Kies de beste vermogensbeheerder | 5 tips

beste vermogensbeheerder

Het aantal vermogensbeheerders in Nederland is groot. Welke is de beste en hoe maakt u een goede keuze? Waar krijgt u het hoogste rendement en de laagste kosten? Vragen die bij veel mensen leven, maar waar niet direct een antwoord op is. De beste vermogensbeheerder kan namelijk voor elke belegger anders zijn. In dit artikel geven we u achtergrondinformatie plus 5 tips voor uw zoektocht waar u kunt laten beleggen.  


Lees hier meer over vermogensbeheer.


Tip 1: Maak een beleggingsplan

Tip 2: Formuleer uw wensen 

Tip 3: Vergelijk rendement én risico van vermogensbeheerders

Tip 4: Vergelijk alle kosten van vermogensbeheerders

Tip 5: Kies een goede vermogensbeheerder

Verder in dit artikel:

Hoe beoordeelt Finner vermogensbeheerders?

Klant worden bij een vermogensbeheerder

Overstappen naar een andere vermogensbeheerder

Vermogen spreiden over meer dan één vermogensbeheerder

Wat doet een vermogensbeheerder

Welk type vermogensbeheerder past bij mij



De beste vermogensbeheerder kiezen?

Veel mensen gaan op zoek naar een "Top 10 beste vermogensbeheerders" en kiezen de partij met het hoogste rendement. Dit leidt zelden tot het gewenste resultaat. Wij raden aan om de zoektocht in stappen in te delen en eerst een aantal zaken op een rijtje te zetten. De onderstaande 5 tips helpen u kiezen waar u het beste kunt beheerd beleggen. 



Tip 1: Maak een beleggingsplan 

Beleggen doet u met een doel. Daarom begint het met een plan. Uw doel is bepalend voor welke partijen bij u passen. In uw beleggingsplan legt u minimaal de volgende zaken vast:

  • waarvoor u belegt: een concrete beleggingsdoelstelling
  • hoe lang u belegt: een beleggingshorizon die lang genoeg is
  • hoeveel u belegt: uw (periodieke) inleg

Het geld waarmee u gaat beleggen hoeft de komende jaren niet aangesproken te worden en u heeft voldoende financiële buffer voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast kiest u hoe u gaat beleggen: via zelf beleggen of vermogensbeheer.


Via Finner kunt u zelf een beleggingsplan maken om te beginnen met beleggen. In ons ebook  geven wij meer tips om zelf een succesvol beleggingsplan te maken. 


beleggingsplan-vermogensbeheer



Tip 2: Formuleer uw wensen

Beleggen kunt u uitbesteden aan een professionele partij. Een vermogensbeheerder helpt u om uw doel te bereiken, zonder dat u zelf ingewikkelde beslissingen hoeft te nemen. De vermogensbeheerder stelt in overleg met u een risicoprofiel op en samen kijkt u welk rendement u kunt verwachten en wat de kosten zijn.


Er zijn verschillende soorten vermogensbeheer waarvan u gebruik kunt maken. Grofweg zijn vermogensbeheerders in te delen in 4 categorieën. Wilt u graag de mogelijkheid tot persoonlijk contact, dan kiest u voor individueel vermogensbeheer. Wilt u naast persoonlijk contact een totaaloplossing voor uw vermogen, dan kunt u terecht bij een private bank. Als u tevreden bent met een online dienstverlening, dan kunt u terecht bij online vermogensbeheer of een mixfonds


Uiteraard kunt u aanvullende wensen hebben. Voorbeelden van andere zaken waar u op kunt letten zijn:

  •    (Lage) kosten
  •    Hoogste rendement (raden wij af als selectiecriterium)
  •    Duurzaam beleggen
  •    Type beleggingsproducten
  •    Type beleggingsstrategie
  •    Een kantoor in de buurt
  •    Vermogen onder beheer (assets under management)


Hoe vollediger uw plan en wensenlijst, hoe eenvoudiger het is om de beste vermogensbeheerder te selecteren. Bij Finner kunt u kiezen uit verschillende soorten vermogensbeheer en voert u uw eisen en wensen in. Op basis daarvan kunt u vermogensbeheer vergelijken en kiest u de beheerder die het beste bij u past.



Tip 3: Vergelijk rendement én risico van vermogensbeheerders

Beleggen doet u om rendement te behalen. U hebt immers een doel waarvoor u belegt. Maar blind kiezen voor de partij met het hoogste rendement is niet verstandig. U moet ook kunnen leven met de risico’s die de vermogensbeheerder aangaat. Rendement en risico bij beleggen gaan immers hand in hand. Hoe hoger het behaalde rendement, hoe meer risico de vermogensbeheerder voor u neemt. De vermogensbeheerder belegt daarom volgens het risicoprofiel dat bij u past en vertelt u welk rendement u daarbij op de lange termijn kunt verwachten.


Als u rendement vermogensbeheer wilt vergelijken, dan horen slechte jaren daar ook bij. Kijk daarom naar een lange termijn, om een goed beeld te krijgen hoe een vermogensbeheerder het doet in moeilijke tijden. Via Finner kunt u per partij een analyse aanvragen en daarmee het risico en rendement vermogensbeheer vergelijken over de gehele historie. U ziet dan wat de best presterende vermogensbeheerders voor uw situatie en voor uw risicoprofiel zijn. Ook kunt u hierin per vermogensbeheerder de verdeling van het vermogen terugvinden: de asset allocatie. Hierin ziet u wat de verdeling van het vermogen is over risicovolle en risico-arme beleggingen en welk risico beleggen bij die partij met zich meebrengt. 


Meer weten? In het artikel ‘Rendement vermogensbeheer vergelijken’ vertellen wij u er alles over.



Tip 4: Vergelijk alle kosten vermogensbeheerders

Om de beste vermogensbeheerder te selecteren is het belangrijk dat u inzicht hebt in de totale kosten van vermogensbeheer, dus de directe én indirecte kosten. Uw rendement is geen zekerheid, de kosten wel. Elk jaar komen ze terug. Lage kosten bepalen in hoge mate of u uw beleggingsdoel haalt. Op Finner berekenen we de totale kosten van vermogensbeheerders op basis van uw inlegbedrag en uw risicoprofiel. De totale kosten vindt u in de vergelijking per vermogensbeheerder terug als één percentage. Klik op ‘Bekijk profiel’ om een specificatie van de kosten te vinden of vraag een gratis analyse aan. 


In het artikel ‘kosten vermogensbeheer vergelijken’ gaan wij uitgebreid hierop in.



Tip 5: Kies een goede vermogensbeheerder

De beste vermogensbeheerder 2022 is voor iedereen anders. U moet de partij vinden die het beste past bij uw specifieke situatie en wensen. En die kunnen verschillen per belegger. Een voorzichtige belegger met een beleggingshorizon van 5 jaar heeft bijvoorbeeld een ander type partij nodig dan een belegger die de komende 30 jaar maandelijks een bedrag opzij wil zetten voor zijn pensioen. Twee hele verschillende doelen, waarvoor de beste vermogensbeheerder ook zal verschillen.


Zodra u uw uitgangspunten helder heeft kunt u gericht zoeken naar een partij die daarbij past. Finner beseft dat dit een lastige opgave is met een keuze uit meer dan 150 vermogensbeheerders in Nederland. Ter ondersteuning van uw zoektocht naar de beste vermogensbeheerder kunt u gebruik maken van de gratis vergelijker van Finner. Zo helpen wij u een handje in uw zoektocht naar een goede vermogensbeheerder.



Klant worden bij een vermogensbeheerder?

Klant worden bij een vermogensbeheerder kan tegenwoordig al met kleine bedragen. Hoe het gaat verschilt per type dienstverlening. Bij een online vermogensbeheerder verloopt het proces online. Op de website kunt u zich doorgaans inlezen en een rekening openen. In sommige gevallen ontvangt u een informatiepakket of wordt u telefonisch geholpen. Bij persoonlijk vermogensbeheer of private banking heeft u doorgaans eerst één of meerdere kennismakingsgesprekken, daarna beslist u of u klant wilt worden. De keuze ligt altijd bij u.



Overstappen naar een andere vermogensbeheerder 

Niet tevreden over uw huidige partij? Bijvoorbeeld als het rendement van uw huidige partij tegenvalt, als u de kosten te hoog vindt, als u een andere strategie zoekt, of als uw adviseur is weggegaan. Allemaal valide redenen om over te stappen naar een andere vermogensbeheerder.


De vergelijker van Finner kunt ook gebruiken om uw huidige partij te vergelijken met enkele andere partijen. U doet dat via “check mijn vermogensbeheerder”.



Vermogen spreiden over meer dan één vermogensbeheerder

U kunt ook uw vermogen spreiden over meerdere vermogensbeheerders. Op die manier kunt u de risico’s van beleggen verkleinen. Zo bent u niet afhankelijk van de prestaties van één partij. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de vermogensbeheerder die u kiest slecht presteert. Dit risico verkleint u door uw geld te verdelen over meer partijen. Een andere reden om te kiezen voor vermogen spreiden over meerdere beheerders, is dat u op die manier verschillende beleggingsstrategieën kunt volgen. Afhankelijk van de situatie op de beurs kunnen sommige strategieën het erg goed of minder goed doen. Zo beperkt u ook uw risico. U kunt bijvoorbeeld een passieve en een actieve vermogensbeheerder selecteren, of een beheerder die meer focust op kapitaalbehoud en een beheerder met een strategie gericht op groei. 


Er zijn echter ook nadelen als u uw vermogen spreidt over verschillende beheerders. Spreiden kost u meer tijd. U moet immers meerdere rekeningen openen en verschillende partijen managen. Houd ook de minimum inleg die gehanteerd wordt in de gaten. Let er daarnaast op, dat u niet ongewenst meer kosten betaalt. Bij een hogere inleg biedt een vermogensbeheerder u vaak een lager tarief. Op Finner kunt u voor elk inlegbedrag de kosten berekenen. 



Wat doet een vermogensbeheerder

Een vermogensbeheerder beheert het vermogen van mensen die ervoor kiezen om dat aan een expert over te laten. Dat kan omdat het u zelf bijvoorbeeld aan tijd of kennis ontbreekt. Een vermogensbeheerder kan u veel werk uit handen nemen. Natuurlijk tegen een afgesproken vergoeding voor de kosten vermogensbeheer. Een vermogensbeheerder neemt alle beleggingsbeslissingen voor u en helpt u om uw doel te bereiken. Het kan via een persoonlijk contact, maar er bestaat ook online vermogensbeheer of robo advies, waarbij het proces geautomatiseerd verloopt. U kunt al met ieder bedrag starten bij (online) vermogensbeheer en dus al beginnen met beleggen met kleine bedragen


Bij de intake inventariseert de vermogensbeheerder welk inlegbedrag beschikbaar is en voor hoe lang (beleggingshorizon). Vermogensbeheerders werken vaak met standaard risicoprofielen, variërend van (zeer) defensief tot (zeer) offensief. De vermogensbeheerder bepaalt samen met u het risico dat u passend vindt. Jaarlijks zal de vermogensbeheerder toetsen of het risicoprofiel nog altijd passend is en eventueel de beleggingen daarop aanpassen. Aan de hand van het risicoprofiel bepaalt de vermogensbeheerder de samenstelling van de beleggingsportefeuille. Bij online vermogensbeheer bepaalt u zelf uw risicoprofiel.



Welke typen vermogensbeheerders zijn er

Er bestaan verschillende typen vermogensbeheerders. U kiest de vorm van vermogensbeheer welke het beste bij u en uw wensen past. Hieronder staat een overzicht welke typen vermogensbeheerders er zijn.


Type vermogensbeheerOmschrijving en risicoadviesVoorbeelden aanbieders
Mixfonds (online)U kiest zelf uw risico en beleggingsprofiel. U krijgt geen risicoadvies. De vermogensbeheerder belegt vervolgens in een mix van aandelen- en obligatiefondsen.Robeco One
Fitvermogen
Peaks
Online beheer (online en telefonisch)Dienstverlening gaat volledig online. Risicoadvies krijgt u online. Beleggen gaat volgens standaard risicoprofielen in modelportefeuilles.Evi van Lanschot
Nationale Nederlanden 
Vermogensbeheer (persoonlijke adviseur)U krijgt een persoonlijk risicoadvies. De vermogensbeheerder stemt de portefeuille af op uw situatie en wensen.OHV 
Index Capital
Care IS
Private banking (persoonlijke adviseur)U krijgt een persoonlijk risicoadvies en kan gebruik maken van een bredere financiële dienstverlening, waaronder financieel en fiscaal advies. Dit is bedoeld voor vermogende beleggers. ABN Amro MeesPierson
Van Lanschot Bankiers
InsingerGilissen
Een overzicht van alle vermogensbeheerders in Nederland vindt u op Finner.

Weet u nog niet of u wilt laten beleggen door een vermogensbeheerder of dat u zelf wilt beleggen? Doe dan de beleggen vergelijken test van Finner.


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement