Het beursjaar 2021 is zeer positief afgesloten voor vermogensbeheerders. In het 4de kwartaal kwam het rendement van een gemiddeld profiel uit op 3,9%. In het zeer offensieve profiel loopt het rendement op tot 7%. Het beursjaar is dan ook met een mooie eindejaarsrally afgesloten. Als we kijken naar de rendementen over heel 2021, dan is de belangrijkste conclusie dat het een uitmuntend jaar voor beleggers was. Het jaarrendement van vermogensbeheerders loopt op van 12,8% in het neutrale profiel tot zelfs 23% in het zeer offensieve profiel. Wel was er in het begin van het nieuwe jaar sprake van een correctie.
In dit artikel vindt u een overzicht van de gemiddelde nettorendementen van vermogensbeheerders volgens de ProNL Index. Dit is een samengestelde index van de rendementen van alle professionele vermogensbeheerders op basis van de data van finner.nl.
Rendement Vermogensbeheerders Q4 2021 ProNL- Index

In het 4de kwartaal zijn in alle profielen positieve rendementen behaald. De nettorendementen lopen op van 0,9% voor het zeer defensieve profiel tot 7,0% voor het zeer offensieve profiel. Gemiddeld is een rendement van 3,9% behaald.
Rendement Vermogensbeheerders 2021 ProNL- Index

De goede 4de kwartaalrendementen dragen bij aan een indrukwekkend beursjaar. In het zeer offensieve profiel komt het rendement zelfs uit op 23%. Ook alle andere profielen m.u.v. het zeer defensieve profiel stevenen af op een uitzonderlijk positief jaarresultaat.
AEX door 800 puntengrens

De AEX kende de laatste tijd flinke fluctuaties. In het 4de kwartaal doorbrak de AEX-index de 800 puntengrens en behaalde het meerdere keren een nieuwe “All time high”. Op 17 november 2021 werd het hoogste punt ooit bereikt op 827 punten. Door een correctie op de wereldwijde aandelenmarkten staat de AEX momenteel wel weer ruim onder de 800 puntengrens. De index noteerde op 31 december 2021 798 punten (bron: Investing.com). Bij deze vermelding moeten we direct een aantal disclaimers noteren:
● De AEX-index is niet representatief voor een wereldwijde portefeuille.
● De AEX-index neemt geen dividenden mee, wat in andere indices gebruikelijk is.
● De AEX-index is een 100% NL aandelen index. Die kunt u niet 1 op 1 vergelijken met een vermogensbeheer portefeuille waarin wereldwijd gespreid wordt en ook nog in obligaties, alternatieven en liquiditeiten wordt belegd.
Rendement Actief vs. Passief | Q4 2021
In het 4de kwartaal bleven de actieve beheerders achter bij de passieve beheerders. De actieve beheerders hadden bij elk profiel een underperformence ten opzichte van de passieve beheerders. Op jaarbasis blijken de actieve partijen wel een fractie beter te presteren.
Rendement Actief vs. Passief | 2021
Actieve beheerders zijn er afgelopen jaar echter wel in geslaagd om met de profielen; defensief, neutraal en offensief het een fractie beter te doen dan de passieve beheerders. Het grootste rendementsverschil werd behaald in het offensieve risicoprofiel. Alhoewel de verschillen niet substantieel zijn hebben de actieve beheerders uiteindelijk toch nog aan het langste eind getrokken.
Rendement versus risico
Het gemiddeld rendement biedt een referentiekader voor het vergelijken van het rendement van uw huidige vermogensbeheerder. Belangrijk om te realiseren is dat elk rendement met een bepaald risico wordt behaald. Dit betekent dat een hoger rendement niet altijd beter hoeft te zijn. Een partij kan juist kiezen om meer of minder risico in de portefeuille te accepteren, afhankelijk van de uitgangspunten van u als klant of van de partij. Blijft het rendement structureel achter, dan is het goed om een goede vergelijking te maken van uw mogelijkheden.