Trade Republic is gevestigd in Duitsland en biedt een app om zelf te kunnen beleggen in aandelen en ETF's. Hieronder vindt u onze professionele review van Trade Republic Beleggen. 


Beoordeling
Toelichting
Bankvergunning NLTrade Republic is een Duitse bank en staat onder toezicht van de Deutsche Bundesbank en BaFin. Er is dus geen Nederlandse, maar wel een Duitse bankvergunning.
AFM vergunning NL / Onder toezicht van de Duite toezichthouder BaFin. Regels van de AFM, zoals het provisieverbod en het verbod op het doorverkopen van orders, zijn daarmee niet van toepassing op Trade Republic.
KIFID registratie Niet geregistreerd bij het KIFID.
Klantenservice NLNee
Niet uitlenen effectenHet uitlenen van effecten is in Duitsland verboden. Trade Republic leent de effecten niet uit.
GRATIS realtime koersinformatie / Er is wel realtime koersinformatie, maar niet voor de reguliere beurzen zoals Euronext. Uw orders worden verwerkt op het kleine Duitse LS Exchange. De prijsvorming en liquideit is minder transparant; er is slechts één level van het orderboek zichtbaar.
GRATIS uitbetaling cash- en stockdividend
GRATIS uitoefening / toewijzing van optiesNiet van toepassingGeen opties of futures beschikbaar.
GEEN inactivity feeEr is geen service fee of inactivity fee. Het aanhouden van de rekening is gratis.
GRATIS deponeren / overboeken effectenZowel deponeren als overboeken is gratis.
GEEN betaalrekening verplicht
Geen CFD broker
Overige kosten / Trade Republic rekent lage transactiekosten. Er zijn weinig directe kosten voor de klant. Trade Republic haalt inkomsten uit provisies en het doorverkopen van orders. Dit kan leiden tot hogere indirecte kosten voor beleggers, zoals spread- en fondskosten.------------------------------Geen transactiekosten voor het periodiek aanschaffen van (fractionele) ETF's en aandelen via een 'Savings plan'.
Overige voorwaarden Trade Republic is een Duitse aanbieder die buiten het Nederlandse toezicht en daarmee ook het provisieverbod valt. De broker haalt de inkomsten uit provisies en het "doorverkopen" van transacties. Voor Nederlandse aanbieders is zo'n verdienmodel verboden.

BeoordeeldTrade Republic is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke broker wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt over de organisatie, dienstverlening(en), voorwaarden en kosten krijgt de partij een beoordeling.

                                                                          


Trade Republic Beleggen - Kosten

De tarieven van Trade Republic zijn afhankelijk van uw handelsgedrag en de producten die u kiest. Gebruik onze vergelijkingsmodule en bereken direct de kosten voor uw situatie.


                                                                       


Trade Republic Beleggen - Handelsplatform

Hier leest u onze professionele review van het handelsplatform van Trade Republic. Het platform is getest op ruim 25 variabelen onderverdeeld in: 1. Analysemogelijkheden 2. Handelsmogelijkheden en 3. Extra Functionaliteiten. Deze Trade Republic review is geschreven in december 2021.

Bijzonderheden:
-Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige app voor zelf-beleggers.
-Ruim aanbod van individuele aandelen en ETF’s
-Vrijwel geen analysemogelijkheden of extra functionaliteiten.
-Trade Republic rekent zeer lage directe transactiekosten, mede omdat uw orders kunnen worden doorverkocht. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de uitvoering van uw orders, wat kan verschillen met traditionele brokers.
-Niet geschikt voor beginnende beleggers met weinig kennis over beleggen.

Algemeen:
Trade Republic biedt een gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen en ETF’s. De focus van Trade Republic ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. Trade Republic kent daarmee veel overeenkomsten met andere neo-brokers zoals Bux Zero en Flatex. Het mobiele handelsplatform is vergelijkbaar met dat van Bux, terwijl het verwerken van orders op een vergelijkbare manier wordt gedaan als bij Flatex. De app is (nog) niet in het Nederlands.

Beleggers die in aandelen of ETF’s willen handelen kunnen kiezen uit een ruim aanbod. De analysemogelijkheden en functionaliteiten zijn beperkt, daardoor is de app wel makkelijk in gebruik. In deze review zal verder stil worden gestaan bij de orderafwikkeling en het verdienmodel van Trade Republic. Deze zijn anders dan bij reguliere brokers.


1. Analysemogelijkheden

Fundamentele analyse: Geen.

Technische analyse: Geen, alleen een koersgrafiek die maximaal 5 jaar terug gaat.

Analistenadviezen: Geen

Aandelenselectietool: U kunt makkelijk filteren op bijvoorbeeld sector of land.
Duurzaamheid: Trade Republic besteedt geen aandacht aan duurzaamheid.

Fondsenselectietool: Geen.2. Handelsmogelijkheden

Producten: Trade Republic biedt een selectie van ruim 6500 internationale aandelen uit Europa, Noord-Amerika en Azië. De meeste Nederlandse aandelen zijn ook verhandelbaar. Daarnaast zijn er ruim 1500 ETF’s verkrijgbaar van iShares, Amundi, Lyxor, Wisdom Tree en Xtrackers. Van de aanbieders van de ETF's ontvangt Trade Republic een distributievergoeding. Dit is een vergoeding die Trade Republic ontvangt om specifieke ETF's of fondsen op te nemen in het assortiment. Dit kan leiden tot hogere productkosten voor de consument. Voor aanbieders met een Nederlandse AFM-vergunning geldt sinds 2014 een verbod op dergelijke vergoedingen. 

Aantal beurzen: Op dit punt is er een groot verschil met andere brokers. Waar bij andere brokers uw orders worden uitgevoerd op de beurs uit het land van herkomst, worden bij Trade Republic alle orders uitgevoerd op één beurs: het Duitse LS Exchange. Trade Republic ontvangt voor orders die zij daarheen stuurt, zelf een compensatie van deze beurs. 

Ordertypes: marktorder, limietorder, stoporder of periodieke order (savings plan). 

Orderuitvoering: Omdat Trade Republic de orders van klanten doorverkoopt, is de logische vraag in hoeverre dit schadelijk is voor de klant en of er veel verborgen kosten zijn. Trade Republic heeft daarom een wetenschappelijk onderzoek uit laten voeren. In dit onderzoek werden de uitvoeringsprijzen op Trade Republic vergeleken met Xetra (de reguliere Duitse beurs). Uit dit onderzoek kwam dat de prijzen op Trade Republic in verreweg de meeste gevallen even gunstig waren als op Xetra. In sommige gevallen waren de prijzen op Trade Republic zelfs gunstiger, terwijl het bijna niet voor kwam dat de prijzen op Trade Republic slechter waren dan op Xetra. Op basis daarvan werd geconcludeerd dat het doorverkopen van orders niet schadelijk is voor beleggers.

Finner bekeek zelf de bied-laatprijzen op Trade Republic d.m.v. een steekproef en vergeleek de prijzen van aandelen en ETF’s met die op Euronext Amsterdam en Xetra. Over het algemeen zagen we een vergelijkbare bied-laatspread, geheel in lijn met de uitkomst van het onderzoek. Wel plaatsen we twee kanttekeningen bij het onderzoek.

Ten eerste wordt in het onderzoek niet gesproken over de handelstijden. In het onderzoek werden de uitvoeringsprijzen op Trade Republic vergeleken met die op Xetra. Punt is echter dat Trade Republic handelstijden heeft tot 23:00 uur in de avond, terwijl Xetra om 17:30 uur dicht gaat. In het onderzoek komt niet aan bod hoe hier mee om is gegaan. In de avond zijn de spreads op Trade Republic significant wijder en de indirecte transactiekosten dus veel hoger. Met name tijdens niet-reguliere handelstijden dient de belegger hier dus voorzichtig mee om te gaan.

Ten tweede werd het onderzoek gedaan in opdracht van Trade Republic en leverde de broker zelf de data aan. Daardoor kun je vraagtekens plaatsen bij de onafhankelijkheid.


Shortmogelijkheden: Niet mogelijk.

Handelen met marge: Niet mogelijk

Valutatransacties:
Trade Republic heeft een wereldwijd aanbod van effecten genoteerd in Euro’s. Zo hoeft u voor Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld geen vreemde dollars aan te houden of de valuta te converteren; deze aandelen zijn in euro’s verhandelbaar.


3. Extra functionaliteiten

Educatie: Geen

Portefeuille: Zie hieronder een voorbeeld.


Favorietenlijst:
Ja.

Schaduwportefeuille:
Niet mogelijk

Zakelijke rekening: Nee

Democaccount: Niet mogelijk. Maar je kunt wel gratis een account aanmaken.

Autotrading: Trade Republic biedt de mogelijkheid om op periodieke basis te beleggen via een ‘Savings plan’. In dit geval vervalt de 1 euro aan directe transactiekosten. Via een savings plan leg je periodiek 10 tot 5000 euro in. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks, of meerdere keren per maand. Daarbij zijn fractionele aandelen ook een mogelijkheid.

Handelsplatform: alleen beschikbaar via een app.


Trade Republic, een geschikte broker voor u?
Trade Republic richt zich op de startende belegger. De Duitse broker wil de drempel tot de financiële markten verlagen. Men wordt namelijk steeds meer zelf verantwoordelijk voor de opbouw van pensioen. En door de lage spaarrente kun je je geld beter via beleggen aan het werk zetten. Dat is de gedachte.

Tegelijkertijd moet juist de startende belegger voorzichtig zijn. Voor beginnende beleggers zijn de risico’s en kosten namelijk lastig te overzien, zeker bij een broker die orders doorverkoopt aan een partij die een belang heeft wat dwars tegen het klantbelang ingaat. Daarnaast kan beleggen in individuele aandelen een risicovolle manier om op lange termijn vermogen op te bouwen als de belegger niet genoeg spreiding aanbrengt in de portefeuille. 

Trade republic is niet geschikt voor beginnende beleggers met weinig kennis over beleggen. Het verdienmodel van Trade Republic zit namelijk deels in provisies en het doorverkopen van orders. Dit kan leiden tot indirecte kosten die voor beginnende beleggers met weinig kennis over beleggen lastig te overzien zijn. Mocht je toch een rekening openen, dan raden we aan om extra voorzichtig om te gaan met de bied-laat spreads en liever niet te handelen in de avonduren.


                                                               

 Toelichting
Meest geschikt voor:
-
Specialiteit broker:Gebruiksvriendelijk beleggen, lage kosten

 

De beste broker vinden?Vergelijk brokersOver Trade Republic Beleggen 

Het Duitse Trade Republic werd opgericht in 2015 en betrad eind 2021 de Nederlandse markt. Trade Republic is een zogenoemde neo-broker, net als Bux en FlatexDegiro. Dergelijke brokers kenmerken zich door op een goedkope en laagdrempelige manier beleggen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Via een mobiele app kunnen beleggers handelen in een grote selectie van individuele aandelen en ETF’s.

Verdienmodel Trade Republic
Trade Republic is in staat om beleggers zeer lage transactiekosten te rekenen doordat het de orders van klanten doorverkoopt. Dit is een omstreden methode, de order wordt namelijk doorverkocht aan een tegenpartij die precies het tegenovergestelde belang van de belegger heeft. In zowel Europa als in de VS wordt daarom aan een verbod gewerkt. In Nederland is het al verboden, maar in Duitsland wordt dit beleid wel toegestaan. De vraag is hoe lang dergelijke verdienmodellen nog stand zullen houden en hoe schadelijk het doorverkopen van orders daadwerkelijk voor de belegger is. In onze review van Trade Republic wordt bij deze laatste vraag uitvoeriger stil gestaan.


                                                                       

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement