FitVermogen - Beoordeling door Finner

FitVermogen biedt met haar ‘Gemaksfondsen’ vijf modelportefeuilles (risicoprofielen) aan. Dit is een execution-only dienstverlening waarbij de klant zelf de inschatting moet maken welk risicoprofiel het best bij de persoonlijke situatie en risicobereidheid aansluit. Deze beleggingsoplossing is door Finner beoordeeld en ontvangt met 5 sterren de hoogst mogelijke beoordeling. Finner toetst de dienstverlening op meer dan 80 criteria. Met deze score kunnen de mixfondsen van FitVermogen worden beschouwd als een kwalitatief goede beleggingsoplossing. De belangrijkste kenmerken zijn:

 •  FitVermogen biedt voldoende transparantie over haar dienstverlening en communiceert op een transparante en overzichtelijke manier de kosten richting klanten.
 •  U heeft keuze uit vijf verschillende mixfondsen die oplopen in risico.
 •  De mixfondsen van FitVermogen betreffen een execution-only dienstverlening, wat betekent dat u zelf uw risicobereidheid dient vast te stellen. Hierdoor is de dienstverlening minder geschikt voor mensen die niet goed weten hoeveel risico bij hun persoonlijke voorkeur of situatie past. 
 •  De mixfondsen van FitVermogen zijn geschikt voor beleggers die een voorkeur hebben voor een eenvoudige online beleggingsoplossing. Hiermee kunt u wereldwijd gespreid beleggen tegen lage kosten.


Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

Hoe werkt FitVermogen?

FitVermogen is een online platform waar u zelf kunt beleggen in ruim 70 Goldman Sachs beleggingsfondsen via de FitVermogen fondsenrekening. Daarnaast biedt FitVermogen met haar ‘Gemaksfondsen’ ook 5 modelportefeuilles (risicoprofielen) aan. Bij FitVermogen stelt u zelf vast hoeveel risico u wilt nemen en welk mixfonds hier het best op aansluit. De fondsen worden vervolgens door een team van fondsmanagers actief beheerd. Een online rekening openen bij FitVermogen kan vanaf € 25,- en er worden geen kosten gerekend voor het afsluiten of aanhouden van de rekening. 


De mixfondsen zijn oplopend in risico: Mixfonds I is bijna volledig belegd in obligaties, waar mixfonds V bijna volledig uit aandelen bestaat. Fitvermogen hanteert zelf drie verschillende risicocategorieën: ‘Voorzichtig’, ‘Neutraal’ en 'Avontuurlijk'. Binnen de categorie ‘Voorzichtig’ wordt voornamelijk in obligaties belegd. Hierin vallen mixfonds I en II, waarbij binnen het eerste fonds het minste risico wordt genomen. Mixfonds III valt binnen de risicocategorie ‘Neutraal’. Binnen de categorie ‘Avontuurlijk’ wordt voornamelijk in aandelen belegd. Hierin vallen de mixfondsen IV en V, waarbij binnen mixfonds V het meeste risico wordt genomen.


Execution only

Het platform van FitVermogen is ‘execution only’. Dit houdt in dat FitVermogen geen wettelijke zorgplicht heeft om uw risicobereidheid vast te stellen en daarbij een passend product te adviseren. U moet dus zelf inschatten welk mixfonds het best aansluit bij uw uitgangspunten en persoonlijke voorkeuren ten aanzien van beleggingsrisico’s. Met ons artikel over risicoprofielen leest u alles over het vaststellen van uw eigen risicobereidheid. Daarnaast is het platform van FitVermogen een volledig online dienstverlening waardoor u geen adviseur heeft die een persoonlijke relatie met u onderhoudt.


Het beleggingsbeleid van FitVermogen

Binnen de mixfondsen van Fitvermogen wordt belegd in een gespreide portefeuille van internationale aandelen- en obligatiefondsen. Het doel is om via actief beheer over meerdere jaren beter te presteren dan de samengestelde benchmark (vergelijkingsmaatstaf). 


Waarin onderscheidt Fitvermogen zich in haar beleggingsbeleid van andere banken en beleggingsondernemingen?

Fitvermogen onderscheidt zich door een actieve beheerstrategie binnen haar mixfondsen. Deze strategie speelt in op veranderende marktomstandigheden met behulp van fundamentele- en gedragsanalyse. Dit resulteert in een dynamische verdeling over verschillende beleggingscategorieën. Ook kunnen beleggingen worden opgenomen die niet zijn opgenomen in de samengestelde benchmark. Hierdoor kan de portefeuille aanzienlijk afwijken van deze benchmark.


Welke aanpak, beleggingsstrategie of beleggingsstijl hanteert Fitvermogen?

De fondsbeheerder streeft ernaar om waarde toe te voegen op drie manieren:

  - het bepalen van de verhouding tussen beleggingscategorieën

  - selectie van individuele beleggingen

  - keuzes over portefeuillespreiding en risicobeheer


  Het gekozen risicoprofiel bepaalt de strategische (lange termijn) verdeling tussen

  aandelen en obligaties. Afhankelijk van actuele marktomstandigheden kan hier

  binnen een bepaalde bandbreedte van worden afgeweken. 


  In welke beleggingscategorieën, sectoren, regio's en (soort) financiële instrumenten belegt FitVermogen 

  Binnen de mixfondsen van Fitvermogen wordt met name belegd in internationale aandelen- en obligatiefondsen. Ook kan er direct worden belegd in vastrentende instrumenten en, binnen de onderliggende fondsen, in beursgenoteerde vastgoedaandelen. De fondsbeheerder kan ook in categorieën of regio’s beleggen die niet zijn opgenomen in de gehanteerde benchmarks. De benchmark voor obligaties is de Bloomberg Euro Aggregate, voor aandelen is dit de MSCI World.


   
  FitVermogen
  Naam aanbieder
  FitVermogen
  Type beheer
  Mixfonds
  Onderdeel van
  Goldman Sachs Asset Management B.V.
  Minimum inlegbedrag
  € 25,-
  Vestiging(en)
  Den Haag
  Jaar actief
  1991
  Onderscheidingen
  Verschillende Lipper en Morningstar Awards voor de Dynamic Mixfondsen
   


  Wat zijn alternatieven voor FitVermogen

  Vergelijkbare alternatieven voor FitVermogen zijn andere execution-only platformen die modelportefeuilles of mixfondsen aanbieden. Voorbeelden zijn Brand New Day, PEAKS en ASN Bank. Gaat uw voorkeur echter uit naar persoonlijk contact en/of risicoadvies in plaats van een execution-only platform? Dan zijn andere vermogensbeheerders waarschijnlijk passender. Wanneer u FitVermogen wilt vergelijken met alternatieve vermogensbeheerders kan dit eenvoudig in onze vergelijker.


  Samenvatting van de dienstverlening

   
  FitVermogen
  Naam aanbieder
  FitVermogen
  Type beheer
  Mixfonds
  Onderdeel van
  Goldman Sachs Asset Management B.V.
  Minimum inlegbedrag
  € 25,-
  Vestiging(en)
  Den Haag
  Jaar actief
  1991
  Onderscheidingen
  Verschillende Lipper en Morningstar Awards voor de Dynamic Mixfondsen
  Negatieve uitsluitingDe Gemaksfondsen sluiten de volgende beleggingscategorieën uit: Controversiële wapens, Tabak, Thermische steenkoolwinning en/of teerzandproductie
  ActiefIeder bedrijf heeft zijn sterke punten; volgens FitVermogen is die van hun actief management en duurzaam beleggen.
  ModelportefeuilleDoor het gebruik van modelportefeuilles zegt FitVermogen zeer goed gespreide en professioneel beheerde portefeuilles tegen lage kosten te kunnen aanbieden. Hun vijf Gemaksfondsen variëren van zeer defensief (Goldman Sachs Dynamic Mix Fund I) t/m zeer offensief (Goldman Sachs Dynamic Mix Fund V). Over de afgelopen jaren hebben zij hiermee diverse prijzen mogen winnen van o.a. Morningstar, Lipper, VWD Cash en de Gouden Stier.
  Groei De Gemaksfondsen beleggen voornamelijk in een gespreide portefeuille van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. Het fonds heeft ook de mogelijkheid om in beursgenoteerde vastgoedaandelen te beleggen. Ook andere financiële instrumenten kunnen worden gebruikt om de beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken. De Gemaksfondsen worden actief beheerd aan de hand van vastgestelde beleggingsprofielen. Als klant kiest u zelf het gewenste profiel. Ook is het mogelijk om meerdere Gemaksfondsen tegelijk aan te houden.
  BeleggingsfondsenGoldman Sachs Asset Management, de beheerder achter FitVermogen, is een van de grootste vermogensbeheerders van Nederland en van de wereld met meer dan $2,7 biljoen aan vermogen onder toezicht.per 31 december 2023.
  JaFitVermogen.nl is het 'execution only' platform van Goldman Sachs Asset Management. Dat betekent dat u bij FitVermogen online kunt beleggen in diverse Goldman Sachs beleggingsfondsen zonder advies.
  Caceis
  Ja


  Kosten FitVermogen

  Bij FitVermogen betaalt u alleen kosten voor het gekozen mixfonds waarin u belegt; deze kosten zijn al verwerkt in de koers. Daarnaast rekent FitVermogen geen kosten voor het aanhouden van de rekening, periodieke bijstortingen of het verkopen van de beleggingen. Hierdoor behoort FitVermogen tot een van de goedkopere vermogensbeheerders in de markt. Afhankelijk van het gekozen mixfonds variëren de totale kosten (TCO) bij FitVermogen tussen de 0,70% en 0,90% per jaar.


  Tabel: de kosten van FitVermogen in detail.

  Doorlopende kosten
  Periodieke kostenFitVermogen.nl rekent géén periodieke kosten. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
  BeheerfeeFitVermogen.nl rekent géén beheerfee. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
  Performance fee
  TransactiekostenBekijk in uw analyse
  ServicefeeFitVermogen.nl rekent géén service fee. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.

  Eenmalige kosten
  Kosten opbouw portefeuilleBekijk in uw analyse
  Kosten afbouw portefeuilleBekijk in uw analyse


  Wilt u meer weten over de kosten van vermogensbeheer in het algemeen, lees dan ons artikel. 


  Wat is het rendement van FitVermogen?

  De getoonde rendementen zijn het NETTO rendement per jaar en per profiel. Dit is het behaalde rendement na aftrek van alle kosten. Wanneer u rendementen tussen partijen vergelijkt houdt dan ook rekening met het risico.

  * De getoonde rendementen over 2024 zijn t/m 30 juni van dat jaar.

  ProfielMix Fund IMix Fund IIMix Fund IIIMix Fund IVMix Fund V
  2024*
  Bekijk in uw analyse
  2023
  Bekijk in uw analyse
  2022
  -16,7%
  -16,2%
  -15,3%
  -15,2%
  -14,4%
  2021
  1,2%
  7,1%
  13,6%
  19,9%
  26,7%
  Inzicht in alle rendementen van FitVermogen?Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.


  Wilt u meer weten over de valkuilen bij interpreteren van rendementscijfers, lees dan ons artikel Rendement vermogensbeheer vergelijken.


  Over FitVermogen

  Overname FitVermogen door Goldman Sachs

  FitVermogen is gelanceerd in 2014 als onderdeel van NN Investment Partners. Begin 2022 is NN Investment Partners overgenomen door Goldman Sachs Asset Management. Dit is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld en heeft wereldwijd meer dan 2.500 miljard dollar aan vermogen onder beheer (2023). Fitvermogen houdt zich aan de Nederlandse regels voor vermogensscheiding en staat onder toezicht van de AFM. Deze wetgeving zorgt ervoor dat beleggingen van klanten strikt gescheiden blijven van het eigen vermogen van de vermogensbeheerder. Hierdoor vallen deze altijd buiten een eventueel faillissement. Voor de bewaring van effecten van klanten wordt gebruikgemaakt van de depotbank CACEIS, voorheen bekend als KAS BANK.


  FitVermogen is het execution-only platform voor de Goldman Sachs beleggingsfondsen. Dit houdt in dat u bij FitVermogen zelf verantwoordelijk bent voor de fondsen die u aankoopt. Klanten worden, zoals bij alle execution-only platformen, bij het openen van de rekening getoetst op kennis en ervaring. Hoewel FitVermogen niet adviseert over het aankopen van fondsen of het te kiezen risicoprofiel, biedt het wel informatie die u kan helpen bij het maken van beleggingskeuzes. FitVermogen is beschikbaar voor iedereen in Nederland, ouder dan 18 jaar, die zelf vermogen wil opbouwen met behulp van de Goldman Sachs beleggingsfondsen. 


  Video FitVermogen  Team

  Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door de aanbieder zelf. 

  de heer Ewout van Schaik CFA
  Head of Multi-Asset
  de heer Jan Kvapil CFA
  Portfolio Manager
  de heer Niels de Visser CFA
  Senior Portfolio Manager
  de heer Arjen van Niel CFA
  Senior Portfolio Manager


  FitVermogen in de media

  ‘Vermogensbeheertak NN in handen van Goldman Sachs’

  (RTL Nieuws; 19 augustus 2021) “Goldman Sachs koopt voor 1,7 miljard euro NN Investment Partners (NN IP), de vermogensbeheertak van de Nationale Nederlanden Group. Door de aankoop breidt de investeringsbank de invloed in Europa flink uit.”


  'FitVermogen lanceert geldplan studiekosten'

  (Investment Officer; 1 november 2017) “Via FitVermogen, het online platform voor beleggingsfondsen van NN Investment Partners, kunnen (groot)ouders voortaan een plan maken voor de manier waarop ze geld kunnen sparen of beleggen voor de studie van hun (klein)kinderen.”


  'NN-IP's FitVermogen bevat inmiddels 280 miljoen euro'

  (Investment Officer; 3 oktober 2017) “NN Investment Partners' beleggingsplatform Fitvermogen heeft inmiddels 35.000 klanten uit drie landen. Bij elkaar hebben zij 280 miljoen euro belegd via het platform.”

  eBook

  Kies uw gratis eBook met handige tips!

  Bedankt

  We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

  Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement