Trade Republic Beleggen – Finner’s beoordeling
Trade Republic is gevestigd in Duitsland en biedt een app om zelf te kunnen beleggen in aandelen en ETF’s. Hieronder vindt u onze professionele review van Trade Republic Beleggen.
Naam aanbieder | Trade Republic | Type beheer | |
---|---|---|---|
Onderdeel van | Trade Republic Bank GmbH | Minimum inlegbedrag | € 1 |
Vestiging(en) | – | Jaar actief | 2015 |
Onderscheidingen |
Voor wie is Trade Republic geschikt?
Toelichting | |
---|---|
Meest geschikt voor: | Langetermijn beleggers met minimaal vereiste kennis van orderplaatsing |
Specialiteit broker: | Gebruiksvriendelijk beleggen, lage kosten |
De kleine lettertjes – Toezicht en communicatie
Trade Republic Beleggen – Kosten
De tarieven van Trade Republic zijn afhankelijk van uw handelsgedrag en de producten die u kiest. Gebruik onze vergelijkingsmodule en bereken direct de kosten voor uw situatie.
Trade Republic Beleggen – Handelsplatform
Hier leest u onze professionele review van het handelsplatform van Trade Republic. Het platform is getest op ruim 25 variabelen onderverdeeld in: 1. Analysemogelijkheden 2. Handelsmogelijkheden en 3. Extra Functionaliteiten.
Bijzonderheden:
- Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige app voor zelf-beleggers.
- Ruim aanbod van individuele aandelen en ETF’s
- Vrijwel geen analysemogelijkheden of extra functionaliteiten.
- Trade Republic rekent zeer lage directe transactiekosten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de uitvoering van uw orders, wat kan verschillen met traditionele brokers.
- Niet geschikt voor beginnende beleggers met weinig kennis over beleggen.
Algemeen
Trade Republic biedt een gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen en ETF’s. De focus van Trade Republic ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. Trade Republic kent daarmee veel overeenkomsten met andere neo-brokers zoals Bux Zero en Flatex. Het mobiele handelsplatform is vergelijkbaar met dat van Bux, terwijl het verwerken van orders op een vergelijkbare manier wordt gedaan als bij Flatex. De app is (nog) niet in het Nederlands.
Beleggers die in aandelen of ETF’s willen handelen kunnen kiezen uit een ruim aanbod. De analysemogelijkheden en functionaliteiten zijn beperkt, daardoor is de app wel makkelijk in gebruik. In deze review zal verder stil worden gestaan bij de orderafwikkeling en het verdienmodel van Trade Republic. Deze zijn anders dan bij reguliere brokers.
1. Analysemogelijkheden
Fundamentele analyse: Geen.
Technische analyse: Geen, alleen een koersgrafiek die maximaal 5 jaar terug gaat.
Analistenadviezen: Geen
Aandelenselectietool: U kunt makkelijk filteren op bijvoorbeeld sector of land.
Duurzaamheid: Trade Republic besteedt geen aandacht aan duurzaamheid.
Fondsenselectietool: Geen.
2. Handelsmogelijkheden
Producten: Trade Republic biedt een selectie van ruim 6500 internationale aandelen uit Europa, Noord-Amerika en Azië. De meeste Nederlandse aandelen zijn ook verhandelbaar. Daarnaast zijn er ruim 1500 ETF’s verkrijgbaar van iShares, Amundi, Lyxor, Wisdom Tree en Xtrackers. Van de aanbieders van de ETF’s ontvangt Trade Republic een distributievergoeding. Dit is een vergoeding die Trade Republic ontvangt om specifieke ETF’s of fondsen op te nemen in het assortiment. Dit kan leiden tot hogere productkosten voor de consument. Voor aanbieders met een Nederlandse AFM-vergunning geldt sinds 2014 een verbod op dergelijke vergoedingen.
Aantal beurzen: Op dit punt verschilt Trade Republic aanzienlijk van traditionele brokers. Terwijl bij traditionele brokers uw orders doorgaans worden uitgevoerd op de grootste en strengst gereguleerde beurzen in het land van herkomst, worden bij Trade Republic alle orders uitgevoerd op één beurs: de Duitse LS Exchange. Hierdoor kan de kans op hogere indirecte kosten toenemen. Onder het kopje orderuitvoering worden deze mogelijke hogere indirecte kosten verder toegelicht.
