Beleggen: welke manier past bij u?

Doe de test. Kom erachter welke beleggingsvorm bij u past. En vind uw ideale partij. Gratis en vrijblijvend.

  • Onafhankelijk
  • Vergelijk alle partijen van Nederland
  • Gratis en vrijblijvend
Wat levert beleggen op?

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

beginnen met beleggen finner

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

Meer weten

Alles over beginnen met beleggen

Wat is beleggen?

Geld investeren doe je om hiermee financieel voordeel te behalen. De meeste mensen denken bij beleggen aan investeren op de beurs. Je koopt dan aandelen of obligaties van bedrijven en overheden en je wilt profiteren van een koersstijging. Beleggen doe je om op de lange termijn rendement te behalen voor een bepaald doel. Die lange termijn is belangrijk, omdat het de kans op succes vergroot. Je hebt dan de tijd om een mindere periode op de beurs weer goed te maken. Als je je geld maar korte tijd kunt missen, zijn de risico’s groter dat u een tijdelijk koersverlies niet kunt goedmaken. Dan is sparen een beter alternatief. Het doel van beleggen is dat je investering meer waard wordt, maar er is altijd het risico dat er verlies geleden wordt.

Wat is een belegging?

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld voor langere of kortere tijd wordt vastgelegd zodat u er in de toekomst financieel voordeel mee kunt behalen (Bron wikipedia).

De meest bekende beleggingen zijn aandelen. Maar beleggen kan bijvoorbeeld ook met obligaties of vastgoed. De waarde van een belegging wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Als meer mensen bijvoorbeeld hetzelfde aandeel willen kopen, dan stijgt de koers. En willen veel mensen ervan af, dan daalt de koers. Beleggers kunnen met die koersbewegingen geld verdienen.

Geld investeren zonder risico – Kan dat?

Bij beleggen is er een relatie tussen rendement en risico. Zelfs sparen heeft risico’s. Hoe hoger het verwachte rendement is, hoe hoger het risico dat erbij hoort. Maar het nemen van risico wordt over het algemeen beloond. Een aandeel is risicovoller dan een obligatie, en een obligatie kent meestal weer meer risico dan een spaardeposito. Belangrijk is dat u zich comfortabel voelt bij het risico dat u aangaat omdat de waarde van uw beleggingen kan stijgen, maar ook dalen. Een belangrijke disclaimer die u daarom vaker zult zien: rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Meer informatie vindt u in ons artikel over veilig beleggen.

Beleggen, wat is het niet?

Beleggen is niet op korte termijn winst willen halen, omdat juist op korte termijn het risico groot is. Maar het is welbewust geld investeren in de verwachting dat dit na verloop van een bepaalde periode meer waard is geworden. Hebt u uw geld op korte termijn weer nodig, dan is beleggen niet geschikt. Sparen is dan beter. Ook moet u niet met al uw geld de beurs op gaan, omdat u een buffer nodig heeft voor onvoorziene uitgaven. U kunt uw benodigde buffer berekenen via de BufferBerekenaar van het Nibud. Beleggen doet u dus met geld dat u een langere tijd kunt missen.

Succesvol beleggen

Het is erg onverstandig om onvoorbereid te beginnen met beleggen. U kunt een mislukt avontuur op de beurs voorkomen door een goed beleggingsplan te maken. Zie het als een checklist voordat u start. In dat plan legt u aantal uitgangspunten vast. Dit plan helpt u om uw lange termijn doel in het oog te houden als het eens tegenzit op de beurs. Wat moet er zoal in een plan komen?

  • Waarvoor wilt u beleggen? (beleggingsdoel)
  • Hoe lang kunt u beleggen? (beleggingshorizon)
  • Hoeveel kunt u beleggen?
  • Hoeveel risico wilt u lopen?

Laten beleggen of zelf beleggen?

Als je wilt gaan beleggen is het zaak om de juiste beleggingsvorm te kiezen. omdat dit kan van grote invloed heeft zijn of u uw doel behaalt. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: uitbesteden aan een vermogensbeheerder of zelf doen bij een broker. Doe daarom hier onze test als u wilt weten welke beleggingsvorm het beste bij u past. Hieronder lichten we deze twee vormen van beleggen op de beurs toe.

Beleggen uitbesteden

Voor de beginner is uitbesteden het meest voor de hand liggend. U hoeft dan namelijk zelf vrijwel geen beleggingskeuzes te maken omdat u uw vermogen  laat beleggen door een vermogensbeheerder. Bij een online beheerder kunt u tegenwoordig al beleggen met kleine bedragen en tegen lage kosten. Door automatisering, concurrentie en toenemende transparantie wordt online vermogensbeheer steeds toegankelijker en goedkoper. Ook duurzaam beleggen wordt hierdoor makkelijker. De vermogensbeheerder zal het geld beleggen in een breed gespreide portefeuille. Vaak met onderliggend duizenden bedrijven en in aandelen en obligaties. U kiest zelf hoeveel geld u wil beleggen en tegen hoeveel risico; de vermogensbeheerder doet de rest. Zoekt u een beleggingsvorm waar u zo weinig mogelijk omkijken naar heeft? Dan is online vermogensbeheer een goede keuze. Een voorbeeld van een bekende online beheerder is Evi van Lanschot. Maar er zijn nog tientallen andere partijen. U vergelijkt deze zelf eenvoudig in onze vermogensbeheervergelijking Vermogensbeheerders vergelijken.

Beleggen zelf doen

Vindt u beleggen leuk en wilt u er graag meer tijd aan besteden, dan kunt u het ook zelf doen. Als u zelf belegt, dan is het belangrijk om dat te doen met producten die passen bij uw situatie en kennis. U bent namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. U kunt uzelf de volgende vragen stellen om te checken of u geschikt bent om zelf te beleggen op de beurs:

  • Heb ik voldoende ervaring en kennis?
  • Heb ik voldoende tijd en wil ik die tijd erin steken?
  • Heb ik voldoende inzicht in de mogelijke risico’s en verwachte rendementen?
  • Kan ik voldoende rationeel beslissingen nemen?

Zelf beleggen op de beurs begint met het beantwoorden van de vraag wat voor u de beste broker is. Bij ons kun je de verschillende brokers vergelijken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen?

U bent er misschien niet altijd mee bezig, maar beleggen is belangrijk om uw doelen voor later te halen. Daarbij kunt u denken aan uw pensioen, eerder stoppen met werken of de studie van uw kinderen. Vaak is hiervoor een aanzienlijk vermogen nodig. Dit vermogen kan ook opgebouwd worden via een spaarrekening, alleen zult u dan veel meer moeten sparen, omdat uw vermogen op uw spaarrekening  langzamer groeit door inflatie en lage rente. Om efficiënt vermogen op te bouwen is het belangrijk dat u meer rendement maakt waardoor uw vermogen sneller groeit. Dit zijn de belangrijkste voordelen van beleggen:

Het rendement. Beleggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van sparen. Het belangrijkste voordeel van beleggen is het hogere verwachte rendement dat op de langere termijn ermee gehaald kan worden. Het historische gemiddelde nettorendement bedraagt zo’n 5% voor een neutraal risicoprofiel. Voor offensievere profielen is het rendement hoger. En als u het rendement doorbelegt, profiteert u van het rente-op-rente effect. Hierdoor kan uw vermogen exponentieel in waarde toenemen.

Flexibiliteit. Een ander belangrijk voordeel van beleggen is dat u flexibel blijft zodat u altijd kunt in- en uitstappen. U kunt als regel steeds bij uw geld, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld vastgoedinvesteringen of spaardeposito’s. Bij beleggen gaat u natuurlijk uit van een lange termijn, maar uw vermogen blijft beschikbaar, mocht u het toch een keer nodig hebben. Ook bepaalt u zelf welk bedrag u inlegt en of u dit eenmalig of periodiek doet.

Gemak. Een beleggingsrekening is zo online geopend. Een hoge inleg is niet nodig. Bovendien heeft u er weinig omkijken naar als u kiest voor laten beleggen door een vermogensbeheerder. Beleggen kost daardoor minder tijd en is veel makkelijker dan andere investeringen, zoals vastgoed.

Er zijn ook een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden. Gelukkig valt elk nadeel redelijk eenvoudig op te lossen.

Risico. Een hoger rendement gaat hand in hand met een hoger risico. En een positief rendement is geen garantie. Dit risico bij beleggen kunt u echter beperken door goed te spreiden en een lange termijn aan te houden.

Complexiteit. Ondanks dat beleggen steeds laagdrempeliger en makkelijker wordt, vinden veel Nederlanders het toch een lastig onderwerp. Met name de taal en communicatie in de financiële sector wordt als lastig ervaren. Als u zich hierin herkent dan is het goed om op zoek te gaan naar een vermogensbeheerder die het beleggen voor u uit handen neemt en op een transparante manier communiceert. Vind hier de beste vermogensbeheerder voor uw situatie. Wilt u geld verdienen met beleggen, maar twijfelt u nog? Bijvoorbeeld tussen sparen of beleggen of hypotheek aflossen? Lees ons artikel over sparen of beleggen.

Voor wie is beleggen geschikt?

Iedereen kan beleggen! U heeft geen hoge inleg nodig. En u kunt het beleggen laten doen door een vermogensbeheerder, of zelf beleggen bij een broker. Door te beleggen in plaats van te sparen kan op de lange termijn een hoger rendement worden gehaald.

Wel dient u het geld voor langere tijd te kunnen missen omdat beleggen gepaard gaat met risico. Dit risico kunt u afvangen door te beleggen voor een lange termijn. Het is daarom verstandig om eerst een goed beleggingsplan te maken. U bepaalt dan wat uw doel is, voor welke termijn u wilt beleggen en met welk vermogen.

Wat is een beleggingsdoel?

Beleggen is een middel om een doel te behalen. Zo kunt u beleggen voor uw pensioen, de studie van uw kind, om de waarde van uw vermogen in stand te houden, enz. Dat zijn concrete doelen waar beleggen zeer geschikt voor kan zijn. Een concreet doel geeft richting aan uw beslissingen en maakt het mogelijk om de haalbaarheid en het resultaat te toetsen.

Soms ontbreekt het aan een concreet doel. Het geld is over en staat op de spaarrekening tegen een lage rente. Wees in dit geval kritisch; beleggen zonder doelstelling is als varen zonder concrete bestemming. Wat doet u als er een storm opsteekt, houdt u koers? Uit onze ervaring – door gesprekken met veel beleggers – blijkt dat er vaak toch een bestemming voor het geld is. Wanneer is de eerstvolgende mogelijkheid dat u het geld zou willen uitgeven? Dat zou een concreet doel kunnen zijn.

Het prettige aan het hebben van een doel, is dat u meestal ook direct de termijn weet. Gaat u beleggen voor de studie van uw pasgeboren kind, dan lijkt 18 jaar een passende termijn. Belegt u voor uw pensioen, bedenk dan hoe lang dat nog zou duren. Maar heeft u geen concrete doelstelling, denk dan goed na over de termijn dat u (een deel van) uw vermogen kunt missen. Beleggen is een middel dat op de lange termijn het beste werkt. Met geld dat u binnen een paar jaar nodig heeft, zou u in principe niet moeten beleggen. Dit omdat de kans op een slecht eindresultaat bij een korte looptijd groter is. Als u dan een slechte periode meemaakt, heeft u mogelijk niet meer de tijd om alsnog met een positief resultaat te eindigen.

Door te beleggen voor een lange termijn profiteert u van twee belangrijke voordelen. Ten eerste is de kans groter dat verliezen uit een slecht beleggingsjaar worden goedgemaakt. Ten tweede profiteert u van het rente-op-rente effect. Dit bereikt u door het gerealiseerde rendement of dividend opnieuw te beleggen. Daar ontvangt u vervolgens ook weer rendement over en daarover dan ook weer. Doordat het gerealiseerde rendement ook weer rendement oplevert, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel. Albert Einstein noemde dit effect niet voor niets het achtste wereldwonder.

In een ideale situatie, heeft u een concreet doel om voor te beleggen én een lange termijn.

Waar kan ik het beste beleggen in Nederland?

Met het grote aanbod aan partijen kan het lastig zijn om zelf een keuze te maken waar u het beste kunt beleggen. Hebt u daarom hulp nodig? Finner geeft u het overzicht waar u kunt beleggen in Nederland. Plan een gesprek.

Bronnen en expertise

Doel en bronnen
Dit artikel helpt u te bepalen welke beleggingsvorm het beste bij u past, laten beleggen of zelf beleggen. En wat de voordelen zijn van beleggen boven sparen. Daarnaast bevat het basisinformatie om u op weg te helpen als u begint met beleggen. Hiervoor hebben we onder meer gebruik gemaakt van de VEB, Nibud en de Consumentenbond


Informatie gecontroleerd door experts
Deze pagina is geschreven door Robert Kaptein. Robert werkt ruim 10 jaar in de wereld van beleggen, en is auteur van veel artikelen over beleggen en zelf beleggen.

Stephan Freelink heeft dit artikel gecontroleerd. Stephan heeft ruim 15 jaar ervaring in de beleggingswereld, en is daarmee een veelgevraagde informatiebron voor de media. Zie bijvoorbeeld Telegraaf, IEX en FD.

Periodieke datavalidatie
Op deze pagina maakt u zelf eenvoudig verschillende analyses. Het verwachte rendement op risicodragende beleggingen in de grafiek wordt bepaald op basis van een 30-jaars gemiddelde. Het verwachte rendement op risicomijdende (vastrentende) beleggingen wordt berekend op basis van de huidige risicovrije rentestanden plus risico-opslagen voor bijvoorbeeld kredietrisico en illiquiditeit. op basis van historisch gemiddelden. Voor het rendement op sparen gebruiken we de actuele bancaire rente op deposito’s zonder vaste looptijd van huishoudens in Nederland (bron: DNB). Deze wordt – indien nodig – maandelijks geüpdatet.

Onze data is integraal bijgewerkt per 1 juli 2024

Persoonlijk contact

Waarmee kunnen we u helpen?
Onze experts staan voor u klaar

Ingrid plan gesprek - Finner