Aandelen kopen - 5 tips om slim te beginnen

Deel dit artikel
aandelen kopen

U wilt beginnen met beleggen en aandelen kopen. Als u succesvol bent kunt u profiteren van dividend en de koerswinst. Maar hoe gaat u aan de slag? Bij het beleggen in aandelen loopt u tegen tal van vragen aan. Gelukkig wordt aandelen kopen voor beginnende beleggers steeds makkelijker. Met onderstaande tips en informatie over aandelen kopen helpen we u op weg en kunt u direct beginnen. In dit artikel vindt u de volgende 5 tips: 

Tip 1: Aandelen kopen of een andere vorm van beleggen

Tip 2: Aandelen kopen voor beginners

Tip 3: Gespreid beleggen in aandelen

Tip 4: Waar aandelen kopen? Open een rekening bij een broker

Tip 5: Hoe koop je aandelen?

 


Tip 1: Aandelen kopen of een andere vorm van beleggen?

Zelf aandelen kopen is voor veel mensen de ultieme vorm van zelf beleggen. Het is de uitdaging om zelf aandelen te selecteren waarin u vertrouwen hebt. U kunt ook zelf al uw wensen gestalte geven, of dat duurzaam beleggen is, of beleggen in grondstoffen, enzovoort. Het geeft natuurlijk ook een kick als uw gekozen aandelen daarna een prachtige koersstijging laten zien. 


Zelf aandelen kopen heeft ook een paar nadelen. Het is een vorm van beleggen die veel tijd en kennis vergt en bovendien foutgevoelig is. Voor beginnende beleggers is vermogensbeheer daarom meestal een veiligere keuze. U laat uw geld dan beleggen door experts; aandelen kopen of verkopen doen zij voor u. Wilt u liever zelf aan de knoppen zitten? Dan kunt u ook aandelen of obligaties kopen via beleggingsfondsen, mixfondsen of ETF’s. U kiest dan wel zelf de producten, maar u kunt zo makkelijker spreiden en het kost minder tijd.


U kunt ook kiezen voor een combinatie van meerdere strategieën of dienstverleningen. Bijvoorbeeld voor een deel zelf aandelen kopen en een deel van uw vermogen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Een andere mogelijkheid is om naast een eigen selectie van aandelen ook breed gespreide beleggingsfondsen aan te kopen of indexbeleggen. U bent daarmee minder afhankelijk van de winst of verlies van uw eigen strategie. 


Een belangrijk advies is om alleen te beleggen in producten en bedrijven die u begrijpt. Als het niet lukt om op een stuk papier verschillende redenen op te schrijven om het aandeel te kopen, koop het dan niet. Deze wijze raad gaf Warren Buffett aan aandelenbeleggers.


Voordelen aandelen kopen

 • U maakt zelf uw keuzes en afwegingen
 • Zelf verantwoordelijk voor risicospreiding
 • Beurzen wereldwijd zijn bereikbaar
 • Veel vrijheid in het opbouwen van een portefeuille
 • Bij succes: veel voldoening


Nadelen aandelen kopen

 • Vraagt veel tijd en kennis
 • Gevoelig voor fouten
 • Risico van te weinig spreiding
 • Bij verlies: volledig zelf verantwoordelijk


Wilt u zelf de aandelen kiezen en kopen, lees de volgende tips voor beginners dan extra goed. Tip 2: Aandelen kopen voor beginners

aandelen-kopen-beleggingsplan

Voordat u aandelen gaat kopen is basiskennis noodzakelijk. Maar ook specifieke kennis over het aandeel waarin u wilt beleggen. Wat is een aandeel precies? Hoe bepaalt u de waarde van het aandeel? En hoe moet u een beleggingsportefeuille opbouwen?Wat is een aandeel?

Een aandeel is een eigendomsbewijs van een bedrijf dat u kunt kopen via een online broker of via uw bank. Met een aandeel bent u eigenaar van een klein deel van dat bedrijf. Zo deelt u in de winst en hebt u stemrecht op een aandeelhoudersvergadering. Aandelen kopen doet u in de hoop dat de koers gaat stijgen. Op de lange termijn stijgen de aandelenmarkten en is het gemiddeld rendement op aandelen positief. Aandelen verkopen doet u als u uw doelstelling hebt bereikt, om winst te nemen, of als u uw portefeuille wilt aanpassen. 


Fundamentele en technische analyse

Voordat u een aandeel in een specifiek bedrijf koopt, moet u zich daar eerst grondig in verdiepen. Bij veel online brokers kunt u gebruik maken van fundamentele analyse. Hierbij gaat het om de cijfers en resultaten van een bedrijf, daarmee kunt u bijvoorbeeld de potentie en de waarde van een aandeel bepalen. Technische analyse helpt u om een trend in de koers te ontdekken, grafieken te interpreteren, bijvoorbeeld om uw koop- of verkoopmoment te bepalen. 


Hieronder een paar suggesties om te raadplegen voor aandelen kopen voor beginners: 

 • Het boek "The Intelligent Investor" van Benjamin Graham. Het boek beschrijft dat uw karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat u verdient, vooral uw gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat u veel geld verdient of juist verliest. 
 • Het boek "Common Stocks and Uncommon Profits" van Philip Fisher. Hierin staat onder andere een model met 15 punten hoe u de potentie van een aandeel kunt beoordelen. 
 • Met het boek “Beleggen voor dummy’s” kunt u snel basiskennis vergaren over beleggen. 
 • In Nederland is IEX.nl de bekendste website voor financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. U vindt hier meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen. 
 • Ten slotte is een cursus beleggen ook een mogelijkheid.Tip 3: Gespreid beleggen in aandelen

Zelf aandelen kopen betekent ook dat u het risico in uw portefeuille zelf moet bewaken. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. Wij zien het in de praktijk vaak gebeuren: beleggers die niet te veel risico willen lopen, maar ondertussen beleggen zij in slechts één aandeel of enkele bedrijven. Of zij beleggen dichtbij huis, alleen in de AEX bijvoorbeeld. Bij weinig spreiding is sprake van een enorm offensieve of speculatieve beleggingsportefeuille. Ter vergelijking: professionele vermogensbeheerders stellen een veel breder gespreide portefeuille samen. Zo is er bij een gemiddeld risicoprofiel doorgaans sprake van 50% aandelen en 50% obligaties. En de portefeuille is dan ook nog wereldwijd gespreid over doorgaans honderden bedrijven. 


Gespreid beleggen is een van de belangrijkste middelen om het risico bij beleggen te beperken. Aandelenmarkten kunnen op korte termijn flink schommelen, vooral in crisistijden kan het tijdelijke verlies fors zijn. Dit noemen we het koersrisico. U beperkt het door uw beleggingen te spreiden. Gespreid beleggen doet u door uw vermogen te verdelen over meerdere beleggingscategorieën. Maar ook door bijvoorbeeld het kopen van aandelen van verschillende bedrijven uit verschillende sectoren en verschillende landen. 


Daarnaast kunt u spreiden in de tijd, dit wordt periodiek beleggen genoemd. Het is altijd de vraag wanneer aandelen kopen het meeste oplevert. Eigenlijk niemand die dat weet. Door op verschillende (vaste) momenten te kopen middelt u de aankoopprijs en verkleint u het risico van een verkeerde markt timing. 

 


Tip 4: Waar aandelen kopen? Open een rekening bij een broker

welke aandelen kopen

Wanneer u klaar bent om te beginnen met beleggen, is de vraag: waar koop je aandelen? Dat doet u bij een online broker of bij uw bank. Dat is de plek waar aandelen kopen en verkopen mogelijk is. Belangrijk is dat u een goede broker kiest. Wat de beste broker voor u is, is afhankelijk van onder andere uw specifieke wensen, het aantal transacties dat u plaatst en de beurzen waarop u wilt handelen in aandelen. 


Er zijn veel financiële instellingen waar u terecht kunt voor beleggen. Maar het aanbod van partijen waar aandelen kopen en zelf beleggen in individuele aandelen op de beurs is een stuk beperkter. Het is verstandig om te letten op een aantal aspecten, zoals de rekeningvoorwaarden, totale kosten en mogelijkheden van het handelsplatform. Brokers vergelijken op al deze punten doet u eenvoudig op Finner. Open een beleggingsrekening bij de broker van uw keuze en u kunt direct beginnen met aandelen kopen.


 

Tip 5: Hoe koop je aandelen?

Zelf aandelen kopen doet u via een beleggingsrekening bij een broker. Bij de meeste brokers is de keuze enorm, tot wel honderden aandelen en andere beleggingsopties. Het vraagt de nodige voorbereiding voordat u aandelen koopt. Het selecteren van de producten kost doorgaans de meeste tijd. Maar je kunt daarbij je eigen wensen volgen. Je kunt zelf aandelen kopen en hebt de vrijheid te kiezen waar jij in gelooft. 


Veel online brokers bieden op hun website keuzetools aan. Denk hierbij aan analyses (fundamentele analyse en/of technische analyse), maar ook tools om aandelen te selecteren. Belangrijk hierbij is om niet te vergeten een goede spreiding te maken.      


Hoe koop je aandelen dan? U legt geld in op uw beleggingsrekening, daarmee kunt u online aandelen kopen. Op de site van de broker kiest u het aandeel dat u wilt kopen en u bepaalt hoeveel aandelen u wilt kopen. Door gebruik te maken van een limietorder bepaalt u de maximumprijs die u voor het aandeel wilt betalen. Als u dan de order plaatst en de ingestelde limietorder komt overeen met de verkoopprijs van een verkopende partij, bent u eigenaar geworden van uw eerste aandeel. Deze aandelen komen in uw portefeuille bij de broker. 


Op Finner vindt u een overzicht brokers Nederland. Bent u benieuwd wat de populairste brokers in Nederland zijn? Dat vindt u in de tabel hieronder.


BrokerAandelenIndextrackersFondsen
ABN AMROVVV
Bux ZeroVV
DegiroVVV
EasybrokerVVV
INGVVV
LynxVVV
MexemVVV
RabobankVVV
SaxobankVVV
Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement