BUX is een Europese broker en streeft ernaar om beleggen zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk te maken. Met een gebruiksvriendelijke app richt Bux zich op een nieuwe generatie traders en beleggers. Via de app kun je zelf handelen in ETF’s en duizenden aandelen. BUX Zero is naast Nederland beschikbaar in België, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.


Beoordeling
Toelichting
Bankvergunning NL / Bux heeft geen bankvergunning, maar uw vermogen wordt onder gebracht bij ABN AMRO Clearing. Hiermee valt het cashdeel op de ABN AMRO rekening alsnog onder het depositogarantiestelsel.
AFM vergunning NL
KIFID registratie Geregistreerd bij KIFID en uitspraken worden als bindend geaccepteerd.
Klantenservice NL
Niet uitlenen effectenBux kan uw effecten uitlenen. Daarbij is Bux altijd de tegenpartij van uw financiële instrumenten. Bij elke uitleentransactie zal BUX een onderpand wensen van de inlenende partij. Doordat Bux effecten kan uitlenen is er een extra risico voor de klant, namelijk het faillissementsrisico op BUX. Mocht dit gebeuren, dan kan BUX de uitgeleende Financiële Instrumenten niet meer terug leveren. Dit risico is afgedekt door Stichting BUX Custody, die het onderpand bewaart. Maar daarbij is er nog wel een risico voor de klant dat de waarde van het onderpand niet meer afdoende is om de uitgeleende financiële instrumenten terug te kopen in de markt. Daarbij is de schade voor de klant beperkt tot het verschil in waarde tussen de uitgeleende effecten en het onderpand.
GRATIS realtime koersinformatie / Er is wel realtime koersinformatie, maar dit is geen koersinformatie van reguliere beurzen zoals Euronext. Uw orders worden verwerkt door ABN AMRO. De afgegeven bied-laatprijzen kunnen afwijken van die van Euronext en dit kan in uw nadeel zijn. Er is geen orderboek zichtbaar; alleen de beste bied- en laatprijs.
GRATIS uitbetaling cash- en stockdividend
GRATIS uitoefening / toewijzing van optiesNiet van toepassingGeen opties of futures beschikbaar
GEEN inactivity feeGeen inactivity fee
GRATIS deponeren / overboeken effectenNiet mogelijk.
GEEN betaalrekening verplicht
Geen CFD brokerBux is van oorsprong een CFD-broker. Echter zijn er geen CFD's verhandelbaar via de app Bux Zero. Dit kan nog wel bij de app Bux X.
Overige kosten / Door de invoering van een maandelijkse servicekosten (per 01-04-2023) zijn de directe kosten voor de klant toegenomen. Het voordeel van de relatief lage transactiekosten kan daarnaast verloren gaan in de uitvoering van de orders door hogere bied-laatspreads. Uw orders worden namelijk niet verwerkt op reguliere beurzen zoals Euronext. Extra scherpte van de belegger op de bied-laatspreads is dus gewenst.
Overige voorwaarden Je kunt maandelijks periodiek commissie vrij beleggen via een spaarplan.

BeoordeeldBux Zero is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke broker wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt over de organisatie, dienstverlening(en), voorwaarden en kosten krijgt de partij een beoordeling.

                                                                          

Bux Zero - Kosten

De tarieven van Bux Zero zijn afhankelijk van uw handelsgedrag en de producten die u kiest. Gebruik onze vergelijkingsmodule en bereken direct de kosten voor uw situatie.


                                                                       


Bux Zero - Handelsplatform

Hier leest u onze professionele review van het handelsplatform van Bux Zero ( update juli 2021). Het platform is getest op ruim 25 variabelen onderverdeeld in: 1. Analysemogelijkheden 2. Handelsmogelijkheden en 3. Extra Functionaliteiten.

Bijzonderheden:
-Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige app voor zelf-beleggers.
-Selectie van 3.000 aandelen en ETF’s.
-Vrijwel geen analysemogelijkheden.
-Fractionele aandelen zijn al mogelijk vanaf €10,-
-Via een spaarplan beleg je maandelijks geautomatiseerd en commissievrij.
-Bux Zero is niet gratis; wel goedkoop. Uw totale kosten hangen bij gebruik van Zero Orders af van hoe gunstig uw orders worden uitgevoerd, dit kan gunstiger of minder gunstig zijn afhankelijk van de koers ten tijde van de Zero oder uitvoering.
-In tegenstelling tot andere aanbieders van ‘gratis beleggen’ heeft Bux wel een AFM-vergunning en een bindende Kifid-registratie.

Algemeen: 
Bux Zero biedt een speelse en gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen. De focus van Bux ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. De analysemogelijkheden, handelsmogelijkheden en functionaliteiten zijn beperkt. In deze review wordt naast de mogelijkheden met name stil gestaan bij de orderafwikkeling en het verdienmodel van Bux Zero. Deze zijn anders dan bij traditionele brokers. 

1.       Analysemogelijkheden

Fundamentele analyse: Geen, alleen een beknopt bedrijfsprofiel.
 Technische analyse: Geen, alleen een koersgrafiek die maximaal 5 jaar terug gaat.Analistenadviezen: Geen

Aandelenselectietool: U kunt makkelijk filteren op bijvoorbeeld sector of land. Daarnaast kunt u ook filteren op aandelen die deze maand ex-dividend gaan. U kunt ook prijsnotificaties instellen waarbij een melding ontvangt wanneer het aandeel een bepaalde prijs behaalt. 

Fondsenselectietool: BUX Zero heeft geen fondsen maar op dit moment wel een selectie van meer dan 200 ETF’s in het aanbod van o.a. Vanguard, Ishares en VanEck. Bux wenst dit aanbod verder uit te breiden.


2.       Handelsmogelijkheden

Producten: BUX Zero biedt een selectie van in totaal meer dan 2.700 Europese en Amerikaanse aandelen. Ook is er een selectie van meer dan 200 populaire ETF’s. Daarnaast kun je met BUX Zero ook investeren in een aantal crypto currencies.

Het is ook mogelijk om in obligaties te investeren bij BUX Zero, door middel van een toevoeging van enkele obligatie ETF’s aan het aanbod. Dit stelt de belegger in staat om het risico van de portefeuille te verkleinen. Er kan nu namelijk afgeweken worden van een zeer offensieve portefeuille, die alleen uit aandelen bestaat. Voor een dergelijke portefeuille wordt doorgaans een beleggingshorizon van 15 jaar gehanteerd.  Met de toevoeging van obligaties aan de portefeuille kan het risico, en dus de benodigde horizon, verkleind worden.
Uiteraard is dit ook een verantwoordelijkheid van de belegger zelf; BUX en andere brokers bieden immers een execution only dienstverlening.

Ordertypes: BUX Zero biedt een limietorder en een marktorder. Sinds 2020 biedt BUX ook de zero order (voorheen basic order genoemd). De Zero order is altijd gratis en kun je maximaal 3 keer per maand gebruiken. Deze order is een innovatieve zet van BUX; alle transacties van beleggers worden gebundeld en één keer per dag uitgevoerd op een vooraf vastgesteld tijdstip. Dit is een vergelijkbaar systeem als bij girale beleggingsfondsen. Het voordeel voor de belegger is natuurlijk de gratis transactie. Het nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet op welke prijs je transactie gaat plaatsvinden, hoe die prijs precies tot stand komt en of er verborgen kosten zijn. Dit gaat ten koste van de transparantie.

Orderuitvoering: In het document Orderuitvoeringsbeleid op de website van BUX kunnen we lezen dat ABN AMRO de Executing Broker is. Daarnaast is ABN Amro Ventures ook aandeelhouder van BUX. U handelt via BUX niet rechtstreeks op de beurs, maar ABN AMRO zit daar tussen en handelt de orders af. Stel u koopt via BUX een Nederlands aandeel, dan handelt u dus niet rechtstreeks op Euronext Amsterdam. Dit zorgt ook voor een kleine vertraging in de koersdata t.o.v de realtime koersdata van Euronext. Daarmee rijst ook de vraag hoe gunstig de afgegeven bied- en laat prijzen zijn.

Finner onderzocht tijdens de vorige review de bied-laatprijzen op BUX d.m.v. een steekproef en vergeleek de prijzen van Nederlandse aandelen op BUX met die op Euronext Amsterdam. Over het algemeen zagen we een vergelijkbare bied-laatspread. In een enkel geval waren de prijzen op BUX zelfs nog iets gunstiger. Maar het kwam ook voor dat de spread een factor 3 of 4 groter was dan die op Euronext, wat kan oplopen tot een extra kostenpost in de vorm van een ruimere spread van 0,4%. Wanneer je als belegger op dat moment een marktorder uitvoert betaal je aan de ene kant een laag transactietarief van 1 euro, maar aan de andere kant betaal je mogelijk tot enkele tientallen basispunten teveel aan indirecte transactiekosten door de ruime bied-laatspread. Tijdens een recent onderzoek d.m.v. een steekproef is gebleken dat de spreads op BUX Zero smaller zijn geworden en meer vergelijkbaar zijn met de spreads op Euronext. Toch is het altijd goed om dit als particuliere belegger in de gaten te houden. Op de website van BUX staat aangegeven dat de bied /laat spreads op Europese aandelen 0,08% en voor Amerikaanse aandelen 0,06% zijn. Dit is een schatting gebaseerd op de gemiddelde spread uit het verleden van de aandelen die BUX Zero aanbied, doorgerekend over de laatste 2 jaar.

Shortmogelijkheden: Bij BUX Zero is het niet mogelijk om short te gaan. Bij BUX X, die CFD’s aanbiedt, is dit wel mogelijk.

Handelen met marge: Geen

Valutatransacties: Bij transacties in Amerikaanse aandelen wordt er een valutaconversie gedaan. Hiervoor rekent Bux 0,25% over de waarde van de transactie.

