Gemakkelijk een zzp pensioen opbouwen

zzp-pensioen derde pijler

Als zzp’er moet u zelf uw pensioen regelen. Veel ondernemers vinden dat een heel gedoe, maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. De Belastingdienst beloont u er zelfs rijkelijk voor en met alleen een spaarpotje bij een bank redt u het niet meer, in het licht van de huidige spaarrentes. Daarom biedt fiscaal voordelig zzp pensioen beleggen een uitstekende uitkomst. Wij leggen uit hoe pensioenbeleggen werkt en hoe u in een handomdraai uw pensioen regelt.

Wat is pensioenbeleggen?

De overheid maakt het mogelijk jaarlijks een deel van uw bruto-inkomen opzij te zetten voor later. Over het deel dat u opzij zet betaalt u geen belasting tot aan uw AOW-leeftijd. En daarna betaalt u alleen belasting over de stortingen die u doet. Waarschijnlijk betaalt u op deze manier een stuk minder belasting dan voordat u met pensioen gaat, want na uw pensioen verdient u doorgaans minder.

Waarom zou ik pensioenbeleggen?

Het klinkt misschien onnatuurlijk: beleggen voor zoiets belangrijks als uw pensioenpotje brengt de nodige risico’s met zich mee. Maar doordat u periodiek inlegt over een (hele) lange periode in een gespreide portefeuille, zijn uw risico’s een stuk lager dan wanneer u frequent zou handelen in aandelen. Einstein sprak zelfs over het “Achtste Wereldwonder” doelend op het rente-op-rente-effect dat u behaalt als u een bedrag (zeer) lange tijd laat staan.

Uw geld staat op een beleggingsrekening wel vast. Dat kan misschien nadelig klinken, maar het is eigenlijk een groot cadeau van de Belastingdienst en de beleggingsinstellingen die dit faciliteren. Niet alleen omdat u er de discipline van krijgt om netjes iedere maand iets opzij te leggen of omdat u een groot deel inkomstenbelasting omzeilt. Maar ook omdat u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over het opgebouwde vermogen (box 3).

Bespaar tot 20% aan belasting

Het deel van uw inkomen dat u van de overheid opzij mag zetten is aan een maximum gebonden. Dit wordt de jaarruimte genoemd. Hoe u deze berekent vindt u terug op de website van de Belastingdienst. De besparing die u geniet als u de pensioenpremies pas laat belasten ná AOW-leeftijd kan tot maarliefst 20% zijn. Dit komt doordat u vóór AOW-leeftijd dus geen belasting betaalt en de belastingtarieven na AOW-leeftijd een stuk lager zijn, want dan hoeft u geen AOW-premie meer te betalen.Kortom, als u de ruimte hebt, is pensioenbeleggen een oplossing die u niet zomaar links kunt laten liggen. U krijgt een flinke korting van de Belastingdienst en u belegt in een gespreide portefeuille met een strategie waarmee u minder afhankelijk bent van het dagelijkse wel en wee op de aandelenmarkten.

Het deel van uw inkomen dat u van de overheid opzij mag zetten is aan een maximum gebonden. Dit wordt de jaarruimte genoemd. Hoe u deze berekent vindt u terug op de website van de Belastingdienst. De besparing die u geniet als u de pensioenpremies pas laat belasten ná AOW-leeftijd kan tot maar liefst 20% zijn. Dit komt doordat u vóór AOW-leeftijd dus geen belasting betaalt en de belastingtarieven na AOW-leeftijd een stuk lager zijn, want dan hoeft u geen AOW-premie meer te betalen.

Kortom, als u de ruimte hebt, is pensioenbeleggen een oplossing die u niet zomaar links kunt laten liggen. U krijgt een flinke korting van de Belastingdienst en u belegt in een gespreide portefeuille met een strategie waarmee u minder afhankelijk bent van het dagelijkse wel en wee op de aandelenmarkten.

Kies uw pensioenaanbieder

Via Finner kunt u makkelijk alle aanbieders van pensioenbeleggingsoplossingen in de derde pijler zien. Als u een keuze heeft gemaakt welke partij het best aansluit bij uw situatie en wensen kunt u via onze website eenvoudig naar die partij gaan om daar een rekening te openen.