U wilt meer rendement uit uw geld of vermogen halen. Beleggen lijkt een goede optie, maar u houdt niet van (grote) risico’s. Het liefste wilt u uw geld veilig beleggen. Bestaat er überhaupt zoiets als geld beleggen zonder risico via vermogensbeheer? En kunt u veilig beleggen met hoog rendement? In dit artikel geven wij u 9 tips om zo veilig mogelijk te beleggen.
Welke tips & tricks kunt u in dit artikel verwachten?
1. Hoe kan ik veilig beleggen? Het begint met een plan!2. Betrouwbaar beleggen? Finner controleert elke partij voor u
3. Veilig beleggen met hoog rendement – kwestie van kiezen!
4. Pas op met fraaie resultaten uit het verleden
5. Gespreid beleggen vermindert het risico
6. Wereldwijd beleggen helpt bij spreiden
7. Is er een ‘veilige haven’ voor beleggen?
8. Kies de beleggingsvorm die bij u past
9. Neem de tijd voor een goede vergelijking
1. Hoe kan ik veilig beleggen? Begin met een plan!
De veiligheid van uw beleggingen wordt voor het grootste deel bepaald door uw beleggingsplan. Met welk doel belegt u, hoe lang en met hoeveel geld? Dat moet u eerst vastleggen in een goed beleggingsplan. In dit plan formuleert u ook welk risico u wilt nemen. U legt van tevoren vast wat veilig beleggen voor u betekent en kiest een passend risicoprofiel. De veilige kaders bepaalt u dus zelf.
Stick to the plan!
Met uw plan houdt u de lange termijn in het oog als de beurs even tegenzit. Als koersen stijgen voelt dat goed. Maar ze kunnen ook hard omlaaggaan. En dat doet pijn. Vaak worden alleen de succesverhalen verteld, maar bij beleggen horen ook tegenvallers. Die moet u kunnen incasseren. Beleggen doet u daarom voor de lange termijn, want dan stijgen de markten altijd. In uw plan staan uw lange termijn doelen. Het is verstandig daarop te focussen en niet op de wisselende koersen op korte termijn. Een helder plan voorkomt dat u zich laat meeslepen met uw emotie en de waan van de dag. Het levert vaak meer rendement op als u zich door nuchter verstand laat leiden.
Lees meer over een succesvol beleggingsplan in ons ebook.
2. Betrouwbaar beleggen? Finner controleert elke partij voor u
Bij vermogensbeheer vertrouwt u beleggen van uw geld aan iemand anders toe. Daarom wilt u er zeker van zijn dat u een betrouwbare partij kiest om als vermogensbeheerder op te treden. Gelukkig zijn er criteria voor betrouwbaar beleggen en wordt er ook toezicht gehouden op aanbieders die geregistreerd zijn en over de juiste vergunningen beschikken. Het toezicht vermogensbeheer in Nederland wordt gedaan door verschillende toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiele Markten (AFM), De Nederlandse Bank (DNB) en het Dutch Securities Institute (DSI).
De Wet op financieel toezicht verplicht beleggingsondernemingen dat het geld van beleggers en de beleggingen veilig zijn afgescheiden van het vermogen van de bank of de vermogensbeheerder. Dat heet vermogensscheiding. Als een bank of beleggingsonderneming failliet gaat zijn de beleggingen beschermd. Die blijven dus van u. Vermogensbeheerders maken voor de vermogensscheiding gebruik van een depotbank of een bewaarbedrijf. Het behoort tot de taak van de AFM om toezicht te houden op de naleving van de vermogensscheidingsregels. Doe daarom alleen zaken met partijen met een AFM vergunning. Dan weet u dat niemand er zomaar met uw beleggingen vandoor kan gaan.
Een betrouwbare vermogensbeheerder kunt aan een aantal kenmerken herkennen. Zo’n partij is:
- geregistreerd bij AFM
- geregistreerd bij klachteninstituut Kifid
- geregistreerd bij DSI
- beschikt ook over een goede rating door een onafhankelijke partij zoals Finner
Finner controleert vermogensbeheerders in Nederland op deze punten. Wij beoordelen elk jaar weer aanbieders op 80 criteria en kijken onder meer of een partij de juiste vergunningen heeft van de Autoriteit Financiële Markten en of ze geregistreerd staat in het klachtenregister KifiD. Zo voorkomt u dat u uw geld toevertrouwt aan een onbetrouwbare partij. In onze vergelijker kunt u 150 vermogensbeheerders vergelijken. Wees zeer kritisch bij partijen die niet door ons beoordeeld zijn of een beoordeling van drie sterren of minder krijgen.
Hebt u advies nodig welke partij een goede optie is? Vraag direct een vergelijkingsrapport aan.
3. Veilig beleggen met hoog rendement – kwestie van kiezen!
Beleggen doen veel mensen om meer rendement uit hun vermogen te halen. Zij zijn op zoek naar veilig beleggen met hoog rendement. Helaas is dat vrijwel altijd in tegenspraak met elkaar. Risico en rendement gaan immers bij beleggen hand in hand. Volledig risicovrij beleggen met toch een hoog rendement bestaat niet. Er worden wel beleggingen aangeboden met een "hoog gegarandeerd of risicovrij rendement". Maar vraag uzelf dan altijd af waarom er een hoog rendement moet worden geboden om beleggers aan te trekken. Zeker in een tijd waarin de rente zo laag is. Het antwoord luidt dan altijd: omdat anders niemand bereid is om het risico te lopen. Een belangrijke vuistregel is: hoe hoger het verwachte rendement, des te hoger het risico.
Is het u te doen om veilig beleggen? Volg dan de tips uit ons artikel over defensief beleggen.
Is het u vooral te doen om een hoog rendement? Besef dan goed dat dit gepaard gaat met een hoog risico en weeg af of u dat risico echt wilt en kunt accepteren. Wees u goed bewust van de risico’s bij beleggen en bepaal het risicoprofiel dat past bij uw situatie.
Bestaat er dan geen gulden middenweg? Nee, u zult een hoger risicoprofiel moeten kiezen om een hoger rendement op termijn te kunnen behalen. Maar sluit nooit een compromis met het risico dat u aankunt! De kans op forse verliezen is dan ook een stuk groter. Veilig beleggen met hoog rendement bestaat niet.
De AFM waarschuwt bijvoorbeeld beleggers regelmatig voor beleggingsproducten met forse hefbomen, zoals beleggen in CFD's, turbo's en binaire opties. Deze risicovolle producten beloven beleggers hoge winsten. Maar het blijkt dat 80% van de beleggers in deze producten verlies lijdt. Daarom zijn ze totaal ongeschikt voor particuliere beleggers. Of u moet met wat overtollig geld een gokje willen wagen op de beurs in plaats van in het casino.
4. Pas op met fraaie resultaten uit het verleden
U kent vast die disclaimer wel. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch schermen vermogensbeheerders graag met vergane glorie. U krijgt bijvoorbeeld alleen de best presterende portefeuille te zien, of periodes waarin de markten alleen omhooggingen. Cherry picking noemen wij dat.
Verder blijkt dat het onmogelijk is op langere termijn uitzonderlijk goed te blijven presteren. Succes is blijkbaar eindig. De rendementscijfers uit het verleden geven hoogstens een indicatie voor hoe een strategie zich houdt in bepaalde omstandigheden. Kijk daarom hoe een partij presteerde in mindere jaren, zoals 2008, 2011, 2018 of 2022.
Finner checkt het rendement van vermogensbeheer op al deze punten.
5. Gespreid beleggen vermindert het risico
Uw vermogen spreiden is veiligheidsvoorschrift nummer 1 voor elke belegger. Wedden op één paard, dat is één van de meest onveilige manieren om te beleggen. Uw vermogen spreiden is een belangrijke manier om het risico te verminderen. Door gespreid beleggen verliest u niet meteen al uw geld bij een tegenvaller. Een goede vermogensbeheerder zorgt voor voldoende spreiding in uw portefeuille.
Hoe kunt u gespreid beleggen?
- Spreiden over meerdere asset classes, zoals aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en cash - u kunt een dip in de ene categorie dan opvangen door andere beleggingscategorieën, waarvan dan de waarde stijgt. Een groot deel van het behaalde rendement wordt door de asset allocatie wordt bepaald.
- Zorg dat uw vermogen verdeeld is over voldoende titels. Dit kan eenvoudig door te beleggen in beleggingsfondsen, met een mandje aandelen, obligaties of andere beleggingen.
- Periodiek beleggen is een vorm van spreiden in de tijd. U beperkt het risico van een slechte timing. In een keer instappen is risicovol. Door periodiek beleggen middelt u de aankoopprijs.
6. Wereldwijd beleggen helpt bij spreiden
Veilig beleggen doet u ook door breed te beleggen en uw vermogen te spreiden over regio’s. Kies niet alleen voor beleggingen dichtbij huis (bijvoorbeeld alleen beleggen in de AEX), maar koop ook uit verschillende landen en werelddelen. Wereldwijd beleggen maakt uw beleggingsportefeuille minder kwetsbaar. Als één regio het minder doet, kunnen andere regio's dit mogelijk opvangen. En de wereldeconomie ontwikkelt zich verschillend. Als het ergens op de wereld minder goed gaat, zijn er mogelijk ook regio’s die opbloeien. Er zijn ontwikkelde markten en opkomende markten. Experts van ABN Amro raden bijvoorbeeld een verdeling aan van 50% Europese beleggingen, 40% buiten Europa en 10% opkomende markten. Een vermogensbeheerder heeft oog voor dit aspect van spreiding van uw vermogen over regio’s. Wilt u zelf beleggen en wereldwijd uw beleggingen spreiden, dan kunt u via wereldwijde ETF’s of een wereldwijd beleggingsfonds op een eenvoudige manier wereldwijd beleggen.
7. Is een ‘veilige haven’ voor beleggen?
Als de koersen omlaagduiken vluchten beleggers massaal naar een veilige haven, zoals (dividend)aandelen, obligaties en edelmetalen. Maar niemand kan voorzien hoe de koersen zich ontwikkelen in onrustige tijden. Goed spreiden is daarom een betere keuze. Spreiden maakt beleggen veiliger, meer dan in een storm laveren naar een veilige haven.
Wat zien beleggers als een veilige haven?
Edelmetalen
Beleggen in goud en zilver wordt vaak gebruikt als een manier om de portefeuille te spreiden. Goud is een schaars product en daarom redelijk waardevast. Het wordt gezien als een bescherming tegen inflatie en economische recessie. Toch is de koers van goud en zilver volatiel. Van een veilige haven zou men minder volatiliteit mogen verwachten. Goud wordt in dollars verhandeld. Er is dus ook een valutarisico.
Staatsobligaties
Obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Toch zijn ook hier risico’s. Zo kan een stijgende rente een negatieve impact hebben op obligaties (renterisico). De koersen van al uitstaande obligaties dalen dan meestal. In de eerste helft van 2022 zagen we dit in de praktijk. Centrale banken verhoogden de rente. In die periode daalden zowel de koersen van aandelen als die van obligaties. Hierdoor zagen ook defensieve beleggers de waarde van hun portefeuille aanzienlijk dalen.
Defensief beleggen met dividend
Defensief beleggen is een manier om vooral het vermogen te beschermen en risico’s tot een minimum te beperken. Er wordt dan gekozen voor beleggingen met lage risico’s. Bedrijven die stabiel dividend uitkeren bieden een extra inkomen voor beleggers. Vaak zijn ze minder volatiel dan andere aandelen. Bij sterk dalende koersen of een economische crisis is het echter de vraag of de dividenden houdbaar zijn. Een recent voorbeeld hiervan is Shell, dat in 2020 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de dividenduitkering verlaagde.
8. Kies de beleggingsvorm die bij u past

Belangrijk is om de beleggingsvorm te kiezen die bij u past. De keuze gaat tussen zelf beleggen of laten beleggen. Onze test kan helpen bij uw keuze voor de juiste beleggingsvorm.
Zelf beleggen is geschikt voor mensen die zelf hun strategie willen bepalen. U stelt zelf uw portefeuille samen en waakt over de veiligheid, u stelt zelf een risicoprofiel vast. Deze vorm van beleggen past bij u als u op de hoogte bent van kenmerken en risico’s van beleggingsproducten. Hoe veilig beleggen werkt, weet u en past u toe.
Als dit te veel gevraagd is, of het ontbreekt aan tijd, kennis of interesse, dan kiest u voor beheerd beleggen. U laat beleggen liever over aan een expert. Op basis van uw persoonlijke wensen, situatie en risicobereidheid stelt de vermogensbeheerder een veilige portefeuille samen. De vermogensbeheerder vertelt u hoe veilig beleggen is en checkt elk jaar of uw risicoprofiel nog passend is.
9. Neem de tijd voor een goede vergelijking
Geld veilig beleggen vraagt een goede voorbereiding. Een grondige vergelijking van vermogensbeheerders is belangrijk. U zoekt immers een betrouwbare partij. Er is flink verschil tussen kosten, algemene voorwaarden en risico’s. Kosten hebben een groot effect op het rendement. Finner maakt dat allemaal inzichtelijk voor.
Kiest u liever voor zelf beleggen? Wij maken zelf beleggen transparant, eenvoudig en vergelijkbaar. En dat onafhankelijk. Niet voor niets dat VEB en Consumentenbond ons aanbevelen.
Meer informatie?
Lees ook het artikel van de VEB: Spreiden van beleggingen