Beleggingsportefeuille opbouwen

Deel dit artikel
beleggingsportefeuille

Je wilt een start maken met beleggen, maar hoe bouw je een beleggingsportefeuille die bij je past? Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Zo voorkom je teleurstellingen na een iets te enthousiaste start. In dit artikel helpen we beginnende beleggers met het opbouwen van een beleggingsportefeuille. 



Start met een beleggingsplan

In Beginnen met beleggen kun je teruglezen hoe je een succesvol beleggingsplan maakt. Hieronder in het kort de stappen: 


A: Bepaal je doel

B: Bepaal de termijn

C. Bepaal je inleg

D. Bepaal je risico



Inhoudsopgave Beleggingsportefeuille opbouwen 

Wat voor type beleggingsportefeuille past bij jou? 

Hoe bouw je een beleggingsportefeuille op?

Hoe kies je de beleggingsproducten?

Hoe koop je je eerste belegging?

Hoe ga je om met je beleggingsportefeuille? 


Wil je toch liever niet zelf beleggen maar laten beleggen door een vermogensbeheerder? Dan ben je niet zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille. De vermogensbeheerder zal dan een goede spreiding maken. Vermogensbeheerders vergelijken kan hier.



Wat voor type beleggingsportefeuille past bij je?

Als je zelf gaat beleggen dan zijn er veel soorten producten om uit te kiezen. Je kunt je beleggingsportefeuille vullen met onder meer aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen (grondstoffen, vastgoed, etc.) en liquiditeiten. Voor alle categorieën geldt dat je er rechtstreeks in kunt beleggen, maar ook via fondsen of indextrackers. 


De keuze voor het type producten hangt af van je gewenste handelsactiviteit. Wil je zelf beleggen in aandelen? Dan kost het doorgaans meer tijd om een portefeuille op te bouwen en bij te houden. Ga je voor het eerst zelf beleggen? Dan kun je eenvoudig ervaring opdoen met beleggingsfondsen en indexfondsen. Door gebruik te maken van beleggingsfondsen of indexfondsen koop je in één keer een mand van aandelen en realiseer je met een relatief kleine inleg toch een goede spreiding van je beleggingsportefeuille. Veel startende beleggers kiezen daarom voor indextrackers of beleggingsfondsen. 


In beleggen voor beginners lees je meer over de verschillende soorten beleggingsproducten.



Beleggingsportefeuille opbouwen en spreiden

Zodra je je beleggingsplan en het type beleggingsproducten hebt bepaald, kun je gaan nadenken over de samenstelling van je beleggingsportefeuille. Hierbij komt je beleggingsdoelstelling om de hoek kijken, want die bepaalt hoelang je kunt beleggen en hoeveel risico je kunt nemen in je beleggingsportefeuille. In de regel geldt dat hoe langer je kunt beleggen, des te meer risico je kunt nemen. Beleggers met een zeer lange horizon kiezen doorgaans overwegend voor aandelen. Deze categorie kent immers het hoogste risico, maar ook het hoogste rendement op de langere termijn. Naarmate je beleggingshorizon korter is, kun je defensiever gaan beleggen. 


Als voorbeeld voor een goede spreiding kijken we naar de risicoprofielen die professionele vermogensbeheerders hanteren. Dit kun je als richtlijn hanteren voor de invulling van je eigen gespreide beleggingsportefeuille. Wil je beleggen met een neutraal risicoprofiel? Dan betekent dit dat je een beleggingsportefeuille samenstelt die voor zo’n 50% uit aandelen bestaat en voor 50% uit obligaties. Voor beide categorieën geldt uiteraard dat die ook ingevuld kunnen worden met fondsen of indextrackers. 


Risicoprofiel% Aandelen% Obligaties
Defensief30%70%
Neutraal50%50%
Offensief70%30%


Los van de verdeling tussen aandelen en obligaties, ben je ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van voldoende spreiding binnen je gekozen categorieën. Spreiding is een belangrijk middel om risico’s bij beleggen te beperken. Professionele vermogensbeheerders hanteren meestal een goede spreiding wereldwijd tussen honderden aandelen en obligaties. Vaak hoort hier ook een stukje emerging markets (opkomende markten) bij. Tevens wordt er belegd in verschillende sectoren. 


Als zelfbelegger ben je zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van je beleggingsportefeuille. Veel beleggers kijken hier te makkelijk overeen en beleggen bijvoorbeeld alleen in een paar Nederlandse, Amerikaanse of Europese aandelen. Hiermee wordt een belangrijk stuk spreiding gemist, terwijl dit makkelijk te voorkomen is. Een goede spreiding kun je eenvoudig realiseren door gebruik te maken van indextrackers of beleggingsfondsen. 



Hoe kies je de beleggingsproducten?

Je hebt inmiddels de keuze gemaakt voor een bepaald type product, zoals aandelen of indextrackers. Echter zijn er binnen elke categorie ook weer enorm veel producten om uit te kiezen. Zo heb je bij de meeste brokers de keuze uit honderden aandelen. Het kiezen van de producten vraagt daarom voorbereiding. 


Om je hierbij te helpen bieden veel online brokers keuzetools aan. Zo bieden veel brokerplatforms de mogelijkheid tot fundamentele- en technische analyse. Sommige brokers bieden ook fondsenkeuzetools of aandelenkeuzetools. In onze vergelijking van brokers kun je vinden welke brokers dit aanbieden. Verder kun je ook informatieve beleggingssites raadplegen. Belangrijk hierbij is dat je met de keuze voor de producten de spreiding van de totale beleggingsportefeuille in het oog houdt. 


Het selecteren van de producten kost doorgaans de meeste tijd. Maar het grote voordeel is dat je de portefeuille helemaal naar eigen wensen in kunt richten. Heb je bijvoorbeeld specifieke wensen qua duurzaam beleggen? Je hebt de vrijheid om alleen de aandelen te kopen waar jij in gelooft en die voldoen aan jouw duurzame criteria. 



Hoe koop je je eerste belegging?

Via een brokerrekening heb je toegang tot de financiële markten. Hoe doe je je eerste transactie als je een beleggingsrekening hebt geopend bij een online broker zoals Binck of DeGiro? Hoe koop je je eerste aandelen of fondsen? 


Hieronder tonen we hoe je een transactie bij Degiro doet. Benieuwd hoe het handelsplatform bij andere brokers werkt? Bekijk onze review van andere veel gebruikte handelsplatformen:


ABN AMRO Zelf Beleggen Basis

Binck Zelf Beleggen

ING Zelf Beleggen

Lynx

Rabobank Zelf Beleggen


Of vergelijk hier alle brokers.


Bij online broker DeGiro werkt het als volgt. Je logt in en klikt op ‘plaats order’.


Degiro belegging kopen


Daar toets je naam of code in van het fonds waarin je wilt beleggen. Het verschilt per type product hoe de aankoop in zijn werk gaat. Soms is een product op meerdere beurzen verhandelbaar, selecteer in dat geval ook de beurs van je voorkeur. Producten op de beurs, zoals indextrackers of aandelen, koop je altijd in hele stukken. 



Beleggingsportefeuille opbouwen



Op basis van het bedrag dat je wilt beleggen kun je dus uitrekenen hoeveel stukken je wilt kopen. Als voorbeeld is gekozen het iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA), een tracker van de MSCI World index. Deze wordt o.a. verhandeld aan de beurs in Amsterdam.


Zodra je een product hebt geselecteerd zie je het orderboek en de prijsdata. In het orderboek kun je een koop- of verkooporder inleggen. Je ziet het volume, dus hoeveel stukken aangeboden worden en tegen welke prijs (bied- en laatprijs).


Degiro limitorder


Houd er rekening mee dat de getoonde koersdata niet altijd realtime hoeft te zijn. In veel gevallen is er een vertraging van 15 minuten. Dit hangt af van de broker waar je belegt en eventuele aangeschafte koersabonnementen. De meeste online brokers in Nederland bieden wel gratis realtime koersdata voor Euronext Amsterdam. 


Kies vervolgens limietorder – daarmee heb je zelf de controle over de prijs die je maximaal voor een belegging wilt betalen. Vervolgens vul je de limiet in. Bij een kooporder is dit de maximale prijs die je bereid bent te betalen. Hanteer hiervoor een prijs gelijk of dichtbij de laatprijs die in het orderboek vermeld wordt. Daarna kies je het aantal stukken dat je wilt kopen. Het totale bedrag van de order zal daarna automatisch berekend worden. 


Als je een kooporder inlegt en jouw ingestelde limietorder komt overeen met de verkoopprijs van een verkopende partij, dan heb je nu de eerste stukken in je beleggingsportefeuille!  


Aandelen en indextrackers zijn in principe altijd direct verhandelbaar, mits de beurs open is. Houd er bij beleggingsfondsen of vermogensbeheer rekening mee dat er meerdere dagen kunnen zitten tussen het inleggen van de order en de daadwerkelijke aankoop. 


Koop je een product dat in een andere valuta staat genoteerd dan de euro? Dan worden je euro’s doorgaans automatisch omgezet naar de andere valuta. Ook in het voorbeeld van online broker Degiro werkt dit zo. Je betaalt hier wel altijd valutakosten voor. Degiro rekent hiervoor lage tarieven, namelijk 0,10% over de waarde van de order. Dit kan bij andere brokers oplopen tot een half procent. 



Hoe ga je om met je beleggingsportefeuille?

Hoe actief je moet zijn met beleggen hangt af van je plan en het type beleggingsportefeuille dat je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een invulling met individuele aandelen? Dan zul je normaal gesproken het financiële nieuws volgen en actief anticiperen op kansen of risico’s. Heb je gekozen voor een invulling met (index)fondsen? Dan is er doorgaans minder handelsactiviteit nodig. Uiteraard ben je er vrij in om je eigen strategie te formuleren. Heb je hulp nodig voor het inrichten van een beleggingsportefeuile? Kijk dan eens naar het lidmaatschap van de VEB


In alle gevallen is het verstandig om minimaal 1 keer per jaar de voortgang te evalueren. Je checkt dan of je op koers ligt om je doelstelling te behalen en je beoordeelt of het risico nog bij je past. Doorgaans wil je namelijk het risico gaan afbouwen naarmate de tijd vordert en je de doelstelling nadert. Dit doe je om te voorkomen dat je in de laatste jaren vóór de einddatum te veel verliest door een eventuele beurscrash. Professionele vermogensbeheerders checken daarom ook minimaal 1 keer per jaar of het risicoprofiel nog passend is. 



Beleggingsportefeuille opbouwen – slot 

Het opbouwen van een goede beleggingsportefeuille kost tijd en aandacht. Toch is het goed om deze tijd er in te steken. Je vergroot de kans op succes daarmee enorm. 


Vind je de eerste stap om zelf te beginnen met beleggen spannend? Kies er dan voor om eerst te oefenen bij een online broker. In sommige gevallen kun je beleggen met nep geld. Je kunt dan onbezorgd verschillende strategieën en producten uitproberen, zonder dat het je geld kost. Een andere mogelijkheid is om het beleggen langzaam op te bouwen met relatief kleine bedragen. 


Meer lezen? Hieronder vind je meer informatie: 


Brokers vergelijken

Ebook: Een succesvol beleggingsplan in 5 stappen

Aandelen kopen – 5 handige tips 



Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
  • Broker
  • Vermogensbeheerder
  • Help mij starten
Zoek de beste
  • € 10.000,-
  • € 25.000,-
  • € 50.000,-
  • € 100.000,-
  • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
  • € 10.000,-
  • € 25.000,-
  • € 100.000,-
  • € 250.000,-
  • € 500.000,-
  • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement