Zelf beleggen? 5 tips om de beste opties te vergelijken

Deel dit artikel
zelf beleggen

Zelf beleggen is leuk en uitdagend. U bepaalt zelf hoe u belegt en zet uw eigen koers uit. Maar als u overweegt te starten met zelf beleggen komt er veel informatie op u af. Wij beantwoorden daarom hier de belangrijkste vragen en geven u handige tips. 


In dit artikel:

Wat is zelf beleggen?

Zelf beleggen of laten beleggen?

Welke vormen van zelf beleggen zijn er?

Bij welke partijen kan je zelf beleggen?

Zelf beleggen aanbieders vergelijken? 

Zelf beleggen in aandelen?

Zelf beleggen tips - 5 cruciale tips voor succesWat is zelf beleggen? 

Bij zelf beleggen bepaalt u helemaal zelf hoe en waarin u belegt. U zet uw eigen koers uit en doet zelf de transacties. Daarbij wordt u niet geholpen door een vermogensbeheerder of adviseur. Zelf beleggen is daarom alleen geschikt voor beleggers die de interesse, kennis en ervaring hebben om dit zelfstandig te doen. Maar met een goede voorbereiding kunt u snel zelf uw eerste stappen op de beurs zetten. 


Als u zelf wilt beleggen heeft u een bank of broker nodig. Bekende online brokers in Nederland zijn Degiro, Lynx, Bux en Saxo Bank (voorheen Binck). Liever direct beleggen bij uw eigen bank? ABN AMRO Zelf beleggen, ING Zelf Beleggen en Rabo Zelf beleggen hebben ook hun eigen brokerplatform. Zelf beleggen of laten beleggen? 

Als u begint met beleggen dan kunt u kiezen voor zelf beleggen of laten beleggen. Als zelfbelegger heeft u de vrijheid om zelf uw gehele beleggingsportefeuille samen te stellen. Daarmee bent u zelf verantwoordelijk dat de beleggingen passen bij uw situatie. Enerzijds heeft u dus met zelf beleggen meer vrijheid en kunt u kosten besparen, anderzijds is de kans op fouten mogelijk groter. 


Stel u zelf daarom eerst de volgende vragen om te beoordelen of zelf beleggen een goed idee is: 


Heeft u voldoende kennis van beleggen?

Heeft u voldoende ervaring met beleggen of wilt u graag ervaring op doen?    

Heeft u voldoende tijd en wilt u die aan beleggen besteden? 

Heeft u inzicht in de mogelijke rendementen en risico’s van beleggen?

Bent u in staat om rationeel beleggingsbeslissingen te nemen? 


Kunt u deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is zelf beleggen een mogelijkheid. 


zelf beleggen of laten beleggen?Vindt u zelf beleggen een te grote stap? Start dan eerst eens met vermogensbeheer om ervaring op te doen. U hoeft dan namelijk zelf vrijwel geen beleggingskeuzes te maken en laat uw geld beleggen door een beheerder. Wel heeft u altijd inzicht in uw beleggingen via uw online rekening. Ook stortingen, onttrekkingen en gegevens wijzigen doet u eenvoudig online. Bij veel mensen leeft nog het idee dat vermogensbeheer alleen voor grote vermogens is en hoge kosten met zich meebrengt, maar dit is niet meer het geval. Bij online vermogensbeheerders kun je tegenwoordig al beleggen met ieder bedrag en tegen lage kosten. Welke vormen van zelf beleggen zijn er?

We kunnen onderscheid maken tussen verschillende vormen van beleggen. Om het makkelijk te maken hebben we een aantal veel gehanteerde handelsprofielen opgesteld. AandelenbeleggerFondsenbelegger
OmschrijvingIk wil graag zelf (leren) beleggen en rechtstreeks de bedrijven kopen die ik interessant vind.Ik handel weinig en zoek een oplossing om vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.
Type productenNederlandse, Europese en/ of wereldwijde aandelen. Vaak kunt u bij deze brokers ook beleggen in obligaties, fondsen of trackers. Beleggingsfondsen of indextrackers (ETF’s/Trackers)
RisicoSpecifiek risico per aandeel. U zorgt zelf voor spreiding over aandelen, beurzen en type producten. Met een fonds spreidt u in één keer over veel verschillende aandelen of obligaties. Wel moet u zelf zorgen dat uw totale fondsenportefeuille voldoende gespreid is en qua risico bij u past. 

Tabel 1: Type beleggers, producten en bijbehorende risico’s. Elk product brengt risico’s met zich mee die van een groot aantal factoren afhankelijk zijn. Zo is een fonds niet per definitie minder risicovol dan een aandeel. Aandelenbelegger

Aandelenbeleggers zijn actieve beleggers en willen graag zelf beleggen in Nederlandse, Europese of wereldwijde aandelen van bedrijven die ze interessant vinden. Dit is tijdsintensiever dan fondsbeleggen, aangezien een aandelenbelegger zelf de aandelen kiest en de transacties uitvoert. Daarmee kan wel de focus worden gelegd op zelf gekozen sectoren of thema’s, zoals consumentengoederen, technologie, health care of duurzame energie. Bij brokers die aandelen aanbieden, is het vaak ook mogelijk om te handelen in fondsen, trackers en obligaties. 


Fondsenbelegger

zelf beleggen in fondsenDe fondsenbelegger is een type belegger die weinig handelt en die zelf vermogen wil opbouwen zonder daar veel tijd aan te besteden. Met fondsen kun je makkelijk wereldwijd beleggen en spreiden over veel verschillende aandelen, zonder dat je een groot inlegbedrag nodig hebt. Hierbij heb je de keuze uit beleggingsfondsen of indextrackers.


Een beleggingsfonds bestaat uit meerdere aandelen of obligaties en wordt beheerd door een beheerder. Een beleggingsfonds wordt in de meeste gevallen actief beheerd en probeert een beter rendement te halen dan de markt. Door het actieve beheer zijn de fondskosten van een beleggingsfonds meestal hoger dan van een indextracker. Fondsen kunnen een bepaalde focus hebben, zoals beleggen in een bepaalde sector of land. Als u duurzaam beleggen belangrijk vindt, kunt u gebruik maken van duurzame beleggingsfondsen. Informatie over rendement, risico, kosten en de doelstelling van het fonds zijn meestal te vinden in de Essentiële Beleggersinformatie 


Een indextracker is een op de beurs verhandelbaar mandje met aandelen of andere producten. Hiermee koopt u met één transactie een hele index, bijvoorbeeld de AEX index. Een tracker wordt ook wel ETF genoemd (Exchange Traded Fund). Een ETF wordt bijna altijd passief beheerd. De doelstelling van de ETF is om het rendement van de index te volgen tegen lage kosten.


Andere producten

Ten slotte zijn er nog een aantal andere type producten, zoals CFD’s, opties en turbo’s. Deze producten zijn doorgaans niet geschikt voor beleggers. Beleg hier alleen in als u veel kennis van en ervaring in beleggen heeft. CFD’s kunt u beter helemaal links laten leggen, aangezien deze producten veel risico’s met zich mee brengen en 80% van de beleggers daarop verlies maakt. Bij welke partijen kan je zelf beleggen? 

Als u zelf gaat beleggen heeft u een broker nodig. In Nederland zijn er veel verschillende soorten brokers met allemaal een verschillend productaanbod. Dit maakt het lastig om brokers te vergelijken. Daarom zetten we hier de belangrijkste categorieën brokers uiteen:


Aandelenbrokers

zelf-beleggen-in-aandelenDeze brokers hebben vaak een heel breed assortiment van financiële producten. Denk daarbij aan aandelen, obligaties of andere producten, zoals beleggingsfondsen of indextrackers. Het voordeel van deze partijen is dat u veel vrijheid heeft om uw eigen beleggingskeuzes te maken. Een nadeel kan zijn dat het beleggen daardoor ook complexer is en meer tijd kost. 


In Nederland zijn er een aantal grote partijen waar je terecht kunt voor aandelen en andere producten. Denk daarbij aan DegiroBuxLynxFlatex en Saxo Bank (voorheen Binck Bank). U kunt daar online een rekening openen en zelf alle beleggingen volledig online doen. Daarnaast hebben ook de grootbanken hier dienstverleningen voor, namelijk: zelf beleggen ABN AMRO, zelf beleggen ING en zelf beleggen Rabobank. De zelf beleggen rekening is dan meestal direct gekoppeld aan online bankieren. Ook bij de banken geldt dat je de beleggingen zelf online doet via veilig bankieren, tenzij u een private banking dienstverlening heeft. 


Fondsenbrokers

Deze brokers hebben alleen de keuze uit beleggingsfondsen of indextrackers. Je kiest zelf de producten en stelt een mix van fondsen samen die bij je past. Soms is er verwarring of deze categorie ook tot ‘zelf beleggen’ hoort, aangezien het fonds door een professional wordt beheerd. Toch is dit wel zo, aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor de fondsen die je kiest en de portefeuille die je daarmee samenstelt. Daarbij wordt u niet geadviseerd over het risico dat u kunt en wilt lopen; het is een execution only dienstverlening. 


Bekende fondsenbrokers voor beleggingsfondsen zijn Robeco en Fitvermogen. Voor beleggen in indexfondsen kun je terecht bij bijvoorbeeld Brand New Day of Meesman


Tip: vaak hebben fondsenbrokers een aanbod van eigen (index)fondsen. Het verdienmodel van de partij zit dan (deels) in de fondskosten. De lopende kosten van de fondsen zitten verwerkt in de koers en liggen vaak hoger dan bij brokers zonder eigen producten. Wil je kosten besparen? In veel gevallen kun je vergelijkbare beleggingsfondsen of indextrackers vinden bij de zogenaamde aandelenbrokers, tegen lagere kosten. 

 


Zelf beleggen aanbieders vergelijken?

Wilt u starten met zelf beleggen en heeft u een broker nodig? Brokers vergelijken doet u op een aantal aspecten: 


Voorwaarden: Met beleggen loopt u altijd risico en u kunt een deel van uw inleg verliezen, maar je wilt nooit het risico lopen dat de broker er met je geld vandoor gaat. Doe daarom alleen zaken met betrouwbare partijen. Uiteraard hebben wij de betrouwbaarheid, vergunningen en algemene voorwaarden voor u gecheckt. 


Totale kosten: Er zijn veel verschillende soorten kosten voor beleggen. Bij beleggen zijn de belangrijkste kostenposten: transactiekosten, fondskosten, valutakosten en service fee. In onze brokervergelijking worden de totale kosten berekend op basis van uw uitgangspunten. 


Handelsplatform: Wellicht heeft u bepaalde voorkeuren, zoals een groot aanbod van beurzen of een zelf beleggen app. Wanneer is het verstandig om een aandeel te kopen of te verkopen? U bepaalt dit zelf aan de hand van analyse tools die uw brokerplatform ter beschikking stelt. De mogelijkheden die het handelsplatform hiervoor biedt hebben wij voor u onderzocht en vindt u in de review van het handelsplatform. 


Finner heeft alle brokers onderzocht en beoordeeld. In onze brokervergelijking worden alle passende brokers voor u op een rij gezet. Vergelijk hier brokers voor zelf beleggen. Zelf beleggen in aandelen?

Heeft u een goed beleggingsplan en een brokerrekening? Dan kunt u aan de slag met beleggen in aandelen. De belangrijkste stap is dan om kennis te vergaren. Er zijn meerdere bronnen die u hiervoor kunt raadplegen. Zo zijn er veel goede boeken op de markt en ook op internet is veel openbare informatie te vinden. Een lijst vindt u hier. Uiteraard is een cursus beleggen ook een mogelijkheid.


Voor detailinformatie over bepaalde aandelen kunt u vervolgens gebruik maken van de analyse tools die uw brokerplatform biedt. Zo kunt u met fundamentele analyse de waarde van een aandeel bepalen. Technische analyse wordt gebruikt om het koop-of verkoopmoment te timen. 


Naast aandelen is het meestal ook goed om in andere producten te beleggen. Zo brengt u meer spreiding in de portefeuille en verlaagt u het risico. Wij spreken veel beleggers die zeggen niet te veel risico te willen lopen, maar ondertussen in slechts enkele Nederlandse aandelen beleggen. Eigenlijk spreek je dan over een zeer offensieve tot speculatieve portefeuille, want je bent enorm afhankelijk van de prestaties van die paar bedrijven. Dit risico kun je makkelijk verlagen door meer spreiding aan te brengen. Hiervoor kun je ook beleggingsfondsen of indextrackers gebruiken. 


Zelf beleggen tips - 5 cruciale tips voor succes

Het leuke aan zelf beleggen is dat u uw eigen keuzes kunt maken. U heeft uw beleggingssucces in eigen hand! Hieronder zetten we onze belangrijkste tips voor zelf beleggen op een rij. 


Bepaal eerst uw beleggingsplan en beleg alleen voor de langere termijn.

Kies producten die bij je passen. Maak liefst een spreiding tussen verschillende producten. 

Probeer de kosten laag te houden. Handel niet teveel en wees kritisch op fonds- of valutakosten. 

Spreid het risico zoveel mogelijk over landen, sectoren en type producten. 

Kies de beste broker of beleggingsrekening.


Klaar om te starten met beleggen? Vergelijk alle brokers en open direct een rekening bij de broker van uw keuze. 


Meer lezen:

Beginnen met beleggen

Beleggingsportefeuille opbouwenDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement