Finner

Brokers vergelijken: vind uw ideale broker

Vergelijk alle 25+ partijen waar u zelf kunt beleggen. Kies de beste broker op basis van kosten, handelsplatform en voorwaarden.

Brokers

Hulp bij uw keuze voor een broker

overzicht-brokers

Overzicht alle brokers

Er zijn meer dan 25 brokers in Nederland. Lees meer over de verschillende partijen en oplossingen.

sparen-beleggen

Beleggen of toch sparen?

Twijfelt u nog om zelf te gaan beleggen? Lees ons ebook en maak aan de hand van 8 inzichten de beste keuze.

beste-broker

Kies de beste broker

Hulp bij uw keuze. Lees deze 5-handige tips en vind eenvoudig de beste online broker om bij te beleggen.

Bekend van onder andere:

Telegraaf LogoNU.nl Logo
Financieele Dagblad Logo
NRC LogoVolkskrant Logo

Alles over zelf beleggen

De voordelen en nadelen van zelf beleggen

Zelf beleggingen kopen is voor veel mensen de ultieme vorm van beleggen. Het is de uitdaging om zelf aandelen of andere producten te selecteren waarin u vertrouwen hebt. U belegt geheel volgens uw eigen wensen en doet zelf online de transacties. Het geeft natuurlijk een kick als uw beleggingen daarna een prachtige koersstijging laten zien.

Zelf beleggen heeft ook nadelen. Het is een vorm van beleggen die meer tijd en kennis vergt en bovendien foutgevoelig is. Voor beginnende beleggers is vermogensbeheer daarom meestal een veiligere keuze. U laat uw geld dan beleggen door experts. Wilt u liever zelf aan de knoppen zitten? Dan kunt u ook aandelen of obligaties kopen via beleggingsfondsen, mixfondsen of indexbeleggen. U kiest dan wel zelf de producten, maar u kunt makkelijker spreiden. 

Voordelen zelf beleggen

 • U maakt zelf uw keuzes en heeft veel vrijheid bij het opbouwen van een portefeuille.
 • Bij succes geeft het veel voldoening.
 • U kunt op kosten besparen. Hiervoor is het wel cruciaal dat u weet wat u doet. Een foute beleggingskeuze kost al snel veel meer dan een kleine kostenbesparing u kan opleveren! 

Nadelen zelf beleggen

 • Het vraagt veel tijd, in ieder geval in de beginfase. Als u eenmaal een portefeuille heeft kunt u er wel voor kiezen om deze passief te beheren, zoals bij indexbeleggen meestal het geval is. Maar ook dan dient u bij aanvang uit een enorm aanbod zelf een goed gespreide portefeuille te kunnen maken. 
 • Het vraagt meer kennis. Foute beleggingskeuzes kunnen al snel alle bovengenoemde voordelen te niet doen. Bovendien moet u in staat zijn om rationele beslissingen te nemen. 
 • U heeft geen sparringpartner en krijgt dus geen feedback op uw beleggingsbeslissingen of plan. In goede beleggingstijden is dat meestal niet zo’n probleem. Maar ook in slechte beleggingstijden bent u volledig zelf verantwoordelijk en heeft u niemand om mee te overleggen. 

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van meerdere strategieën of dienstverlening. Bijvoorbeeld voor een deel zelf beleggen en een deel van uw vermogen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. U bent daarmee minder afhankelijk van de winst of verlies van uw eigen strategie. 

Wat is een broker?

Een broker is een financiële instelling waar beleggers zelf in financiële producten kunnen handelen. Via het online handelsplatform van de broker kunt u zelf online beleggen in producten als aandelen, fondsen, indextrackers of opties. Als particuliere belegger heeft u een broker nodig om zelf te kunnen beleggen. Wanneer u belegt bij een broker bent u zelf verantwoordelijk voor de transacties. De broker is de connectie tussen u en de beurs en handelt dus niet voor eigen rekening.

Er zijn verschillende soorten brokers in Nederland.

Het bekendste type broker is de aandelenbroker. Daar kunt u handelen in een heel breed aanbod van financiële instrumenten. U kiest zelf waar u in belegt en stelt zelf een beleggingsportefeuille samen. Bekende partijen zijn Saxo Bank, Degiro en Lynx broker. Andere partijen die ook een brokerdienstverlening hebben zijn bijvoorbeeld de grote banken. Doorgaans bieden deze partijen ook een mobiele app waarmee u kunt handelen.

Daarnaast zijn er een aantal fondsenplatformen in Nederland. Ook hier geldt dat u zelf uw portefeuille samenstelt, maar de beleggingsfondsen of indextrackers die u kiest worden wel voor u beheerd. Via fondsen of trackers kunt u makkelijker spreiden. Bekende fondsenplatformen zijn Robeco, Centraal Beheer en Brand New Day.

Ten slotte is er nog de categorie van CFD brokers. CFD’s zijn complexe producten met een hoog risico, met name gericht op actieve beleggers. Ongeveer 80% van de particuliere beleggers lijdt verlies met handel in CFD’s. Finner acht dit daarom geen geschikte broker voor particuliere beleggers.

Wilt u liever niet zelf kiezen waar u in belegt? U kunt ook uw vermogen laten beleggen bij een vermogensbeheerder.

Voor wie is een broker geschikt?

Een broker is geschikt voor beleggers die zelf de vrijheid willen hebben om te bepalen hoe en waarin zij beleggen. Als u zich daarin herkent, dan is zelf beleggen mogelijk iets voor u. U selecteert zelf producten en bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt en de risico’s die daarbij horen.

Zelf beleggen is geschikt voor iemand met voldoende ervaring, kennis en tijd. Inzicht in mogelijke risico’s van beleggingen is onmisbaar. Anders kunt u beleggen beter uitbesteden aan experts, kies dan voor vermogensbeheer.

Hoe kan ik brokers vergelijken?

Welke broker het meest geschikt is hangt af van uw wensen en ervaring. Bepaal in eerste instantie in welke producten u wilt handelen en hoe vaak u transacties wilt doen. Bij brokers vergelijken kunt u dan op de volgende aspecten letten:

Handelsmogelijkheden. Welke broker biedt het type producten dat u zoekt? In onze brokervergelijking tonen wij alle brokers die het door uw gekozen type product aanbieden. 

Kosten. De kosten worden grotendeels bepaald door in welke producten u wilt handelen en hoe vaak u transacties wilt doen. In onze brokervergelijking tonen wij direct een inschatting van de kosten per broker, op basis van uw handelsprofiel. 

Voorwaarden. Brokers verschillen enorm qua voorwaarden, verborgen kosten en vergunningen. Zodra u ergens belegt, wilt u zich hier geen zorgen om hoeven maken. Finner beoordeelt alle brokers hierop. Zo kan u ook elke broker vergelijken op voorwaarden en veiligheid. 

Handelsplatform. Ten slotte is het belangrijk dat de broker een handelsplatform biedt dat bij u past. Ook hier verschilt het aanbod enorm. Banken bieden meestal een eenvoudig platform via internet bankieren. Sommige brokers bieden juist een zeer uitgebreid platform met tal van analysemogelijkheden die u kunnen helpen bij het beleggen. De afgelopen jaren zien we ook steeds meer nieuwe brokers die het beleggen alleen aanbieden via een app. 

Brokers vergelijken doet u eenvoudig via Finner. Alle brokers en banken zijn in de vergelijking opgenomen. Heeft u al een broker? U kunt dan uw huidige broker vergelijken met alternatieven. 

Wat is zelf beleggen?

Hoe werkt zelf beleggen?

Zelf beleggen is voor beleggers die de kennis en interesse hebben om zelfstandig te beleggen. Zelf beleggers kunnen het volgende stappenplan volgen.

 • Als zelf belegger bepaalt u eerst wat uw beleggingsdoel is. Dat geeft een beeld van de termijn die u heeft en welke beleggingsrisico's u wel en niet kunt lopen. U kiest vervolgens een strategie om uw beleggingsdoel te halen.
 • De volgende stap is online brokers vergelijken en een rekening openen om uw geld te beleggen. U vergelijkt welke kosten in rekening worden gebracht en u beoordeelt of de broker een gebruiksvriendelijk platform biedt.
 • U kiest welke aandelen, obligaties, trackers of fondsen binnen uw beleggingsportefeuille passen en u verzorgt zelf de kooptransacties en verkooptransacties binnen uw beleggingsportefeuille.
 • U houdt zelf de marktontwikkelingen in de gaten en u toetst regelmatig of uw beleggingsdoel en uw beleggingsprofiel nog actueel zijn. U let er zelf op dat de verdeling van uw portefeuille blijft kloppen met uw beleggingsprofiel.

Welke typen zelf belegger zijn er?

 Finner onderscheidt de volgende typen zelf beleggers: 

 • De fondsenbelegger is een belegger die weinig handelt en die zelf vermogen wil opbouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. In plaats van direct te beleggen in aandelen kiezen fondsenbeleggers voor beleggingsfondsen, mixfondsen en/of indexfondsen (zogenaamde ETF’s en trackers). Een beginnende belegger kan vaak goed starten als fondsenbelegger om ervaring op te doen. Met behulp van fondsen kan je met een relatief kleine inleg toch een goede spreiding realiseren.
 • De aandelenbelegger wil graag zelf (leren) beleggen in Nederlandse, Europese of wereldwijde aandelen van bedrijven die hij of zij interessant vindt. De aandelenbelegger wil eigen keuzes kunnen maken in de opbouw van zijn portefeuille. Aandelenbeleggers kunnen zowel passieve als actieve beleggers zijn. In de vergelijking van Finner worden de kosten berekend op basis van uw handelsactiviteit.

Wat voor risico loop ik met zelf beleggen?

De risico’s bij zelf beleggen zijn afhankelijk van hoe u wilt beleggen. Een fondsenbelegger spreidt de risico’s door gebruik te maken van fondsen of trackers. Wel heeft u dan nog marktrisico. Een aandelenbelegger heeft naast marktrisico een specifiek risico per aandeel en moet zelf voor spreiding zorgen over aandelen en beurzen. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de risico's die u neemt aansluiten bij uw doelstelling. U stelt zelf een portefeuille samen en houdt dit zelf bij. Wilt u dit liever niet? Dan is vermogensbeheer wellicht een veiligere optie.

Hoe kan ik overstappen naar een andere broker?

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over uw huidige broker. De kosten zijn te hoog, of u hebt behoefte aan extra tools of mogelijkheden op het handelsplatform. Wat zijn de stappen die u moet nemen om over te stappen naar een andere broker?

Het begint met brokers vergelijken om de partij te kiezen die wel aan uw wensen voldoet. Veel brokers bieden een overstapservice. Vaak is het voldoende om bij de nieuwe broker een overstapformulier in te vullen, waarop u aangeeft welke beleggingen u wilt overdragen. De rest wordt dan voor u geregeld. De partij van uw keuze kijkt of het mogelijk is om de hele portefeuille over te zetten, of voor welke producten dat niet kan, omdat de nieuwe broker die specifieke beleggingen niet aanbiedt. Dan kunt u ervoor kiezen deze posities te verkopen, of alleen daarvoor nog de beleggingsrekening aan te houden bij de huidige broker.

Let op de kosten die berekend worden voor overstappen naar een andere broker en kijk of uw nieuwe partij deze kosten vergoedt. Als uw nieuwe partij geen overstapservice aanbiedt, moet u zelf onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om uw portefeuille over te boeken naar een andere broker en tegen welke kosten.

Hoe beoordeelt Finner de rekeningvoorwaarden van brokers?

Wij beoordelen brokers op 14 onderdelen op het gebied van organisatie, overige kosten en voorwaarden. Zo controleren we bijvoorbeeld of de juiste vergunningen aanwezig zijn, zodat uw geld veilig is. Ook kijken we of een broker uw aandelen uitleent. Daar kan de broker geld mee verdienen, maar u loopt daardoor extra risico. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verschillende punten. Per onderdeel kan een gelijk aantal punten worden gescoord. Er kunnen ook halve punten worden toegekend.

Bankvergunning

Controle of de broker een Nederlandse Bankvergunning bezit. Indien u(tijdelijk) cash geld aanhoudt op de rekening valt dit namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement van de broker is uw cash geld tot €100.000,- gewaarborgd.

AFM-vergunning NL

Controle of de broker een Nederlandse AFM vergunning bezit. Nederland kenmerkt zich door een van de strengste wet- en regelgeving voor brokers. Buitenlandse partijen kunnen dit omzeilen via een zogenoemd Europees paspoort. Partijen die zich committeren aan de Nederlandse wetgeving scoren extra punten.

KIFID-registratie

Controle van registratie bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening(KIFID) en of de uitspraken als bindend worden geaccepteerd. Bij eventuele klachten of disputen met uw broker kunt u terecht bij het KIFID. Zij beoordelen dan onafhankelijk uw klacht, bij toekenning is de broker dan verplicht aan de uitspraak te voldoen.

Klantenservice NL

De partij heeft een Nederlandse vestiging en klantenservice beschikbaar om klanten bij te staan.

Niet uitlenen effecten

Controle of uw effecten worden uitgeleend. Daar kan de broker extra geld mee verdienen en eventueel lagere tarieven bieden. U loopt hierdoor wel een extra risico.

GRATIS realtime koersinformatie

Sommige brokers bieden u gratis actuele koersen van Euronext. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.

GRATIS uitbetaling cash- en stockdividend

Moet u betalen voor afhandeling van uw cash- of stockdividend? Dit betekent extra kosten. Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.

GRATIS uitoefening / toewijzing van opties

Moet u betalen voor de uitoefening en/of toewijzing van uw opties? Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.

GEEN inactivity fee

Handelt u even niet, of een periode wat minder? Sommige brokers brengen dan extra kosten in rekening door gebruik van een Inactivity fee.

GRATIS deponeren / overboeken effecten

Uw portefeuille overboeken naar een andere partij of juist meenemen naar een nieuwe broker? Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.

GEEN betaalrekening verplicht

Verplichting voor openen van betaalrekening. Bij sommige banken bent u verplicht een betaalrekening te hebben of te openen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Geen CFD-broker

De AFM waarschuwt voor risicovolle beleggingsproducten zoals CFD’s. Dit zijn producten waarmee beleggers speculeren op korte termijn koersbewegingen. Door de forse hefboomwerking kunnen beleggers grote verliezen lijden. Brokers die CFD’s als kernassortiment hebben zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op lange termijn.

Overige kosten

Worden eventuele overige kosten duidelijk gecommuniceerd? Betaalt u bijvoorbeeld bij opname van geld, extra kosten bij telefonische orders of andere extra kosten?

Overige voorwaarden

Worden eventuele overige voorwaarden duidelijk gecommuniceerd?

Lees meer over hoe wij de beleggingsmarkt transparant maken

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.