Nu instappen, of wachten met beleggen?

wanneer beleggen

Koersen op de beurs kunnen soms in korte tijd hard stijgen of dalen. Na een flinke stijging is er vaak angst voor een koerscorrectie. Veel beginnende beleggers vragen zich dan af of het nog wel verstandig is om in te stappen. Maar na een daling, bijvoorbeeld tijdens een crisis, durven veel beleggers ook niet in te stappen. Wat is het beste moment om te beginnen met beleggen? Moet u nu instappen of juist wachten op een goed moment? Finner geeft u tips over instappen beleggen. 


Helaas zijn financiële markten niet voorspelbaar. Niemand kan het juiste instapmoment bij beleggen timen. Ook professionele vermogensbeheerders niet. Gelukkig kunnen we veel doen om van beleggen toch een succes te maken. Bij beleggen is tijd namelijk belangrijker dan timing! In dit artikel leggen we dat uit.


In dit artikel:


Nu instappen met beleggen zorgt voor hoogste rendement

instappen beleggenTimen van de markt is ingewikkeld en leidt vaak tot teleurstellingen. Ten eerste omdat het onmogelijk is om de koersen te voorspellen. Zelfs professionele vermogensbeheerders kunnen dat niet. Ten tweede omdat je jezelf achteraf gezien altijd kunt verwijten dat er een (nóg) beter moment was geweest om in te stappen. Het timen van de markt is daardoor verspilde energie. 


Het hoogste verwachte rendement kunt u halen bij direct en volledig instappen. Dit vanwege de lage rente op de spaarrekening. Het geld zal belegd moeten worden om rendement te maken. Maar daarbij geldt wel dat u alleen moet beleggen met geld dat u lange tijd kunt missen, bij voorkeur minimaal 10 tot 15 jaar. Stel dat u in die periode een beurscrisis meemaakt, dan heeft u genoeg tijd voor herstel. De beursgeschiedenis leert namelijk dat koersen altijd herstellen na een crisis. Na de coronacorrectie in maart 2020 ging het heel snel en duurde het minder dan een jaar. Het langste duurde het na de grote crisis van 1929. Toen was de beurs na 14 jaar weer terug op het oude niveau.


Maar waarom zou u dan niet wachten met beleggen tot een volgende crisis of dip en dan pas instappen? Ten eerste omdat we van tevoren nooit weten wanneer de volgende beurscrash is. Mogelijk staat uw geld dus jaren langs de zijlijn. De rente, belasting en inflatie zorgen dan voor een waardedaling van uw vermogen. Ten tweede geldt dat we van tevoren ook niet weten wat het exacte dieptepunt is. En komt er een correctie, dan is er zoveel onzekerheid, dat dit ook weer een hindernis is om in te stappen. Om op zo’n moment in te stappen heeft u stalen zenuwen nodig. En dan nog is de kans groot dat u te laat of te vroeg bent. 


Feit is dat op de langere termijn beleggen met een gespreide portefeuille van aandelen en obligaties meer oplevert dan sparen. Risico en rendement gaan namelijk hand in hand. Op korte termijn kunnen koersen erg beweeglijk zijn, maar op lange termijn wordt risico beloond met rendement. Hoe langer u belegt, des te groter de kans op succes. Dat ziet u in de tabel hieronder.Inleg €10.000SparenBeleggen (slecht scenario)Beleggen (normaal scenario)Beleggen (goed scenario)
Na 5 jaar€10.336€9.545€11.908€14.693
Na 15 jaar€11.043€11.477€16.772€24.242

Bron: finner.nl . Tabel toont de verwachte vermogensontwikkeling op basis van de sparen of beleggen tool bij een inlegbedrag van €10.000. Uiteraard zijn dit verwachtingen op basis van rendement behaald in het verleden en deze bieden geen garantie voor de toekomst. Inflatie en belastingen zijn niet in de berekeningen meegenomen. Dan zou bij sparen het rendement negatief zijn.Risico verlagen? Gespreid instappen beleggen!

Toch kan in één keer instappen op de beurs voor beleggers een drempel zijn vanwege de onzekerheid op korte termijn. Niemand kan de financiële markten voorspellen en onzekere tijden zijn er altijd. Er is onrust wanneer markten dalen, zoals na de inval in Oekraïne. Maar ook in de afgelopen jaren met substantiële groei waren er steeds argumenten om te wachten met beleggen. Denk bijvoorbeeld aan de handelsconflicten, brexit, corona en berichten over zeepbellen. Ondertussen gingen de beurzen - met ups en downs - toch omhoog. De meeste bedrijven maakten namelijk alsnog flinke winsten, en als aandeelhouder profiteerde je daarvan. 


Vindt u ineens instappen met beleggen een te grote stap? Er is een eenvoudig alternatief. Kies voor gespreid beleggen. U belegt dan niet alles in één keer, maar kiest ervoor om uw beleggingsportefeuille geleidelijk op te bouwen. Doe dit bij voorkeur gespreid over meerdere jaren. Dan stapt u nooit op een hoogte- of dieptepunt in.


Door het instapmoment bij beleggen te spreiden ontstaat een gemiddelde aankoopkoers en verdwijnt het risico van een slechte timing. Het geeft de rust dat u niet op het verkeerde moment instapt en het benauwd krijgt als de waarde van uw beleggingen ineens omlaag gaat. Er is ook een keerzijde. Het zorgt namelijk voor een lager verwacht rendement, omdat u niet ineens uw volledige vermogen aan het werk zet, maar het rustig opbouwt. Lees meer over periodiek beleggen in het artikel: Periodiek beleggen, een goed alternatief voor automatisch sparen.Middelen met periodiek beleggen

Stel, u hebt €100.000,- te besteden. In plaats van dit ineens te beleggen, kunt u ervoor kiezen uw instapmomenten te spreiden. U belegt dan bijvoorbeeld 5 keer €20.000,- op een vooraf bepaald moment, ongeacht de marktomstandigheden. 


Een andere mogelijkheid is periodiek beleggen met een vast bedrag per maand. Zo koopt u aandelen als de beurskoersen hoog én laag zijn. Stijgt de koers? Dan heeft u over het deel wat u al in had gelegd alvast winst gemaakt. Daalt de koers? Dan koopt u de eerstvolgende maand voor een lagere prijs in. Bij een lagere prijs koopt u automatisch meer stukken. Op die manier drukt u de gemiddelde aankoopprijs van uw beleggingen. Hieronder een rekenvoorbeeld:
Maandelijkse inlegKoers aandeelAantal aandelen
Maand 1€300,-€20,-15
Maand 2€300,-€12,5024
Maand 3€300,-€15,-20
Totaal€900,-Gem. aankoopprijs €15,2559

Bron: finner.nlHandige tips rond timing

-Begin met een plan en een stip op de horizon, zoals uw pensioen opbouw of de studie van uw kind. 

-Tijd is belangrijker dan timing 

-Beleg met geld dat u langere tijd kunt missen

-Ineens instappen belooft het hoogste verwachte rendement

-Door het instapmoment te spreiden verlaagt u het risico

-Geduld levert altijd herstel op Wanneer instappen beleggen? Instapmoment beleggen

Finner adviseert de beginnende belegger altijd om te starten met een goed plan en te beleggen met geld dat langere tijd gemist kan worden. Laat u niet leiden door de waan van de dag. Bij beleggen telt de lange termijn. Dan hoeft u zich niet doorlopend af te vragen wat het perfecte instapmoment is. En vergeet niet: als u blijft wachten dan kost dat ook geld. Sparen levert immers op lange termijn fors minder rendement ten opzichte van beleggen, zoals blijkt uit onze tool Sparen of beleggen. Belangrijk is dat u de tijd in uw voordeel laat werken. 


Hoe kan ik instappen?

Beginnen met beleggen is niet zo’n grote stap als het lijkt. Bovendien kunt u bij de meeste vermogensbeheerders makkelijk en zonder extra kosten periodiek inleggen. Het belangrijkste is dat u een goed plan heeft en dat u kunt beleggen voor de lange termijn. Beleggen is daarbij een middel om uw financiële doelstellingen te halen. In onze kennisbank vindt u nuttige tips, handige adviezen en tools om beleggen tot een succes te maken.


U kunt hier alle  vermogensbeheerders of brokers vergelijken. Bij een vermogensbeheerder wordt het geld voor u belegd. Als u zelf wilt beleggen in ETF’s, aandelen, obligaties of fondsen dan heeft u een broker nodig. Twijfelt u nog wat het beste bij u past: laten beleggen of zelf beleggen? Doe dan de test.eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement