belangrijk om inzicht in alle kosten te hebben, omdat de lopende kosten ten koste gaan van uw rendement. 

Benieuwd naar rendement beleggingsfondsen? Lees meer over het rendement van beleggen op Finner. Er is een ontzettend breed aanbod aan beleggingsfondsen. Bij mixfondsen worden de beleggingen verdeeld, eigenlijk op een vergelijkbare manier als een vermogensbeheerder doet. Er zijn ook specifieke fondsen, bijvoorbeeld gericht op een bepaalde sector of regio. Dan kunnen de rendementen erg afwijken van de markt. De categorie waarin u belegt bepaalt onder meer het risico dat u loopt. Hoe meer risico u neemt, des te hoger het te verwachten rendement.

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

De meest gangbare beleggingsfondsen zetten we hieronder kort uiteen.

Aandelenfondsen

Een aandeel is een soort eigendomsbewijs van een bedrijf. Met aandelen kopen beleggers dus eigenlijk een deel van het bedrijf en worden zij dus een klein beetje mede-eigenaar. Via een aandelenfonds belegt u automatisch in meerdere bedrijven. Het is eigenlijk een mandje met allerlei aandelen die zijn geselecteerd door de fondsbeheerder. Een fonds spreidt zijn beleggingen over meerdere bedrijven, mocht het met één bedrijf niet goed gaan, dan kan het met de andere bedrijven uit het fonds wel beter gaan. Een aandelenfonds kent een hoger risico dan een obligatie- of mixfonds, omdat aandelen risicovollere beleggingen zijn, waar ook een hoger te verwachten rendement tegenover staat.

Obligatiefondsen

Een obligatie is een schuldbewijs van degene die geld bij u leent. Dat kan een overheid zijn, of een bedrijf. U leent met een obligatie geld uit voor een vaste periode tegen een vaste vergoeding. Na afloop van die periode ontvangt u uw geld weer terug. De waarde van een obligatie kan net als bij aandelen stijgen en dalen. In plaats van zelf obligaties kopen, belegt u via een obligatiefonds ineens in een mandje met obligaties. Dit kunnen staatsobligaties en/of bedrijfsobligaties zijn. Obligatiefondsen kennen over het algemeen een lager risico dan aandelenfondsen.

Vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoed is via beleggingsfondsen goed toegankelijk voor particuliere beleggers. Via een vastgoedfonds belegt u in onroerend goed, zoals bedrijfsruimtes, kantoorgebouwen of winkelcentra. De inkomsten komen uit huur en uit waardestijging van het vastgoed. Het risico wordt binnen het fonds gespreid door te beleggen in meerdere soorten onroerendgoedprojecten. De spreiding kan ook over verschillende landen plaatsvinden. Dankzij vastgoedfondsen is deze beleggingscategorie bereikbaar voor kleine beleggers, die anders nooit voldoende vermogen zouden hebben om te kunnen spreiden over vastgoed.

Indexfondsen

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Dit doet het door die index zo exact mogelijk na te bootsen. Beleggen in een index is een voordelige manier van beleggen, waarbij u tevreden bent met hetzelfde rendement als de index en niet de stress wilt hebben van het proberen om de index te verslaan. Er zijn twee soorten indexfondsen: actief beheerde en passief beheerde indexfondsen. Actief beheerde beleggingsfondsen proberen een beter rendement dan de index te behalen. Een indexfonds is periodiek verhandelbaar tegen de fondswaarde, meestal eenmaal per dag. Daarin verschilt een indexfonds dus van een ETF, die is de hele dag verhandelbaar tegen realtime koersen. 

Geldmarktfondsen

Geldmarktfondsen – of money market funds – zijn beleggingsfondsen die het kapitaal dat wordt ingelegd uitsluitend op de geldmarkt beleggen. De fondsbeheerder belegt dan vooral in kortlopende obligaties. Daardoor blijft de liquiditeit hoog. Geldmarktfondsen hebben een relatief laag risico. Met geldfondsen is de geldmarkt ook bereikbaar voor particuliere beleggers. Zij krijgen hun rendement in de vorm van rente. Beleggers moeten echter wel rekening houden met beheerkosten en uitgiftepremies.

Mixfondsen

De naam zegt het al. Een mixfonds is een beleggingsfonds, waarin bovenstaande categorieën gecombineerd worden. Mixfondsen spreiden het vermogen onder andere over aandelen-, obligatie- en vastgoedfondsen. Het is een eenvoudige manier om goede risicospreiding te verkrijgen. Mixfondsen zijn heel geschikt voor beginnende beleggers, voor periodiek beleggen of voor beleggen met kleine bedragen. Mixfondsen kunnen verschillen naar risicoprofiel, variërend van offensief tot defensief.

U kunt zelf beleggen in mixfondsen. U kunt ook laten beleggen in mixfondsen. Dit is een vorm van online vermogensbeheer. Ook dan kiest u zelf uw risicoprofiel, maar u laat het beleggen over aan een beheerder die uw geld belegt in portefeuille met een mix van beleggingsfondsen. 

Vergelijk vermogensbeheer en mixfondsen op Finner!