Ordertypes: marktorder, limietorder, stoporder of periodieke order (savings plan).
Orderuitvoering: Aangezien Trade Republic uitsluitend gebruikmaakt van de minder streng gereguleerde beurs LS Exchange, rijst de vraag in hoeverre dit nadelig kan zijn voor de klant en of er verborgen kosten zijn. Om dit te onderzoeken heeft Trade Republic een wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren, waarin de uitvoeringsprijzen op Trade Republic werden vergeleken met die op Xetra, de reguliere Duitse beurs. Uit dit onderzoek bleek dat de prijzen op Trade Republic in verreweg de meeste gevallen even gunstig waren als op Xetra. In sommige gevallen waren de prijzen op Trade Republic zelfs gunstiger, terwijl het bijna niet voorkwam dat de prijzen op Trade Republic slechter waren dan op Xetra.
Finner bekeek zelf de bied-laatprijzen op Trade Republic door middel van een steekproef en vergeleek de prijzen van aandelen en ETF’s met die op Euronext Amsterdam en Xetra. Over het algemeen zagen we een vergelijkbare bied-laatspread, geheel in lijn met de uitkomsten van het onderzoek.
In het onderzoek wordt echter niet gesproken over de handelstijden. De uitvoeringsprijzen op Trade Republic werden vergeleken met die op Xetra. Punt is echter dat Trade Republic handelstijden heeft tot 23:00 uur in de avond, terwijl Xetra om 17:30 uur sluit. Het onderzoek gaat niet in op hoe hier mee om is gegaan. In de avond zijn de spreads op Trade Republic significant wijder en zijn de indirecte transactiekosten dus hoger. Met name tijdens niet-reguliere handelstijden dient de belegger hier voorzichtig mee om te gaan.
Shortmogelijkheden: Niet mogelijk.
Handelen met marge: Niet mogelijk
Valutatransacties: Trade Republic heeft een wereldwijd aanbod van effecten genoteerd in Euro’s. Zo hoeft u voor Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld geen vreemde dollars aan te houden of de valuta te converteren; deze aandelen zijn in euro’s verhandelbaar.
3. Extra functionaliteiten
Educatie: Geen
Portefeuille: Zie hieronder een voorbeeld.
Favorietenlijst: Ja.
Schaduwportefeuille: Niet mogelijk
Zakelijke rekening: Nee
Democaccount: Niet mogelijk. Maar je kunt wel gratis een account aanmaken.
Autotrading: Trade Republic biedt de mogelijkheid om op periodieke basis te beleggen via een ‘Savings plan’. In dit geval vervalt de 1 euro aan directe transactiekosten. Via een savings plan leg je periodiek 10 tot 5000 euro in. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks, of meerdere keren per maand. Daarbij zijn fractionele aandelen ook een mogelijkheid.
Handelsplatform: alleen beschikbaar via een app.
Trade Republic, een geschikte broker voor u?
Trade Republic richt zich op startende beleggers en wil de drempel tot de financiële markten verlagen. Met een breed aanbod aan beleggingsproducten en relatief lage kosten biedt deze Duitse broker een eenvoudig beleggingsplatform, geschikt voor zowel beginnende als lange termijn beleggers.
Tegelijkertijd moet juist de startende belegger extra voorzichtig zijn, omdat de risico’s en kosten lastig te overzien zijn. Het gebruik van de Duitse beurs LS Exchange in plaats van Xetra kan leiden tot indirecte kosten, die voor beginnende beleggers zonder veel kennis van beleggen moeilijker te doorgronden zijn. Mocht u toch een rekening openen, dan raden we aan om voorzichtig om te gaan met de bied-laat spreads (vermijd market orders) en liever niet te handelen in de avonduren.
Over Trade Republic Beleggen
Het Duitse Trade Republic werd opgericht in 2015 en betrad eind 2021 de Nederlandse markt. Trade Republic is een zogenoemde neo-broker, net als Bux en FlatexDegiro. Dergelijke brokers kenmerken zich door op een goedkope en laagdrempelige manier beleggen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Via een mobiele app kunnen beleggers handelen in een grote selectie van individuele aandelen en ETF’s.