Scalable Capital Beleggen - Review in het kort  

  •  Finner beoordeelt Scalable Capital Beleggen met een 3 sterren beoordeling.
  •  Scalable Capital Beleggen is gebruiksvriendelijk en biedt een ruim aanbod van aandelen, beleggingsfondsen en ETF's.
  •  Scalable Capital hanteert relatief lage directe transactiekosten doordat orders kunnen worden doorverkocht. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de uitvoering van uw orders, wat kan verschillen met traditionele brokers.
  •  Scalable Capital valt onder toezicht van de Duitse toezichthouder BaFin. Regels van de AFM, zoals het provisieverbod en het verbod op het doorverkopen van orders, zijn daarmee niet van toepassing op Scalable Capital.


Scalable Capital Beleggen - Finner’s Beoordeling  

Scalable Capital is een Europese broker die sinds 2022 actief is in Nederland. Het handelsplatform biedt een breed beleggingsuniversum van aandelen, trackers, beleggingsfondsen en cryptovaluta aan. Beleggers hebben hierbij de keuze uit twee Europees gereguleerde beurzen Xetra of Gettex. Hierbij werkt Scalable Capital volgens het execution-only principe, wat inhoudt dat u zelf de beleggingen moet doen, en dat Scalable Capital hierin niet adviseert. 


Het handelsplatform van Scalable Capital is eenvoudig in gebruik en dankzij het ruime aanbod aan ETF’s en beleggingsfondsen is het geschikt voor de langetermijnbelegger. Door het ontbreken van gestructureerde producten zoals opties en futures is het platform minder interessant voor de actieve traders. Het handelsplatform is beschikbaar in meerdere Europese talen inclusief het Engels en Nederlands. 


Scalable Capital staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder BaFin. Regels van de AFM zoals het provisieverbod en het verbod op doorverkopen van orders zijn daarmee niet van toepassing. Scalable Capital haalt dan ook inkomsten uit provisies voor het doorverkopen van orders die plaatsvinden via de relatief kleine Duitse beurs Gettex. Dit kan leiden tot hogere indirecte kosten voor beleggers, zoals spreadkosten.


Scalable
Naam aanbieder
Scalable Capital
Minimum inlegbedrag
€ 1,-
Onderdeel van
Scalable Capital GmbH
Jaar actief
2014
Vestiging(en)
München, Berlijn, Londen
Onderscheidingen
-


                                                                     MEER INFO   Rekening openen


Hoe werkt Scalable Capital?  

Als je wilt starten met beleggen bij Scalable Capital, dan heeft u de keuze uit drie verschillende dienstverleningen, namelijk; FREE Broker, PRIME Broker of PRIME + Broker. Na het openen van een rekening krijgt u toegang tot zowel het online handelsplatform van Scalable Capital als de mobiele app, die u kunt vinden in de App Store en Google Play Store. Voor de PRIME en PRIME + broker wordt een maandelijkse servicefee gerekend. Hiervoor ontvangt u vervolgens wel de volgende voordelen ten opzichte van het gratis pakket:


- Handelen zonder transactiekosten vanaf € 250,- inleg

- Onbeperkte prijsalerts

- Onbeperkt aantal portefeuilles

- 2,6% jaarlijkse rente bij het PRIME + pakket.


Verder in deze review worden onder ‘kosten’ de kostenstructuren per pakket nader toegelicht.


Voor wie is Scalable Capital geschikt?  

Scalable Capital biedt een toegankelijk platform waarmee beleggers direct in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en cryptovaluta kunnen handelen. Scalable Capital richt zich sterk op het toegankelijk maken van beleggingen voor zowel beginnende beleggers als periodieke beleggers. Hierin vertoont Scalable Capital gelijkenissen met moderne neo brokers zoals Bux Zero en Trade Republic.


Beleggers die interesse hebben in aandelen, ETF’s of beleggingsfondsen hebben toegang tot een breed scala aan handelsmogelijkheden. Hoewel de analytische tools en functies binnen het platform enigszins beperkt zijn, bevordert dit wel de gebruiksvriendelijkheid. 


Voor wie is Scalable Capital niet geschikt?  

Scalable Capital richt zich sterk richt op het toegankelijk maken van beleggingen voor onder andere beginnende beleggers. Toch is Scalable Capital in onze ogen niet geschikt voor de startende beleggers met weinig kennis over beleggen. Het verdienmodel van Scalable Capital zit namelijk deels in provisies en het doorverkopen van orders. Dit kan leiden tot indirecte kosten die voor beginnende beleggers lastig te overzien zijn. Mocht je toch een rekening openen, dan raden we aan om extra voorzichtig om te gaan met de bied-laat spreads en liever niet te handelen in de avonduren.


Mocht een zelf beleggen dienstverlening niet helemaal bij u passen. Overweeg dan om uw vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Twijfelt u, doe dan de test. Finner kan u helpen bij het vergelijken van vermogensbeheerders en oplossingen bieden voor het laten beleggen.


Tenslotte is het niet mogelijk om een zakelijke rekening te openen bij Scalable Capital. De broker is daardoor niet geschikt als u bijvoorbeeld vanuit een BV wil beleggen. Kijk voor alternatieven op finner.nl.


Is Scalable Capital betrouwbaar? 

Hoewel Scalable Capital ruim 15 miljard aan klantvermogen onder beheer heeft en al sinds 2014 actief is in Duitsland, is het in Nederland een relatief nieuwe broker. Scalable Capital staat niet onder direct toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar wel onder dat van de Duitse toezichthouder, BaFin. Wanneer klanten een account openen, krijgen zij een rekening bij Baader Bank, dit is een Duitse bank waar de beleggingen worden bewaard. Alle aangekochte beleggingen zijn volledig op naam van de klant en de tegoeden op de brokerrekening zijn beschermd door het Duitse depositogarantiestelsel. Een nadeel is echter dat Scalable Capital niet is aangesloten bij het Nederlandse Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Scalable Capital is in Duitsland wel aangesloten bij de Association of Independent Asset Managers Germany (VuV) waardoor beleggers gebruik kunnen maken van de geschillenprocedure van de VuV.


De kleine lettertjes - Toezicht en communicatie 

Beoordeling
Toelichting
Bankvergunning NLScalable Capital is een Duitse broker die gebruik maakt van de Duitse Baader Bank. Deze bank staat onder toezicht van de Deutsche Bundesbank en BaFin. Er is dus geen Nederlandse, maar wel een Duitse bankvergunning.
AFM vergunning NL / Onder toezicht van de Duite toezichthouder BaFin. Regels van de AFM, zoals het provisieverbod en het verbod op het doorverkopen van orders, zijn daarmee niet van toepassing op Scalable Capital.
KIFID registratie Scalable Capital staat niet geregistreerd bij het Nederlandse klachteninstituut KIFID
Klantenservice NL
Niet uitlenen effectenHet uitlenen van effecten is in Duitsland verboden. Scalable Capital leent de effecten niet uit.
GRATIS realtime koersinformatie / Er is wel realtime koersinformatie, maar niet voor de reguliere beurzen zoals Euronext. Uw orders worden voornamelijk verwerkt op de relatief kleine Duitse Gettex Exchange. De prijsvorming en liquiditeit is minder transparant; er is slechts één level van het orderboek zichtbaar.
GRATIS uitbetaling cash- en stockdividend
GRATIS uitoefening / toewijzing van optiesNiet van toepassingGeen opties of futures beschikbaar.
GEEN inactivity feeEr is geen inactivity fee. Het aanhouden van de FREE Broker rekening is gratis. Voor de PRIME en PRIME + Rekening wordt er wel een maandelijkse servicefee in rekening gebracht.
GRATIS deponeren / overboeken effectenZowel deponeren als overboeken is gratis.
GEEN betaalrekening verplicht
Geen CFD broker
Overige kosten / Scalable Capital rekent relatief lage transactiekosten. Er zijn buiten de servicefee (PRIME / PRIME +) weinig directe kosten voor de klant. Scalable Capital haalt inkomsten uit provisies en het doorverkopen van orders. Dit kan leiden tot hogere indirecte kosten voor beleggers, zoals spreadkosten.------------------------------------------------------------------------Geen transactiekosten voor het periodiek aanschaffen van een selecte groep ETF's via beleggingsplannen.
Overige voorwaarden Scalable Capital is een Duitse aanbieder die buiten het Nederlandse toezicht en daarmee ook het provisieverbod valt. De broker haalt de inkomsten uit provisies en het "doorverkopen" van transacties. Voor Nederlandse aanbieders is zo'n verdienmodel verboden.
BeoordeeldScalable Capital is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke broker wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt over de organisatie, dienstverlening(en), voorwaarden en kosten krijgt de partij een beoordeling.


Scalable Capital Beleggen – Kosten

Bij Scalable Capital kunt u kiezen uit drie verschillende betaalpakketten.


Scalable FREE broker:

- Geen maandelijkse vaste servicefee.

- U betaalt transactiekosten van € 0,99 op Gettex*, tenzij u minimaal € 250, investeert in een PRIME ETF.

- De PRIME ETF's omvatten alle ETF's uitgegeven door Invesco, iShares en Xtrackers.

- U betaalt geen transactiekosten wanneer u periodiek automatisch investeert in een selectie van ETF’s (Scalable beleggingsplannen).


PRIME en PRIME + pakketten:

- U betaalt een vaste maandelijkse servicefee van € 2,99 of € 4,99.

- Geen transactiekosten voor orders groter dan € 250 op Gettex*

- De PRIME ETF's omvatten alle ETF's uitgegeven door Invesco, iShares en Xtrackers.

- Beide pakketten bieden extra voordelen zoals:

            - Een onbeperkt aantal portefeuilles.

            - Onbeperkte prijsalerts.

            - Het PRIME + pakket biedt bovendien een variabele rente van 2,6%.


*Gettex of Xetra
Bij Scalable Capital kunt u transacties uitvoeren op twee verschillende Duitse beurzen: Gettex en Xetra. Wanneer u transacties uitvoert via de Duitse hoofdbeurs Xetra komen de kosten aanzienlijk hoger uit, namelijk:

- € 3,99 per transactie voor elk pakket plus een extra handelsplatformtoeslag van 0,01%, met een minimum van € 1,50.


Scalable Capital hanteert Gettex als standaardbeurs en maakt het vanwege lagere transactiekosten aantrekkelijker voor beleggers om voor Gettex te kiezen in plaats van Xetra. Scalable Capital genereert inkomsten uit provisies door het doorverkopen van de orders die op Gettex plaatsvinden. Dit kan resulteren in hogere indirecte kosten zoals spreadkosten. Het vergt dan ook enige kennis over spreadkosten om onvoorziene kosten te voorkomen. Er worden daarentegen dan weer geen valutakosten in rekening gebracht aangezien alle beschikbare producten in euro's staan genoteerd.


                                                                     MEER INFO   Rekening openen


Scalable Capital – Handelsplatform

Hier leest u onze professionele review van het handelsplatform van Scalable Capital. Het platform is getest op ruim 25 variabelen onderverdeeld in: 1. Analysemogelijkheden 2. Handelsmogelijkheden en 3. Extra Functionaliteiten. Deze Scalable Capital review is geschreven in oktober 2023.

Bijzonderheden
- Gebruiksvriendelijk platform voor zowel mobiel als desktop.
- Brede selectie van aandelen en ETF’s beschikbaar.
- Beperkte tools voor analyse en aanvullende functies.
- Scalable Capital hanteert relatief lage directe transactiekosten doordat orders extern kunnen worden verkocht. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de uitvoering van uw orders, wat kan verschillen met traditionele brokers.

Algemeen
Scalable Capital biedt een eenvoudig en gebruiksvriendelijk online platform aan dat voorzien is van alle benodigde basisfunctionaliteiten. Het handelsplatform is zowel online als via de app eenvoudig in gebruik en voornamelijk gericht op het uitvoeren van transacties. De mogelijkheden op het handelsplatform zijn echter beperkt, met minimale tools en analysemogelijkheden om beleggingsbeslissingen te ondersteunen.1. Analyse mogelijkheden 

Fundamentele analyse: Geen.

Technische analyse: Scalable Capital biedt geen tools voor het uitvoeren van eigen technische analyse. Er is slechts een koersgrafiek beschikbaar met gegevens die tot maximaal 10 jaar teruggaan.Analistenadviezen: Voor aandelen zijn er onafhankelijke analistenbeoordelingen beschikbaar. De analisten geven hun aanbevelingen in de vorm van 'kopen', 'houden' of 'verkopen'.Aandelen en fondsenselectietool: U kunt gemakkelijk een filtercategorie kiezen, zoals populariteit of strategieën. Deze worden overzichtelijk getoond op de pagina ‘Laat je inspireren’.

Duurzaamheid: Scalable Capital maakt duurzame investeringsmogelijkheden inzichtelijk voor beleggers met het Scalable Duurzaamheidsicoon, dat te zien is bij beleggingsfondsen met duurzame kenmerken. Er is ook een speciale 'ESG' categorie te vinden op de inspiratiepagina.2. Handelsmogelijkheden 

Producten: Scalable Capital biedt meer dan 7.500 aandelen, 2.000 ETF’s en 2.000 beleggingsfondsen aan. De meeste hiervan kun je alleen kopen via de beurs Gettex. Ze hebben ook speciale cryptoproducten, genaamd exchange traded products (ETP’s). Hierbij koopt de uitgever van het product de cryptovaluta waarop beleggers vervolgens een vordering ontvangen op de uitgever. Hierdoor investeert u in cryptovaluta zonder daadwerkelijk de eigenaar te zijn.

Aantal Beurzen: Terwijl de meeste brokers beleggingsorders verwerken op de beurs van het land waar het aandeel vandaan komt, gebruikt Scalable Capital vooral de Duitse beurzen Gettex en Xetra. Hierbij maken klanten bij Scalable Capital voornamelijk gebruik van de Duitse beurs Gettex waarbij moet worden vermeld dat Scalable Capital een vergoeding ontvangt voor orders die naar deze beurs wordten doorgestuurd.

Ordertypes: marktorder, limietorder, stoporder of periodieke order (Beleggingsplannen).Orderuitvoering: Omdat Scalable Capital net als haar directe concurrent Trade Republic de orders van klanten doorverkoopt, is de logische vraag in hoeverre dit schadelijk is voor de klant en of er veel verborgen kosten zijn.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt dat er twee belangrijke verschillen zijn tussen de kleinere beurzen zoals Gettex en de hoofdbeurzen zoals Xetra:

- De bied-laatspreads: Volgens de VEB is het aannemelijk dat de spreads voornamelijk bij minder verhandelde aandelen minder gunstig zijn dan op de hoofdbeurzen.
- De diepte van het orderboek: Hoofdbeurzen, zoals Euronext en Xetra, bieden uitgebreide orderboeken met daarin de gevraagde of geboden volumes en een overzicht van ingelegde orders, zoals limietorders. Deze informatie is niet beschikbaar bij Gettex waardoor belangrijke informatie over de koersvorming ontbreekt.

Finner heeft de bied-laatspread op het Scalable Capital platform geanalyseerd. We hebben via een steekproef vergeleken of de prijzen van aandelen en ETF’s afwijken van die op Euronext Amsterdam en Xetra. Over het algemeen constateerden we een vergelijkbare bied-laatspread tijdens de reguliere handelsuren van de hoofdbeurzen. Echter, Gettex heeft handelsuren tot 22.00 uur, terwijl Xetra om 17.30 uur sluit. 's Avonds zijn de spreads op Europese aandelen bij Scalable Capital veel groter, waardoor de indirecte transactiekosten stijgen. Vooral buiten de reguliere handelsuren moet de belegger hier voorzichtig mee zijn. Finner heeft daarnaast niet kunnen controleren of de bied-laatspread op Gettex afwijken van de hoofdbeurzen tijdens extreme marktbewegingen.

Shortmogelijkheden: Niet mogelijk.

Handelen met marge: Niet mogelijk

Valutatransacties: Scalable Capital biedt wereldwijd effecten aan die in euro's zijn genoteerd. Daardoor hoeft u voor bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen geen buitenlandse dollars aan te houden of valuta om te wisselen; deze aandelen zijn direct in euro’s verhandelbaar.

3. Extra functionaliteiten 

Educatie: Geen

Portefeuille: Met Scalable PRIME en PRIME + heb je de mogelijkheid om meerdere portefeuilles naast elkaar aan te houden in je brokeraccount. Voor de FREE Broker is dit beperkt tot een enkele portefeuille.

Favorietenlijst: Ja.

Schaduwportefeuille: Niet mogelijk

Democaccount: Niet mogelijk. Maar je kunt met Scalable FREE Broker wel een gratis account aanmaken.

Autotrading: Scalable Capital biedt de mogelijkheid om op periodieke basis te beleggen via een ‘Beleggingsplan’. In dit geval vervalt de 0,99 euro aan directe transactiekosten. Via een beleggingsplan investeer je maandelijks gratis in een selectie van beschikbare ETF’s. Het is mogelijk om met voor elk inlegbedrag een beleggingsplan aan te maken, aangezien er ook fracties van de ETF’s kunnen worden aangekocht.Handelsplatform: Beschikbaar via de online website van Scalable Capital en de mobielen App. 

Over Scalable Capital

Scalable Capital is in 2014 opgericht door Erik Podzuweit, Florian Prucker, Adam French en Prof. Dr. Stefan Mittnik. Het internationale team, dat werkt in München, Berlijn en Londen, combineert uitgebreide kennis van de kapitaalmarkt en de financiële sector met onderzoekservaring in risicomodellering, knowhow over digitale bedrijfsmodellen en technische en juridische kennis.

Als Europees beleggingsplatform streeft Scalable Capital ernaar toegang tot de kapitaalmarkt te bieden met behulp van technologie, gebruiksgemak en betaalbaarheid.

Met de Scalable Broker kunnen Nederlandse beleggers zelfstandig handelen in aandelen, ETF's, fondsen en cryptocurrencies. Zowel de app en website van Scalable Capital maken handelen eenvoudig, handig en mobiel. Met een instapbedrag van één euro wil Scalable Capital voor zo veel mogelijk beleggers de mogelijkheid bieden om hun financiële toekomst te bepalen.


                                                                      MEER INFO Rekening openeneBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement