Auréus biedt maatwerkoplossingen voor het beleggen op zowel publieke als private markten. Naast beursgenoteerde beleggingen biedt Auréus toegang tot private markten waaronder real assets (vastgoed en infrastructuur), private equity en private debt. Auréus family is een onafhankelijke multi family office voor vermogende families, particulieren en (voormalige) ondernemers.

In 2019 ontstond Auréus Group uit een fusie van vijf Nederlandse zelfstandige vermogensbeheerders. Ondertussen heeft Auréus elf kantoren door het hele land en in Belgisch Limburg. Auréus levert vermogensbeheer en vermogensadvies aan particulieren & families, ondernemers, verenigingen en instituten. Voor elk individu en elke levensfase heeft Auréus een beleggingsoplossing.

Auréus biedt vermogensbeheer en beleggingsadvies vanaf € 500.000,-.

Video Aureus


BeoordeeldAureus is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke partij wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt krijgt de partij een beoordeling. Wij beoordelen partijen op 72 punten. Zo controleren we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid.

 
Aureus
Naam aanbieder
Aureus
Type beheer
Individueel beheer
Onderdeel van
Auréus Group B.V.
Minimum inlegbedrag
€ 500.000,-
Vestiging(en)
Amsterdam, Deventer, Goes, Heerlen, Lanaken, Maastricht, Putten, Rotterdam, Veldhoven, Venlo, Waalre
Jaar actief
2009
Onderscheidingen
FD Gazellen 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, Lipper Awards 2021 Group Award Mixed Assets Small

Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Visie Auréus 2024

Finner vroeg Auréus naar haar visie voor 2024:


"Het basisscenario voor volgend jaar is een zachte landing. Eventueel kan de gestegen rente zorgen voor scenario met een recessie of scenario met een financiële systeemcrisis. Dan gaat de geldkraan wijd open en neemt de kans op het vierde scenario toe: een hype op de aandelenmarkt. Ook voor de lange termijn is dit jaar waarschijnlijk het beste instapmoment van de eeuw. De gestegen rente, de snelle toename van beleggingsmogelijkheden, vooral op het gebied van de private markten, en de voortdurend dalende kosten zorgen bij een neutrale portefeuille voor het hoogste prognoserendement deze eeuw. 


De rente zal volgend jaar waarschijnlijk verder dalen. Op langere termijn stijgt de rente door hogere economische groei als gevolg van meer productiviteitsgroei, de grotere bijdrage van India en China en de toegenomen vraag naar geld als gevolg van de vele kapitaalsintensieve investeringen, waaronder infrastructuur en energietransitie. De vraag naar geld neemt toe, precies op het moment dat de babyboomgeneratie met pensioen gaat, het moment dat ze gaan ontsparen. Productiviteitsgroei is mogelijk dankzij kunstmatige intelligentie, versterkt door geopolitieke risico’s met noodgedwongen meer innovatie tot gevolg."


Beleggingsbeleid Aureus


Auréus gelooft in maatwerk. In plaats van één standaardoplossing in beleggen, werkt Auréus daarom aan de hand van vijf verschillende benaderingen. Hierdoor sluit volgens Auréus de dienstverlening beter aan op persoonlijke beleggingsdoelen. Zo zijn er beleggers die gegeven het risicoprofiel streven naar het maximale rendement. Voor deze beleggers is de individuele strategie geschikt. Deze belegt in het aandelendeel van de portefeuille hoofdzakelijk in individuele aandelen. Door de geconcentreerde portefeuille kan het rendement sterk afwijken van de index. Auréus geeft aan uitsluitend te focussen op gezonde bedrijven met uitstekende lange termijn groeiperspectieven. Er zijn ook beleggers die dichtbij de index willen blijven. Soms kiezen ze zelf enkele indextrackers en besparen daarmee op de kosten voor vermogensbeheer. In de praktijk blijkt juist bij deze portefeuilles veel te verbeteren.

Het begint met welke landen en bedrijven moeten worden opgenomen in de index, een onderdeel dat gemakkelijk wordt overgeslagen. Verder wordt er naast fiscaal efficiënte indexfondsen ook gekozen voor factorfondsen met als doel een zo'n hoog mogelijk rendement te halen, zonder dat er sprake is van een grote afwijking ten opzichte van de index. In beleggersjargon streeft Auréus dan ook naar een zo hoog mogelijke information ratio, waarbij het rendement wordt afgezet tegen het actieve risico dat deze belegger ten opzichte van de index heeft gelopen. Er zijn ook beleggers, veelal met grote vermogens, die veel minder hechten aan het afmeten van prestaties aan de index en meer focussen op een in absolute zin positief rendement. Die hoeven niet elk jaar de beurs te verslaan, mits de verliezen maar beperkt blijven in slechte tijden. Dat kan deels worden bereikt met risicoprofielen, maar zit ook verankerd in het beleggingsbeleid. Bij Auréus is dit de actieve strategie.

In alle drie de strategieën is duurzaam beleggen een geïntegreerd onderdeel van het beleggingsproces, maar desondanks kunnen er minder duurzame beleggingen worden geselecteerd, bijvoorbeeld uit oogpunt van spreiding. Voor wie echt duurzaam wil beleggen is er de SRI Impact portefeuille, een portefeuille waarbij het SRI-deel zich uitsluitend richt op de top 25 procent meest duurzame bedrijven in de wereld en waar met de Impact-satellieten wordt gestreefd naar een positief maatschappelijk en sociaal rendement, naast het financiële rendement. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Sinds 2023 biedt Aureus weer portefeuilles aan die gericht zijn op het genereren van inkomen. Door de lage rente en de sterke value bias van deze beleggingsstrategie was het de afgelopen jaren weinig zinvol om deze portefeuilles te adviseren. Door de sterk gestegen rente en het grote gat in waardering tussen waarde en groei, zijn er meer beleggingsmogelijkheden op dit gebied.


Negatieve uitsluiting
ActiefAuréus is kritisch op de toegevoegde waarde van actief management. Als een actief fonds wordt opgenomen in haar portefeuilles is het aan een grondige analyse onderworpen en heeft het aan kunnen tonen aan de beoordelingscriteria te kunnen voldoen. In de meeste gevallen worden er alleen actieve fondsen opgenomen die werken op basis van wetenschappelijk aangetoonde meerwaarde (factorbeleggingen).
Maatwerk, ModelportefeuilleMaatwerk portefeuilles zijn mogelijk vanaf een vermogen van € 500.000,-, Auréus werkt met verschillende benaderingen. De individuele benadering is de belangrijkste. Daarnaast is er een markt/factor benadering (gericht op een maximale information ratio), een SRI-individuele portefeuille (een duurzame variant van de individuele benadering), een actieve portefeuille (gericht op een hoge Sharpe-ratio) en sinds kort ook een inkomensbenadering.
Groei De insteek van het beleggingsbeleid van Auréus is groei van portefeuilles, maar daarbij is er wel veel aandacht voor beheersing van de neerwaartse risico's.
Aandelen, Beleggingsfondsen, Indextrackers
NeeAuréus heeft eigen fondsen, waaronder het Auréus Blue Chips Equity fund, maar die zijn geen onderdeel van de gewone beheerportefeuilles. Deze fondsen worden onder meer gebruikt voor kleinere vermogens, waaronder die voor kinderen van cliënten of voor specifieke pensioenoplossingen.
Abn Amro, HSBC, InsingerGilissen, JSafraSarasin, Saxo Bank, Van Lanschot
JaDe partners beleggen voor zichzelf op een zelfde manier als voor hun klanten. Dat vindt Auréus een vanzelfsprekend vanuit oogpunt van ondernemerschap en commitment.
De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Kosten Aureus


Doorlopende kosten
Periodieke kostenGeen
BeheerfeeDe jaarlijkse beheerfee (incl. btw) is afhankelijk van de omvang van uw vermogen via een vaste staffel:

1,03% bij een belegd vermogen vanaf € 500.000
0,97% bij een belegd vermogen vanaf € 1 miljoen
0,85% bij een belegd vermogen vanaf € 2,5 miljoen
0,73% bij een belegd vermogen vanaf € 5 miljoen

Afhankelijk van de geleverde dienstverlening kunnen de tarieven afwijken. Zo is adviesdienstverlening over het algemeen 0,10% ex btw hoger. Ook zijn er verschillende serviceniveaus waarover apart afspraken kunnen worden gemaakt
Performance fee
TransactiekostenBekijk in uw analyse
ServicefeeDe All-in-fee bij Saxobank ligt op 0,115 procent.

De All-in-fee bij HSBC en Van Lanschot ligt op 0,125 procent.

Service fee via ABN Amro :
< € 750.000 = 0.20% (per jaar)
< € 2.500.000 = 0.125% over het meerdere
< € 5.000.000 = 0.10% over het meerdere
€ 5.000.000 = 0.08% over het meerdere

Voor Saxobank geldt er een minimale fee van 150 euro, voor ABN Amro is dat 300 euro, voor HSBC is er geen minimale fee.

Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuilleBekijk in uw analyse
Kosten afbouw portefeuilleBekijk in uw analyse

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Aureus rendement


Het rendement is exclusief de kosten Auréus (het tarief voor het vermogensbeheer of advies) en de kosten depotbank (service fee). De kosten van de producten zijn wel al in het rendement verwerkt.

De rendementen zijn gebaseerd op de modelportefeuilles in Airs waaraan alle desbetreffende klantportefeuilles worden gespiegeld.

* De getoonde rendementen over 2024 zijn t/m 31 maart van dat jaar.

ProfielDefensiefGemiddeldOffensiefZeer offensief
2024*
Bekijk in uw analyse
2023
Bekijk in uw analyse
2022
-11,1%
-12,2%
-13,2%
-16,4%
2021
5,7%
11,2%
17,1%
23,1%
Inzicht in alle rendementen van Aureus?Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.


Team Aureus


Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door de aanbieder zelf. 
De heer Dirk Ten Velde MSc RBA
Senior Portfolio Manager
Portfoliomanager van de individuele strategie, de markt/factor strategie en de strategiefondsen van Auréus.
De heer Maurice Lemans
Portfoliomanager actieve en duurzame strategie


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement