Estate planning – slimme overdracht van uw vermogen

Deel dit artikel
estate planning

In uw leven hebt u vermogen opgebouwd. Misschien een bedrijf of een huis. Vermogen dat een goede bestemming moet krijgen na u. Het is verstandig om daar bij leven over na te denken. Het plannen van uw nalatenschap noemen we met een Engelse term ‘estate planning’, ofwel vermogensplanning. U zet op een rij hoe u op een fiscaal en juridisch slimme manier uw vermogen doorgeeft aan de volgende generatie. Zodat zij niet onnodig veel vermogensbelasting of erfbelasting hoeven af te dragen. Lees hier wat daar bij komt kijken.Estate planning - Betekenis

Uw vermogen is kostbaar. Aan wie wilt u dat nalaten? En wanneer wilt u dat overdragen en onder welke voorwaarden? Dat zijn vragen die aan de orde komen bij estate planning. Maar wat is estate planning precies? Estate is een Engels begrip voor nalatenschap. Dus estate planning is de planning van uw nalatenschap. Het is een onderdeel van financiële planning, of life planning. Uw wensen zijn daarbij leidend.


Wat is het doel van estate planning? U kiest zorgvuldig een route om de toekomstige nalatenschap zo klein mogelijk te maken. Zo beperkt u de totaal verschuldigde erfbelasting voor uw erfgenamen. Financiële planning betreft uw vermogenspositie gedurende uw hele levensloop. Estate planning is het verlengde daarvan. Daarvoor moet rekening worden gehouden met een veelheid aan factoren. Bent u getrouwd, of hebt u een samenlevingscontract? Dan bepaalt dat wat er onder uw vermogen valt en wat onder dat van uw partner. Schenkbelasting, erfbelasting, erfrecht, huwelijksvermogensrecht en fiscaal recht, spelen allemaal een rol.


Veel is afhankelijk van uw situatie en uw keuzes. Wilt u bijvoorbeeld vermogen dat u niet direct nodig hebt schenken aan de kinderen voor een koophuis? Of gaat het om een familiebedrijf dat u wilt overdragen? Het kan ook zijn dat u geen kinderen hebt en wilt dat een deel van uw vermogen naar een goed doel gaat. Een estate planner kijkt met u naar uw situatie, uw wensen, en maakt samen met u een plan. Belangrijk is dat de stappen die u zet goed overdacht zijn en op elkaar aansluiten. Het zijn beslissingen voor de toekomst en daarin kan veel veranderen. Ook het recht en de belastingen zijn aan verandering onderhevig. Schenking bij leven

Het is mogelijk om al tijdens uw leven een deel van uw vermogen te schenken aan de volgende generatie. Hiermee verkleint u uw eigen vermogen, maar dat van de ontvanger wordt groter. Hevelt u bij leven al vermogen over, dan moet er vaak direct belasting worden afgedragen. Dat is de schenkbelasting. Die speelt een rol bij schenken aan kind of schenken aan kleinkind


U kunt kiezen voor een eenmalige schenking. Daar bestaan onder voorwaarden schenkingsvrijstellingen voor, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis of een dure studie van uw kind. U kunt ook gebruik maken van een jaarlijkse vrijstelling. Die is hoger voor kinderen, dan voor kleinkinderen of anderen. Is uw kind nog minderjarig, dan kunt u een beleggingsrekening op naam van uw kind openen en jaarlijks van de vrijstelling gebruik maken.  Lees meer in ons artikel Beleggen voor uw (klein)kind, hoe u via beleggen al jong vermogen kunt overdragen op fiscaalvriendelijke wijze.


Denkt u over vermogensoverheveling bij leven, dan moet u goed nadenken over de zeggenschap over uw vermogen. Wilt u die zelf houden of overdragen? U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schenking op papier, of u kunt vastleggen dat bij een eventuele scheiding van uw kind de schenking niet gedeeld mag worden met de ex-partner. Een schenking op papier dient door een notaris te worden vastgelegd. Jaarlijks moet u daar dan 6% rente over afdragen. De erfgenaam mag deze rente direct terugstorten.


Voorbeeld papieren schenking

U hebt €120.000 vermogen en u wilt uw enig kind ieder jaar €6604 schenken. U doet dat op papier, want het geld is niet direct beschikbaar. Uw kind hoeft hier geen schenkingsbelasting over te betalen, want het is precies de vrijstelling op jaarbasis. Na tien jaar komt u te overlijden. 


Schenkplan

  • Schenking op papier: jaarlijks €6604,-
  • Totale schenking 10 jaar lang: €66.040
  • Restant erfenis: €120.000 – €66.040 = €53.960
  • Heffingsbedrag voor erfbelasting: €53.960 – €21.882 (vrijstelling voor een kind) = €32.078
  • Totaal verschuldigde erfbelasting: €3208

Gerealiseerde besparing op de erfbelasting

  • Volle erfenis: €120.000
  • Heffingsbedrag voor erfbelasting: €120.000 – €21.882 (vrijstelling voor een kind) = €98.118,-
  • Totaal verschuldigde erfbelasting: €9811,-

Het belastingvoordeel bedraagt in dit geval dus €6603 voor uw kind.Testament en erven

Een estate planner kijkt ook altijd naar uw testament. Daarin legt u vast wie uw erfgenamen zijn en hoe uw bezit verdeeld wordt. Erfbelasting speelt een rol bij het erven van een nalatenschap. De tarieven en vrijstellingen van schenkbelasting en erfbelasting zijn gelijk. De schenkbelasting is eigenlijk een voorschot op de verschuldigde erfbelasting. Maar bij leven kunt u gebruik maken van vrijstellingen en zo de belastingen beperken.


Het is verstandig om uw testament regelmatig tegen het licht te houden. Voldoet het aan uw wensen en aan de vermogensplanning die u voor ogen hebt? Het kan zijn dat uw situatie, de wetgeving of andere omstandigheden veranderd zijn.Lijfrentepolis of levensverzekeringen

Een lijfrentepolis, of een levensverzekering kan invloed hebben op uw nalatenschap. Vooral als het gaat om een uitkering bij overlijden of bij het bereiken van een bepaalde leeftijd. Dat is ook een factor die een estate planner meeneemt in het maken van een vermogensplanning. De polissen kunnen namelijk impact hebben op het bedrag dat beschikbaar komt voor een schenking of erfenis en dus ook op de hoogte van de belastingen. Het kan zijn dat er een advies uitrolt om uw polissen aan te passen. Estate planning - wat zijn de voordelen

Een vermogensplanning kan handig zijn als u bepaalde doelstellingen hebt voor uw vermogen en dat vast wilt leggen. Een groot voordeel is dat u er met een slimme strategie voor kunt zorgen dat uw erfgenamen niet onnodig veel belasting moeten betalen over de nalatenschap. Er zit namelijk een dubbele progressie in de erfbelasting. De heffing wordt hoger naarmate het bedrag hoger is én de bloedband dunner. Met estate planning maakt u een plan waarin met al deze factoren rekening wordt gehouden. De voordelen van estate planning zijn vergelijkbaar met financiële planning, maar er is meer. 


Estate planning biedt:

  • inzage in uw financiële situatie, groei van inkomen en vermogen
  • zelf kiezen wanneer en aan wie u uw vermogen overdraagt
  • borging van continuïteit van uw onderneming of bezit
  • voorkomen van onnodige belastingdruk
  • duidelijkheid voor uw nabestaandenWat doet een estate planner?

Het eindresultaat van estate planning is een schenkingsplan. Wat is een schenkingsplan? In een schenkplan staat wat jaarlijks belastingvrij geschonken kan worden aan wie en hoeveel belasting dit bespaart. Het is een stappenplan waarin duidelijk wordt hoeveel en wanneer dit geschonken kan worden. Samen met een estate planner zet u alles op een rij. 


Welke stappen neemt een estate planner om te komen tot een schenkingsplan?


Inventarisatie

  • Van familiezaken
  • Van de financiële situatie
  • Hoeveel vermogen is er
  • Wanneer komt het vermogen vrij
  • Hoeveel is er nodig om zelf van te leven
  • Van wensen:
  • Zeggenschap over vermogen
  • Wat wilt u wegschenken
  • Aan wie

Opstellen en aanpassen

  • Van schenkingsplan met verdeling van vermogen
  • Eventuele aanpassing van bestaande testamenten, polissen, etc.Estate planning - voorbeeld van een schenkplan

Een estate planner rekent met u door wat de consequenties zijn van uw schenkingen. Hij draagt ook alternatieven aan, want met een schenkplan kunnen zowel u als de ontvanger voordelen boeken. Niemand wil immers veel geld aan de staat nalaten. In uw plan maakt u zo veel mogelijk gebruik van de mogelijkheden om belastingvrij te schenken. Hierbij houdt u rekening met de vrijstellingen voor schenken aan kind of schenken aan kleinkind. 


De eenvoudigste vorm van een schenkingsplan is gebaseerd op de jaarlijkse schenkingsvrijstellingen. 


Belastingvrij schenken 2021

Ontvanger schenkingSchenkingsvrijstelling
Kind€6604 jaarlijks
Kind 18-40 jaareenmalig
€26.881 vrij te besteden, of
€55.996 voor dure studie, of
€105.302 voor koophuis
Kleinkinderen€3244 jaarlijks
eenmalig €105.302 voor koophuis (18-40 jaar)
Overige familie of geen familie€3244 jaarlijks
eenmalig €105.302 voor koophuis (18-40 jaar)


Een bekende strategie bij een schenkingsplan is periodiek schenken en zo de jaarlijkse schenkingsvrijstelling optimaal benutten.


Voorbeeld schenkingsplan

Totaal vermogen: €2.000.000

Situatie: twee kinderen als erfgenamen

Schenkplan: jaarlijks €200.000 gedurende 5 jaar, gelijk te verdelen over beide kinderen


Belastingdruk:

De belastingdienst heeft handige rekentools voor het berekenen van de schenkbelasting of erfbelasting


Jaarlijks schenkbelasting: €10.377 per kind

Totale schenkbelasting na 5 jaar: € 103.770


Na overlijden resteert er nog €1.000.000 te verdelen over beide erfgenamen.

De erfbelasting daarover bedraagt €103.585 per kind

Totaal is er dan betaald aan de fiscus: €103.770 + €207.170 = €310.940


Zonder schenkplan was er bij vererving van €2.000.000 vrij van recht aan belasting afgedragen: €228.585 per kind, dus €457.170 in totaal. 

Het schenkplan levert een belastingvoordeel op van €146.230Welke partijen bieden estate planning

Estate planning is geen standaard onderdeel van een beleggingsdienstverlening bij een vermogensbeheerder. Een private bank daarentegen kan dit wel aanbieden. Bij private banks kunt u naast individueel vermogensbeheer ook terecht voor andere financiële diensten, zoals vermogensplanning, estate planning en fiscaal advies. Vermogensbeheer vergelijken of private banks vergelijken doet u eenvoudig op Finner.


U kunt ook kiezen voor een onafhankelijke financieel planner, die naast financiële planning ook estate planning aanbiedt. Finner kan u in contact brengen met een financieel planner uit ons landelijk netwerk. Mail naar info@finner.nl. 


Lees meer over financiële planning of vermogensbeheer in de kennisbank van Finner.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink

2 reactie(s)

 • Evert van Finner
  02 mei 2022 om 10:22 uur

  Beste heer Pracht,

  Bedankt voor uw reactie. Wij zullen per mail met u contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken!

  Groet,
  Evert Voshart

 • Pracht
  01 mei 2022 om 11:30 uur

  Ik zou graag in contact willen komen met een Estate planner. Omgeving Den haag

  Dhr. J. Pracht

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement