Family office – zekerheid voor het familievermogen

family office

Het is een hele verantwoording om te beschikken over een substantieel vermogen. U zoekt ondersteuning van een partij die meer aanbiedt dan alleen vermogensbeheer, het gaat om een totaalpakket. Iemand die snapt wat de kernwaarden van de familie zijn en die uw vermogen beheert met oog op de volgende generatie. Een family office kan u daarbij ondersteunen. 


Wat is een family office

Een family office is een vermogensbeheerder die financiële diensten levert aan welgestelde families of particulieren. Een family office wordt ingeschakeld om het beheer te verzorgen van hun vermogen, in nauw persoonlijk overleg en conform de financiële doelstellingen en wensen van de familie. Dat significante vermogen is reeds overgeleverd door de vorige generaties, afkomstig uit de verkoop van een onderneming, of opgebouwd door goed ondernemerschap.


Wat doet een family office

Bij een family office gaat het om het beheer van substantieel vermogen, vanaf zo’n 5 tot 10  miljoen euro. Dat kapitaal moet goed worden beheerd, om de welvaart in stand te houden voor de volgende generaties. De focus ligt dus op de lange termijn. De activiteiten van een family office worden eigenlijk door de familie zelf vastgesteld. Het gaat veelal om een combinatie van vermogensbeheer en fiscaal-juridische begeleiding. Dat kan eventueel aangevuld worden met administratieve ondersteuning en lifestyle-dienstverlening. 


De activiteiten van een family office zijn veel breder dan wat een private bank aanbiedt. Een family office richt zich ook op het veiligstellen en vermeerderen van het familievermogen voor toekomstige generaties. Het gaat daarbij niet alleen om vermogen in beursgenoteerde beleggingen, maar vaak ook om onroerend goed, private equity en zelfs kunst. Alle assets worden meegenomen in de beoordeling door een family office. Daarnaast is een belangrijke pijler om het vermogen fiscaal gezien optimaal in te richten en over te dragen aan de  volgende generatie. 


De dienstverlening bestaat onder meer uit:

  • Vermogensbeheer & investeren 
  • Managen van assets 
  • Juridisch en fiscaal advies
  • Successieplanning
  • Het beheren van trusts of Stichting Administratiekantoor
  • Family governance en beschermen kernwaarden
  • Coaching van de volgende generatie
  • Beheer van onroerend goed en/of kunst
  • Secretariële ondersteuning


Er bestaan drie types family office, die we hieronder nader uitleggen. De single family office, die staat volledig ten dienste van één familie. De multi family office, die meerdere vermogende klanten bedient. En de virtual family office, een flexibel team van specialisten aangestuurd door een coördinator.
Single family office

Een family office opgericht voor het vermogen van één rijke familie, heet een single family-office. Een single family office (SFO) staat dus ten dienste van één familie. Het personeel staat ook dichtbij de familie. De activiteiten van een SFO worden vaak vanuit een besloten vennootschap uitgeoefend, actief met beleggen of investeren. Dit zorgt onder andere voor meer privacy van de family. 


Eén van de grootste en meest bekende SFO’s van Nederland is Anthos Fund & Asset Management, het vermogensbeheerbedrijf van de oprichters van C&A, de familie Brenninkmeijer. Maar ook de familie Blokker heeft een eigen family office (HB Capital). De familie Van der Vorm (HAL Trust) en familie De Rijcke (Hoge Dennen Capital) laten eveneens hun miljardenvermogens beheren door een eigen SFO. Van dit type kantoren gericht op één familie zijn er ongeveer veertig in Nederland.


Multi family office

Als een family office meerdere families of particulieren bedient bij het beheer van hun vermogen, dan noemen we dit een multi-family office (MFO). Vaak bieden zij een breder pallet producten en diensten. Dit type dienstverlening is jonger. Het zijn commerciële dienstverleners die verschillende activiteiten aanbieden. Zij onderscheiden zich met onafhankelijkheid, maatwerk en persoonlijke service. De meeste MFO’s ondersteunen hun rijke clientèle met onder andere vermogensbeheer, juridisch en fiscaal advies, en de overdracht van het vermogen naar de volgende generatie. Anderen onderscheiden zich met vermogensregie en family governance. Als u een MFO wilt inschakelen, moet u vooraf bepalen welke diensten belangrijk zijn en welke MFO daar het beste bij past. 


Enkele voorbeelden van deze dienstverleners zijn Commenda Family Office en Providence Capital. Een partij als Boven Capital richt zich vooral op topsporters. Er zijn enkele tientallen aanbieders van deze dienstverlening actief in Nederland. 


Virtual family office

De dienstverlening kan ook door verschillende specialisten worden geleverd, onder leiding van een coördinator. Dit noemen we een virtual family office (VFO). Een team van professionele adviseurs en experts werkt onder leiding van een coördinator voor een vermogende familie. De specialisten zijn afkomstig van meerdere bedrijven en worden geselecteerd vanwege hun specifieke (vak)kennis. Het is dus geen concreet kantoor dat het geheel aan dienstverlening aanbiedt, maar dienstverlening samengesteld uit meerdere specialisten. Daarom wordt gesproken van een virtual family office. 


De keuze voor een VFO kan voortkomen uit kostenoverweging. Personeel van een SFO is veruit de grootste kostenpost. Bij een VFO hebt u geen personeel in dienst, maar werken de specialisten flexibel op uurbasis, al naar de behoefte van de familie. De familie moet als opdrachtgever een coördinator zoeken, waarin men vertrouwen heeft. Deze dient ervoor te zorgen dat de diverse adviseurs en experts met elkaar samenwerken in het belang van de familie. Het selecteren van een kundige coördinator is daarom een cruciale stap. Vervolgens dient u te bepalen welke diensten nodig zijn. Wat wilt u laten regelen door de VFO? Aan de hand van de wensen en behoeften van de opdrachtgever kan de coördinator een team samenstellen. 


Voordelen zijn van een VFO

  • Flexibiliteit
  • Inhuren van specifieke kennis 
  • Specialisten houden elkaar scherp


Tot nu zijn VFO’s eerder uitzondering dan regel. Een nadeel is dat de familie sterk afhankelijk is van de coördinator. Dat kan de continuïteit in gevaar brengen. Het vergt ook meer van de familie als opdrachtgever. De meeste welgestelde familie die geen SFO op willen richten, vinden met hun vermogen eerder onderdak bij een MFO dan een VFO.


Family offices Nederland

De roots van dit type dienstverlening liggen in de Verenigde Staten, waar in de negentiende eeuw de familie van bankier John Pierpont Morgan het Morgan House oprichtte, gericht op het beheer van het bezit van welgestelde families. In 1882 begon de familie Rockefeller een family office, dat nog altijd bestaat.


De dienstverlening in Nederland bestaat een jaar of veertig. Er zijn diverse family offices actief, elk uniek in zijn dienstverlening, maar allen gericht op het in stand houden van de welvaart van de welgestelden.          

     

Hieronder vindt u een uitgebreide lijst van family offices in Nederland. Het merendeel van de aanbieders fungeert als een multi-family office. Deze lijst is niet compleet, het aantal partijen dat zich als family office presenteert loopt al gauw op richting de 80. Toezichthouders houden geen gegevens bij over deze bedrijfstak. Overzicht family offices Nederland

Finner heeft een overzicht gemaakt van de family offices in Nederland. Een deel van de partijen is ook actief als vermogensbeheerder en hebben we daarom opgenomen in onze database. 

NaamOmschrijving
Anthos Fund & Asset ManagementAnthos is het vermogensbeheerbedrijf van de familie Brenninkmeijer, geleid door Jean Theodore Anthoine Marie Jaspers. Het bedrijf met banklicentie is met een door Quote geschat beheerd vermogen van 21 miljard euro een van de grootste familiekantoren ter wereld.
Arbre GroepArbre Groep Kapitaalarchitecten bundelt de krachten van zes financieel specialisten: Bloom Family Office, Sloet & Verhagen Belastingadviseurs, MoreFinance, Wassenberg Accountancy en Strategia Business Consulting.

Auréus Family 

Auréus Family is een onafhankelijke multi familiy office voor vermogende fimilies, particulieren en (voormalige) ondernemers. Het specialisme van dit family office ligt op het gebied van asset management. Naast beursoplossingen bieden zij ook investeringen aan op het gebied van vastgoed en private equity. Ook begeleiden de relatiebeheerders de families  op juridische en fiscale vraagstukken. Hierbij is de volgende generatie altijd een belangrijk aandachtspunt. 
Bloom Family OfficeBloom noemt zich een onafhankelijk family office, die adviseert en ondersteunt, vanuit een vertrouwelijke relatie, vermogende mensen bij het beheer van hun vermogen. Altijd vanuit vrouwelijke competenties. Vooral voor vrouwen.
BovenBoven noemt zichzelf een premium multi family-office, dat gespecialiseerd is in de hogere inkomens van het bedrijfsleven, de topsport en entertainmentwereld.
Bovi & OxHet specialisme van Bovi & Ox ligt rondom zakelijke en private aangelegenheden op het gebied van accountancy, administratie en belasting.
Capitael VermogensbeheerCapitael is gespecialiseerd in het beheren van vermogens en biedt maatwerk op dit gebied, als vermogensadviseur en vertrouwenspersoon voor vermogende families.
Clavis Family OfficeClavis ziet zichzelf als een complete financieel serviceverlener, met een unieke werkwijze. De dienstverlening groeit snel. Zevenmaal ontvingen zij een FD Gazelle.
Commenda Family OfficeCommenda, een van de grootste multi family-offices van Nederland, beheert de vermogens van drie welgestelde families.
CommonWealth InvestmentsCommonWealth Investments verleent aan een aantal vermogende families diensten op het gebied van private equity investeringen, corporate finance, asset allocation en estate planning.
De Hoge Dennen CapitalDe Hoge Dennen Capital maakt onderdeel uit van De Hoge Dennen, de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. Het startte haar investeringsactiviteiten in 2002 na de verkoop van haar internationale detailhandelsactiviteiten, waaronder de drogisterijketen Kruidvat, de parfumeriezaken ICI Paris XL en het supermarktconcern Groenwoudt.
De RendtmeestersDe Rendtmeesters ziet zich als financiële butler ten diensten van vermogende families. Het multi family-office geeft beleggingsadvies en begeleidt daarna. Beheer van het vermogen van klanten wordt uitbesteed.
De Vermogensregisseurs Family OfficeDe Vermogensregisseurs Family Office ontzorgt in financieel opzicht in het kader van inkomensvorming, vermogensbehoud en groei, bedrijfsoverdracht en vermogensoverdracht. Er is ook expertise in bewind voering voortvloeiende uit schenkingen en testamentaire beschikkingen.
Duisenburgh VermogensregieVermogensregie en beleggingsadvies voor vermogende ondernemers, families en particulieren met een vermogen vanaf 500.000 euro.
Equipe Family OfficeFinancieel planner Andrea Middel heeft in 2013 samen met zes andere adviseurs Equipe Family Office opgericht.
F&F Family OfficeF&F is een onafhankelijk advieskantoor, gespecialiseerd in dienstverlening aan vermogende families.
Family Capital ManagementMulti family-office Family Capital Management ondersteunt vermogende families. 
Family Office Den HaagFamily Office Den Haag is een onafhankelijke multi family office voor vermogende families, particulieren en ondernemers.
Family Office SeystFamily Office Seyst richt zich op het verlenen van een breed palet van financiële diensten aan particulieren ondernemers.
Family Offices RotterdamFamily Offices Rotterdam fungeert ook als treasury office voor bestuurders van instellingen.
Fine TuningFine Tuning richt zich op ondernemers en particulieren, die behoefte hebben aan integrale financiële dienstverlening.
Floreat Private OfficeFloreat Private Office begeleidt welgestelde particulieren, ondernemers en families om de regie te voeren over hun belangen.
Guidato Family OfficeRegie voor families en vermogen, financiële rentmeesters voor vermogende families, familebedrijven
HaegeborghSinds 2001 adviseert Haegeborgh vermogende particulieren, succesvolle ondernemers en families. Zij zien zich als financieel rentmeester, vertrouwenspersoon en vermogensregisseur.
Hal TrustHal Trust is grotendeels in handen van de familie Van der Vorm.
HB CapitalHB Capital is de investeringsmaatschappij van de familie Blokker en investeert onder andere in vastgoed, private en public equity en vastrentende waarde.
HvK StevensHVK Stevens is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers, corporates, private equity fondsen, families en familiebedrijven.
Janivo HoldingJanivo Holding is de beleggingsmaatschappij van de familie De Pont. In Nederland is Janivo een van de grootste investeringsfondsen dat belegt met privé vermogen van een familie.
Jeroen Piket VermogensregieJeroen Piket biedt zijn diensten aan voor vermogende particulieren en families, waaronder topsporters.
Kaya CapitalKaya Capital is opgezet door en voor een aantal families. Het vermogen van diverse families wordt gezamenlijk geïnvesteerd in Kaya fondsen (‘pools’). 
Kruijssen Family OfficeKruijssen Family Office begeleidt vermogende families op financieel gebied; zowel privé als zakelijk.
MasterplanningHet family office met de minst sprankelende naam van Nederland is sinds 2001 actief als adviseur en bemiddelaar voor particulieren en ondernemers op gebied van hypotheken, verzekeringen en vermogen.
Melfund GroupHet family office Melfund Group staat onder leiding van Albert Hartink.
Navitas CapitalNavitas maakt samen met de internationale winkelketen Zeeman textielSupers en de vastgoed investeringsmaatschappij GREEN deel uit van de Verenigde Ondernemingen Zeeman (V.o.Zee).
Nieuwe Parklaan Family OfficeNieuwe Parklaan Family Office helpt vermogende particulieren hun vermogen efficiënt en effectief te gebruiken en daar controle over te houden.
Orchestra BeheerVolledig vermogensbeheer. Voor de dienstverlening Orchestra geen percentage naar rato van het vermogen, maar een vaste jaarlijkse vergoeding.
Providence CapitalProvidence Capital is een Multi Family Office. Onze diensten bestaan uit strategisch advies en vermogensbeheer, alsmede administratieve en coördinerende ondersteuning. Deze diensten kunnen in zijn geheel of afzonderlijk worden afgenomen.
QuéribusQuéribus biedt een brede financiële dienstverlening aan rijke families en kan aspecten van uw financiële huishouding geheel of gedeeltelijk als regisseur overnemen. 
Reggeborgh InvestReggeborgh Invest is de private investeringsmaatschappij van de familie Wessels – van VolkerWessels. 
RSM Family OfficeRSM staat eigenaren van een groot privaat vermogen bij en profiteert daarbij van een groot internationaal netwerk.
Timeless InvestmentsTimeless Investments is een familiebedrijf. De basis is gelegd door de familie Van Veggel.
Wilton Investment ServicesWilton begeleidt en adviseert een aantal vermogende families, instituten en verenigingen, met kantoor in Breda en Luxemburg.
*Peildatum sept. 2021

Meer weten over een family office

Wilt u meer dan individueel vermogensbeheer? Biedt een private bank ook niet de oplossing die u zoekt? Dan kan een family office voor uw familie en vermogen een goede oplossing zijn. Wilt u overleggen welke oplossing het beste bij uw situatie past, vraag een advies op maat aan. Wij kunnen u in contact brengen met één van de family offices uit ons landelijke netwerk. U kunt hiervoor mailen naar info@finner.nl.


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement