Aandelen kopen – 5 tips om slim te beginnen

aandelen kopen

U wilt beginnen met beleggen en aandelen kopen. Als u succesvol bent kunt u profiteren van dividend en de koerswinst. Maar hoe gaat u aan de slag? Bij beleggen in aandelen loopt u tegen tal van vragen aan. Gelukkig wordt aandelen kopen voor beginnende beleggers steeds makkelijker. Met onderstaande tips en informatie over aandelen kopen helpen we u op weg en kunt u direct beginnen. 

In dit artikel vindt u de volgende tips: 

Tip 1: Aandelen kopen voor beginners

Tip 2: Gespreid beleggen in aandelen

Tip 3: Hoe koop je aandelen?

Tip 4: Waar aandelen kopen? – Banken

Tip 5: Waar aandelen kopen? – Online brokers

Tip 1: Aandelen kopen voor beginners

Voordat u aandelen gaat kopen is basiskennis noodzakelijk. Maar ook specifieke kennis over het aandeel waarin u wilt beleggen. Wat is een aandeel precies? Hoe bepaalt u de waarde van het aandeel? En hoe moet u een beleggingsportefeuille opbouwen?

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een eigendomsbewijs van een bedrijf dat u kunt kopen via een online broker of via uw bank. Met een aandeel bent u eigenaar van een klein deel van dat bedrijf. Zo deelt u in de winst en hebt u stemrecht op een aandeelhoudersvergadering. Aandelen kopen doet u in de hoop dat de koers gaat stijgen. Op de lange termijn stijgen de aandelenmarkten en is het gemiddeld rendement op aandelen positief. Aandelen verkopen doet u als u uw doelstelling hebt bereikt, om winst te nemen, of als u uw portefeuille wilt aanpassen. 

Fundamentele en technische analyse

Voordat u een aandeel in een specifiek bedrijf koopt, moet u zich daar eerst grondig in verdiepen. Bij veel online brokers kunt u gebruik maken van fundamentele analyse. Hierbij gaat het om de cijfers en resultaten van een bedrijf, daarmee kunt u bijvoorbeeld de potentie en de waarde van een aandeel bepalen. Technische analyse helpt u om een trend in de koers te ontdekken, grafieken te interpreteren, bijvoorbeeld om uw koop- of verkoopmoment te bepalen. 

Hieronder een paar suggesties om te raadplegen: 

  • Het boek “The Intelligent Investor” van Benjamin Graham. Het boek beschrijft dat uw karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat u verdient, vooral uw gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat u veel geld verdient of juist verliest. 
  • Het boek “Common Stocks and Uncommon Profits” van Philip Fisher. Hierin staat onder andere een model met 15 punten hoe u de potentie van een aandeel kunt beoordelen. 
  • Met het boek “Beleggen voor dummy’s” kunt u snel basiskennis vergaren over beleggen. 
  • In Nederland is IEX.nl de bekendste website voor financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. U vindt hier meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen. 
  • Ten slotte is een cursus beleggen ook een mogelijkheid.

Tip 2: Gespreid beleggen in aandelen

Zelf aandelen kopen betekent ook dat u het risico in uw portefeuille zelf moet bewaken. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. Wij zien het in de praktijk vaak gebeuren: beleggers die niet te veel risico willen lopen, maar ondertussen beleggen zij in slechts één aandeel of enkele bedrijven. Of zij beleggen dichtbij huis, alleen in de AEX bijvoorbeeld. Bij weinig spreiding is sprake van een enorm offensieve of speculatieve beleggingsportefeuille. Ter vergelijking: professionele vermogensbeheerders stellen een veel breder gespreide portefeuille samen. Zo is er bij een gemiddeld risicoprofiel doorgaans sprake van 50% aandelen en 50% obligaties. En de portefeuille is dan ook nog wereldwijd gespreid over doorgaans honderden bedrijven. 

Gespreid beleggen is een van de belangrijkste middelen om het risico bij beleggen te beperken. Aandelenmarkten kunnen op korte termijn flink schommelen, vooral in crisistijden kan het tijdelijke verlies fors zijn. Dit noemen we het koersrisico. U beperkt het door uw beleggingen te spreiden. Gespreid beleggen doet u door uw vermogen te verdelen over meerdere beleggingscategorieën. Maar ook door bijvoorbeeld het kopen van aandelen van verschillende bedrijven uit verschillende sectoren en verschillende landen. 

Daarnaast kunt u spreiden in de tijd, dit wordt periodiek beleggen genoemd. Het is altijd de vraag wanneer aandelen kopen het meeste oplevert. Eigenlijk niemand die dat weet. Door op verschillende (vaste) momenten te kopen middelt u de aankoopprijs en verkleint u het risico van een verkeerde markt timing. 

Tip 3: Hoe koop je aandelen?

Beleggen in aandelen doet u via een beleggingsrekening van een broker. Bij de meeste brokers kunt u kiezen uit wel honderden aandelen. Het vraagt daarom de nodige voorbereiding voordat u aandelen koopt. Het selecteren van de producten kost doorgaans de meeste tijd. 

Veel online brokers bieden analysemogelijkheden aan om uw beleggingskeuzes op te baseren. Denk hierbij aan fundamentele en technische analyse, maar ook keuzetools om aandelen te selecteren. Belangrijk om te realiseren is dat de broker wel informatie verschaft, maar geen persoonlijk advies geeft. U bent dus zelf verantwoordelijk, maar daardoor heeft u wel alle vrijheid om aandelen te kopen waar u in gelooft. 

Hoe koop ik aandelen? U legt geld in op uw beleggingsrekening, u kiest het aandeel dat u wilt kopen en u bepaalt hoeveel aandelen u wilt kopen. Door gebruik te maken van een limietorder bepaalt u de maximumprijs die u voor het aandeel wilt betalen. Als u dan de order plaatst en de ingestelde limietorder komt overeen met de verkoopprijs van een verkopende partij, bent u eigenaar geworden van uw eerste aandeel. Deze aandelen komen in uw portefeuille bij de broker. Bekijk hier in meer detail hoe u een transactie uitvoert

Tip 4: Waar aandelen kopen? – Banken

Wanneer u klaar bent om te beginnen met beleggen, is de vraag: waar koop je aandelen? Dat doet u bij een online broker of bij uw bank. Wat de beste broker voor u is, is afhankelijk van onder andere uw specifieke wensen, het aantal transacties dat u plaatst en de beurzen waarop u wilt handelen in aandelen. 

Wie wil starten met aandelen kopen, kan doorgaans goed terecht bij één van de grootbanken: ABN AMRO, ING of Rabobank. Hun productaanbod is meestal ruim voldoende voor beginners. Zo kunt u daar beleggen in aandelen op de grootste Europese en Amerikaanse beurzen. Meestal wordt er niet veel extra tooling geboden, maar daardoor blijft het wel overzichtelijk. Ook vallen de kosten voor een simpele aandelen- of fondsenportefeuille meestal mee. 

BankAandelenIndextrackersFondsen
ABN AMROVVVMEER INFO
INGVVVMEER INFO
RabobankVVVMEER INFO

Tip 5: Waar aandelen kopen? – Brokers

Wellicht bieden de banken niet het productaanbod of de analysemogelijkheden die u zoekt, of wilt u liever verder kijken dan alleen de grootbanken. In dat geval is er voldoende aanbod van online brokers waar u ook in aandelen kunt beleggen. 

Degiro en Saxo Bank zijn al jaren bekende en veel gekozen brokers. Easybroker, Lynx en Mexem kunnen een goed alternatief zijn voor meer ervaren beleggers. Hun handelsmogelijkheden- en platform zijn namelijk het meest uitgebreid, maar daardoor wel complexer. Wie het graag wat laagdrempeliger houdt kan terecht bij Bux Zero of Trade Republic. Beleggen gaat dan uitsluitend via een gebruiksvriendelijke app, gericht op jonge beleggers. 

BrokerAandelenIndextrackersFondsen
Bux ZeroVVMEER INFO
DegiroVVVMEER INFO
EasybrokerVVVMEER INFO
LynxVVVMEER INFO
MexemVVVMEER INFO
Saxo BankVVVMEER INFO
Trade RepublicVVVMEER INFO

Naast bovengenoemde zaken dient u bij het kiezen van een bank of broker ook op een aantal andere aspecten te letten. Zoals de rekeningvoorwaarden en totale kosten. Brokers vergelijken op al deze punten doet u eenvoudig op Finner. Open een beleggingsrekening bij de broker van uw keuze en u kunt direct beginnen! Bekijk een overzicht van alle brokers in Nederland.