Beleggen in groenfondsen

Groen beleggen in groenfondsen

Groen beleggen is niet hetzelfde als duurzaam beleggen. Beide zijn duurzaam, maar alleen via groen beleggen heeft u fiscale voordelen. Groen beleggen doet u via zogenaamde groenfondsen. Groenfondsen zijn beleggingsfondsen die alleen investeren in duurzame projecten, zoals windmolenparken of zonnepaneelprojecten, met een groenverklaring van de overheid. U leest het in dit artikel.

Eerst meer lezen over duurzaam beleggen

Highlights van dit artikel:

Wat zijn groene beleggingen?

Welke groenfondsen zijn er?

Wat is het fiscale voordeel van groene beleggingen?

Wat is het rendement van groenfondsen?

Groen sparen vergelijken

Is groen beleggen interessant?

Wat zijn groene beleggingen?

Bij duurzaam beleggen houdt u bewust rekening met de gevolgen van uw investering voor mens en milieu (Wikipedia). Bijna elke vermogensbeheerder biedt wel een duurzame strategie aan, of brokers bieden duurzame fondsen aan. Niet alle duurzame fondsen zijn echter ook groenfondsen. 

Wat zijn groenfondsen dan? Groenfondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in duurzame projecten met een keurmerk van de Nederlandse overheid. Groenfondsen beleggen alleen in projecten die officieel gekwalificeerd zijn als groene belegging. Het groenfonds kan tegen lagere rente duurzame projecten financieren en u doet aan groen beleggen met belastingvoordeel. Er zijn helaas weinig groenfondsen beschikbaar.

Welke groenfondsen zijn er?

Diverse banken en andere aanbieders bieden een officieel groenfonds aan. Deze zijn echter niet altijd open voor beleggers. De belastingdienst verwijst naar dit overzicht van alle vrijgestelde groenfondsen die aan alle criteria voldoen. Hieronder een overzicht van de actieve aanbieders om groen te beleggen met fiscale voordelen.

Groenfondsen 2022

Van de 18 geregistreerde groenfondsen staan er per 1-1-2022 nog maar 2 open. Wilt u groen beleggen dan kan dat bij de volgende groenfondsen:  

aanbiederkostenrendementrisico
Triodos Groenfonds nv0,48% servicekosten
0,98% fondskosten
0,4% aan- en verkoopkosten
(0,2% bij maandelijkse inleg)
2020: 0,8%
2019: 3,3%
2018: 0,3%
3 van 7
Meewind Regionaal Duurzaam 11,7% fondskosten
3% instapvergoeding
€25,- uitstapvergoeding
2020: 1,45%
2019: 3,72%
2018: 3,41%
3 van 7

Groenfonds Meewind Regionaal Duurzaam investeert in ruim 35 duurzame projecten. Het fonds focust op de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van lokale duurzame energieprojecten. De inleg is vanaf €1.000 en het fonds is slechts 4x per jaar verhandelbaar (omdat het niet beursgenoteerd is).

Het Triodos Groenfonds belegt in nog meer projecten, meer dan 300 op het gebied van duurzame energie, biologische landbouw, natuurontwikkeling en duurzaam bouwen. Minimaal 70% van uw belegd vermogen gaat naar erkende groene projecten, maar ook de rest van het fondsvermogen wordt duurzaam geïnvesteerd. De inleg start vanaf €25,- maandelijks of vanaf €100,- eenmalig. 

Gesloten groenfondsen 2022

Erkende groenfondsen staan niet altijd open voor inleg, omdat de bestemming van het kapitaal aan strikte voorwaarden is gebonden. Als er beperkt duurzame projecten beschikbaar zijn om in te investeren, dan sluit de inschrijving voor deze fondsen. Onderstaande fondsen zijn op moment van schrijven gesloten voor inleg.

aanbiederbeleggingsbeleidoverige kenmerken
ASN Groenprojectenfonds>70% in onderhandse leningen en aandelen in aangewezen groenprojecten, zoals wind- en zonne-energie projecten en projecten die het energieverbruik verminderenInleg > €20
Ecowoningenfonds (Credit linked beheer)Huurwoningprojecten met groenverklaringParticipatie >€5000
Groenwoningen Fonds (Credit linked beheer)Huurwoningprojecten met groenverklaringParticipatie >€5400
Stichting Nationaal GroenfondsDiverse fondsen vallen onder het Nationaal Groenfonds:
– Investeringsfonds Duurzame
– Waterninnovatiefonds
– Klimaatfonds voor de landbouw
– Visserij Investeringsfonds Nederland
– Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties
Geeft momenteel geen nieuwe aandelen of participaties uit

Wat is het fiscale voordeel van groene beleggingen?

Beleggen in groenfondsen is een bewuste keuze. U draagt bij aan het milieu of een sociaal doel. Maar er is ook een fiscale prikkel voor groen beleggen. De fiscus biedt bepaalde vrijstellingen. Wat zijn de fiscale voordelen van groenfondsen? Dat zijn er twee:

  • extra heffingsvrij vermogen in box 3
  • extra heffingskorting groene beleggingen

In 2022 is er een extra heffingsvrij vermogen in box 3 van €61.215, of het dubbele bij fiscale partners. U betaalt over dit bedrag dus geen vermogensrendementsheffing. Hieronder een overzicht van de vrijstelling groene beleggingen per jaar.

Extra vrijstelling groene beleggingen 2023

JaarHeffingvrij vermogen
(zonder fiscale partner)
Heffingvrij vermogen
(met fiscale partner)
2024€ 57.000€ 114.000
2023€ 57.000€ 114.000
2022€ 61.215€ 122.430
2021€ 60.429€ 120.858
2020€ 59.477€ 118.954
Bron: Belastingdienst

Behalve de extra vrijstelling biedt de fiscus ook extra heffingskorting. Deze heffingskorting groene beleggingen bedraagt 0,7% over het ingelegde bedrag. Het belastingvoordeel geldt wanneer u de aandelen in bezit hebt op 1 januari van het jaar waarover aangifte wordt gedaan. Het groene beleggingen belastingvoordeel hangt af van de individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Nadelen fiscaal aantrekkelijk groen beleggen

  • Beleggen gaat gepaard met risico’s. De waarde van uw groene beleggingen kan schommelen en u kunt uw inleg verliezen. Beleg daarom met geld dat u voor langere tijd kunt missen. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. 
  • Het is niet zeker dat de vrijstelling voor groen beleggen blijvend is. Mocht het fiscale voordeel vervallen, dan kan dat leiden tot een verkoopgolf met dalende koersen van de groenfondsen tot gevolg.
  • Helaas zijn er maar enkele groenfondsen die voor de fiscale voordelen in aanmerking komen. Daarbij moet u wel op de kosten letten. Sommige groenfondsen rekenen hoge kosten, die het fiscale voordeel tenietdoen. Vergelijk groenfondsen daarom altijd op kosten en rendement. 
  • Een ander nadeel is dat het niet altijd mogelijk is in deze fondsen te beleggen. Zij zijn regelmatig tijdelijk gesloten voor nieuwe deelnemers of extra inleg. Dit in tegenstelling tot gewone duurzame fondsen, waar u regelmatig in- en uit kunt stappen.

Wat is het rendement van groenfondsen?

Rendement en risico gaan hand in hand. Het gemiddelde risico bij groenfondsen is relatief laag. Het risico van het Triodos Groenfonds bijvoorbeeld scoort 3 op de risicometer en het gemiddelde rendement bedraagt 1,32% per jaar over de afgelopen 5 jaar (per 31-12-21). Het groenfonds Regionaal Duurzaam rekent met een historisch rendement over 5 jaar van 2,73%. Dat zijn geen hoge rendementen. 

Naast het fondsrendement speelt ook een fiscaal voordeel een rol. Dit betreft een vrijstelling box 3 van 0,59% tot 1,76% (afhankelijk van het vermogen). Daarbovenop komt een heffingskorting van 0,7%. Het gecombineerde belastingvoordeel bedraagt 1,29% tot 2,46%. 

Rendement groenfondsen (per 31-12-2021)

5 jaarBelastingvoordeel*Totale rendement
Triodos Groenfonds1,32%2,05%3,37%
Regionaal Duurzaam2,73%2,05%4,78%
* Uitgaande van een vrijstelling in box 3 van 1,35% en heffingskorting van 0,7%

Beleggen in groenfondsen kent gemiddeld een lager risicoprofiel. Maar het rendement ligt daarom ook gemiddeld lager, zelfs met de fiscale voordelen erbij. Verder zijn groenfondsen schaars en niet altijd open voor inleg. Dat maakt dat de keuze voor een vermogensbeheerder met een groene beleggingsstrategie, of voor duurzame ETF’s, eenvoudiger is en vaak ook meer rendement oplevert.

Groen sparen vergelijken

Groensparen is bedoeld voor particulieren. Het kan bij een bank met een groenfonds, zoals ABN Amro, Rabobank of ING. Via duurzaam en groen sparen draagt u bij aan een duurzame wereld. Het spaartegoed op uw groene spaarrekening wordt aangemerkt als een groene belegging zolang de bank als groenfonds is aangewezen door de fiscus. Minimaal 70% van uw spaargeld wordt dan gebruikt om te investeren in groene projecten met een keurmerk. Groensparen is niet altijd mogelijk vanwege de beperkte vraag naar groene financiering bij de banken. Uw groene spaargeld valt onder een apart garantiestelsel, naast het depositogarantiestelsel voor uw gewone spaarrekening. Groene spaarrekeningen en deposito’s zijn beschermd tot €100.000 (naast de €100.000 voor normale spaartegoeden). 

Groen sparen oplossingen 2022

aanbiederkostenrenteoverige kenmerken
ABN Amro Groenbank – Groen Spaar Depositogratis-1,00%Momenteel geopend
Looptijd 1 jaar
Eenmalige inleg minimaal €25.000
ING Groenbank – Groen spaardepositogratis0%Momenteel gesloten
Looptijd 5 jaar
Eenmalige inleg van €5000 tot €25.000
Rabo Groensparengratis-0,5% vast voor 1 jaar. Daarna variabel.Momenteel geopend
Looptijd 1 jaar
Inleg periodiek mogelijk, maximaal €122.430
Inleg na 1 jaar vrij opneembaar
Rabo Groen DepositoEenmalig €50
Beheerkosten €200 per jaar
0%Momenteel gesloten
Looptijd 1 jaar
Inleg €20.000 tot €29.738
Inschrijving via tranches

Bij ABN Amro Groen Spaar Deposito bedraagt de rente -1%. Ondanks de negatieve rente, kunt u mogelijk nog steeds een positief netto rendement op het Groen Spaar Deposito behalen. Beleggen met belastingvoordeel is afhankelijk van uw situatie.

Valt uw vermogen onder de vrijstelling, dan levert groensparen in principe geen voordeel op. Voor spaarders met meer dan €50.650 (2022) bedraagt dit voordeel minimaal 1,26% en dat kan oplopen tot 2,41% (afhankelijk van het vermogen). Dit bestaat uit de besparing op de vermogensrendementsheffing 2022 van 0,56% tot 1,71% en een heffingskorting van 0,7%. En dat bedrag eventueel vermindert met de negatieve rente. 

Wilt u groen sparen vergelijken? Bekijk dan de websites van de groen sparen aanbieders. Kunt u uw geld langer missen en wilt u een hoger rendement? Kies dan voor beleggen en laat u bijstaan door Finner. 

Is groen beleggen interessant?

De keuze voor groene beleggingen is ideëel en kan ook praktisch zijn, vanwege het fiscale voordeel. Er zijn helaas weinig groene projecten voor fondsmanagers om in te investeren. Als gevolg hiervan is er maar een beperkt aantal groenfondsen open. Wees er dus snel bij als u kiest voor groen beleggen. Maar verwacht geen gouden bergen. Als u het hoogste rendement zoekt dan kunt u beter niet groen beleggen, de rendementen vallen tegen. Bij duurzaam beleggen is meer perspectief op rendement en zijn meer aanbieders beschikbaar. Duurzame vermogensbeheerders vergelijken kunt u via Finner. Belegt u liever zelf in fondsen of duurzame ETF’s, dan kunt u zich laten informeren via de VEB.