3.      Extra Functionaliteiten


Educatie: BUX biedt voor educatie het Kenniscentrum aan. Hier wordt door middel van artikelen en video’s getracht om de kennis van beleggers te vergroten. Er wordt geprobeerd om dat op een laagdrempelige manier te doen, zonder gebruik van jargon.


Daarnaast heeft Bux ook een eigen community, waar beleggers onderling informatie kunnen uitwisselen. De community is wel in het Engels.Nieuws: In BUX Headlines wordt aan het begin van elke week vooruit gekeken naar de nieuwsitems van de komende week. Dat wordt gedaan door middel van tekst en video, de BUX Broadcast genoemd.Portefeuille: Zie hieronder een voorbeeld.

Favorietenlijst: Ja

Schaduwportefeuille: Nee

Demoaccount: Nee

Autotrading: Door middel van het BUX Beleggingsplan kunt u automatisch traden in ETF’s. U kunt zelf uw persoonlijk beleggingsplan samen stellen door een keuze te maken voor een bedrag en de ETF’s waar u maandelijks in wilt investeren. Eén keer per maand wordt dit plan automatisch uitgevoerd. De kosten hiervan bedragen €1 per transactie. 

Handelsplatform: alleen beschikbaar via een app.
Overig: verdienmodel Bux Zero: 
Transacties bij BUX Zero zijn niet altijd gratis, maar wel goedkoop. Voor marktorders en limietorders op Europese aandelen betaal je €1,50 per transactie. Voor transacties in Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten, maar wel valutakosten. In dat geval moet er namelijk een valutaconversie worden gedaan. Hierover rekent Bux een percentage van 0,35%. Al met al kunnen we concluderen dat de directe transactiekosten bij BUX Zero zeer laag liggen. Wel kunnen de bied-laatprijzen voor hogere indirecte transactiekosten zorgen. De belegger zal hier zelf scherp op moeten zijn.

BUX oprichter Nick Bortot heeft aangegeven dat het verdienmodel uitsluitend in bovengenoemde commissies en een eventueel toekomstig abonnement zit. Realtime-koersen, ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het aanhouden van de rekening zijn gratis. Wel blijkt uit de Algemene voorwaarden en het Securities Lending Handbook op de website van Bux dat BUX je aandelen uit kan lenen, wat tot een extra risico voor de klant leidt.

BUX Zero, een geschikte broker voor u?

BUX heeft veel aandacht gestoken in de marketing, die ongetwijfeld de aandacht trekt van veel jonge beleggers. De missie van BUX Zero is om de jongere generatie vermogen op te laten bouwen. De vraag is in hoeverre BUX Zero daarbij gaat aansluiten, of dat de app zich meer leent voor korte termijn transacties. BUX had een vergelijkbare missie met de vorige BUX-app. Maar door het speculatieve karakter leed 76% van de klanten die in CFD’s belegde  daarmee verlies. BUX Zero sluit wat dat betreft beter aan bij de wensen van de meer passieve lange termijn belegger, door introductie van het beleggingsplan en het steeds groter wordende aanbod van ETF’s. Dit stelt beleggers ook beter in staat om het risico te spreiden over meerdere aandelen en obligaties.

BUX maakt beleggen speelser en makkelijker. Of BUX Zero qua kosten aantrekkelijk is voor beleggers hangt met name af van hoe goed de prijzen zijn die de belegger op zijn koop/verkoop orders krijgt. Zeker voor kleinere inlegbedragen en transacties kan BUX een stuk goedkoper uitpakken dan traditionele brokers. In combinatie met de goede en laagdrempelige gebruikerservaring via een app trekt dit de aandacht van de jongere generatie van startende beleggers. Maar scherpte van de belegger is vereist. Het kostenvoordeel van een gratis transactie weegt niet op tegen een half procent aan spreadkosten op een transactie.
                                                               

 Toelichting
Meest geschikt voor:
-
Specialiteit broker:Gebruiksvriendelijk beleggen, lage kosten, gratis educatie, innovatief

 

De beste broker vinden?Vergelijk brokersOver Bux Zero 

BUX is Europa’s snelst groeiende neobroker. Sinds 2014 maken zij het voor Europeanen mogelijk om eenvoudig en betaalbaar meer met hun geld te doen. Ze nemen barrières tot de financiële markten weg en veranderen de manier waarop naar beleggen wordt gekeken. Zo helpen ze een nieuwe generatie beleggers en traders met het ontdekken van de financiële markten. BUX Zero is momenteel beschikbaar in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Ierland en België.

De andere platforms van BUX zijn BUX Crypto en BUX X (CFD trading platform). In totaal is BUX beschikbaar in 10 Europese landen. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en enkele investeerders zijn Prosus Ventures, Tencent, HV Capital, en Velocity Capital Fintech Ventures.

BUX Zero biedt een speelse en gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen. De focus van BUX ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. Daarnaast ligt de focus op educatie van (nieuwe) beleggers. Door middel van video's en in simpele taal geschreven artikelen probeert BUX beleggen toegankelijk te maken voor een grote doelgroep. BUX is in 2014 opgericht door oud-Binckbankbestuurder Nick Bortot.

                                                                       

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement