Bux Zero Review

Deel dit artikel

Hier leest u onze review van het handelsplatform van Bux Zero. Het platform is getest op ruim 25 variabelen. Deze Bux review betreft de app Bux Zero (voormalig Bux Stocks).


In deze review: 

1. Analysemogelijkheden

2. Handelsmogelijkheden

3. Extra Functionaliteiten

4. Verdienmodel Bux


Bux Zero Review Bijzonderheden

-Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige app voor zelf-beleggers.
-Beperkte handelsmogelijkheden: alleen aandelen en een kleine selectie van ETF's.
-Vrijwel geen analysemogelijkheden of extra functionaliteiten.
-Bux Zero is niet gratis; wel goedkoop. Uw totale kosten hangen af van hoe gunstig uw orders worden uitgevoerd, dit kan minder gunstig zijn dan bij reguliere brokers.
-In tegenstelling tot andere aanbieders van ‘gratis beleggen’ heeft Bux wel een AFM-vergunning en een bindende Kifid-registratie.bux-zero-review

Bux is een Nederlandse aanbieder van CFD’s. Bux is in 2014 opgericht door oud-Binckbankbestuurder Nick Bortot. In tegenstelling tot andere brokers biedt Bux haar handelsplatform via een app, en niet via een webversie. Sinds september 2019 biedt de broker de app Bux Zero, waarmee ‘gratis’ kan worden gehandeld in aandelen. Bux is in meerdere Europese landen actief en heeft meer dan 300.000 klanten. 


Bux Zero biedt een speelse en gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen. De focus van Bux ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. De analysemogelijkheden, handelsmogelijkheden en functionaliteiten zijn beperkt. In deze review wordt naast de mogelijkheden met name stil gestaan bij de orderafwikkeling en het verdienmodel van Bux Zero. Deze zijn anders dan bij reguliere brokers

1. Analysemogelijkheden

bux-grafiek

Fundamendele analyse: Geen, alleen een zeer beknopt bedrijfsprofiel.


Technische analyse: Geen, alleen een koersgrafiek die maximaal 3 maanden teruggaat. 


Analistenadviezen: Geen


Aandelenselectietool: U kunt makkelijk filteren op bijvoorbeeld sector of land. 


Fondsenselectietool: Bux Zero heeft geen fondsen en een heel beperkte selectie van ETF's in het aanbod.

2. Handelsmogelijkheden

Producten: Bux Zero biedt een selectie van honderden Europese aandelen en tientallen populaire Amerikaanse aandelen. Ook is er een zeer beperkte selectie van ETF’s. 


Omdat Bux alleen aandelen biedt kun je als belegger eigenlijk alleen maar zeer offensieve portefeuilles samenstellen. Dergelijke portefeuilles zijn alleen geschikt als de belegger een zeer lange beleggingshorizon heeft. Ter vergelijking: vermogensbeheerders hanteren voor een zeer offensief profiel - een portefeuille met vrijwel uitsluitend aandelen, wereldwijd gespreid - een termijn van ongeveer 15 jaar. De vraag is of een dergelijke lange termijn beleggingsstrategie een goede match is met het speelse karakter van Bux Zero. Uiteraard is dit ook een verantwoordelijkheid van de belegger zelf; Bux en andere brokers bieden immers een execution only dienstverlening.


Aantal beurzen: Met Bux Zero heeft u niet direct toegang tot een beurs. Bux biedt een selectie van honderden Europese aandelen, voornamelijk afkomstig van de Nederlandse, Belgische en Duitse beurs. Ook zijn er tientallen populaire Amerikaanse aandelen en een klein aantal Europese ETF's. 

  

Ordertypes: Bux Zero biedt een limietorder en een marktorder. Limietorders en marktorders kosten 1 euro voor Europese aandelen. Voor Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten. Sinds 2020 biedt Bux ook de zero order (voorheen basic order genoemd). De zero order is altijd gratis. Deze order is een innovatieve zet van Bux; alle transacties van beleggers worden gebundeld en één keer per dag uitgevoerd op een vooraf vastgesteld tijdstip. Dit is een vergelijkbaar systeem als bij girale beleggingsfondsen. Het voordeel voor de belegger is natuurlijk de gratis transactie. Het nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet op welke prijs je transactie gaat plaatsvinden, hoe die prijs precies tot stand komt en of er verborgen kosten zijn. Dit gaat ten koste van de transparantie. 


Orderuitvoering: In het document Orderuitvoeringsbeleid op de website van Bux kunnen we lezen dat ABN AMRO de Executing Broker is. U handelt via BUX niet rechtstreeks op de beurs, maar ABN AMRO zit daar tussen en handelt de orders af. Stel u koopt via Bux een Nederlands aandeel, dan handelt u dus niet rechtstreeks op Euronext Amsterdam. Daarmee rijst de vraag hoe gunstig de afgegeven bied- en laat prijzen zijn.

bux-gratis-beleggen

Finner onderzocht de bied-laatprijzen op Bux d.m.v. een steekproef en vergeleek de prijzen van Nederlandse aandelen op Bux met die op Euronext Amsterdam. Over het algemeen zien we een vergelijkbare bied-laatspread. In een enkel geval waren de prijzen op Bux zelfs nog iets gunstiger. Maar het kwam ook voor dat de spread een factor 3 of 4 groter was dan die op Euronext, wat kan oplopen tot een extra kostenpost in de vorm van een ruimere spread van 0,4%. Bij bijvoorbeeld het AMX-genoteerde TomTom kwamen de weergegeven bied-laatprijzen op Bux niet eens in de buurt van de top 10 beste prijzen in het orderboek van Euronext. Wanneer je als belegger op dat moment een marktorder uitvoert betaal je aan de ene kant een laag transactietarief van 1 euro, maar aan de andere kant betaal je mogelijk tot enkele tientallen basispunten teveel aan indirecte transactiekosten door de ruime bied-laatspread.


Update september 2020: Op de website van Bux staat aangegeven dat bied laatspreads op Europese aandelen 0,08% en voor Amerikaanse aandelen 0,0574% zijn. Echter is dit gebaseerd op een historisch gemiddelde en kunnen de spreadkosten die je daadwerkelijk betaalt hier flink van afwijken. 


Shortmogelijkheden: Geen


Handelen met marge: Nee 


Valutatransacties: Bij transacties in Amerikaanse aandelen wordt er een valutaconversie gedaan. Hiervoor rekent Bux 0,25% over de waarde van de transactie. 


3. Extra functionaliteiten

bux-portefeuille

Educatie: Geen


Agenda: Geen


Nieuws: Geen


Portefeuille: zie hiernaast een voorbeeld


Favorietenlijst: Ja


Schaduwportefeuille: Nee


Demoaccount: Nee


Handelsplatform: alleen beschikbaar via een app.
4. Verdienmodel Bux Zero

Transacties bij Bux Zero zijn niet altijd gratis, maar wel goedkoop. Voor de meeste transacties betaal je geen transactiekosten. Uitzonderingen hierop zijn marktorders en limietorders op Europese aandelen, hiervoor betaal je 1 euro per transactie. Voor transacties in Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten, maar wel valutakosten. In dat geval moet er namelijk een valutaconversie worden gedaan. Hierover rekent Bux een marktconform percentage van 0,25%. Al met al kunnen we concluderen dat de directe transactiekosten bij Bux Zero zeer laag liggen. Wel kunnen de bied-laatprijzen voor hogere indirecte transactiekosten zorgen. De belegger zal hier zelf scherp op moeten zijn.  


Bux-CEO Nick Bortot heeft aangegeven dat het verdienmodel uitsluitend in bovengenoemde commissies en een eventueel toekomstig abonnement zit. Realtime-koersen, ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het aanhouden van de rekening zijn gratis. Wel blijkt uit de Algemene voorwaarden en het Securities Lending Handbook op de website van Bux dat Bux je aandelen uit kan lenen, wat tot een extra risico voor de klant leidt. Bux Zero, een geschikte broker voor u? 

Bux heeft veel aandacht gestoken in de marketing, die ongetwijfeld de aandacht trekt van veel jonge beleggers. De missie van Bux Zero is om de jongere generatie vermogen op te laten bouwen. De vraag is in hoeverre Bux Zero daarbij gaat aansluiten, of dat de app zich meer leent voor korte termijn transacties in (alleen) aandelen. Bux had een vergelijkbare missie met de vorige BUX-app. Maar door het speculatieve karakter lijdt 76% van de klanten daarmee verlies.


Bux maakt beleggen speelser en makkelijker. Of Bux Zero qua kosten aantrekkelijk is voor beleggers hangt met name af van hoe goed de prijzen zijn die de belegger op zijn koop/verkoop orders krijgt. Zeker voor kleinere inlegbedragen en transacties kan Bux een stuk goedkoper uitpakken dan reguliere brokers. In combinatie met de goede en laagdrempelige gebruikerservaring via een app trekt dit de aandacht van de jongere generatie van beleggers. Maar scherpte van de belegger is vereist. Het kostenvoordeel van een gratis transactie gaat niet compenseren voor een half procent aan spreadkosten op een transactie. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement