Beleggen: welke manier past bij u?

Doe de test. Kom erachter welke beleggingsvorm bij u past. En vind uw ideale partij. Gratis en vrijblijvend.

 • Onafhankelijk
 • Vergelijk alle partijen van Nederland
 • Gratis en vrijblijvend
Wat levert beleggen op?

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

beginnen met beleggen finner

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

Meer weten

Alles over beginnen met beleggen

Wat is beleggen?

Met beleggen koopt u iets (een belegging) met de verwachting dat het later meer waard is geworden. Het is een vorm van investeren in de toekomst. Er zit wel een bepaalde onzekerheid (risico) in. Beleggen is vooral iets voor de lange termijn. Hoe langer u belegt, des te groter de kans op financieel voordeel.

Wat is een belegging?

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld voor langere of kortere tijd wordt vastgelegd met als doel in de toekomst financieel voordeel te behalen (Bron wikipedia).

De meest bekende beleggingen zijn aandelen. Maar beleggen kan bijvoorbeeld ook met obligaties of vastgoed. De waarde van een belegging wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Als meer mensen bijvoorbeeld hetzelfde aandeel willen kopen, dan stijgt de koers. Willen veel mensen ervan af, dan daalt de koers. Beleggers kunnen met die koersbewegingen geld verdienen.

Risico en rendement gaan hand in hand

Bij beleggen is er een relatie tussen rendement en risico. Hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico dat erbij hoort. Het nemen van risico wordt over het algemeen beloond. Een aandeel is risicovoller dan een obligatie, maar een obligatie kent meestal weer meer risico dan een spaardeposito. Belangrijk is dat u zich comfortabel voelt bij het risico dat u aangaat. De waarde van uw beleggingen kan stijgen, maar ook dalen. De markten stijgen per saldo over een langere periode. Een belangrijke disclaimer die u vaker zult zien: rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Beleggen, wat is het niet?

Beleggen is niet op korte termijn winst willen halen. Daarvoor is het risico te groot. Maar het is welbewust geld investeren in de verwachting dat dit na verloop van een bepaalde periode meer waard is geworden. Hebt u uw geld op korte termijn weer nodig, dan is beleggen niet geschikt. Sparen is dan beter. Ook moet u niet met al uw geld de beurs op gaan. U heeft een buffer nodig voor onvoorziene uitgaven. U kunt uw benodigde buffer berekenen via de BufferBerekenaar van het Nibud. Beleggen doet u dus met geld dat u een langere tijd kunt missen.

Hoe beleg ik succesvol?

Het is erg onverstandig om onvoorbereid te beginnen met beleggen. U kunt een mislukt avontuur op de beurs voorkomen door een goed beleggingsplan te maken. Zie het als een checklist voordat u start. In dat plan legt u aantal uitgangspunten vast. Dit plan helpt u om uw lange termijn doel in het oog te houden als het eens tegenzit op de beurs. Wat moet er zoal in een plan komen?

 • Waarvoor wilt u beleggen? (beleggingsdoel)
 • Hoe lang kunt u beleggen? (beleggingshorizon)
 • Hoeveel kunt u beleggen?
 • Hoeveel risico wilt u lopen?

Laten beleggen of zelf beleggen?

Als je wilt gaan beleggen is het zaak om de juiste beleggingsvorm te kiezen. Dit kan van grote invloed zijn of je jouw doel behaalt. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: uitbesteden aan een vermogensbeheerder of zelf doen bij een broker. Doe hier onze test en bepaal welke beleggingsvorm het beste bij u past. Hieronder lichten we deze twee vormen van beleggen op de beurs toe.

Beleggen uitbesteden

Voor de beginner is uitbesteden het meest voor de hand liggend. Je hoeft dan namelijk zelf vrijwel geen beleggingskeuzes te maken en laat je geld beleggen door een vermogensbeheerder. Bij een online beheerder kun je tegenwoordig al beleggen met kleine bedragen en tegen lage kosten. Door automatisering, concurrentie en toenemende transparantie wordt online vermogensbeheer steeds toegankelijker en goedkoper. Ook duurzaam beleggen wordt hierdoor makkelijker. De vermogensbeheerder zal het geld beleggen in een breed gespreide portefeuille. Vaak met onderliggend duizenden bedrijven en in aandelen en obligaties. Je kiest zelf hoeveel geld je wilt beleggen en tegen hoeveel risico; de vermogensbeheerder doet de rest. Zoek je een beleggingsvorm waar je zo weinig mogelijk omkijken naar hebt? Dan is online vermogensbeheer een goede keuze. Voorbeelden van bekende online beheerders zijn Evi van Lanschot en Robeco One. Maar er zijn nog tientallen andere partijen. Je vergelijkt deze zelf eenvoudig in onze vermogensbeheervergelijking Vermogensbeheerders vergelijken.

Beleggen zelf doen

Vind je beleggen leuk en wil je er graag meer tijd aan besteden, dan kun je het ook zelf doen. Als je zelf belegt, dan is het belangrijk om dat te doen met producten die passen bij jouw situatie en kennis. Je bent namelijk helemaal zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om te checken of je geschikt bent om zelf te beleggen op de beurs:

 • Heb ik voldoende ervaring en kennis?
 • Heb ik voldoende tijd en wil ik die tijd erin steken?
 • Heb ik voldoende inzicht in de mogelijke risico’s en verwachte rendementen?
 • Kan ik voldoende rationeel beslissingen nemen?

Zelf beleggen op de beurs begint met het beantwoorden van de vraag wat voor jou de beste broker is. Bij ons kun je de verschillende brokers vergelijken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen?

U bent er misschien niet altijd mee bezig, maar beleggen is belangrijk om uw doelen voor later te halen. Daarbij kunt u denken aan uw pensioen, eerder stoppen met werken of de studie van uw kinderen. Vaak is hiervoor een aanzienlijk vermogen nodig. Dit vermogen kan ook opgebouwd worden via een spaarrekening, alleen zult u dan veel meer moeten sparen. Op uw spaarrekening wordt uw vermogen namelijk langzaam minder waard door inflatie, belasting en de lage rente. Om efficiënt vermogen op te bouwen is het belangrijk dat u rendement maakt en uw vermogen laat groeien. Dit zijn de belangrijkste voordelen van beleggen:

Het rendement. Beleggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van sparen. Het belangrijkste voordeel van beleggen is het hogere verwachte rendement dat op de langere termijn ermee gehaald kan worden. Het historische gemiddelde nettorendement bedraagt zo’n 5% voor een neutraal risicoprofiel. Voor offensievere profielen is het rendement hoger. En als u het rendement doorbelegt, profiteert u van het rente-op-rente effect. Hierdoor kan uw vermogen exponentieel in waarde toenemen.

Flexibiliteit. Een ander belangrijk voordeel van beleggen is dat u flexibel blijft. U kunt altijd -in en uitstappen. U kunt dus altijd bij uw geld, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld vastgoedinvesteringen of spaardeposito’s. Bij beleggen gaat u natuurlijk uit van een lange termijn, maar uw vermogen blijft beschikbaar, mocht u het toch een keer nodig hebben. Ook bepaalt u zelf welk bedrag u inlegt en of u dit eenmalig of periodiek doet.

Gemak. Een beleggingsrekening is zo online geopend. Een hoge inleg is niet nodig. Bovendien heeft u er weinig omkijken naar als u kiest voor laten beleggen door een vermogensbeheerder. Beleggen kost daardoor minder tijd en is veel makkelijker dan andere investeringen, zoals vastgoed.

Er zijn ook een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden. Gelukkig valt elk nadeel redelijk eenvoudig op te lossen.

Risico. Een hoger rendement gaat hand in hand met een hoger risico. Een positief rendement is geen garantie. Dit risico bij beleggen kunt u echter beperken door goed te spreiden en een lange termijn aan te houden.

