Robeco One

Robeco One overgenomen door Evi van Lanschot. 

Het online beleggingsplatform van Robeco is overgenomen door van Lanschot Kempen. Alle particuliere en MKB-klanten met een Robeco One of Robeco Plus rekening zullen daarom in 2023 worden ondergebracht bij Evi van Lanschot. De beleggingsfondsen en -oplossingen van Robeco zullen wel blijven bestaan en worden aangeboden via het gecombineerde platform van Evi en Robeco. Klanten behouden daarom hun bestaande beleggingen en dienstverlening.

Robeco ging de laatste jaren door een lastige periode heen. Om intern de controle op orde te krijgen, hanteerde Robeco al twee jaar een klantenstop. Dit in een periode waarin veel partijen strijden om de startende particuliere belegger. De Rotterdamse vermogensbeheerder is zich echter steeds meer gaan richten op institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Het bedienen van particuliere klanten was al langer geen kernactiviteit van Robeco meer.

Van Lanschot Kempen wil hun online dienstverlening laten groeien en richt zich juist op de startende particulier. Alle Robeco-klanten en het belegd vermogen van 4,7 miljard euro verhuizen naar Evi van Lanschot, dat zelf 1,3 miljard euro onder beheer heeft. Door deze overname maakt Evi een flinke sprong naar 6 miljard euro aan belegd vermogen voor ruim 150.000 particuliere en MKB-klanten.

Robeco is opgericht in 1929 door enkele havenbaronnen. De specialiteit en kernfocus zijn het ontwikkelen en beheren van beleggingsfondsen. In 1999 introduceerde Robeco als eerste grote vermogensbeheerder een duurzaam beleggingsfonds.

Ultimo 2021 had Robeco 201 miljard onder beheer. Robeco is in 2013 overgenomen door de Japanse partij Orix. De kantoren van Robeco zijn gevestigd in onder andere Rotterdam, Sydney, Melbourne, Shanghai, Hong Kong, Mumbai, Tokyo, Singapore, Dubai, New York, Miami, Madrid, Parijs, Frankfurt, Milaan, Zurich en London.

Lees hier meer over beleggen bij Evi van Lanschot.

Robeco
Naam aanbiederRobecoType beheerMixfonds
Onderdeel vanRobeco Institutional Asset Management B.V.Minimum inlegbedrag€ 50,-
Vestiging(en)Rotterdam, Sydney, Melbourne, Shanghai, Hong Kong, Mumbai, Tokyo, Singapore, Dubai, New York, Miami, Madrid, Parijs, Frankfurt, Milaan, Zurich, London,Jaar actief1929
Onderscheidingen

Robeco ONE – Keuze?

Robeco ONE is een 100% online dienstverlening. Robeco geeft geen advies over uw beleggingen, u maakt zelf de keuzes. Beleggingen kunt u beheren via de website en via een app. De Robeco ONE varianten zijn actief beheerde portefeuilles, waarbij de fondsbeheerders van Robeco volgens een bepaald risicoprofiel beleggen in eigen mixfondsen. Met Robeco ONE geeft u het beleggen van uw vermogen uit handen en laat u de keuzes over aan de fondsmanager. Het is dus een goede vorm om te beginnen met beleggen. 

Robeco biedt ook mogelijkheden om te laten beleggen voor uw kind (Robeco KIDS), of voor pensioenbeleggen (Robeco LIFE), dit is overigens geen lijfrente met fiscale voordelen. Daarnaast kunt u bij Robeco terecht voor duurzaam beleggen met ONE Duurzaam. Robeco ONE Duurzaam is een actief beheerd multi-assetfonds. Het fonds belegt hoofdzakelijk in duurzame aandelen- en obligatiefondsen van Robeco en RobecoSAM. De Robeco ONE mixfondsen worden beheerd door Jeroen Blokland. Hij werkt als portfolio manager binnen het Robeco Global Allocation team en staat sinds 2012 aan het hoofd van de Robeco Pension Return Portfolio. Dit zijn de verschillende fondsen: 

  • Robeco ONE defensief
  • Robeco ONE neutraal
  • Robeco ONE offensief
  • Robeco ONE duurzaam

Beleggingsbeleid Robeco

Bij Robeco ONE bepaalt u zelf hoeveel u inlegt en hoe dit belegd wordt. U maakt een keuze uit een van de drie varianten. Per variant zijn de risico’s anders verdeeld, van laag naar hoog kunt u kiezen uit: ONE Defensief, ONE Neutraal en ONE Offensief. U kiest de variant die bij u past, de portfoliomanagers van Robeco kiezen vervolgens de beleggingen voor u. Op basis van uw wensen verdelen zij uw inleg over de verschillende beleggingscategorieën om een zo goed mogelijk rendement te behalen. U heeft er zelf geen omkijken naar. Starten kan vanaf €50,-.

Robeco one belegt via een actief beleggingsbeleid en richt zich op waardegroei op de lange termijn. In de fondsen wordt een optimale verdeling tussen aandelen, obligaties en liquiditeiten nagestreefd. In beperkte mate kan de beheerder beleggen in vastgoedfondsen en grondstoffenfondsen. Robeco one belegt onderliggend in andere beleggingsfondsen van Robeco en is hierdoor een zogenoemd fund-of-funds. Er is geen sprake van dubbele kosten in Robeco one.

DuurzaamNegatieve uitsluiting
Actief vs PassiefActief
Portefeuille samenstellingModelportefeuille
Doel beleggingsbeleidGroei
ProductenBeleggingsfondsen
Eigen productenJa
Depot bank
Vermogen partners meebelegdNee

Robeco ONE – Ervaringen

BeoordelingGeen gegevens beschikbaar
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

Finner reviewt ieder jaar de dienstverlening van Robeco. Dat doen wij volgens onze beoordelingsmethode*. Daarbij checken wij Robeco en andere partijen op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Het aantal sterren geeft aan hoe hoog de beoordeling is. Vraagt u op Finner een analyse aan, dan krijgt u inzicht in onze Robeco ONE review. Het helpt u om een beter beeld te krijgen van de dienstverlening van Robeco en deze te vergelijken met andere partijen.

In februari 2021 heeft Robeco een klantenstop ingelast. Een rekening openen bij Robeco is tijdelijk niet mogelijk. Dit in verband met een dreigende boete van de AFM wegens mogelijke overtreding van de antiwitwaswet. De toezichthouder heeft Robeco tien verbeterpunten opgelegd op het gebied van risicobeoordeling bij het aannemen van klanten en klantenonderzoek. Op de website van Robeco valt te lezen dat het nog niet bekend is hoelang de klantenstop zal duren.

Kosten Robeco

Doorlopende kosten
Periodieke kostenGeen
BeheerfeeDe beheerfee is verwerkt in de fondskosten, de hoogte is afhankelijk van het door u gekozen profiel
Performance fee
Transactiekosten
ServicefeeU betaalt jaarlijks servicekosten (incl BTW) afhankelijk van uw inlegbedrag:
< € 100.000 = 0.56% (per jaar)
vanaf €100.000 = 0.4% over het meerdere
Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuille
Kosten afbouw portefeuille

Beleggen gaat gepaard met kosten en risico’s. Alle kosten van Robeco ONE vindt u op Finner overzichtelijk op een rij. Robeco rekent een vaste service fee, afhankelijk van uw inlegbedrag. Daarnaast zijn er extra kosten die verschillen per gekozen profiel (defensief, neutraal, offensief of duurzaam). Fondsmanager Jeroen Blokland kan de beleggingen in het fonds wijzigen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers. Robeco ONE belegt in eigen fondsen van Robeco. Er is geen sprake van dubbele kosten in Robeco ONE. In- en uitstappen is gratis en gaat via de website van Robeco of via de app.

Om kosten Robeco goed te kunnen vergelijken wilt u de totale kosten overzien. Daarom maakt Finner dit voor u transparant in een persoonlijke analyse. Wij volgen de TCO-methodiek conform de richtlijnen die zijn opgesteld door de Europese Unie (Mifid II). Meer weten over kosten bij beleggen of de kosten van vermogensbeheer vergelijken?

Robeco rendement

Bij de berekening van de performance over het verleden is rekening gehouden met de lopende kosten van het fonds. Er is geen rekening gehouden met in- en uitstapkosten en mogelijke servicekosten.

Profieldefensiefneutraaloffensief
2022-13,2%-12,3%-11,1%
20214,8%11,2%17,7%
20205,7%4,8%4,5%

Elk jaar zet Finner de behaalde rendementen van Robeco ONE voor u op een rij. Dat doen we volgens een vaste systematiek, zodat het vergelijken van partijen eenvoudiger wordt. De getoonde rendementen op Finner zijn bruto. In onze vergelijkingsmodule berekenen we voor uw situatie de nettorendementen en zo kunt u de rendementen Robeco ONE vergelijken. In een rapportage tonen we – indien van toepassing – de historische rendementen tot 12 jaar terug. Finner adviseert de rendementen over lange termijn te vergelijken, om te zien hoe een strategie het doet ook in mindere beursjaren. 

Robeco ONE heeft een trackrecord sinds 2012 (voor defensief, neutraal en offensief). Voor Robeco ONE Duurzaam zijn rendementen beschikbaar sinds de start in 2018. Resultaten kunnen fluctueren. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.