Financiële planning | Waarom en wat is het eigenlijk? 8 tips

Deel dit artikel
financiële planning

Financiële planning is niet een onderwerp waar mensen vaak mee bezig zijn. Toch is het nuttig om een goed overzicht te hebben over uw financiële situatie en na te denken over wat u wilt bereiken. Het gaat over uw doelen en dromen. Met een persoonlijk financieel plan schept u duidelijkheid en krijg u inzicht in wat er nodig is om deze waar te maken. Een goede financiële planning helpt u met de route naar financiële onafhankelijkheid

          

Inhoudsopgave

 1. Wat is financiële planning?
 2. Wat doet een financieel planner?
 3. Voor wie is het?
 4. Wanneer werken financial planners onafhankelijk?
 5. Hoe ziet een financieel plan eruit?
 6. Zelf een financieel plan maken?
 7. Kiest u voor financiële planning of life planning?
 8. Heeft Finner een database met planners?


Wilt u gratis en vrijblijvend kennismaken met een Financieel planner? Neem contact met ons op en wij zoeken een geschikte partij uit ons landelijk netwerk van Financieel planners en pensioenadviseurs. Wat is financiële planning?

Financiële planning is een totaalbeeld van iemands financiële situatie. Nu en geprojecteerd in de tijd. Hoewel er altijd onzekerheden blijven, probeert een financieel planner een zo goed en volledig mogelijk beeld te geven van de inkomens- en vermogenspositie op korte en lange termijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de verdere levensloopplanning. Een financial planner begint natuurlijk met een inventarisatie van uw huidige financiële situatie. Daarna wordt vooruitgekeken naar de ontwikkeling van uw vermogen. In een persoonlijke financiële planning worden in elk geval onderstaande componenten meegenomen:

 • belastingen
 • hypotheek of andere financieringen
 • huwelijksvermogensrecht en erfrecht
 • levensverzekeringen en pensioenen
 • sociale zekerheid
 • sparen en beleggen
 • tegenslagen, risico’s


 


Uiteindelijk leidt dit totaaloverzicht over uw persoonlijke financiële situatie tot advies om uw financiële positie te optimaliseren. Daarbij zijn uw doelen leidend. Wilt u eerder stoppen met werken, financieel onafhankelijk worden, een bepaalde levensstandaard na pensionering bereiken, of komen er grote uitgaven aan, zoals studiekosten van de kinderen? Door een compleet overzicht kunt u op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Wat doet een financieel planner?

Misschien bent u vertrouwd met financieel advies. U heeft bijvoorbeeld al eens gezeten met een hypotheek- of verzekeringsadviseur. Toch is er een groot verschil tussen een financieel adviseur en een financieel planner. Een adviseur brengt op een specifiek onderwerp advies uit. Vaak is een adviseur gespecialiseerd op een bepaald aspect van een financieel plan. Dat kan gaan over bijvoorbeeld een hypotheek, of over verzekeringen. Een adviseur wordt betaald voor het verkopen van bepaalde financiële producten. Financiële vragen worden opgelost met een passend product. Het totaalplaatje ontbreekt hierdoor in veel gevallen.      


Een financieel planner gaat over uw hele leven. Hij bekijkt dit als een samenhangend geheel. Wat voor leven wilt u leven, nu en straks? Het gaat over uw toekomst en ambities. En over de weg om dat te bereiken. Dat lukt niet alleen met een financieel product. Daar is een plan voor nodig. Die maakt een onafhankelijk financieel planner voor u. Dat doet hij samen met u. Een planner rekent meerdere scenario’s door. U krijgt inzicht in waar de risico’s zitten en u krijgt zo meer grip op uw financiën. 


Aan een financieel planner zijn kosten verbonden. De kosten van financiële planning voor een particulier hangen af van uw adviesvraag en de complexiteit van uw situatie. Maar het levert ook iets waardevols op. De financial planner houdt na het maken van het plan de vinger aan de pols. Hij stuurt bij en adviseert. Om te zorgen dat uw grote doel op de lange termijn voor u binnen bereik blijft.


Wat doet een financial planner?

 • Gesprekken, inzicht krijgen in uw doelen en situatie
 • Financieel plan opstellen
 • Financieel advies
 • Regelmatige updateVoor wie is het?

Een (gecertificeerd) financial planner kan zowel particulieren als ondernemers helpen bij hun financiële planning. Voor ondernemers is een financieel plan een goede aanvulling op wat de accountant doet. De planner kijkt naar uw hele financiële situatie en kijkt vooruit hoe u uw doelen kunt bereiken. U kunt u op ondernemen focussen. De financial planner waakt over de financiële doelen op de lange termijn. 


Voor een particulier kan de aanleiding heel verschillend zijn, zoals grote levensgebeurtenissen. U komt er ineens alleen voor te staan, uw kinderen die gaan studeren, een woning die u wilt kopen. Samen met de financial planner zet u op een rij waar u staat en hoe u uw doel zo optimaal mogelijk kunt bereiken. 


Wat doet financial planning met mensen? Particulieren die gebruik hebben gemaakt van een financieel planner, geven daarna aan dat een persoonlijk financieel plan hen rust, duidelijkheid en grip op de financiën oplevert. Ze worden er zelfverzekerder door. Wanneer werken financial planners onafhankelijk?

Er zijn duizenden financieel adviseurs en financieel planners. Het overgrote deel adviseert met name in hypotheken en verzekeringen. Een kleiner deel adviseert ook over het vermogen en kan een volledige financiële planning aanbieden. Bij de laatste groep raden wij aan om kritisch te zijn op de manier waarop het advies tot stand komt. Hiervoor kunt u de volgende vragen stellen: 

 • Hoe is het verdienmodel?
 • Wordt er inzicht gegeven in alle verdiensten? 
 • Is er een beleggingsproduct waaraan de partij verdient? 
 • Wordt de hele markt van beleggingsoplossingen vergeleken? 


Er zijn financieel planners die er een belang bij hebben om snel naar een gewenst product te sturen. Dat belang kan financieel zijn, maar ook gemak. Zo zijn er financieel planners die een eigen beleggingsportefeuille aanbevelen of beleggingsproducten van derden waar hun verdienmodel op rust. In veel gevallen wordt geen tijd genomen om een volledige vergelijking van de markt aan te bieden. Hierdoor is de kans groot dat u te veel betaalt en niet de beste oplossing voor uw vermogen kiest. 


Er zijn ook financieel planners die onafhankelijk opereren. Die hebben geen belang bij het afsluiten van een bepaald product. Vaak betaalt u hen per uur of een vast tarief voor de werkzaamheden. Een dergelijke constructie heeft de voorkeur en is onafhankelijk te noemen. 


Financieel planner is geen beschermde titel. Wilt u een professional in de arm nemen? Kies dan voor een onafhankelijke financieel planner, met een keurmerk. FFP is de beroepsvereniging voor gecertificeerde financieel planners.Hoe ziet een financieel plan eruit?

Een persoonlijk financieel plan start met een inventarisatie. Het geeft een actueel en volledig inzicht in uw huidige financiële situatie. Vervolgens komt er een analyse van de ontwikkeling van uw inkomen en vermogen. Welke uitgaven komen eraan? Met welke risico’s moet u rekenen? Als derde component is er advies hoe u uw financiële situatie kunt optimaliseren en uw doelen kunt bereiken.

 • Inventarisatie
  • Inkomen
  • Loopbaan
  • Woonlasten
  • Pensioen
 • Analyse
  • Groei inkomen en vermogen
  • Risico’s (van arbeidsongeschiktheid)
 • Advies
  • Een stappenplan om uw doelen te bereiken
  • Praktische adviezen om risico’s af te dekkenZelf een financieel plan maken?

Is het ook mogelijk om zelf een financiële planning te maken? Ja. U hoeft niet een financieel planner in de arm te nemen. U kunt het ook zelf doen door inzicht te creëren hoe u er financieel voor staat. Vervolgens kunt u kijken of er iets te optimaliseren valt. Het vraagt wel de nodige tijd en aandacht. U gaat integraal kijken naar uw eigen financiën. U brengt uw huidige financiële situatie in kaart, hebt inzicht in uw pensioen en stippelt uw levensloop uit. Het voordeel van zelf een financieel plan maken is dat u tussentijdse wijzigingen eenvoudig kunt doorvoeren. 


Wilt u zelf een financiële planning maken? Daar zijn handige tools voor. Aegon heeft FinSnap ontwikkeld. Mijngeldzaken.nl biedt ook een online tool voor zelf een financieel plan maken. Vaak bieden deze online tools ook de mogelijkheid om eventueel (online) met een adviseur uw situatie door te spreken. Er bestaan kant en klare online geldplannen voor verschillende situaties (opgesteld door Nibud, VEH, VEB en FFP). Bijvoorbeeld voor sparen, aflossen en beleggen; voor studie (klein)kinderen; en voor pensioen. U kunt ook zelf een plan maken met een spreadsheet.

 Kiest u voor financiële planning of life planning?

Een financieel plan gaat niet alleen maar over cijfers, geld, of pensioen. Het is meer, het gaat over uw leven en uw levensdoelen. Wat is het leven dat u wilt leven? Wat hebt u daarvoor nodig? Dat wordt life planning genoemd. Een begrip dat is ontwikkeld door George Kinder. Hij stelde dat eerst duidelijk moet zijn wat u met uw leven wilt, voordat er over financiën gesproken kan worden. Te veel adviseurs zijn productgericht, in plaats van klantgericht. 


Het leven is verrassend en valt niet te plannen. Met financial life planning krijgt u wel uw doelen helder en wat er nodig is om die te bereiken. Dan komt er uiteindelijk een financieel plan dat aansluit op uw levensdoelen. U kunt bijvoorbeeld toewerken naar financiële onafhankelijkheid, om tijd te hebben voor de dingen die u echt belangrijk vindt. Het leven gaat al snel genoeg.


George Kinder:

“Financial life planning is not about money. The human life becomes first.”Heeft Finner een database met planners?

Ja, Finner heeft een database met financial planners die kunnen adviseren over uw complete financiële situatie. Dit kan gaan over pensioen, vermogen, eerder stoppen met werken, fiscaliteiten en vele andere zaken die nodig zijn voor een goed financieel plan. Wanneer wij in een gesprek ontdekken dat er eigenlijk een bredere behoefte is dan beleggen, kunnen wij u in contact brengen met één van de kantoren uit ons landelijke netwerk. U kunt hiervoor mailen naar info@finner.nl.Vergelijk, leer, kies. Finner helpt.

Finner staat voor u klaar. Om u te helpen om uw doelen te verwezenlijken. Beleggen is een noodzakelijk onderdeel van financiële planning. Belegt u nog niet? Lees dan in onze kennisbank meer over beginnen met beleggen. U kunt laten beleggen door een vermogensbeheerder. Of wilt u liever zelf beleggen? Wij helpen u om de beste vermogensbeheerder of broker te vinden. 


Vergelijk vermogensbeheerders en vergelijk brokers om de beste keuze voor uw financiële toekomst te maken. Op basis van uw wensen en situatie zetten wij de aanbieders voor u op een rij die het beste bij u passen. 


Pensioenbeleggen is een belangrijke bouwsteen voor uw inkomen later. Bekijk op Finner de pensioenoplossingen om eenvoudig en fiscaal voordelig te beleggen voor uw pensioen.


Komt u er niet uit, dan helpen we u graag met een advies op maat.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement