Aandelen kopen - 5 handige tips

Het kopen van aandelen. Het klinkt heel eenvoudig, maar hoe pakt u dit aan? Waarom is de ene belegger succesvoller dan de andere? Waar moet u op letten bij het kopen van aandelen? Finner zet 5 tips voor u op een rij om aandelen kopen tot een succes te maken.

 


1. Het proces van aandelen kopen

Voordat u aandelen gaat kopen is basiskennis noodzakelijk. Wat is een aandeel?  Welke methoden zijn er om aandelen te beoordelen? In onderstaand overzicht vindt u een overzicht van een aantal goede boeken en websites om u snel de benodigde kennis eigen te maken.The Intelligent Investor van Benjamin Graham. Volgens Warren Buffet, de meest succesvolle belegger ooit, is dit hêt boek dat u gelezen moet hebben om te kunnen beleggen.  Het boek leert dat uw karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat u verdient, vooral uw gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat u veel geld verdient of juist verliest. klik hier voor een gratis pdf-versie van het boek.Common Stocks and Uncommon Profits van Philip Fisher. Morningstar noemt hem een van de beste investeerders ooit. Fishers beschrijft onder andere een 15 punten model hoe u de potentie van een aandeel kan beoordelen. De website van Yahoo Finance is een van de meest uitgebreide websites met wereldwijde financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. Veel van de informatie kunt u gratis gebruiken. In Nederland zijn de bekendste websites voor beleggen IEX en belegger.nl. U vindt hier meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen en verschillende analyses van bekende beleggers in Nederland.

 


2. Weet welke aandelen u koopt

Beleg in producten en bedrijven die u begrijpt. Een wijze les van Warren Buffet is; “after you think, then think again”. Hij stelt dat wanneer het hem niet lukt om op een stuk papier verschillende redenen op te schrijven om het aandeel te kopen, hij het aandeel niet koopt.

 


3. Tip: Oefen met aandelen kopen! (dat kost geen geld als u het slim doet)

Oefen eerst met aandelen kopen. Dit kunt u doen door fictief de aandelen te kopen waarin u graag zou willen investeren. Sommige brokers bieden een demo-account aan waardoor u eenvoudig realtime kunt leren beleggen. Gebruik de filter ‘demo account’ bij stap 3 om deze brokers te vinden. U kunt ook zelf fictief beleggen, leg dit dan vast op papier of bijvoorbeeld in Excel. Houd de volgende data bij; de datum van je transacties, prijs van de aandelen, het aantal aandelen, uw winst of verlies, brokerkosten en belasting op eventuele dividenden. Het kan ook erg handig zijn om de redenatie van uw aan- en verkoopbeslissingen vast te leggen. 

Houd uw resultaten bij voor bijvoorbeeld een jaar of langer en vergelijk uw resultaten met een relevante marktindex zoals bijvoorbeeld de AEX, MSCI-world of S&P 500. Begin met echt geld te beleggen wanneer u zich comfortabel voelt bij uw handelsvaardigheden. 


 

4. Zorg voor voldoende buffers

Aandelen kopen is het meest verstandig wanneer u een vaste baan hebt en een spaarrekening waarmee u uzelf 6-12 maanden in levensonderhoud kunt voorzien. Mocht u bijvoorbeeld onverhoopt uw baan verliezen dan hebt u voldoende geld achter de hand en hoeft u geen aanspraak te doen op uw aandelen.5. Open een rekening bij de beste (online) broker

Wanneer u er klaar voor bent om aandelen te kopen wilt u een goede broker hebben, maar hoe kiest u die? De allerlaagste kosten? De meest uitgebreide handelsmogelijkheden? De beste broker is onder andere afhankelijk van uw specifieke wensen, het aantal transacties dat u plaatst en de beurzen waarop u handelt. Vergelijk alle brokers, vul de vergelijker in en maak van aandelen kopen een succes met onze tips.Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement