Beleggen in goud en zilver

Beleggen in goud of zilver kunt u op verschillende manieren doen. Van gouden munten tot beleggingsfondsen of synthetische trackers. Er zijn veel manieren om in goud te beleggen


Beleggen in goud en zilver kan aantrekkelijk zijn vanwege de voordelen die dat biedt. Beleggen in edelmetalen is namelijk één van de manieren om uw beleggingen te spreiden. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven, die bescherming biedt tegen economische neergang en inflatie. 


Het is wel belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s die kleven aan het investeren in edelmetalen, evenals van de kosten die ermee gemoeid zijn. Dat kunnen specifieke kosten zijn, denk bijvoorbeeld aan de opslagkosten om het goud veilig te bewaren. 


Bent u geïnteresseerd in het beleggen in goud? Lees hieronder meer, of kijk direct waar u kunt beleggen in zilver of goud.



Hoe kan ik beleggen in goud en zilver?

Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver kan op verschillende manieren: fysiek of via afgeleide producten.


Fysiek beleggen in goud of zilver kunt u doen door het aankopen van munten, staven of sieraden. Dat is mogelijk via munthandelaren, juweliers en online marktplaatsen. Een andere mogelijkheid is een goudrekening openen. Dat werkt net als een bankrekening. Op de goudrekening wordt de waarde van het aangekochte goud bijgeschreven.


Een erg interessante optie is beleggen in ETF's of beleggingsfondsen met goud of andere edelmetalen als onderliggende waarde. Via zo'n ETF kunt u op een efficiënte manier beleggen en directe exposure krijgen naar goud of een ander edelmetaal. Let hier wel op, wat voor soort tracker u koopt. Of u belegt met fysiek goud als onderliggende waarde, of niet. Want het kan namelijk ook via synthetische trackers, maar daarbij zijn de risico’s hoger.


Beleggen in edelmetalen kan natuurlijk ook indirect, via het kopen van aandelen in goud- en zilvermijnen. Doorgaans bieden ze niet alleen exposure aan goud of zilver, maar aan meer delfstoffen. Er bestaan ook fondsen en ETF’s, waarmee u blootstelling kunt verkrijgen aan goud- en zilvermijnen en andere gerelateerde edelmetaalbedrijven.


Sommige beleggers kiezen voor afgeleide contracten. Dit kunnen futures of andere hefboomproducten zoals opties zijn. Daarmee kunt u op een toekomstige datum goud of zilver kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit soort beleggingsproducten zijn zeer risicovol en eigenlijk alleen geschikt voor professionals. Finner vindt deze complexe beleggingsinstrumenten minder geschikt voor consumenten. Bovendien moet een belegger goed opletten en op tijd afstand doen van de contracten, voordat u ineens de verplichting heeft om het goud daadwerkelijk fysiek af te leveren of op te halen.      



Wat zijn de voordelen van beleggen in edelmetalen?

Beleggen in edelmetalen biedt een aantal voordelen. Hierbij kunt u denken aan:

    • Spreiden - beleggen in goud of zilver is een belangrijke manier om het risico van uw portefeuille te verlagen. Edelmetalen zijn een van de categorieën die gebruikt kunnen worden voor het spreiden van uw beleggingen. Ook veel vermogensbeheerders wijzen daarom een klein deel (5% tot 10%) van hun portefeuille aan edelmetalen toe. Ook kunt u tenminste een deel van uw vermogen spreiden via vermogensbeheer. 
    • Veilige haven - met name goud, maar ook zilver, wordt gezien als veilige haven, waar beleggers heen vluchten in tijden van economische onzekerheid of marktvolatiliteit. Dit komt omdat het zijn waarde behoudt en daarom gezien wordt als een stabiele en betrouwbare asset class.
    • Bescherming tegen inflatie - door zijn schaarste  en beperkte aanbod is een edelmetaal redelijk waardevast in de loop van de tijd.
    • Liquiditeit - een deel van de instrumenten om te beleggen in zilver of goud, zoals dagelijks verhandelbare ETF’s en beleggingsfondsen, zijn zeer liquide activa die gemakkelijk kunnen worden gekocht en verkocht. Dit betekent dat u uw belegging in goud of zilver snel kunt omzetten in contanten als dat nodig is.



Wat zijn de risico’s van investeren in goud- en zilver?

Ook aan het beleggen in goud en zilver kleven risico’s. Beleggen gaat immers altijd met risico gepaard. Wat zijn dan de risico's waarmee u rekening moet houden bij het investeren in zilver en goud? Sommige risico’s zijn algemeen, of specifiek voor beleggen in fysiek goud, andere treden alleen op bij niet-fysiek beleggen in goud.


Algemeen

    • Valutarisico - de goud- of zilverprijs wordt berekend in dollars. Valutaschommelingen kunnen een sterke invloed hebben op de goudprijs. Over het algemeen geldt dat wanneer de dollar in waarde daalt, de goudprijzen de neiging hebben om te stijgen. En omgekeerd.
    • Koersrisico - de goudprijs kan zeer volatiel zijn en in korte tijd aanzienlijk schommelen. Dit kan het moeilijk maken om de waarde van uw beleggingen te voorspellen. 
    • Inflatierisico - goud wordt gezien als een afdekking tegen inflatie, toch beweegt de goudprijs niet altijd in dezelfde richting als de geldontwaarding. Het is geen garantie dat de waarde van goud stijgt met de inflatie. 
    • Liquiditeitsrisico - ook al houdt een edelmetaal in principe altijd waarde, het kan wel moeilijker zijn om snel grote hoeveelheden fysiek goud of zilver te verkopen, vooral in een dalende markt. Dit kan het moeilijker maken om een goede prijs voor uw goud of zilver te krijgen. Dit risico geldt doorgaans minder voor liquide goudtrackers, die dagelijks verhandeld worden. Deze zijn juist heel liquide.


Fysiek goud

    • Opslagrisico - als u ervoor kiest om te investeren in fysiek goud, dan krijgt u te maken met nog een heel ander risico. U moet uw kostbare bezit veilig opslaan. Dit kan duur zijn en er is altijd het risico van diefstal of schade . 


Fysiek / Niet-fysiek

    • Tegenpartijrisico – goud kan nooit failliet gaan, dus als u fysiek goud bezit loopt u geen tegenpartijrisico. Een fysieke tracker heeft tastbaar goud ergens in een kluis als onderliggende waarde. Al zou dan de ETF-aanbieder failliet gaan, dan is de waarde geborgd. Als u in goud belegt via een afgeleid financieel product, zoals een synthetische tracker, dan kunt u wel een tegenpartijrisico lopen. Een synthetische tracker volgt een benchmark via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement nastreven. Maar hierbij is het risico groter. 



Wat zijn de kosten van investeren in edelmetalen?

Algemene kosten bij beleggen in goud

De kosten van beleggen in goud zijn afhankelijk van het type belegging dat u kiest en het bedrag dat u investeert. Net als bij elke belegging krijgt u te maken met kosten voor de broker of handelaar en transactiekosten. Belegt u in goud via een effectenrekening, kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor elke transactie. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de broker en het type account dat u heeft. Belegt u in een beleggingsfonds voor goud of een ETF, krijgt u te maken met fondskosten. Mogelijk wordt u een jaarlijkse beheervergoeding of kostenratio in rekening gebracht. Deze vergoedingen worden gebruikt om de kosten van het beheer van het fonds te dekken. Lees meer over kosten beleggen.


Kosten bij fysiek beleggen

Belegt u liever in fysiek goud, dan hoeft u geen BTW te betalen, beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW. De fiscus stelt daar wel voorwaarden aan, het geldt namelijk niet voor gouden sieraden. Een goudbelegging is vrijgesteld van BTW, maar niet van de vermogensbelasting. Fysiek goud kopen kan bij een handelaar, maar mogelijk rekent deze een premie of extra toeslag. Zo kan er een flink verschil zitten tussen de in- en verkoopprijs en dit werkt in uw nadeel.      


Er zijn bij het fysiek investeren in goud of zilver kostenposten die snel over het hoofd worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan de verzekering en eisen bij een verzekeringspolis, zoals het opbergen in een gecertificeerde kluis en de kosten daarvan (opslagkosten). Dat kan gaan om de kosten voor een eigen kluis of bij een extern opslagbedrijf. Vaak rekent een opslagbedrijf een percentage over de vervangingswaarde per kwartaal, met een minimale opslagfee.



Waar kan ik beleggen in goud en zilver?

Benieuwd naar partijen waar u kunt beleggen in goud of zilver? Zelf beleggen in edelmetalen kunt u doen via een bank of broker, die goud-ETFs of beleggingsfondsen in edelmetalen aanbiedt. Hieronder vindt u een overzicht van partijen waar dit kan.

 

BrokerETF's/fondsen?Periodiek inleggen?
ABN AMROJaJa
Bux ZeroJaJa
DegiroJaNee
EasybrokerJaNee
INGJaJa
LynxJaNee
MexemJaNee
RabobankJaJa
SaxobankJaJa


Vindt u het lastig om zelf de juiste beleggingen te kiezen? Dan kunt u het beleggen ook helemaal overlaten aan professionals en kiezen voor vermogensbeheer.


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement