ABN AMRO Vermogensbeheer

ABN AMRO – Beoordeling door Finner

ABN AMRO Vermogensbeheer is gericht op consumenten die hun vermogen willen uitbesteden.  Klanten kunnen vanaf €50.000,- beleggen in Vermogensbeheer, waar u kunt kiezen uit verschillende mandaten (portefeuilles). Hierbij zit persoonlijk advies inbegrepen. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Bij ABN AMRO Vermogensbeheer heeft u de keuze uit verschillende beleggingsmandaten, die de indeling van de portefeuille bepalen. Deze mandaten zijn bijvoorbeeld duurzaam ingericht of gericht op het genereren van dividendinkomsten.
  • ABN AMRO Vermogensbeheer hanteert een actief beleggingsbeleid, waarbij binnen de beleggingsmandaten wordt geprobeerd het marktrendement te verslaan.
  • De tarieven bij ABN AMRO Vermogensbeheer liggen hoger dan het marktgemiddelde; het keuzeaanbod is daarentegen uitgebreider dan bij de gemiddelde vermogensbeheerder.

Bij ons kunt u ABN AMRO vergelijken met andere vermogensbeheerders. ABN AMRO heeft ook een zelf beleggen oplossing.

Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

Beleggingsbeleid ABN AMRO

Bij ABN Amro Vermogensbeheer maakt u de keuze uit een van de volgende mandaten:

Multi Manager Mandaat: De portefeuille bestaat uit beleggingsfondsen van diverse fondshuizen.
ESG Fondsen Mandaat: De portefeuille bestaat uit duurzame beleggingsfondsen.
Impact Fondsen Mandaat: De portefeuille bestaat uit beleggingsfondsen waarvan de beleggingen een meetbare en positieve impact maken.
Comfort Inkomsten Mandaat: De portefeuille bestaat uit beleggingsfondsen gericht op genereren van inkomsten en dividend.

Waarin onderscheidt ABN AMRO in haar beleggingsbeleid van andere banken en beleggingsondernemingen?
  • Interne expertise van ABN AMRO wordt gecombineerd met externe expertise op deelgebieden zoals ondernemingsanalyse, duurzaamheidsbeleid en technische analyse.
  • ABN AMRO gelooft dat een actief beleid waarde toevoegt bij de verdeling over de verschillende vermogenscategorieën. Binnen de fondsmandaten wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van actief beheerde beleggingsproducten voor markten waar bewezen is dat deze waarde hebben kunnen toevoegen. Voor markten waar dit niet het geval is concentreert ABN AMRO zich op passieve beleggingsproducten.
  • Beleggingsbeslissingen worden genomen door een ervaren team van beleggingsspecialisten.
  • ABN AMRO is ervan overtuigd dat een analyse van duurzaamheid factoren en bijbehorende duurzaamheidsscores helpt bij het beoordelen van de kwaliteit van individuele ondernemingen.
  • Risicoanalyse en meting van de resultaten zijn standaard onderdeel van het beleggingsproces
Welke aanpak, beleggingsstrategie of beleggingsstijl heeft ABN AMRO?

ABN AMRO Vermogensbeheer heeft een actief beleggingsbeleid dat gebaseerd is op fundamentele gronden en kwantitatieve modellen. In het beleggingsproces onderscheidt ABN AMRO de volgende samenhangende stappen:

  • Macro-economisch onderzoek: de analisten van ABN AMRO analyseren de onderliggende fundamentele ontwikkelingen en verkennen de impact op de toekomstige beleggingsomgeving.
  • Tactisch beleid: actief inspelen op verwachte marktontwikkelingen op basis van de toekomstige beleggingsomgeving. Het ABN AMRO Beleggingscomité is verantwoordelijk voor de tactische vermogensverdeling en komt wekelijks samen.
  • Modelportefeuille-constructie: samenstellen van concrete beleggingsportefeuilles per risicoprofiel door het selecteren van beleggingsinstrumenten in lijn met de gekozen verdeling van beleggingen over de verschillende vermogenscategorieën.
  • Communicatie en implementatie: doorvoeren van de beleggingsbeslissingen in de beleggingsportefeuilles van de vermogensbeheerklanten en het geven van beleggingsadviezen aan de klanten die hebben gekozen voor het concept beleggingsadvies.
In welke beleggingscategorieën, sectoren, regio’s en (soort) financiële instrumenten wordt belegd?

