Naast de grote vermogensbeheerders zijn er tientallen kleine partijen. Hoe groot is de partij waar u uw vermogen aan wilt toevertrouwen? En is dat van belang? U zoekt immers de beste vermogensbeheerder voor uw geld. Zegt de omvang van een vermogensbeheerder ook iets over de kwaliteit? Een graadmeter voor de grootte van een vermogensbeheerder is het aantal assets under management. In dit artikel leggen wij uit wat dit betekent.
Assets under management - Betekenis
Als belegger kom je regelmatig de term Assets under management (AUM) tegen. Het geeft de totale marktwaarde van de beleggingen aan, die namens beleggers door een partij worden beheerd. Het bestaat uit zowel geld (vermogen) als activa (beleggingen). De totale hoeveelheid beheerd vermogen schommelt dagelijks. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de bewegingen in de marktwaarde van de onderliggende beleggingen.
Activa onder beheer speelt een rol bij ETF’s en beleggingsfondsen. Dan geeft het aan hoeveel vermogen van beleggers een ETF beheert. Maar het kan ook een aanduiding zijn voor het totale beheerd vermogen dat een vermogensbeheerder te besteden heeft. BlackRock is bijvoorbeeld de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Hieronder ziet u de 10 grootste vermogensbeheerders op een rij.
Grootste vermogensbeheerders wereldwijd in 2020

Bron: wikipedia
Wat zijn assets under management
- Assets under management is de totale marktwaarde van de beleggingen die een partij beheert.
- De AUM schommelt dagelijks
- door in- en uitstroom van gelden
- door koersbewegingen
- De beheervergoedingen en kosten worden vaak berekend als een percentage van het beheerd vermogen.
Berekenen van de AUM
De definitie en samenstelling van de assets under management kan verschillen per partij. Sommige financiële instellingen tellen bankdeposito's, beleggingsfondsen en contanten mee in hun berekeningen. Anderen andere partijen beperken het AUM tot de gelden die beleggers aan hun beheer hebben toevertrouwd. De AUM fluctueert het door in- en uitstroom van kapitaal. Daarnaast zijn er de schommelingen in waardering en door vermogensgroei en herbelegde dividenden.
Waarom is de AUM van belang?
De assets under management is een indicator voor de beleggingsstrategie en de kapitaalstromen van beleggers. Het zegt iets over de omvang van een vermogensbeheerder. Natuurlijk wordt het ook gebruikt als een marketinginstrument om nieuwe beleggers aan te trekken. Voor beleggers kunnen de assets under management een indicatie geven de aantrekkingskracht van een partij vergeleken met andere concurrenten.
Als het totaal beheerd vermogen aan de hoge kant is, hebben beleggers de neiging te denken dat als er al zoveel beleggers hun geld aan een partij hebben toevertrouwd, dit wel een goede partij moet zijn. Het is slechts een aspect, er zijn andere factoren die van groter belang zijn om een partij te beoordelen. De kosten, de rendementen, het risico dat genomen wordt en het trackrecord (ook in mindere beursjaren) zijn belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
Het beheerd vermogen speelt een rol bij de kosten die in rekening worden gebracht. Vaak hanteren partijen voor de beheervergoeding een vast percentage van het beheerd vermogen. Dit percentage daalt doorgaans naarmate de AUM toeneemt.
AUM bij Nederlandse vermogensbeheerders
Onder Nederlandse vermogensbeheerders zijn een paar grote en verder veel kleine partijen. Beleggers zijn geneigd te denken dat een grote partij veiliger is voor vermogensbeheer. De grootte van een vermogensbeheerder zegt nog niets over de veiligheid, of dat deze het beste bij u past. Een kleinere partij kan er juist uitspringen met een persoonlijke service of door lagere kosten. Een overzicht van alle vermogensbeheerders Nederland vindt u op Finner.
Uit onderzoek van Fondsnieuws bleken vermogende Nederlanders in 2019 in totaal 128 mrd euro te beleggen bij private banks. Vrijwel geen enkele bank vermeldt expliciet het belegd vermogen. Uit dit onderzoek kwam ABN Amro tevoorschijn als grootste private banker, met een kleine 50 mrd euro onder beheer, gevolgd door ING met 25 mrd euro onder beheer. De top drie wordt gecompleteerd door Rabobank, met een belegd vermogen van 22,4 mrd euro. In 2015 deed de AFM ook onderzoek naar de omvang van de retailmarkt voor beleggen. Daarbij viel op dat de grootbanken en private banks bijna 80% van de beleggingsmarkt in handen hebben. Vermogensbeheerders bedienden toen minder dan 10% van de markt in Nederland.

Bron: AFM
Vergelijk en vind de beste vermogensbeheerder
Finner heeft de betrouwbaarheid en veiligheid van iedere organisatie beoordeeld. Dit vindt u terug in de vergelijking van vermogensbeheerders. Finner vergelijkt ieder jaar alle vermogensbeheerders van Nederland. Het aantal sterren (1 tot 5) geeft aan hoe goed de dienstverlening is. Partijen worden beoordeeld op organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Beschikt de aanbieder over de vereiste vergunningen? Partijen die volledig transparant zijn over rendement, risico, kosten en beleid worden beloond.
Zo maken wij vergelijken voor u eenvoudig. Wij doen dat volledig, onafhankelijk en kosteloos. Zo kunt u de beste vermogensbeheerder kiezen. Vraag gratis een analyse aan en vergelijk partijen op basis van uw wensen en persoonlijke situatie. In de analyse vindt u de data waarop onze beoordeling is gebaseerd. Een gecontroleerde vermogensbeheerder herkent u aan ons keurmerk.
Wilt u eerst meer lezen over het vinden van de beste vermogensbeheerder? Download dan ons ebook. Blijft het lastig? Neem dan gerust contact op, dan helpen wij u verder.