Complexiteit. Ondanks dat beleggen steeds laagdrempeliger en makkelijker wordt, vinden veel Nederlanders het toch een lastig onderwerp. Met name de taal en communicatie in de financiële sector wordt als lastig ervaren. Herkent u uzelf hierin? Dan is het goed om op zoek te gaan naar een vermogensbeheerder die het beleggen voor u uit handen neemt en op een transparante manier communiceert. Vind hier de beste vermogensbeheerder voor uw situatie. Wilt u geld verdienen met beleggen, maar twijfelt u nog? Bijvoorbeeld tussen sparen of beleggen of hypotheek aflossen? Lees ons artikel over sparen of beleggen.

Voor wie is beleggen geschikt?

Iedereen kan beleggen! U heeft geen hoge inleg nodig. En u kunt het beleggen laten doen door een vermogensbeheerder, of zelf doen bij een broker. Door te beleggen in plaats van te sparen kan op de lange termijn een hoger rendement worden gehaald.

Wel dient u het geld voor langere tijd te kunnen missen. Beleggen gaat immers gepaard met risico. Dit risico kunt u afvangen door te beleggen voor een lange termijn. Het is daarom verstandig om eerst een goed beleggingsplan te maken. U bepaalt dan wat uw doel is, voor welke termijn u wilt beleggen en met welk vermogen.

Wat is een beleggingsdoel?

Beleggen is een middel om een doel te behalen. Zo kunt u beleggen voor uw pensioen, de studie van uw kind, of om de waarde van uw vermogen in stand te houden. Dat zijn concrete doelen waar beleggen zeer geschikt voor kan zijn. Een concreet doel geeft richting aan uw beslissingen en maakt het mogelijk om de haalbaarheid en het resultaat te toetsen.

Soms ontbreekt het aan een concreet doel. Het geld is over en staat op de spaarrekening tegen een lage rente. Wees in dit geval kritisch; beleggen zonder doelstelling is als varen zonder concrete bestemming. Wat doet u als er een storm opsteekt, houdt u koers? Uit onze ervaring – door gesprekken met veel beleggers – blijkt dat er vaak toch een bestemming voor het geld is. Wanneer is de eerstvolgende mogelijkheid dat u het geld zou willen uitgeven? Dat zou een concreet doel kunnen zijn.

Het prettige aan het hebben van een doel, is dat u meestal ook direct de termijn weet. Gaat u beleggen voor de studie van uw pasgeboren kind, dan lijkt 18 jaar een passende termijn. Belegt u voor uw pensioen, bedenk dan hoe lang dat nog zou duren. Heeft u geen concrete doelstelling, denk dan goed na over de termijn dat u (een deel van) uw vermogen kunt missen. Beleggen is een middel dat op de lange termijn het beste werkt. Met geld dat u binnen een paar jaar nodig heeft, zou u in principe niet moeten beleggen. Bij een korte looptijd is de kans op een slecht eindresultaat groter. Als u dan een slechte periode meemaakt, heeft u mogelijk niet meer de tijd om met een positief resultaat te eindigen.

Door te beleggen voor een lange termijn profiteert u van twee belangrijke voordelen. Ten eerste is de kans groter dat verliezen uit een slecht beleggingsjaar worden goedgemaakt. Ten tweede profiteert u van het rente-op-rente effect. Dit bereikt u door het gerealiseerde rendement of dividend opnieuw te beleggen. Daar ontvangt u vervolgens ook weer rendement over en daarover dan ook weer. Doordat het gerealiseerde rendement ook weer rendement oplevert, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel. Albert Einstein noemde dit effect niet voor niets het achtste wereldwonder.

In een ideale situatie, heeft u een concreet doel om voor te beleggen én een lange termijn.

Kan Finner mij verder helpen?

Met het grote aanbod aan partijen kan het lastig zijn om zelf een keuze te maken. Hulp nodig? Plan een gesprek.

Persoonlijk contact

Waarmee kunnen we u helpen?
Onze experts staan voor u klaar

Ingrid plan gesprek - Finner