Wealth management – een wereld van verschil

wealth management

Veel vermogen geeft veel verantwoordelijkheid. Daarin is maatwerk nodig om het optimaal te beheren. Dat kan met een vermogensbeheerder, private bank of een wealth manager. Wealth management is meer dan alleen vermogensbeheer, zelfs meer dan private banking. Wat het inhoudt leest u in dit artikel.

 


Wat is wealth management

Wealth management is een bundeling van uiteenlopende financiële diensten - zoals juridisch, fiscaal en accountancy - gericht op zeer vermogende klanten. Er ligt een sterke focus op financiële planning en vermogensbeheer. De clientèle kan beschikken over specifiek voor deze doelgroep ontwikkelde producten, ook wel wealth management producten genoemd. 


Alle grootbanken in Nederland bieden naast private banking ook wealth management aan. Tussen beide dienstverleningen is een wezenlijk verschil. Private banking zijn diensten aan vermogende particulieren met een vermogen vanaf zo’n €500.000,-. De lat ligt bij wealth management fors hoger. Men kan er doorgaans terecht met een vermogen van enkele miljoenen. Enkele exclusieve wealth managers gaan pas aan de slag vanaf €25 miljoen. De dienstverlening aan het topsegment is dan wel heel breed, van vermogensbeheer en financiële planning, tot sparen en kopen van kunst. Maar ook estate planning en bedrijfsopvolging. Het kan allemaal bij wealth management. Wat doet een wealth manager

Vermogende klanten vragen een hoger niveau van service en productaanbod dan gemiddelde klanten. Door de stijgende welvaart neemt de vraag naar wealth management toe. Maar wealth managers melden zich ook ongevraagd bij rijke particulieren die hun bedrijf hebben verkocht, of op een andere manier een fors vermogen hebben vergaard, om hun diensten aan te bieden. Waaruit bestaat hun dienstverlening?


Klanten krijgen bij private banking toegang tot een ruimer aanbod van beleggingsproducten en meer gespecialiseerde diensten. Een wealth manager levert echt maatwerk voor de klant. Hij structureert het vermogen van zijn klant zo goed mogelijk, geeft fiscaal advies, denkt mee over estate planning, en is ook op de hoogte van filantropische projecten of beleggingen in kunst. Contact met de klant is core business. Het is vaak schaken op meerdere borden, omdat er een team van adviseurs betrokken is bij de vermogende klant. De wealth manager houdt overzicht en brengt de verschillende experts op het juiste moment in contact met de klant. En hij moet aanvoelen wat de wensen en behoeften van de klant zijn. Om op het juiste moment met de juiste beleggingsvoorstellen te komen.Wealth management Nederland

De individuele behoeften nemen toe naarmate het vermogen groeit. Wealth managers zijn in feite vermogensbeheerders of private bankers met een zeer uitgebreide dienstverlening.  Per dienstverlening is er een hogere ondergrens, maar de service en het aanbod van diensten ligt ook beduidend hoger.

  • Individueel vermogensbeheer is mogelijk vanaf €100.000,-
  • Private banking kan vanaf €500.000,- tot €1 miljoen
  • Wealth management is het echte topsegment van vermogensbeheer. Instappen kan vanaf een besteedbaar vermogen van €5 miljoen. Sommige exclusieve partijen laten alleen klanten toe vanaf €25 miljoen. Deze dienstverlening voor zeer vermogenden heeft dan ook overlap met een family office.


Bij private wealth management ligt de nadruk veel meer op de extra diensten naast vermogensbeheer. Het gaat dan vooral om maatwerk. Wealth managers focussen zich op een betere klantbeleving en het leveren van echte toegevoegde waarde.


Enkele voorbeelden van partijen die wealth management in Nederland aanbieden:


Wealth management ING is voor klanten met een vermogen vanaf €25 miljoen. Een persoonlijke wealth manager helpt u bij beleggen, financieren en sparen. Maar ook bij filantropie, financiële planning, of het aankopen van kunst.


ABN Amro Wealth Management is mogelijk vanaf €25 miljoen. Dan krijgt u een persoonlijke senior wealth manager. Bij hem kunt u terecht voor inkomen en vermogen, assetallocatie en beleggingen, vermogensoverdracht, (levens)testament, familiestatuut en filantropie.


Rabobank Wealth Management kent een lagere instapdrempel. Vanaf €10 miljoen krijgt u ondersteuning van een persoonlijke wealth manager.


Van Lanschot Wealth Management heeft meer weg van vermogensbeheer. De private bank uit ’s Hertogenbosch biedt deze dienstverlening al aan vanaf €500.000,-


Banque J Safra Sarasin is een Zwitserse private bank, die ook in Nederland actief is met wealth management. In 2020 versterkten negen relatiemanagers van het voormalige Julius Baer in Nederland Banque Sarasin. De private bank J. Safra Sarasin kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, maatwerk, lokale aanwezigheid, alsook de focus op duurzaamheid.


Bekijk het overzicht vermogensbeheerders in Nederland en vergelijk vermogensbeheer en private banks. 

Wealth management Internationaal

Internationaal zijn er natuurlijk meer opties. Zwitserland is nog altijd de plek bij uitstek voor internationale wealth managers. Het Alpenland huisvest verschillende gevestigde namen. Grote Zwitserse spelers zijn UBS, Crédit Suisse en Julius Baer, die allen tot de top tien behoren van wealth managers. Grote Amerikaanse partijen timmeren ook aan de weg. Denk daarbij aan namen zoals Bank of America Merril Lynch, Morgan Stanley, JP Morgan Private Bank en Goldman Sachs.Vergelijk en vind de beste oplossing voor uw vermogen

Vermogensbeheer vergelijken doet u eenvoudig op Finner. Een private bank biedt een complete oplossing voor grote vermogens. Naast vermogensbeheer denkt een private banker mee over bijvoorbeeld fiscale structurering van het vermogen en estate planning. Bent u op zoek naar een private bank in Nederland of een wealth manager? Finner kan u helpen. 


Neem contact met ons op via info@finner.nl en wij brengen u in contact met partijen uit ons netwerk.


Lees hier meer over een family office of estate planning.eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement