Indexbeleggen vergelijken – tips voor een goede start

indexbeleggen

Superbelegger Warren Buffett adviseert iedereen om te gaan indexbeleggen. Wie deze eenvoudige en goedkope oplossing kiest, verslaat de overgrote meerderheid van de beleggingsprofessionals, beweert hij. Steeds meer beleggers raken door de eenvoud en kostenvoordelen overtuigd van indexbeleggen of ETF beleggen. U kunt zelf beleggen met indextrackers, maar ook via een vermogensbeheerder. In dit artikel leggen we uit wat indexbeleggen is en hoe u indexbeleggen vergelijkt.

Bent u nog aan het oriënteren? Lees dan wat beleggen voor u kan betekenen.

Wat is indexbeleggen eigenlijk en waar kunt u het doen? In dit artikel behandelen wij de volgende onderwerpen:

1. Wat is indexbeleggen?

2. Zelf indexbeleggen of laten doen?

3. Voordelen van indexbeleggen

4. ETF’s, indexfondsen of beleggingsfondsen

5. Rendement en kosten van ETF beleggen

6. Waar kan ik passief beheerd indexbeleggen?

7. Waar kan ik zelf indexbeleggen?

8. Wat is de beste ETF voor u?

9. Aandachtspunten bij beleggen in ETF’s

10. Indexbeleggen vergelijken

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee u de ontwikkeling van een bepaalde markt of index volgt. U koopt dus geen losse aandelen, maar investeert ineens in alle aandelen of obligaties die in de desbetreffende index zijn opgenomen. U doet dit via ETF’s (exchange traded funds), ook wel indextrackers genoemd, die op een beurs verhandeld worden. Daarom wordt indexbeleggen ook wel ETF beleggen genoemd. Het kan overigens ook via een aanbieder van indexfondsen.

Definitie: Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie die probeert een rendement te genereren dat vergelijkbaar is met een brede marktindex. Het biedt een grotere diversificatie tegen lagere kosten en vergoedingen dan actief beheerde strategieën.
Bron: Investopedia

Met indexbeleggen bent u tevreden met hetzelfde risico en rendement als een index, bijvoorbeeld de AEX index. Managers van actief beheerde fondsen proberen juist door aandelen te selecteren een index te verslaan. Het blijkt echter in de praktijk uitdagend te zijn om consistent beter te presteren dan een bepaalde markt of index.

Zelf indexbeleggen of laten doen? 

U kunt kiezen uit zelf beleggen in ETF’s of het uitbesteden aan een vermogensbeheerder die voor u belegt .           

Zelf beleggen in ETF’s

Zelf beleggen in ETF’s is een relatief eenvoudige manier om zelf te beleggen. U houdt de kosten laag en u spreidt uw beleggingen op een efficiënte manier. Om zelf te beleggen heeft u een broker nodig. Dit is een online platform waar u in ETF’s kunt handelen, maar ook aandelen kopen of obligaties kopen is hier meestal mogelijk. Bekende brokers zijn DEGIRO, ABN Amro en Saxo Bank. Bij een broker kiest u vervolgens zelf uit een uitgebreid assortiment van indextrackers.

Een nadeel van zelf beleggen in ETF’s ten opzichte van laten beleggen is dat het ingewikkelder kan zijn. U blijft zelf verantwoordelijk voor het maken van de beleggingskeuzes en het risico dat u daarbij neemt. Bij zelf beleggen krijgt u namelijk geen advies. Wel is er veel online informatie beschikbaar, zoals de ETF-tools van Morningstar en de VEB. Ook bieden sommige brokers mogelijkheden om ETF’s te vergelijken. Om een geschikte broker te kiezen kunt u de brokervergelijking raadplegen. 

Indexbeleggen bij een vermogensbeheerder

Wilt u het beleggen liever niet zelf doen, maar vindt u lage kosten ook belangrijk? Een portefeuille met indextrackers kopen kan ook via een vermogensbeheerder. U hoeft dan zelf geen beleggingskeuzes te maken en krijgt advies over bijvoorbeeld het risico dat u kunt lopen. En doordat de vermogensbeheerder de beleggingsportefeuille invult met ETF’s, worden de kosten laag gehouden. Het kostenverschil met zelf beleggen is daardoor relatief klein. 

Als u kiest voor beheerd beleggen in ETF’s, dan kan dit bij partijen die passief beleggen, of bij partijen die juist weer actief handelen met indextrackers. Let daarom op wat uw voorkeur heeft en wat het beleggingsbeleid van de vermogensbeheerder is. Via een vergelijkingsrapport van Finner krijgt u eenvoudig inzicht in welke vermogensbeheerder het beste bij u past. 

Twijfelt u tussen zelf beleggen of laten beleggen? In een paar stappen helpt Finner u de juiste keuze te maken. Bepaal met deze test welke beleggingsvorm uw voorkeur heeft!

Voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen wint aan populariteit. Het is voor veel beleggers aantrekkelijk vanwege de lage kosten, de goede spreiding en het gemak van beleggen in deze producten. Indextrackers zijn goed bruikbaar voor lange termijn vermogen opbouwen. Tevens is het een ideaal instrument voor periodiek beleggen. Door regelmatig een bedrag in een ETF te beleggen spreidt u uw vermogen goed, zonder dat u allemaal losse aandelen hoeft te kopen. De belangrijkste voordelen: 

Lage kosten: indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Doordat er geen fondsmanager aan te pas komt zijn de kosten van indextrackers in de meeste gevallen lager dan beleggingsfondsen. Lagere kosten komen uw rendement van indexbeleggen ten goede.

Goede spreiding: door te beleggen in een indextracker of indexfonds verkrijgt u een belang in een hele index. Dit geeft een veel grotere spreiding dan bijvoorbeeld een mandje met individuele aandelen. Daardoor is indexbeleggen als regel minder risicovol dan direct beleggen in aandelen of obligaties.

Gemak: ETF’s zijn relatief eenvoudig te kopen en verkopen via een broker. U hoeft zelf geen aandelen te selecteren en bespaart zo dus tijd en moeite. Dat gemak geldt ook voor een vermogensbeheerder: er kan snel en eenvoudig spreiding in een portefeuille worden aangebracht.

Warren Buffett aan zijn aandeelhouders: “Wanneer biljoenen dollars worden beheerd door specialisten op Wall Street die hoge vergoedingen in rekening brengen, zijn het meestal de managers die buitensporige winsten behalen, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers moeten vasthouden aan goedkope indexfondsen.” 

ETF’s, indexfondsen of beleggingsfondsen

ETF’s (of indextrackers) lijken op indexfondsen en beleggingsfondsen. Het zijn kant-en-klare mandjes met beleggingsproducten, meestal aandelen. Toch zijn er een aantal grote verschillen:

Indextrackers

ETF’s worden via de beurs verhandeld. Zij volgen passief een bepaalde index. Een indextracker is de hele dag -tijdens handelsuren- verhandelbaar op de beurs tegen realtime koersen. 

Indexfondsen

Een indexfonds lijkt op een indextracker. Ook een indexfonds volgt passief een bepaalde index. Het belangrijkste verschil met een indextracker is de verhandelbaarheid. Een indexfonds is periodiek verhandelbaar tegen de fondswaarde, meestal eenmaal per dag. Nadat u een order invoert, moet u dus vaak nog 1 of 2 dagen wachten voordat deze is uitgevoerd. 

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is net als een indextracker – of fonds, een mandje met beleggingsproducten. Het verschil is dat beleggingsfondsen actief worden beheerd door een fondsmanager met als doel om de markt te verslaan. U volgt dus niet een index, maar een bepaalde fondsstrategie. Actief beleggen leidt in de meeste gevallen tot hogere kosten. Dit zijn zowel kosten voor het beheerteam als voor de transacties in het fonds. Meer weten? Lees het artikel over beleggingsfondsen.

Hieronder ziet u de belangrijkste verschillen tussen ETF’s, indexfondsen en beleggingsfondsen.

ETF’s (Indextrackers)IndexfondsenBeleggingsfondsen
VerhandelbaarheidBeursgenoteerde producten verhandelbaar tegen realtime koersenPeriodiek verhandelbaar (per dag / week / maand) tegen netto fondswaardePeriodiek verhandelbaar (per dag / week / maand) tegen netto fondswaarde
Passief/actiefPassiefPassiefMeestal actief
Waarin wordt belegd?Een onafhankelijke indexEen onafhankelijke indexEen mandje dat is samengesteld door de fondsbeheerder
Uitgever van de productenAanbieders van ETF’s zoals iShares, Vanguard of Van EckAanbieders van indexfondsen zelf zoals Meesman, Brand New Day of Northern TrustAanbieders van beleggingsfondsen zoals Robeco of ABN Amro
KostenFondskosten, bewaarloon van de broker, directe en indirecte transactiekosten, etc.
Kosten zijn relatief laag.
Fondskosten, bewaarloon van de broker, directe en indirecte transactiekosten, etc.
Kosten zijn relatief laag.
Fondskosten, bewaarloon van de broker, directe en indirecte transactiekosten, etc.
Kosten zijn hoger dan bij passieve fondsen.

Rendement en kosten

Het rendement van ETF beleggen wordt bepaald door de index die gevolgd wordt en waarvan hetzelfde rendement wordt nagestreefd. De belegger profiteert van de lagere kosten die bij indexfondsen in rekening worden gebracht. De lopende kosten van een indexfonds zijn gemiddeld 0,1% – 0,4% per jaar. Daardoor komt het rendement grotendeels overeen met de index. Bij een actief beheerd beleggingsfonds bedragen de kosten doorgaans het dubbele, of nog meer. Dat verschil in kosten moeten actieve fondsen eerst goedmaken voordat outperformance wordt gerealiseerd. Het indexbeleggen rendement profiteert van dit kostenverschil. 

Uit onderzoek van fondsenvergelijker Morningstar blijkt dat amper een kwart van de actief beheerde beleggingsfondsen over een periode van tien jaar (tot en met juni 2020) beter presteert dan beleggen in ETF’s. Actieve fondsen, die tot doel hebben om de rendementen van een index te overtreffen, schieten vaak tekort.    

Waar kan ik passief beheerd indexbeleggen?

Een aantal vermogensbeheerders is specifiek gericht op passief indexbeleggen. Voor een overzicht van deze partijen, zie onderstaande tabel: 

DienstverleningMinimuminleg
Brand New Day Modelbeleggen€ 1Past deze partij bij mij?
iBeleggen (Topcapital)€ 25.000Past deze partij bij mij?
Peaks € 1Past deze partij bij mij?
Rabobank Beheerd Beleggen Basis€ 1.000Past deze partij bij mij?
Semmie (voormalig Index Capital)€ 500Past deze partij bij mij?
Stoic€ 500.000Past deze partij bij mij?
The Index People€ 100.000Past deze partij bij mij?
VanEck€ 50.000Past deze partij bij mij?
Bron: Finner 1 januari 2024

Waar kan ik zelf indexbeleggen? 

Waar kun je zelf indexbeleggen? Wie het liefst zelf indextrackers of indexfondsen selecteert, heeft de keuze uit 2 soorten partijen. Allereerst zijn er de allround brokers en banken. Bij deze partijen kunt u kiezen uit een zeer breed aanbod van producten, zoals aandelen, obligaties, opties, fondsen en ETF’s of indexfondsen. Uit dit brede aanbod selecteert u zelf de trackers van uw keuze. 

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van banken en allround brokers die een breed aanbod van producten hebben, waaronder ETF beleggen. 

Waar ETF’s kopen?ETF’sIndexfondsenAndere productenPeriodiek inleggen
ABN AMROMEER INFO
Bux ZeroMEER INFO
DEGIROMEER INFO
EasybrokerMEER INFO
INGMEER INFO
LynxMEER INFO
MexemMEER INFO
RabobankMEER INFO
SaxobankMEER INFO

Daarnaast zijn er een aantal partijen die zich specifiek richten op indexbeleggen. Deze brokers of fondsenplatformen bieden een kleine en daardoor overzichtelijke selectie van indexfondsen. U heeft dus minder keuze, maar het wordt u wel makkelijker gemaakt. Wel bent u nog steeds zelf verantwoordelijk en krijgt u geen advies. Een ander kenmerk van deze aanbieders is dat ze alleen eigen fondsen aanbieden. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van deze aanbieders. 

Waar indexfondsen kopen?ETF’sIndexfondsenAndere productenPeriodiek inleggen
Brand New DayMEER INFO
MeesmanMEER INFO

Wat is de beste ETF voor u?

Stel u wilt beleggen in de AEX-index. Dan koopt u een ETF of indexfonds dat de AEX volgt. Daar kan onderling behoorlijk verschil in zitten. U moet letten op de manier waarop een index wordt gevolgd, dat kan namelijk gevolgen hebben voor de mate waarin het rendement van het fonds afwijkt van de index (tracking error). Er zijn namelijk drie manieren om een index na te bootsen. Fysiek, geheel of gedeeltelijk. Of via een synthetische ETF. Wat zijn de verschillen?

  • Volledige imitatie – een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. Het is een 1 op 1 kopie, met precies dezelfde aandelen als genoteerd staan in de AEX. Met ook nog eens dezelfde weging als de index. Het rendement is nagenoeg gelijk aan de index.
  • Gedeeltelijke imitatie – de tracker koopt een selectie van de meest bepalende aandelen uit een index en benadert op die manier de prestaties van de index. Of een tracker kan bijvoorbeeld niet-duurzame aandelen uitsluiten, om op die manier een vorm van duurzaam indexbeleggen mogelijk te maken. Het risico is dat er een (grotere) afwijking in rendement kan optreden ten opzichte van de onderliggende index.
  • Een synthetische tracker volgt de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. Synthetische trackers worden bijvoorbeeld veel toegepast bij commodities, omdat grondstoffen lastiger fysiek zijn aan te kopen dan aandelen. De tegenpartij streeft ernaar hetzelfde rendement als de index uit te keren aan het fonds. Bij deze laatste manier is het risico groter.

Aandachtspunten bij beleggen in ETF’s

Uitsluiten van een deel van de index

Passieve indexproducten staan bekend om de lage kosten. Maar het blijft opletten. Sommige indextrackers sluiten delen van een index uit. Zij doen dit om meer rendement te maken, of bijvoorbeeld voor duurzaam indexbeleggen. Dan kan er dus een afwijking optreden. Via de tool van Morningstar kunt u bijvoorbeeld checken hoe het fonds de index volgt. Ook ziet u daar de omvang van het vermogen dat in die ETF zit. 

Securities lending

Een ander aandachtspunt is securities lending. Sommige fondsen behalen een hoger rendement dan de index. Vaak leent de aanbieder dan de onderliggende aandelen tijdelijk uit om extra inkomsten te halen. Maar het brengt ook meer risico met zich mee. In het prospectus kunt u lezen of uw aanbieder aan securities lending doet. Lees meer in ons artikel over securities lending.

Overige risico’s

Zijn er nog andere risico’s van indexbeleggen? Beleggingen kunnen stijgen in waarde, maar ook dalen. Het marktrisico blijft. Een nadeel kan ook optreden bij indextrackers met aandelen waarin weinig gehandeld wordt. Als veel beleggers tegelijk willen uitstappen, kan dat problemen opleveren. Lees hier meer over dit liquiditeitsrisico

Bedrieglijke eenvoud

Ten slotte is er het risico van onderschatting. Het belangrijke voordeel van indexbeleggen – de laagdrempeligheid – vormt ook een risico. Indexbeleggen wordt vaak voorgesteld als een makkelijke manier om te (beginnen met) beleggen, met het gevaar dat het daarmee juist te simpel wordt voorgesteld. Je zou dan kunnen denken dat met de keuze voor indexbeleggen geen professionele vermogensbeheerder nodig is. Om op de kosten van een vermogensbeheerder te besparen, worden dan zelf wat indextrackers aangekocht. Maar zo simpel is het niet. Ook indexbeleggen vraagt kennis, tijd en interesse van een belegger. Belangrijk bij zelf beleggen in indextrackers is:

  • dat u zich erin wilt verdiepen
  • dat u weet wat u doet, ook als de markt tegenzit
  • dat u zelf het risico in uw portefeuille bewaakt
  • dat u van tijd tot tijd evalueert en bijstuurt indien nodig

Twijfelt u of dat haalbaar is? Dan is het inschakelen van een vermogensbeheerder zinvoller. U betaalt dan enkele tientallen basispunten per jaar meer aan kosten, maar u heeft dan wel de zekerheid dat het beleggen professioneel gebeurt.

Indexbeleggen vergelijken

Wilt u beginnen met beleggen en is zelf indexbeleggen iets voor u? Open dan een beleggingsrekening. Wij maken de kosten en voorwaarden van beleggingsrekeningen van indexbeleggingen voor u inzichtelijk. Zelf indexbeleggen vergelijken doet u eenvoudig en snel via Finner.

Laat u indexbeleggen liever over aan professionals? Kies dan voor indexbeleggen via een vermogensbeheerder. Er zijn diverse partijen die indexbeleggen aanbieden. In een vergelijkingsrapport tonen we de partijen die het beste bij u passen.