Nu instappen, of wachten met beleggen?

wanneer beleggen

Beurskoersen kunnen soms in korte tijd hard stijgen of dalen. Na een flinke stijging vragen veel beginnende beleggers zich af of het nog wel verstandig is om in te stappen, uit angst voor een koerscorrectie. Maar na een fikse daling durven zij ook niet in te stappen. Wat is eigenlijk het beste moment om in te stappen? Is het slim om nu te beginnen met beleggen of niet? Finner geeft u tips over instappen beleggen. 


Financiële markten zijn niet te voorspellen. Niemand kan het juiste instapmoment bij beleggen timen. Ook professionele vermogensbeheerders niet. Gelukkig kunnen we veel doen om van beleggen toch een succes te maken. Bij beleggen is tijd namelijk belangrijker dan timing! In dit artikel leggen we dat uit en geven we tips om het risico te verlagen.


In dit artikel:


Moet ik nu gaan beleggen of nog niet?

instappen beleggen

Timen van de markt is ingewikkeld en leidt vaak tot teleurstellingen. Het is vrijwel onmogelijk om de koersen te voorspellen. Zelfs professionele vermogensbeheerders kunnen dat niet, terwijl zij veel meer tijd en ervaring hebben. Vaak beschikken zij ook over meer informatie en snelle verbindingen met de beurs. Toch gaan in crisistijden de rendementen van vrijwel alle vermogensbeheerders met de beurs mee omlaag.


Een ander probleem met timing is dat je het nooit goed doet. Je kunt jezelf achteraf altijd verwijten dat er een (nóg) beter moment was geweest om in te stappen. Het timen van de markt is daarom verspilde energie. Gelukkig is een goede timing helemaal niet nodig om rendement te maken. 


Tijd is belangrijker dan timing

Het hoogste verwachte rendement kunt u halen bij direct volledig instappen. Maar daarbij geldt wel dat u alleen moet beleggen met geld dat u lange tijd kunt missen, bij voorkeur minimaal 10 tot 15 jaar. Stel dat u in die periode een beurscrisis meemaakt, dan heeft u genoeg tijd voor herstel. De beursgeschiedenis leert namelijk dat koersen altijd herstellen na een crisis. Na de coronacorrectie in maart 2020 ging het heel snel en duurde het minder dan een jaar. Het langste duurde het na de grote crisis van 1929. Toen was de beurs na 14 jaar weer terug op het oude niveau. 


En als u wacht op het beste moment, staat uw geld werkeloos langs de zijlijn. De lage rente, hoge inflatie en belastingen zorgen ondertussen wel voor een waardedaling van uw vermogen. En komt er een correctie, dan is er zoveel onzekerheid, dat u stalen zenuwen nodig hebt om de stap te wagen. 


Feit is dat op de langere termijn beleggen met een gespreide portefeuille van aandelen en obligaties meer oplevert dan sparen. Risico en rendement gaan namelijk hand in hand. Op korte termijn kunnen koersen erg beweeglijk zijn, maar op lange termijn wordt risico beloond met rendement. Hoe langer u belegt, des te groter de kans op succes. Reken het zelf uit met de sparen of beleggen tool.


Inleg €10.000SparenBeleggen (slecht scenario)Beleggen (normaal scenario)Beleggen (goed scenario)
Na 5 jaar€10.336€9.545€11.908€14.693
Na 15 jaar€11.043€11.477€16.772€24.242

Bron: finner.nl . Tabel toont de verwachte vermogensontwikkeling op basis van de sparen of beleggen tool bij een inlegbedrag van €10.000. Uiteraard zijn dit verwachtingen op basis van rendement behaald in het verleden en deze bieden geen garantie voor de toekomst. Inflatie en belastingen zijn niet in de berekeningen meegenomen. Dan zou bij sparen het rendement negatief zijn.Waarom het kiezen van het beste instapmoment niet nodig is

In de financiële wereld gelden een aantal objectieve feiten:

  • de wereldeconomie groeit altijd op lange termijn
  • een aandelenportefeuille levert historisch gezien ruim 7% per jaar op


Dat betekent dat aandelen op lange termijn een opgaande en exponentiële lijn laten zien en dat er dus steeds nieuwe beursrecords worden neergezet. Helaas overheerst vaak de angst voor een crash en trekt dat de aandacht weg van deze objectieve feiten.


Onderstaande grafiek betreft de MSCI World Index, dit is één van de meest bekende wereldwijde aandelenindices. Een blik op het lange termijn rendement van aandelen leert ons dat aandelenmarkten op lange termijn altijd stijgen. Een flinke crash werd altijd weer goed gemaakt. Dat is duidelijk te zien na de dotcom-crisis in 2000 en de financiële crisis van 2008. Daarom is voor een lange termijn beleggen belangrijker dan het beste instapmoment kiezen.


Rendement aandelen op lange termijn


Bron: MSCI. De MSCI World Index (net return, in dollars); één van de meest bekende wereldwijde aandelenindices.


Dat neemt niet weg dat iemand die beweert dat de beurs binnenkort zal gaan dalen, achteraf gelijk zou kunnen hebben. Maar op lange termijn heeft diegene altijd ongelijk. We weten namelijk één ding wèl zeker: de wereldeconomie groeit vrijwel ieder jaar. Bedrijven en beleggers gaan mee in die groei en daarom worden er continu records verbroken.


Overweegt u om binnenkort een (extra) bedrag te laten beleggen bij een vermogensbeheerder? Vraag direct een gratis adviesrapport aan!Kan ik niet beter wachten met instappen met beleggen tot na de correctie?

Wachten op een goed instapmoment is om meerdere redenen niet aan te raden. Allereerst is het timen van de markt eigenlijk onmogelijk en al helemaal tijdens een beurscrash. Want in zo’n periode is de markt heel beweeglijk.


En wat is het alternatief? 

Een andere reden is het gebrek aan een alternatief. Vroeger, toen men nog rente kreeg op de spaarrekening, was wachten nog een reële optie. Maar tegenwoordig is aandelen kopen of wachten eigenlijk geen gelijkwaardige keuze. Niemand weet wanneer er een crash of correctie komt. En zolang u op die correctie wacht verliest ondertussen uw spaargeld meerdere procenten per jaar aan waarde. Dat is een verlies dat potentieel nog veel vervelender is dan een beurscrash.


Moet iedereen dan altijd maar gaan beleggen? Dat hangt van uw situatie af. Een lange termijn om te beleggen is cruciaal. Het geld dat u de komende paar jaar nodig heeft dient u op een spaarrekening te laten staan als buffer. Maar voor extra vermogen dat u een tijdje kunt missen, ligt dat anders. Dit kunt u aan het werk zetten om een gegarandeerde waardedaling op de spaarrekening te voorkomen.
Risico verlagen? Gespreid instappen!

Vindt u ineens instappen met beleggen een te grote stap? Er is een eenvoudig alternatief voor het dilemma ‘aandelen kopen of wachten’. Kies voor gespreid instappen met beleggen! U belegt dan niet alles in één keer, maar kiest ervoor om uw beleggingsportefeuille geleidelijk op te bouwen. Doe dit bij voorkeur gespreid over meerdere jaren. Dan stapt u nooit op een hoogte- of dieptepunt in.


Door het instapmoment bij beleggen te spreiden ontstaat een gemiddelde aankoopkoers en verdwijnt het risico van een slechte timing. Het geeft de rust dat u niet op het verkeerde moment instapt en het benauwd krijgt als de waarde van uw beleggingen ineens omlaaggaat. 


Er is ook een keerzijde. Gespreid instappen zorgt namelijk voor een lager verwacht rendement, omdat u niet ineens uw volledige vermogen aan het werk zet, maar het rustig opbouwt. Lees meer over gespreid beleggen in ons artikel over veilig beleggen.Periodiek beleggen – gespreid blijven instappen

Stel, u hebt €100.000,- te besteden. In plaats van dit ineens te beleggen, kunt u ervoor kiezen uw instapmomenten te spreiden. U belegt dan bijvoorbeeld 5 keer €20.000,- op een vooraf bepaald moment, ongeacht de marktomstandigheden. 


Een andere mogelijkheid is periodiek beleggen met een vast bedrag per maand. Zo koopt u aandelen als de beurskoersen hoog én laag zijn. Stijgt de koers? Dan heeft u over het deel wat u al had ingelegd alvast winst gemaakt. Daalt de koers? Dan koopt u de eerstvolgende maand voor een lagere prijs in. Bij een lagere prijs koopt u automatisch meer stukken. Op die manier drukt u de gemiddelde aankoopprijs van uw beleggingen. Hieronder een rekenvoorbeeld:Maandelijkse inlegKoers aandeelAantal aandelen
Maand 1€300,-€20,-15
Maand 2€300,-€12,5024
Maand 3€300,-€15,-20
Totaal€900,-Gem. aankoopprijs €15,2559

Bron: finner.nlHoe kan ik het beste instappen?

Voordat u begint met beleggen adviseert Finner altijd om te starten met een goed plan en alleen te beleggen met geld dat langere tijd gemist kan worden. Laat u niet leiden door de waan van de dag. Bij beleggen telt de lange termijn en dan hoeft u zich niet doorlopend af te vragen wat het perfecte instapmoment beleggen is. En vergeet niet: wachten kost ook geld! Sparen levert immers op lange termijn fors minder rendement ten opzichte van beleggen.


Beginnen met beleggen is niet zo’n grote stap als het lijkt. Ziet u er tegenop om zelf te beleggen, dan kunt u beleggen uitbesteden via vermogensbeheer. Bij de meeste vermogensbeheerders is periodiek inleggen ook mogelijk. Bent u er nog niet uit wat het beste bij u past? Gebruik dan onze tool vermogensbeheer of zelf beleggen. 


Beleggen is een geschikt middel om uw financiële doelstellingen te halen. Het belangrijkste is dat u een goed plan heeft en dat u kunt beleggen voor de lange termijn. Onthoud daarbij onderstaande timing tips: 

  • Begin altijd met een plan 
  • Tijd is belangrijker dan timing 
  • Beleg met geld dat u langere tijd kunt missen
  • Door het instapmoment te spreiden verlaagt u het risico


Op Finner kunt u alle vermogensbeheerders of brokers vergelijken. Bij vermogensbeheer wordt het geld voor u belegd. Als u zelf wilt beleggen in ETF’s, aandelen, obligaties of fondsen dan heeft u een broker nodig en neemt u alle beslissingen zelf. eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement