Finner lanceert in april 2022 de mogelijkheid om vermogensbeheerders te vergelijken & te selecteren op duurzaamheid. Om een zo goed mogelijke vergelijking aan te bieden hebben wij een enquête gehouden onder de lezers van onze nieuwsbrief. Wij bedanken iedereen die de moeite heeft genomen om de enquête volledig in te vullen (260 respondenten). Zo vroegen we wat u belangrijk vindt als het gaat om duurzaam beleggen? Hoe belangrijk is het voor u? En bent u bereid om te betalen voor duurzaamheid?
Het resultaat is overduidelijk, 70% van onze lezers vindt duurzaam beleggen belangrijk. De helft van de respondenten is zelfs bereid om hier extra voor te betalen. Dat en veel meer conclusies leest u in dit artikel.
Inhoudsopgave
Hoe belangrijk is duurzaam beleggen voor u?
Bijna 70% van de respondenten geeft aan dat duurzaamheid belangrijk is als overweging bij beleggen. Slechts 8% geeft aan dat duurzaam beleggen onbelangrijk of zeer onbelangrijk is.

Toelichting van de grafiek: Bij alle grafieken waar u een nummering van 1 t/m 5 ziet, gelden de volgende labels:
Opvallend is dat dit percentage iets hoger ligt bij vrouwen dan bij mannen, zoals de onderstaande grafiek laat zien. Er zijn vooral meer vrouwen (43%) die duurzaamheid zeer belangrijk vinden ten opzichte van mannen (26%).

Waarom zou u duurzaam beleggen?
Dit was een vraag waar de gebruiker meerdere antwoorden kon geven. Uit de antwoorden blijkt dat consumenten het belangrijk vinden om controversiële zaken zoals wapens en tabak uit te sluiten. Nog belangrijker vindt men het om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Consumenten lijken hiermee aan te geven dat ze impact willen maken met hun beleggingsportefeuille.

Bent u bereid meer te betalen voor een portefeuille die beter aansluit bij uw duurzaamheidswensen?
De helft van de respondenten geeft aan meer te willen betalen voor een portefeuille die beter aansluit bij de duurzaamheidswensen. De andere helft geeft aan dit niet te willen. Deze vraagt betekent natuurlijk niet dat u altijd meer hoeft te betalen om uw duurzaamheidswensen te realiseren. Het toetst alleen de bereidheid om meer te betalen voor duurzaamheid.

Bij de respondenten die bereid zijn meer te betalen voor een duurzame beleggingsportefeuille geeft maar liefst 50% aan bereid te zijn om 0,2% tot 0,5% aan extra kosten te betalen wanneer aan hun duurzaamheidswensen wordt voldaan.

In de dagelijkse praktijk, waarin wij klanten adviseren met de keuze voor een vermogensbeheerder, is dit een vraag waar we vaak bij stil staan. Daarbij hebben wij vergelijkbare ervaringen. Over het algemeen zijn behoorlijk wat klanten bereid om meer te betalen voor duurzaamheid.
Waarin wilt u niet beleggen?
Wat duurzaamheid precies betekent is voor velen nog lastig. Het is voor veel mensen makkelijker om aan te geven waar ze liever niet in beleggen. In het duurzaam beleggingsbeleid gaat het dan om uitsluitingen in de portefeuille. Wij vroegen uw mening over een aantal veelgenoemde sectoren:
De duidelijke conclusie is dat het overgrote deel van de respondenten niet wil beleggen in woekerleningen (79%), tabak (75%) en wapens (73%). Over gokken geeft 60% aan hier liever niet in te beleggen. Bedrijven die tegen dierenwelzijn ingaan is voor 51% belangrijk om te vermijden. Stamcelonderzoek, abortusmiddelen en alcohol zijn voor slechts een kleine groep mensen belangrijk om uit te sluiten.
Heeft u wel eens gehoord van de Sustainable Development Goals?
Hoe duurzaam u belegt, kunt u ook meten aan de impact van uw beleggingsportefeuille op belangrijke duurzame thema's. De Verenigde Naties hebben 17 Sustainable Development Goals (SDGs) geïdentificeerd waar een impact op gemaakt kan worden. Ruim de helft van de respondenten geeft aan niet eerder gehoord te hebben van de SDGs.

Welke Sustainable Development Goals (SDGs) vindt u belangrijk?
Ondanks dat ruim de helft van de respondenten niet eerder gehoord had van de SDGs konden de meesten wel aangeven welke doelen belangrijk zijn. Clean water and sanitation, Climate action en zero hunger staan als top 3 genoteerd. Een opvallend resultaat, gezien alle media-aandacht, is de lage score van gender equality (29%). Dit kan te maken hebben met het feit dat 80% van onze respondenten man is.
Hoe belangrijk is CO2-uitstoot?
In het klimaatakkoord van Parijs zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. De belangrijkste oorzaak van de opwarming is de CO2-uitstoot. Wij stelden hierover de volgende vragen:
- Hoe belangrijk is het voor u om de CO2-uitstoot van uw beleggingsportefeuille te minimaliseren?
- Hoe belangrijk vindt u het om te beleggen in lijn met het akkoord van Parijs?

Op beide vragen zien we redelijk vergelijkbare antwoorden. Zo’n 66% van de respondenten vindt het (zeer) belangrijk om de CO2 uitstoot te minimaliseren. Dit is 68% op de vraag of de respondenten willen beleggen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.
Verantwoording enquête.
Finner heeft een enquête gedaan onder de lezers van haar nieuwsbrief. Er zijn 259 respondenten die de enquête volledig hebben ingevuld. De resultaten die u in dit artikel ziet geven een beeld van hoe de lezers van de nieuwsbrief van Finner aankijken tegen duurzaamheid. Aannemelijk is dat de mensen die duurzaam beleggen niet/minder belangrijk vinden de enquête niet hebben ingevuld. Wij kunnen niet aangeven hoe representatief de enquête voor geheel Nederland is. Desondanks delen wij de informatie graag. Zo kunt u een beeld vormen over duurzaamheid en wat anderen belangrijk vinden. Wij zien dit als een mooie stap naar een transparante markt voor duurzaam beleggen.