Voor alle mandaten binnen ABN AMRO Vermogensbeheer wordt gebruik gemaakt van actief beheerde beleggingsfondsen van verschillende fondshuizen. Voor markten waarvan niet bewezen is dat actief beheer waarde toevoegt wordt gekozen voor indextrackers. Binnen het aandelengedeelte wordt er een wereldwijde spreiding gehanteerd, inclusief opkomende markten. Afhankelijk van het mandaat kan er ook worden belegd in alternatieve beleggingen zoals hedge funds, onroerend goed en grondstoffen.

Samenvatting van de dienstverlening

ABN AMRO
Naam aanbieder ABN AMRO Type beheer Individueel beheer
Onderdeel van ABN AMRO Bank N.V. Minimum inlegbedrag € 50.000
Vestiging(en) Geheel Nederland Jaar actief 1720
Onderscheidingen ABN AMRO MeesPierson voor de 15e keer uit tot beste private bank in Nederland
Duurzaam Vermogensbeheerders kunnen er voor kiezen om bepaalde bekende richtlijnen te volgen op het gebied van duurzaam beleggen. U vindt hier terug welke methode(n) de beheerder volgt. Bij negatieve uitsluiting wordt bijvoorbeeld niet belegd in aandelen van ondernemingen in de wapen-, tabak en alcoholindustrie. Bij best in class wordt er gekeken hoe de individuele ondernemingen per branche scoren ten opzichte van elkaar op criteria als milieubeleid, arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid, en dergelijke. Specialiteit betekent dat de partij expliciet zoekt naar duurzame ondernemingen als invulling van de portefeuille.
Negatieve uitsluiting

Uitsluitingen en hierbij gehanteerde omzetdrempels zijn afhankelijk van het gekozen mandaat.

Actief vs Passief De methode waarvan de aanbieder overtuigd is om de beste resultaten te halen. U kunt met deze filter een voorkeur voor een van beide methode aangeven. Wij zoeken dan een partij die daar bij aansluit. Actief: Inspelen op marktontwikkelingen, actief op zoek naar meer rendement of minder risico dan de markt. Regelmatig transacties om risico/rendement verhouding te optimaliseren. Passief: De markt zo efficiënt mogelijk volgen. Voorspellen van beurzen is niet mogelijk. Door zo min mogelijk te handelen de kosten laag houden. Dit leidt uiteindelijk tot de beste risico/rendement verhouding.
Actief

In het Multi Manager Mandaat heeft ABN over het algemeen de voorkeur voor actief belegde oplossingen. Voor een aantal beleggingscategorieen geven wij de voorkeur voor een passieve oplossing. Ook geldt dat we voor de overige categorieen altijd kunnen keizen voor een passieve oplossing voor een korte of langer periode als marktomstandigheden hier aanleiding toe geven.

Portefeuille samenstelling De wijze waarop uw portefeuille is ingericht met verschillende beleggingsproducten. Bij maatwerk krijgt u een portefeuille specifiek ingericht op basis van uw specifieke wensen en voorkeuren. Maatwerk is vaak mogelijk vanaf 100.000 euro of meer. Maatwerk is vaak duurder dan een modelportefeuille. Bij een modelportefeuille belegt u in een portefeuille die voor iedereen met hetzelfde risicoprofiel identiek is.
Modelportefeuille

Voor de invulling van het Multi Manager Mandaat gebruikt ABN een modelportefeuille. Er is een modelportefeuille per risicoprofiel. Deze verschillen van elkaar in de invulling en de gekozen Mandaten en fondsen. Op deze manier kan volgens ABN beter worden ingespeelen op de risicohouding die de klant in zijn risicoprofiel heeft aangegeven.

Doel beleggingsbeleid Wat is het belangrijkste doel dat u met uw vermogen wil bereiken? Sommige partijen specialiseren zich met hun beleggingsbeleid in bepaalde doelen die u als klant wil bereiken. Geef aan wat u belangrijk vindt en wij zoeken een partij die daar bij aansluit.
Groei

Voor de risicoprofielen 4 t/m 6 geldt dat deze meer gericht zijn op de groei van het vermogen op de langere termijn. Voor de risicoprofielen 2 t/m 3 geldt dat deze meer gericht zijn op het behoud van het vermogen op de langere termijn.

Producten Partijen kunnen in verschillende beleggingsproducten beleggen en hebben verschillende specialismen. Heeft u een specifieke voorkeur voor bepaalde beleggingsproducten dan kunt u dat hier aangeven. Dan zoeken wij een partij die daar bij aansluit.
Beleggingsfondsen

In het Multi Manager Mandaat wordt er niet direct belegd in aandelen en obligaties. Dit gaat via beleggingsfondsen en ETFs of Indexfondsen. In het geval van passief heeft ABN een voorkeur voor indexfondsen. Hoe een categorie wordt ingevuld hangt af van hun beleggingsbeleid en marktomstandigheden.Voor de onderliggende Managers is er geen beperking in het assortiment. Behalve de controversiële wapenlijst die in Nederland wettelijk verplicht is.

In het Multi Manager Mandaat is het niet toegestaan om derivaten te gebruiken rechtstreeks in de portefeuille van de klant. In de gebruikte beleggingsfondsen is dit wel toegestaan. Als het gaat om gebruik van derivaten voor efficiente portefeuille inrichting. Het gebruik van derivate voor leverage is niet toegestaan.

Eigen producten Maakt en belegt de aanbieder ook in beleggingsproducten die zij zelf ontwikkelen. De aanbieder verdient dan ook geld in de producten waar hij voor u in belegt.
Ja

ABN AMRO heeft de beschikking over een eigen beleggingsfondsenplatform in Luxemburg. Via dit platform geven wij mandaten uit aan externe beheerders van over de hele wereld. Geen van deze externe beheerders staat bij ABN AMRO op de loonlijst. ABN AMRO is wel de juridisch eigenaar van de producten maar huurt de beleggingsexpertise in. Hiermee hebben we het beste van beiden werelden. De controle over de gelden gebeurd door ABN AMRO en op deze manier kunnen wij de beste beheerders van de wereld inhuren om deze gelden voor ons te beheren. Het zijn dus geen huisfondsen in de klassiek zin van het woord.

Depot bank Bank waar de effecten worden aangehouden. Hier kunt u de rekening inzien.
Abn Amro

Vermogen partners meebelegd Is het vermogen van de partners ook meebelegd in dezelfde portefeuille waarin u belegt.
Nee

ABN AMRO is een beursgenoteerde onderneming er is dus geen sprake van een partnerstructuur. Wel beleggen de meeste ABN AMRO medewerkers in de producten van ABN AMRO.

Kosten ABN AMRO

Doorlopende kosten
Periodieke kosten Dit zijn de periodiek terugkerende kosten die een aanbieder rekent voor het aanhouden van een rekening of bijvoorbeeld abonnementsdiensten.
Geen
Beheerfee Dit is de vergoeding die een aanbieder rekent voor het beheer van de beleggingsportefeuille.
All-in beheer fee (incl BTW) per jaar afhankelijk van uw risicoprofiel; Defensief (1.21%) Matig Defensief (1.27%) Matig Offensief (1.27%) Offensief (1.39%) Zeer Offensief (1.39%) *Boven de 2.5 miljoen euro geldt een staffelkorting.
Performance fee Dit is de vergoeding die een aanbieder ontvangt voor het behalen van een bepaald rendement.
Geen
Transactiekosten Voor de transacties die gedaan worden in de portefeuille, rekent de aanbieder transactiekosten. Deze kunnen per beleggingsobject verschillen.
Er worden geen transactieprovisies gerekend, maar er zijn wel spreadkosten en/of in-uitstapkosten voor de producten.
Servicefee Voor de bewaring en administratieve afhandeling van de portefeuille rekent de aanbieder een vergoeding. Dit is de service fee of bewaarloon die de aanbieder rekent. Daarnaast vallen onder de service fee vaak beheerhandelingen zoals bijvoorbeeld voor de afwikkeling van dividenden. 
Geen
Kosten producten Uw portefeuille kan bestaan uit bijvoorbeeld beleggingsfondsen en/of trackers. Elk van deze producten heeft bepaalde kosten, die tonen we hier. Hieronder valt bijvoorbeeld het salaris van de fondsmanager indien voor u belegd wordt in fondsen en de transactiekosten die binnen een fonds worden gemaakt. Deze kosten worden in de koers van het product verwerkt. Hier bedoelen we mee dat de kosten in mindering worden gebracht op de waarde van de beleggingen. Deze kosten worden niet apart in rekening gebracht door de aanbieder. Wij tonen u hier de verwachte productkosten. Deze kosten betaalt u dus aan de fondseigenaar en zijn meestal geen inkomsten voor de partij. Heeft de partij eigen producten dan zijn uw productkosten dus (extra) inkomsten voor de vermogensbeheerder.
De gemiddelde fondskosten zijn afhankelijk van uw risicoprofiel tussen de 0,90% en 1,00% per jaar.
Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuille Dit zijn alle kosten die gepaard gaan met het optuigen van een portefeuille als u een rekening opent bij een vermogensbeheerder. Dit zijn bijvoorbeeld de instapkosten voor fondsen en de kosten voor brokers en beurshandelaren (spreads) bij de aankoop van de aandelen en obligaties.
Er worden geen transactieprovisies gerekend bij de start maar er kunnen wel spreadkosten en/of in-uitstapkosten van toepassing zijn voor de producten. Deze verschillen per product.
Kosten afbouw portefeuille Hieronder vallen de kosten die verrekend worden als u uw rekening bij een vermogensbeheerder opzegt en de portefeuille wordt geliquideerd. Dit zijn bijvoorbeeld de uitstapkosten voor de fondsen en de kosten voor brokers en beurshandelaren (spreads) bij de verkoop van de aandelen en obligaties.
Er worden geen transactieprovisies gerekend bij verkoop maar er kunnen wel spreadkosten en/of in-uitstapkosten van toepassing zijn voor de producten. Deze verschillen per product.

Rendement ABN AMRO

De getoonde rendementen zijn BRUTO voor aftrek van de beheervergoeding. In het vergelijkingsrapport berekenen we de netto rendementen voor uw situatie.

Profiel Defensief Matig defensief Matig offensief Offensief Zeer offensief
2025* Bekijk in uw analyse
2024 Bekijk in uw analyse
2023 7.98 9.15 10.72 12.34 13.64
2022 -11.61 -12.23 -12.31 -13.28 -12.47
2021 4.45 8.68 14.66 19.89 23.67
2020 1.78 1.63 2.74 2.94 2.83

Inzicht in alle rendementen van ABN AMRO Vermogensbeheer?

Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.

Over ABN AMRO Vermogensbeheer

ABN AMRO is met circa 7 miljoen klanten en 20.000 medewerkers één van de drie grootste banken van Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Op beleggingsgebied is de bank al jaren actief. Voor zowel kleine als grote portefeuilles heeft ABN AMRO mogelijkheden.

Lees hier verder als u meer wilt weten over ABN AMRO.

Naast ABN AMRO Vermogensbeheer kunt u ook kiezen voor Begeleid Beleggen of fiscaal voordelig aanvullend pensioen opbouwen met de ABN AMRO-pensioenrekening. Voor eigen rekening handelen met een keuze uit meer dan 500 beleggingsfondsen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. De Plus-rekening is vooral geschikt voor klanten die actief willen handelen en toegang willen tot uitgebreide (koers)informatie en analysetools.

Lees hier meer over zelf beleggen bij ABN AMRO.

Team

Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door ABN AMRO zelf. 

Richard de Groot CFA

Roel Barnhorn CFA

Drs. Nick Kounis

Reinhard Pfingsten

Olivier Raingeard

ABN AMRO Pensioen
  • Vergelijk met andere partijen
  • Analyse rendement & kosten
  • Hulp bij uw keuze of overstap
derk de gier klein

Derk de Gier

Senior vermogenscoach

010 3070880 Plan afspraak