Sparen of beleggen? Beter is allebei!

Deel dit artikel

Vermogen opbouwen wordt steeds belangrijker, maar doet men dit door te sparen òf beleggen? De keuze is snel gemaakt als u kijkt naar het verleden. Beleggen levert veel meer op dan een maandelijkse inleg op uw spaarrekening. De voordelen van beleggen kunt u echter alleen benutten als u bereid bent om risico’s te accepteren. Een betere optie is daarom om te sparen én te beleggen. Sparen voor uitgaven op korte termijn en beleggen voor later. Zo combineert u zekerheid met uitzicht op een hoger rendement. Tabel 1: rendementen over verschillende producten


AandelenObligatiesSparenInflatie
Nederland7,9%4,5%3,6%3,0%
Wereldwijd8,0%4,8%3,9%3,0%

* bron: iexprofs  Rendementen van sparen en beleggen van 1900-2012Sparen riskanter dan beleggen 

Sparen lijkt de veilige variant, u behoudt uw inlegbedrag, ontvangt rente en bent beschermd door het depositogarantiestelsel. Toch is die veiligheid relatief. Als het gaat om sparen voor later (bijvoorbeeld uw pensioen), is het grootste risico niet dat uw vermogen in euro’s afneemt, maar dat u straks niet voldoende bij elkaar hebt gespaard voor uw levensonderhoud. Door alleen te sparen is de kans dat u uw doel behaalt vrijwel nihil, zeker als u het onderstaande rekenvoorbeeld bekijkt. Boven de €30.360,- (of €60.720,- voor fiscale partners) betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Daarnaast hebt u te maken met geldontwaarding, ook wel bekend als inflatie. Deze was over de afgelopen 20 jaar gemiddeld 2,2% (bron CBS). De gemiddelde spaarrente was over diezelfde periode slechts 2,8% (bron CBS), waardoor het spaarrendement negatief was over de afgelopen 20 jaar:


Spaarrente 2,8% - vermogensrendementsheffing 1,2% - inflatie 2,2% = rendement -0,6%


Wilt u vermogen opbouwen of behouden dan is beleggen de meest voor de hand liggende optie om meer rendement te behalen.


Doelen halen met sparen of beleggen

Het alternatief is beleggen, dat levert u een hoger verwacht rendement op. De noodzaak om zelf vermogen op te bouwen en zo uw doelen te behalen wordt steeds belangrijker, denk hierbij aan uw pensioen of oude dag. Hiervoor is beleggen een goede optie. Beleggen gaat wel gepaard met meer risico en schommelingen van uw vermogen. U kunt deze risico’s beperken door bijvoorbeeld een goede spreiding in uw portefeuille aan te brengen en uw vermogen voor lange termijn (>15 jaar) opzij te zetten. Weet u nog niet of u wilt sparen of beleggen? In onderstaande grafiek ziet u het verschil tussen sparen en beleggen in rendement per jaar bij een looptijd van 20 en 30 jaar.


Tabel 2: verwachte vermogensontwikkeling sparen versus beleggen


Inleg p/maandna 20 jaar *na 30 jaar*historisch rendement
Sparen€100,-€36.744,-€68.770,-3,9%
Beleggen (aandelen wereldwijd)€100,-€59.307,-€146.815,-8%

*Bron: Finner.nlBezint eer u begint

Formuleer wel eerst helder voor uzelf uw doelstelling. Waar wilt u vermogen voor opbouwen? Welke risico’s accepteert u? Wat is het rendement dat u nodig hebt om uw doel te behalen? Hoe lang denkt u het geld te kunnen missen? Maak een plan voor uw vermogen en leest u van tevoren goed in hoe sparen of beleggen u daarbij kan helpen. Bedenk ook goed wat de voordelen en nadelen zijn van beleggen. Zo voorkomt u ongewenste verrassingen. 

Tabel 3: voordelen en nadelen van beleggen

Voordelen van beleggenNadelen van beleggen
Kans op hoger rendementHoger risico
Door spreiding en langere looptijd is het risico te verkleinenSchommelingen van het vermogen
Goede optie voor dichten van pensioengatenInleg en rendement niet gegarandeerd


Beleg nu voor later!

Voor het behalen van uw doelen is beleggen een onmisbaar onderdeel. Sparen doet u voor uitgaven op de korte termijn, maar dankzij het hogere rendement gebruikt u beleggen om vermogen op te bouwen voor later. Wilt u beginnen met beleggen? Bekijk dan ons artikel: beginnen met beleggen in 5 stappen.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
085 401 8757
Plan afspraak
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement