FitVermogen

FitVermogen – Beoordeling door Finner

FitVermogen biedt met haar ‘Gemaksfondsen’ vijf modelportefeuilles (risicoprofielen) aan. Dit is een execution-only dienstverlening waarbij de klant zelf de inschatting moet maken welk risicoprofiel het best bij de persoonlijke situatie en risicobereidheid aansluit. Deze beleggingsoplossing is door Finner beoordeeld en ontvangt met 5 sterren de hoogst mogelijke beoordeling. Finner toetst de dienstverlening op meer dan 80 criteria. Met deze score kunnen de mixfondsen van FitVermogen worden beschouwd als een kwalitatief goede beleggingsoplossing. De belangrijkste kenmerken zijn:

  •  FitVermogen biedt voldoende transparantie over haar dienstverlening en communiceert op een transparante en overzichtelijke manier de kosten richting klanten.
  •  U heeft keuze uit vijf verschillende mixfondsen die oplopen in risico.
  •  De mixfondsen van FitVermogen betreffen een execution-only dienstverlening, wat betekent dat u zelf uw risicobereidheid dient vast te stellen. Hierdoor is de dienstverlening minder geschikt voor mensen die niet goed weten hoeveel risico bij hun persoonlijke voorkeur of situatie past. 
  •  De mixfondsen van FitVermogen zijn geschikt voor beleggers die een voorkeur hebben voor een eenvoudige online beleggingsoplossing. Hiermee kunt u wereldwijd gespreid beleggen tegen lage kosten.
Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

Hoe werkt FitVermogen?

FitVermogen is een online platform waar u zelf kunt beleggen in ruim 70 Goldman Sachs beleggingsfondsen via de FitVermogen fondsenrekening. Daarnaast biedt FitVermogen met haar ‘Gemaksfondsen’ ook 5 modelportefeuilles (risicoprofielen) aan. Bij FitVermogen stelt u zelf vast hoeveel risico u wilt nemen en welk mixfonds hier het best op aansluit. De fondsen worden vervolgens door een team van fondsmanagers actief beheerd. Een online rekening openen bij FitVermogen kan vanaf € 25,- en er worden geen kosten gerekend voor het afsluiten of aanhouden van de rekening. 

De mixfondsen zijn oplopend in risico: Mixfonds I is bijna volledig belegd in obligaties, waar mixfonds V bijna volledig uit aandelen bestaat. Fitvermogen hanteert zelf drie verschillende risicocategorieën: ‘Voorzichtig’, ‘Neutraal’ en ‘Avontuurlijk’. Binnen de categorie ‘Voorzichtig’ wordt voornamelijk in obligaties belegd. Hierin vallen mixfonds I en II, waarbij binnen het eerste fonds het minste risico wordt genomen. Mixfonds III valt binnen de risicocategorie ‘Neutraal’. Binnen de categorie ‘Avontuurlijk’ wordt voornamelijk in aandelen belegd. Hierin vallen de mixfondsen IV en V, waarbij binnen mixfonds V het meeste risico wordt genomen.

Execution only

Het platform van FitVermogen is ‘execution only’. Dit houdt in dat FitVermogen geen wettelijke zorgplicht heeft om uw risicobereidheid vast te stellen en daarbij een passend product te adviseren. U moet dus zelf inschatten welk mixfonds het best aansluit bij uw uitgangspunten en persoonlijke voorkeuren ten aanzien van beleggingsrisico’s. Met ons artikel over risicoprofielen leest u alles over het vaststellen van uw eigen risicobereidheid. Daarnaast is het platform van FitVermogen een volledig online dienstverlening waardoor u geen adviseur heeft die een persoonlijke relatie met u onderhoudt.

Wat zijn alternatieven voor FitVermogen?

Vergelijkbare alternatieven voor FitVermogen zijn andere execution-only platformen die modelportefeuilles of mixfondsen aanbieden. Voorbeelden zijn Brand New DayPEAKS en ASN Bank. Gaat uw voorkeur echter uit naar persoonlijk contact en/of risicoadvies in plaats van een execution-only platform? Dan zijn andere vermogensbeheerders waarschijnlijk passender. Wanneer u FitVermogen wilt vergelijken met alternatieve vermogensbeheerders kan dit eenvoudig in onze vergelijker.

Beleggingsbeleid FitVermogen

Binnen de mixfondsen van FitVermogen wordt belegd in een gespreide portefeuille van internationale aandelen- en obligatiefondsen. Het doel is om via actief beheer over meerdere jaren beter te presteren dan de samengestelde benchmark (vergelijkingsmaatstaf). 

Waarin onderscheidt FitVermogen zich in haar beleggingsbeleid van andere banken en beleggingsondernemingen?

Fitvermogen onderscheidt zich door een actieve beheerstrategie binnen haar mixfondsen. Deze strategie speelt in op veranderende marktomstandigheden met behulp van fundamentele- en gedragsanalyse. Dit resulteert in een dynamische verdeling over verschillende beleggingscategorieën. Ook kunnen beleggingen worden opgenomen die niet zijn opgenomen in de samengestelde benchmark. Hierdoor kan de portefeuille aanzienlijk afwijken van deze benchmark.

Welke aanpak, beleggingsstrategie of beleggingsstijl hanteert FitVermogen?

De fondsbeheerder streeft ernaar om waarde toe te voegen op drie manieren:

  • Het bepalen van de verhouding tussen beleggingscategorieën
  • Selectie van individuele beleggingen
  • Keuzes over portefeuillespreiding en risicobeheer

Het gekozen risicoprofiel bepaalt de strategische (lange termijn) verdeling tussen aandelen en obligaties. Afhankelijk van actuele marktomstandigheden kan hier binnen een bepaalde bandbreedte van worden afgeweken. 

In welke beleggingscategorieën, sectoren, regio’s en (soort) financiële instrumenten belegt FitVermogen?

Binnen de mixfondsen van Fitvermogen wordt met name belegd in internationale aandelen- en obligatiefondsen. Ook kan er direct worden belegd in vastrentende instrumenten en, binnen de onderliggende fondsen, in beursgenoteerde vastgoedaandelen. De fondsbeheerder kan ook in categorieën of regio’s beleggen die niet zijn opgenomen in de gehanteerde benchmarks. De benchmark voor obligaties is de Bloomberg Euro Aggregate, voor aandelen is dit de MSCI World.

Samenvatting van de dienstverlening

FitVermogen
Naam aanbieder FitVermogen Type beheer Mixfonds
Onderdeel van Goldman Sachs Asset Management B.V. Minimum inlegbedrag € 25
Vestiging(en) Den Haag Jaar actief 1991
Onderscheidingen Verschillende Lipper en Morningstar Awards voor de Dynamic Mixfondsen
Duurzaam Vermogensbeheerders kunnen er voor kiezen om bepaalde bekende richtlijnen te volgen op het gebied van duurzaam beleggen. U vindt hier terug welke methode(n) de beheerder volgt. Bij negatieve uitsluiting wordt bijvoorbeeld niet belegd in aandelen van ondernemingen in de wapen-, tabak en alcoholindustrie. Bij best in class wordt er gekeken hoe de individuele ondernemingen per branche scoren ten opzichte van elkaar op criteria als milieubeleid, arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid, en dergelijke. Specialiteit betekent dat de partij expliciet zoekt naar duurzame ondernemingen als invulling van de portefeuille.
Negatieve uitsluiting

De Gemaksfondsen sluiten de volgende beleggingscategorieën uit: Controversiële wapens, Tabak, Thermische steenkoolwinning en/of teerzandproductie

Actief vs Passief De methode waarvan de aanbieder overtuigd is om de beste resultaten te halen. U kunt met deze filter een voorkeur voor een van beide methode aangeven. Wij zoeken dan een partij die daar bij aansluit. Actief: Inspelen op marktontwikkelingen, actief op zoek naar meer rendement of minder risico dan de markt. Regelmatig transacties om risico/rendement verhouding te optimaliseren. Passief: De markt zo efficiënt mogelijk volgen. Voorspellen van beurzen is niet mogelijk. Door zo min mogelijk te handelen de kosten laag houden. Dit leidt uiteindelijk tot de beste risico/rendement verhouding.
Actief

Ieder bedrijf heeft zijn sterke punten; volgens FitVermogen is die van hun actief management en duurzaam beleggen.

Portefeuille samenstelling De wijze waarop uw portefeuille is ingericht met verschillende beleggingsproducten. Bij maatwerk krijgt u een portefeuille specifiek ingericht op basis van uw specifieke wensen en voorkeuren. Maatwerk is vaak mogelijk vanaf 100.000 euro of meer. Maatwerk is vaak duurder dan een modelportefeuille. Bij een modelportefeuille belegt u in een portefeuille die voor iedereen met hetzelfde risicoprofiel identiek is.
Modelportefeuille

Door het gebruik van modelportefeuilles zegt FitVermogen zeer goed gespreide en professioneel beheerde portefeuilles tegen lage kosten te kunnen aanbieden. Hun vijf Gemaksfondsen variëren van zeer defensief (Goldman Sachs Dynamic Mix Fund I) t/m zeer offensief (Goldman Sachs Dynamic Mix Fund V). Over de afgelopen jaren hebben zij hiermee diverse prijzen mogen winnen van o.a. Morningstar, Lipper, VWD Cash en de Gouden Stier.

Doel beleggingsbeleid Wat is het belangrijkste doel dat u met uw vermogen wil bereiken? Sommige partijen specialiseren zich met hun beleggingsbeleid in bepaalde doelen die u als klant wil bereiken. Geef aan wat u belangrijk vindt en wij zoeken een partij die daar bij aansluit.
Groei

De Gemaksfondsen beleggen voornamelijk in een gespreide portefeuille van internationale aandelen- en vastrentende fondsen (fondsen die beleggen in aandelen of vastrentende instrumenten) en in vastrentende instrumenten. Het fonds heeft ook de mogelijkheid om in beursgenoteerde vastgoedaandelen te beleggen. Ook andere financiële instrumenten kunnen worden gebruikt om de beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken. De Gemaksfondsen worden actief beheerd aan de hand van vastgestelde beleggingsprofielen. Als klant kiest u zelf het gewenste profiel. Ook is het mogelijk om meerdere Gemaksfondsen tegelijk aan te houden.

Producten Partijen kunnen in verschillende beleggingsproducten beleggen en hebben verschillende specialismen. Heeft u een specifieke voorkeur voor bepaalde beleggingsproducten dan kunt u dat hier aangeven. Dan zoeken wij een partij die daar bij aansluit.
Beleggingsfondsen

Goldman Sachs Asset Management, de beheerder achter FitVermogen, is een van de grootste vermogensbeheerders van Nederland en van de wereld met meer dan $2,7 biljoen aan vermogen onder toezicht.per 31 december 2023.

Eigen producten Maakt en belegt de aanbieder ook in beleggingsproducten die zij zelf ontwikkelen. De aanbieder verdient dan ook geld in de producten waar hij voor u in belegt.
Ja

FitVermogen.nl is het ‘execution only’ platform van Goldman Sachs Asset Management. Dat betekent dat u bij FitVermogen online kunt beleggen in diverse Goldman Sachs beleggingsfondsen zonder advies.

Depot bank Bank waar de effecten worden aangehouden. Hier kunt u de rekening inzien.
Caceis

Vermogen partners meebelegd Is het vermogen van de partners ook meebelegd in dezelfde portefeuille waarin u belegt.
Ja

Kosten FitVermogen

Bij FitVermogen betaalt u alleen kosten voor het gekozen mixfonds waarin u belegt; deze kosten zijn al verwerkt in de koers. Daarnaast rekent FitVermogen geen kosten voor het aanhouden van de rekening, periodieke bijstortingen of het verkopen van de beleggingen. Hierdoor behoort FitVermogen tot een van de goedkopere vermogensbeheerders in de markt. Afhankelijk van het gekozen mixfonds variëren de totale kosten (TCO) bij FitVermogen tussen de 0,70% en 0,90% per jaar.

Tabel: de kosten van FitVermogen in detail.

Doorlopende kosten
Periodieke kosten Dit zijn de periodiek terugkerende kosten die een aanbieder rekent voor het aanhouden van een rekening of bijvoorbeeld abonnementsdiensten.
FitVermogen.nl rekent géén periodieke kosten. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
Beheerfee Dit is de vergoeding die een aanbieder rekent voor het beheer van de beleggingsportefeuille.
FitVermogen.nl rekent géén beheerfee. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
Performance fee Dit is de vergoeding die een aanbieder ontvangt voor het behalen van een bepaald rendement.
FitVermogen.nl rekent géén performance fee. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
Transactiekosten Voor de transacties die gedaan worden in de portefeuille, rekent de aanbieder transactiekosten. Deze kunnen per beleggingsobject verschillen.
Deze kosten zijn meegenomen in de getoonde fondskosten.
Servicefee Voor de bewaring en administratieve afhandeling van de portefeuille rekent de aanbieder een vergoeding. Dit is de service fee of bewaarloon die de aanbieder rekent. Daarnaast vallen onder de service fee vaak beheerhandelingen zoals bijvoorbeeld voor de afwikkeling van dividenden. 
FitVermogen.nl rekent géén service fee. U betaalt alleen de lopende kosten van het door u gekozen fonds.
Kosten producten Uw portefeuille kan bestaan uit bijvoorbeeld beleggingsfondsen en/of trackers. Elk van deze producten heeft bepaalde kosten, die tonen we hier. Hieronder valt bijvoorbeeld het salaris van de fondsmanager indien voor u belegd wordt in fondsen en de transactiekosten die binnen een fonds worden gemaakt. Deze kosten worden in de koers van het product verwerkt. Hier bedoelen we mee dat de kosten in mindering worden gebracht op de waarde van de beleggingen. Deze kosten worden niet apart in rekening gebracht door de aanbieder. Wij tonen u hier de verwachte productkosten. Deze kosten betaalt u dus aan de fondseigenaar en zijn meestal geen inkomsten voor de partij. Heeft de partij eigen producten dan zijn uw productkosten dus (extra) inkomsten voor de vermogensbeheerder.
Afhankelijk van het gekozen fonds (risicoprofiel) liggen deze naar verwachting tussen de 0,7% en 0,9% per jaar.
Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuille Dit zijn alle kosten die gepaard gaan met het optuigen van een portefeuille als u een rekening opent bij een vermogensbeheerder. Dit zijn bijvoorbeeld de instapkosten voor fondsen en de kosten voor brokers en beurshandelaren (spreads) bij de aankoop van de aandelen en obligaties.
Er worden geen transactieprovisies gerekend bij de start maar er kunnen wel en/of in-uitstapkosten van toepassing zijn voor de producten. Deze kunnen verschillen, afhankelijk van de dagelijkse netto in- of uitstroom van vermogen en marktomstandigheden.
Kosten afbouw portefeuille Hieronder vallen de kosten die verrekend worden als u uw rekening bij een vermogensbeheerder opzegt en de portefeuille wordt geliquideerd. Dit zijn bijvoorbeeld de uitstapkosten voor de fondsen en de kosten voor brokers en beurshandelaren (spreads) bij de verkoop van de aandelen en obligaties.
Er worden geen transactieprovisies gerekend bij verkoop maar er kunnen wel en/of in-uitstapkosten van toepassing zijn voor de producten. Deze kunnen verschillen, afhankelijk van de dagelijkse netto in- of uitstroom van vermogen en marktomstandigheden.

Wilt u meer weten over de kosten van vermogensbeheer in het algemeen, lees dan ons artikel. 

Rendement FitVermogen

Als methode om het rendement te berekenen gebruikt NNIP Risk Solutions de geometric return. De getoonde rendementen zijn netto.

Wij kennen verder geen maatwerkportefeuilles en dus ook geen maatwerkrendementen. Al onze fondsen zijn beursgenoteerd en al onze rendementen zijn danook publiek.

Profiel Mix Fund I Mix Fund II Mix Fund III Mix Fund IV Mix Fund V
2023 8.49 10.24 11.81 13.16 14.77
2022 -16.65 -16.16 -15.27 -15.2 -14.38
2021 1.15 7.13 13.6 19.94 26.67

Inzicht in alle rendementen van FitVermogen? Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.

Wilt u meer weten over de valkuilen bij interpreteren van rendementscijfers, lees dan ons artikel Rendement vermogensbeheer vergelijken.

Over FitVermogen

Overname FitVermogen door Goldman Sachs

FitVermogen is gelanceerd in 2014 als onderdeel van NN Investment Partners. Begin 2022 is NN Investment Partners overgenomen door Goldman Sachs Asset Management. Dit is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld en heeft wereldwijd meer dan 2.500 miljard dollar aan vermogen onder beheer (2023). Fitvermogen houdt zich aan de Nederlandse regels voor vermogensscheiding en staat onder toezicht van de AFM. Deze wetgeving zorgt ervoor dat beleggingen van klanten strikt gescheiden blijven van het eigen vermogen van de vermogensbeheerder. Hierdoor vallen deze altijd buiten een eventueel faillissement. Voor de bewaring van effecten van klanten wordt gebruikgemaakt van de depotbank CACEIS, voorheen bekend als KAS BANK.

FitVermogen is het execution-only platform voor de Goldman Sachs beleggingsfondsen. Dit houdt in dat u bij FitVermogen zelf verantwoordelijk bent voor de fondsen die u aankoopt. Klanten worden, zoals bij alle execution-only platformen, bij het openen van de rekening getoetst op kennis en ervaring. Hoewel FitVermogen niet adviseert over het aankopen van fondsen of het te kiezen risicoprofiel, biedt het wel informatie die u kan helpen bij het maken van beleggingskeuzes. FitVermogen is beschikbaar voor iedereen in Nederland, ouder dan 18 jaar, die zelf vermogen wil opbouwen met behulp van de Goldman Sachs beleggingsfondsen. 

Video FitVermogen

Team FitVermogen

de heer Ewout van Schaik CFA

Head of Multi-Asset

de heer Jan Kvapil CFA

Portfolio Manager

de heer Niels de Visser CFA

Senior Portfolio Manager

de heer Arjen van Niel CFA

Senior Portfolio Manager

FitVermogen in de media

‘Vermogensbeheertak NN in handen van Goldman Sachs’

(RTL Nieuws; 19 augustus 2021) “Goldman Sachs koopt voor 1,7 miljard euro NN Investment Partners (NN IP), de vermogensbeheertak van de Nationale Nederlanden Group. Door de aankoop breidt de investeringsbank de invloed in Europa flink uit.”

‘FitVermogen lanceert geldplan studiekosten’

(Investment Officer; 1 november 2017) “Via FitVermogen, het online platform voor beleggingsfondsen van NN Investment Partners, kunnen (groot)ouders voortaan een plan maken voor de manier waarop ze geld kunnen sparen of beleggen voor de studie van hun (klein)kinderen.”

‘NN-IP’s FitVermogen bevat inmiddels 280 miljoen euro’

(Investment Officer; 3 oktober 2017) “NN Investment Partners’ beleggingsplatform Fitvermogen heeft inmiddels 35.000 klanten uit drie landen. Bij elkaar hebben zij 280 miljoen euro belegd via het platform.”

Fitvermogen Vermogensbeheer
  • Vergelijk met andere partijen
  • Analyse rendement & kosten
  • Hulp bij uw keuze of overstap
Frank van Casteren contact

Frank v. Casteren

Senior vermogenscoach

010 3070880 Plan afspraak