Wat is de prijs van gratis beleggen?

gratis beleggen

Bestaat gratis beleggen, of betaalt u als belegger daar toch een prijs voor? Een broker moet nu eenmaal ook inkomsten genereren om te blijven bestaan. Toch zijn er partijen in de markt die adverteren met gratis beleggen of beleggen zonder transactiekosten. 


in dit artikel:



"Gratis" beleggen - Hoe werkt het?

Als een broker zegt dat u gratis kunt beleggen dan wil nog niet zeggen dat het er geen kosten zijn. Meestal verkrijgt de broker dan zijn inkomsten op een andere manier, bijvoorbeeld:

  • Uit de producten, zoals fondskosten bij fondsen of rentekosten bij CFD’s en turbo’s. 
  • Door transacties door te verkopen aan een derde partij, wat de vraag oproept of u als klant de beste uitvoering krijgt op uw orders. 
  • Slechts een deel van het aanbod is gratis, voor handelen in andere producten worden wel kosten in rekening gebracht. 


De tendens is dat de directe transactiekosten (commissies) steeds lager worden of zelfs verdwijnen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat beleggen echt goedkoper wordt. Kosten verschuiven op deze manier naar de achterkant. Met het aanbieden van “gratis” beleggen worden de verdienmodellen van financiële dienstverleners weer minder transparant. Dit staat haaks op de roep om betere transparantie in de financiële sector en ook op gespannen voet met regelgeving zoals het provisieverbod en MIFID II. 


Veel partijen die gratis beleggen aanbieden vallen buiten het relatief strenge Nederlandse toezicht van de AFM en hebben geen Kifid-registratie. Zij hebben dan in het buitenland een vergunning in combinatie met een Europees paspoort. Op die manier kan de relatief strenge Nederlandse wetgeving worden ontweken. In Nederland is er namelijk wel degelijk een provisieverbod en is het doorverkopen van orders verboden. Met name bij aanbieders zonder AFM vergunning moet u dus extra alert zijn. Anders betaalt u alsnog de prijs voor “gratis” handel.


Aanbieders van gratis beleggen

Deze partijen bieden "gratis" zelf beleggen aan: 


PartijVerdienmodel
Bux ZeroTransactiekosten hangen af van het ordertype. Bij een zero order worden transacties gebundeld. Bux kan uw effecten uitlenen. Orders worden niet verwerkt op reguliere beurzen zoals Euronext, dat kan leiden tot hogere bied-laatspreads.
DeGiroDegiro rekent op sommige transacties, zoals Amerikaanse aandelen en ETF’s binnen de kernselectie, geen commissie. Maar er kunnen dan wel valuta-, connectiviteits- of handelingkosten van toepassing zijn. DeGiro leent standaard effecten uit.
e ToroGeen transactiekosten, maar er zijn wel andere kosten. eToro is een CFD-broker, die kosten rekent voor stortingen en opnames. eToro verdient aan spreadkosten, inactiviteitskosten en valutakosten. Geldstortingen zijn niet gratis, opnames en stortingen worden uitgevoerd in dollars. Securities lending is een extra inkomstenbron voor de broker.
FlatexOntvangt in Duitsland wel provisie voor het verkopen van financiële producten. Daarnaast verdient de broker aan het doorverkopen van transacties.
iDealingGeen transactiekosten, maar kosten worden in rekening gebracht voor vrijwel alle andere diensten, zoals analyses, realtimekoersen, dividenduitkering.
Scalable CapitalGeen of lage transactiekosten voor handel in aandelen, ETF’s, crypto en derivaten. Inkomsten komen uit het doorverkopen van orders en uit retourprovisies. Voor Nederlandse brokers is dit verboden, maar voor Duitse niet.
Trade RepublicEen neo-broker die zeer lage transactiekosten rekent doordat het de orders van klanten doorverkoopt (payment for order flow). Trade Republic staat onder Duits toezicht. In Duitsland is dit wel toegestaan.


De voordelen van gratis beleggen

Toch kan er ook een voordeel zijn. Bij reguliere brokers zorgt het vaste minimumtarief op transacties voor relatief hoge transactiekosten. Zeker voor de kleine beleggers kan gratis effectenhandel onderaan de streep dus kostenbesparingen opleveren. Om van dit mogelijke kostenvoordeel te profiteren, is dan wel deskundigheid vereist. Over waarin wel en niet te beleggen, en hoe te beleggen.


Daarnaast profiteert een belegger alleen als hij het kostenvoordeel niet gelijk weer verspeeld aan andere kosten. Valutakosten worden bijvoorbeeld vaak vergeten. Koopt u een aandeel dat genoteerd staat in dollars? Dan zijn de kosten van de valutaconversie vaak nog hoger dan die van de transactie. Belegt u naast de gratis aandelen ook in CFD’s? Dan kunnen de kosten en de risico’s ook flink oplopen.

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement