Beste vermogensbeheerder van Nederland vinden? | 5 tips

Deel dit artikel
De beste vermogensbeheerder van Nederland vinden? | 5 tips

Het aantal vermogensbeheerders in Nederland is groot. Welke is de beste? Hoe maakt u een goede keuze? Waar krijgt u het hoogste rendement en de laagste kosten? Vragen die bij veel mensen leven, maar waar niet direct een antwoord op is. De beste vermogensbeheerder kan namelijk voor elke belegger anders zijn. In dit artikel geven we u 5 tips in de zoektocht naar uw ideale vermogensbeheerder.


Lees hier meer over vermogensbeheer.


In dit artikel: 

Tip 1: Maak een plan

Tip 2: Formuleer uw wensen 

Tip 3: Vergelijk alle kosten van vermogensbeheerders

Tip 4: Vergelijk rendement én risico van vermogensbeheerders

Tip 5: Wees kritisch


Beste vermogensbeheerder 2020

Vermogensbeheerders vergelijken

Top 3 beste vermogensbeheerders De beste vermogensbeheerder kiezen? 5 tips

Veel mensen gaan op zoek naar een "Top 10 beste vermogensbeheerders" en kiezen de partij met het hoogste rendement. Dit leidt zelden tot het gewenste resultaat. Wij raden aan om de zoektocht in stappen in te delen en eerst een aantal zaken op een rijtje te zetten. Met onderstaande 5 tips kiest u welke vermogensbeheerder het beste bij u past. Tip 1: Maak een plan 

Beleggen doet u met een doel. Bijvoorbeeld vermogensgroei voor uw pensioen, of een aanvulling op uw inkomen uit de beleggingen. Uw doel is bepalend voor welke partijen bij u passen. Veel partijen specialiseren zich in  een bepaalde doelstelling of zijn op basis van hun beleid beter in staat om uw doelstelling te realiseren. Aan uw beleggingsdoelstelling kunt u vervolgens een bepaalde beleggingshorizon koppelen. Een lange termijn is daarbij gewenst. Des te langer u kunt beleggen, des te beter. 


Uw inlegbedrag is ook een belangrijke factor. Het heeft pas zin om partijen te gaan vergelijken als u (ongeveer) weet hoeveel vermogen u wilt gaan beleggen. Veel vermogensbeheerders hanteren namelijk een minimale inleg, bijvoorbeeld een ondergrens van 100.000 euro. Des te hoger het inlegbedrag, des te meer mogelijkheden u heeft. Bij een inlegbedrag van 25.000 euro heeft u de keuze uit ongeveer 30 partijen, bij een te beleggen vermogen van 1 miljoen euro worden dat er ruim 130! Daarnaast wordt de hoogte van de kosten grotendeels bepaald door het inlegbedrag. 


Op finnner.nl/beleggen kunt u zelf een plan maken om te beleggen. Zie bijgaand voorbeeld:


beleggingsplan-vermogensbeheer


In dit ebook geven wij meer tips om zelf een succesvol beleggingsplan te maken. 

Uw plan zou minimaal aan de volgende zaken moeten voldoen:

 •     U heeft een concrete beleggingsdoelstelling. 
 •     Uw beleggingshorizon is lang genoeg.
 •     U heeft uw (periodieke) inleg bepaald.
 •     Het beschikbare bedrag hoeft de komende jaren niet aangesproken te worden. 
 •     U heeft voldoende financiële buffer voor onvoorziene uitgaven.


Tip 2: Formuleer uw wensen

Er zijn verschillende soorten vermogensbeheer waar u uw vermogen kunt laten beleggen. Grofweg zijn vermogensbeheerders in te delen in 4 categorieën. Wilt u graag de mogelijkheid tot persoonlijk contact, dan kiest u voor individueel beheer. Wilt u naast persoonlijk contact een totaaloplossing voor uw vermogen, dan kunt u terecht bij een private bank. Als u tevreden bent met online contact, dan kunt u zoeken naar een online vermogensbeheerder of een mixfonds. 


Uiteraard kunt u aanvullende wensen hebben. Voorbeelden van andere zaken waar u op kunt letten zijn:

 •    (Lage) kosten
 •    Hoogste rendement (raden wij af als selectiecriterium)
 •    Duurzaamheid
 •    Type beleggingsproducten
 •    Type beleggingsstrategie
 •    Een kantoor in de buurt
 •    Track Record
 •    Vermogen onder beheer
 •    Nog veel meer variabelen


Hoe vollediger uw plan en wensenlijst, hoe eenvoudiger het is om de beste vermogensbeheerder te selecteren. Op finner.nl kunt u kiezen uit verschillende soorten vermogensbeheer en voert u uw eisen en wensen in. Op basis hiervan selecteren wij de meest geschikte vermogensbeheerders en kunt u alle vermogensbeheerders vergelijken.Tip 3: Vergelijk alle kosten vermogensbeheerders

Rendement is geen zekerheid in de toekomst, kosten wel. Kosten zijn een feit. Lage kosten bepalen in hoge mate of u uw beleggingsdoel haalt. Om de beste vermogensbeheerder te selecteren is het daarom belangrijk dat u inzicht hebt in de totale kosten. Helaas zijn de partijen hier niet altijd transparant in en is een waarschuwing op zijn plaats. Vaak wordt maar een deel van de kosten gecommuniceerd.Bij vermogensbeheer zijn er directe én indirecte kosten. De beheervergoeding of service fee die u aan de aanbieder betaalt is meestal direct inzichtelijk. Dit zijn directe kosten. Het heeft echter geen zin om aanbieders te vergelijken op alleen deze directe kosten. Hierin zitten namelijk nooit alle kosten. Mogelijk betaalt u extra kosten in de vorm van periodieke kosten, performance fee of BTW. Daarnaast betaalt u bij veel vermogensbeheerders indirecte kosten. Hierbij kunt u denken aan fondskosten van de onderliggende fondsen of indextrackers. Ten slotte zijn er vaak nog kosten voor de depotbank en transactiekosten, zowel directe als indirecte transactiekosten. Elke belegger of vermogensbeheerder heeft te maken met (indirecte) transactiekosten en elke vermogensbeheerder is volgens wetgeving verplicht dit inzichtelijk te maken. Doet de aanbieder dit niet, dan kijkt u beter even verder! Op finner.nl berekenen we de totale kosten van vermogensbeheerders op basis van uw inlegbedrag en uw profiel. De totale kosten vindt u in de vergelijking per vermogensbeheerder terug als één percentage. Klik op ‘Bekijk profiel’ om een specificatie van de kosten te vinden of vraag een gratis analyse aan. Lees hier meer over de totale kosten van vermogensbeheer. 


Beste vermogensbeheerder kosten


Afbeelding: De Pro NL kosten index: een samengestelde index van de kosten van 65 professionele vermogensbeheerders in Nederland. Deze kostenberekening is gebaseerd op een inleg van 25.000 euro en een neutraal risicoprofiel. Het gemiddelde kostenpercentage over alle vermogensbeheerders komt dan uit op 1,24%.Tip 4: Vergelijk rendement én risico van vermogensbeheerders

Blind kiezen voor de goedkoopste vermogensbeheerder of de partij met het hoogste rendement is niet verstandig. U moet ook kunnen leven met de aan het rendement gekoppelde risico’s. Rendement en risico gaan immers hand in hand. Hoe hoger het behaalde rendement, des te hoger in het algemeen het risico dat de vermogensbeheerder voor u neemt.Om een goede indicatie te krijgen van wat u aan rendementen kunt verwachten, kijkt u naar de rendementen die vermogensbeheerders in het verleden hebben behaald. Hiervoor kunt u het beste kijken naar een langere periode, bijvoorbeeld 7, 10 of zelfs 12 jaar. U krijgt dan ook een beeld van hoe de vermogensbeheerder het in slechte jaren heeft gedaan. Bijvoorbeeld in 2008, 2011 of 2018. Door naar de slechte jaren te kijken, krijgt u een beeld van wat het verlies kan zijn van de betreffende strategie in moeilijke tijden. Er zijn maar weinig vermogensbeheerders die laten zien hoe zij het in crisisjaar 2008 hebben gedaan. Via Finner kunt u per partij een analyse aanvragen en daarmee het risico en rendement vergelijken over de gehele historie. Ook kunt u hierin per vermogensbeheerder de verdeling van het vermogen terugvinden: de asset allocatie. Hierin ziet u wat de verdeling van het vermogen is over risicovolle en risico-arme beleggingen en wat de partij doet om risico’s te beperken. Uw ‘beste vermogensbeheerder’ zou een risico/rendementsprofiel moeten bieden waarmee u uw doelstelling kunt realiseren, maar waarbij de rendementen in principe ook niet verwacht worden harder te dalen dan waar u zich comfortabel bij voelt. 

Afbeelding: Gemiddelde nettorendementen van vermogensbeheerders in Nederland voor een neutraal risicoprofiel. Deze rendementen houden we bij via onze Pro NL Index; een samengestelde index van de rendementen van 65 professionele vermogensbeheerders. Tip 5: Wees kritisch

Een goede vermogensbeheerder kan heel veel meerwaarde voor u hebben in het behalen van uw financiële doelen. Maar het wordt een horrorscenario als een partij er met u geld vandoor gaat of als u een groot gedeelte verliest. Een goede vermogensbeheerder heeft minimaal:

 •     AFM vergunning
 •     Bindende KIFID-registratie
 •     Registratie bij het DSI
 •     Rating door onafhankelijke partij (bv. Finner)
 •     Weinig/geen klachten in het KIFID register
 •     Geen risico's voor continuïteit van de organisatie


Bij Finner vergelijken en beoordelen we partijen ieder jaar op 80 punten op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Bovenstaande punten zijn onderdeel van deze methode. Iedere vermogensbeheerders krijgt een rating van 1-5 sterren. Deze rating geeft inzicht in de kwaliteit van de dienstverlening en de transparantie die de vermogensbeheerder.


Transparantie is een van de belangrijkste zaken om op te letten. Mede dankzij strengere regelgeving is de financiële sector de afgelopen jaren al een stuk transparanter geworden. Maar we zijn er nog niet! Er zijn nog steeds vermogensbeheerders in Nederland die niet transparant zijn over rendementen, verborgen kosten of risico’s. Vaak worden door de vermogensbeheerder alleen de positieve aspecten gecommuniceerd. Maar op basis daarvan kunt u geen goede vergelijking maken! Wees daarin kritisch. Het verkleint de kans op verassingen als de partij volledig transparant is. U weet dan van tevoren wat u kunt verwachten. Beste vermogensbeheerder 2019 of 2020?

Wat is de beste vermogensbeheerder van Nederland, of de beste vermogensbeheerder 2019 of 2020? Eigenlijk bestaat er niet zoiets als een “beste vermogensbeheerder”. Partijen kunnen qua focus en dienstverlening erg verschillen. De beste vermogensbeheerder is de partij die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Zo heeft een conservatieve belegger met een beleggingshorizon van 5 jaar een ander type partij nodig dan iemand die de komende 30 jaar maandelijks een bedrag opzij wil zetten voor het pensioen. Zodra u uw uitgangspunten heeft bepaald kunt u gerichter zoeken naar een partij die daarbij past. Finner wordt jaarlijks gevraagd om mee te doen aan de IEX Gouden Stier; een evenement waar o.a. de “Beste Keuzes” voor vermogensbeheerders door IEX worden bepaald. IEX stelt hiervoor een fictief beleggersprofiel op en wij leveren voor deze "klant" de 5 beste opties. De top 5 wordt zo op een onafhankelijke manier vastgesteld. IEX Gouden Stier maakt via een eigen proces de afweging voor de "Beste keuze". Let op dat deze partijen natuurlijk niet voor u de beste vermogensbeheerder hoeven te zijn. De beste partij verschilt per persoon. Finner kijkt hiervoor naar individuele doelstellingen, de situatie en de wensen van de klant.Vermogensbeheerders vergelijken

Hoewel er geen “beste vermogensbeheerder” bestaat kunt u wel een goed beeld krijgen van de kwaliteit van elke vermogensbeheerder. Bij Finner vergelijken en beoordelen we partijen ieder jaar op 80 punten op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. De beoordelingen vindt u terug in onze vergelijking van vermogensbeheerders. Het aantal sterren geeft aan hoe goed de beoordeling is in vergelijking met andere dienstverleningen. Top 3 beste vermogensbeheerders

Het kiezen van de juiste beheerder doet u stapsgewijs. In onze vermogensbeheervergelijking worden alle partijen getoond die bij uw uitgangspunten passen. Zo kunt u zelf uw persoonlijke top 3 samenstellen. Bekijk direct uw top 3 vermogensbeheerders.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement