Beleggen
- Beginnen met beleggen
- Beleggingsdoel
- Risico's bij beleggen
- Aan de slag
Investeren in crypto currency is populair. Momenteel zijn er 1,6 miljoen Nederlanders die beleggen in crypto. Overweegt u zelf om te investeren in deze nieuwe asset class? In dit artikel beschrijven we of investeren in cryptocurrency zinvol is als alternatieve belegging, wat de risico’s zijn en hoe u erin kunt beleggen.
Welke vragen beantwoorden wij in dit artikel?
Crypto beleggen – hoe ziet de markt eruit?
Waarom beleggen in crypto munten?
Is crypto zinvol als alternatieve belegging?
Is beleggen in crypto munten verstandig?
Crypto beleggen voor beginners
Wat is een cryptocurrency?
Een cryptocurrency is een digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem (wikipedia). Deze digitale munten worden online opgeslagen op een blockchain door een gedecentraliseerd netwerk van computers. De blockchain is een openbaar register waarin alle transacties staan die met een cryptomunt zijn uitgevoerd. Banken zijn dan niet meer nodig, daarom wordt crypto wel gezien als het geld van de toekomst. De technologie biedt tal van voordelen, zoals decentralisatie, transparantie en snelle wereldwijde transacties.
Crypto beleggen – hoe ziet de markt eruit?
De cryptomarkt is momenteel iets minder dan 1000 miljard euro groot. Eind 2021 bedroeg de omvang nog het drievoudige. De bekendste en grootste cryptocurrencies zijn bitcoin en ethereum. Bitcoin was de eerste digitale munt die in 2008 zonder bemoeienis van centrale banken is uitgegeven. Er zijn ondertussen 19 miljoen van de maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop gebracht. Bitcoin kent dus een vorm van schaarste. De marktkapitalisatie bedraagt momenteel (per eind juni 2022) zo’n 375 miljard euro, bij een koers van net onder de 20.000 euro. Ethereum wordt wel gezien als de tweede generatie cryptomunten en biedt een platform met veel mogelijkheden. De ether is de betaaleenheid op dit platform. Op moment van schrijven koerst de ether rond de 1000 euro, met een totale marktkapitalisatie van circa 130 miljard euro.
Waarom beleggen in crypto-munten?
Crypto’s zijn een relatief nieuwe asset class. De markt is stormachtig gegroeid en de acceptatie van cryptovaluta neemt meer en meer toe. De Nederlandse cryptomarkt telde eind 2021 circa 1,6 miljoen beleggers. Daarvan zijn er 570.000 vorig jaar in deze jonge markt gestapt, zo bleek uit onderzoek van Kantar. Beleggers kiezen om uiteenlopende redenen voor crypto’s:
- Dat kan zijn omdat ze veel verwachten van de technologie.
- Ze worden aangetrokken door de grote koerswinsten die ermee te behalen zijn.
- Om efficiënter en goedkoper betalingen naar het buitenland te doen.
- Of ze willen met crypto’s meer spreiding aanbrengen in hun portefeuille.
Veelbelovende technologie
Het is vooral de technologie achter de crypto’s die interessant is en veel potentieel heeft. De technologie zou de hele samenleving kunnen veranderen. Voordelen van de technologie zijn het gedecentraliseerde karakter, de transparantie, de mogelijkheid om goedkoop en snel internationale transacties af te kunnen handelen zonder banken en wisselkoersen. Als de technologie doorbreekt en gemeengoed wordt in het dagelijks leven, dan is het aannemelijk dat ook de cryptomunten daarvan profiteren.
Grote winstverwachtingen
De aantrekkingskracht van bitcoin en andere digitale munten is ook groot door de hoge winsten die de munt de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. De waarde van de bitcoin kwam in 2017 voor het eerst boven de 1000 dollar uit, en eind 2021 bereikte bitcoin een ‘All time high’ van bijna 60.000 dollar. Hiertegenover staan echter ook forse koersverliezen (zie de grafiek hieronder). In 2022 is de koers ten opzichte van de piek in nog geen zes maanden tijd gehalveerd. Ook hier blijkt: hoge rendementen gaan hand in hand met grote risico’s en potentiële verliezen.
Bron: coinmarketgap.com (per 28-6-2022)
Goedkoper geld naar het buitenland sturen
Bitcoins kunnen een middel zijn om het reguliere betalingsverkeer te omzeilen. In bijvoorbeeld El Salvador wordt het voor de inwoners die in het buitenland werken, meestal in de VS, goedkoper geld terug te sturen aan hun familie. Dat kost hen nu namelijk jaarlijks honderden miljoenen dollars aan commissies. Door de betalingen in Bitcoin te doen worden deze commissies vermeden. (bron: Parool)
Spreiding met crypto’s
In principe zouden crypto’s zich anders moeten gedragen dan aandelen en obligaties. Daarom wordt spreiding vaak aangevoerd als reden om ook in crypto’s te beleggen. Hoe meer spreiding in een portefeuille is, des te beter het stootkussen, zo luidt de theorie. Crypto’s kunnen worden benaderd als alternatieve belegging in de asset allocatie. Zo kunt u uw portefeuille spreiden over diverse beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, alternatieven (bijvoorbeeld grondstoffen, hedgefunds, vastgoed en crypto’s) en liquiditeiten.Tijdens de dalende markten in 2022 bleek echter dat crypto’s deze verwachting niet waar maakten.
Is crypto zinvol als alternatieve belegging?
De correlatie tussen beleggingen wordt weergegeven op een schaal van -1 tot +1. Een positieve correlatie tussen crypto en aandelen betekent dat de koersen van beide beleggingen dezelfde kant op bewegen. Bij een negatieve correlatie bewegen de koersen in tegengestelde richting. Normaal gesproken is de correlatie tussen crypto’s en aandelen laag, blijkt uit onderzoek van Morningstar. Zit de correlatie laag en dicht bij de 0, dan is er nauwelijks samenhang. Stijgen of dalen de aandelenkoersen, dan heeft dat weinig invloed op de koersen van crypto’s.
Echter gaat deze lage correlatie niet altijd op. Kijken we naar de recente geschiedenis van de cryptomarkt, dan valt op dat als het echt onrustig is op de beurzen, crypto’s ook worden meegetrokken in het negatieve sentiment. Dan is van een lage correlatie niet veel meer te merken. Tijdens de coronaschock in maart 2020 verloor de bitcoin zo’n 38% van zijn waarde, ethereum daalde zelfs 54%. (bron: iexgeld). In de onrustige tijden op de beurs vormden crypto’s dus geen veilige haven.
Meer weten over veilig beleggen? Lees dan ons artikel voor meer tips.
Grafiek – samenhang tussen bitcoin en de S&P 500 en AEX
Bron: Bloomberg. De correlatie is doorlopend berekend over een periode van 60 handelsdagen
Een andere reden om te kiezen voor crypto is bescherming tegen inflatie. De VEB schrijft dat ook dat een illusie is. De prijsbewegingen van de cryptomunt blijken zeer inflatie- en rentegevoelig te zijn. Sinds augustus 2021 de inflatieangst weer opsteekt, is er opnieuw sprake van een duidelijke positieve correlatie tussen bitcoin en de aandelenmarkten. Begin februari 2022 stond de bitcoin ruim 38% onder de piek, veel lager dan de S&P500 (-5%) en de AEX (-7%) (bron: veb). Crypto’s lijken dus geen alternatieve beleggingen te zijn waarmee u koersrisico of inflatie afdekt in uw portefeuille.
Is beleggen in crypto-munten verstandig?
Is beleggen in bitcoins en andere cryptomunten verstandig? De toezichthouders AFM en DNB waarschuwen voor de risico’s van deze risicovolle beleggingen. Zij spreken zelfs over speculeren in plaats van beleggen. Bij deze nieuwe asset class zijn er veel gevaren die bij “reguliere” beleggingen niet of minder een rol spelen.
Wat zijn risico’s van investeren in cryptomunten?
- De munten hebben geen intrinsieke waarde, de koers hangt volledig af van vraag en aanbod. Bij een aandeel ben je nog eigenaar van een deel van het bedrijf. Een goed gespreide aandelenportefeuille behoudt daarom dus altijd een groot deel van de waarde, zelfs in slechte tijden. Voor crypto hoeft dit niet te gelden.
- De waarde schommelt sterker dan die van de meeste andere beleggingen.
- Toezicht is beperkt. Aanbieders en andere cryptodienstverleners opereren doorgaans buiten het toezicht van de AFM of DNB. Als u problemen heeft met uw crypto broker, bent u dus vaak minder beschermd.
- Er is een veelheid aan digitaal geld en digitale munten, iedereen kan er één oprichten.
- Pas op voor misleidende reclames, vaak via social media, waarbij hoge rendementen worden beloofd.
- Opgepast voor digitale bankovervallers. Hackers slagen er regelmatig in om aan de haal te gaan met digitale portemonnees gevuld met bitcoins of andere munten.
Regulering
De roep om regulering neemt wel toe. AFM toezichthouder Van Geest benadrukte tijdens een interview in De Telegraaf (bron: Telegraaf) dat cryptomunten geen munten zijn. “het zijn fenomenen die niet onder toezicht staan en die erg volatiel zijn en kwetsbaar zijn voor”‘ De toezichthouder vergelijkt de cryptomarkt met een gokhal. “Daar mogen mensen ook vrij heen, maar dan moeten ze ook wel doorhebben dat het echt een riskante exercitie is.” In Nederland moeten bedrijven in cryptodienstverlening momenteel voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Vanaf 2024 moet een Europese verordening (MiCA) zorgen voor betere bescherming van consumenten die investeren in cryptomunten.
De Europese toezichthoudende autoriteiten adviseren beleggers die overwegen om cryptomunten te kopen zichzelf een aantal vragen te stellen voordat ze tot aankoop overgaan:
- kan ik het me veroorloven om al het geld dat ik beleg, volledig te verliezen?
- ben ik bereid verliezen te lijden en grote risico’s te nemen om het rendement dat ik verwacht te behalen?
- begrijp ik de complexiteit van de crypto of crypto-gerelateerde producten en diensten?
- Begrijp ik dat de meeste cryptobeurzen (exchanges) niet onder Nederlands toezicht vallen?
- zijn de ondernemingen/partijen waarmee ik te maken heb op een zwarte lijst gezet door de Autoriteit Financiële Markten of andere relevante autoriteiten?
- ben ik in staat om de apparatuur die ik gebruik voor het kopen, opslaan of overdragen van cryptoactiva, inclusief mijn privésleutels, effectief te beschermen?
Bron: AFM (Autoriteit Financiële Markten)
Crypto beleggen voor beginners
Ondanks het hoge risico beleggen steeds meer mensen in crypto’s. Alleen in 2021 stapten al 570.000 Nederlandse beleggers in crypto’s. Hoe kunt u investeren in cryptomunten?
Beleggen in crypto’s kan op 3 manieren:
- Direct cryptomunten kopen via een broker of cryptobeurs
- Beleggen in crypto’s via ETF’s of futures
- Beleggen via crypto-gerelateerde aandelen
Bij wat voor partijen?
De meeste cryptomunten kun je kopen bij brokers of cryptobeurzen. Partijen als Bitvavo en Coinbase zijn bekende voorbeelden hiervan. Bitvavo is een Nederlandse cryptobroker, Coinbase is een beursgenoteerde buitenlandse partij. Het is ook mogelijk om de gekochte munten bij zo’n partij te laten staan. Bitvavo biedt een wallet (digitale portemonnee) aan voor gebruikers. Het stallen van je crypto bij een cryptobeurs brengt een risico met zich mee. Bij een faillissement van de cryptobeurs is de kans groot dat uw investeringen verloren gaan. Daarnaast komt het regelmatig voor dat cryptobeurzen worden gehackt en cryptomunten van klanten worden gestolen. Het compensatiebeleid van de cryptobeurzen is hierbij over het algemeen beperkt. U kunt er ook voor kiezen om de munten op te slaan in een eigen (usb) wallet. Hierbij bescherm je jezelf tegen bovenstaande risico’s alleen vergt de inrichting hiervan enige kennis over het overboeken van cryptomunten. Brokers als Bux en eToro bieden eveneens de mogelijkheid om te beleggen in cryptomunten.
Via reguliere aandelenbrokers kunt u meestal ook wel in crypto etf’s beleggen. Voorbeelden van cryptotrackers zijn de VanEck Vectors Bitcoin ETN, of de CoinShares Physical Bitcoin.
Door cryptogerelateerde aandelen te kopen, krijgt u indirecte blootstelling aan de cryptomarkt. U kunt dan denken aan aandelen van cryptobeurs Coinbase, of cryptomijnbedrijf Marathon Digital. Maar ook softwarebedrijf MicroStrategy en autobouwer Tesla bezitten veel bitcoins.
Lijst met brokers
Hieronder een lijst van reguliere aandelenbrokers die in Nederland gevestigd zijn, waar u direct of indirect in cryptomunten kunt beleggen:
Broker | Producten | |
---|---|---|
Bux Zero | Cryptomunten | MEER INFO |
DEGIRO | Aandelen, ETF’s | MEER INFO |
Easybroker | Aandelen, ETF’s, Futures | MEER INFO |
Lynx | Aandelen, ETF’s, Futures | MEER INFO |
Saxo Bank | ETF’s | MEER INFO |
Beginnen met crypto
Als u kiest voor cryptobeleggen, doe het dan alleen met geld wat u echt kunt missen. Behandel crypto als alternatieve belegging in een goed gespreide portefeuille. De Engelse vermogensbeheerder Man Group (Man Group Limited) publiceerde eind 2021 een rapport waarin de vermogensbeheerder een blootstelling van maximaal 1 tot 2 procent van de portefeuille in crypto gerechtvaardigd acht. De rest van de portefeuille richt u in met beleggingen als aandelen en obligaties.
Starten met beleggen? Op Finner kunt u eenvoudig brokers vergelijken en vermogensbeheer vergelijken.
De op of via dit artikel aangeboden informatie is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, juridisch, beleggings- of fiscaal) advies. De getoonde informatie is ook niet toegespitst op uw persoonlijke situatie.