Asset allocatie - een cruciaal beleggingsinstrument

Deel dit artikel
asset allocatie

De asset allocatie is een belangrijk instrument van vermogensbeheerders om risico en rendement met elkaar in balans te brengen. Met een goede asset allocatie kunt u een beter rendement behalen. Of juist zorgen dat u minder risico loopt. U wilt natuurlijk de beste vermogensbeheerder die voor u de juiste beleggingen kiest. Wat is het effect van asset allocatie? Hoe werkt het? Vragen waarover u in dit artikel een antwoord vindt.


In dit artikel:Asset allocatie – Betekenis

De asset allocatie is de verdeling tussen verschillende soorten beleggingen binnen een bepaalde beleggingsstrategie. Een beleggingsportefeuille wordt samengesteld uit verschillende beleggingscategorieën zoals cash, aandelen en obligaties en alternatieven (grondstoffen, hedge funds, private equity). Waarin beleggen? Beleggen is vooral spreiden. Die verdeling is een van de belangrijkste onderdelen van beleggen. De verhouding tussen al deze beleggingen bepaalt het risico dat u loopt. Maar het bepaalt ook het rendement dat u kunt verwachten.


Standaardverdeling beleggingsportefeuille

Standaardverdeling beleggingsportefeuille

Bron: FinnerAsset allocatie – Risico en rendement gaan hand in hand

De verdeling van het vermogen over aandelen, obligaties, cash en alternatieve beleggingen is een van de belangrijkste knoppen waar een vermogensbeheerder aan kan draaien om het rendement en risico van een portefeuille te managen. Onderzoek wijst uit dat succesvol beleggen voor 80% door de asset allocatie wordt bepaald. Anderen trekken dat in twijfel. Het is echter belangrijk om goed na te denken over de verdeling van uw vermogen. Vermogensbeheerders werken met risicoprofielen met een daarbij passende asset allocatie. Verwarrend is echter dat de profielnamen per partij kunnen verschillen, of juist de samenstelling bij eenzelfde profielnaam verschilt.


Over het algemeen genomen variëren de standaardprofielen van defensief tot offensief, met de volgende kenmerken:

 • Defensief profiel: meer overwogen in obligaties en minder tot niet in aandelen. Bij onrustige markten kan uit veiligheid voor een flink bedrag aan cash worden gekozen. Vooral gericht op vermogensbehoud, minder op vermogensgroei.
 • Neutraal profiel: Blootstelling aan aandelen en aan obligaties is ongeveer in evenwicht. Als er ook gebruik gemaakt wordt van alternatieven, dan is dit doorgaans wat meer dan in een defensief profiel. Focus op zowel vermogensbehoud als vermogensgroei.
 • Offensief profiel: Overwogen in aandelen en minder tot niet in obligaties. Aandelen kunnen flinke koersschommelingen laten zien, maar beloven op de langere termijn wel hogere rendementen. De ruimte voor alternatieve beleggingen is groter. Cash wordt minder als vluchtheuvel gebruikt. Deze strategie meer gericht op vermogensgroei.


Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton houden een database bij met historische jaarrendementen na inflatie vanaf 1900. Hieronder de historische rendementen voor de VS.


Historische reële rendementen 1900-2020 (VS)

Historische reële rendementen

Bron: Credit Suisse


Meer leren over spreiden? Lees het artikel Waarin beleggen?Strategische of tactische asset allocatie

De strategische asset allocatie is de lange termijn verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën die past hij het risicoprofiel van uw beleggingsportefeuille. Die verdeling kan door de tijd veranderen omdat bijvoorbeeld uw omstandigheden veranderen. 


Er bestaat ook nog zoiets als tactische asset allocatie. Dat is het aanpassen van de beleggingen om actief in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Dit is dus een vorm van actief beheer. Vermogensbeheerders hebben een bepaalde bandbreedte om te handelen. Hoe ruimer die bandbreedte, des te actiever kan gehandeld worden. De tactische asset allocatie is dus eigenlijk een (tijdelijke) afwijking van de strategische asset allocatie, ofwel de lange termijn standaardverdeling tussen verschillende beleggingscategorieën. Herijk uw asset allocatie van tijd tot tijd

Naarmate het lange termijn beleggingsdoel nadert, is het verstandig om het risico af te bouwen en de portefeuille te verschuiven van offensief richting neutraal of zelfs defensief. Het risicoprofiel (en de daarbij behorende asset allocatie) wordt afgebouwd naarmate het doel dichterbij komt. Dit noemt men ook wel dynamische asset allocatie. Dit doet normaal gesproken de vermogensbeheerder voor u. Een vermogensbeheerder moet jaarlijks evalueren of uw risicoprofiel (en beleggingsportefeuille) nog passend voor u is. Dat kan leiden tot herschikking van de verdeling binnen uw portefeuille. Als u zelf belegt, moet u regelmatig uw risicoprofiel en beleggingen evalueren. En nadert u het einde van uw beleggingshorizon, dan moet u zelf het risico in uw portefeuille afbouwen. 


Als het niet helemaal volgens plan verloopt en het rendement achterblijft bij het plan, kan het nodig zijn om - onder voorwaarden - te overwegen het risico te verhogen. Doe dat weloverwogen. Want u moet u bewust zijn van het feit dat beleggen gepaard gaat met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. 


Asset allocatie

 


Kies het beste voor uw geld

De asset allocatie kunt u zien als de knoppen waaraan u kunt draaien om risico en rendement op elkaar af te stemmen. Vindt u dat leuk om zelf te doen, dan is zelf beleggen voor u de beste keuze. U neemt zelf uw verantwoordelijkheid voor de optimale verdeling van uw portefeuille. Vergelijk brokers.


Vindt u het lastig zelf te bepalen waarin u uw geld belegt en laat u het liever over aan een specialist? Dan kiest u voor vermogensbeheer. Vergelijk vermogensbeheer en vind de beste vermogensbeheerder.Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement