Indexbeleggen vergelijken - tips voor een goede start

indexbeleggen

Superbelegger Warren Buffett adviseert iedereen om te “indexbeleggen”. Als u deze eenvoudige en goedkope oplossing voor beleggen kiest, dan bent u er zeker van dat u de overgrote meerderheid van beleggingsprofessionals verslaat, beweert hij. Steeds meer beleggers raken door de eenvoud en kostenvoordelen ook overtuigd van indexbeleggen of      etf beleggen. In dit artikel leggen we in een aantal tips en vragen uit wat indexbeleggen is en hoe u indexbeleggen kunt vergelijken.  


Bent u nog aan het oriënteren? Lees dan meer over wat beleggen voor u kan betekenen.


Wat is indexbeleggen eigenlijk en waar kunt u het doen? In dit artikel behandelen wij de volgende onderwerpen:


1. Wat is indexbeleggen?

2. Voordelen van indexbeleggen

3. Indexbeleggen vergeleken met fondsbeleggen

4. Rendement van indexbeleggen

5. Indexfondsen versus indextrackers

6. Indexbeleggen, hoe werkt het?

7. Waar kan ik indexbeleggen?

8. Zelf beleggen in indextrackers

9. Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

10. Wat voor soort indextracker koopt u?

11. Aandachtspunten bij beleggen in indextrackers

12. Meer leren over indexbeleggen

13. Indexbeleggen vergelijkenWat is indexbeleggen?

indexbeleggen met ETF'sIndexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee u de ontwikkeling van een bepaalde markt of index volgt. U koopt dus geen losse aandelen, maar investeert ineens in alle aandelen of obligaties die in de desbetreffende index zijn opgenomen. U doet dit via indextrackers (ook wel exchange traded funds of ETFs genoemd) die op een beurs verhandeld worden. Daarom wordt indexbeleggen ook wel etf beleggen genoemd. Het kan overigens ook via een aanbieder van indexfondsen.


Indexbeleggen: Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie die probeert een rendement te genereren dat vergelijkbaar is met een brede marktindex. Het biedt een grotere diversificatie tegen lagere kosten en vergoedingen dan actief beheerde strategieën.


Met indexbeleggen bent u tevreden met hetzelfde risico en rendement als een index. Managers van actief beheerde fondsen proberen juist door aandelen te selecteren een index te verslaan. Het blijkt echter in de praktijk uitdagend te zijn om consistent beter te presteren dan een bepaalde markt of index.Voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen wint aan populariteit. Het is voor veel beleggers aantrekkelijk vanwege de lage kosten, de goede spreiding en het gemak van beleggen in deze producten.


Lage kosten: indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Doordat er geen fondsmanager aan te pas komt zijn de kosten van indextrackers in de meeste gevallen lager dan beleggingsfondsen. Lagere kosten komen uw rendement van indexbeleggen ten goede.


Goede spreiding: door te beleggen in een indextracker of indexfonds verkrijgt u een belang in een hele index. Dit geeft een veel grotere spreiding dan bijvoorbeeld een mandje met individuele aandelen. Daardoor is indexbeleggen minder risicovol dan direct beleggen in aandelen of obligaties.


Gemak: indexproducten zijn eenvoudig te kopen en verkopen via een broker, soms zelfs kosteloos. Indextrackers zijn goed bruikbaar voor lange termijn vermogen opbouwen en periodiek beleggen. U hoeft zelf geen aandelen te selecteren en bespaart zo dus tijd en moeite. 


Warren Buffett aan zijn aandeelhouders in 2016: “Wanneer biljoenen dollars worden beheerd door specialisten op Wall Street die hoge vergoedingen in rekening brengen, zijn het meestal de managers die buitensporige winsten behalen, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers moeten vasthouden aan goedkope indexfondsen.” Indexbeleggen vergeleken met fondsbeleggen

Indexbeleggen heeft overeenkomsten met fondsbeleggen. Het is een eenvoudige manier om risico te spreiden over veel beleggingen. Met een fonds handelt u niet in 1 product, maar in een mandje. Een belangrijk verschil is dat indexbeleggen een vorm van passief beleggen is, waarmee u de ontwikkeling van een bepaalde markt(index) volgt. Beleggingsfondsen worden actief beheerd door een fondsmanager die juist probeert de markt te verslaan. Actief beleggen leidt in de meeste gevallen tot hogere kosten. Dit zijn zowel kosten voor het beheerteam als voor de transacties in het fonds.   Rendement van indexbeleggen

Het rendement van etf beleggen wordt bepaald door de index die gevolgd wordt en waarvan hetzelfde rendement wordt nagestreefd. De belegger profiteert van de veel lagere kosten die bij indexfondsen in rekening worden gebracht. De lopende kosten van een indexfonds zijn gemiddeld 0,1% - 0,4% per jaar. Waardoor het rendement grotendeels overeenkomt met de index. Bij een actief beheerd beleggingsfonds bedragen de kosten doorgaans het dubbele. Het verschil in kosten is wat actieve fondsen eerst moeten goedmaken voordat outperformance wordt gerealiseerd. Het indexbeleggen rendement profiteert van dit kostenverschil. Want elke euro aan kosten gaat ten koste van uw rendement van indexbeleggen. 


Uit onderzoek van fondsenvergelijker Morningstar blijkt dat amper een kwart van de actief beheerde beleggingsfondsen over een periode van tien jaar (tot en met juni 2020) beter presteert dan beleggen in ETFs. Actieve fondsen, die tot doel hebben om de rendementen van een index te overtreffen, falen doorgaans jammerlijk.           Indexfondsen versus indextrackers

Indextrackers (of ETFs) worden via de beurs verhandeld. Indexfondsen koopt of verkoopt u via een aanbieder. Beiden volgen passief een bepaalde index. U bent tevreden met hetzelfde rendement als bijvoorbeeld de AEX-index. Stijgt de AEX, dan stijgt ook de waarde van uw belegging. En andersom. Een belangrijk verschil zit in de verhandelbaarheid. Een indexfonds is periodiek verhandelbaar tegen de fondswaarde, meestal eenmaal per dag. Een tracker is de hele dag verhandelbaar tegen realtime koersen. Hieronder ziet u de belangrijkste verschillen tussen ETFs en indexfondsen.


Indextrackers (ETFs)Indexfondsen
VerhandelbaarheidBeursgenoteerde producten verhandelbaar tegen realtime koersen.Periodiek verhandelbaar (per dag / week / maand ) tegen netto fondswaarde.
Uitgever van de productenAanbieders van indextrackers zoals iShares, Vanguard, of Van Eck.Aanbieders van indexfondsen zelf, zoals Meesman, Brand New Day, Indelta
KostenFondskosten, bewaarloon van de broker, directe en indirecte transactiekosten, etc. Fondskosten, bewaarloon van de broker, directe en indirecte transactiekosten, etc.     
Voor wie geschikt?Belegger die zelf een selectie wil maken van de ‘beste’ indextrackers bij een allround broker.Ook mogelijk voor beleggers die niet uit een groot aanbod willen kiezen.

Een overzicht van alle aanbieders van indexfondsen en indextrackers vindt u met onze broker vergelijking.Indexbeleggen, hoe werkt het?

Doordat indexbeleggen zo laagdrempelig is, is het zeer geschikt voor zelf beleggen. Met 1 aankoop volgt u alle aandelen uit bijvoorbeeld de S&P500 of de AEX. Er zijn veel partijen waar u kunt indexbeleggen. U kunt etf beleggen via een broker, zoals Degiro indexbeleggen, of Saxo Bank (voorheen Binck indexbeleggen). U kunt ook kiezen voor een gespecialiseerde partij die alleen indexbeleggen aanbiedt, zoals Brand New Day of Meesman Indexbeleggen. Maar u kunt ook bij uw bank terecht. Bijvoorbeeld Indexbeleggen ING of Indexbeleggen Rabobank. U opent een online beleggingsrekening bij de partij van uw keuze en u kunt      zelf de indexbeleggingen aankopen. Waar kan ik zelf indexbeleggen? 

Waar kun je zelf indexbeleggen? Wie het liefst zelf indextrackers of indexfondsen selecteert, heeft de keuze uit 2 soorten partijen. Allereerst zijn er de allround brokers en banken. Bij deze partijen kunt u kiezen uit een zeer breed aanbod van producten, zoals aandelen, obligaties, opties, fondsen en ETF's of indexfondsen. In dit brede aanbod moet u dus zelf uw eigen keuzes maken. 


In onderstaande tabel vindt u een overzicht van banken en allround brokers die een breed aanbod van producten hebben, waaronder ETF beleggen. 


Waar ETF's kopen?ETF'sIndexfondsenAndere productenPeriodiek inleggen
ABN AMROVVVV
Bux ZeroV
VV
DegiroVVV
EasybrokerVVV
INGVVVV
LynxVVV
MexemVVV
RabobankVVVV
SaxobankVVVV


Daarnaast zijn er een aantal partijen die zich alleen richten op indexbeleggen. Deze brokers of fondsenplatformen bieden een kleine en daardoor overzichtelijke selectie van indexfondsen. U heeft dus minder keuze, maar het wordt u wel makkelijker gemaakt. Wel bent u nog steeds zelf verantwoordelijk en krijgt u geen advies. Een ander kenmerk van deze aanbieders is dat ze alleen eigen fondsen aanbieden. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van deze aanbieders. 


Waar indexfondsen kopen?ETF'sIndexfondsenAndere productenPeriodiek inleggen
Brand New Day
V
V
Indelta
V
V
Meesman
V
VZelf beleggen in indextrackers

indexbeleggen welke brokerZelf beleggen in indextrackers of ETFs is een populaire manier om in een index te beleggen. De meeste beleggers geven hier de voorkeur aan boven het beleggen via een indexfonds bij gespecialiseerde partijen zoals Brand New Day en Indelta. Het grootste voordeel is de lagere kosten. De kosten van de indextrackers zijn vaak laag bij brokers. Ook is er een veel uitgebreider assortiment beschikbaar. Bij partijen zoals Degiro, ABN Amro en Saxo Bank (voorheen Binck) kunt u honderden indextrackers kiezen. Daarnaast kunt u bij allround brokers ook gewoon in andere effecten handelen, zoals aandelen kopen of obligaties kopen


De ruime keuzemogelijkheden maken het soms ook ingewikkeld. Want welke indextrackers kiest u? Finner heeft geen database met producten, Morningstar en de VEB wel. Daar kunt u uitgebreid zoeken naar alle beschikbare indextrackers. Sommige brokers bieden ook tools om indextrackers te vergelijken. Zo heeft Saxo Bank bijvoorbeeld veel meer tools om ETFs te vergelijken dan Degiro. Kijk bij Finner daarom of de broker bij u past.Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

U hoeft het niet zelf te doen. Een portefeuille met indextrackers kopen kan ook via een vermogensbeheerder. Als u kiest voor beheerd beleggen, dan kan dit ook bij partijen die passief beleggen met indextrackers, of bij partijen die juist weer actief handelen met indextrackers. Let daarom op wat uw voorkeur heeft. In hoeverre belegd wordt in indextrackers hangt af van de aanbieder, de gekozen strategie en uw risicoprofiel. Vermogensbeheer vergelijken doet u via Finner. Zo komt u eenvoudig meer te weten over welke partijen het indexbeleggen voor u uit handen kunnen nemen.Wat voor soort indextracker koopt u?

Stel u wilt beleggen in de AEX-index. Dan koopt u een ETF of indexfonds dat de AEX volgt. Daar kan onderling behoorlijk verschil in zitten. Er zijn drie manieren om een index na te bootsen. Fysiek, geheel of gedeeltelijk. Of via een synthetische etf. 


  •  Volledige imitatie - een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. Het is een 1 op 1 kopie, met precies dezelfde aandelen als genoteerd staan in de AEX. Met ook nog eens dezelfde weging als de index. 
  •  Gedeeltelijke imitatie - de tracker koopt een selectie van de meest bepalende aandelen uit een index en benadert op die manier de prestaties van de index.
  •  Een synthetische tracker volgt de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. De tegenpartij streeft ernaar hetzelfde rendement als de index uit te keren aan het fonds. Bij deze laatste manier is het risico groter. Aandachtspunten bij beleggen in indextrackers

Passieve indexproducten staan bekend om de lage kosten. Maar het blijft opletten. Sommige indextrackers sluiten delen van een index uit. Zij doen dit om meer rendement te maken, of bijvoorbeeld voor duurzaam beleggen. Dan kan er dus een afwijking optreden. Bij Morningstar kunt u bijvoorbeeld checken hoe het fonds de index volgt. Ook zie je daar de omvang van het vermogen dat in die ETF zit. 


Een ander aandachtspunt is securities lending. Een indexfonds zal nooit exact het rendement van de index halen, maar het rendement minus de kosten. Toch behalen sommige fondsen een hoger rendement. De aanbieder leent dan de onderliggende aandelen tijdelijk uit om extra inkomsten te halen. Maar het brengt ook meer risico met zich mee. In het prospectus kunt u lezen of uw aanbieder aan securities lending doet. 


Zijn er nog andere risico’s van indexbeleggen? Beleggingen kunnen stijgen in waarde, m     aar ook dalen. Het marktrisico blijft. Een nadeel kan ook opdoemen bij indextrackers met aandelen waarin weinig gehandeld wordt. Als veel beleggers tegelijk willen uitstappen, kan het problemen opleveren. Lees hier meer over het liquiditeitsrisico


Ondanks dat het gemakkelijk is om een indextrackers te kopen is het verstandig om goed onderzoek naar het product te doen waarin u belegt. Websites zoals veb.net en morningstar.nl kunnen u helpen om de juiste ETFs te kiezen. 


     


Meer leren over indexbeleggen

Wilt u meer weten over indexbeleggen? Er zijn websites te raadplegen, of neem een goed boek. Onze tips over etf beleggen:

  •  Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for the Intelligent Investor, van John C Bogle, de oprichter van Vanguard. Hij is de bedenker van indexbeleggen.
  •  De beleggingsillusie, van Marius Kerdel en Jolmer Schukken.


Maar u kunt ook veel online leren over indexbeleggen. Sommige brokers en aanbieders bieden een eigen kennisplatform. 

     


Indexbeleggen vergelijken

Is indexbeleggen iets voor u? Indexbeleggen vergelijken doet u eenvoudig en snel via Finner. Wij maken de kosten en voorwaarden van beleggingsrekeningen van indexbeleggingen voor u inzichtelijk. Hebt u nog een vraag over indexbeleggen? Mail ons op info@finner.nl


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement