Beleggen: welke manier past bij u?
Doe de test. Kom erachter welke vorm van beleggen bij u past. En vind uw ideale partij. Gratis en vrijblijvend.
- Onafhankelijk
- Vergelijk alle partijen van Nederland
- Gratis en vrijblijvend
Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews

Klanten beoordelen ons met een 8.7 op basis van 2720 reviews
beleggingsplan
Wat levert beleggen op?
Waarom zou u beleggen? Is sparen niet een betere keuze? Dat hangt helemaal af van uw persoonlijke plannen. Hoeveel tijd heeft u? En welk risico wilt u nemen? Vul uw plan in en ontdek direct met de onderstaande tool wat voor u de beste optie is!
Meer weten
Alles over beleggen
Beleggen
- Beginnen met beleggen
- Beleggingsdoel
- Risico’s bij beleggen
- Aan de slag
Finner kan u ook helpen met
Wat is beleggen?
Beleggen is geld investeren om er positief rendement mee te behalen voor een bepaald doel. Beleggen kan bijvoorbeeld in aandelen, obligaties, fondsen of crypto’s. U kunt zelf uw beleggingen kiezen via een broker, of het beleggen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Omdat beleggen gepaard gaat met risico, is een lange beleggingstermijn belangrijk. Het kan hierbij helpen om voor uzelf een beleggingsdoel in de toekomst te bepalen.
Heeft beleggen zin?
Ja, omdat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van sparen. Op de langere termijn is het rendement hoger. Verder bent u flexibel; u kunt in principe altijd bij uw geld, in tegenstelling tot veel spaarvormen. Een vermogensbeheerder kan u van dienst zijn als u beleggen complex vindt, of als u er onvoldoende tijd voor heeft. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen.
Wat is beter, sparen of beleggen?
De vraag of sparen niet beter is hangt af van uw doel en van hoeveel tijd u heeft. Geld dat u op korte termijn nodig heeft, kunt u beter op een spaarrekening zetten. Geld dat u langere tijd kan missen, kunt u wellicht beter beleggen. Onze tool laat het verschil in rendement zien.
Waarvoor kun je beleggen?
U kiest zelf uw beleggingsdoel in de toekomst. Denk bij een beleggingsdoel bijvoorbeeld aan uw pensioen, of de studie van uw kinderen. Maar u kunt ook denken aan extra inkomsten, of om uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Daarnaast zijn er ook algemenere doelen, zoals vermogensgroei.
Laten beleggen of zelf beleggen?
Bij laten beleggen spreekt u af wat uw doel is en welke risico’s u wilt nemen. Een expert doet de rest. Bij zelf beleggen bent u alleen verantwoordelijk voor het behalen van uw doelen en maakt u zelf alle beleggingskeuzes. Doe de test welke beleggingsvorm het beste bij u past.
Heeft beheerd beleggen zin?
Ja, het is bijvoorbeeld een goede vorm voor beginnende beleggers. U laat het werk over aan een vermogensbeheerder zodat u zelf geen beleggingskeuzes hoeft te maken. Uw vermogensbeheerder zal uw vermogen investeren in een breed gespreide portefeuille. U kiest zelf de inleg en het risico dat u wilt lopen. De vermogensbeheerder doet de rest.
Kun je ook zelf beleggen?
Dat kan natuurlijk, maar dat stelt wel hogere eisen. U moet er de tijd, kennis en discipline voor hebben, want u bent zelf verantwoordelijk voor de beleggingskeuzes en u moet het opnemen tegen fulltime professionals. U start door een rekening te openen bij een broker, u kiest zelf de producten en u bewaakt zelf de risico’s.
Hoe werkt beleggen?
Grofweg zijn er twee vormen: zelf beleggen of laten beleggen. Laten beleggen is interessant als u zelf de kennis of tijd niet hebt. U laat uw investeringen over aan een vermogensbeheerder, die uw vermogen investeert volgens het risico dat u hebt aangegeven. U kunt al met kleine bedragen starten.
Waarin kun je het beste beleggen als beginner?
U denkt misschien al gauw aan aandelen of obligaties. Maar zeker als u begint is het verstandig om te kiezen voor fondsen en/of trackers. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door een vermogensbeheerder. Hiermee kunt u goed spreiden tegen lage kosten.
Kun je met 100 euro beleggen?
Ja, dat kan al met kleine bedragen, mits u het geld voor langere tijd kunt missen. En periodiek inleggen van kleine bedragen kan zelfs een hele slimme keuze zijn. Zo spreidt u het risico. Bovendien profiteert u van het rendement-op-rendement effect. Zo groeit uw vermogen exponentieel. U kunt de verwachte groei van het vermogen zien in onze rendement tool.
Wat kun je het beste doen met 50.000 euro?
Als u het geld niet direct nodig hebt, is online vermogensbeheer een goede mogelijkheid. Zo zet u uw geld direct aan het werk. Uw vermogensbeheerder investeert het geld in een standaardportefeuille die breed gespreid is en die past bij uw risicoprofiel. Online vermogensbeheer is een heel toegankelijke beleggingsvorm, ook voor kleinere bedragen.
Wat is de goedkoopste manier van beleggen?
De goedkoopste manier is zelf beleggen bij een goedkope broker. Wel kunnen er veel verborgen kosten zijn. Online vermogensbeheer is vaak niet veel duurder en eist minder tijd, deskundigheid en discipline. En als uw rendement achterblijft bij dat van de professionals wordt goedkoop al gauw duurkoop.
Bronnen en expertise
Doel en bronnen
Dit artikel helpt u te bepalen welke beleggingsvorm het beste bij u past, laten beleggen of zelf beleggen. En wat de voordelen zijn van beleggen boven sparen. Daarnaast bevat het basisinformatie om u op weg te helpen als u begint met beleggen. Hiervoor hebben we onder meer gebruik gemaakt van de VEB, Nibud en de Consumentenbond.
Informatie gecontroleerd door experts
Deze pagina is geschreven door Robert Kaptein. Robert werkt ruim 10 jaar in de wereld van beleggen, en is auteur van veel artikelen en instructiemateriaal over beleggen en zelf beleggen.
Stephan Freelink heeft dit artikel gecontroleerd. Stephan heeft ruim 15 jaar ervaring in de beleggingswereld, en is daarmee een veelgevraagde informatiebron voor de media. Zie bijvoorbeeld Telegraaf, IEX en FD.
Periodieke datavalidatie
Op deze pagina maakt u zelf eenvoudig verschillende analyses. We berekenen het verwachte rendement in de grafiek op basis van historische gemiddelden (voor risicodragende beleggingen) en de actuele rentestanden plus eventuele risico-opslagen voor vastrentende beleggingen. De verwachting voor sparen geeft de huidige gemiddelde spaarrente in Nederland weer. De data wordt maandelijks geactualiseerd.
Onze data is integraal bijgewerkt per 1 april 2025
Auteur Robert Kaptein is beleggingsexpert bij Finner
Maak objectief de beste keuze
Op basis van onafhankelijke data bieden we inzicht in uw mogelijkheden. Zo weet u zeker dat u kiest voor de partij die écht bij u past.
Persoonlijk contact