Veilig beleggen | 9 tips

veilig beleggen

U wilt meer rendement uit uw geld of vermogen halen. Beleggen lijkt een goede optie, maar u houdt niet van (grote) risico’s. Het liefste wilt u uw geld veilig beleggen. Bestaat er überhaupt zoiets als geld beleggen zonder risico via vermogensbeheer? En kunt u veilig beleggen met hoog rendement? In dit artikel geven wij u 9 handige tips om zo veilig mogelijk te beleggen.  


Welke tips & tricks kunt u in dit artikel verwachten?

1. Hoe kan ik veilig beleggen? Het begint met een plan!

2. Betrouwbaar beleggen? Finner controleert elke partij voor u

3. Mijd beleggingen met ‘gegarandeerde’ hoge rendementen

4. Pas op met fraaie resultaten uit het verleden

5. Gespreid beleggen vermindert het risico

6. Wereldwijd beleggen helpt bij spreiden

7. Is een ‘veilige haven’ echt veilig?

8. Beheers emotie bij beleggen en gebruik uw nuchtere verstand

9. Neem de tijd voor een goede vergelijking1. Hoe kan ik veilig beleggen? Begin met een plan!

De veiligheid van uw beleggingen wordt uiteindelijk voor het grootste deel bepaald door uw beleggingsplan. Met welk doel belegt u, hoe lang en met hoeveel geld? In dit plan formuleert u welk risico u wilt nemen. U legt dus van tevoren vast wat veilig beleggen voor u betekent. De veilige kaders bepaalt u dus zelf. Met uw plan houdt u de lange termijn in het oog als de beurs even tegenzit.      

Voordat u kunt beginnen met beleggen moet u kiezen welke beleggingsvorm bij u past. Onze beleggingsvormentest kan helpen bij de keuze.


Zelf beleggen is geschikt voor mensen die zelf hun strategie willen bepalen. U stelt zelf uw portefeuille samen en waakt over de veiligheid (risicoprofiel). Deze vorm van beleggen past bij u als u op de hoogte bent van kenmerken en risico’s van beleggingsproducten. Hoe veilig beleggen werkt, weet u en past u toe.


Als dit te veel gevraagd is, of het ontbreekt aan tijd, kennis of interesse, dan kiest u voor beheerd beleggen. U laat beleggen liever over aan een expert. Op basis van uw persoonlijke wensen, situatie en risicobereidheid stelt de vermogensbeheerder een veilige portefeuille samen. De vermogensbeheerder vertelt u hoe veilig beleggen is en checkt elk jaar of uw risicoprofiel nog past.


Een risicoprofiel geeft al aan dat er altijd risico’s bij beleggen zijn. Sterker nog, er is een directe relatie tussen rendement en risico: hoe hoger het verwachte rendement, des te hoger het risico. Hoe mooi iemand beleggen ook voorstelt, het is cruciaal dat u de risico’s begrijpt en bereid bent deze te dragen. Veilig beleggen betekent risico’s herkennen en minimaliseren. Zo voorkomt u grote verliezen.


Lees ons ebook Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen2. Betrouwbaar beleggen? Finner controleert elke partij voor u

Bij vermogensbeheer vertrouwt u het beheer van uw geld aan iemand anders toe. Daarom wilt u er zeker van zijn dat u een betrouwbare partij kiest om als vermogensbeheerder op te treden. Gelukkig zijn er criteria voor betrouwbaar beleggen en wordt er ook toezicht gehouden op aanbieders die geregistreerd zijn en over de juiste vergunningen beschikken. 


Een betrouwbare vermogensbeheerder kunt aan een aantal kenmerken herkennen: de aanbieder is geregistreerd bij AFM, Kifid en DSI, maar beschikt ook over een goede rating door een onafhankelijke partij zoals Finner. 


Finner controleert vermogensbeheerders in Nederland op deze punten. Wij beoordelen elk jaar weer aanbieders op 80 criteria en kijken onder meer of een partij de juiste vergunningen heeft van de Autoriteit Financiële Markten en of ze geregistreerd staat in het klachtenregister KifiD. Zo voorkomt u dat u uw geld toevertrouwt aan een onbetrouwbare partij. In onze vergelijker kunt u 150 vermogensbeheerders vergelijken. Wees zeer kritisch bij partijen die niet door ons beoordeeld zijn of een beoordeling van drie sterren of minder krijgen.     


Hebt u advies nodig of uw partij een goede optie is? Vraag hier een vergelijkingsrapport aan. 3. Mijd beleggingen met ‘gegarandeerde’ hoge rendementen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Een obligatie die 8% rente uitkeert. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar bedenk uzelf altijd waarom er zo'n hoog percentage geboden moet worden om investeerders aan te trekken. Zeker omdat de prijs van geld, de rente, veel lager is. Meestal is er toch sprake van een kredietrisico; dat de partij niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen en dat u de volledige inleg verliest. Veilig beleggen met hoog rendement bestaat niet. 


De AFM waarschuwt beleggers regelmatig voor beleggingsproducten met forse hefbomen. Denk aan beleggen in CFD's, turbo's en binaire opties. Deze risicovolle producten beloven beleggers hoge winsten. Maar het blijkt dat 80% van de beleggers in deze producten verlies lijdt. Totaal ongeschikt voor particuliere beleggers. Of u moet met wat overtollig geld een gokje willen wagen op de beurs in plaats van het casino.4. Pas op met fraaie resultaten uit het verleden

U kent vast die disclaimer wel. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch schermen vermogensbeheerders graag met vergane glorie. U krijgt bijvoorbeeld alleen de best presterende portefeuille te zien, of periodes waarin de markten alleen omhoog gingen. Cherry picking noemen wij dat.


Verder blijkt dat het onmogelijk is op langere termijn uitzonderlijk goed te blijven presteren. Succes is blijkbaar eindig. De rendementscijfers uit het verleden geven hoogstens een indicatie voor hoe een strategie zich houdt in bepaalde omstandigheden. Kijk daarom hoe een partij presteerde in mindere jaren, zoals 2008, 2011, 2018 of 2022.


Finner checkt het rendement van vermogensbeheer op al deze punten.5. Gespreid beleggen vermindert het risico

Uw vermogen spreiden is veiligheidsvoorschrift nummer 1 voor elke belegger. Wedden op één paard, dat is één van de meest onveilige manieren om te beleggen. Uw vermogen spreiden is een belangrijke manier om het risico te verminderen. Door gespreid beleggen verliest u niet meteen al uw geld bij een tegenvaller. Een goede vermogensbeheerder zorgt voor voldoende spreiding in uw portefeuille. 


Hoe kunt u gespreid beleggen?

− Spreiden over meerdere asset classes, zoals aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en cash - u kunt een dip in de ene categorie dan opvangen door andere beleggingscategorieën, waarvan dan de waarde stijgt. Een groot deel van het behaalde rendement wordt door de asset allocatie wordt bepaald. 

− Zorg dat uw vermogen verdeeld is over voldoende titels. Dit kan eenvoudig door te beleggen in aandelenfondsen of obligatiefondsen.

Periodiek beleggen is een vorm van spreiden in de tijd. U beperkt het risico van een slechte timing. In een keer instappen is risicovol. Door periodiek beleggen middelt u de aankoopprijs. 6. Wereldwijd beleggen helpt bij spreiden

Veilig beleggen doet u ook door breed te beleggen en uw vermogen te spreiden over regio’s. Kies niet alleen voor beleggingen dichtbij huis (bijvoorbeeld alleen beleggen in de AEX), maar koop ook uit verschillende landen en werelddelen. Wereldwijd beleggen maakt uw beleggingsportefeuille minder kwetsbaar. Als een regio het minder doet, kunnen andere regio's dit mogelijk opvangen. En de wereldeconomie ontwikkelt zich verschillend. Als het ergens op de wereld minder goed gaat, zijn er mogelijk ook regio’s die opbloeien. Er zijn ontwikkelde markten en opkomende markten. Experts van ABN Amro raden bijvoorbeeld een verdeling aan van 50% Europese beleggingen, 40% buiten Europa en 10% opkomende markten. Een vermogensbeheerder heeft oog voor dit aspect van spreiding van uw vermogen over regio’s. Wilt u zelf beleggen en wereldwijd uw beleggingen spreiden, dan kunt u via wereldwijde ETF’s of beleggingsfondsen op een eenvoudige manier wereldwijd beleggen.7. Is een ‘veilige haven’ echt veilig?

Als de koersen omlaag duiken vluchten beleggers massaal naar een veilige haven. Beschermen zij echt tegen koersdalingen? Het zou niet voor het eerst zijn dat in onrustige tijden (dividend)aandelen, obligaties en edelmetalen tegelijkertijd dalen. Beter is om goed te spreiden. Spreiden maakt beleggen veilig, meer dan in een storm laveren naar een veilige haven. 


Wat zien beleggers als een veilige haven? 


Edelmetalen – goud is een schaars product en daarom redelijk waardevast. Toch is de koers volatiel. Van een veilige haven zou men minder volatiliteit mogen verwachten. Goud wordt in dollars verhandeld. Er is dus ook een valutarisico


Staatsobligaties - obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Toch zijn ook hier risico’s. Zo kan een stijgende rente een negatieve impact hebben op obligaties (renterisico). De koersen van al uitstaande obligaties dalen dan meestal. In de eerste helft van 2022 zagen we dit in de praktijk. Centrale banken verhoogden de rente. In die periode daalden zowel de koersen van aandelen als die van obligaties. Hierdoor zagen ook defensieve beleggers de waarde van hun portefeuille aanzienlijk dalen. 


Defensief beleggen met dividend – bedrijven die stabiel dividend uitkeren bieden een extra inkomen voor beleggers. Vaak zijn ze minder volatiel dan andere aandelen. Bij sterk dalende koersen of een economische crisis is het echter de vraag of de dividenden houdbaar zijn. Een recent voorbeeld hiervan is Shell, dat in 2020 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de dividenduitkering verlaagde. 


Veilig beleggen is spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Want spreiden beschermt een portefeuille beter dan vluchten naar een veilige haven.8. Beheers emotie bij beleggen en gebruik uw nuchtere verstand

Koersen stijgen. Dat voelt goed. Maar ze kunnen ook hard omlaag gaan. En dat doet pijn. Meestal worden alleen de succesverhalen verteld, maar bij beleggen horen ook tegenvallers. Beleg voor de lange termijn, want dan stijgen de markten altijd. Het levert vaak meer rendement op als u zich door nuchter verstand laat leiden. Emotionele valkuilen gaan ten koste van het beleggingsresultaat. Een helder plan voorkomt dat u zich laat meeslepen met uw emotie. In uw plan staan uw lange termijn doelen. Het is verstandig daarop te focussen en niet op de wisselende koersen op korte termijn. Zorg voor een gepast risicoprofiel, waardoor uw emotie niet de overhand krijgt als het tijdelijk wat minder gaat op de beurs. Beleg alleen met geld dat u kunt missen en alleen in wat u begrijpt.9. Neem de tijd voor een goede vergelijking

Geld veilig beleggen vraagt een goede voorbereiding. Een grondige vergelijking van vermogensbeheerders is belangrijk. U zoekt immers een betrouwbare partij. Er is flink verschil tussen kosten, algemene voorwaarden en risico’s. Kosten hebben een groot effect op het rendement. Evalueer minimaal 1x per jaar uw risicoprofiel en vermogensbeheerder. Vergelijk direct zelf uw vermogensbeheerder.Kiest u liever voor zelf beleggen, vergelijk brokers op Finner. Wij maken beleggen transparant, eenvoudig en vergelijkbaar. En dat onafhankelijk. Niet voor niets dat VEB en Consumentenbond ons aanbevelen.


Meer informatie?

Lees ook het VEB artikel Spreiden van beleggingen eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement