Leren beleggen - 9 cruciale beleggingslessen

Deel dit artikel
Leren beleggen

U wilt dat uw spaargeld meer oplevert. Dat kan door te leren beleggen. Maar u wilt niet zomaar starten, en dat is verstandig. Er valt een hoop te leren over beleggen. Daarom geven we in dit artikel 9 cruciale beleggingslessen door. Zo kunt u met vertrouwen zelf starten op de beurs.


Nog niet overtuigd of u zelf wilt leren beleggen? Lees dan eerst beleggen voor beginners in 7 stappen. Waarom moet ik leren beleggen? 

Als u wilt leren autorijden dan moet u eerst theorie-examen afleggen en daarna het praktijkexamen. Daarmee voorkomt u ongelukken. Ongelukken kunnen ook op de beurs gebeuren als theorie en praktijk niet samengaan. U wilt succesvol zijn met beleggen en daarom investeert u in kennis. Wij helpen u daar graag bij. In onze kennisbank leest u veel handige tipsWat valt er te leren over beleggen? 

Heel veel. Want zolang beleggen bestaat, leren we met elkaar. Een belegger is nooit uitgeleerd. Vindt u het leuk om bedrijven grondig te analyseren, voordat u erin belegt? Of wilt u zich verder bekwamen in nieuwe strategieën, of producten? Ook dat kan. Uw motivatie bepaalt de richting waarop u zich verder ontwikkelt. Wij nemen u mee in de 9 belangrijkste beleggingslessen.


Les 1 - Beleggen is geen speculeren

Les 2 - Uw plan is de basis voor succes (of falen)

Les 3 - Kies een vorm die bij u past

Les 4 - Zorg voor voldoende spreiding

Les 5 - Beleg in producten die bij u passen

Les 6 - Met indextrackers simpel leren beleggen

Les 7 - Leren beleggen in aandelen is avontuurlijk

Les 8 - Kies de beste broker of beleggingsrekening

Les 9 - Tip! Blijf leren beleggenLes 1 - Beleggen is geen speculeren

Beleggen is een middel om rendement op de lange termijn te halen. Hoe langer de termijn, des te groter de kans op succes. Een termijn van 10 - 15 jaar is perfect om te gaan beleggen. Kunt u uw geld maar korte tijd missen? Dan is sparen beter. Op korte termijn zijn de risico’s met beleggen hoog. Een speculant gaat voor het avontuur en wil een snelle rit omhoog maken. Dat kan eigenlijk alleen met geld dat u kunt missen, want de risico’s zijn erg groot. 


Door over een langere tijd te beleggen, heeft u tijd om mindere perioden op de beurs weer in te lopen. Hieronder staat een grafiek met de voortschrijdende rendementen van de S&P500. Dit geeft een goed beeld hoe de aandelenmarkt presteert over een langere periode. Dan blijkt dat met een langere beleggingshorizon (>15 jaar) de rendementen positief blijven. Maar belegt u slechts voor een jaar, dan bedraagt het rendement in het slechtste jaar -43%.


Staafdiagram - Voortschrijdende rendementen S&P500 (1973-2009)

leren beleggen

Bron: thebalance.comLes 2 - Uw plan is de basis voor succes (of falen)

U gaat de beurs op met als doel succesvol te zijn. Begin dan niet zonder een plan. Daarin beantwoordt u de belangrijkste vragen. Wat wilt u bereiken (doel)? Hoe lang wilt u daarover doen (beleggingshorizon)? Hoeveel legt u in, eenmalig of periodiek? Welk risico bent u bereid te nemen? Een goed plan is bepalend voor uw succes op de beurs. Het helpt u koers te houden in onrustige tijden. Uw beleggingsplan zet de kaders voor uw portefeuille.


Tip - Lees meer informatie in ons artikel over beleggen voor beginners, of lees meer in het eBook Een succesvol beleggingsplan in 5 stappenLes 3 - Kies een vorm die bij u past

Begin uw beleggingsavontuur met de vorm die bij u past. Laat u beleggen liever over aan een professional? Dan is vermogensbeheer de voor de hand liggende vorm. Wilt u zelf actief handelen op de beurs? Dan bent u een echte zelfbelegger. U kiest zelf waarin u belegt. Marktontwikkelingen volgt u en u houdt in de gaten of u nog op koerst ligt om uw doel te bereiken. Of geeft u de voorkeur aan overleg met een adviseur, voordat u uw beleggingsbeslissingen neemt? Dan past beleggingsadvies goed bij u. De verantwoordelijkheid voor uw keuzes blijft bij u liggen, maar u kunt gebruik maken van professioneel advies. Beleggingsadvies is mogelijk vanaf € 500.000,-. 


Tip - doe de test of lees meer over zelf beleggen of uitbesteden. 


Zelf beleggen vereist een ander kennisniveau dan beheerd beleggen. Lees de volgende beleggingslessen goed door, om ervoor te zorgen dat u succesvol zelf kunt beleggen.Les 4 - Zorg voor voldoende spreiding

a. beleg niet alles in aandelen

Spreiden van uw beleggingen is nodig om het risico van beleggen te verminderen. Door te spreiden verdeelt u uw vermogen over verschillende soorten beleggingen. Daardoor kunnen meevallers de tegenvallers compenseren. 


In uw beleggingsplan hebt u vastgelegd hoeveel risico u bereid bent te nemen. Samen met de beleggingshorizon bepaalt het de samenstelling van uw beleggingsportefeuille. U kunt leren van de spreiding die professionele partijen hanteren. Vermogensbeheerders werken vaak met risicoprofielen, die kunnen variëren van zeer defensief tot zeer offensief. Hieronder een voorbeeld zoals ABN Amro MeesPierson de portefeuilles verdeeld. 


Zeer defensiefDefensiefMatig defensiefMatig offensiefOffensiefZeer Offensief
Aandelen0%15%30%50%70%85%
Obligaties90%70%55%35%15%0%
Alternatieve beleggingen5%10%10%10%10%10%
Liquiditeiten5%5%5%5%5%5%
Verwacht totaalrendement4,85%5,25%5,81%6,55%7,29%7,84%

Bron: abnamro.nl; Finner


Alternatieve beleggingen zijn bijvoorbeeld hedgefunds, grondstoffen en vastgoed. Spreiden over verschillende assetcategorieën is erg belangrijk. Als zelfbelegger bent u zelf verantwoordelijk voor de spreiding in uw beleggingsportefeuille. 


b. beleg in voldoende titels

Een valkuil is een te smalle focus, met bijvoorbeeld alleen Nederlandse, Amerikaanse of Europese aandelen. Professionele partijen kiezen voor een spreiding over honderden aandelen en obligaties wereldwijd. Daar horen ook opkomende markten (emerging markets) bij. De VEB adviseert een spreiding van 12 tot 20 aandelen, vooral gespreid naar sector. U kunt indextrackers, beleggingsfondsen en beursgenoteerde effecten gebruiken voor een betere spreiding. De mogelijkheden en variaties zijn eindeloos. Spreiden in de tijd (periodiek beleggen) is ook een optie. 


Tip - meer leren over spreiden? Lees dan: Uw geld spreiden over meerdere beheerders? Les 5 - Beleg in producten die bij u passen

welke beleggingenEr bestaan verschillende vormen om zelf te beleggen. U kunt uw geld bijvoorbeeld steken in fondsen, aandelen, indextrackers, of opties. Beleg in producten die bij u passen. En die u begrijpt. De vorige les is een belangrijke randvoorwaarde. Er moet voldoende spreiding zijn.


U belegt voor 10 tot 15 jaar. Dan kan een groter deel van uw portefeuille uit aandelen bestaan. Als aandelenbelegger vindt u het leuk om u te verdiepen in deze bedrijven. Analyses vindt u bijvoorbeeld via websites als IEX.nl en VEB.net. Doorgaans handelt een aandelenbelegger actiever. Dagelijks of wekelijks handelen met aandelen of opties is mogelijk. Let daarbij wel op de transactiekosten. Veel handelen kost geld. 


Bent u een fondsenbelegger? Dan maakt u gebruik van beleggingsfondsen of indextrackers. Daarmee koopt u ineens een mandje met aandelen. Het voordeel is dat met een enkele aankoop toch een goede spreiding wordt gerealiseerd. Een fondsenbelegger handelt doorgaans minder vaak, bijvoorbeeld 1x per maand of kwartaal.


Niet alle producten zijn aan te raden voor beginnende beleggers. Opties en hefboomproducten - zoals CFD’s en turbo’s - zijn eigenlijk alleen geschikt voor ervaren beleggers. Toezichthouder AFM waarschuwde dat 68% van de particuliere beleggers in turbo’s verlies leed. De gevaren van CFD’s zijn talrijk. Dit soort risicovolle producten zijn ongeschikt om een financieel doel na te streven. Of u moet met overtollig geld ermee willen spelen.Les 6 - Met indextrackers simpel leren beleggen

Beleg alleen in producten die u begrijpt. Is een product te complex? Laat het dan links liggen. Starten met een paar indextrackers (ook wel ETF’s genoemd) is voor veel beleggers een goed begin. Beleggingsfondsen of ETF’s zijn producten waarmee zelfbeleggers eenvoudig ervaring kunnen opdoen. Indextrackers staan bekend om de lage kosten. En ze bieden een goede spreiding in de portefeuille. Zoek wel de juiste broker of beleggingsrekening. De kosten zijn afhankelijk van het type product en hoe actief u hierin handelt. Leer meer over goedkoopste broker vinden?


Tip - Leren beleggen doe je met indextrackersLes 7 - Leren beleggen in aandelen is avontuurlijk

Handelen op de beurs is avontuurlijk. Leren beleggen in aandelen gaat gepaard met succes en tegenvallers. U maakt het allemaal mee. Valkuilen liggen op de loer. De kunst is om de valkuilen te vermijden. Het vergroten van uw kennis vergroot de kans op winst. Misschien vraagt u zich af waarom er zo gehamerd wordt op een beleggingsplan. Het is het kompas in de storm. Met een plan houdt u koers. Stijgende koersen brengen weer andere emoties met zich mee. Leren beleggen in aandelen is leren omgaan met deze emoties. 


Leren beleggen in aandelen is ook een kwestie van zo min mogelijk fouten maken. Elke fout kan geld kosten en maakt het moeilijker je doel te bereiken. Hieronder een aantal kostbare beginnersfouten op een rij:

  • Beleggen zonder beleggingsplan
  • Beleggen met een te korte horizon
  • In één keer het hele vermogen beleggen
  • Beleggen met geleend geld
  • Kiezen voor producten die je niet begrijpt
  • Beleggen in producten met een te hoog risico
  • Beleggen in CFD’s
  • Beginnen zonder eerst een vergelijking te maken
  • Emotionele beleggingsbeslissingen nemen
  • Te weinig spreiden
  • Te veel handelen


Let op de kostenfactor. Transactiekosten kunnen ongemerkt een grote impact hebben op het rendement, met name bij kleine bedragen. Zorg voor voldoende spreiding. Les 4 is een hele belangrijke.Les 8 - Kies de beste broker of beleggingsrekening

leren beleggen bij een brokerU wilt succesvol beleggen. En dat bij de beste broker. Welke is dat? De onderlinge verschillen zijn groot. Kosten spelen een belangrijke rol in het maken van een keuze. Verkijk u niet op ‘gratis’ brokers. Die moeten immers ook ergens aan verdienen. Er zijn ook brokers waar u vaste kosten betaalt voor de beleggingsrekening, zeker bij kleine bedragen lopen de kosten hierdoor enorm op. Kosten hebben enorme impact op het rendement. Op Finner krijgt u een berekening van de kosten voor uw specifieke situatie. 


Het handelsplatform is een ander belangrijk keuzeaspect. Sommige brokers bieden keuzetools waarmee u makkelijker een keuze maakt uit het ruime aanbod van producten. De meeste brokers bieden de mogelijkheid tot fundamentele en technische analyse. Wilt u meer leren? Diverse brokers bieden ook educatie aan. Dit kan soms via een leren beleggen spel, of via een leren beleggen app. De voorwaarden van een broker zijn ook belangrijk, heeft de broker de juiste vergunningen en zijn er geen verborgen gebreken? Brokers vergelijkt u op kosten, tools en voorwaarden op Finner. 


Tip - Als u weet welke tools u nodig heeft is het makkelijker om de ideale broker te vinden.Les 9 - Tip! Blijf leren beleggen

U belegt omdat u uw vermogen wilt laten groeien. Dan zult u zich steeds verder moeten bekwamen. Op internet is veel informatie te vinden. Zowel voor beginnende beleggers, als voor ervaren beleggers. Uw behoefte bepaalt welke beleggerseducatie bij u past.

  • Heeft u behoefte aan een beleggingstraining, dan kunt u terecht op blondjesbeleggenbeter.nl. Janneke Willemse biedt online een leren beleggen cursus aan.
  • Zoekt u juist analyses van aandelen, dan is VEB.net een goede bron. Voor beleggers die actiever zijn biedt de VEB diverse abonnementsvormen, waarmee u toegang krijgt tot tools en informatie, maar ook beleggingscursussen.
  • Voor beleggingsnieuws kunt u terecht bij IEX.nl, een website voor financieel nieuws en achtergrond- en koersinformatie van aandelen. U vindt hier meer informatie over voornamelijk Nederlandse aandelen.


Op Finner vindt u ook veel tips over beginnen met beleggen. U hebt zeker onze eBooks al gelezen?


Bent u juist iemand die zich liever grondig inleest in een onderwerp? Leren beleggen kan ook met een boek. Hieronder vindt u een aantal boeiende leestips:

  • Beleggen is niet eng, van Manno van den Berg. Dit boekje maakt u geen beursgoeroe, maar het is een gids waarmee iedereen direct kan beginnen met beleggen.
  • Blondjes beleggen beter, geschreven door Janneke Willemse. Zij laat zien hoe u door 'blond' beleggen uw geld kunt laten groeien. Simpel, snel en op de manier die bij u past. Zelfs als u weinig geld of achtergrondkennis hebt.
  • Een must is The Intelligent Investor van Benjamin Graham. Volgens Warren Buffet is dit het boek dat iedereen gelezen moet hebben om te kunnen beleggen. Het boek leert dat uw karakter en houding bepalend zijn voor het geld dat u verdient, vooral uw gedrag bij fluctuaties van de aandelenmarkt kan ervoor zorgen dat u veel geld verdient of juist verliest. 
  • Leren beleggen als Warren Buffett gaat dieper in op de investeringsfilosofie en beleggingsstrategie van de grootste belegger aller tijden.
  • Common Stocks and Uncommon Profits van Philip Fisher beschrijft onder andere hoe u de potentie van een aandeel kunt beoordelen met een model van 15 punten. Morningstar noemt Fisher een van de beste investeerders ooit.
  • Beleggen voor dummies, hiermee kunt u snel basiskennis vergaren over beleggen.
  • Met De Beleggingsillusie op de bank verdiept u zich in de beleggingsindustrie. Ondanks achterblijvende prestaties blijven beleggers geld geven aan vermogensbeheerders, die met hoge kosten uw rendement afromen. De auteurs, Marius Kerdel en Jolmer Schukken, bieden een alternatief. Lees hoe u toch uw vermogen kunt laten groeien. 


Brokers bieden zelf ook vaak een kennisplatform. Zo biedt DeGiro een beleggersacademie. Saxo Bank noemt het de Saxo Academy. Hier kunt u terecht voor de basiskennis en verdere vorming.


Finner als startpunt om meer te leren

Surf eens rustig door onze kennisbank, u vindt er veel interessante artikelen over beleggen. Doe de test en bepaal welke beleggingsvorm bij u past. Vermogensbeheerders vergelijken, of uw ideale broker vinden? Finner helpt u op weg. Voor een advies op maat kunt u ook bij ons terecht.


Finner wordt aanbevolen door de Consumentenbond en de VEB.

Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement