Rendement vermogensbeheer negatief in 1e halfjaar 2022

Deel dit artikel

Ook het tweede kwartaal van 2022 is negatief verlopen voor vermogensbeheerders. In het tweede kwartaal kwam het (netto) rendement van een gemiddeld profiel uit op -8,5%. In het zeer offensieve profiel loopt het verlies op tot -10,4%. In het tweede kwartaal liepen de verliezen uit het eerste kwartaal verder op en was er dan ook geen sprake van zicht op herstel.


In dit artikel vindt u een overzicht van de gemiddelde rendementen van vermogensbeheerders volgens de ProNL Index. Dit is een samengestelde index van de rendementen van alle professionele vermogensbeheerders op basis van de data van finner.nl.


Rendement Vermogensbeheerders Q2 2022 ProNL- IndexIn het tweede kwartaal zijn in alle profielen negatieve rendementen behaald. De rendementen variëren van -6,4% voor het zeer defensieve profiel tot -10,4% voor het zeer offensieve profiel. Gemiddeld hebben vermogensbeheerders ruim 8,5% moeten inleveren het afgelopen kwartaal. 

Opvallend is dat de defensievere profielen er niet in slagen om de schade aanzienlijk te beperken. De defensieve portefeuilles blijven last houden van de slecht presterende obligaties die als gevolg van de oplopende rentes ook dit kwartaal weer hard zijn geraakt.

ProNL- Index: Rendement Vermogensbeheerders YTD 2022De eerste helft van het beursjaar 2022 verliep allesbehalve positief. Elk risicoprofiel heeft gemiddeld meer dan 10% rendement moeten inleveren. In het zeer offensieve profiel loopt het verlies zelfs op tot ruim 14%. Zelfs het zeer defensieve risicoprofiel is het niet gelukt om het verlies onder de dubbele cijfers te houden.

AEX tijdelijk door de 650 punten

De AEX-index noteerde op 30 juni 2022 659 punten (bron: Investing.com). Hiermee boekte de AEX-index een halfjaarverlies van 16.8%. Op 23 juni noteerde de AEX-Index het laagste niveau van het jaar op 636 punten. Bij deze vermelding moeten we direct een aantal disclaimers noteren: 

 • De AEX-index is niet representatief voor een wereldwijde portefeuille.
 • De AEX-index neemt geen dividenden mee, wat in andere indices gebruikelijk is. De AEX-index is een 100% NL aandelen index. Die kunt u niet 1 op 1 vergelijken met een vermogensbeheer portefeuille waarin wereldwijd gespreid wordt en ook nog in obligaties, alternatieven en liquiditeiten wordt belegd.

Rendement actief vs. Passief | 2022Ook in het tweede kwartaal van 2022 liepen de prestaties van de actieve beheerders achter op de passieve beheerders. De actieve beheerders hadden bij elk profiel een underperformence ten opzichte van de passieve beheerders. Het afgelopen jaar slaagde de actieve beheerders erin om het beleggingsjaar 2021 een fractie beter af te sluiten dan de passieve beheerders. Voor het eerste half jaar van 2022 kunnen we concluderen dat actieve beheerders er tot dusver niet in zijn geslaagd om de schade van een negatief beursklimaat te beperken.

Wederom een onrustig kwartaal

Zoals beschreven was het afgelopen kwartaal wederom een negatief kwartaal op de beurs. Vermogensbeheerders wijzen opnieuw naar verschillende belangrijke ontwikkelingen die een sterk negatief effect hebben gehad op de beursresultaten. De eerste ontwikkeling die wordt benoemd door vermogensbeheerders is de verschuiving van het beleid van centrale banken. De aanhoudende hoge inflatie en het agressief ingrijpen van centrale banken bleven beleggers zorgen baren. Door tegenvallend economisch nieuws en oplopende spanningen met Rusland nam bovendien de vrees voor een recessie toe.

In Amerika is er daarnaast de afgelopen twee kwartalen al sprake geweest van krimp, wat technisch gezien duidt op een recessie. Zowel politici als economen zijn het hier echter niet met elkaar over eens, wat leidt tot de nodige discussies in Amerika over het feit of de economie zich momenteel al in een recessie bevindt. Tegenstanders stellen namelijk dat er wellicht twee kwartalen achter elkaar sprake is geweest van krimp maar de werkloosheidscijfers momenteel te goed zijn voor een dergelijke recessie. 

Rendement versus risico

Het gemiddeld rendement biedt een referentiekader voor het vergelijken van het rendement van uw huidige vermogensbeheerder. Belangrijk om te realiseren is dat elk rendement met een bepaald risico wordt behaald. Dit betekent dat een hoger rendement niet altijd beter hoeft te zijn. Een partij kan juist kiezen om meer of minder risico in de portefeuille te accepteren, afhankelijk van de uitgangspunten van u als klant of van de partij. Blijft het rendement structureel achter, dan is het goed om een goede vergelijking te maken van uw mogelijkheden.

Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement