Beleggen: welke manier past bij u?
Doe de test. Kom erachter welke beleggingsvorm bij u past. En vind uw ideale partij. Gratis en vrijblijvend.
- Onafhankelijk
- Vergelijk alle partijen van Nederland
- Gratis en vrijblijvend
Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews
Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews
verwacht rendement
Beter rendement begint met een plan
Met een goed beleggingsplan vergroot u de kans op succes. Welk bedrag kunt u langere tijd missen? Wat wilt u bereiken? Hoeveel tijd heeft u daarvoor? En welk risico wilt u nemen? Gebruik onderstaande tool om uw verwacht rendement te berekenen.
Nee, u blijft flexibel in opnames en onttrekkingen. Toch is het goed om een helder plan en een looptijd voor ogen te hebben. U weet dan van tevoren de haalbaarheid, het verwachte rendement en het risico van uw plan
Beleggen levert historisch gezien een hoog gemiddeld rendement op. Maar er is ook een risico dat u één of meerdere slechte beleggingsjaren meemaakt. Des te langer u kunt beleggen, des te groter de kans dat tegenvallers worden goedgemaakt en dat u met een positief resultaat eindigt. Daarnaast profiteert u dan van het rente-op-rente effect. Meer daarover leest u in ons ebook: een succesvol beleggingsplan in 5 stappen.
We volgen met onze berekeningsmethode de richtlijnen van de AFM. Alhoewel de AFM niet één berekeningsmethode voorschrijft, benoemt ze wel kenmerken van een goede berekeningsmethode.
De prognose is gebaseerd op historische rendementen van aandelen en staatsobligaties over de afgelopen 152 jaar (1871-2023). De parameters van het model zijn zo ingesteld dat de gegeven scenario’s zo goed mogelijk overeenkomen met de in het verleden gerealiseerde uitkomsten voor het betreffende risicoprofiel en de opgegeven beleggingshorizon. De actuele verwachte rendementen en risico’s worden afzonderlijk bepaald en maandelijks geactualiseerd (zie: Hoe wordt het verwachte rendement bepaald?).
Goed om te weten, verwachtingen zijn nooit een perfecte voorspelling van toekomstige rendementen en zijn bedoeld als hulpmiddel bij uw beslissingen. Er is geen garantie dat de weergegeven waardeontwikkeling daadwerkelijk gerealiseerd wordt in de toekomst. De verwachte vermogensontwikkeling is na aftrek van kosten (1% per jaar) en gaat uit van een breed gespreide beleggingsportefeuille. Afhankelijk van de kosten die uw beheerder rekent kan het verwachte rendement hoger of lager uitvallen. Er wordt geen rekening gehouden met onttrekkingen, inflatie, belastingen of tussentijdse veranderingen van uw risicoprofiel.
Het scenario “Beleggen normaal” is het middelste scenario, 50% van de uitkomsten ligt hieronder en 50% ligt hierboven. De waaier “Waarschijnlijk” geeft een 70% betrouwbaarheidsinterval van uitkomsten. De waaier “Minder waarschijnlijk” geeft een 95% betrouwbaarheidsinterval. Het scenario “Beleggen goed” is de bovengrens van dit interval, wat betekent dat er een kans van 2,5% bestaat dat het rendement hoger uitvalt dan dit scenario. Het scenario “Beleggen slecht” is de ondergrens van dit interval, wat betekent dat er een kans van 2,5% bestaat dat het rendement lager uitvalt dan dit scenario. Er bestaat dus een kans van 5% dat de waardeontwikkeling buiten de getoonde projectie valt.
Het zeer defensieve profiel bestaat uit 10% aandelen en 90% obligaties. Het defensieve profiel bestaat uit 30% aandelen en 70% obligaties. Het neutrale profiel bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties. Het offensieve profiel bestaat uit 70% aandelen en 30% obligaties. Het zeer offensieve profiel bestaat uit 90% aandelen en 10% obligaties. Voor aandelen gaan we in de voorbeeldportefeuille uit van een verhouding van 90% aandelen uit ontwikkelde landen en 10% aandelen uit opkomende economieën. Voor het obligatiegedeelte is de verhouding 50% EMU-staatsobligaties en 50% investment-grade bedrijfsobligaties (in euro’s genoteerd).
Het verwachte risico van de portefeuilles wordt berekend op basis van het rapport VBA Risicostandaarden Beleggingen van de CFA Society Netherlands. Hierin worden onderlinge correlaties en bandbreedtes van de standaarddeviaties gegeven voor 17 verschillende beleggingscategorieën. Deze zijn bepaald op basis van historische data en worden, indien nodig, jaarlijks geüpdatet. Om de standaarddeviaties van de voorbeeldprofielen te berekenen nemen we het midden van de VBA-bandbreedtes voor iedere categorie.
Wij helpen u stap voor stap op weg in ons ebook: een succesvol beleggingsplan in 5 stappen.
Bronnen en expertise
Doel en bronnen
Dit artikel helpt u te bepalen welke beleggingsvorm het beste bij u past, laten beleggen of zelf beleggen. En wat de voordelen zijn van beleggen boven sparen. Daarnaast bevat het basisinformatie om u op weg te helpen als u begint met beleggen. Hiervoor hebben we onder meer gebruik gemaakt van de VEB, Nibud en de Consumentenbond.
Informatie gecontroleerd door experts
Deze pagina is geschreven door Robert Kaptein. Robert werkt ruim 10 jaar in de wereld van beleggen, en is auteur van veel artikelen over beleggen en zelf beleggen.
Stephan Freelink heeft dit artikel gecontroleerd. Stephan heeft ruim 15 jaar ervaring in de beleggingswereld, en is daarmee een veelgevraagde informatiebron voor de media. Zie bijvoorbeeld Telegraaf, IEX en FD.
Periodieke datavalidatie
Op deze pagina maakt u zelf eenvoudig verschillende analyses. Het verwachte rendement op risicodragende beleggingen in de grafiek wordt bepaald op basis van een 30-jaars gemiddelde. Het verwachte rendement op risicomijdende (vastrentende) beleggingen wordt berekend op basis van de huidige risicovrije rentestanden plus risico-opslagen voor bijvoorbeeld kredietrisico en illiquiditeit. op basis van historisch gemiddelden. Voor het rendement op sparen gebruiken we de actuele bancaire rente op deposito’s zonder vaste looptijd van huishoudens in Nederland (bron: DNB). Deze wordt – indien nodig – maandelijks geüpdatet.
Onze data is integraal bijgewerkt per 1 juli 2024
Persoonlijk contact