Brokers
- Starten
- Strategie
- Rendement en kosten
- Hulp bij keuze
Wat is de beste broker? Een vraag die bij veel particuliere beleggers leeft, maar het antwoord verschilt per belegger. Er zijn veel brokers in Nederland en de onderlinge verschillen zijn groot. Het wordt de belegger nog moeilijker gemaakt doordat brokers regelmatig hun aanbod en kosten wijzigen. Hoe vindt u in deze overvloed van informatie de beste beleggingsrekening? In dit artikel geven we u 5 tips bij de zoektocht naar uw beste broker.
In dit artikel:
Tip 1: Kijk kritisch naar gratis en goedkoop beleggen
Tip 2: Vergeet de overige kosten niet
Tip 3: Bekijk de mogelijkheden van de online broker
Tip 4: Welke handelsmogelijkheden heeft u nodig?
Tip 5: Beoordeel de voorwaarden
Uit welke brokers en banken kun je kiezen?
Beste broker voor de beginnende belegger
Wat u moet weten over buitenlandse brokers
5 tips bij het kiezen van de beste broker van Nederland
Waar moet u op letten bij het zoeken naar de beste beleggingsrekening? Wij raden aan om de zoektocht in stappen in te delen en een aantal zaken op een rijtje te zetten. Hieronder de 5 tips:
Tip 1: Kijk kritisch naar gratis en goedkoop beleggen
Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe actief u wilt handelen en in welke producten. De transacties die u doet bepalen namelijk uw transactiekosten. De afgelopen jaren werd beleggen voor actieve beleggers steeds goedkoper doordat transactiekosten omlaag gingen. Toch zijn lage tarieven op transacties niet altijd goed nieuws; de meeste brokers brengen namelijk ook een service fee in rekening. Deze kostenpost betaalt u altijd en is in sommige gevallen groter dan de transactiekosten. Daarnaast verschillen de transactiekosten per beurs. Zo zijn aandelentransacties op buitenlandse beurzen doorgaans duurder dan wanneer u een Nederlands aandeel koopt.
In de vergelijking van brokers worden alle kosten berekend op basis van uw handelsprofiel. Zo krijgt u snel inzicht in bij welke broker u lage kosten betaalt.
Bij het vergelijken van kosten is een waarschuwing op zijn plaats. Goedkope brokers adverteren graag met lage kosten of zelfs gratis beleggen. Dit kan een vertekend beeld geven. Zo vonden we in ons onderzoek naar gratis beleggen dat sommige brokers hun kosten versleutelen in fondskosten en indirecte transactiekosten. Voordat u start met het openen van een rekening is het daarom goed om u te verdiepen in het verdienmodel van de broker. Beleggen is nooit gratis!
Tip 2: Vergeet de overige kosten niet
Baseer uw keuze niet alleen op de transactiekosten en bewaarloon. Het loont ook om kritisch naar de overige kosten te kijken. De partijen met de laagste transactiekosten zijn namelijk niet altijd werkelijk de goedkoopste brokers. Wanneer u op buitenlandse beurzen belegt kunnen de valutakosten groter worden dan de transactiekosten. Ook zijn er partijen die u inactiviteitskosten in rekening brengen als u geen transacties doet. Ten slotte kunt u bij overige kosten denken aan: kosten op dividenduitkering, kosten bij uitoefening van opties en kosten voor overboekingen. Deze kosten variëren per partij en bepalen mede wie voor u de beste broker is.
Afbeelding: Deze kostenberekening is gebaseerd op een inleg van 25.000 euro en gemiddeld handelsprofiel, gebaseerd op een paar aandelentransacties per kwartaal. Het gemiddelde kostenpercentage over alle brokers komt dan uit op 0,73%.
Tip 3: Bekijk de mogelijkheden van de online broker
Het handelsplatform van de broker is een belangrijk aspect bij uw keuze. Hier plaatst u uw orders, vindt u de financiële informatie en doet u analyses. De meeste brokers bieden de mogelijkheid tot fundamentele en technische analyse. Veel brokers bieden ook educatie, wat zeker bij het beginnen met beleggen meerwaarde kan bieden. Hoe belangrijk is dit voor u? Sommige brokers bieden keuzetools waarmee u makkelijker een keuze maakt uit het ruime aanbod van producten. Hoe belangrijk is gebruiksvriendelijke software?
Finner beschreef uitgebreid de analysemogelijkheden in een professionele review van iedere broker. Deze vindt u in de vergelijking van brokers. Als u een beeld heeft van welke tools u nodig heeft is het makkelijker om de beste broker te vinden.
Tip 4: Welke handelsmogelijkheden heeft u nodig?
In welke producten gaat u online beleggen? Belegt u in een selectie van Nederlandse aandelen en fondsen, dan kunt u bij vrijwel alle brokers wel terecht. Maar wanneer u wilt beleggen in opties of op buitenlandse beurzen wordt het beschikbare aanbod beperkter. Als u weet welke producten en beurzen u nodig heeft dan kunt u de online broker daar gerichter op kiezen.
Tip 5: Beoordeel de voorwaarden
In de algemene voorwaarden en kleine letters van sommige brokers kunnen vervelende clausules staan. Buitenlandse brokers staan bijvoorbeeld vaak niet onder AFM-toezicht. Deze brokers voldoen niet altijd aan Nederlandse wet- en regelgeving. Ook staan dergelijke partijen vaak niet ingeschreven bij het klachteninstituut KIFID. Dit leidt tot problemen wanneer u een conflict heeft met de broker.
Een ander voorbeeld is dat sommige brokers uw effecten mogen uitlenen (securities lending). Goedkope brokers met lage tarieven voor beleggen grijpen de mogelijkheid tot securities lending aan om de verdiensten te verhogen. Hierbij loopt u een extra risico. Andere brokers rekenen weer kosten als u effecten wilt overboeken naar een andere partij, rekenen aanvullende kosten voor de uitbetaling van uw dividenden, of vereisen een minimale inleg.
Wij controleren de belangrijkste rekeningvoorwaarden van alle brokers. Deze kunt u eenvoudig terugvinden in de vergelijking op Finner.nl.
Beste broker Nederland 2024
Regelmatig wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar de beste broker. Zo doet Finner regelmatig onderzoek. Deze onderzoeken kunnen houvast bieden in uw eigen zoektocht naar een geschikte broker. Wel geldt dat voor deze onderzoeken altijd uit wordt gegaan van de wensen en een profiel van een bepaald type voorbeeldbelegger. De wensen van een beginnende belegger zijn anders dan die van een ervaren actieve belegger. De partij die verkozen is tot beste broker hoeft dus niet voor u ook de beste te zijn. Finner kijkt hiervoor naar individuele doelstellingen, de situatie en de wensen van de klant.
Uit welke brokers en banken kun je kiezen?
Als u zelf wilt beleggen dan kunt u terecht bij één van de grootbanken. Met ABN AMRO Zelf Beleggen Basis, ING Zelf Beleggen en Rabobank Zelf Beleggen worden laagdrempelige dienstverleningen geboden. Bent u op zoek naar een gespecialiseerde broker dan kunt u denken aan Degiro, Lynx of Saxo Bank. Hier is het aanbod van analyse- en handelsmogelijkheden ruimer en mogelijk tegen lagere kosten!
Beste broker voor de beginnende belegger
Als beginnende belegger heeft u baat bij gebruiksvriendelijke software, educatie en tools om beleggingskeuzes op te baseren. Soms behoren gratis demo accounts ook tot de mogelijkheden. Hiermee kunt u oefenen met beleggen in aandelen. Wanneer u immers direct start met echt geld beleggen brengt dat risico met zich mee. Daarnaast is het als kleine belegger met een beperkt inlegbedrag extra belangrijk om ook te letten op lage tarieven.
Wat u moet weten over buitenlandse brokers
Op de Nederlandse markt zijn ook een aantal buitenlandse brokers actief. Dit zijn partijen die juridisch gezien in een ander land gevestigd zijn. Als u in zee wilt met een buitenlandse broker dan zijn er een aantal punten waarop u moet letten. Als u met een buitenlandse broker in zee wilt gaan, check dan in elk geval deze punten:
1.Bezit de partij een AFM-vergunning?
Een partij die werkt met een Nederlandse vergunning, valt ook onder het toezicht van de AFM. Buitenlandse brokers werken vaak met een vergunning van een ander land. Met een Europees paspoort krijgen zij toegang tot andere Europese landen. Dit betekent dat een buitenlandse aanbieder functioneert onder ander toezicht met vaak ook andere regelgeving. De AFM constateerde reeds dat een aantal van deze aanbieders de geldende Europese regels onvoldoende naleeft. Wij raden beleggers daarom aan kritisch te zijn met zulke partijen.
2.Is het kernassortiment CFD’s? Laat u niet verleiden!
Veel buitenlandse partijen zijn actief in cfd’s, of andere risicovolle en speculatieve producten. Dit zijn beleggingsproducten waarmee beleggers speculeren op korte termijn koersbewegingen. Door de forse hefboomwerking kunnen beleggers grote verliezen lijden. Vanwege de hoge risico’s zijn deze producten minder geschikt voor particuliere beleggers en ongeschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Toch proberen brokers u te verleiden om in deze producten te beleggen. Hier zijn namelijk hun verdiensten het grootst. Gratis aandelenhandel wordt door meerdere partijen als lokkertje ingezet om u te overtuigen van de potentie van beleggen in de cfd’s. Uit onderzoek blijkt helaas dat bijna 90% van de particuliere beleggers grote verliezen leidt door te beleggen in cfd’s. Onze toezichthouder AFM is daarom kritisch over cfd’s en overweegt een reclameverbod in te voeren voor deze producten met een hefboom hoger dan tien. Trading212 biedt cfd’s aan met hefbomen tot
3.Is er een Nederlandse vestiging en klantenservice?
De klantenservice en het beheer van de website van buitenlandse partijen bevinden zich mogelijk niet in Nederland. Dit maakt informatievoorziening en service vaak gebrekkig. Hierdoor kunnen deze partijen hun klanten minder goed bedienen dan u gewend bent van Nederlandse partijen. Daarnaast is het moeilijker om bij een geschil uw weg te vinden. Vaak is een buitenlandse partij niet aangesloten bij het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.
Beste broker kiezen
Online brokers vergelijken doet u eenvoudig via Finner.nl. Hier vindt u een compleet overzicht van alle brokers in Nederland. Een geschikte broker gevonden? Klik dan door naar de partij van uw keuze en open direct een gratis rekening:
Vergelijk alle brokers van Nederland
Ook interessant:
Beginnen met aandelen kopen? 5 Tips